Esti aici:
Prima pagină > Blog > Mintea mea, în gândul ei... > Schimbare de sistem în fotbalul mondial

Schimbare de sistem în fotbalul mondial

Dincolo de zgomotul infernal al vuvuzelelor, de măreţia stadioanelor şi de calitatea reluărilor, un lucru mi-a atras atenţia în timpul primei faze a Campionatului Mondial de Fotbal din Africa de Sud. Marile puteri fotbalistice europene – Franţa, Italia, Anglia, (parţial) Germania şi (rămâne de văzut dacă şi-n al doilea meci) Spania – nu joacă nimic. Ceea ce am văzut se poate caracteriza într-un singur cuvânt: lamentabil. Povestea schimbului simultan de generaţii, a decăderii în acelaşi timp a vârfurilor fotbalistice ale unor ţări care au campionate cu cifre de afaceri de dimensiuni comparabile bugetelor de stat ale unor state europene de dimensiuni medii, nu ţine, e vorba de altceva. Ca deformaţie profesională, dacă privesc din unghi politic, mie mi se pare că-n Africa de Sud se consfinţeşte falimentul unor mari puteri fotbalistice. Nu cred în poveştile cu Noua Ordine Fotbalistică Mondială, dar, cu riscul de a exagera, mie-mi arată a schimbare de sistem, ceva asemănător anului 1989 pentru lagărul socialist. Dacă vreţi, un soi de democratizare a fotbalului…

P.S. Rugămintea mea e să vă abţineţi, măcar în subsolul acestui text, a căuta legături între Traian Băsescu şi schimbarea raportului de forţe din fotbalul mondial. Ca să fiu şi mai concret, sunt convins că reuniunea de la Snagov a pedeliştilor nu va decide nici numele viitoarei campioane mondiale, nici pe cine ia Mourinho la Real.

Comentarii

comentarii

Similar Posts

81 thoughts on “Schimbare de sistem în fotbalul mondial

  1. Este primul campionat mondial la care ma uit doar din intamplare. Banul a reusit sa perverteasca fotbalul in asemenea masura incat a inceput sa se autodevoreze.
    Uitati-va la Beckham! Urmariti traseul acestui fotbalist, inainte si dupa ce a inceput sa vanda brelocuri si fulare prin toate colturile lumii…
    Sa mai rostesc si alte nume?
    Ar fi inutil….
    Sa spun si despre Mutu ceva????
    Tot banii sunt de vina!

  2. La Snagov Oajdea a iost esapat, Teo-fata dasteapta-nu s-a dus. Base s-a dus, ca neangajat po;itic, dealaturea ca privitor.

  3. Doua observatii:
    -T.Basescu influenteaza, in rau,doar toate fenomenele din Rom-manelia,inclusiv cele meteo;
    -reuniunea de la Snagov a leprelor portocalii,nu va decide absolut nimic.Se aduna doar pentru a da idiotilor senzatia ca fac ceva,sau vorba unui clasic in viata,pentru prostirea prostilor,extrem de multi pe “melegarul”mioritic.

  4. Probabil ca le-a cam disparut si fotbalistilor nationalismul. Dupa un an greu cu meciuri multe si grele, dar banoase, cred ca li se cam rupe de C.M.

  5. Din pacate, ai dreptate. Dar nici continentul negru nu-i mai acatarii; ramane America de Sud.
    In rest Domnul cu mila.
    PS
    Se pare ca anul 2012 va face totul praf si pulbere. Inclusiv fotbalul…

  6. Dar acolo se poate decide că unii,,seniori,,ai privitului de campionate mondiale la televizor vor merge,înainte chiar de a le fi venit în mod natural ceasul,să vadă campionatele mondiale ale umbrelor,în altă lume,acolo unde,vorba preotilor,nu există durere si,as adăuga eu,nici foame,nici facturi de plătit.

  7. Poate jucatorii care joaca in campionate puternice sunt foarte obositi dupa atatea meciuri…
    Si chiar crezi ca mai conteaza o competitie inter-tari fata de ceea ce reprezinta campionatele nationale sau Champions League?

