Cu riscul asumat de a fi înjurat de patrioţii verzi (dar şi cu aferenta durere-n cot pe tema asta), scriu eu: n-avem genă de campioni, frate! Oricâte parale am prăpădi, nu suntem făuriţi, ca naţie, cu vâna campionilor. Hai să nu ne mai minţim şi să ne uităm olecuţă înapoi – fără furii şi cu ochii minţii larg deschişi – în istorie. Dacă aia veche, din manuale, încă ne mai hrăneşte cu iluzia că-i băteam de-i uscam pe turci şi le plăteam biruri fiindcă ne era jenă de ruşinea lor după aia, cea mai recentă nici măcar loc de o satisfacţie asemănătoare nu ne lasă.
Unde şi când am fost noi, cu excepţia unei gimnastici ridicate (prin bătăi şi înfometare) la rang de artă, cap de pluton? Aud? N-aud, că n-am ce. Performanţele româneşti de rang mondial (fie ele sportive au ba) au fost, cu tot fiorul pe care ţi-l dă privind la tricolorul din vârful catargului pe fondul sonor al imnului naţional, roadele unor fericite excepţii umane; nu ale talentului nativ al naţiei, nu ale tradiţiei, nu ale ritmicităţii. (Textul integral, aici)
@ Garm
Cunosti scena muzicala finlandeza si n-ai auzit de Jean Sibelius! Esti intr’adevar cunoscator! Ca daca iti spun de Torvald si Linus …sigur ai auzit.
Stii ce, lasa-ma cu ce “cunosti”.Dai exemplu ca Finlanda n-are campioni si cand esti contrazis cauti sa abati discutia la RAV si Bit Defender. Esti doar un alt refulat de pe blog.
Nu poti sa ai mari pretentii de la un popor care are drept deviza ” capul plecat, sabia nu-l taie”…. Asta e !
don Ciutacu ! cu ce anume sa se mai faca performanta in sport ? cu antrenamente la sarituri in inaltime sau cum s-or chema la trambulina mimate de pe un cal cu sau fara manere pe saltele de burete ? cu patinatori care se antreneaza pe carpe alunecand pe dusumea? hai don Ciutacu … va credeam om serios. iar va tineti de rautaciuni. nu vedeti ca nu sunt bani de pensii si salarii? dvs. doriti medalii? probabil si de aur. pai aur avem don Ciutacu. la Rosia Montana. sau nu e nici ala al nostru. iar nu mai inteleg nimic.
Am mai trimis candva un comentariu.A disparut!Stii care e culmea:ca imi place cum gandesti si te apreciez mult-dar am avut niste colegi de facultate care proveneau din aceeasi vale ca si tine si despre ei se spunea ca sunt ambitiosi si rai!Urasc si eu sistemul dar am o intebare:de ce trebuie noi ca NEAM sa fim mai buni ca altii?
HEI:ma uit in fiecare seara la 21,30 la antena 3 si astept de acolo(ca de unde altundeva?)revolutia!!!
salutari!
sv
Ce vorbim de performanţe când nouă nu ne “ies” lucrurile simple:străzi circulabile,fără gunoaie,maidanezi,sate care să aibă măcar curent electric,etc.Despre ce vorbim de fapt?Nici măcar instinct de conservare nu mai avem,ce să mai vorbim de aspiraţii şi valori!Mi se pare de un absurd fără limite să chemi oameni fără mâini sau picioare la comisii la şase luni ca sa le prelungeşti pensionarea pe caz de boală,în timp ce în străinătate un român inventează un posibil leac impotriva cancerului!O fi ceva în apă!(Glumesc tâmpit de nervi!)
@baiatu’ ala de la 2.29 pm – ca fapt divers…daca nu ai auzit tu de ei nu poti fii sigur ca nu exista. Ai fost penibil cu negura bunget. Cu siguranta e vestita in toata Europa.
