Esti aici:
Prima pagină > Blog > Mintea mea, în gândul ei... > Percepţia care bate la curul gol realitatea

Percepţia care bate la curul gol realitatea

Percepţia bate realitatea. Nu-i nici o decoperire, dar mi-am reamintit asta când cu faimoasele arestări de la Siret. Scriu Siret (ar trebui Punctul de Control de Trecere a Frontierei Siret) şi nu Vama Siret dintr-un motiv foarte clar. Din totalul de 59 de arestaţi, doar 4 (patru) sunt vameşi. Restul sunt poliţişti de frontieră, angajaţi ai ANSVSA, CNANDR etc. Dar, pentru că percepţia asupra imaginii Vămii este de instituţie coruptă (există şi suficiente motive pentru asta), media şi politicienii deagrabă vorbitori debordează în a sublinia groaznica reţea de spăguială din vamă. În acest caz, unde mai toată lumea a pus boticul, toată lumea flegmează pe vameşi.

Nu-i singura zonă de imagine unde se verifică regula supremaţiei percepţiei asupra realităţii. Ba, dimpotrivă, e o chestie profund umană să judecăm (uneori prost, alteori nu) pe bază de percepţii. Vă mai dau (cu riscul asumat de a declanşa isteria revoluţionarilor de facebook) două exemple. “Udrea e curvă şi Băsescu e beţiv”. E un soi de cor de atotştiutori. Zici că toţi i-au tras-o pe bani Elenei şi au căzut pe sub mese cu Traian. Dacă faci un sondaj de opinie pe tema asta, poţi să dai şi acoperire ştiinţifică teoriei. Şi să validezi, pe bază de date sociologice, o simplă percepţie.

Comentarii

comentarii

Similar Posts

80 thoughts on “Percepţia care bate la curul gol realitatea

  1. Frecusurile dintre Ponta si Firea sunt simple.Pandele a emigrat din PSD,iar Ponta le spune TRADATORI.

  2. @ivone: le spun si eu la fel. si nu ma cert cu Firea in emisiuni pentru asta.

  3. Asta în psihologie se numeşte efectu’ de halou… Că cică dacă ţi-a zis unu’ că ăla are nasu’ strâmb, apoi se prea poate aşa să-l şi vezi… Am dat un iegzmeplu puieril căci deoarece şi fiindcă mai mult nu mă duce capu’! 😛 😉

  4. Erau unii care sustzineau ca realitatea materiala nu exista shi tot ce ne inconjoara e rodul imaginatziei. Perceptzia e succesiva senzatziei shi este rezultatul procesarii acesteia in psihic. Daca senzatzia e defectuasa sau procesarea e greshita rezultatul e diferit de realitate. Ce poate influentza procesarea? Multe.

  5. O caracteristică a românilor este spiritul de turmă. Apoi, lipsa unei minime culturi şi starea permanent bahică a multora, ne fac să nu mai putem gândi noi înşine, ci să repetăm ca papagalii ce spun alţii. Problema este nu că percepţia despre cineva capătă proporţii de masă, ci că ea se schimbă la 180 de grade o dată la 4 sau 5 ani votând exact aceleaşi persoane pe care le înjurau până atunci.

  6. Aveţi dreptate!
    Uneori “miturile” sunt mai puternice decât adevărul.
    Pe acelaşi principiu s-au bazat şi portocalii în campania electorală pentru prezidenţiale: Iliescu cheamă minerii când vrea muşchii lui, minerii e nişte oameni naşpa care bate oameni nevinovaţi, securiştii e daţi dracu’, mogulii e răi şi vrea să cumpere ţara pă persoană fizică.
    Şi în cazul de la Siret e la fel. Au fost arestaţi câţiva ciumpalaci din plevuşcă. Nu zic că ăia nu luau şpagă, dar găleata aia cu bani, sigur, nu ajungea la nevestele sau amantele lor.
    Şi ca să spulberăm o altă percepţie care este posibil să nu fie în acord cu realitatea: toată lumea crede că DNA-ul e aservit total portocaliilor. Mi-ar plăcea să “îmi dea peste nas” băieţii şi să ne arate unde ajungea de fapt grosul banilor. Pentru că “percepţia generală” e că găleata de bani trebuia să ajungă la Bucureşti, poate chiar “la Leu”.
    Pe cuvânt. Aş vrea să am ocazia să recunosc că m-am înşelat.

