Esti aici:
Prima pagină > Blog > Mintea mea, în gândul ei... > Percepţia care bate la curul gol realitatea

Percepţia care bate la curul gol realitatea

Percepţia bate realitatea. Nu-i nici o decoperire, dar mi-am reamintit asta când cu faimoasele arestări de la Siret. Scriu Siret (ar trebui Punctul de Control de Trecere a Frontierei Siret) şi nu Vama Siret dintr-un motiv foarte clar. Din totalul de 59 de arestaţi, doar 4 (patru) sunt vameşi. Restul sunt poliţişti de frontieră, angajaţi ai ANSVSA, CNANDR etc. Dar, pentru că percepţia asupra imaginii Vămii este de instituţie coruptă (există şi suficiente motive pentru asta), media şi politicienii deagrabă vorbitori debordează în a sublinia groaznica reţea de spăguială din vamă. În acest caz, unde mai toată lumea a pus boticul, toată lumea flegmează pe vameşi.

Nu-i singura zonă de imagine unde se verifică regula supremaţiei percepţiei asupra realităţii. Ba, dimpotrivă, e o chestie profund umană să judecăm (uneori prost, alteori nu) pe bază de percepţii. Vă mai dau (cu riscul asumat de a declanşa isteria revoluţionarilor de facebook) două exemple. “Udrea e curvă şi Băsescu e beţiv”. E un soi de cor de atotştiutori. Zici că toţi i-au tras-o pe bani Elenei şi au căzut pe sub mese cu Traian. Dacă faci un sondaj de opinie pe tema asta, poţi să dai şi acoperire ştiinţifică teoriei. Şi să validezi, pe bază de date sociologice, o simplă percepţie.

Comentarii

comentarii

Similar Posts

80 thoughts on “Percepţia care bate la curul gol realitatea

  1. Ai dreptate, dar macar de-ar fi curvasareala sau betivaneala principalele lor (posibile) defecte…

  2. Operaţiunea “Vama Siret” a crescut, nu a scazut spaima partenerilor europeni şi, ceea ce nu este de neglijat, ne-a facui să uităm de recalcularea pensiilor militare

  3. cei 55 sunt toti politisti au declaratiile de avere aici,
    53 de subofiteri, un inspector si un comisar- sef

  4. Care este substratul ascuns care ne scapă și care ar putea oferi răspunsuri la întrebări pe care nici nu mai îndrăznim să ni le punem? Admirând gloria trecutului, constatăm că pe plaiurile mioritice nimic nu este nou sub soare.

    O asemenea situație a mai fost și probabil va persista atâta timp cât anumite tendințe colective vor continua să fie propagate în aplaude publice! Demonstrând că suntem consecvenți în promovarea unui clișeu atitudinal care acum a ajuns să ne fie fatal.

    Incoerența morală și degradarea socială sunt compensate cu vaiete, însă numai atunci când suntem personal afectați de ele. Nu starea de haos moral deranjează, ci efectele individuale ale acestuia. Atâta timp cât securitatea financiară nu este periclitată, atunci „regimul tulbure” nu crează nici un incovenient.

  5. pacat ca perceptia bate realitatea si cand ne raportam la viziunea asupra cetateanului roman in afara tarii.

  6. Legat de coruptia din vami, nu stiu daca perceptia bate realitatea..in cel mai bun caz sunt sensibil egale.Si nu ma refer la faptul ca ii dau aluia 10-20 de euro sa ma lase sa trec cu 20 de pachete de cafea in tara, ci la treburile grele care se fac de atata vreme cu buna stiinta a multor indivizi din sistem, care, fiind nascuti cu tabla impartirii in sange, n-au nici o grija legata de arestari sau alte probleme. “Udrea e curva”?….nu de fiecare data curva este acelasi lucru cu prostituata….”Basescu e betiv”?…nu pot sa bag mana in foc, ca toate deciziile luate in ceea ce ne priveste au fost luate cu 100% luciditate…asta dupa chiar spusele lui.

  7. @Alex: ai auzit vreodata rostindu-se pe nerasuflate coruptia din politia de frontiera? despre asta-i vorba…

  8. Eu as fi curios sa aflu daca nu ar fi fost interesant sa se fi schimbat mobilierul si in alte birouri, mai “spalate” decat cele ale functionarilor marunti. Sau nu mai erau bani de atatea camere si microfoane ambientale?
    Oare vor continua arestarile in aval, spre contrabandistul cu “sacosa de un leu”, doar el este corupatorul si este vinovat.

