Esti aici:
Prima pagină > Blog > Caruta cu deontologi > Statutul care se câștigă, nu se revendică

Statutul care se câștigă, nu se revendică

Există o specie foarte interesantă de tineri lupi ai jurnalismului românesc de rit nou. Sunt mai mult sau mai puțin talentați, dar, cu siguranță, plini de tupeu și dornici de ars etape. Nu se știe exact, profesional vorbind, ce-i recomandă, dar ei consideră că totul li se cuvine. Ăia mai vechi, nu musai și bătrâni, care azi ocupă niște poziții, ar trebui, după capul lor, ca mâine să se ridice, să-și strângă bocceluțele, să-și scrie demisiile, să degajeze zona. Pentru că vremea lor ar fi trecut.
Măi, copii, vârsta poate fi un atu, dar sigur nu-i vreo garanție. Pozițiile alea pe care le râvniți voi, în geamul sticlei ori scaunele de șefi, se câștigă, nu se primesc. Nimeni n-a ieșit din spuma mării direct vedetă/dregător media. Sigur, criteriile după care se urcă-n breasla asta din ce în ce mai detestată nu-s standard. Nu toată lumea e musai excesiv de talentată și de pricepută-n lucrul cu oamenii. Dar, ca să răzbiți, trebuie să vă luptați. Să demonstrați că puteți. Să vă ceară piața. Așa meschină și nedreaptă cum e industria asta, are mecanismele ei de autoreglaj.
Lamentarea că n-aveți loc de alții nu vă ajută. Nimeni nu-și va abandona poziția cucerită fiindcă-i prin incintă unul cu gura mare care strigă că el e mai bun. Mă rog, în măsura în care sfântul share pe facebook e vreun motiv de satisfacție și/sau legitimare profesională, iar celebritatea volatilă ține de foame, poate fi un obiectiv. Meseria asta e despre alții, nu despre voi. Și, mai ales, pentru alții. Noi, toți, la un loc, suntem intermediarii…

UPDATE: 

a) o sumedenie de caractere alese dau în gât mizeriile care se întâmplă în Digi DUPĂ ce au fost date afară. cât erau înăuntru, la bani, nu mustea revolta-n ele că-i opresiune politică și lipsesc cărțile de muncă

b) când e vorba despre alții, terți care le ies tangențial în cale, urlă din toți bojocii “să lăsăm justiția să-și facă treaba”. când îi dă cineva în judecată sau le face plângere penală, se simt amenințați și intimidați de apelul la aceeași justiție independentă

Comentarii

comentarii

Similar Posts

24 thoughts on “Statutul care se câștigă, nu se revendică

  1. eii si cu tine mai Victore acuma…iti vine(asa cum au venit si tot asa cum or sa mai vina) un “baiatu lu tata” sau o “alintata lu’ mama alintata” de-ti plezneste un tupeu grobian cu aroganta maimutarindu-i fata(ca si aroganta asta nu-i pentru orice ciur de zarzare care se crede ditamai caisa cu sambure dulce) de zici ca nu-i adevarat. Dar cred ca asta a fost si “muza” care te-a inspirat sa scrii adevarurile de mai sus. Splendida si nemuritoare secventa din BD.

  2. ” plini de tupeu și dornici de ars etape” :- aici este vorba de educatia financiara. Cu cat esti mai tupeist, cu atat ai mai multa vizibilitate pe eshicherul mass media (dreapta sau stanga), deci mai multi bani. Nu conteaza ca el e “manz” (nu numai ca varsta, dar si ca experienta), el urla. Fiindca urlatul inseamna bani.

    Inteleg ca tu, ziarist, generalist vorbind, esti subiectiv. Pot sa inteleg asta, pana la un anumit punct, dar te rog exprimati opinia in mod civilizat, fara sa ma agasezi auditiv si vizual. Daca esti interesant, eu, cititorul, am sa te caut sa te citesc. Am sa te cer.

    @oliver: ai dreptate

  3. Fosta-i lele…tanara si nelinistita generatie pro! Cum trece vremea!!!!!!

    “Brontozauri” care tin cu dintii de scaun si care nu vor sa lase locul generatiei pro…pardon, generatiei facebook-iste!!!!!!!!

    Cum se repeta istoria…si cum nu invatam nimic din ea.