Ciutacu se referea la valori gen Mika Hakinnen. Mda, finlandez. Nu trebuia sa caut pe google sa aflu de vreun finlandez cunoscut.Nu cred ca doar in sporivi si elevi trebuie sa numaram campionii.
Cel putin i-am batut pe bulgari la premii Nobel (cat ar conta si asta..) 3 -1. Ungaria are 13. Pana la urma tot statul de rahat e de vina, ca ‘specialisti’ ar fi in tara dar lipsesc dotari.
Oare intrebarea ar putea fi citita si in registru personal?
Am, ai gena de campion ? Daca nu de campion mondial, macar al propriei existente efemere? Ai creat ceva, ai rezistat launtric, esti pana la urma si altceva decat un consumator (al creatiilor altora, culturale, sociale, politice)?
E mai usor de raspuns decat imaginea de ansamblu.Cum imi spunea un bun prieten,matematician, 90% si mai bine, profitam doar.Adaug, si chibitam stiutori.
Ma intristez cand vad ca majoritatea comentariilor au o tenta negativa ..si elimina din start ( blamand trecutul /prezentul ) posibilitatea ca intr-adevar … genele noastre ca si natie sa fie superioare … Nu trebuie sa tragem patura “prostimii” peste persoanele capabile, si care intr-adevar pot schimba ceva. Eu unul refuz a crede ca suntem inferiori altor neamuri, doar ca nu avem PUTEREA si DETERMINAREA de a dovedi acest aspect.
Cu stima !
posibil ca cei de la tv nationala sa prezinte cat de curand stirile direct in casa omului. vine, suna sau bate la usa dupa caz si incepe: ” – buna seara! incepem jurnalul de la ora 19. stimate spectator, ieri am primit un plic de la olimpiada din 2143 de la un corespondent tvr care a plecat anul trecut pe jos la calcutta deoarece nu mai erau fonduri suficiente nici de unele. in scrisoare spune asa: – nu am avut bani de telegrama asa ca acest plic va ajunge cu intarziere iar stirile sunt deja istorie. oricum, medalii ioc castigate. am reusit sa cumparam una de la coltul strazii la second – hand.
……………………..” bla – bla – bla.
Permite-mi sa te contrazic, Victore. Cand ai treaba de criticat la ora fixa la tv(uneori pe buna dreptate) risti sa nu mai vezi ca avem oameni exceptionali in jur. Dau numai un exemplu, un olimpic international la info, a primit bursa la MIT si acum lucreaza pentru google. Avem campioni, dar sunt bataia de joc a tarii, precum lotul olimpic la natatie care se antrena in bazinul gol. Dar de boxeorul Bute ai auzit, e suficient de campion pt tine? Sau Gabi Szabo?
De ce acceptam atat de greu rationamentul la rece al D-lui Ciutacu? Pentru ca nu este magulitor si suferim de nationalism? Dar dumnealui nu asteapta de la noi sa renegam ca suntem romani si nu asteapta nici sa fim de acord cu ce ceea ce i-a dictat “mintea” lui “in gandul ei”. Ne propune doar spre dezbatere rezultatele unei Olimpiade de iarna, exprimandu-si profundul regret ca echipa noastra s-a intors fara nici o medalie. Acest rezultat dezonorant pentru tara atat de adanc l-a afectat, incat a simtit nevoia sa-si impartaseasca amaraciunea cu noi, cu cititorii si comentatorii sai.Patriotismul sau se manifesta exact in aceasta profunda amaraciune si nu cred ca cineva se bucura de ceea ce ni s-a intamplat.Ca sa intelegem parte din titlu: ‘gena de campion’ trebuie sa intram in genetica. Deci, este de fapt si o invitatie la studiu ca sa dam rasounsuri pertinente la propriile noastre intrebari.
@Oana C – cel putin eu nu imi vars frustrarile de acasa pe bloguri.
Se scrie Torvalds.
@ciutacu – Scuze de offtopic.
