Esti aici:
Prima pagină > Blog > Polemici Politice > Lovitura constituţională de stat degeaba

Lovitura constituţională de stat degeaba

Dat fiind ca am aflat recent, de la un intelept de renume mondial, ca incercarea de suspendare a presedintelui Romaniei (surprins de Marin Raica-n poza) in Parlament e lovitura de stat, m-am gandit sa execut un scurt recurs la memorie. Cu neprecupetitul ajutor al Monitoring Media, va ofer un scurt citat din emisiunea Intre bine si rau, difuzata pe TVR 1 in data de 8 mai 2007.

Liviu Mihaiu: Chiar fostul preşedinte Ion Iliescu susţine şi a spus că el a fost propus pentru suspendare în anul 1994 chiar de către Traian Băsescu; acesta a fost unul dintre cei care l-au propus în 1994 pentru suspendare. Vă mai aduceţi aminte? Motivul era acel discurs al lui Ion Iliescu despre…

Traian Băsescu: Dacă vreţi să fiu foarte sincer, nu-mi aduc aminte să fi semnat o asemenea petiţie, dar dacă am semnat-o, am semnat-o; dacă n-am semnat-o, n-am semnat-o.

Victor Ciutacu: Eraţi unul dintre semnatari, domnule preşedinte.

Traian Băsescu: Nu-mi aduc aminte să fi fost printre cei afectaţi de declaraţiile domnului Iliescu, dar dacă am fost, am fost.

Victor Ciutacu: Eraţi. PSD-ul a scos lista cu semnăturile de la momentul respectiv şi figuraţi şi dumneavoastră.

Traian Băsescu: Nu ştiu, nu ştiu. Şi vedeţi vreo problemă?

Comentarii

comentarii

Similar Posts

93 thoughts on “Lovitura constituţională de stat degeaba

  1. Ca sa facem lumina: Constitutia Romaniei

    art.103 – Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma CONSULTARII partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.
    art.95 – În cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale. Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.
    art.146 alin.H – Curtea Constitutionala dă aviz consultativ pentru propunerea de suspendare din funcţie a Preşedintelui României

    Din DEX
    (a se) consulta – a intreba, a cere o parere, un sfat, a cere parerea unui specialist.
    aviz consultativ – parere ceruta unui organ competent, dar peste care organul care a cerut-o poate trece.

    Mai clar de-atat nu se poate. Gata. Ajunge cu nebunia, cu loviturile de stat date de catre parlamentul legal ales, cu tampeniile despre invalidarea hotararii de suspendare pe alte criterii decat cel al cvorumului.

  2. @ Pacos
    Deci aplicam aceeasi logica si la numirea primului ministru ref. la Consultare?

  3. @Alt Dan: devii dea obositor. il iubesti pe Traian, OK, am luat act, e dreptul tau fundamental, garantat de Constitutie, da’ scuteste-ma cu odele inchinate Marelui Traian. iar Felix, pe care tu-l dispretuiesti atat, n-a pronuntat cuvantul suspendare, oricat de mult ti-ai dori tu s-o fi facut. ia d’aci, la rigoare: „Dacă preşedintele îndrăzneşte, împotriva voinţei poporului, să nu nominalizeze un prim-ministru din partea celor care se prezintă cu majoritatea parlamentară, cum scrie în Constituţie, probabil că se va întâmpla ceva”.

  4. E interesant ceea ce a declarat Crin Antonescu. În general este un tip echilibrat eu l-am văzut într-o perioadă ca fiind singura alternativă la Băsescu.
    Crin spunea că o refacere a Alianţei DA sub un prim ministru tehnocrat (dar nu precizează dacă apolitic sau nu) ar fi ok pentru ei.
    De cealaltă parte, Dan Andronic susţine cu tărie că foarte mari şanse ar avea George Maior de la PSD. I-ar conveni asta lui Iliescu? Dar lui Năstase?

