Esti aici:
Prima pagină > Blog > Caruta cu deontologi > Robocop is back in (dirty) business

Robocop is back in (dirty) business

1989: Revoluţia anticomunistă îl găseşte pe Theodor Stolojan adjunct al Direcţiei Aport Valutar Extern din Ministerul Finanţelor, structura prin care Securitatea încasa facturile aferente produselor exportate de societăţile de comerţ exterior.

1999: trei oameni de afaceri, Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vântu şi Gelu Tofan, decid să înfiinţeze, formal, un consorţiu care să depună, la Ministerul Industriilor, condus de Radu Berceanu, o ofertă pentru preluarea controlului companiei (de stat) Petrom. Negociatorul operaţiunii (care n-a mai avut loc), desemnat în numele consorţiului, era Theodor Stolojan. Acelaşi personaj care, pe vremea uneia dintre multele candidaturi la Preşedinţie ale lui Ion Iliescu, a dat năvală peste Ocean să participe la lansare şi să arunce-n eter famioasa zicere “recunosc şi salut valoarea oriunde ar fi ea”. Nici Voiculescu, nici Vântu şi nici măcar Tofan nu treceau drept nişte foşti disidenţi ai regimului comunist, iar percepţia publică asupra modului în care aceştia îşi construiseră imperiile financiare era cel puţin umbroasă.

2010: cumătru cu interlopul Bercea Mondialu şi europarlamentar popular, Theodor Stolojan depune, la Comisia de petiţii a Parlamentului European, un raport prin care sprijină gestul de includere a mass-media, la capitolul Vulnerabilităţi, în strategia de siguranţă naţională, al aliatului său politic Traian Băsescu, om politic în favoarea căruia, de altfel, s-a şi retras din cursa prezidenţială în 2004, după ce în prealabil a dat cu capu-n geam când a vrut să scurteze drumul către o glorie statală pe care n-o va dobândi niciodată. Drept argumente în sprijinul răfuielii cu presa, personajul invocă, între altele, acuzaţiile de colaborare cu Securitatea aduse proprietarilor celor două trusturi de presă considerate ostile lui Traian Băsescu, Dan Voiculescu şi Sorin Ovidiu Vântu, precum şi calitatea lor de miliardari. Atribute care nu păreau a-l incomoda în vreun fel când îi mirosea a ţiţei de stat în nările private.

UPDATE Înţeleg că, mai nou, trebuie să fiu scos vinovat, alături de alţi colegi de-ai mei, pentru ipoteza că s-ar fi putut ca, la un moment dat, în urma acestui scandal, România să fie supusă unei proceduri de infrigement pe tema libertăţii presei. Ca să n-avem vorbe suplimentare, scriu şi aici ce i-am spus lui Dan Tapalagă după apariţia articolului de pe Hotnews. Am fost de acord să susţin petiţia privind scoatere presei din strategia de siguranţă naţională şi atât, în conformitate cu poziţia mea public exprimată în scris şi în emisiunile pe care le-am realizat sau în care am fost invitat. Sunt de acord, în continuare, să susţin orice altă iniţiativă similară care ar servi aceluiaşi scop, dar nu am nici o treabă cu infrigementul invocat. Procedurile sancţionatorii de acest tip sunt exclusiv ale politicienilor.

Comentarii

comentarii

Similar Posts

63 thoughts on “Robocop is back in (dirty) business

  1. Foarte tare! Interesant e si cum informeaza dl. Stolojan ca “Vantu is under criminal investigation for mass defrauding the deponents into a huge mutual fund (FNI)”. Eu credeam ca pentru favorizarea infractorului? In locul lui Vantu, l-as da in judecata si l-as reclama si la politie pentru calomnie. Si nu numai Vantu, va acuza si pe Dvs. membri acelor trusturi de santaj. Si mai zice si ca arhivele Securitatii au dovedit ca dl. Voiculescu a fost “CEL PUTIN” informator. Eu i-as cere sa fie mai explicit.

    Acum am inteles si care era miza stenogramelor si de ce erau necesare atat de urgent. Stolojan e unul din cei mai periculosi oameni din Romania dupa parerea mea. Nu doar din cauza afacerii cu ALRO.

