Esti aici:
Prima pagină > Blog > Mintea mea, în gândul ei... > “Ploaia de stele”, acum şi pe la tonomate

“Ploaia de stele”, acum şi pe la tonomate

Suficientă lume din piaţa asta mică şi meschină în care mă învârtesc se întreabă ce l-a apucat pe Băsescu să-şi strige aşa-zisul amar generat de tăcerea stelelor PD-L. Adică de ce, subit, n-ar mai fi mulţumit stăpânul portocaliilor de recitatorii oficiali de partid din studiourile tv. Eu nu cred că despre asta e vorba. Prototipul activistului fără idei proprii, trimis la televiziunile de ştiri doar ca să urce gradul de isterie din platouri şi să repete papagaliceşte nişte mesaje politice prefabricate-n Modrogan, este parte a strategiei de comunicare a PD-L. Decisă cu aprobarea liderului absolut. Pentru că, în ciuda aparenţelor, cel puţin la vârf, PD-L nu e vreun partid de troglodiţi. Lucrează, din preistoria lui Roman şi până azi, de la cotele fixe obligatorii de cotizat din furăciuni şi până la comunicare, extrem de profesional şi aplicat.

Până acum, din motive ce ţin de propria strategie politică, Băsescu şi ai lui au mers pe comunicarea de tip fascist: mesaje repetate la nesfârşit şi clasicul Fuhrerul are întotdeauna dreptate. Nu luaţi, de data asta, musai peiorativ alăturarea, e doar unul dintre modelele care se regăsesc în orice manual serios de profil. Avantajele mari au fost perturbarea oricărei încercări de dezbatere serioasă a unor măsuri catastrofale şi protejarea imaginii liderilor autentici de erodarea pe care ţi-o dă participarea la o guvernare de sacrificiu. Semnalul şefului de facto al PD-L vizează, după părerea mea, schimbarea strategiei de comunicare. Nu ştiu încă dacă şi a strategilor…

Dat fiind că blogul e citit şi de oameni din industria comunicării, aştept părerile lor.

Comentarii

comentarii

Similar Posts

130 thoughts on ““Ploaia de stele”, acum şi pe la tonomate

  1. Sloganul lui Basexu: Lasati toti securistii sa vina la mine.
    Ca a fost informator, turnator, tablagiu sau gradat, toti s-au adunat acolo. Si acolo stau sluj in fata comandirului. Fi-le-ar starea a dracu!

  2. Bine că aţi adăugat ultimul rând că era gata-gata să mă desfăşor şi să ajung de miru’ lumii. Normal asta ar fi, să ne vorbească profesioniştii în domeniu (de la o vreme, io nu mai vorbesc. Înjur! 😉 )

  3. Sa inteleg ca Traian Basescu doreste opozitie din gura? Nu de alta, dar Talmacean(un foarte bun exemplu) si’o ia in freza la fiecare aparitie, ori si’o da singur in freza.
    Cred ca Traian cel trainic de la Cotroceni isi cearta supusii aparent, pentru ca in fapte, socotelile ii ies. Bine spunea Badea despre “ochi frumosi”, anume ca el sta toata ziua la TV ca o tzatza si analizeaza vorbe, pentru ca alta grija nu are…
    Informatia s’a scurs oricum pentru public, sa vada lumea ca Basescu isi cearta slugile, ia masuri, le da palme, ii atentioneaza, ii indruma, dar mai ales ii incurajeaza.
    Salutari!

  4. @ŞuKăRiT: nu-i un post dedicat exclusiv specialistilor in comunicare, dar mi-ar placea sa aflu si parerea celor care traiesc din asta

  5. Este de observat că, de fapt, strategia fascistoida de comunicare a PDL a avut succes pe fondul lipsei oricărei viziuni și strategii de comunicare a PNL si PSD. Ponta este un comunicator inabil purtatorul lor de cuvânt abia articuleaza. Nu stiu sa puncteze si sa urmareasca subiectele. PNL are traditia de entitate polifonică, de multe ori discordanta. Numai cu talentul retoric al lui Crin nu se pune de-o performanță în comunicare.

    Și acum legat de chestia cu stelele. Nu cred ca Basescu vrea sa schimbe mesajul sau strategia de comunicare in sine. Vrea numai fete noi care să-i redea capacitatea de ”inductie a transei hipnotice prin autoritate” (Programarea neuro-lingvistică se studia în Securitate încă din 1968!)
    Să vedem cine vor fi aceste fețe noi și de unde le vor achiziționa.