  9. Fumigenele securiste sunt aruncate din ambele tabere nu doar din cea Basista. Materialul Romanesc permite,creduli si idioti cat cuprinde.Inca mai functioneaza treaba. Cu un singur zvon (de productie secu)sa inclinat hotarator votul in turul doi cu ani in urma ,,Daca vine Vadim va ia casele si porneste razboiul,,.A functionat, idiotii au muscat momeala(vrajeala)….mai ales cand ,,razboiul porneste,, cum porneste masina,la cheie,Ha Ha Ha.,,Ati mintit poporul cu televizorul,,ha ha ha.

  10. Poate ca perceptia gresita o romanului vine de la nestiinta, citi dintre noi stiu ca la trecerea de frontiera cei care te intreba de buna-ziua sint un vames (care are uniforma) si un politist de frontiera (care are deasemeni uniforma). Acum 5 ani a fost un caz izbitor de asemanator celui de la Siret, la vama Bors, care in mod absolut similar vamesii au fost tapii ispasitori, cind pentru oricine care gindeste normal, un vames nu poate misca in front daca politistul de frontiera (cel putin la cea terestra) nu inchide un ochi. Dar atunci totul a fost rapid bagat sub pres ca era afectat un membru marcant al PDL-ului nimeni altul decit Vasile Blaga.
    Toata tevatura jalnica insa n-are decit ca scop, in perceptia mea, decit cum sa-i mai mintim din nou pe cei de la Bruxell cit de “inamici ai coruptiei” sintem (ma refer la guvern si marele “cirmaci”), ca doar ei sint democrati, si trebuie sa ne creada pe cuvint caci altfel ii acuzam de discriminare.

  11. Am vazut fotografia atasata iar perceptia generala este de a asocia in mental, imaginea aia cu lupta impotriva coruptiei. Este chiar de actualitate, fata de ultimile declaratii ale individului din imagine,dar nu fata de cei din conducere, care au puterea si implicit coruptia in maini ci fata de cei din opozitie, inclusiv Vantu. Asta-i perceptia. Realitatea e pur si simplu dezgustatoare…

  12. Toate bune..deci banii incasati de militia de frontiera nu au ajuns deloc la nici o persoana din cadrul Vamii? Totul s-a perecut fara stirea vamesilor?! Ba eu spun ca toata lumea stia acolo…

  13. Victore realitatea spune ca furam de stingem cu ajutorul serviciilor (aici intelege te rog orice serviciu de stat din Romania: militie, justitie, securitate, partid politic stat de culoare portocalie, baronet, finante, etc.) Copiii din Romania traiesc intr-un sistem care pina la urma ii instruieste sa fure si sa minta. Cit despre emisunea lui Mihai de ieri coleaga voastra vaporeanca e vai de ea. Nici de dizeoza nu mai e buna. Trebuie sa gasiti o colega profesionista pe acolo. Oricum B1 o asteapta cu drag. Excelent Domnul Dumitrescu si reprezentantii ACD cu o mentiune speciala pentru domnul Antonescu. Una peste alta o emisiune agreabila mai putin dizeoza.

  14. Dar ce zici despre perceptia urmatoare: “Cartarescu si Mihaies sunt niste oportunisti care-si vand sufletul odata cu talentul”? Bate realitatea? Eu cred ca nu. Realitatea e ca, peste toate celelalte, cei doi siluiesc intr-un mod nepermis limba romana, asa cum am evidentiat in doua articole recente.

  15. Bre, postul asta chiar mi-a placut. Apropo de subiect, eu trebuie sa ma recunosc a fi mai naiv. Cunosc (sa presupunem, ca sa ma auto-gadil la orgoliu) binisor chestiunile astea si, in naivitatea mea, mereu imi zic: nu poti sa ai o victorie de imagine cu adevarat consistenta si de durata bazandu-te pe imaginea pura (= perceptiile induse prin campanii de imagine). Mereu trebuie sa fie ceva real si adevarat la baza si in miezul unei campanii…

    Vad ca esti mai ingaduitor in a interveni printre postaci. Cred ca esti si tu la fel de amuzat ca mine citind ce se mai scrie pe tarlaua ta. Daca pana acum, cand erau in joc alte subiecte, mai puteai acuza pe unul, pe altul ca e off topic, azi n-ai cum. Ca sa-i zici unuia ca-i off topic trebe ca mai intai sa inteleaga care-i subjectu’. Ori, azi, cu intelegerea temei… asa, mai putintel. Sorry.

