Esti aici:
Prima pagină > Blog > Noaptea minţii > Statul miliţienesc, la vremea coabitării

Statul miliţienesc, la vremea coabitării

militie

Ceea ce se petrece, live, în cazul Bolintineanu e de noaptea minţii. Dincolo de acuzaţiile de corupţie (care trebuie lămurite legal), japca, tupeul şi nesimţirea autorităţilor au depăşit orice limită. Daca se-ntampla să umfle din şcoală trei clase de elevi pe vremea portocaliilor, săream toti de cur în sus că-i ca-n 46. Şi o făceam pe bună dreptate. Degeaba încearcă azi premierul să se urce oportunist pe valul indignării şi s-o arunce la Cotroceni. Nu-l derobează nimeni şi nimic de resposabilitatea numirii Codruţei Kovesi la DNA (si pe Tiberiu Nitu la pachet) pentru propriu-i confort politic, iar toate structurile miliţieneşti îi sunt direct subordonate. La ceas de coabitare, abuzul se cheama luptă impotriva corupţiei, iar activiştii şi cimpanzeii aplaudă, fără să-şi închipuie că mâine s-ar putea să fie ei cei care să sune la hotline după propriii copii. Fi-mi-ar silă!

https://www.youtube.com/watch?v=fpVfM7forXg

UPDATE: Abia după panarama asta, procurorul de caz a anunţat, prin gura altuia, că reunţă la “excursia” cu autocarele la audieri şi că, la începutul săptămânii viitoare, îi va cita legal. Dacă nici măcar acum nu zboară nimeni, suntem o ţară de doi lei.

LATE UPDATE. Declaraţiile zilei vin de la Parchet (autocarele au fost trimise pentru “facilitarea transportului celor doritori să fie audiaţi”) şi Poliţie (“elevii au venit benevol”)

END OF STORY: S-a dat ordinul de zi pe unitate către scriitorii de texte de conştiinţă şi anticorupţie după punctaj: Ponta a ingerat în ancheta procuraturii. Culmea e că, în loc să-i facă rău, îl ajută. Pentru că-l umanizează acolo unde chiar nu e cazul. Dar dacă ăsta o fi şi scopul?

Comentarii

comentarii

Similar Posts

93 thoughts on “Statul miliţienesc, la vremea coabitării

  1. Bacalureatul este un examen egal cu ZERO iar diploma obtinuta in urma lui poate fi folosita pe post de hartie igienica. Prin urmare masurile de securitate (camere video, nebunii) sunt mijloace penibile de obisnuire a oamenilor cu frica, sclavia si securismul.

    Daca aceste masuri de securitate ar fi implementate la un examen pentru un loc de munca, ar fi cu totul justificate, dar asa… cred ca ne agitam prea mult pentru un meci cu miza ZERO.

    Este “spaga la fabrica se someri” ce vedem la TV.

  2. Chiar daca ingerinta lui Ponta in ancheta l-o ajuta la imagine, are tot el grija sa anuleze beneficiul asta si sa-l inlocuiasca cu o imensa sila, cel putin din partea mea si a multora ca mine… Asta inca mai are tupeul sa spuna ca “Nu traim pe vremea lui Daniel Morar sau a comunistilor, sa luam oameni de pe strada”?! Crede ca o sa suport insulta asta, in care practic imi spune in fata ca ma crede prost, fara consecinte pentru el si PSD la alegerile care urmeaza in scurt timp ? Chiar crede ca oamenii au uitat ca nu a existat “vremea lui Morar”, ci “vremea lui Kovesi si a lui Morar” (prima fiind sefa celui de-al doilea) ?! Crede ca oamenii nu-s constienti ca acum suntem pe vremea lui Kovesi, adica e fix acelasi lucru ca acum un an ? Am inteles, la presiunea UE si USA, a fost nevoit s-o nominalizeze pe Kovesi la sefia DNA ca sa “garanteze continuarea luptei anti-coruptie”, dar sa nu ma prosteasca in fata, punand doar in carca lui Morar abuzurile din ultimii ani !
    Altfel, in afara celor discutate aici, vreau sa zic ca mi-e lehamite de pozitiile sefilor de sindicate din invatamant (alde Nistor si Hadar) care se plang ca zilele astea se incearca patarea reputatiei breslei “dascalilor”. Hai, ba, ma lasati… Am o (destul de) indelungata experienta in relatia cu sistemul de invatamant, la toate nivelurile, de la prescolar la universitar, si, in astia 16 ani, mi s-a format si intarit convingerea ca “dascalii” poarta raspunderea, in proportie de cel putin 80%, pentru halul in care a ajuns. Restul, de vreo 20%, se-mparte (nu in mod egal) intre politicieni, parinti si copii… Nu e o apreciere strict personala, a rezultat in urma discutiilor cu o sumedenie de cunostinte care-si tarasc odraslele prin scoli de tot soiul, de pe-ntreg cuprinsul patriei.

