Esti aici:
Prima pagină > Blog > Caruta cu deontologi > Nasty a fost mojic pe viaţa lui privată

Nasty a fost mojic pe viaţa lui privată

Fiindcă tot sunt obişnuit cu pişatul împotriva vântului şi continui să caut unghiurile diferite de abordare a cazurilor care fac vâlvă în mass-media, voi încerca un demers similar pe generoasa temă Ilie Năstase a înjurat şi ameninţat o ziaristă.

1. DA, imensul fost sportiv a comis o mojicie şi s-a comportat inacceptabil în registrul comportamentelor definite de societate drept normale. Şi NU, Ilie Năstase NU are nici un drept special, în virtutea statutului său de legendă a tenisului mondial şi de tip pitoresc, să bage grosolănii de autobază la adresa nimănui. DAR Ilie nu e nici la primul comportament de acest tip şi, cu siguranţă, nici la ultimul. Cât timp a făcut-o la adresa ziariştilor străini/oficialilor tenisului internaţional, ne-am dat pe spate, ne-am bătut cu pumnii în piept că Nasty al nostru e unic, e fenomen şi i se pemite orice. Când a comis-o în bătătură, urlă intransigenţa-n noi.

2. Ilie Năstase, indiferent cât ar fi el de mare şi oricât l-am considera noi un bun public, are dreptul la intimitate. NU e vreun demnitar, NU (mai) are vreo funcţie nici măcar în sport şi NU e obligat să stea ca maimuţa-n cuşcă de câte ori vrea cineva să-l imortalizeze. DA, deşi în România ingerinţa în viaţa privată a oricărei persoane publice a devenit o regulă nesimţită, până şi fostul câştigător de la Roland Garros şi Forest Hills are libertatea de a alege când permite să fie fil(m)at, chiar şi în spaţiul public. Şi noi, toţi la un loc, obligaţia de a pricepe că nimic nu ar trebui să ne permită să intrăm cu bocancii în viaţa unui om, oricine ar fi el.

UPDATE: De ce o filmare făcută pe 15 iulie e postată pe Net şi devine subiect de presă abia la sfârşitul lunii august? N-a avut domnişoara un cablu la îndemână?

P.S. Nici Nasty, ajuns la vârstă respectabilă, nu mai e cel de odinioară. Dacă şi-ar fi păstrat scliprea care l-a făcut celebru, la întrebarea agasantă şi clar imbecilă “ce căutaţi în Timişoara?”, răspunsul natural ar fi fost “am venit să mă fut”.

Comentarii

comentarii

Similar Posts

98 thoughts on “Nasty a fost mojic pe viaţa lui privată

  1. Dupa parerea mea, putea sa raspunda “am venit sa te …”. Chestia cu dreptul la viata privata… aiurea. Traim inca totusi in ROMania

  2. intotdeauna a fost frust in exprimare, imi spunea mama ca ii citeau pe buze, in timpul meciurilor, injuraturile pe care le spunea. Probabil si mitocania asta a fost un motiv de divort, o fi fost la fel si cand vorbea cu amalia. In rest,treaba lui, el se face de ras, nu altul. N-o fi demnitar, dar daca se respecta, respingea intrebarea fara trivialitati.

    Va asteptam emisiunea, cand reincepeti?

  3. @psihologu’: unde scrie ca a procedat corect? si, apropo, cand a fost Ilie vreun model de comportament?

  4. In orice lucru trebuie sa existe o masura!Ilie Nastase are dreptul la imagine asa cum orice om poate reclama acest drept in fata unui ziarist,mai ales cand acel om nu are o functie publica.
    Dv.ziaristii trebuie sa aveti decenta sa va retrageti cand persoana in cauza va cere acest lucru.Dincolo de aceste gesturi normale ,o vedeta de talia lui Ilie Nastase nu poate si nu are dreptul sa bata ,sa injure sau sa bruscheze pe cineva in spatiul public. Acasa la el da !Pe strada nu!Dar de la sportiviii romani , mai mari ori mai mici putem sa neasteptam la orice !La orele de educatie civica si cand s-a predat codul bunelor maniere eilipseau ,erau in cantonament sau pe alte meridiane .