Imperatoare, azi v-o supărat careva răăău de tot!? 😛
Poporul are gene bune, conducătorii sunt sămânţă rea! (Doară mă ştiţi cât de patriot mi-s! 😉 )
Doar câteva dintre sporturile care ne-au adus medalii olimpice:
Echipa de handbal (feminin, masculin!)
Gimnastica (da’ ziceţi că o excludem?!)
Canotaj! Caiac-canoe! Atletism! Lupte!
Tir! Haltere! Box! Spadă! Inot! Maraton! (sigur oi fi uitat, în agitaţia iscată, vreun sport în care am avut olimpici. 😉 )
Şi nu erau excepţii! Aveau condiţii!
Când nu mai ai unde (şi nici cu cine!) te antrena, când nimeni nu mai face preselecţii din gimnaziu, când ajunge o Monica sau o Nuţica la manete…
În condiţiile date, oricare popor (lăudat de noi!) ar fi fost perdant.
eu scriu ca traim mediocru de secole si ne legitimam prin exceptii si cei care ma combat imi exemplifica taman cu exceptiile. am impresia ca mi-am supraestimat o buna parte a comentatorilor.
@biciclistul pe 3 March 2010 la 4:26 pm: Prietene, nu o sa crezi dar acelasi proverb il au si olandezii!
off topic@
ma bucur pentru mircea dinescu , nu trebuia tratat asa cum a fost tratat in campanie, solomon e acolo unde ar trebui sa fie multi, basel calca pe lingaii lui. sunt euforic cand vad scenele cu solomon in catuse, din ce masina coboara fiul lui solomon? din cayene cumva? si dadea lectii de moralitate in fata lui dinescu. cati bani avea in casa solomon? de unde? ce salariu are un primar? aaaaahhhhh in ce tara traiesc.
@Victor Ciutacu: Daca un individ comite o fapta reprobabila nu poti blama toata etnia din care el face parte, deci nu poti generaliza. Atunci la ce foloseste procesul invers, si anume pornind de la valorea medie expectate sa atribui o valoare intr-un punct, fara a sti distributia? Tot ceea ce ati afirmat dvs ar putea avea sens numai in sens probabilistic.
daca se observa, si asta numai daca se observa, priveste bine la titlu:
“N-avem genă de campioni, frate!”
la mine se vede ca e la prezent. cum fac astia de citesc la trecut? si timpii astia domne`…
Daca eram un popr de breji ne luptam cu turcii sa-i cucerim nu sa le tinem fund ca ani si ani pe urma sa lalaim Pusca si cureaua lata langa gura sobei si sa ne minunam cu ce popor am fost noi.
Apropo de popor comentariul meu trebuia sa fie oarecum altul….am pus pe blog la mine dar nu e asa decitit cat sa afle lumea.Cauta poza pe goagle cu Happy end-ul la Romani almanahele Catavencu sa vezi o coincidenta nastrusnica.
@ok nume – Negura Bunget sunt cunoscuti in domeniul lor, iar liderul trupei a fost considerat omul zilei de Jurnalul National. Acum cateva saptamani au organizat in Bucuresti o auditie in avanpremiera a viitorului album, si majoritatea publicatiilor de profil importante din Europa si-au trimis reprezentantii la Bucuresti. Spune-mi un alt grup muzical romanesc care a atins o astfel de performanta.
la handbal masculin am fost cei mai tari de departe muuuult mult timp si inca suntem foarte tari, la feminin nici nu mai vorbesc
@ Victor Ciutacu
Scrii ca “traim mediocru de secole si ne legitimam prin exceptii”. Dar, vorbind strict in principiu (nu mai abordez subiectul maretiei sau nimicniciei poporului roman, eu am scris deja ca, in ce ma priveste, nu sunt de acord cu nici una din aceste extreme), vorbind strict in principiu, deci, orice performanta este, prin insasi natura ei, o exceptie, nu? Altminteri, nu ar mai fi o performanta.
la fel si la sabie/spada/floreta/etc sau la sah sau tenis de masa, in principiu suntem destul de buni cam la toate cele pentru care nu ne trebuie prea multe investitii sau infrastructura.
