Esti aici:
Prima pagină > Blog > Polemici Politice > Campania electorală a tuturor bizarilor

Campania electorală a tuturor bizarilor

Am şase campanii electorale în ultimii cinci ani. Toate, petrecute, între altele, prin studiourile de televiziune. Asta-i prima pe care, din voinţă proprie, o sar. Cu sau fără mine chemând doi-trei oameni care să vorbească împreună şi să se înţeleagă separat, e cea mai tristă dintre toate. De fapt, după meciul dramatic Băsescu-Năstase din 2004, doar zbaterea declarat independentă cu iz de telenovelă a lui Oprescu (urmată de victoria-i logică în faţa cvasiabsentului Blaga) mi s-a mai părut demnă de luat în seamă. În rest, un sictir politicianist întrecut în amploare doar de sictirul potenţialilor alegători.Tristeţea din 2012 n-are nici măcar spoiala dezvăluirilor de senzaţie despre furăciunile şi amantlâcurile candidaţilor.

Toată lumea parcă-i resemnată. De când cu oficializarea sistemului alegerii primarilor dintr-un singur tur, ţărişoara aşteaptă, cu foarte mici excepţii, reînscăunarea cnejilor ale căror mandate se termină. Ei au pe mână bugetele, reţelele aducătoare de voturi, infrastructura electorală şi tot ce le mai face trebuinţă pentru perpetuarea pe funcţii. D-aia nici măcar nu se ostenesc să participe la penibilele şezători poreclite dezbateri electorale. Stau atât de bine la intenţia de vot în sondaje, încât ar fi tâmpiţi să-şi rişte confortul prin cine ştie ce greşeală (ne)provocată sub aerul cald al reflectoarelor (articolul integral, aici).

Comentarii

comentarii

Similar Posts

36 thoughts on “Campania electorală a tuturor bizarilor

  1. O fi fost “quasi absent” Blaga la ultima campanie daca spuneti dvs. insa Oprescu este absent cu desavarsire la campania asta. Doctoru’, a refuzat orice dezbatere publica in prezenta contracandidatilor.

  2. @Serban S: exact asta scrisei si eu. doar ca n-am pus virgula intre subiect si predicat 🙂
    daca apesi pe chestia aia verde de-i zice link, poti verifica daca te mint sau nu 🙂 🙂 🙂

  3. Buna ziua d-le Ciutacu,

    Mare dreptate aveti!!

    Cu respect pentru Dvs.,
    IoanaP

  4. N-ar trebui oare ca alesii locali sa fie validati doar daca participa la vot, sa zicem, cel putin 50% din electorat? Pana la urma, absenta de la vot este o palma data politicienilor. N-au convins, sa participe altii.

  5. Si pentru un final perfect o sa castige strutul care sta ascuns. O sa fie oare tot un vot negativ pentru o victorie meritata?

  6. PS:

    E inutil sa zic ca imi e dor de campaniile din anii ’90 cand Nutu Anghelina zicea ca inmulteste painile iar Mudava ne sfatuia sa stam cu picioarele departate pt. a ne patrunde cu energia lui…

    Vespasian.

  7. Ai mare dreptate. 2 ani am asteptat sa vina Andronic, Sultanesc si Felix (Tataru) cu o caseta ceva..Nimic. Nimic. Poate la toamna.

    Totusi parca la Iasi se joaca intre Printul Urgentelor si Gigi Fotbal – mai ales ca le-a bagat echipa in A.

    Vespasian.

  8. printre tunete si fulgere, se aude cand si cand,(la propriu in orasul in care traiesc) cateva versuri dintrun cantec, hai la lupta cea mare rob cu rob sa ne unim…si ma gandesc unde ne-au dus aceste caricaturi de politicieni. in 89 credeam c-am rupt-o definitiv cu ciuma comunista…se pare ca m-am inselat. probabil ca aici sau aiurea vom auzi si horst wessell lied, si la fel de probabil se poate declansa un alt razboi mondial mai pustiitor decat ultimul, si atunci… de ce nu invatam nimic din greselile trecutului? vom fi condamnati sa le repetam. si cu ce au gresit copii nostri ca au asemenea parinti?

  9. Haha. Simpatic articol, bravo!
    Oprescu merită un nou mandat, Nicuşor habar n-am cine e şi de unde a răsărit de are atâta popularitate, încât şi Badea a auzit de el şi eu de la el. 🙂

  10. La final cand am citit aia cu “sa dormim linistiti” stiam (dar si voiam) sa scrii si continuarea:) A fost cireasa de pe tort.Un articol excelent.