  16. @alphas: spre exemplu, iar am banat o proasta de postaca de-a lu’ Nutzy, care sare ca broasca-n bordura de cate ori apare numele cucoanei pe undeva. saraca nu reusise sa se prinda ca azi era de bine 🙂
    @Turambar: ai finantare?

  17. S-a mai gasit ceva de dis(p=c)utat ca sa uitam de necazuri. Ca la vami se fac afaceri grele o stie si un copil care a trecut granita, cu parintii ce aveau ceva nedeclarat !Boamba a fost anuntata de Sef undeva afara. I-au saltat pe astia, celorlalti le tataie curul, dar nimeni nu si-a dat demisia din sistem(vama,politie) cu gandul(probabil ca) va fi aparat de seful care a lins si el ceva miere.!… Ca doamna e sau nu, putin conteaza ; puterea pe care o are a castigat-o pas cu pas(sora geamana cu maghiarii), facandu-i pe cei din conducerea PDL sa o adore(si sa o viseze noaptea).Si bancile sa o curteze in loc sa-i ia banii datorati.Boamba Sefului ,mai treaz sa mai facut plus evenimentele din Egipt, plus USLul a dus in uitare FURTUL DIN BUZUNARUL PENSIONARILOR CIVILI !Sub pretextul SANATATII i-a jefuit(nu cu 15% cat a vrut sanatatea lui mintala, ci) cu 5,5%, unii pierzand la ,,sanatate,, mai mult decat la impozit !Iar aprigii aparatori ai pensionarilor militari ,,trantiti,, in saracie si lipsiti de onoare MILITARA, ii uita pe civilii a caror onoare e de mult timp la pamant !Din cei ce scriu aici, sunt curios cati vor fi de acord cu mine, cu parintii sau bunicii lor, civili.

  18. Pentru mine aceste arestari de la vama Siret este un alt show mediatic regizat de Basescu..
    a vrut sa le arate el partenerilor europeni ca justitia functioneaza si ca suntem gata sa intram in schengen…
    nu vom fi gata niciodata..
    Basescu se minte singur.

  19. Offtopic:
    Ce faci tata Prigoana te dai la fund 2 ani?
    Gata se paraseste vaporul?

    Iarta-ma Victore

  20. Daca ar fi fost un caz izolat am fi zis ca e o perceptie gresita, dar in ultimul timp se aud tot felul de cazuri, nu neaparat doar in presa. Eu sunt convins ca vamesii in mare parte sunt corecti, dar exista si unii corupti si asta nu trebuie negat. Iar ca sa-ti schimbi parerea ar trebui ca semnele sa fie de partea cealalta, ca vamesii sunt extraordinari de buni. Pana atunci balanta cantareste usor pe partea negativa, dar repet, usor.

  21. Jocul e cu miza mare, politistii, de frontiera ori nu, au lansat pe piata slagarul pururi de nesters cu javra ordinara, deci merita tot ce poate fi mai rau, tot ce mintea de rechin a marinarului poate tese. Sigur, daca mai sunt si vinovati, e nasol de tot! Si sunt!
    Asta simplist vorbind. Cat priveste impactul, constient ori nu, al fotografiei de mai sus, sa fim seriosi, e fortat sa interpretezi ca lupta cu coruptia e peste tot, precum chipul slavit pe garduri! Pe mine ma inspaimanta senzatia ca ochiul cracanat patologic-vigilent e omniprezent, de jur imprejur, in cer si-n podele, nescapand nimic, precum secu’ pe vremuri, iar noi nu suntem decat o multime de anonimi umiliti si obiditi, trecand cu capul intre umeri, alaturi de cainii nostri trogloditi, singurii nostri prieteni in lumea fara speranta a lui basescu. E dureros.

