Esti aici:
Prima pagină > Blog > Ce-i place geniului > Sculă de politician, sculă de interviu

Sculă de politician, sculă de interviu

Foarte misto interviul pe care i l-a luat, pentru Q Magazine, Floriana Jucan lui Crin Antonescu. Am fost surprins nu ca omu-i bun, asta stiam, ci de faptul ca a acceptat – in premiera, dupa stiinta mea – sa vorbeasca despre drama prin care a trecut. Crin e misto. E exact tipul ala – ca Oprescu – pe care n-as ezita sa-l sustin, fara nici o apasare, intr-o campanie electorala. Pentru ca mi se pare ca merita…

Postez mai jos, cu acceptul Florianei, pe care cat sunt eu de genial si tot o felicit, bucata de interviu pe care nu credeam c-o s-o citesc vreodata.

 Q: Puneţi-vă masca lui Oscar Wilde şi spuneţi-mi totul despre omul Crin Antonescu. Faptul că v-a murit soţia şi că v-a murit un copil la naştere sunt drame care v-au învăţat că…?

C.A.: Nu doresc nimănui să treacă prin asta. Nu ştiu dacă nenorocirile îi fac mai buni pe oameni, dar cred că îi învaţă ceva. Te schimbă! Te schimbă mult de tot. Îţi pot da tristeţe, fie şi bine ascunsă, pe viaţă. Poţi să înveţi ceea ce trebuia să ştii deja şi fără să se întâmple asta – că suntem egali în faţa destinului, că există doar câteva lucruri esenţiale în lume, care ţin de iubire, viaţă, moarte. Restul sunt ipostaze, decoruri, detalii, pentru o piesă în care putem să jucăm roluri mai mult sau mai puţin interesante.

Q: Irina era mică… Ce a înţeles? Sau ce i-aţi explicat?

C.A.: Era mică. Sigur că un copil la 3 ani e şi mic, dar este şi suficient de mare încât să fie cea mai grea încercare din viaţa ta, respectiv a mea, să te duci să iei copilul de la grădiniţă şi să îi spui că mama lui nu mai este.

Q: Cum este să fii şi tată şi mamă?

C.A.: Îmi dau seama că, deşi încerc, nu pot fi şi tată şi mamă. Nu sunt decât tată. Pentru că întâmplarea a făcut ca şi eu să am un părinte, care şi el a încercat să fie mamă şi tată şi nu a reuşit să fie decât tată. E limpede asta. E o nebunie să crezi că poţi înlocui o mamă. Sigur că în înţelesul curent, eşti „şi mamă şi tată”.  Dar în realitate eşti un părinte uninominal… Pe de altă parte, bunica încearcă, săraca, şi face o mie de lucruri (Dumnezeu să o ţină sănătoasă!), de toate felurile… închipuindu-şi că poate să semene cu o mamă, la rândul ei. Nici ea nu poate să ţină locul. Pentru Dumnezeu, nu poate să-i ţină nimeni locul. Asta este. Este crucea fiecăruia.

Q: Eu am observat la shooting că acest copil s-a lipit de mine şi, deşi mă vedea pentru prima dată, a stat în braţele mele, m-a ţinut de mână, ne-am îmbrăţişat… caută inconştient o căldură feminină.

C.A.: Păi, exact asta vă spuneam. Noi suntem, vorba aia, prieteni, suntem şi tovarăşi. Dar ştiu că iubirea mamei ei nu i-o poate dărui nimeni altcineva, nici măcar eu!

Q: Sunteţi un om împlinit?

C.A.: Nu sunt un om împlinit. Sunt un om care a avut parte de o durere incomensurabilă, dar a fost şi fericit cât pentru o mie de vieţi. Nu mi-aş schimba destinul.

Q: Declaraţi cândva că era cel mai bun sfătuitor… Dar apropo de asta, de când nu mai este ea, ca om politic, cu cine vă sfătuiţi?