  2. Pai atunci putea sa aiba si el un avantaj, nu?
    Azi este europarlamentar si pe spinarea lui Basescu. Cu ricoseu, este in razboi cu ziaristi mogulilor.

  3. @Augustin: e perfect pusa acolo. muta aliatul sau politic Traian Basescu inainte de formulare si vezi cum iti iese. nice try, dar p-astea cu virgulele chiar le stiu…

  4. Este evident ca tot cine a fost la putere ” candva ” , intr-un fel sau altul , este si acum !
    Cati dintre noi au avut asemenea posturi in timpul lui Ceausescu ???… Sau mai mult : pe cati dintre noi ” i-a prins ” revolutia cu dolari ( si ce sume ! ), cand noi nici nu stiam cum arata !!!
    Eram la liceu cand in Bucuresti se deschisesera asa zisele ” shopuri ” . Ne uitam doar printre gratiile magazinului sa vedem si noi lucruri mai bune , in timp ce unul ca Frankenstein asta , avea de toate !!!
    Acum , dupa ce a trecut prin toate guvernele , sta , probabil tot picior peste picior , si condamna comunismul !
    Mi-e scarba !!!… Ii propun sa mai faca o baie in mare in adidasi , nu de alta dar poate lanseaza si o moda la cat e de seducator !!!

  5. Care-s noile “bisnisuri” ale lui Stolo?
    La Parlamentul European ar trebui sa tina doliu ca a inmormantat Romania, impreuna cu cel sustinut de PD_L, Tokes.

  6. Din pacate astfel de lucruri au devenit ceva obisnuit. Nu ne mai mira absolut nimic. Cat tupeu si nesimtire trebuie sa ai, sa zici ca altii sunt hoti si comunisti cand trecutul spune ca tu esti unul dintre cei mai mari?! Uite atat. Daca Base a putut, de ce sa nu poate si mascaricii din jurul lui?!
    Nu numai ca isi bat zilnic de tara, o fac si de ras in afara cum pot ei mai bine. Apoi avem pretentii ca straini sa ne respecta cand noi intre noi, romanii, ne batem joc unii de altii.
    Mai devreme sau mai tarziu, le va veni si lor randul si Doamne cat imi doresc sa vad acea zi. Intr-un fel sau in altul vor plati pentru nemerniciile care le-au facut acestei tari.

  7. Si pentru ca nu pot sa tac, infrigement-ul ar trebui sa-i afecteze personal, nu sa raspundem toti pentru un raport demn de epoca_comunista.
    Da’ o petitie pentru amestecul nepermis, ne-european, al guvernului prin Ministerul Justitiei si al Turismului in treburile justitiei, nu se depune?

  8. In poza de pe vremea lui Ceasca zici ca e in nasul (nu ala ex de labe1)la psihiatru se intoarce!
    Mi-au placut foarte mult videoclipul si poza si mi-am permis sa le pun si pe blog-ul meu, indicand sursa.

    Off Topic

    Pacat ca nu ai ajuns la “Dezbate Romania”.
    A iesit show cu “sange pe pereti”! 🙂
    Scriu un articol acum.

  9. E bine ce a facut Stolojan, sa le spunem si alora ca suntem prosti si cretini. Asta e si mai slugoi decat Boc, macar lu’ asta micu ii mai da dezlegare la un onor militar. Pe Stolo il scoate decat sa faca munca de gunoier. Oare il tine cu dosare sau i-e frica sa nu i-o ia Base in harem pe Turcan?

  10. Pdl-ul se face de ras in Europa ,de parca nu era de ajuns.Conform acestui tip de mentalitate ,ar insemna ca toate trusturile europene sa fie incluse in strategii de aparare.Indivizii astia uita de prezumtia de nevinovatie care functioneaza inca in UE.Plus ca CE are spioni in Europa tocmai pentru a monitoriza orice derapaje de la regulile prestabilite in UE,inclusiv incalcarea libertatii presei.

