Esti aici:
Prima pagină > Blog > Papornita cu intelepciuni > Involuţia sulfuroasă a societăţii bolnave

Involuţia sulfuroasă a societăţii bolnave

Mă uit în jurul meu, mă frec la ochi şi parcă tot nu-mi vine să cred. Atmosfera e sulfuros-irespirabilă. Apropierea alegerilor prezidenţiale parcă i-a dilit pe toţi. Oameni care treceau drept amici, dacă nu chiar prieteni, au ajuns să se jignească, să se certe la televizor, să-şi dea sms-uri îmbufnate. Curg ameninţările reciproce, autobuzele şi dubele sunt umplute cu de-a sila; refractarii riscă să rămână pe drumuri. Categoriile socio-profesionale se urăsc vârtos şi se invidiază între ele.

Se filează, se înregistrează, se stenografiază, se dă-n primire, se publică, se dezbate. Persoane apropiate se roagă direct să nu se mai caute până după turul doi. Nu vor să aibă probleme. La asta am ajuns! Parcă suntem la începutul anilor ’90. Involuăm în loc să evoluăm. Ţara s-a rupt, pur şi simplu, în două. Nu mai există decât noi şi ei. Agresivitatea publică a depăşit limitele suportabile pentru omul normal. Rezistă numai cei puternici psihic. Au trecut 20 de ani; degeaba…

Comentarii

comentarii

Similar Posts

91 thoughts on “Involuţia sulfuroasă a societăţii bolnave

  1. Domnule Ciutacu,
    Asa este, tara este impartita in 2, noi si ei.
    Din fericire, partile NU SUNT EGALE.
    Noi suntem cu mult mai numerosi.
    Cunosc si familii impartite. Imaginati-va un tata PDL-ist, o mama PSD-ista si un fiu PNL-ist, un adevarat razboi.
    Cu deosebit respect

  2. Si vor mai trece inca 20, cel putin; nu vad niciun motiv sa cred ca vom fi prea departe de locul in care sint azi.
    Silviu Brucan nu a fost vreun mare profet… Se dovedeste acum, dupa 20 de ani, ca fie nu ii cunostea prea bine pe romani, fie era o fire mult prea optimista.

  3. Băse suge …! Merge şi cu virgulă, e acelaşi lucru! 😀 SPOR LA TREABĂ! 😀
    P. S.: ‘Viaţa e naşpa. Bun. Tre’ să fiu şi eu tot la fel?…’.

  4. Din nefericire asta-i adevarul.Tara se duce de rapa,dar nu e nimeni care sa incerce sa salveze ceva.Toti sunt preocupati mai degraba de injurarea celorlalti candidati decat de situatia reala a Romaniei.
    Noi,cei carora ne pasa,suntem prea mici pentru a face ceva.
    Pacat…

  5. Eu cred ca e bine.
    Cel putin fiecare isi da arama pe fata.
    Nu sunt eu de vina ca are neuronii in vacanta.
    Nu sunt eu de vina ca nu are argumente in discutie, decit ba pe’a matii.
    Nu suntem noi de vina de situatia tarii.
    Nu suntem de vina deoarece avem GINDIREA la PURTATOR.
    Nu suntem noi de vina de comportamentul lor de nesimtiti si trepanati.
    Nu suntem noi de vina decit, poate, ca i-am votat, dar nu am ramas consecventii, precum boii.
    Nu suntem noi de vina pentru ca aparam o democratie, de o diktatura a unui nesimtit.
    Si nu suntem noi de vina ca nu ne trimitem ratiunea la somn.
    Suntem de vina ca luptam :
    -impotriva anormalului
    -impotriva nesimtirii
    -impotriva minciunii
    -impotriva negindirii, vb poezelei(citare aprox.):
    EU PE ACEST SCAUN
    MINTEA MEA IN LADA
    MA TINE EL
    DAR NICI EU NU IL LAS SA CADA