  3. Salariul meu e problema mea. Vocatia sau nevocatia, iar, e alegere personala, banuiesc ca ma invidiati pentru ea. Acuzele cu meditatiile sunt nejustificate, am avut foarte putine meditatii, maximum 4-5 pe an, o singura data cu o eleva a mea pentru ca era foarte insistenta mama acesteia.
    Observ ca domnul AntiM imagineaza cu talent o lupta homerica a „dascalului” cu statul, imbogatind tabloul cu elemente clasice de recuzita (a la Zaharia Stancoo) precum coaja de paine neagra, pantofii gauriti sau (din lipsa de spatiu a omis-o) camasa putind a second hand.Domnul AntiM nu e dispus sa ofere si solutii rapide de rezolvare a acestei saracii cumplite in care m-as zbate pentru ca ii place, poate, sa ma imagineze asa, rozand la coaja aia de paine neagra. Face si o analogie profunda, freudiana, dupa modelul „si violul, maica, si violul?” incheind cu oamenii care urla de durere sub talpa cominternista a calailor.
    Simt al ridicolului? Nici vorba!
    Discutia era despre niste parinti si adolescenti care s-au imbrancit cu politistii in fata unui liceu din Rahova. Era despre reactia presei si despre ecourile in discursul politic ale unei situatii pe care zilnic o poti reproduce in orice piata de zarzavat din Romania.

  4. Abuzul cred ca este destul de clar. Chiar presupunand ca erau mandate, chiar presupunand ca punerea oamenilor in autocare este o chestie care se face in alte tari civilizate(asta doar de discutie, ca numai asta este un abuz in toata uniunea europeana), totusi s-a vazut o lipsa de coerenta la nivel inalt, deci aceasta actiune a fost rezultatul unei mari lipse de sincronizare a sistemului de justitie ceea ce este, cred eu, o forma foarte grava de abuz, un sistem de justitie incoerent in ierarhie, lege si proceduri (voit sau nevoit) este un abuz in sine.

    @ceapra
    Eu nu sunt un mare fan de polemici in special in cazul in care dumneavoastra nu ati raspuns la intrebarile acestei discutii:
    1. Credeti ca politia a facut un abuz?(Dat fiind ca argumentarile pro abunda, in caz in care ziceti ca nu, poate ar fi placut sa veniti si cu niste detalieri)
    2. Daca credeti ca a facut abuz credeti ca acest fapt este scuzabil de natura faptei care o ancheteaza?(Acesta nu este o intrebare prioritara a discutiei, nu tine de subiect neaparat, dar tinand cont de poztia adopatata de dumneavoastra fata de conversatie, cred ca ar trebui sa o raspundeti)

  5. Din ce am citit/vazut in presa, nu mi-e clar care e abuzul. Am intalnit politisti mitocani, dar si tineri educati. Probabil ca unii n-au stiut sa se poarte nici acolo. Din imagini, parintii pareau cei mai ostili, chiar unul imbrancea un politist, iar un tarzan in maiou si tatuat urla spumegand. Majoritatea elevilor declarau ca nu ei, ci altii au fost agresati, umiliti. Procedurile de investigare a unor cauze penwle presupun, ma gandesc, si constrangeri provizorii. Politia are obligatia de a sprijini procuratura in cercetare. Nu am remarcat retineri sau forme de tortura. Vreau ca toti cei vinovati sa raspunda legal. De asta platesc taxe. Stiu ca fenomenul e national, dar astia au depasit orice limita a ciubucarelii. Nu cred ca suntem stat polutienesc daca politia investigheaza darea si luarea de mita.
    Ce as considera eu abuz al politiei? Retinere fara mandat, tortura, deranjarea unor cetateni fara motiv. Din pacate, cei abuzati sunt elevii si profesorii cinstiti si care isi fac datoria: invata, respecta valoarea si isi joaca sansele cinstit. E un abuz mult mai mare, dar nu deranjeaza pe nimeni.

  6. *politienesc – am scris de pe telefon, scuze si pentru alte probabile greseli de scriere

  7. Ai scris excelent (dar stii asta)! Insa simt nevoia sa-ti spun.
    Nu stiu ce as fi facut daca vreunul dintre copiii mei ar fi trecut prin asa ceva. Cred ca as fi rupt capu’ politaiului;
    Cum se intampla la noi ca tocmai procurorii se duc in haita sa-i puna catusele lu’ Becali, se duc in haita sa-i alerge pe romanii care au fost la referendum si mai noi se duc sa terorizeze absolventii clasei a XII a. Nu stiu cum de i-au ratat pe cei de clasa a VIII a ?!