  11. Draga Stolo sluga securista ai uitat sa treci la capitolul vulnerabilitati toti prietenii tai securisti care conduc Romania de 20 ani impartiti la misto in putere si opozitie.Draga Stolo pentru tine si prietenii tai iti urez un cat mai apropiat,,procesul de la Nurnberg,,il meritati oricum tu si ai figura de nazist.

  12. Stolo, shulfa securista. 🙂 Buda istoriei e a lui. Si a lui, ca se inghesuie mai multi acolo.

  13. dragastolo…
    asa cum au spus sute, poate mii de oameni care inteleg,cat de cat, economia si politica, a fost cel mai prost prim ministru al Romaniei (exceptandu-l pe boc).
    Nu e decat un fost nomenclaturist securist, dornic de inavutire, nepasator fata de popor si, lipsit total de bun simt (ca si prietenul sau basescu – individ care parca i-ar fi frate geaman ori siamez, considerand apucaturile).
    El, impreuna cu alte jigodii securistoide (valeriu stoica, gheorghe stefan, cristian boureanu – ca urmas de securistoid si altii) au incercat sa desfiinteze orice forta politica ce nu era afiliata gastii lor de fosti smecheri de dinainte de 1989.
    Din fericire nu le-a reusit pe deplin, insa au intarziat suficient trezirea populatiei, pentru a avea ei timp sa puna mainile lor scarbavnice pe toate avutiile acestei tari.
    Sper ca va veni o vreme in care sa plateasca toate porcariile pe care le-au facut.
    Ceausescu a crezut mereu ca nu va fi niciodata tras la raspundere si, totusi, a platit cu varf si indesat.
    O sa le vina si lor randul… Si vor plati chinuindu-se, ispasindu-si pedepsele acolo unde ar trebui sa fie daja. In puscarie.

  14. Ceea ce ne rezervă prezentul este identic cu ceea ce am admirat în trecut și cu ceea ce ne va pulveriza viitorul! Schimbarea culorilor de la roșul comunist la portocaliul prezidențial relevă o atitudine a unor dizidenti post-dictatura în spatele căreia se ascunde o (in)consecvență sinucigașă, dar și ”combinații amoroase” cu regimuri aflate la limita jocului democratic. Un joc care începe să încarce tot mai mult factura pe care o avem de plătit cu toții…
    Iar stimabilul domn Stolojan este doar unul dintre cei care au reusit repede sa isi gaseasca o nisa unde sa isi exprime noile lui valente ”democratice”. Dupa ani de zile de slujba in regimul rosu. Cam asa au mutat majoritatea! Ridicol este faptul ca s-au gasit si multi creduli care sa aprecieze acest gen de convertiri revolutionare! Votul dat de ei constituie cel mai bun argument…

  15. @ Victor, offtopic, puteti sa nu publicati, dar va rog sa retineti o intrebare pe care eu nu o pot pune si care as dori sa o adresati unor distinsi membri pdl

    cum ar arata statul reformat de un partid care dupa ce s-a reformat, la fiecare scrutin din fiecare filiala a sa are un singur candidat pt functia de presedinte?

  16. Am citit ce au scris alţii şi mi-am şi amintit ce spunea Bogdan Teodorescu vinerea trecută: atunci nu am fost de acord cu el, că oamenii aceştia nu ajung să plătească până la capăt. Eu zic că istoria ne-a dovedit că se poate, pentru că CEAUŞESCU CHIAR A PLĂTIT. Eu şi ceilalţi care au scris în acest sens putem, deci, spera că nu a fost Ceauşescu excepţia care să confirme regula.

  17. Faptul ca nu mai au credibilitate ii determina la cele mai jenante actiuni!Draga stolo fa-te de cacao si in Europa ca aici te-ai umplut!To be or not to be vulnerabil,tu ai fost foarte vulnerabil cand te-au racolat baietii cu ochi albastri sau cand i-au dat lacrimi grele lui basescu pe umarul tau!Crezi tu ca acolo merge cu teatrul scurt?!Nu vad decat un batran care se prosteste pe zi ce trece dupa cum inainte nu vedeam decat un profitor!Case closed!