  6. Se pare ca drumul pe care a mers pana acum Mubarak de Romania se bifurca,o cale este de a merge ca pana acum si e clar pierzatoare iar cealalta este de a se declara dictator cu acte-n regula.Se pare ca Mubarak de Romania o incearca cu apasare pe cea cu dictatura dupa ultimele achizitii de ,,Materiale pentru reprimarea revoltelor,,.Comunicarea in dictatura se face cu pulanul pe spinare,e mai eficient decat bla bla bla-ul din tv.

  7. Eu zic ca se refera la Sorin Frunzaverde. Si la “vechea garda”. Fraza cu “stelele”.
    Apoi, metodologia de comunicare si persuadare (sic!) este strict securista. Dupa manual. Pana acum, eficienta. Iata, militarii s-au “retras” din media dupa ce au incasat doua torpile: mai intai recalculam haotic si nedreptatim pe toata lumea apoi, fiecare e infricosat ca el va fi cel nedreptatit. Maistrii militari trebuie sa restituie banii, desi nu ei au gresit si nu ei au cerut acei bani. S-a urmarit decredibilizarea armatei (in top in increderea romanilor), invrajbirea ei si schimbarea agendei publice de pe alte subiecte. S-a reusit?
    Urmeaza ridiculizarea Bisericii – o sa asistam cu totii.
    In februarie va aresta jumatate din “varfurile” PSD-ului.
    Stirea privind achizitiile Jandarmeriei a fost impins intentionat pe prima pagina ca mesaj de avertizare: “Iesiti in strada, va impuscam!”
    Asa ca …
    Iar Opozitia se uita ca proasta la branza.

  8. Ieri a fost misto fara elucubratiile alora de la PDL. Cunoastem tezele lor cu virf si indesat deja. Au ajuns mai rau ca o placa de gramofon uzata. E timpul unei mari TACERI din partea lor.

  9. Da! sefu’i sef! adica el zicea anul trecut sa transformam spitalele in gradinite! iaca ca acu’ comaseaza! f tare! niste tampiti care nu stiu pe ce lume traiesc !!! adica lipeste un spital care merge cu unul falimentar =? clar falimetul intregului sistem!!!

  10. Cavaler cum il stim, trebuia sa sanctioneze pozitia lasa a vechilor pedisti, care lasa greul luptei cu hidra comunista pe umerii firavi ai unei femei – Pasarica-nsangerata, pe numele ei de razboinica (Bloody Pussy, cum va fi, probabil, mentionata in presa de limba engleza). Si le-ar tine ea piept, de una singura, dusmanilor democratiei, justitiei si bunastarii generale a “romanilor care muncesc”, daca n-ar fi atat de ocupata. Trebuie sa zboare in lungul si-n latul tarii, ca are de semnat contracte si de inaugurat sali de sport, partii de schi, locuinte pentru tineret, telescaune si bai traditionale. Mai trebuie sa conduca si organizatia de Bucuresti a PDL, de unde trebuie sa ia lumina toate organizatiile din tara. Unde mai pui ca mai are de indeplinit si indatoririle de sotie si…nu mai stiu ce altceva mai este (dar stiu a cui). Te si-ntrebi cum de-i ajung 24 de ore pe zi sa faca toate astea… Si cu atata succes ! Toata admiratia mea pentru femeile care reusesc sa-si exploateze toate resursele la maximum!

  11. – Modelarea strategiei de comunicare a partidului e o miza prea mica pentru presedinte. Opinia mea e ca preocuparile lui sunt strict legate de alegerile interne. Nu mai departe de ieri s-a stabilit data pentru alegeri si s-a intrat pe ultima suta in campania interna. Din acest motiv, presedintele a folosit problema comunicarii ca pretext pentru a-i ataca pe Blaga si Videanu, in principal, si pentru a trimite un mesaj catre cei aliati in spatele lor. Mesajul este “eu nu mai am incredere in ei”. De cealalta parte, vorbind despre “codul de integtitate”, TB a spus exact cu literele astea ca “ar fi bine sa nu fie dati la o parte” (cf.Hotnews) apostolii integritatii, cei care ridica lunar cate 7.000 de euro de la Bruxelles si altii. Dincolo de orice strategie de comunicare, aceasta atitudine reprezinta un semnal politic foarte clar.
    – In ceea ce priveste strict strategia de comunicare a PDL, oricat de paradoxal pare, ea este corecta. Ca idee, nu e deloc ok sa iesi cu asset-urile unui partid (care in cazul de fata sunt liderii “grei”, stelele samd.)ca sa iti dea vesti proaste si sa argumenteze cat de bine e sa tai pensiile si salariile. Vii cu echipa de tineret-rezerve, care stii ca ia goluri fara numar, dar poarta tricoul pana la sfarsit si nu fuge de pe teren in mijlocul jocului. Ulterior, cand apar semnale pozitive, acestea trebuie asumate de oamenii grei, care poarta steagul inclusiv in alegeri.
    – Temerea lui TB este ca, in perioada urmatoare, sa nu isi asume bruma de rezultate pozitive (daca acestea vor exista) cine nu trebuie. Adica “stele” din PDL. De aici si indemnul, sa iasa pe tv si sa isi ia injuraturi, la fel cum fac secretarele de la partid si soferii (toti facuti comunicatori la apel).
    – Nu in ultimul rand, oamenii PDL care spun poezia si enerveaza orice moderator au si un mare merit: polarizeaza extrem de puternic opinia publica si transforma sustinatorii PDL in radicali si fanatici. E simplu de demonstrat mecanismul si in mod cert il intelegi – e ca in galeria rapidului, unde “singuri impotriva tuturor” a fost un liant perfect si a creat cea mai puternica galerie din RO. Iar, din acest motiv, PDL isi intareste o structura de baza, care va conta enorm in viitoarele alegeri.
    Dincolo de aceste aspecte si de prezenta de ieri la grupurile PDL, ideea dezbaterii cu comunicatorii este interesanta. Multumesc pentru oportunitate si succes.

