Esti aici:
Prima pagină > Blog > Papornita cu intelepciuni > N-avem genă de campioni, frate!

N-avem genă de campioni, frate!

Cu riscul asumat de a fi înjurat de patrioţii verzi (dar şi cu aferenta durere-n cot pe tema asta), scriu eu: n-avem genă de campioni, frate! Oricâte parale am prăpădi, nu suntem făuriţi, ca naţie, cu vâna campionilor. Hai să nu ne mai minţim şi să ne uităm olecuţă înapoi – fără furii şi cu ochii minţii larg deschişi – în istorie. Dacă aia veche, din manuale, încă ne mai hrăneşte cu iluzia că-i băteam de-i uscam pe turci şi le plăteam biruri fiindcă ne era jenă de ruşinea lor după aia, cea mai recentă nici măcar loc de o satisfacţie asemănătoare nu ne lasă.

Unde şi când am fost noi, cu excepţia unei gimnastici ridicate (prin bătăi şi înfometare) la rang de artă, cap de pluton? Aud? N-aud, că n-am ce. Performanţele româneşti de rang mondial (fie ele sportive au ba) au fost, cu tot fiorul pe care ţi-l dă privind la tricolorul din vârful catargului pe fondul sonor al imnului naţional, roadele unor fericite excepţii umane; nu ale talentului nativ al naţiei, nu ale tradiţiei, nu ale ritmicităţii. (Textul integral, aici)

Comentarii

comentarii

Similar Posts

127 thoughts on “N-avem genă de campioni, frate!

  1. eh…cred ca putem gasi si cateva exemple bune in istorie. sau mai bine zis, mai ales in istorie!
    Romania dupa ce a fost “preluata” de comunisti nu si-a mai revenit …si nci nu stiu daca isi va mai putea reveni…

  2. ASTA E CLAR.
    SUNTEM , DIN PACATE , UN POPOR CU SUFLET DE SLUGA.
    DIN CAUZA ASTA PRIND AICI ASA DE BINE TOT FELUL DE DESPOTI MAI MULT SAU MAI PUTIN LUMINATI , MAI MULT SAU MAI PUTIN SCOLITI.
    CRED CA VOCATIA NOASTRA ESTE DE COBAI.
    STAM DE GENERATII PE BUZA SANTULUI SI BARFIM.
    ATAT STIM SA FACEM PENTRU CA FOSTUL PRESEDINTE CEAUSESCU NE-A OPERAT PE COLOANA VERTEBRALA , NE-A SCOS-O….

  3. @Elena Fata cu Parul de Foc: da, CATEVA exemple in TOATA istoria. deci exceptii, n-avem gena 🙂

  4. Perfect de acord, Victor!
    Halucinant este insa faptul ca 90% din cei care au comentat articolul pe jurnalul sau aici, nu sunt de acord cu tine. Fara rationament, doar asa…ca suntem romani.
    Campioni? Nemtii sunt genetic campioni, americanii sunt campioni, in general natiile carora nu le e teama si nici rusine sa munceasca intens pentru un obiectiv. Noi nu facem asta in nici un domeniu, de ce am face-o in sport?
    A-propos de sport, incearca sa alergi pe strada (nu in Rahova, in Dorobanti, de pilda) ce-ti vor auzi urechile iti va da masura genei noastre sportive…

  5. Textul asta o sa-i adanceasca despresia lui Gadea. Era un invitat, aseara, la el in emisiune, care a zis ca genele astea sunt mostenite de pe vremea regimului fanariot (cred ca el vorbea mai mult despre genele celor din administratie si politica, dar eu cred ca are legatura si cu sportul). In general, mi se pare putin nepoliticos sa mentionezi emisiunea Sinteza Zilei pe un blog care are in denumire expresia “Vorbe Grele”, da’ e un pic mai greu sa faci legatura dintre Catarama si subiectul articolului de azi… 🙂

  6. Victore zi-mi si mie un site alternativ cu inregistrarile antena 3 ca tot se strica (Stirea si Sinteza 2 martie).Zi-i lu sefu (Gadea) sa repare inregistrarile, please!