  11. Ai dreptate Victor, de exemplu la mine in oras nici nu stiu ce rost mai are campania electorala…oricum aceiasi oameni vor reveni la putere dupa terminarea acestui mandat.Si cred ca acest lucru va dura la nesfarsit…Dar pana la urma sa stii ca nu sunt ei de vina, cat timp au sustinere din partea electoratului isi vor ocupa in continuare scaunele, dar cred totusi ca un primar sau un presedinte de cinsiliu judetean ar trebui sa aiba un numar limitat de mandate, mi se pare aiurea ca o localitate sa fie condusa de aceiasi oameni la nesfarsit.Nu crezi?

  12. pendiuc,mazare,johanis,nechita,flutur,oprisan,falca,frunzaverde,piedone,chereches,pinalti,constantinescu porcu,oferta e bogata

  13. Pe mine poti sa ma si impusti ca habar nu am cine candideaza la Brasov. In afara de eternul Scripcaru care, desigur, va mai lua un mandat. Pentru ca in mintea melteanului cel mai misto oras in care merita sa traiesti e ala cu asfalt de doi bani, lalele si locuri de gratar. Si am uitat patinoarul, motiv suficient pentru canonizarea susnumitului inca in viata fiind. In rest, le urez un calduros “hai sictir”.

  14. Este o campanie atipica ,adversarii au capitulat ,basescu sta pitit ,tavalugul uselist rade tot in favoarea sa ,nu aveti obiectul muncii d-le Ciutacu. Dar ….dr.Oprescu si-a facut campanie foarte frumoasa la diferite posturi tv ,cu realizari ,cu noi obiective aproape tot timpul anilor. Si-a castigat respectul bucurestenilor ,au vazut ca se tine de cuvant ,isi recunoaste neputinta cand este cazul ,acum dau votul cu drag pentru el Poate sa mearga la bere cu prietenii.Pedeleii il vor presedinte…nu mai stiu ce sa faca sa distruga usl ,sa-i desparta pe Ponta de Antonescu Sunt diabolici.
    Felicitari pentru articol.Ce spuneti de campania ce se duce pentru un candidat care a murit? Este noaptea mintii cum spune Badea.

  15. Din pacate, chiar daca au 90% din voturi, tot au fost obligati de partid sa faca campanie cu bani de bani pt. anumite firme…deci, nimic nou. Astept sa se termine alegerile si sa se guverneze tara asta, sau nu.

  16. … n_are legatura cu subiectul.. simpla constatare urmarind blogul si JN.. ai pe una, ioana p. care te urmareste nonstop.. fii prudent ca e posibil sa fi facut o pasiune..

  17. @eugen lupu
    N-aveti nicio grija;nu am facut nicio pasiune.Asta intlegeti si este aprecierea Dvs..

    Urmaresc parerile unui jurnalist care
    este foarte inteligent,rational,profesionist,
    nepartinitor si foarte realist, cu picioarele pe pamant in societatea asta mizera in care traim.
    Numai bine,
    IoanaP

  18. Sincer nu mi se pare foarte important dacă-i ales primarul dintr-un tur sau din două.

    De ce m-aş simţi mai reprezentat dacă trebuie să mai votez odată în turul 2 sau trebuie să aleg intre alţii decât opţiunea mea iniţială care nu s-a clasat in primii 2?

    Intradevăr 2 tururi de scrutin bagă un stres mai mare pe primii candidaţi şi ii obligă să se zbata la televizor în dezbateri. Faptul că zic pe gură cât sunt ei de buni cu ce mă ajută? Challenger-ul ar trebui să fie vizibil din timp ca să poată fi evaluat cum trebuie.

    Important mi se pare ca cetăţenii să înţeleagă că trebuie să pună presiune în mod continuu (nu tot la 4 ani) pe autorităţi. Cu toate că lumea ştie ca autorităţile sunt în slujba noastră, majoritatea se comportă de parcă ar fi invers.