  5. 🙂 Subscriu la punctul 2 şi la P.S.(mai ales!). Să zică duduia săru’mîna că nu s-o trezit cu şireturile legate laolaltă!
    Banzai!

  6. da, precis ca domnisoara cu ciocofonu’ sau ce avea ea acolo in mana ei nu a stiut care e limita. da’ dorinta de a scoate de-o stire, de a fi pe sticla i-a impaienjenit mintea. de ce nu s-o fi oprit la primul semn de refuz…in toate exista o limita!!

  7. “Iti sparg fata” e un mod in care eu si cel mai bun prieten (baiat)ne aratam foarte des cat de apropiati suntem(si suntem cei mai buni prieteni, si colegi de serviciu).In cazul asta cred ca dl Nastase se simtea cumva frustrat …de companie sau de diferenta de varsta?!Nu prea am inteles de ce.Este sau ar trebui sa fie obisnuit, nu?

  8. Din punctul meu de vedere reporterii se folosesc prea mult (si abuziv) de scuza ca filmeaza in spatiul public. Din moment ce intreaba persoana filmata ceva si urmaresc cu camera si obiectivul persoana respectiva, este evident ca filmeaza persoana respectiva si nu spatiul public!

  9. Nasty nu a pretins niciodata ca ar fi un model de comportament. Nu mai are nici o functie publica, nu e contribuabil, nu e sub contract cu nimeni asa ca poate sa futa in gura pe cine vrea asumandu-si consecintele!!!

    Daca omul te roaga odata sa il lasi in pace si sa nu il mai filmezi a doua oara ar fi trebuit sa te roage din nou? Mie mi se pare abordarea potrivita momentului.

  10. In curand nu vei mai avea voie nici sa injuri in tara asta..ce mizerie si ce mizerabila (ziarista)…

  11. De pretenarul Medelin care a premiat-o pe Udrea la Mamaia facem ciocul mic? Clipul asta e filmat de videonews sau de o amarata de bloggera de unde l-a furat antena 3? Aveti in voi toata smecheriile si le dati lectii altora, jurnalistii lui peste.

  12. @tiberica: daca aveai rabdare sa te uiti aseara la A3, in loc sa spargi semninte la meci, vedeai dialogul “prietenos” dintre mine si Medelin pe tema invocata de tine. iar daca voiam sa fac reclama tutei aleia ii cautam “opera” pe youtube. da’ n-am vrut si am luat de pe videonews.

  13. Asa e cu “vedetele”.Mereu le gasim circumstante atenuante.Dar noua, noua celor mai de jos ne gaseste cineva circumstante atenuante?Noi avem dreptul la “iti sparg fata”?Si spun asta din punctul de vedere al persoanei, functionar public, care trebuie sa suporte orice.Pentru ca asta e realitatea dragii mei:ORICE.Stiu ca intalnim si fete acre si plin de flit.Dar nu toti suntem la fel.Sa nu-l mai plangem pe Nastase ca a fost si ca nu-l apreciem.Chiar credeti ca e un om cu o imagine super?Chiar stiti tot despre el?Ma indoiesc.Am dreptul acesta.

  14. @tiberica: tipic romanesc sa punem caruta inaintea boilor si sa comentam in necinostina de cauza! si care e legatura cu jurnalistii lui peste? si cine esti tu de le stii pe toate?

  15. Nici eu nu pot fi de acord cu hartuirea persoanelor publice de catre ziaristii de tabloide, insa nici cu limbajul si comportamentul agresiv al domnului Ilie Nastase, care este plimbat pe la targurile internationale de turism, alaturi de Hagi si Nadia Comaneci, ca moastele Sf.Paraschiva. Ma asteptam la mai multa stapanire si responsabilitate din partea unei persoane de calibrul sau.