  8. Daca iti aduci aminte, si acum 8 ani Franta si-a luat-o de la Senegal, debutanta la un turneu final.
    Adevarul este ca acum intradevar am senzatia ca nu au idei echipele “mari”. Ma uitam azi la Italia, si, sincer mi se parea penibila. De la jucatori cu asemenea calitate te astepti macar la luciditate si viziune.
    In schimb, Neo-zeelandezi au fost foarte bataiosi, chiar si tehnici in unele faze. (min. 8x, copilu` de 18 ani intra in careu, si mai mai sa produca o adevarata surpriza)
    Tactic Noua Zeelanda a fost peste Italia.
    Sarbi au fost sub Germani, dar au avut noroc.
    Englezi au fost peste USA, dar, again lipsa de luciditate.

    Deci, nu cred intr-o Noua Ordine Fotbalistica Mondiala. De la optimi in sus o sa fie tot cei care se asteptau sa fie (Anglia, Spania, Franta, Argentina, Brazilia, Germania, Olanda)

    Te salut cu deosebit respect !

  9. nu mai exista fotbal de ceva vreme! exista niste baieti mai mult sau mai putin ridicoli care fugaresc o basica!

  10. Criza s-a extins si-n fotbal si poate ca nu-i tocmai rau. Pe mine m-a uimit relaxarea cu care “eroii” nostri, vesnicii necalificati, fotbalistii de la nationala, crema cremelor, de!- joaca intr-o reclama la bere, pe tv! Baietii n-au nicio jena, juri c-au castigat cm, se joaca de-a fotbalistii de succes, ba se mai autointituleaza “vedete” ca sa n-avem vreo banuiala ca nu-s ei aia! Specific autohton, brend de tara as zice, nesimtirea troneaza grosier si nepasator la toate nivelurile si nu ne lasa s-o uitam ori s-o trecem cu vederea! Cat despre fotbalul mondial, hai sa va necajesc un pic si sa-l amestec si pe marinar: poate-l reformeaza si pe-asta ca pe statul roman?!? Pentru ca merita!…

  11. @brazvan: imi place lotul Argentinei si ma topesc dupa Maradona, dar nu cred ca “pumele” vor lua titlul mondial. ar fi prea frumos

  12. De ce sa fie prea frumos? Pentru ca sincer, ai vazut si tu, sunt singurii care joaca fotbal. (Poate sunt subiectiv, dar Argentina e si favorita mea)
    Rivalii istorici, Brazilia, nu prea m-a impresioant cu Korea.

    Ah, Off-topic:

    Toti se plang de vuvuzele, toti le folosesc. Pe bune acu`, daca esti suporterul echipei x si te-ai dus acolo nu doar pentru o vacanta, ci si sa iti incurajezi echipa, vuvuzela sigur e un impediment. Adunci de ce dracului o folosesti. Se pare ca nu doar Romania are mentalitate de gloata.

  13. Altii joaca fotbal, iar vuvuzelele noastre fac reclama la bere, vorba unui tovaras: Chivu joaca pe sibutramina si Lobont pe tigari :))

  14. mai usor cu Franta, cum scria cineva mai sus, ca ei pleaca acasa dupa ultimul meci 🙂 la ei se vede de mult caderea, de la mondialul din 2002 cand au iesit inca din grupe (daca tin bine minte, nici nu au dat vreun gol) si mai ales de cand cu antrenorul asta penibil pe care nu inteleg de ce l’au pastrat atata vreme. eu unul ma bucur, pacat ca au lasat acasa Irlanda.

    nu cred ca explicatia cu oboseala jucatorilor din campionatele puternice, pt ca si baietii aia care joaca la nationalele mai slabe tot cam de prin campionatele alea vin. cred ca mai degraba e vorba de oboseala psihica. si cred ca maturitatea nationalelor puternice se va vedea pana la final si una dintre Olanda, Spania, Germania, Anglia sau Brazilia va castiga mondialul.. i-am lasat intentionat deoparte pe argentinieni, pt ca desi am tinut intotdeauna cu ei, “m-am suparat” pe Maradona pt ca i’a lasat acasa pe Zanetti si Cambiasso 🙂

  15. Si eu le tin pumnii; chiar ii iubesc pentru tenacitatea lor, pentru spiritul de echipa, pentru puterea lor de lupta; pentru tot.Hai Argentina!

