Esti aici:
Prima pagină > Blog > Polemici Politice > Profeții despre trecutul pe care-l știam

Profeții despre trecutul pe care-l știam

saftoaica

O cunosc pe Adriana Săftoiu, cred, de prin ’95; ea reporter, eu reporter. Memoria peliculei retine, dupa stiinta mea, chiar si o imagine cu noi doi, printre altii, la Bruxelles, in ’97, cand umblau delegatiile romanesti cu pro-NATO pe la toate cancelariile care aveau timp si chef sa ne spuna de la obraz ca mai stam o tura pe-afara.
N-am avut niciodata vreo relatie privilegiata. Ne-am respectat, cred, ca meseriasi. Si am colaborat fair ori de cate ori a fost cazul. Adriana scrie bine. E printre ultimii mohicani. Acu’ si-a lansat cartea. Soc si groaza, a dat din casa. De ce acum si nu atunci? A muscat mana care a hranit-o. In fine, clasicele citate alocate acestui tip de moment. Am fost intrebat daca eu as fi facut-o. Nu, chiar nu am facut-o, dar eu nu-s Saftoiu si nici n-am lucrat cu Basescu. Asa ca n-am cum profeti un trecut inexistent. Stirea e ca ea a facut-o. Cartea e-n piata, a avut un marketing destept de lansare, lumea o citeste (sau nu) si comenteaza cu patos. Asta e realitatea zilei.
P.S. Fiindca vad ca sta bine cu memoria, imi permit sa ofer autoarei de succes o sugestie. Sa-si aduca aminte cine si in ce context a anuntat seara, in direct, demisia ei de a doua zi dimineata.

Comentarii

comentarii

Similar Posts

17 thoughts on “Profeții despre trecutul pe care-l știam

  1. Mă miră faptul că aceşti consilieri prezidenţili nu au nişte clauze de confidenţialite prin contracte. În rest, curajul doamnei Săftoiu este lăudabil. Să-l cunoaştem pe prezident în pijamale!

    Nu am citit cartea şi nu ştiu dacă am înţeles bine, din cele scrise în presă, dacă este adevărat faptul că referatele de politică externă ale domnului Pleşu erau prezentate domnului Băsescu de către tovarăşa Udrea. Dacă aşa se întâmpla, asta mi se pare fabulos.O umilinţă mai mare nici că se putea. Întrebarea mea este următoarea: la a câta umilinţă (şi de ce grad?) a înţeles domnul Pleşu să-şi prezinte demisia de “onoare”? Domnia sa este deranjat de faptul că este poreclit “sinecurist”, dar dacă lucrurile au stat aşa cum am înţeles eu din presă, dânsul şi-a cam băgat picioarele în ea de demnitate şi s-a mulţumit cu salariul. Poate am înţeles greşit. În cazul ăsta, eu îmi retrag cuvintele şi-mi cer scuze.

    Cine a citit cartea să ne traducă şi nouă…

  2. I se spunea Pufulete, nu? Ce vremuri! Cînd Nasolu răspundea traficului de influențâ exercitat de dna consilier în favoarea soțului Elwis, era un mare conducător, nu? Ce-l recomanda pt. acea funcție? Vocea și talentul?
    E la fel de mare îngrămădeală și la fundul lui Iohanis și între cei dornici să-i dea la temelie lui Băsescu. Ce e frumos, e că toți sunt caractere, unul și unul .În frunte cu cei doi beneficiari.

  3. Doamna ingroasa o cvasi majoritate de jurnalisti, oameni politici, “oameni de afaceri”, “oameni de cultura” etc care sunt consecventi in practica de a imbraca atitudini functie de interesul zilei.In materie de “jurnalism” exceptiile le identific cel mai greu.Poate ca e de vina si dinamica inerenta profesiei.Insa doamnei ii lipseste tocmai ce multi considera ca are: inovatia.Se inscrie intr-o practica care a facut cariera si care nu mai are vocatia sa surprinda.Din pacate putini au reusit sa se sustraga acestui curent care aspira…Numele proprii care au reusit in opinia mea au toate doua caracteristici comune: cvasianonimat si bun simt.Daca e sa ma intrebati pe mine chiar nu stiu de ce ( inca ) astfel de comportamente mai provoaca rumoare?Avand alonja genialitatii mereu gata sa va serveasca, asa cum apostolati, credeti ca, in ipoteza in care ar fi valida sustinerea mea, curentul general e reversibil?