  16. Daca presedintele vorbeste cu tiganca imputita, cum vreti sa vorbeasca Ilie Nastase? Pestele de la cap se impute! Basescu da asa exemplu, asa se poarta si supusii lui. Nu Nastase e de vina, Basescu e de vina, Nastase zice si el ce aude, aude Basescu ca injura, injura si el ziaristi. In loc sa raspunda politicos la intrebarile unei ziariste, el o injura. Domnule Ciutacu, nu dvs va pisati contra vantului, ci vantul bate contra dvs si a bunului simt. Mai mult respect ar trebui pentru ziaristi, de ce sa-i injure de mama si de tiganca imputita, in loc sa le raspunda politicos. Ce daca a tabarat ziarista pe el cu intrebarile, e persoana publica, ziarista are dreptul sa-i controleze si in punga si sa-l intrebe cea cumparat la supermarket sau cea baut la restaurant, nu trebe sa o injure. Nastase e un derbedeu, pacat de talentul lui, presa e a patra putere in stat si trebe respectata.

  17. @Tracul Liber: hai sa fim seriosi! nu-i Basescu de vina, ca Ilie-i mai mare decat el, deci a invatat sa injure inainte 🙂 iar tampenie mai mare decat aia cu “esti persoana publica, poa’ sa-ti umble presa si-n buzunare” zau daca am citit recent

  18. Probabil ca ar fi gasit raspunsul pe care l-ai dat tu cu “am venit sa ma…”, dar era cu femeia de mana si nu si-a permis s-o jigneasca (cu toate ca asta e pana la urma motivul vizitei la TM). Totusi si reporterita e din ciclul “tiganca imputita”, care mai avea putin si-l facea si la cosul de cumparaturi pe Baselu. Ce-i drept, asta din urma e totusi prezident.

  19. Ai dreptate, totuşi, asta nu justifică mârlănia. Şi ca persoană publică, va fi mereu interesant pentru presă, fiind de interes pentru publicul larg. Poate prea larg. Oricum, era o curiozitate jurnalistică, motivul vizitei la Timişoara, oraşul reporterei. Putea pur şi simplu să o refuze – sec sau simpatic. Dar atât.

  20. Asa cred si eu. Daca ziarista il saluta si il intreba “Cu ce ocazie prin Timisoara?” sau clasicul antic “Ce vant bun va aduce pe la noi?” reactia ar fi fost alta.

  21. N-am spus ca poa sa-ti umble presa in buzunare, dar iti asumi niste riscuri daca esti persoana publica. Din pacate, dumneata daca zici lucruri la televizor, vin pupinbasistii si te ameninta cu cutitul in Mall, dar astia pot sa injure si sa se certe cu toti ca nu le zice nimeni nimic. Pai cine se pune cu Basescu si cu Nastase? Eu ma asteptam ca toata lumea sa ii sara in apararea ziaristei, ca si dumitale, cand ai fost atacat de haitele basiste. Dar ceilalti ziaristi nu au curaj, sunt vanduti.

  22. La intrebarea din update-ul tau, raspunsul este simplu: probabil ca a incercat sa faca un ban, pe persoana privata, ca sa nu ajunga pe net filmuletul 🙂

  23. @Roxana I: nimeni nu-i cautioneaza marlania lui Ilie. cat despre fondul problemei, aia nu-i curiozitate jurnalistica, e prostie si/sau impertinenta. iar intrebarea venea dupa ce-l haituisera zile-n sir prin Timisoara ca s-a combinat cu starleta aia care a pozat in Playboy si-a facut puscarie ca si-a injunghiat al nu-stiu-catele barbat. in plus, persoanele publice nu sunt obligate sa se supuna monitorizarii si filmarii continue. esti ziarista veche si cu palmares si, in calitatea asta, te intreb cum se numeste cand dai publicitatii un material de tipul asta, deci stire, dupa o luna si jumatate de la filmare? mie-mi suna a incercare de santaj sau, hai sa fiu amabil, negociere.
    @catalin: la aia ma gandeam si eu 🙂

  24. si totusi este om si se poate enerva,ca este un domn respectabil si ca nu-l onoreaza reactia este altceva,dar hai sa lasam omul sa umble si sa faca ce vrea totusi are o viata privata si trebuie respectata chiar daca este persoana extrem de cunoscuta.