  6. Pana cand va fi Basescu la putere, nimic nu se va schimba…in bine. Nu ma intelegeti gresit..nu sunt naiv sa cred ca daca Basescu va pierde alegerile Romania va intra-n nirvana, dar sper ca odata cu mazilirea politica a marinarului, starea de discordie, de tensiune paranoica, de beligeranta continua se vor termina. Nu va fi cu mult mai bine..imi este clar, dar sper ca 90% din energia publica consumata astazi exclusiv pe scandal va fi redirectionata spre teme reale; indiferent ca e vorba de economie…de cultura, de ce nu, dezbateri pe teme civice. Eu cred ca noi ca si popor avem nevoie mai mult ca orice, de un pic de aer curat…de un pic de respiro. Sa avem luxul sa ne permitem sa reflectam cateva clipe asupra noastra ca natiune, asupra destinului nostru pe urmatorii 50 si 100 de ani, sa nu fim incrancenati si ocupati doar cu supravietuirea zilei de astazi, sa nu ne preocupe doar mocirla politica si pentru prima oara in mai bine de 50 de ani, sa avem un plan coerent de redresare a natiunii, de reconcielere etnica, profesionala, confesionala si politica. In ultimii 5 ani doar am daramat, fara sa construim nimic. Basescu este un distrugator pana in maduva oaselor. Sper ca dupa decembrie, sa incepem pentru prima data sa ne tragem un pic sufletul, si apoi sa ne apucam incet dar sigur de reconstructie. Nu pentru maine. Ci pentru viitor.

  7. Prieteniile dintre politicienii nostri au, de regula, un pret. In schimb, valoarea ciolanului, acum pe timp de criza, e nepretuita. De aici cred ca li se trage.

  8. Da au trecut 20 de ani degeaba…Eu ma gandesc ca nici schimbandu-l pe BASESCU nu cred ca rezolvam problema…Pentru ca nu exista cineva care sa vina sa puna lucrurile la punct… Sa creeze normalitate…
    Eu de ex azi, am aflat de la un client( care are sa-mi dea cam multi bani – nu mie, firmei unde lucrez) ca nu mai produce nimic din septembrie… Toti banii pentru investitii au fost opriti de catre Pogea (clientul produce in general pentru infrastructura) si acum este intr-o situatie delicata, desi sunt contracte semnate si parafate ( dar nederulate din lipsa de bani)…Astia sunt cel putin criminali…In felul acesta blocheaza un intreg sistem ( clientul meu, pe mine, pe furnizorul meu etc)

  9. @Victor,
    Eu nu am senzatia ca traiesc anii de dupa ’90 ci pe cei de dinainte de ’89! Adica exact perioada de prin octombrie – noiembrie cand parca simteai in aer insuportabilul si parca si aerul devenise irespirabil. Simteai tensiunea in aer! Simteai ca nu mai poti!Simteai ca ceva trebuie sa se intample! Si s-a intamplat…….

  10. Frate Ciutacu acum iti dai seama ce usor se poate trece la dictatura,ce popor , sunt roman si roman mor , dar asta imi da dreptul sa recunosc ca domnul ala de la PNL pe Basescu cine il voteaza?Pai nu avea dreptate?Care popor nu are demnitate si e asa temator cum e poporul nostru dea lungul istoriei ca si in prezent de se lasa dus cu autobuzele unde nu vrea, ce natie?Vai mama noastra , ce caracter de popor!

  11. foarte bun comentariul Victor; gandeste-te care ar fi probabilitatea ca peste 20 de ani sa afirmam ca “au trecut 40 de ani degeaba”….pare destul de posibil….”pute” rau..si nu a sulf

  12. Campania electorala este aidoma unei hartii de turnesol pentru caracterul oamenilor, iar dupa ce se stiu invingatorii lumea revine la vechea poveste cu masca, fara masca