  4. @constantin – sfantul harvard necesita niste rabdare si niste truda .. s-a umplut tara de spiru hareti, romano-americane si jde mii de ‘studii politice’.. generatiile Y si Z considera google un soi de encyclopedia britannica, si isi iau portia de basme nu din cartile citite pe la 6-8 ani, ci din blockbusterele fantasy vizionate pe la 12-18 ani .. aparent, internetul uniformizeaza valorile precum razboiul purtat in transee.. problemele reale or sa apara cand generatia X pleaca din scena, si va fi un soc sa se afle ca mega imaju nu are papica din fermele farmville, ca satelitii nu se plaseaza pe orbita cu ajutorul lui superman si ca wonder women avea grija si de copii , ca altfel ii pleznea batman una peste oki, cat era ea de smechera.

  5. Aveti foarte mare dreptate. Nu degeaba comandantilor de pe aeronavele civil e li se cere experienta – in general, mai mult de 10.000 ore de zbor efectiv, nu in simulatoare. Tinerii ziaristi care au asemenea tupeu sunt niste semidocti cu studii aproximative. Asta se vede imediat, calitatea scrierii fiind sub orice critica.

  6. Ne mai mirăm că toţi pleacă şi nimeni nu va îngropa bătrânii de aici care, cu chiu cu vai, au vrut să-şi revendice anii pierduţi a tinereţii supt Ceaşcă…

  7. domnule ciutacu, aveti dreptate,din pacate. sunt un consumator de media si imi dau seama ca nu tot ce zboara se mananca. regula cu ,,lasa locu la alti mai tineri,,se foloseste in toate domeniile, din aceasta cauza, cum ajunge cate un gigel intr-o functie oarescare, se inconjoara cu zeci de mii de consilieri care mai decare mai doct, asta numai daca-si da seama ca e depasit de situatie.daca nu-si da seama, face ca ebalfabeta,tipand cat o tin foalele, ,,baaaa si eu sunt telectuala ca am absolvit,,,. sa nu mai vorbim de informatiile care se dau de-a valma, fara triere, traducere dupa ureche si interpretare proprie nu in context. ar fi multe de spus dar cred ca si asa v-am plictisit destul.

  8. @cola

    Te invidiez pentru faptul că ai atâtea certitudini şi ioc îndoieli. Eu sunt un român adevărat care se îndoieşte sistematic de toate, aşa cum ne descria Cioran, ocărându-ne. Nu cred că generaţia X este mai brează decât generaţiile Y sau Z. Nu am motive. Suntem toţi o apă şi-un pământ, cu anumite excepţii. Dacă privesc în urmă, constat că, cel puţin în primii 15 ani de după Revoluţie, România a fost condusă de exponenţi ai generaţiei X, mulţi ŞEFI DE PROMOŢIE LA STAT… Şi uite unde am ajuns… Coada Europei, pauperii de serviciu. Premianţi dar şmenari; oameni fără caracter, nulităţi.

    Ai sesizat bine ironia mea la adresa doamnei ministru Harvard. Consider că argumentul “susţin din tot sufletul” ţine de cretacicul gândirii economice, atunci când CEO era mânîitorul şef de ghioagă. O studentă de la ASE ar fi dat dovadă de mai multă ştiinţă. Referitor la universităţile particulare, dacă ele sunt problema, să le desfiinţăm. Se repară România? Ar fi simplu. Prodecanul Facultăţii de Finanţe-Bănci de la ASE a fost arestat pentru că vindea note. LA STAT! Acum câţiva ani altul a fost prins în flagrant în timp ce examina studentele la oral cu pantalonii în vine, pentru mărirea…notei. Cu ăştia ce facem, bre? Îi desfiinţăm pe toţi? Facem tabula rasa şi începem reconstrucţia de sub cerul liber? Boala-i veche iar generaţia X este şi ea tarată. Mai ales ea… Începutul a fost prost, continuarea-i şovăielnică, poate viitorul o să fie mai bun. Eu am mare încredere în generaţia Z, par năuci dar nu sunt. Ăştia măcar ştiu unde trebuie să ajungă: în Germania…

    Şi acum o temă de gândire: procurorul C. Panait, absolvent de Româno-Americană, a fost unul dintre primii magistrati care au refuzat să pună în practică un ordin politic. Este inutil să spun că Vitor Ponta şi alţi colegi, absolvenţi de Universitatea Bucureşti, au avut numai cuvinte de laudă la adresa omului şi procurorului C. Panait. Cu Cristi Panait ce facem? Îl îngropăm în lozincile şi frustrările generaţiei X? Când generaţia X o să iasă din scenă, o să fie mai bine… Poate o să iasă din scenă cu năravuri cu tot şi ţara o să se primenească.