C.A.: Ea mi-a spus un lucru tulburător. Bine, mi-a spus multe lucruri tulburătoare şi mai ales în ultima perioadă. Eu o întrebam când ea era aproape de sfârşit: „Ce-o să fac… cum să îmi duc viaţa după… cum o să am grijă de asta mică?”. Şi ea mi-a spus – „Când n-ai să mai ştii, ai să înveţi de la ea!”.

Q: Mergeţi la cimitir? Ce-i spuneţi soţiei dvs. când îi puneţi flori pe mormânt?

C.A.: Nu sunt lucruri pentru public.

Q: Care sunt întrebările pe care vi le pune Irina şi la care nu ştiţi să-i răspundeţi?

C.A.: Sunt foarte multe şi încerc să nu o mint, vreau să înveţe devreme că trebuie să căutăm mereu răspunsuri, dar că există întrebări la care nu putem răspunde niciodată.

Q: V-aţi gândit în zilele morţii soţiei dvs. că Dumnezeu este nedrept? V-aţi revoltat? De ce îi ia Dumnezeu pe oamenii pe care îi iubim?

C.A.: Asta este una dintre întrebările la care nu vom putea răspunde niciodată.

Comentarii

comentarii

Similar Posts

77 thoughts on “Sculă de politician, sculă de interviu

  1. nu, categoric nu ăsta era momentul ca el să vorbească despre drama lui.
    e ciudat că ţine povestea asta de ani de zile pentru el şi taman acum în campanie şi-a deschis sufletul. evident că toţi empatizăm cu el, eu sunt aproape convins că nici n-a făcut-o cu scop electoral(altfel omul ar fi un monstru şi nu cred că e cazul) da’ parcă tot nu cade bine momentul.

  2. @ vlad,Roxana Iordache, : Asta e tot ce ati inteles? Daca sint multi ca voi nu-i de mirare ca ne conduc toti netotii! Nu mai aveti respect pentru nimic! Sinteti oameni de nimic.Niste nimici! Crin Antonescu politicianul nu are nimic de cistigat din aceasta confesiune.Oamenii , nu nimicii, care au citit au multe de invatat! “N-ai cine, domnule, n-ai cu cine”!

  3. @ Tania : pdl,si numitul candidat nu sint singurele alternative. Dupa parerea mea cine nu isi exercita dreptul la vot, la implicare in asemenea momente, pierde si dreptul sa critice.
    Pierderea sperantei in mai bine duce sigur la mai rau.Sint convinsa ca ati trecut printr-un mmoment de deceptie majora. Dar : mai sint alternative! Eu am avut o experienta “electorala” pozitiva.Unul din aspirantii la votul meu a stat , de cind si-a anuntat candidatura , la dispozitia celor interesati, a raspuns la cele mai incomode intrebari, a ascultat sugestiile pe care le-a transformat in proiecte , cu cei de fata. Regret ca nu ii pot da numele.Nu vreau sa profit de blogul lui Ciutacu pentru a face propaganda.Dar , va rog, in numele copiilor, sa va reconsiderati pozitia fata de vot si sa nu renuntati asa usor la acest drept si la cetatenia dumneavoastra. Sper ca a fost doar un moment de revolta si ca va veti informa despre celelalte alternative.Cu multa intelegere si cu rugamintea de a nu-i lasa doar pe cei cu drag de mici si bere sa voteze.

  4. n-am treaba cu crin,si nici cu liberalii. din pacate e la mine-n cartier se poarta “ciocu’ mic” si “bideu”… insa omul asta e poate cel mai carismatic politician pentru publicul cu o oarecare educatie si printre putinii care n-o dau la intors. nu cred, fie si pentru o secunda, ca interviul ar fi unul electoral, cu atat mai mult iti sunt recunoscator, victore, pentru LABA PESTE OCHI servita talibancei!

    la naiba, chiar am plans un pic, si sunt departe de a fi vreo domnisoara…

  5. Cred ca de anul trecut am sugerat ca el sa fie viitorul candidat la presedintie din partea PNL.Si recent,la fel.Numai ca e nevoie de ceva strategie si prudenta pentru a aduce un astfel de presedinte in Romania.Se poate incerca oricum.