  18. Da cine vorbeste de Securitate! Exact baiatu cu facturile de la aport valutar. Pai nu puteai sa lucrezi acolo daca nu erai ofiter de securitate. Ceea ce se vede ca a si ramas. Hai ca mai am un pic si nu mai aud niciodata de mizeriile astea umane. Hai dracului mai repede cu viza aia de Canada!

  19. Mai are cineva impresia ca gruparile mafiot-criminale ale securitatii bolsevic-ceausiste au preluat controlul total al statului?!

    Mai are cineva o cit de mica indoiala ca basescu este capul acestor grupari criminal-mafiote ale securitatii?!

    Se mai intreaba cineva daca noi nu sintem pe post de sclavi in propria noastra tara iar aceste javre care ne biciuesc in numele “guvernarii” nu sint alt ceva decit potaile care si-au cumparat dreptul de a subjuga aceasta tara de la gruparile monopolist-mafiote occidentale?!

    ARBEIT MACHT FREI!
    acesta este mesajul DICTATORULUI basescu catre sclavii romani

  20. D-le Ciutacu, din nou exagerati!Ne incitati sa punem la indoiala activitatea unui om care s-a bucurat ani in sir de o popularitate la cele mai ridicate cote.Aceasta popularitate a avut la baza perceptia populara ca Theodor Stolojan este un exceptional profesionist, serios, cinstit pana la ultima celula din trupul sau. Drept urmare dumnealui a fost numit prim-ministru, a fost candidat la presedintie, si s-a retras in favoarea lui basescu. Are atatea merite in toate domeniile de activitate incat blogul Dvs.nu ar ajunge sa le enumar. Cum ii puteti atribui sintagma “..is back to (dirty)business”.Bine macar ca ati pus calificativul ‘dirty’in paranteza, ca altfel ne-ar fi socat rau de tot. Sigur ca v-ati dat seama ca acest calificativ este dezonorant, si nu ati avut suficient pik sa trageti o linie peste cuvant; v-a ajuns doar la a pune cuvantul in paranteza. Ne bucuram ca s-a intors in business. Te pomeni ca vom avea sansa sa vedem niste propuneri economice concrete pentru redresarea tarii!!Dar daca Dvs. nu stergeti cuvantul ‘dirty’ intram in trepidatie; ne asteapta oare alte abuzuri, alte acuze, Dvs. si ceilalti jurnalisti veti ramane inclusi tot la ‘vulenrabilitati’? Sunt mult prea multe intrebari retorice sau intrebari de chiar?

  21. dar nu a fost niciun scandal, pur si simplu PE a respins petitia aia… :))
    mare declansator te mai crezi, dar a fost doar un mic fasssss.

  22. Victore,

    ar fii bine sa postezi textul in engleza trimis la Curte.
    E plin de greseli… am dubii daca aia vor intelege ce vrea stolojan … lol
    Din memorie cateva gafe: “I, myself” …un fel de masturbare? …sau ce au vrut sa zica?
    Apare undeva cu referire la Vintu, cuvantul “patron”- are alt inteles in engleza decat in romana. Fraza respectiva da de inteles ca Vintu nu mai e “owner” al trustului media ci a devenit “patron”(protector in general al artelor/culturii). Oricum, greselile de traducere desi arata cat de inapoiati suntem nu sunt atat de grave precum e textul si argumentarea de ce jurnalistii sunt un pericol pentru securitatea statului: pentru ca il compromit pe presedinte… lol Argument de toata jena. Infantil.
    Apoi, nu imi e Vintu de loc simpatic (conexiile lui cu secu ma dezgusta profund),totusi ii tin partea pentru ca nu poti aduce in fata unei Curti un argument de genul ” Vintu are un proces penal pe rol”… Pana cand o curte nu l-a declarat vinovat de ceva printr-o sentinta definitiva, functioneaza principul “presumption of innocence” adica, hotul neprins e om cinstit.
    Stolojan scrie in documentul inaintat curtii ca ascultarile convorbirilor lui Vintu sunt legale… oare? Mandatul de ascultare a fost obtinut pentru cazul Popa (favorizarea infractorului) deci nu are legatura cu siguranta nationala pusa in pericol de jurnalisti deci stenogramele depuse la dosar de Stolojan sunt stenogramele unor convorbiri interceptate ilegal. George Maior, desi absolvent de drept LA ZI (nu FFul rachitean) nu a practicat dreptul dupa absolvire, ceea ce explica (OARE?) erorile facute de el si institutia pe care o pastoreste legate de legalitatea interceptarilor. ( E nevoie sa faci dreptul sa stii ca ai comis o neregula daca iti cumperi tigari din banii pe care i-ai cerut lui tac’tu sa iti cumperi un covrig? )