  7. @Cristina: stiu “argumentele” injuratorilor. nu sunt un bun roman si m-a pus mogulu’, care ma plateste dupa fiecare emisiune, sa-l injur pe Basescu 🙂

  8. Jupane, ai perfecta dreptate si imi pare bine ca in sfarsit are cineva cojones sa puna punctul pe i.
    Nu inseamna ca esti tradator de neam si tara daca privesti istoria proprie dintr-o perspectiva realista, si nu romantata. Nu prea avem episoade eroice cu care sa ne laudam, iar daca au fost, ele au fost motivate de cu totul alte motive decat iubirea de tara.
    Istoria pe care am invatat-o la scoala, este din pacate foarte departe de cum stau lucrurile in realitate.
    Asta nu inseamna ca trebuie sa bagam capul in nisip si sa ne anulam existenta ca popor. Romania si poporul roman sunt rezultatul natural al influentelor istorice si geografice. Nu avem cum sa fim mai buni..suntem egali cu noi insine.
    Cat despre exceptiile sportive sau intelectuale…ai dreptate. Sunt doar exceptii. Ele demonstreaza ceea ce stiam dintotdeauna. Ca avem potential. Dar ca ne lipsesc (si ne-au lipsit intotdeauna) elementele ESENTIALE progresului si evolutiei: munca, profesionalismul si consecventa. La noi totul se face dupa ureche..si asta nu se va schimba niciodata.
    Pentru cei care nu sunt de acord cu comentariile lui Victor referitoare la istoria noastra…le sugerez sa puna mana pe surse de informare alternativa si s-ar putea sa aibe un soc.

  9. Imi pare rau dar va contrazic: avem gene, chiar foarte bune si multe exemplare de exceptie in toate domeniile: de la Paulescu, H. Coanda pana la copiii olimpici de astazi. Problema noastra e alta: din cauza genelor “mediocre” si “sub mediocre”( nu e discriminare, e doar o aluzie) nu stim sa ne promovam valorile.
    Update: Apropo, de valori: Daca “prostanacu'” e revocat ce-ar trebui sa pateasca Robetica pentru aceleasi motive?

  10. @Ioana S: cati Paulesti a scos poporul asta? cati olimpici internationali? valorile sunt exceptii, nu reguli; ca si succesele, de altfel…

  11. @Elena Fata cu Parul de Foc: si nemtii au trait sub comunisti, iar unii din ei, cei din est, sunt si acum. si rusii au fost comunisti. de chinezi nu mai este cazul sa vorbim. si uite cate performante au-nu ma refer doar in sport, ci si in stiinta sau cultura. ce are comunismul cu gena? ca si sula cu prefectura.

  12. Eu nu cred ca sunt multe natii cu `gena de campioni`.

    As diferentia totusi intre gena de luptator (barbar,sa fim mai exact, cu exemplele de Huni, Avari, Tatari), cea de mistic (iudei, daci, celti) sau cea de constructie sociala (greci, romani, goti). Bineinteles, se poate continua aceasta idee.

    Eu vad romanii ca popor inert,compensand spiritul de sacrificiu cu o imensa capacitate de adaptare. Plus o curvie,nu neaparat sexuala.

    Eutanasia poate fi o solutie ??

  13. eu cred ca avem si gena de campioni dar, din pacate e, recesiva. lichelismul e gena dominanta si e nevoie de un experiement indelungat si dureros sa inversam raportul.

  14. O nota!

    Orice cap de pluton s-a initiat oriunde prin batai si infometare sau in legatura cu ele.

    Totusi, hai sa nu distrugem orice urma de resursa de raspect de sine numai si numai ca suntem suparati pe generatia noastra.

  15. @Victor Ciutacu: Daca ar fi sa facem o statistica la numarul total al populatiei cred ca iesim mai bine decat multe tari din occident. Poate chiar depasim SUA( valorile lor autohtone, nu “importate”).

