Esti aici:
Prima pagină > Blog > Mintea mea, în gândul ei... > Cât mai costă un bebeluș ars la Giulești

Cât mai costă un bebeluș ars la Giulești

maternitate_giulesti

S-a dat prima sentință în tragedia nou-născuților arși de vii la Maternitatea Giulești. Imparțiala justiție a inamovibililor a făcut, în felul ei, de necontestat pentru cei care consideră magistrații niște Dumnezei, dreptate. Despăgubiri bănești pentru părinți: 80.000 de lei face fiecare copil mort. Poate-n motivare găsim și algoritmul de calcul. Bani pe care, dacă hotărârea nu se va modifica în apel/recurs, o să-i achităm tot noi, tolomacii plătitori de impozite și taxe, că spitalul nu-i fabrică de bani și nici n-o să vândă executorii clădirea de tristă amintire. Mai departe, amendă penală cât o cezariană fără chitanță pentru manager. Care n-a umblat prin incintă cu creionul de tensiune după ureche între două inseminări artificiale și o ședință a consiliului de administrație. Pârnaie pentru șeful prizelor, să se-nvețe să deconecteze device-urile de la sursa de energie. Și, evident, pentru asistenta care nu s-a putut ține. În loc să facă munca a patru oameni, pe care i-a tăiat guvernul din schemă, s-a dus să se răsfețe la WC în loc să-și pună opritor în josul rinichilor. A ucis din culpă… –

Integral, aici

Comentarii

comentarii

Similar Posts

17 thoughts on “Cât mai costă un bebeluș ars la Giulești

  1. In acest caz, pedepsele cu inchisoarea au doar rolul de a potoli “setea de sange” a rudelor si a populatiei in general. Cum se face ca in cazul unui accident auto cu victime se da “cu suspendare” si in acest caz (unde gradul de vinovatie este totusi ceva mai mic) se da “cu executare”? Din pacate amaratii fara bani si relatii (asistenta si electricianul) au picat de acari Pauni…

  2. Si in cazul maternitatii Giulesti e la fel ca in cazul accidentului din Muntenegru – e mai important Parastasul si ruperea hainelor de pe noi decat sa luam niste masuri pentru a preveni astfel de evenimente tragice. Mai mult ca sigur Maternitatea Giulesti e, in ziua de azi, la fel de “praf” ca inainte de eveniment daca nu si mai si.

    Aproape intotdeauna, dupa astfel de evenimente tragice, apar la parastas, sa salute mortii si sa dea bine in poza, personaje tip Dusha, Nicolaescu, Liviu Dragnea, etc. Sinistrul acestor personaje este legat de faptul ca ei sunt numiti politic si se afla de multe ori “la furat” in pozitiile pe care le ocupa, neavand niciun fel de probitate profesionala.

    Nu stiu daca masurile alea luate de Justitie mai ajuta pe cineva, poate sunt o palida consolare pentru familiile afectate. In rest, programe si masuri de prevenire ZERO. Sunt sanse ridicate sa murim in cele mai diverse contexte.

    As vrea si eu sa-l vad pe Ponta asudand de preocupare pentru niste msauri de prevenire la dezastre, pentru niste programe nationale…Ar trebui niste legi care sa oblige primariile sa le mai lase naibii de borduri si panselute si sa directioneze banii spre lucruri cu adevarat importante, din care pot rezulta morti si raniti in cazul unor evenimente catastrofice. Se doarme in continuare cu gratie la nivel de decizie.

  3. Dupa ce am citit incheierea articolului,
    “Dacă și asta-i dreptate, eu sunt Al Pacino. Dar recunosc neputincios că habar n-am cum ar fi trebuit să arate, în acest caz, o sentință de bun-simț.” am ramas putin nelamurit:
    avand in vedere ca nu aveti habar cum ar trebui sa arate sentinta in acest caz ma intreb de ce nu ar putea arata asa o sentinta de bun-simt? 🙂

  4. Tragic si de neinteles. Nu ai cum sa te multumesti cu o suma de bani, oricat ar fi ea de mare. Nu poti inlocui o viata cu nimic, iar cand vorbim de bebelusi, durerea e si mai mare. Nu inteleg de ce fostul prim ministru, care blocase posturile si lichida spitalele, unul dupa altul, nu este tras la raspundere…masura cui a fost aplicata? Si fostul ministru al sanatatii, la fel este de vinovat. Cand faci parte din sistem, iti asumi si spagile si avantajele si injuraturile. In cazul asta, ar fi fost niste ani de detentie. Asa consider eu ca ar fi fost mai drept. De sus in jos.
    Cat despre parintii care au avut norocul sa le scape copiii cu arsuri, am inteles ca tratamentele copiilor sunt suportate de ei, ceea ce mi se pare jalnic pt. actualii…aceeasi roata nenorocita care oricat s-ar invarti, tot rotunda si alunecoasa ramane!