  16. Eu ma asteptam sa se intample una ca asta- prabusirea de forma a echipelor mari europene- deoarece fotbalul de club vestic e unul plin de africani, s americani si lista poate continua, asa ca nu se mai investesc bani in cei locali ci se prefera cumpararea elitelor din diverse colturi ale lumii,astfel nu mai pot aprea atat de multe vedete europene pe metru patrat ca in trecut…

  17. Ati vazut spiritul camaraderesc? Englezii i-au luat apararea lui Anelka; jucatorii francezi si ei sunt uniti; nu-i pot totusi suferi ca-s prea aroganti. Io sper ca Germania,totusi, sa se califice alaturi de Serbia si sa ajunga nemtii in finala. E doar o speranta. L-am injurat atat pe Klose cat si pe Podolski pentru jocul proast pe care l-au facut. Sper ca cu Cacau (plin de cacofonisme) sa mearga altfel echipa…

  18. Nu s-a democratizat, s-a diluat. Flăcăii ăia cumpăraţi pe tone de bani nu vor să lupte pentru echipele naţionale. Nu de acolo ies banii. Aşa că o freacă şi ei la rece. Se fac că joacă.

    Ceva fotbal o să vezi doar în Liga Campionilor. Dacă acest campionat mondial era al echipelor de club, pe un purcoi de bani, ceva de genul 100 de milioane de euro învingătoarei, poate, cine ştie? Dar aşa? E ce vezi tu, că eu mă uit doar dacă vreau să adorm, comentariile fiind un somnifer excelent.

  19. cred ca prestatiile dezamagitoare ale marilor echipe europene sint rezultatul si al programului competitional intern (20 de echipe in campionat, adica 38 de etape, cu 4 mai multe decit pina prin 2002) plus o liga a campionilor suplimentata cu grupe, paragrupe, dar atractiva din punct de vedere financiar. am vazut un gerard, un lampard obositi, o echipa a frantei cu multi jucatori depasiti fizic de jucatorii continentului american (si cu un antrenor a carui tactica e excedata de ambitia lui timpa), o olanda fara nici urma de nostalgie a portocalei mecanice. italia e o combinatie intre tinerete si experienta, insa acest melanj nu pare sa asigure un bun nivel de joc. germania pare agresiva, poate, datorita aportului jucatorilor tineri (am inteles ca e cea mai tinara echipa ca medie de virsta).
    nu cred ca acest campionat mondial va duce la transferul de putere catre alte tari pentru ca echipele africane mai au mult de lucrat la mentalitate, echipele asiatice, oceanice au disponibilitate fizica, dar nu si bilitati tehnice si nu stiu daca pot sulini aceasta carenta. s-ar contura ca favorite tot echipele traditionale sud-americane: argentina si brazilia.
    poate, editiile viitoare vor consfinti prabusirea marilor echipe, insa, personal, ma incearca de pe acum o urma de regret.

  20. salut Victore! poate parea ciudat ca o fata sa se uite la fotbal..dar eu ma uit, si am vazut toate meciurile pana acum. m-am bucurat ca franta si italia si-au luat-o si m-as bucura sa pice si nemtii..imi place argentina, desi mi se pare ca sunt cam “neciopliti” in joc, si sufar pt spania pt ca imi doream sa castige campionatul..sper totusi sa-si revina si sa se califice pt ca au o echipa buna si pot ajunge departe. ma bucur ca echipele mici nu s-au lasat impresionate de granzi si am ramas uimita de echipele asiatice..daca stai sa ii compari cu argentina de exemplu, sa recunoastem ca argentinienii au fotbalul in sange, ei joaca de placere si se vede asta..pe cand japonezii si coreenii, ei saracii nu le au cu fotbalul dar muncesc enorm, alearga mult tocmai ca sa suplineasca lipsa talentului si a simtului mingii..una peste alta, parca e mai frumos fotbalul la mondial chiar si decat in champions league..toate cele bune!