  16. Buna ziua! Cu parere de rau va dau dreptate. Dar cred ca si meritam asta pentru ca multi functionam dupa principiul “Lasa ma’ ca merge si asa”! Si nici nu facem nimic dar nici nu stim sa apreciem performantele celorlalti ci suntem doar invidiosi si gaunosi! Pai unde sa avem performante??? In sport? Care sport? Fotbal? Sa fim seriosi!!!! Nu cred sa daca recunoastem ca avem mari neajunsuri asta ne face mai putin patroti decat restul! Pur si simplu observam realitatea!

  17. Doar cateva exemple de romani recunoscuti international: Traian Vuia, Ana Aslan, Gheorghe Hagi, Leonard Doroftei, Marcel Iures, Maia Morgenstern, Constantin Brancusi,Nadia Comaneci, Mircea Eliade, Negura Bunget (formatie rock).

    Mai mult ca sigur ca sunt multe alte exemple, eu zic ca avem si noi cu ce sa ne mandrim, dar nu stim sa ne apreciem valorile.

    Ca fapt divers, ce “campioni” stii din Finlanda, Bulgaria, Austria, Mexic si Australia?

    Exact 🙂

  18. imi lipseau niste patrioti adevarati, mandri nevoie-mare de inaintasii lor si de cele cateva valori pe care le-a dat neamu’ asta-n 2000 de ani. m-am linistit

  19. @ciutacu: nenumarati olimpici internationali. 🙂 La matematica, eram pe primele locuri la internationala, in fiecare an, si nu prin bataie si infometare. Bine, recent unii sustin ca si acolo ar fi fost vorba de blat si spaga… 😀 Acum nu stiu daca mai stam asa bine. N-o mai fi mergand cu spaga sau s-o fi deteriorat foarte mult invatamantul romanesc. Ultima varianta mi se pare mai plauzibila.

  20. Da, nu avem, dar poti sa dai exemplu de vreo natie cu doar 20 mil suflete care sa para sa aiba gene de campioni? Conteaza si largimea bazei de selectie a campionilor, in orice domeniu. Si daca tot ai pomenit de gimnastica, iti aduc aminte ca si la handbal romanii au fost campioni rau de tot. Apropo, daca castiga Oltchimul Liga, le dedici o editie de vorbe grele despre campioni?

  21. Permteti-mi si mie,va rog,sa-mi exprim o opinie.
    Sunt de acord ca nu avem performanta(gena) aproape in nimic si nici nu am avut vreodata dar nu cred ca e o cauza ereditara ci una dobandita in secole de acceptare a dominatiei oricui a vrut, a resemnarii, fricii,neputintei,leneviei,trandavelii, smecheriei,invidiei,lacomiei,a lipsei spiritului comunitar.Nu cred ca altui popor i s-ar potrivi mai bine “Miorita” ca poporului roman,nu cred ca alte popoare isi reclama etnogeneza prin balade ale deznadejdii si neputintei.E normal ca unui asemenea popor sa fie tot timpul o victima,mai ales cand este condus de catre proprii lui fii,care il cunosc cel mai bine si isi permit sa faca ce vor cu el.Undeva sa gresit in formarea poporului roman,nu stiu unde si nici ce se poate face nu stiu,poate o reluare a “cresterii” de undeva de la formarea cnezatelor ar fi necesara.Sigur sunt ca e o diferenta de secole intre noi si alti europeni ca cultura,ca mentalitate,ca mod de a privi viata prin prisma valorilor ei materiale dar mai ales spirituale.

  22. Avem tot dreptul sa fim mandri de valorile noastre. Sigur ca sintagma “cei mai viteji dintre traci” este exagerata, dar nici nu cred ca avem de ce sa ne rusinam.

  23. santem cei mai tari, flacara violet si atacurile energetice ne impiedica a avea multe succesuri …traiasca populatia romana, popor nu exista aici parerea mea

  24. Gena de campioni la palmat ceva. Un sac de porumb de la CAP, o lama de cutit de intreprindere, niste cutii cu chibrituri de la Combinat, curpapier de la wc-ul institutiei, etc. Jde milioane de campioni.