  8. @ceapra

    Imi permit sa enumar eu cateva abuzuri:

    1. Din punctul meu de vedere, cel mai grav abuz este perchezitionarea la piele a unor tineri, fara mandat de perchezitie, legea permitand acest gen de perchezitie DOAR CU MANDAT EMIS DE JUDECATOR!

    2. Un alt abuz este legat de pct. 1 si se refera la modul in care s-au efectuat acele perchezitii si anume(in baza declaratiilor televizate ale unor parinti si elevi): dezbracarea elevilor de ambele sexe in aceeasi camera, simultan, perchezitionarea prin palpare inclusiv in zonele intime, tinerea lor in aceasta conditie pentru mai multe minute si efectuarea acestei perchezitii de persoane de gen masculin pentru fete. Modalitatea aceasta de perchezitionare este specifica – istoric !!! – actiunii institutiilor unor state fasciste sau staliniste.

    NB: 1&2 s-au petrecut pe o tacere mormantala a presei cu ceva zine inaintea cazului autobuzu’

    3. (sub precizarea neclaritatii faptelor) Emiterea de catre procurori a unor mandate de aducere (daca acestea au fost emise) fara a fi fost emise citatii in prealabil (cu data si termen de prezentare nu pe loc)

    4. Executarea de catre fortele MAI a operatiunilor specifice mandatelor de aducere IGNORANDU-SE (din imbecilitate si/sau grava neglijenta) ilegalitatea acestor acte (vezi pct.3). Pentu a fi bine inteles – cel care executa un ordin ilegal este vinovat in egala masura iar toate actiunile sale sunt lovite de ilegalitate si eu cred ca intra (prin natura lor) in sfera faptelor grave de natura penala.

    5. In situatia emiterii mandatelor de aducere, trecand peste ilegalitatea acestora si a actiunilor aferente, este la fel de abuziva retinerea elevilor in incinta scolii fara a le fi prezentate IMEDIAT mandatele de aducere. Intr-un stat normal la cap retinerea unei persoane (in scopul aducerii acesteia in fata organelor de ancheta) fara a i se prezenta mandatul transforma actiunea in fapta de natura criminala – respectiv sechestrare – sau in cel mai bun caz duce la nulitatea oricaror declaratii/marturii ulterioare a martorilor astfel adusi si depusi.

    6. In situatia in care mandatele nu au fost niciodata emise, actiunea de retinere, in incinta scolii, a elevilor, este de-a dreptul penala, avand in vedere faptul ca nu s-ar putea nici macar invoca refuzul acestora de a se legitima sau suspectarea acestora de comiterea unor fapte penale[singurele portite in baza carora s-ar putea justifica retinerea temporara a unor persoane]. In cazul suspectarii, acest lucru, de asemenea, trebuie imediat adus la cunostinta persoanei, ori militia si procuratura nu au dat nicio motivatie legala pentru retinerea tinerilor in incinta.

    7. Instaurarea unei atmosfere de teroare psihica asupra unor elevi prin comportamentul verbal abuziv al “organului” si prin constrangerea fizica executata contrar legii.

    8. Refuzul de a informa elevii cu privire la motivul retinerii in incinta scolii precum si refuzul de a-i informa cu privire la motivul perchezitiilor – si asa ilegale.

    Astea sunt asa la prima vedere si sunt mult mai multe.

    Ah, sa nu uit, jura-te pe ma-ta! Intrebare adresata [in formula jura-te pe mama ta] de un procuror unei eleve in decursul … interogatoriului ca altfel nu i se poate spune.

    Eu unul i-as incarca pe toti participantii la aceasta serie de abuzuri in lant, ce aduc a actiune fascista, in camioane sau in tractoare cu remorca si i-as duce asa sa dea nu Bac-ul ci Capacitatea. Si cand ar spune vreunul “pai eu am dat deja examenu asta” i-as raspunde “jura-te pe ma-ta”.

  9. Au mai ramas gradinitele si dupa aia urmeaza cresele…vom vedea in curand cum sri va intercepta convorbirile sugarilor punandu-le microfoane in suzete iar dl.”profesor”CEAPRA va fi fericit,in acest fel viitorii paraziti de bani gata care o ard prin cluburi si baruri vor fi dibuiti din frageda pruncie astfel ca d-sa sa nu se mai chinuie cu toti repetentii…si poate pana la urma va intelege ca subiectul articolului este abuzul asa ziselor autoritati!