  5. Acum cateva zile, Basescu spunea la Digi24 ca cineva – care poarta deja responsabilitatea politica – va trebui sa raspunda juridic, in fata instantei, pentru “puciul” din vara lui 2012, pentru deciziile politice si legile emise in acea vreme (si pentru care “si acum Romania plateste costuri uriase”).
    Acum, prin analogie, ar trebui sa iasa si sa spuna la fel: cineva (care si-a asumat politic reforma statului, incluzand aici si sanatatea) trebuie sa raspunda juridic, in fata instantei, pentru deciziile politice si legile emise care au afectat drastic functionarea sistemului sanitar si au dus la pierderea unor vieti de copii si distrugerea vietii altor copii si a parintilor lor (ca sa nu mai vorbim de pierderile financiare, destul de insemnate, prin distrugerea aparaturii de ultima generatie din salon si a despagubirilor pe care statul le va plati). Adica e vinovata asistenta (si e, dupa parerea mea) ca a lasat copiii singuri cat a fost la buda, dar nu e vinovat ALA care – prin decizie politica, blocand angajarile in sistem – a obligat-o sa faca munca a patru persoane ?!

    @Victor: Oleaca de dreptate s-a facut, asa ca ma astept, din cand in cand, sa aud de la tine macar cate un Hoo-ah! prin emisiune…

  6. Mie mi se pare ca singurul vinovat fara dubii este electricianul, si nu glumesc. Sunt inginer electronist, lucrez in domeniul aparaturii si pot sa spun fara dubiu ca daca electricianul ar fi fost calificat si ar fi executat lucrarea corect incendiul nu ar fi trebuit sa se poata produce.
    Apoi pot sa apara si ceilalti vinovati, in principal in randul responsabililor cu pregatire tehnica, respectiv cei care au supravegheat si cei care au receptionat lucrarea. Astia nu au nici o scuza. Dupa mine cadrele medicale, incepand cu asistenta si terminand cu seful clinicii nu au nicio vina. Daca exista vinovati in sistemul medical atunci sunt cei care au permis ca sistemul sa ajunga sa functioneze in conditiile lipsei acute de personal si ingrozitor de subfinantat, adica decidentii managementului politic al sistemului.
    Pentru ca daca ii acuzam pe cei care in ciuda greutatilor continua sa lucreze acolo atunci nu avem decat sa ne asteptam ca si ei sa plece si sa nu mai avem chiar deloc oameni competenti in sistemul medical.

  7. buna ziua,

    Solutia e certa, e singura si unica! Iesire in strada cu sloganuri gen “Dreptate la Maternitate!” De ce? Pentru ca ti se poate intampla TIE sau MIE si-ntr-un an, mai mult ca sigur la O MIE. Nu ca multimea de zebre dintre care una-i prinsa de lei si restul zebrelor fug sau se opresc si se uita, ci ca multimea de bivoli de se-ntoarce toata cireada si calca in picioare leii si-i strivesc. Dar nu suntem nici zebre, nici bivoli si acei indivizi(sau acele individe) care apasa pe butoane sau trag sforile in cadrul unei administratii, nu sunt lei.Nu.Suntem oameni si ca atare, trebuie sa fim uniti si sa iesim in strada cand sistemul oranduirilor noastre da rateuri.

  8. pentru ca in procesul asta nu a fost vorba despre dreptate. moartea unor nou nascuti nu e dreapta, deci e utopic sa vorbesti despre asa ceva acum, dreptate faci cand unul fura si ii confisti averea, ca sa dai inapoi banii furati. viata luata nu se da inapoi., tragediile nu sunt negociabile. suma hotarata nu are importanta. magistratii nu fac decat sa aplice niste legi. in cazul asta sa despagubeasca. nu ca asa vor ei, ci ca asa spune legea. NU, magistratii nu se cred dumnezei. asa aveti voi senzatia. ei trebuie sa stie legile si sa le puna in practica. atata. nu ei au decis ca trebuie dati bani. ei au decis suma, iar asta e irelevanta si nu poate fi supusa dezbaterii din motive de bun simt.