  25. nu comunistii au stricat traditia sportiva. tocmai pe perioada aceea aveam super performante, pentru ca altceva nu exista, decat o munca pentru medalii si niste prime simbolice. acum daca nu se investeste nimic.. decat in fotbal..
    fotbalistii nu mai au niciun interes.. sunt platiti prea bine si nici sanctiuni pentru jocuri slabe sau puturosenie/golanie/destrabalare prin baruri nu exista..
    asta e.. parerea mea

  26. suntem o natie de sclavi,lingai si invidiosi………puteti sa ma injurati toti care cica o sa va simtiti jigniti,stiu ca adevarul doare,un betiv cu gasca lui ne calca in picioare si noi nu schitam nici macar un latrat,ne meritam soarta,in alte tari l-ar fi bagat la puscarie demult cu toata famaglia lui cu tot

  27. @Cezar: Îţi dau eu exemplu de ţară cu doar 11 milioane de locuitori care a stat mult mai bine ca noi la Jocurile olimpice: Belarus. Şi hai să-ţi mai dau un alt exemplu, o ţară cu doar doua milioane de locuitori şi care a avut performaţe mult mai bune decat Romania: Jamaica. Dacă vrei sa ai performanţă trebuie să dispui de infrastructură, bani şi determinare.

  28. In momentul in care istoricul Lucian Boia propunea rescrierea istoriei Romaniei si parasirea spiritului triumfalist a fost acuzat de “tradare nationala”. Pai, nu-i asa, cum sa iti permiti sa spui adevarul despre trecut! MAi ales cand trecutul nostru istoric a fost asa de glorios. Rand pe rand, turcii, polonii, rusii au trebuit sa ingenuncheze. Si atunci cand am facut-o noi, a fost din cauza tradarii altora. Pai, nu a fost Dacia leaganul civilizatiilor? Si nu este Romania tara “frumoasa ca o floare”? Asa eram invatat acum vreo 25 deani… Problema este ca unii de atunci si pana acum au tot ramas in stand-by!!! Si se pare ca nu mai au nici o sansa sa dea un restart!!!

    Oricum, pana una alta sa ne bucuram de subcultura! Presarat cu putin gregarism si iese un meniu din care ne hranim zilnic…

  29. E la moda sa ne punem cenusa-n cap si sa fim scarbiti de propriul popor. Da bine! Parem inteligenti. Suntem cel mai prost, cel mai primitiv, cel mai jegos popor din Europa. Romania si Bulgaria sunt, vezi Doamne, in acest moment si in aceasta zona a lumii, ce erau, in prima jumatate a secolului XX, Haiti-ul si Republica Dominicana, care se “luptau” pentru locul de cea mai subdezvoltata tara din emisfera vestica.

    Pe de alta parte, unii cred ca da bine sa fim patrioti: pai ia stai, nene, putin, ca noi, ca popor, dincolo de propaganda ceausista gaunoasa, ne putem lauda cu unele mari realizari incontestabile: un roman a stabilit, in evul mediu timpuriu, calendarul erei crestine (pe care, altminteri, in paranteza fie zis, l-a stabilit gresit, in cel mai pur stil romanesc, fixand ca moment al nasterii lui Isus, in calendarul roman – anul 0 al erei crestine -, o data la care Irod cel Mare, sub domnia caruia e sigur ca s-a nascut Isus, era demult mort si ingropat, astfel incat putem spune, astazi, ca… Christos s-a nascut, in realitate, inainte de Christos), un roman a efectuat primul zbor din lume cu un aparat dotat cu mijloace proprii de bord, un roman a efectuat primul zbor din lume cu un avion cu reactie, un roman a inventat insulina (“pancreina”)… Sa nu uitam, apoi, armata de romani care a imbogatit substantial cultura franceza: Eugen Ionescu, Constantin Brancusi, Emil Cioran, Mircea Eliade, Panait Istrati, Sergiu Celibidache etc., etc. Pai cum sa scuipi pe poporul tau, in asemenea condtitii?

    In ce ma priveste, cred ca adevarul este, ca de multe ori, pe undeva pe la mijloc. Nu cred ca suntem ultimul popor din lume (cu ce sunt mai bune, de pilda, popoare occidentale ca irlandezii, scotienii sau portughezii?) , dar, sincer, nici nu tresalta inima in mine de mandrie, cand ma gandesc cum merge treaba in interior si cum ne facem de ras in exterior.