  10. Chiar place unora sa jigneasca.
    Nu vad, nici dupa mesajul plin de acribie al domnului Radu Alexandru Vasilescu, vreo forma de abuz.
    1. Politia si procuratura nu au comis ilegalitati, aducerea la politie este la dispozitia procurorului de caz.
    2. Declaratiile despre dezbracarea si umilirea tinerilor au fost facute „din auzite” de catre parinti si nu am cunostinta despre raportarea unor asemenea abuzuri.
    3. O descindere de asemenea amploare (ca la un meci, pe stadion) nu se poate face cu flori si in tutu-uri.
    Eu salut orice actiune ferma menita sa asigure functionarea societatii democratice.
    Salut si schimbul nostru de opinii si regret ca trebuie sa fiu numit in atatea feluri doar pentru ca nu ma alatur unui cor.
    Sa fiti sanatosi si sa comentati cu spor!
    Radu Alexandru Vasilescu, o sa va trimit un mesaj privat pe facebook in care sa ma prezint. Cu stima!

  11. Ma cheama Mihai Bosogea-Tudor, sunt profesor la un liceu din Caracal. Multumesc, Victor Ciutacu!
    Va invit sa nu-mi mai combateti nici ideile, domnule mihu, pentru ca nu aveti bun simt!

  12. @ceapra: sincer, pe mine ma sperie viziunea dvs, dar, atat timp cat e pluralism, sunteti liber sa v-o expuneti

  13. 1. Daca s-a “emis”mandat de aducere cu nume si prenume sa ne spuna procurorul cate aemis pe numele elevilor si de ce cei ce venisera cu autobuzele nu au aratat fiecarui elev ce urma sa fie adus mandatul.
    2. Daca mandatele nu au fost puse in executare insemna ca procurorul a scris mandate dar nu le-a inmanat politiei pentru a fi puse in executare.
    3. Daca politia nu a avut in mana mandate (ma refer la cei ce conduceau operatiunea si nu neaparat la politistii obisnuiti) au actionat ilegal.
    4. Ministrul de interne trebuie sa faca ancheta si sa stabileasca sub comanda cui au fost politistii trimisi acolo si daca cel de la comanda avea mandatul procurorului sa il arate. Daca nu sa fie cercetat penal pentru abuz in serviciu. Sa ne spuna si noua ce a constatat.
    5. Ponta nu s-a interferat in ancheta ci a vrut clarificari daca s-a procedat legal. Si sa ii cerem sa se lamureasca si sa ne spuna si noua.
    Nu vi se pare ca ar fi simplu daca am fi intro tara normala?

  14. Inseamna ca va sperie si viziunea doamnei Mihaela Guna care a declarat azi la Antena 3 ca s-a actionat justificat acolo.
    Si mai sunt si oameni pe aici
    Ca sa propun o incheiere a acestei polemici, va inteleg si va respect atitudinea, presa trebuie sa fie vigilenta la abuzuri si sa previna derapaje.
    Eu doar ma limitez sa salut orice initiativa de insanatosire a examenelor din Romania.
    Cu stima (aceeasi dintotdeauna).

  15. chiar ma indigneaza prestatia publica a doamnei in cauza si continui sa intreb (fara sa raspunda cineva) ce-o legitimeaza

  16. Problema e ca asta nu e initiativa de insanatosire a examenelor ci o mascarada generala in care institutiile si-au atins fie limita incompetentei [caz bun] fie limita ticalosiei.

    Sunt camere de filmat in sali – n-ai cum sa primesti o ciorna cu subiecte rezolvate fara sa se vada si la fel n-ai cum sa copiezi de la coleg fara sa se vada pe camera. Se dorea investigarea pe bune – se luau inregistrarile si se analizau – fara circ fara tampenii.

    Daca se invoca mersul la baie ca pretext pentru predarea ciornelor samd e simplu – pe durata examenului nimeni nu intra nimeni nu iese din sala – inclusiv supraveghetorii

    Daca se vrea oprirea metodei de copiat cu casti e iarasi atat de simplu – la intrarea in sala se poate utiliza un magnet pentru a detecta micro castile [metoda folosita de ceva vreme prin anumite universitati de profesorii care vor] si uite asa numai tine nici povestea asta

    Metode simple, uzuale, perfect normale si legale prin care numai era nevoie de tot circul asta.

  17. @ceapra: hai sa nu facem chat. am inteles ca sunteti incantat ca dau buzna militienii in scoli si ca procurorii au dreptul sa ridice pe cine si cand vor, nu-i nevoie sa repetati

  18. Politia si Procuratura au rolul sa raspandeasca frica, teroarea si obedienta in cei care vor deveni sclavi si masa votanta. Ei trebuie sa se obisnuiasca cu “organul” si “sa-l priveasca ca pe Dzeu” (aspiratiile lu’ Basescu) si sa-si exprime odata la 4 ani optiunea pentru una din taberele de infractori “de stat”.