Domnule Ciutacu mai puteti trai in Romanica partidului unic? Cind vom deveni si noi o tara civilizata? Cind vom scapa de socialism-comunism-populism si alte extreme din astea? Aveti idee?
E foarte greu de spus de unde ne vine . Probabil din perioada migratiilor , cand singura solutie rezonabila era sa fugi mancand pamantul din fata hunilor si celorlalti . Pe de alta parte , rusii , care si ei au cunoscut perioade de umilinta (au fost timp de secole tributari tatarilor) , au ajuns o mare putere . Poate si pentru ca sunt multi .
Pe de alta parte , bulgarii (ca tot ne comparam cu ei vesnic) au dominat Balcanii si estul Europei cateva sute de ani . I-a potolit o vreme Vasile al II-lea , imparatul Bizantului , dar au renascut cu Taratul vlaho-bulgar pentru a cadea apoi definitiv intr-un statut de popor secund , in care sunt si acum (la fel ca noi) . Sa zicem ca ei au fost prea putini .
Dar numarul nu e intotdeauna decisiv . Olandezii au avut intotdeauna un imperiu colonial (perpetuat chiar si in zilele noastre prin cateva multinationale , ca ING , Phillips sau Shell) , desi sunt mai putini decat noi .
In schimb , populatii numeroase , ca cele din Bangladesh , de exemplu , sau Nigeria (si exemple mai sunt) nu au nici pe departe statutul pe care marimea lor l-ar putea sugera .
De rasa nu tine , pentru ca si noi suntem caucazieni ca americanii sau englezii . Sigur , la noi sunt multe “corcituri” (nimic peiorativ in ce spun) , dar la fel sunt si spaniolii , care erau principala putere economica , militara si politica a secolului XVI (au avut momentul lor de glorie in istorie si nici acum nu sunt chiar nebagati in seama) .
Probabil vine din cultura , dar e greu de spus de unde anume cu exactitate .
Am citit demult o carte , altfel plina de inexactitati , “Analiza spectrala a Europei” – Hermann Keyserling , in care se spunea ca poporul roman are obiceiul de a se plange pentru toate necazurile sale de influenta strainilor si ca rolul nostru in istorie (daca avem unul – era rezerva autorului) este probabil acela de a face sa renasca , intr-o forma sau alta , vechea civilizatie bizantina (Keyserling n-a explicat cum a ajuns la concluzia asta) . Oricum , cu noi era bland , pentru ca despre popoarele din Balcani spunea ceva de genul : sunt atat de inapoiate incat nici nu merita sa discutam despre ei , cu exceptia (si aici cred ca citez destul de exact) “grecilor inteligenti , turcilor superiori si romanilor lirici” . Noi cel putin suntem dintre cei despre care merita sa se discute (cartea a fost scrisa pe la 1920 si ceva) . Am spus toatea astea ca sa avem si putine sperante : poate totusi avem si noi un rol in istorie .
@Dana I
Multa, multa dreptate aveti!
Poimiine imi expira cele 6 luni si ma ia cu greata! Radiografii, cozi, umilinta…Nu pricep aia ca pina-i p..a titanul nu se mai transforma in calciu niciodata! Da’ n-am ce face…
Banzai!
Ba uite ca eu sunt de acord cu Victor. Ce mai tura-vura? Asta e!
pai daca suntem urmasii lui traian basescu,suntem cu totii niste lasi nu campioni
Ce valori autohtone ale SUA? Indienii din casino? Ca astia-s cam singurii autohtoni. Desigur ca 90% din populatie crede ca SUA e un stat minunat, dar totusi, nimeni de acolo nu-i bastinas. In afara de amerindieni, absolut toti sunt imigranti.
Ca sa ajungi sa excelezi intr-un domeniu trebuie sa ia talent, sa perseverezi si sa muncesti. Banuiesc ca acelasi lucru se intampla si in sport…
Ori cred ca stam cam prost la capitolul perseverenta si munca…
La talent nu stiu cum stam.