  13. Mizerie,ura,himera,prostie,manipulare,batjocura,minciuna,furt,imoralitate,
    utopie,dezamagire,amintiri,sperante,rautate,
    falsitate,ipocrizie,voluntariat,mitocanie,
    mahala,grandomanie,epatare,alienare,smintire,incorectitudine ,
    trivialitate,grosolanie,nonsensuri
    ,mofturi,insulte,nerealizare,planuri,mojicie,impertinenta,
    imbecilitate,antipatie,dezavantajari,nervi,
    inferioritate,handicap,saracie,artificialitate,nascociri,prefacatorie,greseli,”succesuri”,
    “prostanacisme”,”vanghelisme”,”iliescisme”,”mogulisme”,ignorari si lista poate continua.
    20 de ani de nimicuri! 20 de ani in care sperantele au disparut odata cu deschiderea ochilor.20 de ani de la o mizerie pentru care nu a platit nimeni.20 de ani de Romania puternic marlanizata,manelizata si distrusa ca spirit national si civic.20 de ani de batai intense de joc din partea celor de la etajele superioare.20 de ani de televiziune “libera”, care a format o generatie redusa ca mijloace de exprimare si posibilitati reale.20 de ani de numarat anii trecuti de la caderea asistata a regimului totalitar.20 de ani de construit autostrazi,de modernizat tara si de oferit sanse egale tuturor tinerilor.20 de amarati de ani ne-au facut sa ne scarbim de voi cei care astazi candidati la postul de Presedinte.
    Cum sa va demonstram ca pentru noi nu contati ? Nu avem respect pentru ca respectul implica reciprocitate.Nu poti respecta pe cineva care isi bate joc de tine si ti-o si demonstreaza.Politica este o mare balega parfumata “scump”.Votul nu conteaza,oamenii nu conteaza tot ce conteaza este respectarea planului.Si planul nu ne include pe cei mai multi dintre noi.
    Am stat si am tacut destul,acum e momentul sa nu mai ascultam tot ce spun ei ca e bine sau rau.Rabdarea s-a cam terminat.
    E timpul unei schimbari in bine pentru oameni ,o schimbare gandita de oameni carora le pasa de semenii lor.Nu de voi, cei care ne-ati facut sa ne fie rusine de noi insine Va e frica de cei educati si de libertate.Va este frica pentru ca stiti ca sunt oameni buni gata sa isi dedice viata pentru a ajuta.Va e frica de lucrurile cu valoare morala,de lucrurile inaltatoare pentru ca v-ati cladit viata cu ajutorul raului.Va e frica de oameni pentru ca voi v-ati pierdut acest statut de mult.Vreti sa ne faceti rai ca si voi insa nu reusiti .Sunteti terifiati in prezenta oamenilor buni.
    JOS TIRANIA PORTOCALIE!

  14. Toate acestea se întâmplă din cauza faptului că în ’89 a fost omorât el ceauşescu, dar tronul lui a rămas. A rămas instituţia creată de ceauşescu, preşedinţia României şi lupta pentru acest tron a fost, este şi va fii întotdeauna teribilă. Toţi preşedinţii care au urmat s-au urcat de fapt pe tronul cosmetizat al lui ceauşescu.
    Titulatura de preşedinte al României, de “şef al statului”( altă sintagmă rămasă de pe vremea lui ceauşescu, folosită şi astăzi chiar de oameni de la care aş avea ceva pretenţii)fascinează şi trezeşte încă în mulţi indivizi reflexe dictatoriale.
    Din păcate şi astăzi ca şi acum 20 de ani depindem de bunăvoinţa, de simpatiile şi antipatiile unui singur om. Starea de normalitate depinde şi a depins de caracterul persoanei de pe tron. Celelalte instituţii create după ’89 sunt prea tinere ca facă faţă bătrânei codoaşe care este instituţia prezidenţială susţinută întotdeauna de o armată de pupincurişti.
    Dacă analizăm atribuţiile instituţiilor statului, ne dăm seama că nu avem nevoie de un preşedinte ales prin vot direct. Guvernul conduce adminstraţia, parlamentul legislativul, csm-ul justiţia. Ce nevoie avem de un preşedinte ales prin vot direct?
    Trebuie să ne dăm seama că această instituţie,aşa cum se prezintă astăzi, nu este altceva decât un apendice comunist, care trebuie extirpat înainte ca statul să intre în septicemie.
    Dacă vreodată se va reforma acest stat, reforma trebuie să pornească cu reformarea preşedinţiei. Alegerea preşedintelui prin vot direct este cea mai mare pacoste. Preşedintele, care în esenţă ar trebui să fie independent politic, este de fapt tot timpul mandatului în campanie politică şi toate energiile se irosesc pentru alegerea sau realegerea unui singur om.
    Instituţia preşedintelui este buboiul statului şi dacă nu ne dăm seama ne va ucide.
    Un nou băsescu, sau ceauşescu, sau hitler, sau stalin se poate urca oricând pe acest tron.
    Într-o ţară încă bolnavă trebuie eliminate pe cât posibil instituţiile de conducere individuale.