  23. Domnul Sto.al zilelor noastre este o creatie cu staif(care se vrea si credibilă)utilă pentru si utilizată de cei care trag sforile la vârf atunci când se ostenesc să dea o aparentă de onorabilitate actelor lor(majoritar)neortodoxe.Ce va fi având în cap,numai Dumnezeu stie;cât despre veticalitate si caracter,totul este transparent….

  24. Si-a pus cineva problema ca poate “Draga Stolo” are pus bine la pastrare un dosar de fost informator, prin care-i foarte bine strunit de catre “Cineva” ?

  25. nu domnule, stai linistit, am trimis un simplu comment de la work si acum de acasa, nu fac parte din niciun partid sau “unitate”, dar ce poate sa raspunda un tip ca tine…
    esti plin de obsesii, musiu.

  26. iar ip-ul initial era unul de net mobil, domnu’ inginer, cum e si acum din nou.ia un net mobil de la acel provider si o sa vezi ca din cand in cand ti se va aloca din acea clasa de la… CERF cica.
    unde nu te pricepi nu te baga, pls.
    🙂

  27. Acest personaj a fost pe post de iepure. In situatii similare au mai fost si altii cum ar fi Teodor Melescanu, cum sa vrut sa fie Petre Roman, cum se doreste sa fie Oprea. Astia sunt scosi pe esicher ca sa sparga partide din opozitie in perioade grelee pentru putere, iar partide de tradatori vor fi in Romania arita cit va dainui tara.
    Zilele astea ma gindeam cum sa protestam la implinirea unui an din noul mandat. Cred ca ar fi interesant daca in data de 6 Decembrie cei care cred ca au suferit destul am merge pe strada ,la serviciu sau ori unde cu o banderola neagra pe brat.

  28. Ascult acum ce zice TRU şi încă nu sunt sigură ce simt. Măcar am înţeles, graţie Danei şi lui Radu Tudor, ce s-a întâmplat în PE.
    Dar TRU e … nu ştiu cum e. E portocaliu!

  29. @pe.ue: mai, copii, incercati sa mai schimbati provider-ul, ati inceput sa lasati urme de limax pe bloguri. si da, am niste obsesii, multe, putine, Dumnezeu stie, iar una dintre ele este ca nu suport activistii portocalii pe blogul meu. n-am nici o problema sa accept comentariile contra, numai Ceausescu si Basescu aveau (au) pretentia de a fi toata lumea de acord cu ei, dar ma oboseste la maxim activismul (platit au ba) de Net. motiv pentru care te anunt cinic ca pleci de aici…

  30. Daca am mai avut vreo urma de indoiala, acum, pentru mine, e clar: omul e bolnav. Draga Stolo, draga Stolo!!!!

  31. Salut.
    Eu unul am obosit sa tot vad si aud cum ca Basescu si ai lui sunt rai. Ajunge…. Poporul asta e idiot. Cu cat voi tocati mai tare la PDL-isti cu atat ei cresc in sondaje. Gata. Gata frate. Nu mai vorbiti de ei. Eu unul m-am saturat sa tot vad la Antene emisiuni despre prosti (Basisti idioti). Vreau si dezbateri adevarate. La antene nu vad decat: PDL prost si PSD bun. Gata mai frate ca pierdeti si audientele in scurt timp. Nici Ponta si nici Basescu nu mai au viitor.
    Ce idiot am fost…sa ma duc eu in turul 2 sa votez cu Geoana!!! Sa creada ei ca se mai intampla sa mai votez eu trandifiri: unul sau 3.
    Mai schimbati si voi ceva, pls.

