Cu riscul asumat de a fi înjurat de patrioţii verzi (dar şi cu aferenta durere-n cot pe tema asta), scriu eu: n-avem genă de campioni, frate! Oricâte parale am prăpădi, nu suntem făuriţi, ca naţie, cu vâna campionilor. Hai să nu ne mai minţim şi să ne uităm olecuţă înapoi – fără furii şi cu ochii minţii larg deschişi – în istorie. Dacă aia veche, din manuale, încă ne mai hrăneşte cu iluzia că-i băteam de-i uscam pe turci şi le plăteam biruri fiindcă ne era jenă de ruşinea lor după aia, cea mai recentă nici măcar loc de o satisfacţie asemănătoare nu ne lasă.
Unde şi când am fost noi, cu excepţia unei gimnastici ridicate (prin bătăi şi înfometare) la rang de artă, cap de pluton? Aud? N-aud, că n-am ce. Performanţele româneşti de rang mondial (fie ele sportive au ba) au fost, cu tot fiorul pe care ţi-l dă privind la tricolorul din vârful catargului pe fondul sonor al imnului naţional, roadele unor fericite excepţii umane; nu ale talentului nativ al naţiei, nu ale tradiţiei, nu ale ritmicităţii. (Textul integral, aici)
Si totusi trebuie sa mai avem speranta. Am scris cate ceva si mai inainte.
Bineinteles ca absenta unei culturi specifice in diferitele discipline, a traditiei, a metodicii de la selectie, a pregatirii la fel au contribuit la insucces. Am trimis de 2 ori textul de care am amintit mai sus. Este salvat, nu-i problema.
Ar fi fost extraordinar sa putem impartasi entuziasmul canadienilor, chiar daca nici ei nu si-au atins scopul de a fi in topul performantelor. Presedintele JO zicea ca cea mai mai importanta reusita este efortul si investitia umana. In ceea ce ne priveste pe noi trebuie sa spunem ca sportivii romani au mai bifat o participare.
Caracterul ereditar sau gena nu se manifesta decat in absenta genei dominante.
Am repetat trimiterea de cateva ori vine raspunsul duplicate comment detected si gata.
Fanariotii – cu toti boierii si cei din clasa ‘wanna-be’ boieri/fanarioti/domni/alea alea – au fost campionii vremii la dat bacsis si tarat la Inalta Poarta. Inclusiv sfantul Constantin Brancoveanu.
Deci nu doar exceptii, ci era regula. Deci, cu olecuta de sfortare, putem reveni ce am fost si mai mult decat atat!!
Jignirile la adresa romanilor le-a facut cealalta jumatate a dumneavoastra (ce frumos vorbeste vlahul, asa-i?), nu cea ‘cuto-vlaha’. Cealalta jumatate care v-a facut sa tremurati de mandrie :)) dupa cele 2 goluri. Israelul bate tot in amicale. Nu $tiu de ce si cum…
n-avem talent decat la circ. televizor, manele, antonie solomon si raszvan lucesco. patetic 🙁
exceptia confirma regula. da meritam, jur. eu unu’ vreau sa luam bataie ca la balamuc in toate meciurile de fotbal pe care le joaca echipa nationala. pana crapa toti: de ciuda! DE CIUDA! Oricum fotbal nu e, doar mimeaza fatalaii.
@Codru: nu-i nici o jignire, nu va mai exhibati patriotismele de parada. nici una dintre “jumatatile” mele nu avea macar habar ca ieri urma sa aiba loc meciul. iar textul a fost scris cu vreo 10 ore inainte de primul fluier. la urmatorul semn de intoleranta fata de orice etnie, zburati de aici instantaneu si fara vreo somatie.
Subscriu. La articol, nu la comentarii. Prostiile alea comuniste de glorificare a neamului sunt basme de 2 lei: românii sunt cei mai viteji, România era grânarul Europei, cea mai cea dintre ţări, noi n-am atacat niciodată pe nimeni, am fost cei mai cinstiţi, am fost nişte victime, dar suntem cel mai brav popor, avem valoare dar ne opresc alţii d-o demonstrăm. Iar dacă e să vorbim de fotbal, m-am săturat să-i tot aud pe “specialişti” cu: să ne luăm noi locul care ni se cuvine, să ajungem iar în elita mondială, unde ne este locul. Care loc? Suntem varză, n-am stofă de campioni, n-avem mentalitate de campioni.