  15. exact acum vreo trei ore am avut o disputa cu niste cetateni, culmea, cu scoala destula la activ, care ar fi trebuit sa le puna creierii la treaba si care incercau sa ma convinga ca jucatoru’ e singurul care nu e mafiot. sa votez cu el! cum, adica nu votez cu basescu???? se poate? auzi! si ei ma credeau in toate mintile! nu-i nimic de capul meu! n-as zice ca le pune ceva-n salariu, ca de-acolo imi iau si eu banii, nici in mancare ca mancam acelasi meniu. atunci?

  16. adevarat,20 ani furati;fiecare tara,popor,la un moment dat,are o generatie de sacrificiu;pt. romania ,acea etapa a fost cea a anilor 78-89,cand s-a construit ‘in prostie’;dar,generatia ’89-09,in mare masura,a fost siluita,masochista,chinuita pt. nici un scop;chiar nu mai stiu daca fosta lege 18,cea a veniturilor ilicite,nejustificate,a ramas suspendata

  17. Acelasi stil inconfundabil. In putine cuvinte, D-l Ciutacu concentreaza toata amaraciunea d-lui si a noastra.Si in loc de solutii, in loc de straduinta de normalizare a situatiei, in loc de fixarea unor prioritati pentru binele tarii, intalnim la fiecare pas parca “ochi pentru ochi”, dinte pentru dinte”, ura, si amenintari.”Tara s-a rupt,pur si simplu, in doua. Nu mai exista decat ‘ei’ si ‘noi'”

  18. Uite cum patrunde si Xanaxul pe acest blog.
    Greu se mai nasc oamenii Oameni, greu, greu.
    Exista speranta cind ingrijorarea produce scrieri precum cele de dinainte, gen
    @Drujbaru
    @Costin Tanasescu
    @Idy O’Tool

  19. Buna ziua domnule Ciutacu vreau sa va dau o stire, zic eu destul de importanta si foarte adevarata:comuna Pietroasa din judetul Bihor are la carma o doamna primar de la pd-l pe numele ei complet Saveta Osvat(pana aici nimic interesant),doamna Osvat are doi copii un baiat si o fata, baiatul dansei Catalin Osvat este consilierul personal al doamnei primar iar fiica este profesoara de limba engleza in aceeasi comuna. Pe site-ul prefecturii Bihor apare de ieri presedintii si loctiitorii sectiilor de votare dinn 22 noiembrie si 6 decembrie iar domnul Catalin Osvat este presedinte la sectia de votare speciala(cica s-a infiintat si asa ceva de curand),iar Cristina Osvat (Tenpelean dupa numele sotului)este trecuta la rezerve.Nu vi se pare nimic suspect? Eu sunt sigur ca doamna primar Osvat nu il sustine pe Basescu ci mai mult ca sigur pe Mircea Badea sau in cel mai rau caz pe Valentin Stan. aici ii puteti gasi cu siguranta.

  20. @.”Tara s-a rupt,pur si simplu, in doua. Nu mai exista decat ‘ei’ si ‘noi’”

    De I.I.

    … dar noi suntem “vinovatii fara vina”
    … noi avem gindirea la purtator si ne ingrijoreaza soarta tuturor, nu ca ei ce ii intereseaza soarta lor de gasca
    … noi avem principii de aparat, ei au doar privilegii.

  21. Un Singur Dement e in stare de Asa Ceva? Diavole, ia-l mai repede in Imparatia Ta, ca am ajuns la stadiul sa facem moarte de om. Nu-l Mai Vrem, Nu-l Mai Suportam. Face ce Face din cauza Dementei de care sufera, Plus frica de Puscarie, pentru toate Blestematiile Faptuite. In Iad cu el, ca a ajuns Aerul Irespirabil in Romania.