  4. O basista “de omenie”, cam asa o consider eu. Are un plus, adica e de “omenie”, datorita vocabularului superior, fiind evident faptul ca nu sustinea toate tampeniile basiste cu jargonul de serviciu (comunistii, kgb-ul, Rusia, bla-bla).

    Dar tot basista a fost si este. Incepand din perioada Radu Vasile si CDR si pana a plecat de la Cotroceni, plecarea datorandu-se mai mult faptului ca si-a piedut influenta si nu ca n-ar fi stiut cat de tiran, cu sau fara ghilimele, era Basescu.

    Acum vine cu “dezvaluiri”, dupa ce-a trecut o tura si pe la USL. Pffff…caractere mari.

  5. Cand nu mai ai ce sa spui, ajungi sa rascolesti in mizeriile trecutului, cam asta face doamna.

  6. Ma scuzati, da’ pe mine ma intereseaza CE a zis mult mai mult decat DE CE

  7. Credeti ca si-a scos cartea Adriana Saftoiu acum asa dintr-un exces de dragoste pentru adevar ,de noi ,de voi? A stat langa basescu ca si multi altii cu un rol bine stabilit si acum participa la doborarea ,desfiintarea lui pe toate planurile ,fiecare din unghiul sau .Este curajoasa ,stie mult mai multe ,joaca sigur si bine .Eu o felicit ,o sa-i cumpar cartea . Nu exista cauze fara efect. mai putin si incepe defilarea lui basescu pe treptele DNA .Prea mare a fost palaria pentru asemenea caracter ,prea patimas ,prea hulpav,prea inuman .La brutarie cu el .

  8. Si pe vremea ailalta oameni care cadeau in dizgratie deveneau dizidenti de nevoie. Saftoaica a fost basista infocata dar a dezamagito tiranul. Sa nu ne incurcam insa cu insii astia prea mult in cele morale ca nu e cazul. Imi pare bine ca tipa ia dat o scatoalca tiranului. Astept ca si acsta sa io intoarca. Sa vina incaierarea. Vad ca chibitii deja se iau la bataie (vezi Turcescu versus Cristoiu). Itaritai drace!

  9. Pe bune Victore ? Adica nu stiai sau nu-ti imaginai ca Udrea statea cu fundul pe birou intr-o minijupa ? 😀
    Chiar deloc ?
    Sau ca-i imbarliga Basescu pe toti, pana ajungea sa se incurce in propriile imbarligaturi ? Ca Boc e lacom, ca ala-i nu stiu cum, ca Berlusconi saliva pe langa blonda (nu ca ar fi fost singurul), ca… ?

    Serios acum, CE anume te da pe spate atat de tare la aceste “dezvaluiri” ?

    Acu’ nu te supara pe mine, poate gresesc si eu cand ma gandesc ca pe vremea cand tu (si altii, putini altminteri)v-o luati prin mall-uri sau pe aiurea, sau unii se trezeau cu ANAF-ul la usa la ora 7 dimineata, toate asa-zisele dezvaluiri stateau la dospit bine mersi.

    Nu ca as fi mai catolic decat Papa, dar si dumneai a fost o rotita care a contribuit la mecanism. Nu cea mai importanta, de acord, dar o rotita totusi…

    Stii ceva, asa a fost si cu Ceausescu. Ala zicea ca se duce la Timpuri Noi sau pe dracu zicea ca se duce, si-o gramada de rotite se puneau in miscare sa aduca acolo pionieri, soimi ai patriei, utecisti, oameni ai muncii de la orase si sate, etc.

    Dupa care se grabeau sa-si ia aprobari de Dacie sau de Telecolor, iar la revolutie au strigat Jos Dictatoru’ si Sinistra lui sotie, dupa care l-au luat la palme pe Nicusor Ceausescu pe motiv de teroristi.

    Acelasi comportament, si in comunism, si in democracy & freedom.