    Si inca ceva: nu cred ca sportul este cel mai bun barometru care sa arate daca avem sau nu gena de campioni. Eu, unul, m-am saturat sa tot aud ca “sportul este cel mai bun ambasador al Romaniei in strainatate”. Nu, domnule, sportul este un domeniu cu totul si cu totul secundar, indiferent cat de mult ii intereseaza pe unii sau pe altii. De-aia nu mai pot eu, ca s-au intors romanii de la olimpiada fara nici o medalie. Ce sa-ti spun, mor de rusine si mai multe nu. Fleacuri!

  30. Clar esti platit de mogul sa-l jignesti pe Basescu, tara noastra e plina de campioni….aaaaaa……….aaaaaaa…..avem si noi acolo cativa , de exemplu Bute (scuze, am uitat ca el boxeaza in Canada deoarece statul roman il ajuta prea mult)

  31. Ceai ce ai

    Aseară am mâncat ceai.
    Dimineaţa am mâncat ceai.
    La prânz am mâncat ceai
    Ce ai bă omule…
    Ce ai făcut din noi băi Iliescule…
    Ce ai de gând Doamne cu România !

  32. @garm

    Finlanda e o tara cu 5 mil locuitori care are sportivi premiati la olimpiada, muzicieni de renume( ai auzit de Sibelius?), piloti de formula 1, ca sa nu mai vorbim de creatorii Linux si MySQL. Mai cauta,baiete ca esti departe de a gasi exemple bune…

    Stii,tinem coada ridicata si ea pica de raie, dar ii criticam pe toti.Uite la asta suntem campioni: la barfe tembele!

  33. Permiteti-mi sa va contrazic! La gene, suntem asi! N-ati vazut cum si le falfaie mimoza pudica udrea lingandu-si buzisoarele si inpieptosindu-se, cand se stie filmata?! Ori pupaza roberta (care, intre noi fie vorba, de la gene sau nu, se umfla ca cu pompa!), cand se inchipuie ea personaj istoric la tribuna si-si indulceste si unduieste vocisoara de zici ca-i acadea?! Ori, daca n-ati uitat-o deplin, acea ostasa credincioasa a pdl, ridzi, cu conciu’ ei din timpuri de trista dar atat de repetabila amintire, ce mai gene pleca ea cu falsa modestie, in timp ce incerca aiurirea generala! Sa va amintesc genele mladitei prezidentiale, incarcate prea bogat atat de rimel cat si de puritate doctrinara?! Si-ar mai fi, e curtea plina de gainuse tantose, gratioase si zadarnice, toate primind girul marinaresc, toate atat democrate cat si liberale, nurlii si strict necesare reformei politice din prea-frumoasa tara. Cat priveste sportul, las-o-n sange, cui ce-i pasa?!

  34. patriotismul e o tampenie, mi se falfaie de tara asta, doar geografia ei ma mai misca din cand in cand, suntem o adunatura de balcanici puturosi, mincinosi, invidiosi si lasi. singurile mari valori au fost in filozofie si literatura si s-au consacrat abia dupa ce au denuntat ce scriam mai sus, de obicei in alta limba si in exil mai mult sau mai putin impus. altii mai de-ai casei au scris despre minunile tarii mai putin despre oamenii infecti care o populeaza.suntem aceiasi fanfaroni din vremea lui Caragiale, ba chiar mai rau.

  35. nu avem gena de campioni, de acord. ba mai mult, avem gena de “capra” (nu ma refer la proverbul cu capra vecinului… cine vrea sa inteleaga intelege ce vreau sa spun). ne-a placut tot timpul in mai multe luntrii. acum imi aduc aminte de un singur personaj care a ramas in luntrea in care a plecat la drum (razboi) dar nu pot sa ii spun numele ca, mai nou, a aproape infractiune sa pomenesti de acel regim…

  36. Cand ma gandesc cate pepiniere ale sportului romanesc s-ar putea revigora cu banii de pe un singur km de autostrada si anume 55 mil. euro, mi se urca sangele la cap.
    Politicienii, cu cateva exceptii, sunt cancerul acestei tari, pentru ca sunt atat de lacomi si lasi incat si-au pierdut orice urma de demnitate si mandrie nationala. Copiii au nevoie de conditii bune si modele adevarate ca sa-si doreasca inalta performanta.