  22. Cred ca metoda a fost aplicata si in momentul in care Traian Basescu spunea:”Mogulii rai! Va scap de moguli! Televiziunile Mogulilor! Mogulii nu vor mai fura aia si aia! etc.”. Observ ca politicienii se axeaza pe a lua decizii doar in situatia in care un caz este notoriu, sau cineva este notoriu, sau o vama este notorie, etc.
    Eu numesc toate acestea “artificii pentru public”, dincolo de faptul ca, ma rog, cineva poate va pati ceva in cazul de fata. Ramane de vazut sentinta. In rest, stim cum sunt vamesii…
    Salut!

  23. Caz de perceptie;se fura din conductele petrom,deci privatizam.Se fura cabluri la CFR,deci privatizam!
    Corect?Corect.

  24. “sare ca broasca-n bordura” nene Victore? 😀 Cum vine aia? Bordură de granit sau din aia de-a lu’ videanu? Ş-apăi ce dracu să caute o broască lîngă o bordură, că doar bordurile nu “cresc” în lac ? Ori o fi veo chestie de percepţie şi pe mine nu mă duce capu’…
    Banzai!

  25. din 87 plec peste granite (nu sint securist, n-am fost turnator si nici macra membru de partid 🙂 ) si pina acum n-am vazut vames care sa nu ia spaga
    doctori si profesori am vazut, chiar multi, dar vamesi niciodata!!!
    sincer nu vad unde-i “folclorul” vis-a-vis de perceptia normala a realitatii in acest caz?!!!

    cit priveste afirmatia
    “Udrea e curvă şi Băsescu e beţiv”… pai mimica personajelor vorbeste de la sine… mai trebuie demonstrat fizic eventual cu o caseta xxx (bleah ca devin impotent daca vad si asa ceva cu personajele astea)?!
    ma rog, acum ce sa zic exista si barbati care nu au baut si nu au fost la curve… aici inteleg punerea problemei perceptiei !!! 🙂

  26. @all: 80% dintre comentarii sunt ca-n bancul ala, “ce intreb eu si ce raspunde ea”

  27. ca sa nu uit:
    pt doamna nutzi e vorba de numarul banilor (foarte multi) si nu de perceptie… dar e posibil sa ma insel, eu n-am banii astia si practic ar trebui sa iau (mult mai multi) nu sa dau… e vorba de gusturi!

  28. Citat din Miron Cozma: ”Să se gândească Băsescu și cu Boc, atunci când se spală cu apă caldă, că se spală cu sângele minerilor din Valea Jiului”.
    O fi bine?

  29. Aferim. Treaba sta in picioare si la nivel cuantic. In mod normal trebuie aplicata corectia relativista a lui Einstein, dar nu cred ca e necesara tinind cont ca pixelul albastru se misca cu v < 50 km/h.

  30. Sunt o fidela telespectatoare a emisiunilor antenelor,dar emisiunea de aseara alui Gadea m-a deceptonat total.Gabriela Vranceanu Firea etc………a fost total deplasata.Acelas lucru il remarc uneori si la Radu Tudor.Eu va inteleg ca sunteti de partea lui Crin ,dar nici chiar asa.A fost bun PSD ani la rand?Dupa parerea mea Firea nu mai trebuie sa faca politica deoarece SOTUL face politica.

  31. @ivone: ce legatura are subiectul sub care postati cu emisiunea de aseara? ce legatura am eu cu o emisiune in care nu am fost? ce treaba am eu cu eternele frecusuri dintre Firea si Ponta?

  32. Chestia cu Vama Siret sta asa (perceptia mea parasenzoriala):

    Se lasa o gainarie sa se dezvolte aparent autonom un numar de ani/luni. Se rezolva astfel aparent problema coruptiei in vami. Însă, de fapt, se conserva si camufleaza marea coruptie din Vami (aia cu TIR-ul, containerul si acetele false.
    La Vama Nădlac am dat si eu cheta (tradidia) prin anii 98-99. (Nu traficam nimic, dar daca erai cu autocarul si refuzai iti puneai toti calatorii in cap). Pe vremea aia Marele Vames pe acolo era unul Blaga. Ei, baiatul a trecut între timp la categoria grea care acum este pitita sub praful in ochi servit cu cazul Siret.