  12. Victore,

    Eu cred ca strategia e foarte simpla
    pasul 1- au taiat cat au putut ( reactia foarte slaba a populatiei i-a linistit si i-a ajutat sa isi duca primul pas al planului la bun sfarsit)
    In acest pas la televiziuni au fost trimisi cei mai necunoscuti pdl-isti ca sa se compromita mai mult ca si persoana decat ca si partid, ” stelele” fiind protejate
    pasul 2 – au facut o economie cu taierile si toti banii obtinuti la sfarsityul anului din aceste taieri i-au impartit in colegiile lor- vezi ultimele 40 de HG de la sfarsitul anului
    pasul 3 – incepand cu iunie 2011 vor incepe sa dea cateva procente inapoi populatiei si vor spune ca aceasta este de fapt datorita masurilor economice bune pe care ei le-au luat dar nu au fost intelesi ( vezi laitmotivul cu proasta comunicare)
    In aceasta faza vor apare si ” stelele” si vor explica ca masurile luate pana acum au inceput sa isi arate roadele.
    Victore fi sigur ca se vor bate puternic cu caramida in piept deoarece ei stiu ca banii vor fi suficient dupa ce “si-au saturat sponsorii” la sfarsitul anului trecut din acei bani economisiti.
    Populatia, avand memorie scurta , ii va revota in numar mare in anul 2012 .
    Scopul lor este chiar daca nu castiga alegerile, nici altii sa nu castige i ei sa decida majoritatile prin jocuri de culise.
    Ce zici?
    Ci se pare veridic acest scenariu?

  13. Am citit o parte din articolul din link şi am înţeles mai bine ultimul rând din postare, necesitatea lui. Ce-o mai avea jigodia în cap? 🙄

  14. Daca o sa scoata “stele” la inaintare, o sa le scoata dupa ce le-a pus la spalat si albit,
    BVB- tripleta compromisa si expirata, blondele enerveaza sau plictisesc, ‘telectualii portocalii nu mai fac rating,poate ceva” prospatura” scoasa de la scoala din Modrogan.
    Important mi se pare, asa ca un simplu cetatean,cu ce si cu cine contracareaza opozitia, atacurile PD-L. Si bineinteles, daca exista un plan comun bine structurat .

  15. @Ioana S: n-au nimic, sunt haotici si lucreaza pompieristic
    @cornel: suna veridic
    @Ioan: nici o miza nu e mica, el E partidul. asa ca decide si cine-l conduce in numele lui, si cum o face. in rest, perfect de acord

  16. basexul se identifica cu “vocea poporului”drept care se distanteaza populist de guvernantii si parlamentarii “putrezi” … as indrazni sa sugerez o lectura, un eseu de Umberto Eco intitulat “Ur-Fascism”. explica extrem de bine fenomenul.