  19. Oricum, si daca ar fi sa fie o “confruntare” electorala pe bune pt. Primaria Generala, intre cine si cine sa fie?! Oprescu si Prigoana nu s-ar “ataca” direct unul pe celalalt, pt. ca Prigoana nu prea are ce sa-i reproseze lui Oprescu, iar Oprescu ce poate sa spuna despre “planurile” lui Prigoana, care sunt oarecum anoste si previzibile… Ar fi o plictiseala oricum, iar audientele posturilor tv. s-ar duce in cap :)) Pe langa astia doi, cine sa mai fie? “Independentul” nicusor dan?! Omul asta in afara de “sa nu se mai taie nici un copac, sa nu se mai construiasca nici un bloc si nici o alta cladire, sa nu se mai circule decat cu bicicleta si cu mijloacele de transport in comun, tot centrul Bucurestiului sa fie zona pietonala, iar cainii sa aiba parte de niste mega-centre, unde sa fie tratati ca regii” nu mai spune nimic, deci mai rau i-ar enerva pe cei care sunt interesati de astfel de confruntari electorale… Am luat cazul Bucurestiului pt. ca de aici sunt si asta ma intereseaza, iar Primaria Generala e “miza cea mare”.

  20. D-le Ciutacu,va urmaresc si va apreciez prestatiile dar nu apreciez vehementa impotriva votului uninominal pur cu declararea castigatorului din primul tur.Sunt harsit prin toate campaniliile electorale dela revolutie pana azi.Turul doi insemna un mijloc de troc electoral,dam-i mie si iti dau si eu apoi.Amintiti-va indemnurile facute de diversi candidati cu cine sa voteze in turul doi.Erau oare dezinteresate acele trocuri?Acum este adevaratul ales si nu rezultatul arnjamentelor din culise.

  21. @filimon: si or sa iasa primari cu 20%. superreprezentare democratica, n-am ce zice

  22. @ filimon Votul uninominal intr-un singur tur nu este 100% democratic.Dar in romania unde se fac aranjamente OCULTE pe sub masa,speram ca este actual cel mai democratic dintre toate variantele.De aceea inclin sa va dau dreptate cu speranta ca daca vom ajunge, in viitor, la o societate asezata, sa votam si in alta varianta 99,99% democratica.

  23. Victore, se poate ştii de ce eşti supărat pe Oprescu?

    cât despre alegerile în mai multe tururi, şi ele pot legitima ca primar pe unu’ care a avut puţin peste 20% la prima strigare. şi dup-aia a ajuns preşedinte. cu două mandate…

  24. este o campanie ,inexistenta ,pentru ca legea da sanse numai primarului in functie .Sa va dau un exemplu ,dl Ciutacu .In Iasi exista un primar psd-ist de 8 ani si va fi reales .Oamenii sunt prea porniti impotriva pdl ului ,ca alti contracandidati sa aiba o sansa ,indiferent de calitatile lor .Totul se judeca prin prisma partidului si nu primeaza calitatile unui bun edil .In Iasi nu sunt decat benere ale lui Nichita ,numai el exista .NICHITA ARE O MARE PUTERE LOCALA ,ESTE CRED CEL MAI PUTERNIC BARON LOCAL .A fost la inceput in PDL ,apoi a trecut la PSD .Asupravetuit eroic in perioada pedelista ,pentru ca un adevarat baron a stiu sa controleze local tot .Are dosare la DNA ,dar dupa alegerile din toamna sigur vor disparea orice urma .El ,Nechita, este mai ceva decat Videanu .In ultimile luni a spart tot orasul ,swa vada omul ce harnic este .Si ca un mare dirijor ,a inaugurat teatrul acum ,desi prima reprezentatie va fi in octombrie ,a inaugurat un pasaj , a inaugurat centrul rezidential Palas ,proiect controversat .Mai nou Nechita ,primar in functie a scos o brosurica in 15000 de exemplare despre viata lui cinstita si plina de realizari .ca sa vada electoratul ca el ,este marele om .Si ,in saracia asta am avut parte de cinci zile de ,,carnaval”.La pensionari le-a cantat Fuego ,la intelectuali ,concert simfonic in aer liber ,la cei tineri artisti din noua generatie .Poate lupta cineva cu baronul Nichita ? Are putere ,are bani ,are o strategie electorala bazata pe manipulare si toate acestea vor fi destule ca un om corupt sa fie reales in functie pentru ca ,celelate partide nu mai conteaza .Vom avea primari alesi din primul tur cu 15 procente ,iai USL va fi un partid stat triumfator .PDL isi merita soarta ,dar USL va deveni la fel de corupt si ingamfat .Acum este inceputul ! S-au laudat cu multe ,dar deocamdata am incredere numai in Florin Georgesc .Restul este scamatorie politica [ii includ aici si pe Ponta si pe Antonescu].