  10. Intrebarea mea este cat din ce a scris este realitate, cat este perceptie gresita si cat este fictiune? Din pacte n-am nici un raspuns pentru ca nici nu am citit cartea si nici nu cunosc personajul (sau personajele).
    Doua lucruri interesante: (i) pe Adriana Saftoiu au prins-o unii iesind de la “pacanele” despre Udrea doar se spune (inca) ca … si (ii) chiar si asa parca povestile despre Udrea sunt mai credibile (cel putin pentru mine) si Adriana Saftoiu isi pastreaza (bruma de) credibilitate.

  11. @Ceausescu: n-am inteles unde ai gasit tu vreo frantura de text unde sa ma declar incantat de ce a scris Saftoaica

  12. Pai nici n-am zis ca te-ai declarat incantat, am facut referire doar la mesajul tau, ala cu ce a zis decat de ce a zis.
    Ca la o adica sunt convins ca si voi, jurnalistii, stiti sau stiati o gramada de lucruri, de minijupe ori de altele, de cand poate saliva nea Nelu la cracii lui Cretu pana la Udrea, dar nu le-ati publicat din diverse motive.

    Ce ma deranjeaza este reclama si spalatura care i se face cu aceasta ocazie doamnei Saftoiu. Nu ca ar conta foarte tare ce ma deranjeaza pe mine, dar prea toata presa a cazut in extaz.

    P.S. Nu stiu cum naiba mi-am “schimbat” nick-ul, probabil din greseala…

  13. Completare: Vad o cohorta de inimi care se simt frante de comportamentul doamnei.Oameni buni n-aveti de ce.Nuti a completat un gol in inima presedintelui iar nefericita in speta un altul.
    Madam Saftoiu prin marturisirile sale nu face decat sa sublinieze propria postura de atunci de anexa imberba a comandantului.Altfel nu se explica deplinul caracter narativ al cartii fara nici o referire credibila la evetualele impotriviri care sa priveasca conduita sefului.Privind tabloul expus de dudie inteleg ca omul marii a sedus carnal o dama blonda si a abracadabrat intelectual o alta.Prima nu s-a trezit inca, a doua cand s-a trezit si a vazut ce a facut in pat s-a gandit sa spuna…

  14. Dle Ciutacu, ma voi referi nu la A.Saftoiu care ptr. mine e zero barat, ci la interviul pe care l-ati facut la arestata la domiciliu, Alina Bica.Stiu cum e cu ratingul, cu “interviul lunii”,cu audienta pe tronsoane orare, etc.Dar cred ca v-ati pripit.A.Bica este o femeie inteligenta ,iar arma ei de baza este cuvintul, elocinta.A-i pune la dispozitie arma de baza – cuvintul- a o lasa sa-l foloseasca in eter mi se pare o prostie.A,Bica stapineste arta manipularii iar exprimarea ei elevata, aparent logica,fluenta, a avut rolul sa manipuleze opinia publica.Si nu e cazul. Inteligenta,pregatita profesional, Alina Bica a comis porcarele, de fapt mari porcarii ptr. care nu era nevoie ca RTV sa-i creeze un curent avantajos, sa ne arate “fata ei umana”. In aceasta perioada trebuia lasata linistita acasa, sa fiarba in suc propriu si sa nu mai auzim de ea ! Pai, atunci, mergeti si acasa la Udrea,sa auzim si pasurile ei, lamentarile si litaniile legate de functionarea justitiei,sa-l vedem si pe Mircea Basescu ( ca are si el adevarul lui despre “santajul” prin care la el au ajuns numai 250.000, etc.etc),sa-i ridicati la fileu si lui Cocos, tot la domiciliu…… Sincer, nu inteleg cum de li se permite, in situatia de arestati la domiciliu sa iasa la rampa ca vedetele de la Holywood,sa dea interviuri , sa infiinteze fan-cluburi ……

  15. @Corina: orice om, inclusiv condamnatii, ca sa nu mai vorbesc despre arestatii preventiv aflati in stare de judecata, are dreptul constitutional de a se exprima. Iar CEDO a statuat, relativ recent, ca inculpatii au tot dreptul sa se apere, nu doar in instanta, ci si public. Cand Udrea va dori, din nou, sa vorbeasca, va gasi in mine un interlocutor; la fel si Mircea Basescu, dar am serioase dubii. Altfel, ma lasa rece curentele, favorabile au ba, generate de certitudinile oamenilor ca au impresia ca le stiu ei pe toate

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.