    las traducerea fragmentului pe seama cititorului 😉

    ‘[…]
    13. Ur-Fascism is based upon a selective populism, a qualitative populism, one might say. In a democracy, the citizens have individual rights, but the citizens in their entirety have a political impact only from a quantitative point of viewóone follows the decisions of the majority. For Ur-Fascism,
    however, individuals as individuals have no rights, and the People is conceived as a quality, a monolithic entity expressing the Common Will. Since no large quantity of human beings can have a common will,the Leader pretends to be their interpreter. Having lost their power of delegation, citizens do not act;
    they are only called on to play the role of the People. Thus the People is only a theatrical fiction. To have a good instance of qualitative populism we no longer need the Piazza Venezia in Rome or the Nuremberg Stadium. There is in our future a TV or Internet populism, in which the emotional response of a selected group of citizens can be presented and accepted as the Voice of the People.
    Because of its qualitative populism Ur-Fascism must be against “rotten” parliamentary governments.
    One of the first sentences uttered by Mussolini in the Italian parliament was “I could have transformed this deaf and gloomy place into a bivouac for my maniples”ó”maniples” being a subdivision of the
    traditional Roman legion. As a matter of fact, he immediately found better housing for his maniples, but a little later he liquidated the parliament. Wherever a politician casts doubt on the legitimacy of a parliament because it no longer represents the Voice of the People, we can smell Ur-Fascism.
    […]’

    textul integral

  17. Mai e putin pana la “dictatura luminata”.Modifica legea electorala,modifica constitutia si gata,pune Base de-al treilea mandat!Cred ca nu se mai indoieste nimeni ca la orice alegeri viitoare organizate de portocalii,tot ei ne vor ciurui(inteleg ca de-acum si la propriu-daca miscam in front).

  18. Nu sunt de specialitate. Pana a citi aici scopul acestei repetari papagalicesti de enormitati care infurie tot telepectatorul normal si moderatorul Antenei laolalta nu m-am gandit ca acesta ar fi scopul.
    Se pare intr-adevar ca e singura lor metoda de aparare si pana la urma de distrugere a oricarei intentii de discutie normala si mai ales serioasa,cea care implica raspunsuri si responsabilizare, mai ales responsabilizare. Pe de alta parte insa nu mi se pare ca strategia de protejare a liderilor le-a iesit …adica Basescu e foarte jos in sondaje, PDL-ul e in picaj, Udrea, Basescu, Videanu sunt huiduiti la orice colt (doar ca sunt foarte greu de prins), iar lumea a inceput sa inteleaga…Nu atat datorita puterii fine de observatie a romanului, cat din cauza ca le cam bate vantul in buzunare. Basescu si acest regim a lovit direct sau indirect in TOTI romanii. La fiecare iesire la supermarket, la benzina, la fiecare pensie, salariu, oamenii realizeaza cine e in spatele taierilor…Si mai vad din ce in ce mai clar ca guvernantilor nu le pasa deloc de ei. Practic marele lui declin a inceput odata cu taierea salariilor, si a intrat pe o abrupta panta descendenta atunci cand a inceput sa ciuruiasca pensionari,si mai ales pensionari militari.
    Cred ca mai degraba Basescu se bazeaza mult pe tupeul propriu, pe comoditatea si pasivitatea romanilor, si pe ura. Si da, ura o foloseste ca un adevarat strateg.
    In ceea ce priveste schimbarea (nu stiu daca in comunicare), cred ca deja aceasta a inceput. Mai exact, s-au scos cutitele la vedere, e clar ca nu mai boxeaza nimeni cu manusi, si e clar ca Base va face orice ca sa ramana la putere. Mi se pare in ultima vreme aproape sinucigas in declaratii,intentii si actiuni,dar se pare ca, asemeni oricarui dictator, e departe de realitate…
    Asta insa e doar opinia mea, probabil ca de fapt istoria se repeta pentru ca nu invatam din ea…

  19. Imi place mult atitudinea asta a marinarului…zici ca e “campania de primavara”, cum face el “curatenie”….ma intreb in ce calitate participa la astfel de intruniri!? E noul PR din Modrogan?

  20. Joia trecuta,cand l-am vazut pe Basescu,parand la Cons.European pe cei din opozitie, si mai multa scarba m-a apucat…. Ba,am gandit ca,omul asta care-si spune “seful Statului”,s-a comportat ca unul care a crescut la Casa de copii,ca,numai acolo se proceda asa;se parau unii pe altii… Doamne,ce n-ai mai vazut! El,seful Statului,sa parasca?! Dar nu stie sa spuna ceea ce trebuie,asa-i? De fapt,el spune numai ce convine,nu ce trebuie,crezand ca asa v-a fi si mai bine-vazut. Aiurea… O sa-i scriu omului asta cel negru,indiferent cat m-ar costa. Nu mai am ce pierde,decat viata si,nu-mi pasa.
    In rest,D-le Victor,fiti vesnic iubit!