  22. Da,acum se separa apele,daca mai e ceva de separat;fiecare cauta disperat sa pupe ceva,pe cineva,cumva,cine vine,cine pleaca,noi cu cine suntem,ei cu cine bat palma,vom muri de foame,vom trai mai bine.
    Hai sa votam;pe cine,de ce,pentru ce?…unde dracu ne indreptam?…

  23. Si urmarea fireasca a tot ce se intampla va fi fraudarea alegerilor de catre PDL-isti. Si un 2010 dezastruos,in care-l vom auzi din nou pe Base, ridicind din umeri “M-am inselat cand am afirmat ca iesim din recesiune!”.
    E normal sa fie aceasta atmosfera, majoritatea populatiei e cu psihicul la pamant (grija locului de munca, a ratelor la banca, a mancarii de zi cu zi pe care s-o dai cpilului, a psihozei cu gripele…). Chiar si cei conectati la conducta portocalie sunt stresati. Si ei sunt amenintati cu isira din sistem daca nu fac tot posibilul sa iasa Basescu.Si tot posibilul inseamna: ameninari, santaj,frauda.
    Foarte bine ziceai, Ciutacu, ca ar trebui instituit un control psihiatric pentru candidati. Doar daca te uiti la fata lui Basescu, la atitudinea lui, vezi un om buimacit,fara directie, total defazat de evenimente,cu reactii intarzaiate, moale, lipsit de tupeul care l-a consacrat.Ori nu cred ca de asemenea individ are nevoie tara pentru o perioada de criza.

  24. Vazand cam ce manifestari avem:
    – criza economica – nu conteaza (mogulii sunt de vina, grupurile de interese, majoritati conjuncturale nu inregistrate le mama lu’ proces verbal, tiran neincrezator,UE ramasa masca de manifestarile nedemocratice spre antidemocratice a presedintelui in exercitiu functiunii, FMI cu aceasi atitudine de D-zeu, desi pentru noi cam e, si cate se mai intampla si pe care le-ai scris in articol ) ASTA TOT NU PUNE GUVERN CA NU VREA EL.
    – criza gripei porcine nu conteaza(spre pandemie, cifre, bolnavi, morti, mai putini platitori de taxe pana la urma, daca altfel nu ai timp sa o privesti) ASTA TOT NU PUNE GUVERN CA NU VREA EL.
    Sunt aproape sigur ca daca sfarsitul lumii va veni, va incepe de la noi, PENTRU CA ASA VREA EL SA FIM SI NOI PRIMII LA CEVA SUB MANDATUL LUI.

    http://www.vladflorea.com/drama-traitului-bine.html

  25. Din ce stiu, am citit, vazut si trait pana acum, cam asa e atmosfera ce precede unui razboi civil,aparitiei unei dictaturi sau a unei revolutii. Cam ca atmosfera Germaniei inainte de venirea lui Hitler la putere, atmosfera Rusiei inainte de debarcarea Romanovilor de catre bolsevici, a Romaniei inainte de venirea comunistilor si tot a Romaniei inainte de decembrie ’89- toate aceste lucruri se intamplau pe fondul de saracie si nemultumire sociala generala. Cam ca acum!
    Doar frumusetea rapitoare, cat si discursul logic si plin de bun-simt al deontoloagei Pora ne mai tin pe linia de plutire, nu-i asa dom’ Ciutacu?

  26. Se poate filozofa mult da’ explicatia e simpla: majoritatea goriloilor fura ca sa cumpere poshetzi la tute…

  27. A cui o fi vina ca de mai bine de 70 de ani ne alegem in fruntea bucatelor numai conducatori “unul si unul” ? A cui o fi vina ca nu putem vedea niciodata cand trebuie realitatea asa cum este ?
    Mircea Crisan spunea intro gluma de-a lui ;…” pe malul lacului Maria mulge vaca, in apa se vede invers”…
    Prea mult stam pe mal si privim in apa.