Cred ca ce ti-a spus intr-o emisiune Grigore Lese ref. la calea pe care multi o urmeaza ca sa ajunga “cineva” general valabila si in sport. Avem si exemple din prezent in fotbal(asta mediatizam la greu).
Apoi noi ca societate promovam ce?!
Cred ca suntem campioni la aruncatul gunoaielor acolo unde locuim, la aruncatul gunoielor pe geam din masina, la rahati de caini pe strada. Noroc ca nu este valabila superstitia ca daca ai calcat in el ai noroc. Eram o tara de castigatori la Loto. Iti poti imagina asa ceva?!!
🙂
Subscriu la afirmatia de la ora 16.55 ! 😉
Despre ce vorbim, oameni buni?
Cele 3-4 valori cu care ne laudam la toate ocaziile sunt, de fapt, oameni cu care ar avea tot dreptul sa se laude si scolile frantuzesti, nemtesti, austriece pe unde au studiat, si societatile lor care le-au permis sa creasca si sa se dezvolte asa cum n-ar fi facut-o niciodata acasa.
Cum nu ne crapa obrazul sa ne laudam cu oameni precum Brancusi, care a plecat PE JOS la Paris ca sa realizeze si el ceva in viata?
Henri Coanda, dincolo e faptul ca era pe jumatate francez (mama lui era frantuzoaica) a studiat la Berlin, Liege si Paris. Omul facea experimente de aerodinamica cu Gustave Eiffel, pentru numele lui Dumnezeu, nu inventa el avioane in curtea casei din Rahova, din prea-plinul geniului romanesc!
Enescu a plecat la 7 ani (SAPTE!) ani la Coservatorul din Viena ca sa-si poata exploata talentul.
Nu mai vorbesc de arhicunoscutele cazuri Cioran, Ionescu, Eliade, care n-ar fi ajuns niciodata la statutul de colosi ai culturii mondiale daca ar fi ramas in tara.
Coane Victor, eu nu prea ma bag la smardoiala cu matale-n pareri pen’ca in general ne-am cam potrivi-n ganduri si simtiri.Si-apoi cum le zici ‘mneata verde-n fata, nimeni nu le mai zice.Numai ca la faze gen ” oricate parale am prapadi,nu suntem fauriti, ca natie,cu vana campionilor” va intuiesc chiar dumneavoastra o exceptionala gena de radical incurabil.Absolut indispensabila marilor campioni,indiferent in ce domeniu.I-adevarat nu si suficienta.Numai ca un astfel de enunt coane Victor ar induce ideea ca cerul e rezervat doar anumitor natii,doar ele pot atinge excelenta implicit doar pe baza calitatilor native.Iar noua, uratilor si hazilor,lipsiti de talent si consistenta,ce ne mai ramane? Doar sa ne vindem ca sclavi din moment ce nimic pare sa nu ne mai scoata din mocirla. Urata idee dom’ Victor,cred ca nici dvs n-o impartasiti.Iata de ce socot coane Victor ca aveti si n-aveti dreptate.Da, am face bine sa uitam ca “noi suntem cei mai buni doar ca altii nu ne lasa”, doar ca sa ne justificam esecurile si neputintele.Dar n-ar trebui sa uitam,macar, ca putem si trebuie sa vrem sa fim cei mai buni.Iar temeiul acestei vreri nu sunt doar nenumaratele exceptii, cam multe cei drept pe km patrat pentru o tarisoara asa prapadita si neinsemnata,ci faptul demonstrabil ca succesul,inclusiv pentru exceptii, se fundamenteaza intotdeauna pe caractere si munca.Multa munca.Exemplu de exceptional talent dar cu un mizerabil caracter, esuat in mediocritate: Mutu.Exemplu de un caracter exceptional,lipsit de calitati native,dar care ajunge campion olimpic la box in 1956,luptandu-se aproape tot turneul cu mana stanga fracturata: Nicolae Linca.Si-apropo dom’ Victor,daca fetele de la gimnastica au ajuns campioane i-adevarat cu bataie si privatiuni,tot in aceeasi perioada Romania facea ordine in handbalul mondial.Si nu toti erau ca Vasile Stanga.Iar bir la turci au platiti pana si austriecii si pana sa vina Ecaterina cea Mare imparateasa la Moscova au dat si rusii dreptul la Inalta Poarta.Cu respect coane Victor,sa iertati indrazneala.