  21. Cred ca il supara tare ca alde Hoara,Talmacean si Liga se asociaza grav cu imaginea de latrai PDL, si implicit si cu a lui( ca “tatal” lor), pe trend descrescator in popularitate;pe cand “stelele” sunt mai degraba asociate cu baza,sprijinul la necaz al partidului,cei care scot partidul din belele,care au facut banii pentru partid,strategiile,care l-au ajutat sa castige alegerile. Il scoate din minti pe matroz ca el si clica lui de impostori ajunsi “demnitari” are imaginea si popularitatea varza,pe cand aia(Blaga,Videanu,Berceanu,Frunzaverde),cu bune si rele sunt cumva deasupra lui,sunt cei care l-au facut pe el OM….PRESEDINTE.Asa ca ar face orice sa-i terfeleasca si pe ei,sa fie toti o apa si-un pamant,sa se duca odata cu el. Daca ar fi sa ajunga vreodata “oaia neagra” in partid,sa i se reproseze pe viitor, tot raul pe care l-a facut,cred ca ar crapa de ciuda….mai bine sa se destrame partidul.Oricum e clar ca va ramane in istorie ca cea mai urata,grea,corupta si nedemocratica guvernare de dupa 1989.Iar el,va fi cel mai corupt NIMENI.

  22. @Victor Ciutacu: O, si cate n-ar fi de spus!
    In fiecare zi ma enervez, ba pe Boc,ba pe Funeriu, ba pe Base. Azi. pe Cseke, din cauza actelor impotriva sanatatii nationale pe care le face in domeniul sanitar, tolerate de PD-L.Unde or fi specialistii opozitiei?

  23. Trebuie sa ii dau dreptate lui Badea-tacerea stelelor face parte din strategia de comunicare sa-i prostim pe prosti.Sunt de acord cu Victor Ciutacu-unul dintre putinii ce stiu ca baietii actioneaza de obicei dupa un plan bine stabilit si aplicat-multi cred ca pdleii sunt prosti.Ar fi prea simplu.
    Ce face Zeus ?O autocritica ca tine la prosti.Zice ca avem corupti,insa da exemplu pe Pasat care e santajist,nu corupt si nu spune nimic de grosul cash-ului.Ca a fost huiduit pe drept,dupa ce initial toti comunicatorii pdl au spus ca Ponta si Antonescu i-au adus pe plaiesi la Iasi si Focsani.Le-a transmis sa nu renunte la reforme= a mirosit ca sunt pdlei ce vor sa o stearga de pe corabia ce se scufunda.In mare totul a avut doua tinte ;cei din pdl ce ar fi tentati sa intoarca armele si prostii care trebuie prostiti.
    Acuma,am o chestie ce nu-mi da pace-ce dzeu cauta J. Franks la Iasi,pe scari,linga aplaudacii lui Base-pe scarile alea era un mixt ce aduce cumva cu cel din spatele lui Geoana de la victoria de o noapte.Si vad ca incepu sa se inchege si la Pitesti in jurul lui Ponta.Mare atentie ca iar se fac astia de cacao daca merg pe ideea ca-s cistigatori de la vestiare!

  24. te rog sa incercam alta varianta de lucru! tembelii gen Talmacean&comp, isterizeaza si consolideaza anumite opinii dincolo de o anumita limita pe cand un Blaga, un Videanu, un Berceanu…maine poate Frunzaverde au parte de alt tratament chiar si la moguli si alt impact asupra prostimii
    e doar o varianta….

  25. @Armand Dusovski: nu-i nevoie sa repetati acelasi mesaj. ajunge un pic de rabdare

  26. Eu zic ca nu prea sunt stele (nici macar stele cazatoare) mai curand sunt niste gauri negre in care au disparut banii imprumutati de la FMI si in care, daca nu suntem atenti, riscam sa disparem cu totii.

  27. Victore,cum ne debarasam de Basescu,nemernicul asta? Nu mai pot suporta! Da-ne o idee! Eu nu mai pot gandi normal…. Am ajuns sa-mi rod si unghiile de la picioare;am innebunit! Nu-l mai suport pe nemernicul asta! Da-mi in cap!!!!!!!!!!!!!!!!!1

  28. basescu a aplicat un principiu simplu.cine e cu el e bun ,drept ,cinstit,indreptatit etc cine e impotriva e zugravit in culori cat mai tipatoare ca incapabil,comunist , mogul ,corupt etc.pentru cativa din cei acuzati poate are si dreptate dar el generalizeaza pentru toti adversarii politici si spune apoi “am avut dreptate”.la mase trebuie sa transmiti mesaje simple si de efect.stelele pdl nu au facut decat sa completeze acest kich.

  29. @Adrian Belke: daca aveam asemenea idei castigatoare, ma scapam demult, pe mine, de cosmar

  30. Nu sunt specialist in comunicare, probabil ca este doar vorba de “tacerea mieilor”. Cineva spunea mai devreme ceva despre stirea cu jandarmaria care cumpara arme. Nu stiu daca este bine sa le pui in brate armament nou-nout unor oameni care pana nu demult strigau “iesi afara javra ordinara”. Poate ca acum vor avea si argumente?