  9. @geox: vai, magistratii nu pot fi atinsi nici macar cu o floare. ei aplica legea si le ies lor niste sume din constiinta. i-auzi braul!

  10. Nu sunt absolventa a facultatii de drept, dar dupa umila mea parere (de inginer), singurii vinovati sunt primul ministru de la acea vreme (BOC) si ministrul sanatatii de atunci (ungurul) , care au desfiintat spitale , au dat afara foarte mult personal medical au comis practic genocid impotriva poporuli roman.
    Pedespsele s-au dat asa…la plesneala iar despagubirile mi se par cel putin penibile. Ce sa faci cu banii in schimbul unui bebelus?!
    Adica esti mai fericit cu banii in brate dupa ce ti-ai pierdut copilul?!
    Pentru femeile care au facut tratament ca sa ramana insarcinate, trebuiau despagubite cu costul tratamentului si atat.

  11. Victore, te rog eu, pune tu un update d-ala de-al tau si analizeaza tragedia asta (inca in desfasurare) si din perspectiva oferita de domnul cu nume de fotbalist craiovean care a comentat la articolul din Obiectiv, si la care, sa recunoastem cinstit, nu ne-am gandit nici unul dintre noi:

    “Nu ai să vezi pe domnul Ciutacu analizând obiectiv o cauză a unui efect. Dânsul nu spune că acest popor de rahat a ales niște guvernanți de rahat, care habar nu au să conducă o societate. Nu spune nimic de o educație generală, care ar fi adus la cunoștința părinților că e bine să facă analize să știe dacă pot face copii sănătoși și care să nu ajungă în incubator.”

    Ce intelegem noi de aici ? Ca li se spune direct parintilor: “Ba, needucatilor general, dracu’ v-a pus sa faceti copii care au ajuns la incubator ?! Daca faceati niste copii normali si sanatosi, iar incendiul ar fi avut loc la un salon obisnuit de nou nascuti, astia s-ar fi ridicat din patuturi si ar fi rupt-o la goana, salvandu-si fragedele vieti fara ajutorul asistentei de pe WC.” Cum sa-i explici unui animal din asta ca sarcina si nasterea sunt un proces extrem de imprevizibil, indiferent cat te-ar asigura medicul ca totul decurge normal ?
    Pozitia asta seamana extrem de mult cu a unor jurnalisti de la Cotidianul condus de Turcescu prin anii 2005-2008 (printre care si Catalin Avramescu) care lansasera aproape o campanie impotriva bolnavilor cronici care beneficiau de tratament platit din munca lor asidua (ca astia de dreapta, capitalistii, muncesc al dracu’ de mult, nu ca noi, astilalti). Si tin minte ca unul dintre ei spunea cam asa: “De ce sa platesc eu tratamentul unuia bolnav de ciroza, care a baut si-a mancat ca porcu’ toata viata, in timp ce eu am grija de viata mea, pentru a nu deveni o povara pentru sistemul de sanatate la care contribuim cu totii ?”. La fel, cum sa-i explici unui bou ca asta (si ca ala de mai sus) ca o mare parte dintre cirotici au ajuns in situatia asta fara sa aiba alta vina decat ca au fost la dentist, la spital sau la un salon de manichiura unde au contactat virusul hepatitei B sau/si C, cu mult inainte ca acest pericol sa fie cunoscut chiar si de lumea medicala ?

  12. Este tipic romaneasca cautarea tapului ispasitor, a acarului Paun! Ceilalti stiu sa invete din greseli. Atunci cand naveta spatiala americana s-a prabusit, seful misiunii a ordonat: inchideti usile, nu mai avem contact cu exteriorul, cautam cauzele. Prof. Feynman, marele fizician american, a demonstrat ce s-a intamplat si s-au luat masuri de remediere. Nimeni nu a fost inchis, nici macar inginerii proiectanti de la firma producatoare. Cand IC-ul german a avut groaznicul accident, inginerii de la caile ferate germane, care n-au luat in considerare avertismentele primite desore bandajele rotilor, de la cei de la firma de tramvaie din Mannheim, au primit amenzi simbolice. Caile ferate germane au despagunit ranitii si familiile celor morti, in fond statul german ca ele nu “e” privatizate. A-propos de firma privata: in Banat la WC se spune popular “privata”.

  13. Daca lucrezi la RTV si spui prostii in direct si iei amenda o plateste firma nu tu, adica o platesc toti fraierii de colegi ai tai carora nu li se va mai da prima de craciun. asa e si la stat cand e de vina cineva si plateste toata lumea greseala.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.