  7. Victore,
    Offtopic.
    Inteleg ca au aparut unele suspiciuni/zvonuri poate chiar dovezi cu privire la cheltuirea banilor de catre Negoita.
    Cred ca acum este un moment bun sa duceti lucrurile dincolo de a scrie si a va enerva pe cum PDL-ul (si nu numai) cheltuieste banul public.
    Ar trebui sa luati pe unul din multii avocati care vin la voi la emisiuni si sa lucrati impreuna cu el pentru a pune la punct dovezile de care este nevoie pentru a demonstra la tribunal golania financiara de la sectorul 3. Dupa aceea trimiteti-i pe colegii tai de la investigatii sa caute contracte similare, facute intre firme private care sa aiba aceleasi obiect si verificati preturile, etc. Avocatii ar trebui sa va spuna ce sa faceti mai bine decat mine.
    Dupa aceea faceti plangeri/sesizari la Curtea de Conturi, lui Boc, Basescu, etc. Iar daca vreti sa iasa ceva din afacerea asta, incercati sa repetati exercitiul si cu Chiliman, Vanghelie si Piedone. Toti fac la fel. (La tine in emisiune a zis Vanghelie ca se cheltuie EUR 600 mn pe “iarba” in Bucuresti). Evident se poate continua si la Piatra Neamt, Constanta si Deva (ca sa fiu ca romanul impartial:)) Surpinzator fiecare din aceste trei orase are cate o telegondola sau similar (“great men think alike”).
    Trebuie doar sa-i provocati pe oamenii politici (dar in primul rand pe cei de la putere) sa reactioneze in fata evidentei. Dar pentru asta aveti nevoie de dovezi cu care sa puteti merge in instanta (Ciuvica poate ajuta aici pentru ca are experienta) si care sa fie irefutabile :).
    Stiu ca este unul din multele sfaturi pe care le primesti, prin care altii te pun la treaba, dar ia-o de la un om care desi a votat altfel decat tine multe din lucrurile in care crede sunt similare (daca nu identice) cu cele pe care le propovaduiesti tu.

  8. Puneti-o si pe asta:-diaspora l-a votat pe basescu- aveti tabloul aproape complet.

  9. Lucruri in neregula se petrec in vama,nu e singura vama cu probleme,vamile au intrat deja in legenda locului.Esti de acord cu mine ca Udrea si Basescu au alimentat aceasta perceptie,cu sau fara voia lor?Nu le plang de mila,n-am de ce ,au tot ce le doreste sufletelul pe banii pe care-i platesc la stat eu,tu,alti contributori,au vrut functii publice ,nu au decat sa se conformeze si sa se confrunte cu oprobriul public.

  10. Cu cata usurinta se minte si se trec lucruri serioase in derizoriu….Te uiti si nu mai intelegi nimic.
    Sigur ca , fac totul ca la carte, carte invatata in securitate , au o mare putere de manipulare merg tintit.
    Udrea , basescu astia sunt oameni….sau au fost si la scoala cumva?

  11. Multumesc pt. raspunsuri, dle Ciutacu.

    Subscriu la opinia despre Boureanu.

    Insa eu nu am negat niciodata talentul jurnalistic al dnei in cauza, ci moralitatea dansei. Asa si alde Liiceanu, Dinescu sau Cristoiu or avea talent sau tehnica in meseria lor, dar moralitate canci.
    Eu, cetatean obisnuit, cer prea mult ca macar filtrul dintre mine si politicieni sa fie curat? Cer oare prea mult ca sa fiu mai putin manipulat? Cer oare prea mult ca sa nu-mi fie inteligenta, atata cata e, insultata?