  5. @ Victor Ciutacu
    ai dreptate la tot ce spui, dar nu ne contrazicem deloc. Presedintele si-a permis sa inteleaga corect declaratia lui Felix. Ce sa fac, gura pacatosului..

  6. rodica , scuze ,a iesit mai bine ,ca LAURA nu cred ca ar fi priceput ceva . poate ne spune la ce proba a excelat laureata in fata celorlalte candidate (toate sunt simpatizante ppe+ fratini ? au fost propuse ca sa cistige ? )

  7. Ce a facut Monica lu” Macovei?. a ieşit femeia Iuropei 2008, oy ce frumos. Vreau sa ii vad încăieraţi, o rade Popey ca pe Monica lu” Musca care era in top ca popularitate cand a dilit-o. Aştept dosarul lui Macovei cu interes maxim. Sigur vine, auzi la ea (Monica lu Macovei) sa fie mai tare ca Zeus!!! Nu contează cine eşti si ce faci, la noi se joaca : “La mai mare, momentan” si daca joci cu Zeus e naspa ca arhive mai avem cat încape!!!!

  8. @ Victor Ciutacu

    O fi, habar n-am.

    Dar, pentru rigoare, mai citeste odata citatul dat din Felix, si arata-mi si mie in Constitutie unde scrie asa ceva. Daca nu scrie asa ceva, eu cred ca e grav pentru un candidat ( e si acuma senator?)sa rosteasca fraza respectiva, si eu as pune-o la capitolul minciuni. Dupa care , nu l-as mai vedea potrivit sa judece corect pe altii. Acelasi rationament si despre candidatura d-nei Nicolai la ministerul justitiei, dupa minciunica cu nepoata.

  9. @Alt Dan
    Credeam ca discutam pe argumente si nu pe frustrari oranj. In ipostaza respectiva, ramane la latitudinea Parlamentului (prin vot) sa constate daca Basel a incalcat sau nu Constitutia. Cum spuneam avizul CC e consultativ. Doar un stoloboc sau un tucalar poate intelege prin asta lovitura de stat.

    @dimitri,
    Nu prea inteleg ce legatura e intre ce discutam noi si ce spui tu. Insa totusi daca asa vrei tu, fie, Basea consultandu’se cu el insusi, desemneaza, numeste si aproba primul ministru. Asa e spre gloria sa?

  10. @Alt Dan
    Hai, ca nu e greu deloc. Consultarea presupune iesirea in public avand un candidat agreat de ambele parti. Presedintele nu are un drept de veto asupra candidatului la functia de prim ministru. Pe de alta parte, te rog sa-mi arati unde scrie ca presedintele ar fi, cumva, superior Parlamentului. Pentru ca iti arat art.61 din Constitutie: Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării. deci nu presedintele, ci Parlamentul.
    Cel mai bine este sa citim Constitutia. Singuri. Fara sa aplecam urechea la interpretarile unor “specialisti” care, la momentul suspendarii actualului presedinte, spuneau ca acesta nu a demisionat pentru ca se pregatea schimbarea, prin lege, a Constitutiei.

  11. Dragilor,
    Imposibilul a devenit posibil ! Prin ’89 eram convins ca niciodata si nimeni nu-mi va produce mai multa scarba decat Ceasca.Dar de cand cu Baselu’….
    Auzi dom’le ,azi l-a felicitat pe ala…ala cu calu’ cu svastica si cu scule erecte pe post de arta moderna.I-a spus ca-l pastreaza,ca-i place cum combate pentru promovarea tarisoarei.HALAL !

  12. Toti candidatii P.D.-L arunca cu milioane de euro prin toata tara!De la zahar,faina si ulei,la incaltaminte,haine si electronice!Nu mai pun la socoteala zecile de mii de panouri si mesuri cu care au impanzit toata Romania!
    De unde au pedeleii atatea bani?!!!

  13. @ pacos

    Pai eu spuneam ca daca avizul CC este consultativ, deci nu obligatoriu, si ca parlamentul decide, la fel si cu desemnarea primului ministru – presedintele decide. Nu stiu cum ai dedus tu ca am zis eu ca Presedintele e superior Parlamentului. Eu zic ca sunt chestiuni unde fiecare are intaietate.