  21. Are si acest campionat farmecul sau aparte ,in afara vuvuzelelor, vedem bucuria sincera , a unor oameni simpli.Revenind la fotbal :
    Italia si Franta ,clar cele mai mari dezamagiri ,dar eu personal nici nu aveam asteptari mai mari de la ele si mai cred ca li se vor mai adauga Brazilia si Spania.
    Germania si Anglia au inceput mai ezitant(in special englezi) , dar cred ca in ultimul meci isi vor da si ei drumul iar nemtii vor confirma.
    Spania , este o dezamagire , din 2 motive: prostia jucatorilor si a stafului care nu a stiut sa gestioneze inceputul de campionat . Nu era nici o tragedie daca faceau un egal cu Elvetia , dar ei s-au incapatanat ,sau desfacut si atacau ca nebuni parca aveau de recuperat vreo 3 goluri .
    Recent la un campionat mondial de handbal(fete) si noi am facut aceeasi greseala , cu un egal treceam de grupe ,dar staful nostru inteligent nu a facut niste calcule inainte de meci , am plecat ca vitele cu capul inainte si in ultimul minut in loc sa tinem mingea , sa se termine egal , atacam ca….. , dupa meci Voina urma sa spuna , ca el nu a stiut ca este de ajuns si un egal , asa ceva este inadmisibil . Si cred ca Spania se va opri in grupe , Chilieni v-or juca la egal cu ei si le va iesi asta .
    Si sa dau si o posibila castigatoare ,inainte de mondial am pariat pe Argentina.
    Acum sa vedem cate se adeveresc :)).
    Noroc bun!

  22. La acest CM favorita mea e Argentina,ar cam fi momentul sa mai si castige cate ceva.Cat despre “marile puteri”,isi vor reveni.La mondialul celalalt,daca vor gasi tineri dornici de performanta.Si fotbalul se globalizeaza.Cum vine treaba asta cu naturalizatul fotbalistilor???Cum sa nu-i doara-n pix?

  23. Pai campioana Italiei are putini jucatori italieni. Si in finala Champions League un italian a intrat pe teren doar pt 5 minute. Campionatele sunt puternice cu jucatori din Argentina, Brazilia si Olanda. Oops asta ultima e din Europa.

  24. Tot esti convins ca vom ajunge la fel ca Argentina. Sa ne iasa macar la nationala de fotbal…
    In rest total de acord cu ce ai scris.
    Oricum jucatorii isi dau sufletul mai mult la echipele de club, unde castigurile sunt altele.
    Ca in politica noastra unde cei cu functii inalte fac bani multi in particular si mai butini sau deloc pentru buget.
    Succes!

  25. Criza ce se vede in fotbal reflecta criza existentiala prin care trecem.Nu fotbalisti, nu frizeri, liftiere.Ne schimbam modul de gandire iar ‘banul’ pe ultima suta vrea din nou sa fie revendicat de acel procent ce nu se mai satura in a ne converti in oi.Vorbim de deficite, economie, foruri.Nu vorbim de fiinta umana.Ramane in statistici, spatii de pauza publicitara.Actualul campionat mondial ne arata cat de Ne-mondiali suntem in acest moment in care nu putem accepta vuvuzela ca sunet. Unde sa-i mai regasesti istoria si fiinta ce sufla in ea sa o auda ‘o lume intreaga’..lumea noii ordini mondiale..’negru’ frumos de data aceasta?

  26. Iata ca si Brazilia stie sa dea gol dupa ce se foloseste de mana… iar arbitrul nu uita ca “mana iese din piept”, deci, nu are ce sa sanctioneze!
    Pentru ca sa fiu si eu convins, Brazilia ar trebui sa mai dea un gol!
    Si iata ca a venit acum vreo 10 secunde!

  27. E primul campionat mondial din cate am apucat pe care echipele europene mari il joaca in sictir, din obligatie, in asteptarea fluierului de final izbavitor si al debutului celor cateva zile de vacanta ce le desparte de un nou sezon infernal. Majoritatea marilor fotbalisti sunt lesinati dinainte sa inceapa turneul final. Marketingul si pariurile sportive, deci tot marketingul, omoara fiecare sport, rand pe rand.