  25. Problema e ca atat de multe persoane “publice” invita ziaristii sa le calce in picioare viata privata ( Viorel Lis, Horia Moculescu, Irinel Columbeanu – asta doar ca sa dau niste exemple de oameni de varste apropiate de cea a d-lui Nastase ) incat jurnalistii nu isi mai dau seama unde e “demers jurnalistic” si unde e grosolanie. Prea multi din astia isi pun chilotii in cap la TV, ca apoi ei ( sau altii ) sa se arate indignati ca li se incalca dreptul la intimitate…

  26. Da-l naibi pe Nasty, e istorie, si are si el dreptul la viata privata.Am vazut la maternitatea cu tragedia din incendiu un mosulica de 68 de ani complet pe dinafara si iresponsabil dar fudul si bine tinut in brate chiar si de politisti.Cine e tataie asta?.Basca ca nu are nici o meserie dar raspunde de integritatea pacientilor in caz de situatii de urgenta.NEA CIUTACULE VEZI TE ROG CINE E TATAIE ASTA .TE ROG FOARTE MULT SA NE SPUI TOT CE POTI AFLA DESPRE ASTA.E CIUDAT RAU DE TOT PERSONAJUL.
    MULTUMESC
    DE CE N-O FI ASTA LA PENSIE ?CE BANI INVARTE?ASTA ?

  27. Ciar si numai in fragmentul transmis, senzatia mea este ca jurnalista il hartuieste. Judecand dupa obiceiurile jurnalistice cu care ne-au obisnuit mai toti reporterii care vor interviu si de la victimele comatoase ale accidentelor rutiere, eu cred ca lipseste din inregistrare tocmai partea in care domnisoara il zgandarea cu microfonul.
    Sa fie bucuroasa ca nu l-a enervat mai tare. Ilie si-a mai dat pantalonii in vine, asa, numai ca sa arate cat ii pasa.

  28. Dom’ne, nu stiu, fiecare om are dreptul la viata privata, de la presedintele de scara de bloc, pana la presedintele statelor unite, in interiorul acestui spatiu generos intrand si ilie nastase. Sigur, el e altfel, a fost mereu adorat de femei, imitat de copii, invidiat de barbati, a vociferat si s-a alintat pe terenul de tenis, intotdeauna la limita dintre haios si jignitor. Totusi, dupa ultimii ani, cu nevasta noua, tanara si desteapta, cu copil nou, dulce si reusit, cu viata de familie noua si publica, cu presa nelasandu-l in uitare, urcandu-l mereu pe piedestalul care i se cuvine, mi se pare exagerat si sinucigas mediatic felul in care a reactionat! Sa ne mai miram ca se impusca soferii pe sosele, ca sotii isi gatuie nevestele si copii isi violeaza mamele?! Nu cumva nasty, acest adevarat brend de tara, se aliniaza si el, disciplinat, in sirul mitocanilor agresivi si cu minte putina in fruntea caruia sta, ascuns in spatele unui pixel, fie el si albastru, mult iubitul si atat de votatul nostru conducator?! Nu cumva, la batranete, tenismenul nostru numarul unu, a decis ca n-are rost sa ne mai iluzionam in privinta bunului simt si-a civilizatiei celor ce ne reprezinta pe plan mondial, si ne-a bagat frumusel pe toti, in mamicile noastre?! De-asta zic, viata privata, viata privata, dar putin respect?!?