    Eu n-am pretentia ca dna Firea Pandele sa dispara,(Doamne fereste, sa-i dea D-zeu sanatate si succes!), ci sa nu mai apara in calitate de jurnalist sau moderator pe teme POLITICE, pt. ca insasi dansa s-a scos singura din acest rol. Or ceea ce face dansa acum este exact ceea ce ar face un ultras stelist pus sa arbitreze un meci Steaua-Dinamo, daca-mi permiteti exemplul, pt. ca stiu ca sunteti microbist. Ce e asa greu de inteles?

    Nu se poate sa stai cu fundu-n in doua luntre sau sa joci la ambele capete, macar din respect pt. profesie si colegi, daca de telespectatori ti se rupe… pana de jurnalist “cu J si fara ghilimele”!

    Oricum, fie ca veti citi sau nu aceste randuri, eu sper totusi ca am fost destul de clar si va multumesc pt. faptul ca sunteti deschis la opinii diferite, spre deosebire de multitudinea de latrai de ambele parti ce domina atat audio-vizualul , cat si internetul, mai nou.

  12. Spectacolul ieftin cu vamesii, tocmai s-a mutat pe partea ailalta.Sa vezi acu “perceptie”,mai ales ca pe astia ii “plimba” cu elicopteru.
    Ieftin,ieftin da grandios!

  13. Roaga-ti si colegii de la stirile A3 sa faca distinctia intre vamesi si politisti de frontiera.Pot chiar accentua diferenta,poate se lumineaza si pulimea.

  14. astia au venit cu elicoptere prin vami… cand or sa vreuiasca sa combata economia subterana, or sa vina cu metrou’?… dormi victore?

  15. Sunt doar 4 vamesi dar din cate imi aduc eu aminte aveau functii destul de importante. Vama nu este “perceputa” ca o institutie corupta ci chiar este (vezi stenograma aia cu “va faceti vamesi ca sa faceti bani”).

  16. Poci sa fac un scurt rezumat al 80% dintre postarile de mai sus?!… FRUNZA VERDE BAT, CURGE APA-N BECI!

    PS Nu-mi apartine.

  17. Când corupția devine endemică, percepția devine deformată, chiar halucinantă. Asta pentru că PERCEPTORII nu mai percep pentru stat, ci pentru ”staff-ul” care produce iluzia de perceput.

  18. Vamesii romani(aici ii includ pe toti cei care lucreaza la vama) sunt corupti de cand e lumea. Si nu cred sa se schimbe ceva curand. Prin 2002 aveam nevoie de niste whisky ieftin si, printr-o cunostinta, ajung la un vames (politist de frontiera) la indicatiile cunostintei mele: “Du-te la asta si spune-i ca te-am trimis eu. E nou angajat si e baiat DE-AL MEU!” Vamesul ma serveste si vreau sa-i dau si lui o sticla ca, deh, sa-i iasa si lui ceva, insa el nu si nu, ca cica “a zis sefu sa nu cumva sa va iau ceva”… Dupa vreo 3 saptamani il vad pe tip in civil pe strada, coborand dintr-o nou nouta masina renault megane. Si-i spun razand sefului lui, dupa ceva timp :”s-a scos tipul, nici nu s-a angajat bine si si-a luat masina noua”. La care seful imi raspunde ironic : “aia e masina?”

    Cu alte cuvinte, vai de capul lor vamesii astia, o duc tare rau daca din spaga nu-si permit si ei un A6 acolo!