    In rest Bacalaureatul este o incordare de muschi inutila intr-un meci fara miza. Nu exista niciun viitor pentru elevii aia care obtin o diploma de absolvire. Diploma de Bac este egala cu zero, competentele practice absolventilor sunt reduse si nu au prea mare legatura in raport cu ceea ce se cere in mod practic la un job. La un job se cer in primul rand: sclavie, obedienta, munca mult pe bani putini, ciocul mic, lingatorie fata de sefi, adeziunea la niste idei tembele – goale de continut etc. – chestiuni care nu sunt incluse in materia de Bac.

    Asa ca nu vad rostul spagii. Parintii aia care au dat spaga sunt sanatosi la cap?

  19. Ca sa raspund ca mi se pare ca polemica a fost intrerupta cam brusc, intr-un mod prea simplist din punctul meu de vedere deoarece tot s-a ramas la fiecare crede ce vrea, as vrea sa acord o incheiere, evident subiectiva, mai corecta si ampla.
    Cred ca trebuie luate in calcul doua concepte:
    1. Abuzul din punct de vedere legal – anume conform legii, sunt indeplinite conditiile ca actiunea politiei sa poata fi considerata un abuz? si daca da detalierea lor
    2. Abuzul din punct de vedere moral – adica moralitatea actiunilor celor implicati in crearea si finalizarea acestei actiuni.

    Abuzul din punct de vedere moral este evident ambiguu si subiectiv si din cate imi dau seama punctul central al acestei mici dezbateri. Si mi se pare destul de ingrijorator faptul ca, conform deductiilor mele, domnul ceapra a facut, cu stiinta sau fara stiinta, o impletire intre aceste doua concepte. De ce cred eu ca abuzul din punct de vedere legal este cat se poate de clar.
    Ma voi folosi de ceea ce a scris domnul Radu Alexandru Vasilescu ca sa argumentez.
    In una din postarile sale se gaseste urmatoarea afirmatie:
    “In situatia emiterii mandatelor de aducere, trecand peste ilegalitatea acestora si a actiunilor aferente, este la fel de abuziva retinerea elevilor in incinta scolii fara a le fi prezentate IMEDIAT mandatele de aducere. Intr-un stat normal la cap retinerea unei persoane (in scopul aducerii acesteia in fata organelor de ancheta) fara a i se prezenta mandatul transforma actiunea in fapta de natura criminala – respectiv sechestrare – sau in cel mai bun caz duce la nulitatea oricaror declaratii/marturii ulterioare a martorilor astfel adusi si depusi.”
    Cred ca este indiscutabil, din cauza confuziei generale legate de aceste mandate, ca aceste mandate nu au fost folosite conform celor enuntate mai sus, deci abuzul este legal.
    Ca sa aduca o detaliere, toate punctele spuse de domnul vasilescu sunt independent suficiente pentru a demonstra un abuz, asa ca, desii ma repet, abuzul din punct de vedere legal este clar.
    Acum daca se ajunge la abuzul din punct de vedere moral, ramane la latitudinea fiecaruia sa traga propriile sale conditii, conform oricaror factori li se par lor relevanti. Dar trebuie tinut cont ca in orice caz daca se vrea justitie in sensul cel mai corect al cuvantului abuzul din punct de vedere legal nu poate fi ignorat si trebuie tratat cu maxima seriozitate si, cel putin in cazul acesta, cu maxima prioritate.
    Am scris atat de mult ca sa atrag atentia acestei impletiri si sa imi exprim pozitia contrara acestul tip de gandire.

  20. @Ory: N-am vrut sa intervin, dar ai repetat de atatea ori ca diploma de bac e egala cu zero incat m-am gandit ca te astepti sa fii contrazis pe tema asta. Eu sunt sigur ca parintii aia care au dat spaga sunt perfect sanatosi la cap. Cum sa spui ca diploma de bac nu foloseste la nimic ?! Ea foloseste la inscrierea, in anul universitar 2013-2014, la una dintre multele facultati care organizeaza concurs de admitere doar in baza mediei rezultate din media de la bac si media generala din clasele 9-12 de liceu. Toata tara e plina de ele ! Facultati pe care absolventii de azi le vor absolvi fluierand, cu spaga sau nu… Dupa care, peste 4 ani, TOT CU SPAGA, vor ocupa locuri de munca in administratia publica locala sau centrala, regii de stat sau – de ce nu? – chiar in invatamant, in care vor lua, la randul lor, spaga pentru orice: “Bac, permis auto, hartie de la Fisc, loc de parcare”.