  31. Sunt de acord cu ce zice “cornel” până într-un punct. Mi se pare evident că aşa vor să procedeze.
    Sper însă că nu vor apuca. Şi nici nu cred că populaţia mai vrea să mai încerce o dată ce a păţit prima oară. Pentru că îndoiala va fi prea mare, chiar şi pentru cei mai imbecili:”dar dacă ăştia, după ce se văd cu sacii în căruţă, o comit din nou?” Adică, cel puţin doi ani din patru, cu banii luaţi, iar restul, cu cel mult revenirea la ce aveau înainte.

  32. Nu-l mai suport si pace !Nici pe Ceasca nu l-am detestat asa !Chiar imi este groaza prin ce o sa mai trecem…

  33. Sunt de acord cu ce spunea Cornel mai sus. Strategia e demna de anul 1 Stiinte Politice la Petre Andrei dar nu trebuie luata in ras. Si ce daca ne prindem unii? Poate striga Ciutacu(sau oricine altcineva) cat vrea, grosul votantilor nu numai ca nu e specialist in comunicare, are probleme cu vorbirea articulata in general. Poate parea simplista, dar ganditi-va ca nu se mergea la aborigeni cu diamante, ci cu margele de sticla. Nu incepi nimic fara sa nu iti cunosti indeaproape grupul-tinta.

  34. ,,în ciuda aparenţelor, cel puţin la vârf, PD-L nu e vreun partid de troglodiţi,, te contrazic! cred ca sti , iar daca nu sti te luminez eu , din nefericire pentru noi – mai exact pt voi(eu am emigrat) la varf , la mijloc si la baza , piramida este compusa din ,,oameni de mana a doua si a treia ,,cum zicea individul odata despre intreaga tara. nu se poate schimba nimic pt ca nu ii duce nimic . am plecat din cauza lor( la modul ca era din ce in ce mai greu) si intamplator i-am cunoscut fata in fata in exil pe uni din liderii lor(pd). in exil scapa de inhibitii si chiar de limbajul de lemn ( obligatoriu pt discursul public)si atunci sa vezi uimire- sunt semianalfabeti in procent uluitor! o s-o triti cum vrea el – nasol!

  35. Cu siguranta ca mobilizarea mai concreta a opozitiei il preocupa pe basescu din ce in ce mai mult si se gandeste la cea mai eficienta arma pentru contracararea lor. Si oricat de abil este a dat de o piatra de moara greu de zdrobit.Si se gandeste la o strategie noua si strategi noi prin care opinia publica poate fi mai puternic influentat in favoarea lui; dar nici una nici cealalta nu se intrevede inca, tacerea invaluie orizontul politic.

  36. Draga don Victore, fara a pretinde ca am vreo competenta in materia la care ne-ai scos la tabla, indraznesc sa spun ca, dupa umila mea opinie, esti in eroare, atribuind Incrucisatorului o gandire politica logica.
    Mai degraba as crede ca rostul discursului e tocmai asta, sa se intrebe lumea : “ce a mai vrut si Sarsaila asta sa transmita de data asta ?!” – ca sa va/ne tina ocupati in grila de program.
    Oricum, cine cauta cu seriozitate fo’ logica in actiunile/zicerile inculpatului, ajunge mai tarziu sa se preocupe de propria sanatate mintala. 🙂
    Pana la urma stilul si directia actiunilor vor fi vesnic aceleasi : intai rup gatul alor mei si astept ca opozantii sa se distruga singuri.

  37. Normal ca este vorba de o noua strategie. Din ea fac parte si noile televiziuni, 10 TV si cealalta, a lui Honorius Prigoana,alaturi de fidelul OTV, care vedem ca se orienteaza spre descoperirea marilor valori ale tarii,si, incet,se pregatesc de o alta mare manipulare.Vor aparea din nou pe sticla marii strategi ai tarii,marile doamne…
    Multi care iti citim blogul intuim deja urmatoarele miscari, pacat ca multi, foarte multi inca,nu s-au trezit inca. Sau s-au trezit dar deja sunt manipulati prin vechile metode, bazate pe amenintari si frica.