  25. Ciutacule,

    iti dau un exemplu dintr-o anumita tara – prezidentiale (un fel de primarie mai mare). Primul mitan – prezenta 46%. Locul 1: 25% (din participanti), locul 2: 24%, locul 3: 21%… (deci, imi intra in al doilea mitan baieti care de fapt au 10-12% suport activ din masa electorala) Strigarea 2: intra ala cu 25 si ala cu 24. Si incepe scandalul: “dau voturile mele lui x” (sau ca sa citez din clasici: sprijinul meu merge catre X -> zicea Judecatorul la congresul PSD). Parerea mea: mai bine era in varianta din 90 cand se repeta turul 1 daca nu erau 50% prezenti la vot pt. a mai da o sansa reprezentativitatii si apoi..care pe care intr-un tur si gata. Pt. ca dupa capul meu (desi tu zici ca sunt nebun) problema cea mai mare e aia de reprezentativitate si apoi combinatiile pt. turul 2.

    (iar) aberez?

    Vespasian.

  26. @ katrinel: poate n-ar trebui sa iti raspund eu, da’ mingicarul Nichita iese primar pt. ca a bagat echipa de fotbal in A (nu stiu cum se face ca echipa din orasul Dvs – pp. ca sunteti din Iasi ( nu stiu daca se zice Iasul, Iasii, Iasi – n-am citit cartile acad. Graur) intra in A din 4 in 4 ani – fix cand sunt alegeri. 10,000 de votanti clari de la galerie (aia mai aduc inca vreo 5,000 -> ai 15,000 voturi sigure. Reprezentativitate.

    Vespasian.

  27. Buna ziua,
    Buna ziua,

    Domnule Ciutacu nu are nici o legatura comentariul meu cu subiectul dar poate va veti ocupa un pic de CNADNR mai exact de noile numiri in cadrul companiei si anume : Director Adjunct Finantari Externe – Un domn avand varsta de 32 de ani (domnul venind din domeniul financiar bancar in care a activat in ultimii 10 ani; ultimul loc de munca fiind la Posta Romana departamet vanzari ) …… nu a lucrat nici o zi in domeniu…nu stie nimic despre activitatea CNADNR cu atat mai putin de proiecte cu finantari externe dar este tanar si dispus sa invete impreuna cu angajatii…Acestia sunt oamenii pregatiti de catre USL pentru a ne scoate din criza??Intrebarea este retorica….V as ruga daca aveti timp sa va ocupati un pic de subiect si poate trageti un semnal de alarma in acest sens ….procentele USL-ului incep sa scada vertiginos aducand in ministere tot felul de directorasi care habar nu au cu ce se ocupa companiile in care sunt adusi…..

    Va multumesc ,

  28. Vespasian a observat bine o adevarata lege a naturii, la fel de solida ca legile fizicii. Poli Iasi e falimentata de primar o data la 2-3 ani (nu plateste deloc taxe si impozite la stat deloc, fiscul cere executarea silita, apoi echipa este falimentata si inlocuita imediat cu alta echipa, care mosteneste tot, in afar de datorii) si intra in A fix in anul in care au loc alegerile.

    Acuma spre hazul meu (nu sunt votant de Iesi) si, sper, si al altora, cateva informatii putin cunoscute, dar extrem de precise. Nichita a candidat din partea PD-ului de doua ori la Primaria Iasului. In 1996, cand a obtinut scorul eclatant de 3,53 % (adica 4.986 voturi) si in 2000, cand a obtinut un scor si mai impresionant – 2,89 % (adica fix 3.548 voturi).

    Ca sa ajunga in 2004 primar a trebuit nu doar sa treaca la PSD, dar de-a dreptul sa fie lasat mostenitor al tronului de Iesi de primarul de atunci, Simirad. Care l-a plimbat pe sarmanul Nichita sase luni, de manuta (ori, daca preferati, ca pe sfintele moaste!) prin oras, ca sa il vada lumea si sa stie lumea ca gata, asta-i omul lui Simirad, pe care el il lasa mostenire copiilor si copiilor copiilor iesenilor. Costul afacerii?!… Cateva zeci de milioane de euro supliment la buget si un balsam diplomatic pentru Simirad: postul de ambasador la Havana.