  6. In fond, este vorba despre viata privatä a unui politician echilibrat care, din päcate, pentru acest “vot uniniminal” îsi “scoate” povestea tristä la mezat! Este evident de ce!. Despre Sorin Oprescu, din promisiunile fäcute în campanie nu s-a concretizat NIMIC ! (Dali- functioneazä bine merci; despre “jaful” din primäria generalä; locuinte pentru cei evacuati; borduriada continuä, s.a.m.d).Cu scuzele de rigoare, este dl. primar NIMIC, care a câstigat cu slogane de care nu îsi mai aduce aminte si cu aerul säu,flegmatic, a unuia care se pricepe la toate. Sä nu-mi dati ca exemplu, demolärile, acestea reprezintä niste “polite plätite”.De toatä jena!…

  7. Nu comentez momentul, sunt sigur ca e o nefericita coincidenta ca si-a deschis sufletul acum.
    Ai dreptate Victor, mai rar asa interviuri… si nu ma refer numai la raspunsuri, intrebarile sunt cele care au ridicat si calitatea raspunsurilor.
    L-am cunoscut pe Crin Antonescu in perioada cand era ministru al sporturilor, omul a facut atat de multe lucruri pentru sportivi in functia aia cat toti cei care s-au perindat pe scaunul respectiv, asa cum spui si tu, e misto omul.

  8. @cabral: am luat prea multe tepe la oameni ca sa ma mai prajesc si cu Crin. mie-mi place si nu ezit nici o clipa sa-l sustin; daca mi-o va cere, dar, cel putin pana acum, bunul simt l-a impiedicat s-o faca.

  9. Imi aduc aminte de Crin Antonescu, un om cu principii. Era prin 1991 in PNL aripa tinara era pe cale de excludere, a fost o mascarada de deliberare. Cimpeanu l-a lasat pe Rusu 2 minute sa explice. Apoi a urmat votul sefilor de judet : Crin Antonescu a votat vointa celor de la Tulcea dar si-a dat demisia in semn de protest fata de procedura, eu dela Constnta, am votat abtinere si Aradul contra, asta a fost tot. A fost primul act de democratie in PNL intr-o vreme cind admosfera din toate partidele semana cu PCR. Asa a inceput “democratia” pentru prima data in PNL.
    Cu stima, Sorin Muncaciu

  10. In momentul in care iti publici o drama personala intr-o revista… ei bine, tocmai ai decazut ca fiinta umana. Dar ca un altul sa mai si aprecieze acest fapt… trist.

  11. Claudiu Adrian Mitut, nu stiam de istoria vietii tale de copil, de adolescent. Din pacate nu cred ca un canal media privat ar face din asta un caz, fiindca nu cu asemenea povesti se creste ratingul. Esti un adevarat luptator, ai mentalitate de invingator. Urmeaza acest drum si nu peste multi ani,implicandu-te si in viata publica, vor auzi tot mai multi romani
    de tine … de abia atunci media va face rating cu tine. M-a impresionat povestea ta!
    As vrea sa cred ca sunt mai multi tineri ca tine, nu ca starea materiala, ci ca tinuta morala, ca mod de gandire, care doresc sa schimbe in bine societatea noastra.

  12. crin antonescu e printre putinii care m-ar putea scoate din casa daca ar fi sa merg la vot. n-am stiut de drama lui, cu toate ca la acea vreme a fost mediatizata.
    stiu ca e off-topic, dar caut discursul lui crin antonescu de la sedinta comuna a camerelor parlamentului, cand l-au suspendat pe mariner. daca ma puteti ajuta cu un link video sau un script v-as fi recunoscator. mi s-a parut unul dintre cele mai reusite discursuri pe care le-am auzit vreodata.