  38. Accederea si mentinerea lui Basescu la putere a depins intotdeauna (si in guvern si la Primarie si acum) de strategii de imagine . Nimic din ce-a facut nu s-a dovedit statornic . Cu exceptia , poate , a “taxei Basescu” . Actuala taxa de de drum din care o parte se plateste cand vi se da rovigneta – noi fiind singura tara europeana cu astfel de taxe pe drumuri nationale , in mod normal ele sunt pe autostrazi , si alta parte importanta e in pretul benzinei si al motorinei – asta ca sa stie si protestatarii ca inclusiv o parte din costul combustibililului i-o datoram lui Basescu . Sper ca n-ati uitat “Aici sunt banii dumneavoastra” si cine a initiat totul . In rest , foarte gaunos in continut , foarte consistent doar in mesaj – asta e actiunea politica a lui Basescu .
    Asta m-a facut sa ma gandesc ca regimul sau politic nu seamana cu nimic foarte cunoscut . Nu e nici dictatura , nici autoritarism pur , are ceva care-l deosebeste . Si tocmai aceasta obsesie a imaginii mi-a dat si raspunsul . Cred ca retraim caudillismul latino-american de secol 19 . Acela in care un lider charismatic , cu un mesaj populist (lupta impotriva coruptiei si potentatii zilei plimbati prin fata natiunii cu catuse la maini tin de populismul ieftin – adica daca nu se poate paine , macar circ sa fie destul) , capabili sa acceada la putere si sa si-o mentina pastrand aparentele unei legalitati oarecare . Avea perfecta dreptate aseara domnul Marga , cu diferenta intre legalitate si legitimitate . E esentiala . Modelul (cam singurul care-mi vine in minte) e Hugo Chavez . Caudillo nu e neaparat un dictator , dar in spatele unei majoritati ilegitime , constituite prin frauda si a unei umbre de legalitate (de obicei bazata pe interpretarea discutabila a normelor legale) , face ce vrea . Nu are nevoie sa persecute opozitia , o va infrange cu votul popular . Sigur ca nu-i va merge la nesfarsit (majoritatea a sfarsit prost) , dar nu se gandeste la asta . Nu e animat de vreo idee mareata , nu e vreun exaltat al cine stie carei ideologii , stie sa-si creeze avantaje materiale de pe urma functiei . Cred ca asta e Basescu . Si probabil ca in strategia de imagine , esentiala pentru pastrarea puterii , cum ziceam , acum e momentul sa se implice si nucleul dur al sustinatorilor sai . N-as putea spune de ce , e chestie de comunicare , dar probabil ca asta e .
    Mi-a mai trecut prin cap ceva , legat de o discutie de aici de acum cateva zile : de ce i-am alege pe altii , ca toti fura . Asta era cuvantul de ordine al “portocaliilor” postaci pe aici . Stiu ce sa le zic acum : da , ma , toti fura , fiecare si-a facut pentru el (e drept ca asa prada ca acum n-am mai vazut , dar sa nu insistam) , in schimb ceilalti n-au combinat hotia cu prostia . Aia macar stiau ce fac . Astia-s si prosti pe deasupra .

  39. realitatea va bate totdeauna orice actiune propagandistica.mai devreme sau mai tarziu.
    sper sa mu fie prea tarziu.ca sa parafrazez o intrebare celebra pusa de un dictator:
    ‘bucurestiul n’arde?’

  40. De foarte multe ori ma intreb cine e in spate, cine se afla in spatele celor ca Basescu, Ialomitianu, Isarescu, Vasilescu, Oprea, Igas, etc.? Sunt curios sa cunosc numele si pregatirea pe care o au cei ce schiteaza planurile si duc la bun sfarsit desfasurarea acestora! Este imposibil ca o tara intreaga sa fie dusa atat de rapid cu capul in jos iar responsabili sa fie doar cei pe care ii vedem.

    Crede cineva ca-i vom cunoaste vreodata pe “designerii” din umbra? Pe cei ce joaca zilnic sah cu valurile de sinucideri, cu mormanele de spitale inchise, cu zecile si sutele de taxe ce vin fara sa se opreasca asupra tuturor? Vom sti vreodata cine sunt adevaratele creiere ce stau la baza ruinarii Romaniei? Cred ca ar fi o buna tema pentru anchetele jurnalistice de fond. Dar cine mai are instalatia atat de puternica pentru a face asa ceva? Nu vad pe nici un post de televiziune, in nici un ziar intreg la minte, materiale care ar putea conduce catre realele interese ce determina ca Romania sa fie mentinuta la rang de pasalac. Nu va pune nimeni “in antena” un sir de emisiuni care sa poata deschide intr-un mod real ochii maselor.