  29. Nu stiu de ce am senzatia ca pentru fostul imens Nastase si piticul prezent Basescu ,emana ,din acest articol,o umbra de paralela.
    Si Nastase este asa cum era el si ,lasânsd de o parte talentul, respectat peste tot,temperamentul si gafele sale l-au redus , in lunga galerie a marilor oameni,la imaginea de mascarici ,pus pe giumbuslucuri.
    Când mai este invitat,o data sau de doua ori pe an ,la câte o televiziune vestica,intrebarile ce i se pun vizeaza invariabil “scandalurile” comice, provocate acum 40 de ani pe “court-urile” de tenis.
    Dar dl. Nastase este o persoana privata ,câteodata simpatica si ,care,nu a facut rau nimanui.
    Nici lui nu i se pot ierta însa anumite iesiri.
    Dl.Basescu are acelasi tip de iesiri , cu mici diferente.
    Nu sunt simpatice,sau sunt simpatice pentru cei care sunt platiti sa le guste.
    Nu sunt realizate pe fondul unui talent iesit din comun, aproape unic ,la vremea lui.Personalitatea sa nu este cocotata pe un morman de trofee ,care sa-i certifice izbanzile,victoriile,realizarile,bazate pe talent, munca si chiar ,seriozitate.
    In iesirile sale dl.Basescu uzeaza ,foarte frecvent,de puterea functiei si ,din ce in ce mai putin, pe PRESTIGIUL functiei Prezidentiale,pentru a IMPUNE stilul raspunsului interlocutorilor.
    Oricum,nu are niciun morman de realizari ,din vârful carora sa se poata prevala de treptele respectului ,care sa-l urce catre prestigiu.
    Mai mult, prin toate “meciurile” sale interne si internationale, dl.Basescu nu reuseste sa revina in vestiare decât foarte traspirat si înmuiat de rusinea amara a infrangerilor.
    Iata, pe scurt, de ce lui Nastase i se mai iarta inca unele badaranisme si de ce dlui. Basescu nu i se mai poate ierta niciunul.
    Nu i se mai poate ierta nimic si pentru ca ,in meciul global,geo-politic, el trebuie sa incarneze ,aparându-le la cel mai înalt nivel, interesele si imaginea României.Nu sa se plimbe ca un golan, cu mâinile in buzunare,printre pairii sai europeni.
    Dl.Nastase persista in a fi un personaj comic talentat. Dl.Basescu este un actor tragic lipsit de talent.

  30. Ramin la parerea mea, omul e un nesimtit de categoria Basescu (adica grea). Nu-l durea gura sa vorbeasca frumos sau, daca era un tip cu stil si inteligent (ceea ce evident nu e) sa-i dea un raspuns in limita bunuli simt.

  31. Iată un subiect la care aș putea să mă autodeclar expertă. Nuuu, nu mă refer la „subiectul Ilie Năstase”, ci la marii campioni români, în general. Vă felicit, d-le Ciutacu, pentru maniera obiectivă în care ați surprins esența problemei.În fond, chiar dvs. înșivă, sunteți în postura unui campion, pe felia dvs., așa că nu mă surprinde acuratețea cu care ați analizat scandalul în sine, precum și disponibilitatea de a intra în pielea ambelor personaje aflate în conflict.Sunt absolut de acord cu toate afirmațiile dvs. și , dacă vreți să mă credeți, eu însămi, scrâșnind din dinți, am dat aceeași replică grobiană la întrebarea ziaristei, ca aceea din PS-ul dvs. Și, da, și mie mi-a mirosit a șantaj sau negociere eșuată apariția atât de târzie în media.

    @ jan
    M-a înfuriat afirmația ta cu conotație explicit negativă că te aștepți la orice din partea campionilor mai mici sau mai mari de pe la noi.Am avut privilegiul să-i cunosc pe majoritatea , am lucrat cu ei și pentru ei. Pot să te asigur că sunt oameni de un bun simț și o decență cum rar întâlnești în ziua de azi.Celor mai mulți campioni adevărați nu le iese să fie mojici și aroganți, indiferent că au fost sau nu la orele de educație civică și bune maniere.Și te mai asigur că au un comportament normal, agreabil, decent , indiferent că se află într-un spațiu public sau în intimitatea lor, acasă, între prieteni.Cei mai mulți performeri din sport (chiar și din fotbal, pe care nu-l consider sport) sunt așa…Este unul dintre domeniile care furnizează persoane publice autentice, cu merite și performanțe incontestabile, nealterate de „fițele de vedete”.