    Restul afirmatiilor tale

  14. Alt Dan
    Stiu ce spuneai. Dar acolo scrie clar, negru pe alb “consultativ”. Vezi tu in art. 103 cuvantul asta? vezi tu undeva scris ca in cazul desemnarii candidatului la functia de prim ministru presedintele decide? Nu stiu de unde si de ce faci tu asemenea analogii.

    Te dezamagesc, nu sunt afirmatiile mele. N-am facut decat sa reamintesc cele spuse de un celebru profesor de drept constitutional, actual primar. Prin urmare…..

  15. Declaratia lui Basescu e clara: poa’ sa fie si mama alegerilor, tot pe cine vrea muschii mei de Popeye pun prim ministru!

  16. @Alt Dan,

    Tu suferi de dubla personalitate? Te contrazici singur referitor la suspendare si sari si de la un subiect la altul. Pur si simplu n’ai nici o noima. Parc’ai fi Basel.

    Uite ce spui aici:

    “Legat de suspendare: daca CC spune ca preseditele nu a incalcat Constitutia si tu il suspenzi, se cheama lovitura de stat. Aceeasi CC poate impiedica apoi acest abuz.”
    (De Alt Dan pe 12 November 2008 la 11:05 pm )

    si ce spui aici?

    “Pai eu spuneam ca daca avizul CC este consultativ, deci nu obligatoriu, si ca parlamentul decide”
    (De Alt Dan pe 13 November 2008 la 4:38 pm )

    Pai daca e consultativ si parlamentul in mod legal decide asupra suspendarii, unde mai e lovitura de stat? Degeaba…

    Anyways, am renuntat, fie ca tine

  17. primaria orasului sibiu a oferit cetateanului basescu – cetatean de onoare a orasului inca din luna iulie iar basescu nu si-a revendicat nici azi premiul , nu merita criticat ptr acest afrond ?

  18. @ Bogdan

    Am vrut sa subliniez ca pe acest blog semnificatia termenului “consultativ” este diferita de “a consulta”, dupa cum ne convine, ceea ce nu mi se pare corect.

    Iar cu lovitura de stat: sa zicem ca parlamentul vrea sa il suspende pe presedintele x pe motiv ca nu are suvitza si ca asta incalca Constitutia. Cere avizull CC si ea spune ca X nu a incalcat constitutia. Dar parlamentul totusi voteaza suspendarea. Nu ti se pare abuz? Dar , atentie, Parlamentul trimite decizia la CC, care constata ca decizia nu a respectat Constitutia, deoarece presedintele nu se afla in situatia” săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei”, si o respinge. Deci se impiedica abuzul.
    Reamintesc ca si parlamentul poate lua hotarari neconstitutionale (ex. legile declarate asa ulterior) care nu se aplica. Pt. guvern exista un exemplu recent.

    Am incercat sa fiu clar.

  19. mai dane te straduiesti ata de mult sa strambi logica ca devii hilar.

    mie declaratiile presedintelui NU mi s-au parut periculoasa pana NU a amenintat cu Armata. Pai trebuie sa-i reamintim lui Baselu ca si Ceausescu a fost Comandant suprem si a scos Armata impotriva propriului popor si a terminat la Targoviste. Nu cred ca Armata va gresi a doua oara de dragul paranoiei prezidentiale, care ca un dictaor vrea sa-si impuna vointa sa partidelor. Szarkozy si-a permis sa puna pe cine vrea prim ministru pentru ca acolo este o republica prezidentiala si intamplator alegerile au fost castigate de partidul sau, dar au fost situatii in care presedintele era de o culoare si parlamentul de alta, iar partidul care a Presedintele Frantei nu si-a permis sa isi impuna primul ministru cu toate ca Franta este republica prezidentiala. Asa ca Dane oricum o intorci atitudinea lui baselu este dictatoriala si amenintarea cu Armata impotriva unui Parlament ales de popor mi se pare de rau augur, ca sa nu spun ca este ceausista. Nu am crezut ca dupa 1989 o sa mai trecem prin asa ceva..este prea mult chiar si pentru cei mai ingaduitori si fara de partid. In ultimul timp se discuta intens daca basescu va avea curajul sa puna Armata pe Parlament. Chiar devenim un fel de Somalia sau Etiopia…Pare incredibil, dar adevrat. Oamenii sunt nelinistiti si tot mai multi nehotarati se hotarasc sa voteze cu orice alt partid decat PD-L. Lumea a inceput sa vada in baselu un Ceausescu mai mic si mai paranoic.