@Ioana S: Nu exista valori “autohtone” si valori “importate”. O valoare nu se naste valoare din prima zi de viata. Ea se creste!
Pe o potentialitate mare (cum avem 80% dintre noi, pe un domeniu sau altul) se insereaza o mare cantitate de educatie, multa munca, multe esecuri si teste dure. Abia apoi putem vorbi de valoare. Valoarea e ca diamantul: in stare bruta, direct din mina, costa cativa firfirici, abia dupa slefuire, montare, curatare, calibrare, etc ajunge sa coste milioane.
Si atunci de ce sa nu se laude americanii cu valorile “noastre”, cand tot ce am facut noi a fost sa trimitem acolo un pasaport cu o potentialitate, din care ei au scos un diamant? Cine are meritul mai mare in cazul asta?
@ bocitor cinic
Puteai da multe alte exemple de caractere din sportul nostru , inafara lui Linca . Dupa ce-a terminat cu boxul , Linca a trecut la Securitate , ocupandu-se cu bagatul mintilor in cap celor care miscau in front (Paul Goma a facut cunostinta , intre altii , cu croseul care i-a adus titlul olimpic lui Linca) . Episodul e amintit in “Orizonturi rosii” (nu-mi spune ca Pacepa a transformat realitatea ca sa iasa el bine , episodul acesta l-a redat fidel) .
eu scriu ca traim mediocru de secole si ne legitimam prin exceptii si cei care ma combat imi exemplifica taman cu exceptiile. am impresia ca mi-am supraestimat o buna parte a comentatorilor.
De Victor Ciutacu pe 3 March 2010 la 4:55 pm
A domina ramuri sportive timp de cateva decenii nu poate fi o exceptie niciodata!Daca o luam asa e clar ca si performantele celorlalte popoare sunt tot exceptii…Deja ma umfla rasul cand vad comentariile unora: de ex unul zicea mai sus “daca eram tari ii cuceream noi pe turci”-deci,tu baiatule daca n-ai citit istorie in viata ta si esti un soarece de net ce trebuie sa carcoteasca,daca habar n-ai de istoria secolelor 14,15,de expansiunea imperiului otoman,de cum acesta a daramat imperiul bizantin,cum a maturat pe jos cu Spania(cea mai mare putere europeana in sec 16),cum a transformat ungaria in pasalac(cea mai mare putere zonala in sec 16),nu veni aici sa rostesti aberatii!
Vad ca si altii scriu aici de romani ce s-au realizat in strainatate,dar tocmai asta spun si eu:avem gena de invingatori,avem potential,ca nu-l fructificam si preferam sa traim in mediocritate e altceva
lumineaza si pe umilii nestiutori cand mama naibii au maturat turcii cu spaniolii pe jos ca mare mi-e mirarea si nestiinta(daca poti cu ceva date concrete).
@Adi
Adisor Taica, am citit si eu “Orizonturi rosii”,nu am rasfoit-o.Nu-mi amintesc de un astfel de episod .In schimb iti recomand ” Mirajul Ringului” scrisa de maestrul Ioan Chirila.Si nu te uiti doar la poze.
cauta batalia de la preveza,batalia de la djerba,infrangerile si izgonirea spaniolilor din nordul africii in secolul 16
@ bocitor cinic
Exerseaza-ti ironiile in alta parte . Episodul e amintit acolo , indiferent daca tu l-ai retinut sau nu . Cat despre chestia cu pozele , n-am ce sa-ti raspund (eventual pot repeta prima propozitie din comment-ul asta) . Iti doresc o zi buna si o viata asijderea .
voi ma-njurati pe mine sau va-njurati intre voi?