  21. @Bubulea,

    Nu ma astept sa fiu contrazis pe tema inutilitatii diplomei de Bac pentru ca e un fapt evident. Acea diploma nu ofera niciun viitor tinerilor care dau examenul de Bac, iar ei nu dobandesc prin examenele alea nicio aptitudine valoroasa in piata muncii cu exceptia (poate) a utilizarii calculatorului care oricum nu se cauta ca e piata plina de persoane care stiu sa foloseasca calculatorul si freaca duda ca nu au ce sa faca cu aceste aptitudini.

    So, tinerii aia cu diploma de Bac nu se pot integra nicaieri pentru ca economia e pe chituci datorita escrocilor (aia pe care ii vedem pe la televizor). Faptul ca notele de la Bac plus cele din liceu confera o pondere la admiterea la facultate este un nou tembelism. In loc sa testezi omul pe ceea ce ii trebuie sa stie la facultatea aia, te apuci si ii faci medie din notele luate prin merit sau pe baza de spaga, fara sa poti controla cum au fost dobandtie.

    Nu in cele din urma, facultatile din RO sunt fabrici de someri cu studii superioare, care o taie, in masa, in strainatatea sa spele batrani la cur sau sa culeaga capsuni.

    SI atunci, care e rostul spagii? Sunt atatea facultati incat si cu 7-8 la Bac se poate intra la facultate. Numai sa aiba parintii bani sa te tina la facultate.

  22. @Ory: absolutizezi aiurea. hai atunci sa desfiintam scoala, ca tot nu mai e nimic de furat si nu-si mai are rostul

  23. Formatia mea profesionala fiind una tehnica am discutat cu avocati(tipi trecuti prin Universitate nu prin srl-uri)incercand sa inteleg modul de aplicarea a legilor si mai ales principiile pe care se construiesc legile.Am aflat ca exista cateva principii de baza in cele doua sisteme de drept,roman si anglo-saxon,(ca si in fizica)principii care nu pot fi ignorate asa cum nu pot fi ignorate de exemplu legile mecanicii.Primul principiu este al prezumtiei de nevinovatie iar urmatorul este ca abuzul nu poate fi izvor de drept.Ceea ce s-a intamplat la Liceul Bolintineanu a fost in mod clar o incalcare a prezumtiei de nevinovatie si a fost un abuz.”Pereat mundus fiat justitia”spuneau latinii,atat doar ca Justitia nu se facea dupa ureche iar justitiabilii erau judecati de catre judecatori si nu de catre acuzatori.Dl.”profesor”nu vede nicaieri nici un abuz si nu este singurul.Atata doar ca uita ca oamenii,indiferent ca sunt vinovati (adica CONDAMNATI de o instanta)sau nu ,au dreptul de a fi tratati omeneste.Pentru ca altminteri daca un criminal ar fi tratat cum si-a tratat el victimele atunci judecatorii nu ar fi decat calii si nimic mai mult.Este greu desigur sa vezi ca dupa o viata de munca niste tineri imberbi dispretuiesc scoala si probabil te considera vreun rata pentru ca nu ai “biemvieu” la poarta.Dar tanarul care scrie ca il are model pe Gigi Becali a trecut printr-o scoala in care poate a predat si dl.”profesor”.Se tot face caz ca acesti tineri sunt trecuti de 18 ani si deci nu sunt minori.Ma intreb cati dintre noi am trecut pe la 18 ani prin manutele fine ale procuraturii si prin mainile asa zisilor politisti(militieni pe vremea tineretii mele)?Il intreb pe dl.CEAPRA daca a trecut prin asa ceva?Probabil nu.Iar randurile dumnealui par sa ascunda o dorinta de razbunare care spune multe despre caraterul omului.Daca d-sale ii plac abuzurile este problema d-sale.Dar atunci cand sistemul il va macina si zdrobi,ceea ce mai devreme sau mai tarziu se poate intampla, sa nu se planga.Pana la urma pot sa spun ca nu m-am congelat la -20 de grade in iarna anului trecut in Piata Universitatii ca sa-mi tina lectii despre etica un admirator al faradelegii ascunse sub masca luptei anticoruptie!

  24. Nu trebuie desfiintata scoala, trebuie desfiintat Bacul sau, mai degraba, falsa miza a Bacului pentru care oamenii dau spaga 600 de euro ca sa treaca un examen in loc sa puna mana sa invete sa ia note dupa propriile capacitati intelectuale.