  28. Frecventa creierului uman reactioneaza la un clasic’ impuls sonor.O interpreteaza, creste scade.Impulsurile dintre sinapse devin mai intense, sau mai putin clare.Devin punti sau abisuti.
    Fotbalistul roman de nationala, este omul ce trece pe strada grabit spre locul de munca ce-i asigura ‘traiul de oras’..Ce oras? Traim pe o mare feuda incarcati de mirosul de la baie ce nu mai iese din casa, il simtim pe scara cum se arunca in strada, pe cladirile cu spatii verzi ‘necalcate’ in timp ce acasa la bucicii nostrii animalul o roade intr-un timp scurt.Mai ceva ca o sinapsa.
    Ii cerem lui sa reprezinte?sa se reprezinte? Pe el, ii este atata de greu..

    Sa reprezinte o tara?Ce tara?Aia unde bunicul lui nu mai exista pentru ai aminti ca rosul nu e neaparat ca mirosul?Sau unde rosul e muscatura semenului tau, avid de sufletul tau.Ce nu e altceva decat un pret.Ce nu e altceva decat un procent..99%procent ‘oficial’ vorbind.

    Neoficial sampania s-a scumpit cu doua procente.Discountul in magazine ramane intre 15% si 25%.Grabiti-va se dau si pickamere pentru daramat blocuri!!!

  29. Cum a mai spus cineva pe aici, banii isi au partea lor de vina. Jucatorii castiga foarte bine la echipele de club, iar la nationala nu isi dau interesul, pentru ca nu sunt rasplatiti cu aceleasi sume.

    Apoi mai e un element interesant… Aceasta decadere a cuprins din cate imi dau seama mai ales fotbalul european… poate gresesc, poate nu, dar cred ca si motivatia, mandria aia patriotica ce determina pe jucatori sa alerge, sa lupte pe teren, sa “isi dea viata” pe teren (evident in sens figurat!), toate astea au cam disparut.

    La urma urmei traim intr-o era a disolutiei natiunilor europene ca atare, intr-o era in care popoarele europene sunt imbatranite (si fizic, dar si spiritual), vlaguite, lipsite de orice urma de “orgoliu” national si e normal ca toate aceste lucruri sa se reflecte intr-o forma sau alta si pe plan sportiv.

    In cele din urma (si veti vedea ca va fi asa), nationalele europene vor incepe sa “importe” si sa “naturalizeze” tot mai multi jucatori straini, fie din randul imigrantilor (ceea ce a inceput deja), fie din randul unor state din lumea a treia, jucatori cu o alta mentalitate ce pot aduce acel plus de energie si vigoare muribundului fotbal european.

    Ar mai fi mult de discutat… oricum, se vede limpede ca viitorul fotbalului de performanta se leaga de continentul American… in nord, SUA si Mexicul, altadata considerate a fi echipe slabe, au produs meciuri de calitate… de America de Sud sa nu mai zic.

    toate cele bune,
    Zalmoxe 🙂

  30. o sa castige o echipa infecta gen italia,germania,brzilia. minunata argentina o sa piarda prin semifinale maxim. nu e loc de poezie ca la europe cu danemarca si grecia.in viata ala eroul bun moare repede

  31. totu’ e intr-o continua miscare nimic nu mai e ce a fost…acum si fotbalul se rezuma doar la o simpla afacere
    omenirea a ajuns prea departe cu ‘gandirea’ ei revolutionara…astazi om=penibilitate cu mici exceptii
    respect

  32. Eu am vazut doar meciul Brazilia-Coasta de Fildes cap coada si am ramas impresionata de cat de nesimtiti au putut fi cei din echipa Coastei de Fildes. Nu stiu de schimbarile din fotbalul mondial si nici cine o sa castige CM, dar sper sa nu treaca Coasta de Fildes de grupe!

  33. salut vitusha

    yo lucrez westminster/SW1 London la o casa de pariuri …no name,sorry…nu ca as da din casa,dar 70% din echipe trantesc meciurile cu ajutorul nostru prin sponsorii lor se face connexiunea…la sfarsitul zilei toata lumea happy….iti dau detalii dk ne vedem la urmatorul meci intre old boys busteni – sinaia …by the way,stiai ca cele mai mari investitii imobiliare din uk au in spate firmele de pariuri.

    cam atat se poate spune online,e ceva asemanator cu loteria din Ro,”softul ” tine mereu cu casa.

    mai vb…hai porumbeii

    A_UK

  34. Eu m-am uitat la gimnastica aerobica, dimineata, nu la “sportul-rege”.Echipa de baieti a Romaniei a luat medalia de argint, intrecuta de China, la doar 15 sutimi.Ceva linistitor, si fara vuvuzele!Chiar nu m-am uitat la Stirile sportive, daca s-a mentionat de ei.
    La restul, ma abtin!