  13. Roxana Iordache asta cred c-a citit blogul cu curu’n sus si pe deasupra e si plina de venin!
    Scuze de exprimare dar nesimitirea uneori pute asa de rau, ca ne loveste dincolo de monitor! Pai bine mai femeie…ca sa votezi uninominal, individual si particular, nu trebuie sa cunosti fiecare candidat in parte?? Viata lui, nu in detalii, dar tot ce presupune existenta lui cu drame si trairi fericite, cu suferinta si bucurii, cu tot ce a aculumat pana in clipa in care s-a hotarat sa candideze???!!! Asta e viata lui Crin Antonescu, din pacate, soarta lui! Raspunsul acela: “Nu sunt lucruri pentru public” chiar nu ti-a dat de gandit!?
    Jenibil! Puteai sa te abtii naibii de la orice comentariu!

  14. Inca o data scuze domnule Ciutacu! Dar de cate ori vad o postare de genul asta il vad pe basescu inaintea ochilor!!!!!

  15. Sin inca ceva. Stiu foarte bine ca substantivele proprii incep cu litera mare. Ca sa nu existe dubii!

  16. Mihaela:
    cum spuneam,convigerea de a nu merge la vot o aveam deja.La fel,sunt convinsa ca si cel mai cinstit candidat ajunge corupt,cu sau fara vointa lui..fiindca asa e Sistemul sau pe romaneste,asa se joaca hora.Bunul samaritean e doar o aluzie.
    Ce m-a socat insa pe mine a fost prostia crasa…fiindca imi imaginam ca un candidat are totusi minima inteligenta de a intoarce contra-argumentele in folosul sau…ca are un fel de tactica de ‘marketing’,nu ca arunca cu mici si bere.
    Probabil ca nu sunt toti asa,nici nu am sugerat asta,de aceea am spus numele ‘domnului’.
    Concluzie,nu respect nici un individ care isi doreste putere in stat sub pretextul ca e pt binele altora(poporului),mi se pare narcisist.
    Da si probabil nu castig dreptul la critica daca nu votez…dar macar nu ajut la propagarea nebuniei.

    PS. “puterea corupe,iar puterea absoluta corupe absolut”-lord acton.

  17. Crin Antonescu este singurul politician pe care il admir sincer si sper sa se decida sa candideze la presedentie.Votul meu sigur il are.

  18. Pai tanti Floriana Jucan nu e fosta ‘printesa’ a lui Spoitoru??
    Facuse un colegiu de aparare spunea ea si ma asteptam sa o gasesc pe la o ambasada ca si consilier 7 cu probleme de ;Veta mi-ai stricat chiuveta;
    Fata insa a schimbat-o usor si vad ca e o noua Andreea Marin a jurnalisticii.
    Stiam de dl Crin Antonescu ca traverseaza o drama personala dar nu ma asteptam chiar acum la alegeri sa fie povestita si de cine ???
    Floriana mai bine ar povesti ea ce stie din lumea interlopa cine cu cine o face si pe unde-si uita chilotii politicienii.
    Sau poate nu are voie sa spuna astea si ne ia frumos cu presul si ne stoarce lacrimi de durere.
    Crin e OK , Ciutacu e OK , Mitrut de mai sus e si el Ok ,chiar si eu cu voia dvs ultimul pe lista sunt OK.
    Atunci care este problema ca nu merge treaba in Ro? Cred ca ne conduc cei care nu sunt Ok

  19. Dl. Crin Antonescu e singurul pentru care m-as duce la vot la prezidentiale. Iar tragedia prin care a trecut n-are nici o legatura cu aceasta decizie. Acum am aflat si am ramas inmarmurita.Ii doresc putere si determinare si-mi doresc ca tara asta sa aiba un presedinte ca domnia sa. Domnule Ciutacu, n-ar strica sa-l incurajati in aceasta directie.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.