C Radulescu-Motru:
1. individualismul românesc, care e de naturã egocentricã, subiectivã. Românul nu este creator de institutii sociale si individualismul lui nu e institutional, ca în apus, ci numai retransard, mitic;
2. conservatorismul si traditionalismul
3. improvizatia, superficialitatea si neperseverenta la lucrul început … trãsãturi accidentale pervertite de viata institutionalã imitatã de la strãini;
4. munca nedisciplinatã, „fãrã ritm regulat“, sub formã mai mult de joc. „Românul nu munceste metodic, ci în salturi, are lungi perioade de odihnã, iar la nevoie dã pe brânci si face muncã de sclav“;
5. nu are spirit comercial;
6. nu cunoaste valoarea lucrurilor decât în mod subiectiv;
7. nu pretuieste timpul (se tocmeste mult la târg, petrece cu zilele etc.);
8. e tolerant, iubitor de dreptate si religios.
mi s-a parut interesant.poate si voua
Nu inteleg Victore,de ce trebuie sa fim categorisiti ca “nationalisti de parada” daca ne iubim poporul,nici eu nu cred in povesti de genul ca in orice batalie dusmanul trebuia sa fie de 10 ori mai numeros ca sa-l invinga pe vajnicul roman,dar imi iubesc poporul,imi iubesc limba,iubesc aceste meleaguri.Asa am fost educat,am citit destula istorie la viata mea incat sa-mi formez singur o parere,indiferent de conditia actuala a acestui popor tot il voi iubi,nu ma voi alatura cetelor de hiene care considera ca e mai bine sa injuri(de altfel mi-am dat seama si aici ca multi habar nu au istorie),si la fel imi voi educa copiii.
Performanțele de până acum au fost doar întâmplări?
Dezbatere serioasa nu gluma!!despre ‘gena de campioni’ ca sa aflam ca ‘protagonistilor’ acestor dezbateri le cam doare in spit ca nu au ‘gena de campioni cum reiese din cele ce urmeaza:
Sportivii romani si membrii staffului tehnic prezenti la Jocurile Olimpice de iarna de la Vancouver au revenit, la Bucuresti, “tricolorii” fiind in mare parte multumiti de rezultatele din Canada si optimisti pentru urmatoarea editie a competitiei din Rusia, in 2014.
Mihaela Purdea, una dintre componentele stafetei de 4×6 kilometri, echipa ce a obtinut cel mai bun loc al delegatiei române la Vancouver, pozitia a zecea, spera ca în România sa fie construite baze de antrenament pentru sporturile de iarna.
“Speram sa apara si baze noi în tara care sa creasca nivelul sportului în România.
In viitor România se poate gândi si la pozitii mai bune la Jocurile Olimpice de iarna”.
“Nu ne-am gândit ca o sa fim premiate, nu ne-am gândit la asta înainte pentru a nu avea o presiune în plus, dar banuiesc ca asa se va întâmpla”, a spus Dana Plotogea.
Va rog sa va consolati cu totii; ‘dezbaterile’au fost interesante.
Oare o sa inteleaga si o sa priceapa vreo data romanasul nostru ca daca nu are voce si nici ureche muzicala nu trbuie sa se behaie nici macar sub dus? Din pacate nu cred… Pacat de vecini care trebuie sa-l suporte.
Si acum, cand am scapat de ‘gena de campioni’, chiar voi citi cate ceva despre cromozomi, aceste macromolecule de ADN care contin multe gene lincate; sa nu ma mai prinda D-l Ciutacu nepregatit in acest domeniu!!!