  20. @ Alt Dan
    Esti dus de-acasa! Rau!Matrozul incalca ZILNIC
    jegoasa noastra de Constitutie! Si CC a recunoscut asta. Cu o precizare “… a incalcat Constitutia, dar nu in mod grav…”
    Piratul, dupa alegeri, cheama Partidele la consultari. Se formeaza o majoritate, aceasta majoritate alege o persoana care este propusa pentru functia de Prim- Ministru. Aceasta persoana isi formeaza un Guvern cu care se prezinta in fata Parlamentului pentru validare.
    Si apoi se prezinta in fata Betivului. Ce rol
    Dumnezeiesc ii dai Chiorului in toata aceasta poveste?

  21. @ Iordachel Gudurau

    Te rog sa recitesti Constitutia. Scenariul tau nu se potriveste cu ea.

    pui niste ghilimele, dar ma indoiesc ca citezi corect.

    @ Plopcupere

    Despre armata, ai visat urat se pare.

    Daca esti posesorul unor sondaje recente despre optiunea nehotaratilor poti face aprecierei, daca nu, spune ca asa crezi tu.

    Cat despre comparatia cu Franta, am o singura observatie: ei respecta Constitutia lor, noi pe a noastra. A noastra asa e, nu zic ca e bine sau rau, dar pana la modificare asa ramane.

  22. Alt Dan

    “Am luat măsurile legale pentru a preveni o lovitură de stat în România”.
    “Aici nu discutăm de şantaj, aici discutăm de relaţii. Sunt momente în viaţa politică în care Guvernul e controlat de Parlament. Sunt momente în care preşedintele controlează ştiu eu, un alt segment, spre exemplu, armata. Sunt zone în care Parlamentul decide şi preşedintele este obligat să semneze, să valideze ce a decis Parlamentul. Şi sunt zone ale Constituţiei în care preşedintele decide şi Parlamentul trebuie să ţină cont de ce a decis preşedintele, dacă nu, preşedintele îl dizolvă.”

    Sunt citate din Traian Basescu, invitat la emisiunea lui Radu Moraru. Sursa: Monitoring Media. Asadar, citeste. Si daca vrei scenarii, unul ar fi ca suspendarea sa se produca. Si cred ca asta i-ar pune capac. Pentru ca ar veni un referendum imediat dupa alegeri, suprapunandu-se si peste rezultatul acestora. Si cred ca toti aceia care voteaza anti PDL vor vota pro demitere, acestia reprezentand nucleul asa-zis dur al partidelor. Mai ia in calcul si faptul ca legea referendumului s-a modificat, acesta fiind validat indiferent de numarul votantilor. Daca e sa ma intrebi pe mine, cred ca nici frunzele nu se mai vad din morcov.

  23. Din pacate Dane nu am visat urat. Nu eu am amenintat cu Armata ci Basescu. Iti place sau nu, asta e adevarul. Puterea presedintelui este mult mai mare in Franta decat in Romania si asta este explicit in Constitutia Frantei, dar nicodata un prewsedinte nu ar incalca votul popular si vointa majoritatii parlamentare. iti amintesc ca Mitterand a coabitat cu un partid de dreapta si nu a impus prim ministrul. Asa ca nu da vina pe Constitutie, ci pe presedintele nostru avid de putere. Ii place sa isi arate muschii pe sitemul dupa mine potopul.
    pentru mine ideal ar fi un guvern minoritar PD-L, asa in cateva luni am scapa de Basescu si de PD-L, care ar iesi pe usa din spate a istoriei Romaniei.