    Daca admiterea la facultate ar fi “pe bune”, cu examen de admitere serios, cum era inainte lumea ar mai putea sa ia Bacul si cu note mai pamantene: 6, 7, 8, nu am mai fi o natiune de genii, cu cel mai amarat nivel de trai din UE.

    Dar mai bine sa se obisnuiasca tinerii cu spaga de la varste fragede. O mare parte din parintii aia cu elevi “hartuiti de organ” nu aveau frustrari ca odraslele lor erau nevonovate ci pe motiv ca “atii fura de sparg iar Politia le-a buzunarit copiii pentru o presupusa spaga de cateva sute de euro la Bac”.

    O parte din parintii aia nu erau frustrati de dragul moralei ci pentru ca nu le-a iesit invarteala.

  25. Buna seara d-le Ciutacu,

    E ceva incredibil ceea ce ni se intampla!Oare cine ne aduce NORMALUL?!!!

    Cu tot respectul pentru Dvs.,
    IoanaP

  26. @ceapra
    In societatea aia democratica functionala de care pomeniti nu esti umflat de pe strada pe sistemul “las’ ba ca stim noi mai bine decat tine”. Inainte se aduna dovezi si abia dupa aia esti saltat. Fara suparare, dar dupa logica dvs. ar trebui scoase de la naftalina metodele fecioarei de fier si a spanzuratului de testicule pentru a da “greutate” invitatiei “spune ba tot ce stii”.

  27. @Ory: Constat ca discutam despre lucruri (usor) diferite… Eu nu vorbeam despre cei care pot obtine un 7-8 la bac (si despre care ma-ndoiesc serios c-ar fi dat spaga), ci despre aia care stiau ca au sanse slabe sau nule de a promova examenul asta. Parintii astora, daca au avut si au vrut sa dea 600 de euro pentru a trece de bac fara sa merite, nu vor avea probleme sa dea 3000-5000-10000 de euro spaga pentru un loc de munca, dupa ce vor absolvi fara greturi facultatile alea de cacat. Iar faptul ca facultatile astea accepta studenti doar in baza mediei de la bac si liceu nu se numeste tembelism, ci supravietuire. Pur si simplu, oamenii astia si-au deschis niste afaceri si acum se chinuie sa le mentina pe linia de plutire, indiferent cum… Tembelism a fost atunci cand, in numele liberei initiative si a competitiei, s-a permis proliferarea, dincolo de orice limita rationala, a universitatilor particulare si care, intr-adevar, sunt doar fabrici de scos someri cu “studii superioare” (cu exceptia spagarilor pe care i-am mentionat mai sus).
    Cat despre diploma de bac in sine, pentru absolventii care nu-si continua studiile si vor sa se angajeze, nu trebuie sa-i atribuim alta utilitate decat aceea de a proba un anumit nivel de (sa-i zicem) inteligenta a absolventului in fata angajatorului. Povestea aia cu aptitudinile valoroase pe piata muncii e doar un funerism pe care nu merita sa-l luam in discutie, dupa parerea mea… Diploma de bac e insotita de niste asa numite certificate de competente digitale si lingvistice care nu valoreaza nimic in fata angajatorului, el preferand sa le verifice direct si personal inainte de angajare. In rest, ce aptitudini sa dobandesti in liceu care sa-ti foloseasca pe o piata a muncii ca a noastra, capitalista ? Fiecare tanar va lucra acolo unde-si va gasi de lucru (o fabrica de confectii, o firma de termopane, un magazin etc) si pentru asta n-are nevoie decat de capacitatea de a invata usor si repede ce are de facut. Peste niste luni/ani s-ar putea sa fie nevoit s-o ia de la capat, la un job cu totul diferit fata de precedentul… Fara a fi nostalgic, cu totul altfel stateau lucrurile inainte de ’90, cand elevii liceelor industriale, economice si sanitare, dupa cateva sute de ore de practica, chiar stiau putina meserie dupa absolvire…

    @violet: Mi-aduc aminte ca noi aveam de multe ori pareri asemanatoare…

  28. BUBULEA,
    şi eu, şi am vrut să zic şi ieri, dar am renunţat. 😀

    Scuze de chat, gata!

  29. diversiunea este atunci cand comentam zeci de oameni , zeci de zile EFECTELE, nu cauza, FELUL in care se desfasoare faptele si nu faptele in sine, ce crede x despre parerea lui y in acest caz, etc… OJ si-a ucis sotia, a fost prins cu cutitul in mana aproape, dar faptul ca politistul i-a zis “cioara” cand l-a arestat a deviat tot cazul…
    Hai sa vorbim pe fond : profesorii au coordonat strangerea banilor pentru comisie, au manipulat numirea membrilor comisiei, au facut cum au facut de obicei, cum se face nu numai la Bolintineanu ci in multe alte locuri.