Acei cateva sute de craioveni care il plang pe primarul Solomon sunt geniali prin prostia, umilinta asumata si inconstienta lor. Ii fac de rasul lumii pe toti cei care s-au numit si se numesc olteni, definiti de-a lungul istoriei ca fiind oameni isteti, destupati la cap, care intrevad inainte multora diferenta dimtre rahat si mierea de albine. In fond, nu este vorba decat de un om care a fost chemat in fata justitiei. Nu l-a belit inca nimeni pe nedrept.De unde revolta si compatimirea lor atat de apoteotica ? Cand un alt seaman de – al lor, tot oltean, dar om de rand,a fost intr-o situatie similara cu aceea a primarului Solomon tot asa de revoltati au fost ? Cand se adauga an dupa an de la moartea lui Amza Pelea ,ca sa dau un singur exemplu, tot asa il plang ei pe acest genial actor care a innobilat numele de oltean ? Fatarnicia romaneasca nu are egal in lumea asta !
Ce bine ar fii sa vad pe la tv , si pe strazi , bulevarde , oameni care alearga ,care fac in general sport. Natia romana nu este facut sa fie sportiva ,este sedentara .
Trist , dar adevarat. Si de unde performanta mondiala ?
E clar ca n-avem gena…
sad but true.
poate putin cam lung, dar daca ai timp… enjoy:
http://incearcasimaine.blogspot.com/2009/10/etnogeneza.html
Delicat momentul…pentru Răzvan….cu Boloni plecat de la Standard….;)
intreb totusi, chestia cu gena de campioni mi se pare fortata, asa ca zic si eu…locul 2 la o Olimpiada la medalii – e drept fara rusi, trofee europene puse lant la citeva sporturi, inclusiv la fotbal, nu arata valoare suficient de bine confirmata? Chiar si acum cind selectia e mai slaba la baza si tot mai apar rezultate, ceea ce spune ceva despre talentul si “stofa” sportivilor romani. Ca nu ne comparam cu alte tari care scot campioni pe banda rulanta e adevarat dar pentru ce oferim ca tara eu spun ca ne descurcam bine.
sau poate preferi Victor sa adoptam metoda africana, unde cred ca atletii de fond sint pusi mai intii sa scape de un leu sau un leopard ceva si care traieste dupa asa ceva, devine medaliat mondial si olimpis….din pacate leul nostru e devalorizat si nu sperie pe nimeni ca sa o ia la fuga pentru performanta)))
Nu stiu daca este exceptia care confirma regula, dar am simtit nevoia sa aduc aminte de un sport practicat in Romania care ne-a adus rezultate…scrima. A inceput cu Laura Badea (campioana mondiala, olimpica)si a continuat cu Mihai Covaliu (campion olimpic), Ana Maria Branza (vice-campioana olimpica), echipa de sabie baieti (campioni mondiali). Si se practica fara bani. Stiu asta pentru ca am practicat si eu, si ne antrenam cu florete de “unica folosinta”, ne croiam singuri bluze protectoare, si foloseam mai multi aceleasi masti. Dar, na…cu o floare nu se face primavara…
Domnule Ciutacu, aveţi idee cam ce performanţe are România la olimpiadele internaţionale de fizică, matematică, informatică, chimie? De acord cu faptul că sunt 25 de tineri/an, dar mai sunt alţi 50 (sau mai mulţi) la fel de buni care n-au avut şansa să ajungă acolo. Duceţi-vă la premierea olimpicilor internaţionali să vedeţi valorile (nu-s puţine şi nici excepţii nu sunt pt că în fiecare an e la fel!). De ce trebuie să ne raportăm la sport? Apreciem muşchii sau creierul?!
Semnează un olimpic internaţional care speră să studieze în US.
Tot respectul,stimabile DOMN CIUTACU. Aveti mare dreptate in legatura cu ceea ce ziceti,nu vom avea niciodata gena de campioni,exceptie facand cazurile din trecut.Iar in legatura cu fotbalul sincer sa fiu eu unul as fii cel m-ai bucuros daca echipa de fotbal nu s-ar califica la nici un campionat de fotbal niciodata,NU MA INTERESEAZA DELOC.Din partea mea sa ajunga sa ajunga sa fie invinsa de cele mai slabe echipe din lume si apropo am practicat ceva sport vreo 4 ani deci am ceva habar cat de cat de sport.MULT SUCCES
eu zic ca avem gena….dar este o gena resemnata…:(