  28. Se urăsc şi se scuipă cei care au ceva de câştigat de pe urma alegerilor(nu condamn pe nimeni) sau proştii(…). Oamenii normali în gândire ştiu deja că este inutil să se streseze aiurea, căci în cazul în care apare un eveniment cu adevărat important pe plan mondial, băieţii care conduc lumea fac în felul următor: scuipă în palmă şi-l pleznesc pe băsescu peste fruncea lată. NŢ-NŢ-NŢ !
    Este totuşi insuportabilă apariţia televizată a indivizilor gen Gigi Fecali(vai, ce urât!) în campanie electorală. O adevarată insultă la adresa inteligenţei umane. Băsescu foloseşte inteligent tactica “dacă nu poţi să-i convingi, zăpăceşte-i” …iar eu am pierdut deja prea mult timp din viata asta atat de scurta chinuindu-ma sa scriu cu diacritice :P. FU Mr President. Va urez la toti un turism ecumenic placut!(?!?!?) 😀

  29. Victor,daca dupa alegeri se vor incuscrii unii cu altii, cu oameni indezirabili astazi din PDL,atunci crede-ma ca mai bine ne lasam de tot si ne vedem de viata cate zile mai avem dintr-un colt pe nuci.Ori romanii sunt idioti ori noi nu intelegem ce se intampla in lumea asta jegoasa.Nu inteleg cum oameni cu mintea la ei nu iau atitudine si raman impasibili la toate porcariile pe care le vedem.Zi tu ce trebuie facut?Daca liberalii vor merge incolonati catre PDL dupa alegeri dupa toate nenorocirile facute, eu dupa 19 ani de vot catre iei il votez pe viitor numai pe VADIM,sa incercam sa-l lasam si pe el un ciclu ,poate face ceva omul ca nu se mai poate asa.

  30. Dl Ciutacu nu v-ati pus problema dupa mine veridica 100% ca tota masinatiunea cu e udrea a fost pusa la cale cu lingaul turcescu? Incercati si abordati si din acest punct de vedere.Vreau sa spun ca el fara sa fie si altcineva inplicat de la Realitatea.

  31. Bucurati-va ca e si meritu vostru pentru atmosfera asta de mahala si de fata blocului. Marii ziaristi si analisti care isi pierd vremea prin 30 de emisiuni/zi penduland intre 2 posturi. Ati semanat vant…culegeti acum…

  32. De parcă numai pe noi, românii, ne apucă toate pandaliile în prag de alegeri… Să-mi arate careva un popor care trece calm prin astfel de momente. Terrieni, de! Toţi, o apă şi pământ (mă rog, lut!) 🙂

  33. nu avea cum sa fie altfel pt ca de 20 de ani conduc esaloanele 3 si 4 ale PCR, adica aia de le ploua in gura dupa putere dar nu erau bagati in seama pe motiv de incompetenta (vezi rezultatele de azi), iar cei tineri care ajung mai sus sint cam boureni, adica cu gura mare si creier putin. la dracu, parca anume sint alesi!

  34. oare ce te mira, mai sunt inca 20 de ani pana cand aceasta clica de comunisti cu fata umana nu or sa mai poata. totusi dupa cate se observa, vezi cazul boureanu, isi cresc “odrasle” in acelasi spirit mafioto-comunist. vagile proteste care apar se sting la fel de repede. poate vom avea o sansa daca s-ar constitui un parlament european unic care sa ne accepte si pe noi. ei sa conduca totul… unde am ajuns sa imi doresc sa fiu sub ocupatie…

  35. @FATA PALIDA

    trage fermoarul la bluzon, ca ti se vede sufletul portocaliu.

    Un amarit de american, de curind , a laudat virulenta presei romanesti, zicind ca acest lucru e un semn de democratie.

  36. Eu am inceput sa nu ma mai uit la tv, iar pe cat posibil sa ma feresc de presa scrisa. O forma de autoaparare in fata aerului greu din societatea asta. Merge mai bine o carte, un film bun…

  37. pe asta as paria-romania in viitor,nu stiu cati ani,o sa ajung exact ca Jamaica.Din toate punctele de vedere.de vandut s-a vandut tot din tara,politica e totu´,imprumuturi sunt…

  38. domnule Ciutacu ,eu vad Romania ca un tzarc rotund de 500m in diametru ,tzarc in care se gasssec 100-150 de lei si 1500 de hiene care se bat pe lesul Romaniei ,aflat in centru.

  39. Ma bucur ca sint acum departe de Romania urmaresc insa antena 3 si am senzatia ca a inebunit lumea am urmarit multe campanii electorale din Russia din S.U.A Ucraina Moldova Germania Franta dar atita prostie mizerie si lasitate ca la noi acasa nu am vazut

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.