    Vreau sa va spun ca un copil mai si invatat cand si cand poate lua bacul. Cine l-a cazut – chiar este sub orice nivel posibil, cu siguranta este complet incult si analfabet… La Sf Sava, in clasa copilului meu – niciun copil, NICIUN COPIL nu citise Baltagul, ci doar COMENTARII !
    Astea sunt fapte, in rest – cum se indigneaza “platitorii” ca nu si-au primit serviciile pentru care au platit, cum se agita cand au fost prinsi si dovediti – deja sunt discutii de rating.
    Frate, nu vrei sa fii smucit de politie, nu FURA !!! Ma mir cum vin la televizor si spun unii: ne e frica sa vorbim la telefon ! Si eu spun: pai daca furati ! sigur ca va e frica…

  30. Ma mir ca nu sunt pe site-ul dlui Ciutacu indignati de furt, de copiat, de strans mita, de foloase ilegale…Ne param intre noi si acceptam ca scarbele care platesc pentru examene sa ne incalece pana la urma, asa cum primul ministru este unul care a dat cu xeroxul la lucrarea de doctrat. Da, are dreptate, nu e plagiat. Plagiat este cand copiezi, te ascunzi schimband pe ici-pe colo ca sa para ca e alta lucrare, incerci sa maschezi si sa te pretinzi autor. Aici nu e nici macar atat, este xerografiat cu toptanul…

  31. @cristian: bati campii. aici e vorba despre abuzul autoritatilor, n-am vazut pe nimeni sa cautioneze furtul. nu poti cere particularului sa respecte regulile cand insusi statul le incalca

  32. Buna ziua, va aduc la cunostinta o problema in care ma aflu personal: Barourile paralele, aripa Bota, suntem anchetati doar cei din Judetul Suceava, in tara suntem aproximativ 2200. Dupa perchezitii domiciliare si audieri in dosar,impotriva mea s-a luat decizia de a nu parasi localitate, iar impotriva domnului Bota, presupusul sef al gruparii s-a luat masura de a nu parasi tara. Am atacat ordonanta procurorului si desigur ca mi-a fost respinsa plangerea ca nefondata. Precizez ca sunt avocat stagiar inscris de 10 luni in Baroul Bota. Cealalta problema despre care cred ca puteti sa vorbiti este numarul exagerat de perchezitii si retineri ce au loc in Romania fata de restul Europei. Tot se fac statistici cu pretul benzine, mancarii, nivelul salarizarii, dar nu se face o statistica sa vedem cum sistemul nostru juridic munceste mai tare decat pe vremea comunismului.

  33. Profesorii sa protesteze impotriva guvernantilor care le ofera salarii mizere, si impotriva parintilor care strang ciubucuri la fel de mizere, care ii DESCONSIDERA oferindu-le spaga. Ii umilesc!
    Parintii gandesc: “nu a invatat copilul meu, dar e al meu. Lasa ca le dau prapaditilor alora de profesori o amarata de suta de lei si am rezolvat totul”.
    Nu mi se pare FAIR acest mod de a gandi al parintilor – mai bine le cumpara mai putine haine de firma copiilor, le mai taie din costurile de smartphone, dar sa ii puna pe copii cu burta pe carte.
    (Cati din copiii sarmani de la Bolintineanu posteaza pe Facebookul lor de pe propriul smartphone oare ?)
    Asa evitam si prezumtia de vinovatie aplicata prost de autoritati.

    Altfel spus, nu mi se pare OK ca eu ca parinte sa particip la oferirea mitei, a foloaselor necuvenite, dar sa protestez apoi ca nu sunt tratat in termenii prezumtiei de nevinovatie.

    Autoritatile au RE – actionat la ACTIUNILE ilegale ale unor parinti.
    Daca NU te delimitezi de furt – risti sa fii luat la gramada ca infractor.
    Sa NU isi mai asume parintii aceste riscuri !

    De ce niciun PARINTE NU A PROTESTAT public inainte de BAC la cererea “organizatorilor ” de a cotiza cu 100 lei ?

  34. Nu cred ca suntem un stat militienesc! La noi totul e bine, justitia e pe primul loc iar luptele care se dau sunt toate corecte. Exemplu: Baroul Suceava sugereaza la avocati sa nu-l apere pe Pompiliu Bota in ADRESA OFICIALA. Va asteptam in Bucovina! 🙂

  35. Doamne, ce prostii susțineam! Îmi cer scuze, @Victor Ciutacu și partenerilor de dialog. Încă un exemplu că dreptatea socială nu se poate face pe internet

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.