  32. Cand esti CINEVA, ai grija pe cine recomanzi sa conduca o tara…Adica, spune-mi cu cine esti prieten, ca sa-ti spun cine esti. ”Merci, Stolo”

  33. off topic
    Ciutacule pune-ne putin in lumina decizia cromagnonilor de a reduce concediul maternal( atat ca durata cat si financiar).Debilii astia incearca sa faca tot felul de paralele cu situatiile din tarile vestice ca sa-si motiveze cretineala.Zi si tu ca lu’ botis ii functioneaza numai o emisfera si celalta e in concediu prenatal incercand sa se reproduca.si de 40 de ani de cand e detinatorul glevei respective , aia n-a reusit .orevoire

  34. A ajuns ANTENA 3 pe mana lui Traian Ungureanu …
    Va mai dau cateva luni , apoi o sa asist la executia voastra in piata publica !!!
    Imi pregatesc semintele !!!… E o gluma , te rog , nu te supara …
    Am fost revoltat cand l-am auzit cum vorbeste la Dana Grecu in emisiune !!!
    Un cretin basist care ii cara servieta lui EBA in Parlamentul European !!!

  35. Ma revolta conceptia asta primitiva, ca nu se face sa aprobi infringement-ul. O sanctiune legala nu are doar caracter punitiv, ci si unul preventiv, si anume atat general preventiv, adica sa nu mai aiba si altii idei asemanatoare, cat si concret preventiv, ca pe viitor sa nu il mai treaca asemenea idei pe vinovat.

    Daca Romania incalca tratatul pe care l-a semnat, eu una sunt foarte de acord cu procedura de infringement, daca e aplicabila, pentru ca:
    1. nu as vrea ca si Frau Merkel sa imi spuna la ce am voie sa ma uit seara la 11 si
    2. nu as vrea ca Basescu sa experimenteze cu alte drepturi si libertati fundamentale, ca cine stie, poate introduce pedeapsa cu moartea pentru tradatorii care au ceva cu el.

  36. poate era stolo himself sau un admirator al lui, te-ai gandit ?sau dna udrea ca si ea stie sa se dea someone else. robocap patrat e un mare securist ca si base.

  37. ” Nu e obiectiv pentru mine nici Vîntu, nici Voiculescu, sunt prea neînsemnaţi din punct de vedere politic ca să mă ocup de ei”, a declarat Traian Băsescu.

    Obiectiv pentru basescu e gramatica limbii romane si eternul conflict intre subiect si predicat. Asta da lupta serioasa, ca intre barbati!

  38. Prin includerea in strategia de aparare a presei se incalca art.11 din Carta drepturilor fundamentale a UE.

  39. Victor!!
    Acesti oameni cu memorie scurta se oripieaza cand li se pune pe hartie trecutul.L-am auzit la Dana Grecu pe razvan ungureanu ?? nume predestinat(impotriva propriei tari)poate a uitat ca a fost ( o mai fi) om de presa .Dar am o propunere : Ce zici daca lansati o Petitie onlinede(de sustinere a presei) pe care sa semnam aici toti cei ce va sintem alaturi .Partidele cum ies in campanie la cap de po(metrou) pentru a aduna semnaturi pentru diverse candidaturi. Astept .Sint sigura ca vor fi multi alaturi de voi.PS aflindu-ma pe adresa ta de email azi mi-am gasit toate adresele mele sterse . Le doresc succes baietilor.

  40. Sa nu credeti ca in Statele “democratice” nu exista visul Puterii (oricare) de a pune botnita presei. Toate puterile lumii ar face-o bucuros.
    Diferenta intre romani si restul este ca restul reactioneaza.
    De Stolo au zis ce era de zis cei de mai sus.
    Pe Voiculescu nu-l vor dovedi niciodata; este mai mare in grad decat ei.
    OFF
    Vineri vad ca l-ai invitat pe Cristian Preda. Se anunta o emisiune interesanta; is curios…

  41. Pentru Mihai
    Ai dreptate popor de pdl-isti sa vezi cum sint alegeri pe ici pe colo uite de ex in Buzau au fost alegeri la o primarie si au cistigat ce mai vrei . Cum e lumea .Vorba lui Mircea ii prosteste pe PROSTI Hai salut!1

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.