  9. @constantin – ‘O studentă de la ASE ar fi dat dovadă de mai multă ştiinţă’.. cel mult studenta in cauza putea fi mai inspirata la o sueta prin centrul vechi – dar stiinta, de unde drak ? sefii de promotie ‘DE LA STAT’ din generatia blamata de tine,in mare masura muncesc onest si cu succes afara – asta e un motiv pentru care trebile merg cu curul in tzara asta – asistam de ani buni la asaltul mediocritatii, care isi dau cu parerea despre orice nu’s in stare sa faca vreodata .. ce n-ai priceput din opinia mea cu generatiile ,e ca nu ma refeream la aia 5% care conteaza in fiecare generatie, ci la restul 95%.. de unde pana unde discutia este despre procurori ? aaa .. din basismul mintii tale.. de care ma doare la basca .. si da, multe din facultatile autohtone, si in special alea private sunt de o calitate proasta/execrabila – am avut sansa sa iau un interviu odata unui absolvent de stanford si ocazia sa iau interviuri multe absolventilor romani in aceeasi bransa .. nu se compara, punct. si mai scuteste-ma cu fetisul germanilor supremi – parerea mea personala (si o mai confirma niste unii mai avizati) e ca sunt monotoni si marginiti, un soi de rusi fara explozie de imaginatie. daca vrei capitalism pe paine, te duci peste atlantic si bagi munca in nestire pana te prinzi ca performanta profesionala depinde si de locul unde muncesti.. oricum e dovada de imbecilitate suprema sa spui ca un doctor in economie la harvard e un tampit, si ca ai auzit tu de un procuror genial absolvent de romano-americana, de unde rezulta revista click e plina de genii .. ca sa-ti dai cu parerea despre ceva, faci acel ceva si dupa aia .. pana atunci da-i niste limbi lu’ madam merkel, poate te simti si tu un pic neamtz (ca un pic nazist esti deja). heil siktir.

  10. Pai daca un marinar smenar, bisnitar s-o facut presedinte arzand multe etape, ei (tinerimea romana) de ce nu s-ar comporta la fel? Cati baietasi de 20 de ani nu aspira la un A6, X6, M6 da’ ei nu stiu cu ce se mananca o simpla ecuatie? Ce sa mai zic de dl. afacerist ‘Mondial’ care nu stie sa-si scrie numele da arunca cu milioane de ieuroi la X si la Y?
    Desi ceea ce afirmi este perfect logic, normal, natural si chiar moral, coruptia asta generalizata deschide ecluze pentru tot felu de rahati semi-plutitori care ne imput pe noi care vrem ne vedem de treaburile noastre… Stima!

  11. Digi 24 era un proiect interesant, o tv de stiri care nu depindea de rating, data natura ei in genul Sky News. Imi pare ca intre timp s-a schimbat planul, sau poate asta era de la inceput, ca Digi 24 sa intre in piata. Slabe sorti de izbanda, daca va fi vreodata comerciala, acum nefiind. Si nu stiu cat mai e de interesanta de cand s-s stabilit ca stirile trebuie sa fie “mai sexi”. 🙂

    Legat de update-uri. a) N-am prins unde s-a facut vorbire de opresiunile politice. Punctul era daca un jurnalist are dreptul sa-si exprime puncte de vedere in afara programului, pe facebook sau bloguri. Legat de cartile de munca, alea erau regulile perverse ale managementului: ori erau acceptate, ori la revedere. Bineinteles ca multi au acceptat de nevoie, mai ales ca jurnalistii sunt pe cont propriu. Sunt o breasla doar cu numele.

    b) Nu stiu exact la ce faci referire. La cazul A3 care a dat in judecata B1? Sigur, e dreptul lor, dar nu poti sa pui pe picior de eglitate astfel de actiuni in justitie cu trimitere in judecata a unor persoane pentru acuzatii grave: luare de mita, spalare de bani, santaje s.a.m.d.

    P.S. Digi 24: “fata care a mai lucrat o saptamana, pentru ca nu a anuntat-o nimeni, iar decizia scrisa a venit prin posta, intr-o zi in care era la lucru”.