  37. Noi intram linistiti in cartea recordurilor cu numarul de “ghiocei” pe metru patrat si de injuratori la coltu’ strazii pe aceeasi unitate de arie.
    Am avut, avem si vom avea virfuri dar ne mindrim cu ei cam degeaba ca de ascutit s-au ascutit pe alte plaiuri. Ca pe la noi stravechea tocila s-a transformat din instrument de ascutit intr-unul chiar de tocit.Cum scoate vreunu’ capu’ cum se gaseste careva sa-l lamureasca sa-si ia zborul ca la noi n-are nici o sansa. Prea putini dinte cei care aleg sa ramina ajung sa ocupe locul pe care-l merita dar numai ei stiu cit trebuie sa traga pentru asta (daca n-au norocul sa se traga din “familii”).
    Sad but true!
    Astia sintem si ne meritam conducatorii!
    Banzai!

  38. hm,
    umilintza sistematica scoate pe banda sfintzi.
    sau draci,dupa caz.nicidecum campioni.

  39. @P.U. Lake

    Mananci oare tu resturi de la EBA?
    Sau speri din alea culese de Honorius?
    Spera la astea, că Blaga, Videanu, Udrea, Berceanu rad tot. Nu-ti vor da nici cojile de cartofi de la masinariile lui Flutur.

  40. @Oana C – Nu am auzit de Sibelius si nu vad legatura, tu ai auzit de RAV si BitDefender? Apropo de RAV stii ca in Redmond este o puternica comunitate romaneasca?

    Cunosc destul de bine scena muzicala finlandeza, si mai stiu si faptul ca statul finlandez incurajeaza studiile muzicale.

    In alta ordine de idei eu am spus 10 nume de romani cunoscuti in strainatate, tu nu ai spus nici macar 1 finlandez. Termeni de genul creatorul Linux si piloti de formula 1 nu se pun.

  41. Nu cred ca trebuie sa fim atat de radicali. Poate dezbinarea asta a romanilor, faptul ca in loc sa (ne) sprijinim, (ne) impiedicam a pus si pune amprenta pe soarta neamului asta. Totusi, nu cei puternici/campionii rezista, ci cei care se adapteaza mai repede si mai bine. Si aici am impresia ca suntem campioni.
    Citeam un articol cu un ofiter neamt care luptase in Romania in primul razboi mondial, avand in subordine si soldati romani si singurele lucruri care-i marcasera viata erau vizitele regelui Mihai in inchisorile in care era inchis si faptul ca soldatii romani comentau la aproape orice ordin, nu erau disciplinati, spre deosebire de ceilalti. Asta este, parem un popor de indisciplinati, preocupati de lucruri secundare, toate realizarile noastre ca popor fiind considerate exceptii.

  42. Aici,te inseli,si te inseli amarnic!hai sa incepem cu sportul:aici nu prea avem rezultate pentru ca nu se investesc bani,cand se investea in infrastructura,precum si in atentia pentru spotivi dominam handbalul masculin,feminin,gimnastica,caiac-canoe,aveam rezultate frumoase in box,atletism,chiar si fotbal ….trebuie doar sa-ti amintesti de anii ‘60,70,80

    Acum sa o luam istoric:da,plateam bir turcilor,dar nu am fost 500 de ani pasalac ca bulgarii,sau 400 ca sarbii si grecii;)

  43. Intradevar, nu suntem ceva semnificativ, dar pe langa gimnastica as’ mai aminti si olimpicii de mate si info. Astia mai rup gura targului si daca nu o rup macar in ceafa celor care o rup tot is.

  44. Faceti ma un calcul de cand s-a scris prima data de neamul asta si cati “eroi” si alte specii din astea am emanat de la prima atestare.

    Sunt mai putini decat extraterestii recunoscuti de NASA ca medie in atatea sute si sute de ani.

    Luati-o spre vest cu masina vreo saptamana si dupa aia vorbiti de marea “gena” care balteste aici.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.