  35. Ce am auzit eu despre campionatul asta mondial e ca va castiga Argentina. A zis o baba de nu stiu unde. Carmen Harra nimic. Nuuu, de ce poate fi interesata o femeie la un meci? De previziunile “stiintifice” de inainte!

  36. una din statistici arata ca europenii nu au castigat niciodata un campionat mondial decat in Europa, sudamericanii au spart odata gheata in Suedia daca nu gresesc
    e multa blazare , schimbare de generatii, oboseala si poate o psihologie gresita din partea unor ,,puteri” ca Germania, Anglia Italia, Spania si Franta…..
    eu de la inceperea campionatului am pariat pe doua echipe: Brazilia si Argentina. vom vedea

  37. Hapciu! Hai mai nene, ca cele mai-sus-mentionate sunt satule dupa un sezon nasol, pe cand celelalte au ajuns la optimumul motivational! Noua Zeelanda, Paraguay s.a nu joaca 3 meciuri pe saptamana in momentele in care nu se afla la CM. Celelalte joaca in zonE Concacaf, nu impotriva unor echipe formidabil de bune- pe tot parcursul unui an.
    Iar Mingea (oh, mine!) nu face decat sa egalizeze valorile…
    Ceasul climatelic are si el un rol, observati ca echipele din emisfera sudica par mai “bune”…
    Stai ca vezi democratie numaidecat, dupa faza “saispimilor”. Democratia nu e decat aparent pentru catei! Vezi dara, are legatura cu Base! 🙂

  38. Nu stiu daca neaparat e o decadere a varfurilor, da cred ca a scazut considerabil interesul jucatorilor mari pentru nationalele lor. E greu sa-i ceri unui jucator sa puna osul cand se poate accidenta si sa rateze un sezon intreg. Am impresia ca si aici banul joaca un rol imprtant.
    Nu prea am urmarit campionatul mondial anul asta, e greu sa te uiti cu bazaitul ala continu, dar din ceea ce am vazut, mie asa m0i s-a parut…

  39. N-am văzut nici un meci,din acest campionat. Pe deoparte jucători precum Mutu, ma dezgusta, pe de alta pentru mine sunt chestiuni mai arzătoare la ordinea zilei. Oricum euforia din vremea când U Craiova ajungea în finalele cupelor europene,Steaua devenea campiona europeana s-au dus.Mercantilismul a învins în toate.
    1959,1960,1961,1962,când România devenea campiona la handbal masculin si feminin în 11 şi în 7,s-a dus . De fapt spiritul sportiv al acelor vremuri a dispărut. 1962 primul meci de handbal ascultat de mine la un radio cu “proxid”. Ce vremuri şi ce mândru m-am simţit la 7 ani ca sunt roman.

  40. Mare dreptate ai maestre, am simtit si eu fenomenul si ma incanta rezonanta. Prea este totul previzibil, prea este totul stampilat. Ia sa mai castige si tarile care nu se bucura de un PIB gras.
    PS – desi nu sunt proamerican, mi-a placut evolutia lor si mi-as dori sa le ia fata la englezi.

  41. Competitiile intertari nu mai conteaza, iar jucatorii mai cunoscuti nu mai dau doi bani pe ele. Anelka s-a si pronuntat public. Asa ca ne uitam la meciuri doar cand sunt talk showuri la televizoare.

  42. Cum se descurca casele de pariuri in momentul in care Elvetia cistiga impotriva Spaniei si italia face egail cu Paraguay ? Ce recomandari mai dau si cum aleg oamenii pe bilete ?

  43. brazilia a jucat ceva aseara pan s-au luat la bataie.oricum aveau dreptate au fost doua faulturi urate.eu mai sper la spania si la fotbalul jucat la europene.daca lumea o sa il ridice in slavi in continuare pe mourinho in cativa ani o sa avem goluri doar din faze fixe.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.