  24. Base se teme de independentul Isarescu!
    Dupa modelul Oprescu, Isarescu este cel mai redutabil adversar al lui Basescu pentru prezidentialele de la anu. In stilul sau machiavelic, Base ar dori sa-l tavaleasca nitel pe guvernator prin criza economica ce urmeaza si sa-i diminueze prestigiul in fata electoratului. Sper ca Isarescu sa nu muste fructul otravit oferit de insiduosul si ingrijoratul presedinte…doar de situatia sa.
    *
    Lovitura de stat degeaba-n fund ! Asa se cheama trimiterea indisciplatului de Base la o plimbare de aerisire, de o lunisoara de zile, in afara decorului cotrocenist? De sa-l mai si demita? Mai are decat un an!

  25. @Plopcupere

    Faptul ca nu tu ai amenintat cu armata nu inseamna ca Basescu a amenintat cu armata. Chiar , spune-mi de unde ai dedus asta?
    Si apoi: care majoritate parlamentara? A incalcat Basescu vreodata vointa majoritatii parlamentare? Da un exemplu, cu titlu de inventar.

    @pacos

    Ce spune Basescu acolo e foarte corect si riguros. Daca de aici ati dedus o amenintare cu armata, e treaba voastra. Adica daca Basescu pronunta cuvantul “armata” inseamna ca ameninta cu armata? Cam fortata deductia, am mai vazut pe la Antene asa ceva.

  26. @ Victor Ciutacu: Domnule Ciutacu, putem lua textul art.103 la purecat cat vreti dumneavoastra dar nu vad cum se poate deduce ca vre-un partid, fie el si cu 80% , decide premierul.
    Motivele sunt cam asa:
    1.Articolul incepe cu “presedintele” nu cu “Sefii partidelor care se coalizeaza intr-o majoritate”.
    2.”a desemna” nu inseamna a aproba sau a semna.
    3.Daca decideau partidele, presedintele nu era nominalizat in constitutie pentru ca era vb. de o simpla semnatura.
    Nu ne place constitutia dar deocamdata asta e si cu asta mergem inainte.

  27. Domnilor!
    Nu se poate! Interpretari peste interpretari! Sa se faca, in locul alegerilor, o intrebare despre ce isi doreste Presedintele. De unde o mai scoateti si pe asta cum ca presedintele numeste pe cine vrea el? Poate ma numeste pe mine! Sau pe tine, cititorule! Care – ca si Fantomas- Stolo- nici macar nu candideti!?
    In care tara se mai intampla asa ceva? Base este bolnav psihic sau joaca cacialmale. Si aia cu Armata, a fost buna. De ce nu si Ministerul de interne si SRI, SIE,etc, etc…

  28. Alt Dan

    E ultimul. Ca atunci cand n-ai cu cine, n-ai cu cine.

    „Dacă preşedintele îndrăzneşte, împotriva voinţei poporului, să nu nominalizeze un prim-ministru din partea celor care se prezintă cu majoritatea parlamentară, cum scrie în Constituţie, probabil că se va întâmpla ceva”. De aici cineva, nu spun cine, persoana importanta, a dedus chestia cu lovitura de stat, cu suspendarea, samd. Foarte buna deductia, deloc fortata. Mai ales cand “ceva” = lovitura de stat. Si tu spui ca e corect ceea ce a dedus si ca are si dreptate. Dar daca Basescu pronunta cuvantul “armata” intr-un context care suna destul de amenintator, e ok, absolut normal si numai noi, nebunii, vedem amenintari. Ai dreptate, cam fortata deductia, ce sa zic…