  29. Revin cu prospatura. Haz şi neghiobie la pachet. Prind acum ceva ore cateva minute libere, asa ca imi zic: ia sa vad eu ultimile zile de prim plan ale unui baron local moldav. Ori, altfel, cum ii sterilizeaza (preferati castreaza?) USL-ul autoritatea si influenta lui Gigi Pinalti din Piatra Neamt. Sa vaz si eu ce oameni au trimis maretii si vitejii aliati la inaintare, in focurile bataliei de pe Dealul Vulpii (pentru cunoscatori!) si vecinatati.

    Mai intai, candidatul la primarie. Un neica nimeni de care n-a auzit nici naiba. (Din orasul cu pricina, evident. Ca noi, ailaltii, sarmanii, de unde, daca nici vecinii lui de scara de bloc habar n-au cine-i?!…) Bun. Inseamna ca s-au resemnat şi ca alt vitel sa se sacrifice pe altar n-au gasit. Au pierdut orasul, dar vor castiga judetul.

    Doi, aflu ca subprefect tocmai ce fu numita o madama. De data asta cunoscuta bine, inclusiv in plan national. Si cu un prestigiu imens, daca asta ar fi proportional cu kilogramele indicate de cantar. Sunt rau, stiu, dar poate nu-s singurul care isi aminteste de vremea vand madama cu pricina, pentru a scapa de demitere, si-a luat concediu medical luni bune la rand. Mi se pare ca se apropia de un an perioada de concediu. Şi ea, in realitate, bine mersi. Ba chiar, intervievata fiind, a guitat niste raspunsuri atat de ridicole, ca au trait bine de pe urma ei cateva saptamani bune revistele de umor. Ca si alea de scandal, ca avea si un corp “delicat”. Numa’ bun de Click si Cancan.

    Ei asa o fi, dar prifectu’, cine-i, domn’e prifect pe-acolo. Acuma povestea devine SF rau de tot. Baietii de la USL aleg ei un gagiu giugiuc şi hai sa-l numeasca prifect. Da PM Victoras HG-ul de numire intr-o zi, acum mai putin de doua saptamani, parca intr-o joi. Numirea apare in MonOf vineri, numa ca cand (no error!) sa faca instalarea oficiala, isi dau baietii seama ca prifectu-i inalt functionar public şi, ca sa fie numirea valida, individu trebuie sa fie deja in momentul numirii macar functionar public daca nu de-a dreptul prea-inalt.

    Asa ca a doua zi dupa numire (vineri) ordinul de numire este suspendat, ca sa i se gasesca musteriului, vorba aia coledzi, sa-l unga functionar public, dupa regulament. In aceeasi pardalnica zi de vineri pirsonagiul e numit functionar (referent ori ceva genul asta) tocmai la o primarie mai mica şi mai lesinata dintr-o comuna din jud. Iasi Ca fu singura unde se gasi in organigrama un post liber. (Probabil norocul lui e ca murise al de dinainte, asta n-am de unde-o sti!)

    Vineri, omul numit numit functionar la comuna, luni se emite alt ordin, cum ca dl functionar DVC de la primaria comunei IN, dand dovada de competente prea inalte de-a lungul vichendului (de cand fu numit in post) in exercitarea functiei publice, lalala şi tralala, se detaseaza prifect da Neamt. Bine. Şi asa personaju nostru ajungi, mari, pe 31 mai prefect cu acte-n regula.

    Credeati ca s-a terminat?!… Ei, as. Omu’ miercuri numit, luni e descoperit incompatibil. Motivul? Candideaza pe listele USL la alegerile de duminica ce vine. Asa ca ieri ori azi individu fu demis, ca prifectu-i apolitic, ce pana mea!

    Mie, ca om asa, mai batraior, patania asta imi aminteste de cei 15.000 de specialisti ai CDR-ului de trista amintire. Şi, mai mult, ma duce cu gandul la ca, ba fratilor, poate o fi avand dreptate Valentin Stan cu nemtenii lui. Da’ daca chiar o fi şi mai mult decat atat şi ce zice el de nemteni om descoperi ca ni se potriveste tuturor?… Ha?!…

  30. Scuze Victor ca dau buzna si sunt pe langa subiect dar comicul situatiei o cere: Hotnews a transmis LIVE TEXT emisiunea lui Mihai Gadea.

    Nu-i bestial? E minunat!

  31. Bizari sunt peste tot…cert e ca dl Oprescu merita inca un mandat..nu stiu de ce, dar mi se pare ca o sa avem parte de mult mai multe in viitor din partea dumnealui 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.