  19. Pecepţiile mele urcă în sus. 🙂 Ce vină să aibă vameşul (şi poliţistul de la vamă, să nu fiu cârcotaş).
    Nu vine cu uiumu, îşi pierde slujba! Îmi amintesc acuma (că tot veni vorba) cu ce avuţie s-o ales când o plecat din post un şef al vămilor (de acum nu multă vreme) unu’ Blaga, nu ştiu dacă-l cunoaşte careva. 😉 )

  20. tot angajati la stat sunt toti, indiferent ca sunt pe statul de plata al directiei vamilor, ansvsa, cnandr, abcdef etc

  21. ca fost aradean si fost bisnitar de masini, am ceva idee ‘ca cam’ care era realitatea in vamile Nadlac, Turnu, Varsand sau Salonta: se bea si se lua spaga la greu (in zilele bune chiar si 2-3000euro pe zi), majoritatea erau neam prost, niste dobitoci parveniti, aroganti si tupeisti carora nimeni nu le putea ajunge la nas. Desigur, toti cotizau mai departe intr-un mod destul de bine organizat. Din punctul meu de vedere isi merita cu prisosinta si stampila de spagari nesimtiti si dispretul public de care se “bucura”.

  22. Astazi .. o nou episod din arestarile de la vama. Dar stiti ceva ? aia chiar merita sa fie arestati … chiar daca arestarile sunt abuzive samd. Dar ma bucur enorm dar ENORM de mult ca si-au luat mumu de la Base. De ce ? Pai e simplu, ei sunt unii dintre cei ce l-au votat pe Base .. ei sunt unii dintre cei ce carau tarani cu masinile lor de lux la voturi ca sa-l voteze pe Base .. ca nu cumva sa isi piarda ei locul de munca. Deci baieti luati de la Base !!!

  23. Update: apropo, de “curu’ gol”. Daca organele de urmarire penala, nu pun sechestru in special pe bunurile imobile ale suspectilor, statul va ramane iar in “curu gol” de nu-si mai poate scoate nici macar cheltuielile de judecata si vad ca-i plimba cu ….elicopterul. Munca in zadar…
    Eclipseaza “stirea zilei” Pasat, pasuit de deputati. Ca-i doar pedelist de frunte, nu un cetatean de rand…

  24. pai lumea nu stie ca e diferenta intre vamesi si politisti de frontiera si vrei sa spuna ca politistii de frontiera sunt corupti in loc sa spuna ca vamesii sunt corupti?
    daca termenii ti se par a defini acelasi lucru normal ca il folosesti pe cel mai scurt, ca doar nu ceri acid acetilsalicic in loc de aspirina

  25. Zic informatiile media ca au fost implantate dispozitive de intreceptare in timpul renovarii sediilor vamilor. Pai, si mandatu’ unde era? Ne asculta ca pe vremea lu’ Ceasca? Ne-am intors de unde am plecat….

  26. Vor fi 4 operatiuni de arestare a vamesilor:
    1. SIRET, care s-a facut, cu MASINILE, deoarece localitatea se afla pe cea mai importanta artiera rutiera de la noi din tara;
    2. BANAT, transport, cu ELICOPTERILE, deoarece acolo este cel mai important aeroport din tara (nu potea face de la Otopeni la DNA, nu?);
    3. UNGHENI (Iasi), va urma in zilile urmatoare si transportul se va face, cu o garnitura de TREN cu gelofar. Pt ca este o intrare pe calea ferata cu R Moldova.
    4. CONSTANTA, tot in viitor, transportul se va face cu VAPORUL, pt ca, nu-i asa, Nuti a terminat canalul de la Bucale la Oltenita…

  27. Motto : I-o vâr şi io.

    UŞURARE

    Tataie văzându-l pe ecran, scuipă pe rogojină,
    Nu înainte de-al blagoslovi, şi-a trge o băşină.
    Iar după ce, apoi, fără regret în mă-sa îl băgase,
    Dete verdictul popular:Traian Băsescu huuu la oase !

  28. politisti de frontiera si vamesi, pagube colaterale in razboilul pdl-isto pdl-ist.
    nicidecum nevinovati, totusi mica plevusca fata de adevaratii rechini, beneficiari ai paraindaratului de la vama. cum ramane cu, contrabanda cu flori si legume fructe, dar cu petrol , sau cu fabricile de bani din alcool?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.