  29. @Andrei C
    Nu pari a fi, cel putin, jurist, daca nu specialist in drept constitutional, ca sa faci interpretari avizate pe textul Constitutiei.
    Un lucru e sigur: tu nu intelegi pluralismul politic si rolul partidelor intr-o democratie, asa cum, de fapt,nu le inteleg mai toti adeptii formelor autoritare de guvernare, inclusiv cei care vad in Basescu omul care poate inlocui partidele.
    Si art.8 face parte tot din Constitutie! Citeste-l si vezi cat de departe esti tu, si multi ca tine, de esenta democratiei in Romania, asa cum este ea definita in Constitutie:

    “ARTICOLUL 8 – Pluralismul si partidele politice
    (1) Pluralismul in societatea romaneasca este o conditie si o garantie a democratiei constitutionale.
    (2) Partidele politice se constituie si isi desfasoara activitatea in conditiile legii. Ele contribuie la definirea si la exprimarea vointei politice a cetatenilor, respectand suveranitatea nationala, integritatea teritoriala, ordinea de drept si principiile democratiei.”

    Cetatenii, la 30 nov, voteaza candidatii partidelor. Partidele care, prin vot, vor fi investite de cetateni, propun programele de guvernare si componenta Guvernului.Daca eu as vota cu PD-L,nu e cazul,as face-o numai pentru ca partidul l-a propus candidat pentru premier pe Stolojan. De ce sa vina Base dupa alegeri sa-mi perverteasca votul?

  30. Intai lovitura de stat,acum pistolul.Omul Basescu are o lipsa de inspiratie cronica si a ajuns sa se uite pe furis la mesajele de pe blogurile adversarilor politici…

  31. Da, aveti dreptate, am gresit.
    Dar constitutia n-are greseli gramaticale la articolul asta.

  32. @ Plano

    Da , la 30 nov votam candidatii partidelor. Nu votam prim ministri, sau daca la tine in circumscriptie vei primi un buletin pe care scrie prim ministru, ciupeste-te. Rationamentul tau e fals, pentru ca in Constitutie mecanismul de desemnare al PM e altul.
    Si-ti dau si un exemplu: la referendumul de suspendare s-a votat impotriva deciziei Parlamentului, dar, pentru ca asa scrie in Constitutie, Parlamentul nu s-a dizolvat.

    Referitir la declaratia lui Voiculescu: poate am interpretat gresit, dar spune-mi tu ce ai inteles din ea?

  33. Te rog sa ma ierti ca-ti rapesc din timp. Exista doua imagini care ma obsedeaza. Cea din perioada de primarie, cu praful “terorist” gasit pe o banca in Cismigiu, combatut de primar direct, prin muierea degetului in praful alb de pe jos, si sugerea, lingerea degetului – pe mine parintii m-au invatat sa nu mananc de pe jos. Si cea a siluetei proaspatului presedinte ales, profilat pe focurile de artificii din piata Universitatii, tragand cu pofta din sticla de sampanie. Silueta aia spunea multe si m-a marcat. Poti sa revezi imaginile alea? POate te inspira. Pentru mine au fost definitorii pentru periaoda care urma.
    Te rog sa ma scuzi ca te tutuiesc si inca o data scuze pentru timpul rapit. Multumesc si succes.

  34. @Alt Dan
    Tu si Basescu inventati alt mecanism de desemnare a candidatului la functia de premier. Constitutia in art 103 opereaza cu mecanismul de majoritate, fie ca aceasta este a unui partid, fie ca este a unei coalitii de partide parlamentare.
    Legea nu poate fi interpretata niciodata in sensul de a nu produce efecte sau de a bloca mecanismele de formare si functionare a institutiilor statului.
    Daca te referi la declaratia lui Voiculescu despre posibilitatea suspendarii presedintelui, in cazul in care acesta intentioneaza sa blocheze formarea unui guvern de catre o majoritate parlamentara, in niciun caz nu poate fi interpretata ca o actiune neconstitutionala si, cu atat mai mult, nu este o actiune penala, complot sau lovitura de stat, cum tiribombistic s-a aventurat Base sa va impuie capul.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.