  12. @Emil: nu exista post care sa nu depinda de audienta si sa-si justifice existenta-n piata. Digi e o butaforie. trustul, cu marile distributii de cablu, are 800 mil. euro datorii scadente si nimeni nu vrea sa le refinanteze. cat timp accepti prin semnatura niste reguli, n-o dai in presiuni politice dupa ce iti iei viteza decat daca esti canalie. iar politica editoriala a Digi e orice, numai proguvernamentala/pesedista nu. nu ma refer la un caz concret, ci la un fenomen. oricine se simte lezat de oricine are dreptul sa-l dea pe celalalt in judecata si punct. nu-i amenintare, e justitie. da, difera, e civila, nu penala. dar e la fel de legitima si de constitutionala.

  13. Si totusi exista un post care nu are nevoie de audienta pentru a ramane pe piata. E finantat de la buget si din taxa radio-tv platita de particulari si firme – indiferent ca au tembelizor sau nu. Corect?
    In acest caz audienta ar trebui sa-ti spuna daca spatiul de antena ocupat de X merita sa ramana sa nu. Dar banuiesc ca nu se intampla asa in viata reala 🙂

  14. Victor Ciutacu cooperarea cu ppdd a lui ponta a adus in grila voastra de program d.d dupa ora 24? Cum poate sa pretinda un post de stiri ca este impartial cand tine dupa ora 24 o naluca a politici romanesti singura sa abereze ore intregi fara ca un moderator sa intervina?

  15. @fvr: tu pui intrebari la care-ti si raspunzi singur. n-am inteles ce post a pretins ca-i impartial. ala pentru care lucrez eu sigur nu…

  16. niste lucruri de bun simt. ala cu impartialitatea-i profund teoretic si, daca ma intrebi, imposibil de indeplinit. eu n-am semnat asa ceva. am o emisiune de autor si asta fac. iar atributii editoriale m-a ferit Dumnezeu sa mai am. dar nu cred ca poti face cu Dan o intelegere politica. pentru ca nu se tine de cuvant. una peste alta, pe tronsonul ala orar, Romania TV face audienta mult mai buna decat cu reluarile emisiunilor de seara. mai departe nu ma priveste

  17. Nu e vorba de tine… Tu esti printre putini care mai stii ce inseamna echilibrul in breasla ta.. Ideea e ca nu mai exista presa libera in adevaratul sens al cuvantului… Asta pt ca lumea vrea sa si vada mandria de politician lins si adversarul injurat… Un post care ar incerca sa fie echilibrat si impartial nu face audienta din simplul motiv ca noua romanilor ne place sa fim linsi ori pe dreapta ori pe stanga esicherului politic… si facem si legatura directa cu subiectul ca defapt aici am vrut sa ajung: poti fi tu lumina jurnalismului deontologic daca nu te afisezi zambind langa politicianul viril al momentului ai toate sansele sa fii zburat din breasla ca nu faci rating.

  18. @pepsi cola

    1.Şefi de promoţie care au ocupat/ocupă funcţii importante în România: Petre Roman, Victor Ciorbea, Adrian Năstase, M.R.U., Florin Georgescu,Adrian Severin… Sunt şi alţii, n-am timp să caut.

    2.Pe Cristi Panait l-am dat drept exemplu de absolvent merituos de la o “privată”, întâmplător a fost procuror. Dar nu despre procurori era vorba…

    3.Când am spus că generaţia Z ştie unde trebuie să ajungă şi am arătat o destinaţie(Germania), am vrut să subliniez pragmatismul acestei generaţii, orientarea în spaţiu…nu neapărat că vor lua cu asalt Germania… A fost mai mult o figură de stil.

    4. Harvard, Stanford sunt instituţii de învăţământ serioase dar mai dau şi rateuri. Nu sunt dispus să o cred pe Ioana Predescu pe cuvânt de onoare.

    5. Madam Merkel?! Poate frau… Povestea cu dat limbi spune multe despre potenţa ta, făcând un pic pe Freud. Nu-i include şi pe alţii. Apropo, pseudonimul de Cola este pentru hermafrodiţi?

    6. Tu chiar intervievezi doritori de loc de muncă? Eşti angajat de concurenţă?!

  19. @constantin: va ironizati cum considerati de cuviinta, da’ nu pe baza de nume/nick-uri. sa fie clar!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.