  33. La trecerile de frontiera se fura. Peste tot in lume. Romania este insa in ‘top 10’ mondial in domeniul coruptiei de la frontiere. Prada furata la frontiere se imparte cu toti potentatii politici si administrativi. De cand e asa? Din totdeauna. Ca acuma se face imagine cu arestari, pentru a le lua ochii occidentalilor? E o ipocrizie de specific national.
    Si-atunci de ce dau eu cu ‘cacatul in ventilator’ ? Pentru ca realitea faptica e de cacat – romanii sunt un popor de hoti.
    N’est pas ce que c’est vrai?

  34. ascuns dupa butoane
    spam, spam, spam
    imaginea din oglinda pusa de mine e prea deranjanta
    somn usor constiinta

  35. Perceptia nu apare din senin.Ea are la bază realitatea,dar uneori amplifică si produce efectul de adevăr total si incontestabil.La noi coruptia este atât de mare încât parcă nici nu-i un păcat prea mare să-i bagi în aceeasi oală pe cei mai putin..cu cei foarte..

  36. “80% dintre comentarii sunt ca-n bancul ala, “ce intreb eu si ce raspunde ea” ”

    @Victor: Daca e vorba despre bancul pe care-l stiu eu, ea ii raspunsese foarte precis la intrebare, numai ca era un raspuns pe care el nu se astepta sa-l primeasca.

  37. Asa patesc toti cei care vorbesc limpede, fara partipriuri. Si in societate si aici. Blacklist.
    – Nu esti adecvat. Sa injuram, dar nu pe ai nostri. Sa criticam, dar cu masura. Si in general sa ne supunem regulilor de ipocrizie ale bunului simt.
    Hm… aleg blacklist.

  38. Scuzati-ma pt. intrebarile off-topic, dar:

    1)Dvs. ce parere aveti despre mica rafuiala dintre “jurnalista” Gabriela Vranceanu Firea Pandele si Victor Ponta de aseara?

    2)Mai poti avea pretentia sa fii considerat “jurnalist” atunci cand te-ai combinat cu un om politic, si asta inca pe fata, in vazul tuturor, la TV?

    3)Pana la urma antipaticul si marlanul de Boureanu a avut oarecum dreptate in marlania lui, ba chiar i-a facut un compliment duduii, combinand-o gresit cu Tariceanu, cand ea era cu alde Pandele, nu-i asa?

    4)Oare cat de penibil s-o fi simtit domnul Gadea, fiind nevoit atunci sa modereze o adevarata editie speciala in care toti invitatii si colegii sa-i repereze onoarea “jurnalistei”

    Sa nu credeti ca am ceva de impartit cu madam Vranceanu Firea Pandele (macar la nume are ceva in comun cu Tariceanu), dar nu suport neprofesionalismul si, cum bine spunea colegul dvs., Mircea Badea, “m-am saturat de tara curvelor virgine”.
    Pentru ca atunci cand te declari public inamicul mizeriei, din bun simt se presupune ca tu sa fii curat, nu-i asa?

  39. @Vlad-Tiberiu: 1. ca Ponta ar fi trebuit sa se abtina sa-si externalizeze antipatiile personale. Gabi nu era acolo in calitate de nevasta. si, oricat i s-ar cauta pete-n cariera, e jurnalist cu J si fara ghilimele. 2. jurnalist esti sau nu, indiferent cu cine te casatoresti. 3. Boureanu e un bou si un mitocan. 4. il priveste personal, el a facut distributia emisiunii, nu i-a adus Becali invitatii pe contract.

  40. @Horatiu C. pe 7 February 2011 la 18:31

    Si cum stam cu realitatea platonica domnul meu? Si aia bate realitatea? Mai cititi! Cu respect, al dvs. PurcelX

  41. nu cred sa fie vre-o legatura intre cei doi , dar eu sa fi spus “Udrea NU e curvă DACA Băsescu NU e beţiv” (poate chiar si invers). Cand a fost PRIMA data cind oricine din tara sa fie judecat/catalogat pentru ceea ce El/Ea a facut? Niciodata. Toti vad la scara Macro, nu au timp de amanunte. poate si pentru ca legile sint la aceeasi scara, asa generale, iar daca intrebi cum se aplica intr-un caz particular (in realitate) ai 1000 de variante. Everything sucks.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.