  32. Eu nu sunt Nasti, dar daca ma intreba o tuta ca aie atat de insistent, de inchizitor, cu mesajul subliminal ca nu as avea ce cauta inTimisoara, ii trageam un sut. S-a mers prea departe cu “libertatea presei”. La ce rahat de ziar scrie proasta asta?

  33. n România pretins capitalistă asistăm, însă, la nașterea omului pierdut în spațiu. A omului care nu mai are repere și nici modele. Și nici voința de a reveni din nou în normalitate. Nici măcar în viitorul imediat. Un om care trăiește haotic, la întâmplare, fără demnitate și impunere de respect. Incapacitatea de rezistență la umilire și expunerea la ridicol până la cote penibile exprimă o realitate cu care din nefericire suntem nevoiți să conviețuim.

  34. Nu a fost el prea inspirat la acel moment, că vorba aia nimeni nu este 24 din 24 dar samănă a Ilie Năstase nu penibila funie de ceapă atârnată decorativ în spatele unui ministru la Shanghai!

  35. un subiect derizoriu,dupe parerea mea. tanara generatie nici macar n-a auzit de acest “Nasty”. si eu am uitat de el sau dansul. am ajuns sa traiesc ata de rau,incat mi se rupe de acest batran si viata lui publica sau privata. vorba lu’ tov. Basescu : hai sa nu mai facem o tragedie ca ne pleaca oamenii (adevarati) din tara… daca e inca om si nu s-a senilizat de tot,sa plece Dracului de-aici cu pitipoancele lui mancatoare de bani cu tot. facem atata caz de viata privata a unei nulitati,candva talentate. iar talentul asta l-a avut de la D-zeu. in timp ce de viata noastra,a sclavilor,nu-i doare pe nimeni in cur. p.s. nulitate ca om,nu ca fost sportiv.

  36. Multi straini au auzit de Ilie Nastase dar nu stiu nimic de Basescu, Elodia sau Bianca Dragusanu. Orice ar face, Ilie ramane un roman adevarat care a facut multe pentru tara. E o vedeta dar sa nu uitam ca este om, poate multi dintre noi am fi reactionat ca el daca am fi deranjati cand dorim sa ne simtim bine.

  37. Dacă tot a tăcut o lună… cred că nu-i strica să tacă definitiv. Nu cred că discuţia aceea insalubră trebuia să facă înconjurul lumii! Ne ajunge vocabularul lui Băse!
    No, vorba lui Badea, e plină ţara de curve virgine.
    Chestia asta cu domeniul public… e aşa de abuzivă. E aşa cum am văzut în parcarea de la Afi un rahat în parcare, deşi WC-ul era la doi paşi… Ţara asta chiar a ajuns un veceu public!

  38. Buna seara,

    Intr-un fel,suntem aproape toti marlani,dar de,e mai usor sa vorbim cand e vorba de altii.
    Dupa parerea mea,Ilie Nastase poate sa spuna ce o vrea- a fost un mare sportiv si il cunoaste tot globul.Tot respectul pentru el,il merita cu prisosinta!

    Cu acelasi respect pentru Dvs.,
    IoanaP

  39. A glumat si el mai nene… O fi baut si omul un pahar, se preumbla cu gagica si vine disperata aia ca cu ce scop prin Timisoara, auzi intrebare de jurnalist catindat la Pulitzer. Da, acum vom despica firul in patruzeci si patru, vor sari puritanii de serviciu de cur in sus, ca sa vezi, un gentleman si nu se face monser, care va sa zica cum s-ar zice… Era o stire daca in locul lui Nasty, sa zicem, s-ar fi aflat distinsul academician Theodorescu sau mos Neagu Djuvara. Asa, cu Ilie, n-am facut nimic. Neinteresant.

  40. 1. “dialogul” nu este surprins de la inceput, astfel incat se pot naste tot felul de supozitii in privinta modului de abordare
    2. ziariZDa cu pricina pare sa faca parte din aceasi sorginte cu intrebatoarele de la canalele de sport, pardon, de fotbal. cu alte cuvinte, si-a cam meritat soarta…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.