Eu cred ca romanii sunt mai degraba facuti sa se apere decat sa castige(vezi istoria cotropirii de catre alte neamuri).E drept ca uneori castigi si aprandu-te dar nu e suficient sa castigi o batalie ci razboiul.
Regret daca cumva va dezamagesc, dar in loc sa ma bag intr-un domeniu destul de alunecos pentru mine, prefer ca printr-o analogie stupida sa fac o paralela intre homoexualitatea si ‘gena de campioni’.Exista oare o gena a homosexualitatii? Raspunsul stiintific este un NU hotarat, cu toate in anumite tratate a aparut urmatoarea propozitie:”Identitatea sexuala este inscrisa in gene, ceea ce contrazice ca homosexualitatea si si transsexualitatea este o alegere” . Alte tratate resping categoric ca acestea ar fi determinate de gene. Si care este raspunsul omului simplu: “s-au nascut asa”.Dar pentru un om care se informeaza devine clar ca e vorba de “o alegere” doar, ca nu exista gena de homosexualitatesi transsexualitate. Cam acelasi este valabil si pentru “gena de campioni”.
Vă contrazic cu talentu’! Suntem talentaţi, dar şi puturoşi. Din prea multa frustrare, care e cauzată de crezul că suntem, fiecare dintre noi, buricu’ Pământului, vedem (anticipăm) numai roadele colaterale ale activităţilor pe care le prestăm. Când e să luăm decizia, afirmăm, cât se poate de vocal, infaibilitatea noastră şi uşurinţa de realizare a unui proiect, pe care n-avem cum să-l nu-l ducem la bun sfârşit, căci suntem… genii. Când e vorba de acţiune, toate astrele conspiră nefericit împotriva noastră, şi… ghinion, “ne bătură ăia, de ascultară cu urechea”.
Da, D-le Ciutacu, suntem un popor cu apucături contemplative, incapabili de acţiune, naivi, chiar respingător de maleabili. Într-o societate normală se ajunge “on top” mai ales prin muncă. În societatea noastră e nevoie de coate ascuţite, limbă ascuţită şi obrazu’ gros. Ştiu că nu toţi au ajuns “sus” aşa, nu pot şi nu vreau să generalizez. Da’ e destul o oră de privit la televizor, ca să-ţi dai seama că majoritatea celor care ne conduc nu merită să fie acolo. În schimb, noi îi merităm! DIN PLIN!
Îmi cer scuze de lungimea comentariului, ştiu că am scris nişte banalităţi, dar eu mă regăsesc din plin în caracterizare.
Citind ce s-a scris pana acum, ajung sa-i dau dreptate unui spacialist care spunea: “Situatia este fara iesire, dar nu e critica.”(Stefan Effenberg, fost international german)
@ FuXi din 03.03. 2010 la 4:00 pm
FuXi, problema ta, octogenară, fu astăzi la Paris
(Ţi-o dau voit, în faruri, gratis, ca să fiu deschis).
Când te băgaşi ca musca-n “gura” calului bălan,
Mizaşi pe camuflajul desuet, al unui roşu şobolan !
zic unii ca ca romanul nu e pe lume niciunul
Sunt de acord ca ‘n-avem gena de campioni’ dar nu putem sa trecem doar in statistici faptul ca Romania nu are partii amenajate pentru practicarea sporturilor de iarna cu toate ca avem daruri naturale: munti, paduri, zapada din belsug, care nu sunt folosite intensiv, care nu sunt intesate de dotari ca sa se ajunga la performanta olimpica.
D-le Ciutacu,
poate acum ma lasati !? Cu scuzele de rigoare : tara de cacanari cu apucaturi cutzo-vlahe .Nu-i valabil pt.toata lumea .