    Imi este imposibil sa cred ca toata aceasta stare de fapt e pricinuita doar de activitatea gaunoasa a catorva personaje publice, de la presedinte pana la primari sau presedinti de consilii locale sau judetene daca vreti. De aceea imi este din ce in ce mai greu sa cred ca se mai poate face ceva. Personal, si continui in off-topic (scuze, domnule Ciutacu), voi vota cu partidul care va desfiinta migratia parlamentarilor dintr-un fotoliu in celalalt. Personal am sa votez cu partidul care va desecretiza toate contractele cu FMI-ul. Personal am sa votez cu partidul care isi va introduce in puscarie coruptii din gradina proprie. Voi vota cu partidul care nu va mai permite spalarea lichelelor de la alte partide prin venirea spasita la pieptul “mamei”. Cand se vor intampla toate astea? Presupun ca in aceasta viata in nici un caz, deci nu voi mai fi partas la aducerea nimanui in nici un fel de fotoliu, fie el prezidential, parlamentar sau de primar.

    Suntem bolnavi, suntem o natie ametita si invartita pe degete, ni se freaca ideile cu putina adrenalina din patru in patru ani si de aceea tot mai tindem sa credem ca va fi bine. Iar ceea ce spunea Cornel intr-un comentariu precedent: sublima desfasurare de concept. Nici nu poate fi altfel, tocmai de aceea ma intreb cine sunt “desenatorii” planului diabolic? Asta ar trebui aratat natiei de cercopiteci ce suntem, si nu circul zilnic cu dementi tip Visan, Talmacean sau Hoara – imbecili de genul astora nu fac decat sa extazieze si mai mult publicul si sa mute atentia de la realele probleme. Dar poate ca gelatina mioritica (i-a placut cuiva aceasta expresie 🙂 ) nu trebuie clatinata de la locul ei. Poate e mai bine asa!

  41. Azi mi-au umblat prin cap numai franturi din opera lui Caragiale…nu ca ar fi ceva gresit in asta ,azi…problema este ca toate astea ,nu stiu prin ce fel de analogie, ma duceau apoi inevitabil cu gandul la Terente. Ma cheama cumva Balta Brailei ?…la taiat de stufaris,desigur…

  42. Nene Victore ar merge mai iute “pulbere de stele” (sau aşa ar fi zis Asimov) în ochii presei (şi nu numai a ei). Acuma “presa” are ce toca, toţi ochii se holbează în direcţia indicată. Cine trebe, tăce şi face. Noroc că mai sînt şi ziarişti vigilenţi, care poartă ochelari de protecţie pe vreme “prăfoasă”. Iaca

    Banzai!

  43. Victor, înainte de ORICE strategie de comunicare, trebuie să ai ce comunica. În sens larg. Mai are PDL ceva substanţial de comunicat? Nu!
    Ca să comunici, trebuie să ai un partener în cel căruia i te adresezi. Ceea ce fac ei este propagandă, când mai bună, când mai proastă, nu comunicare. Propaganda este cu sens unic, comunicarea este un proces bilateral. Tu vezi vreo ajustare a mesajului, în funcţie de răspunsul receptorului? Indiferent de receptor, de reacţiile sale, discursul este acelaşi, monoton, rigid, ireal, oricum alăturea cu realitatea. Ce crezi că se schimbă, dacă scot “stelele” la produs, pe sticlă? Nimic! Pentru că, şi asta e la fel de important, comunicatorul trebuie să fie credibil. Cine dracu’ mai are credibilitate în PDL? Videanu, Berceanu, Frunzăverde foaie lată, TRU, Monicuţa, Fecioara din Pleşcoi? Bocul?
    Şi de când îţi pierzi tu vremea căutând înţelesuri ascunse într-o vorbă aruncată la mişto de Pulimea Sa, pentru distrarea audienţei? Bea o bere! E o mai bună întrebuinţare a timpului!

  44. Fotografia reprezinta lectia despre cum se pupa marinaru’ in fund, cred! Sau despre cum sa acceptam aderarea la ue?!? Pentru ca mi-e greu sa cred ca marinelu’ ne arata cum a acceptat-o el insusi!

  45. De aici o veni şi declaraţia asta aiuritoare a lui Videanu, cum că partidul creşte cu un procent pe lună? Tot o “strategie de comunicare” să fie? Adică, minţiţi, chiar grosolan, ceva-ceva tot o să rămînă…

  46. Experimentul interesant la aceasta postare este acesta:
    Politica e asa un lucru nociv, incat perverteste pe cel mai bun profesionist, intr-un slugaci de mana a treia.
    Probabil ca sunt oameni buni din domeniul comunicarii care iti intra pe blog,
    dar nu sunt in stare sa isi depaseasca propriile preferinte politice si sa faca o analiza competenta si obiectiva.
    Poate sa faca o astfel de analiza pe campanie vrei tu de comunicare, dar daca ii dai politica, s-a terminat, repeta aceeasi placa de pick-up ca toti ceilalti sustinatori ai unei doctrine politice.
    E pacat, ca uite asa se pierd profesionisti buni si se fac de rahat implicandu-se in discutii politice.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.