UPDATE: “Vorbe grele” & “Sinteza zilei”
Dacă interesul o cere, hai să dăm împreună curs valului. Discutăm, cât se poate de fără patimi, despre iureşul de la Chişinău. Şi o să încep eu, nepatriot spurcat ce mă aflu, asumându-mi riscul de a şoca. Iată, pe scurt, poziţia mea personală extrem de cinică. V-aş fi recunoscător dacă v-aţi abţine de la naţionalisme ieftine, de paradă.
– Au fost alegeri democratice? Au zis observatorii că nu s-a manglit? Care-i treaba noastră la afacerea asta? Moldovenii au întrebat cum a ieşit Băsescu preşedinte?
– Avem o apăsare că-s comuniştii la putere la Chişinău? Da’ noi am cerut voie molovenilor să trecem la capitalism? De chinezi nu ne luăm că nu se trezesc subit anticomunişti?
– Majoritatea populaţiei de peste Prut s-a pişat pe podurile de flori într-un jet comun de presiune maximă. Atunci de ce vrem noi să-i trecem strada cu de-a sila?
– Ce ne-ar aduce ipotetica – şi imposibila – unire a Molovei cu patria-mamă? Cumva un faliment de ţară, o prăbuşire economică generalizată şi anarhie? Cui foloseşte?
– Ne freacă grija de soarta molovenilor de naţionalitate română. Ne-a împiedicat cineva să facem ceva concret (în afara cântecelor şi versurilor patriotice) pentru ei?
sper sa nu moara multi tineri idealisti ce au fost impinsi cu indemnuri patriotice false sa iasa in strada..am fost recent in basarabia si pot spune ca acel comunism de care se vorbeste e mai mult de fatada,omul de rand nu il simte,ma asteptam sa vad sute de oameni stand la coada pentru o paine sau lumina stinsa la 8 seara dar nu..atmosfera e ca in orasele din romania..pot spune ca in chisinau sunt drumuri mai bune(si mai libere) decat in bucuresti ..multe din bulevardele lor sunt cu 4 benzi pe sens…oamenii nu parcheaza pe banda 1
sper sa se rezolve cumva acest conflict..altfel v-om fi martorii unui razboi civil..spre deosebire de romani moldovenii sunt bine inarmati(ma refer la omul de rand) de exemplu dupa ce conflictul din transnistria s-a terminat nimeni nu le-a cerut soldatilor armele inapoi si poti avea surpriza ca pe langa makaroave si alte dracii sa vezi AK uri si chiar lansatoare de racheta..
ce dracu sunteti asa ipocriti ma oameni buni? moldova e o alta tara pe harta lumii si atat. ba chiar cea mai saraca tara din europa. nu e nici pamant romanesc si nici rusesc, ci moldovenesc. relatiile diplomatice cu ei, desi ne sunt vecini, ne dau cu minus ca temperatura din siberia. oamenii vor propria identitate, lucru demonstrat si in demersul legat de limba moldoveneasca pe care au “brevetat-o”.nu le convin rezultatele alegerilor? nasol, comunitatea internationala zice ca totul a mers ok. eu le doresc sa fie sanatosi si noi sa ne vedem de ale noastre fiindca pana una alta nu suntem nici pe departe pinguinul roz infasurat in aur al europei, ci mai degraba o curca plouata, stearpa si chioara, hingherita de un taran alcoolic, mai mult strabic decat chel si mai mult chel decat drept. la cate “evenimente” au eclipsat magariile birjarului si ale acolitilor semianalfabeti cu pretentii de preamarire, am impresia ca ma uit la un meci de ping pong jucat pe 4 mese. numai bine!
Dincolo de tot ce s-a spus si ce se intampla dincolo de Prut pe mine ca om un singur lucru ma socheaza,mortzile inutile a unor oameni,asa cum s-au intamplat si la noi si asa cum se mai poate intampla din nou,la asta faceam referire zilele trecute,cand spuneam sa ne feresca D-zeu sa nu fie anul asta adevarata revolutie de la romani.dincolo de orice atat in cazul unora de la Chisinau ca despre ei vorbim cat si a unora de la Bucuresti care croiesc destine dupa bunul lor plac pt gargaunii lor mor de multe ori oameni nevinovati care nu doresc altceva decat sa traiasca demn in tzara lor fara ca un personaj sau o mana de personaje sa-i “calareasca”zi de zi.Iar natzionalismele de unit cu tzara nu stiu daca isi au rostul in contextul international in care in urmatoarele decenii tendintza atat la nivel politic cat deja practic si la nivel de mentalitate e sa cam dispara granitzele din peisaj adica vor fi probabil doar simbolice.dincolo de politic jocuri de “sah” din partea unora un singur lucru trebuie sa nu uitam ca vorbim aceeasi limba. si in loc sa fim frati atat cu cei din basarabia cat si cu alte comunitati de romani cum ar fi Voivodina din Ungaria Ucraina Cehia cat si “veri” nostri aromani care sunt inprastiati cam peste to in Balcani, noi de la primul pana la ultimul de cam doare la 14 metri.se face prea putin din partea tzarii pt pastrarea identitatii lingvistice si a sentimentul ca apartii unui popor.si in comentul asta m-am referit strict la comunitatzile ancestrale nu la noile comunitati de romani din Spania sau de aiurea.care ati auzit de fundatia Soros stiti probabil cum altii stiu sa-si tina oamenii laolalta prin limba si identitate culturala.noi de ce nu o putem face?
pt yoga: ba berbecule, manca-t-as,acolo e tot curtea noastra, chiar daca altii au ridicat gardul
pt. mihaela
daca am inteles bine locuiti in america de multi ani fapt ce explica folosirea expresiei “scuteste-ma cu aluzii” in loc de scuteste-ma de aluzii”. credeam ca in america lumea are treburi mai importante de facut decat bloguri si dat cu parearea.
referitor la gelozie va rog sa ma credeti ca nu as putea fi nici gelos nici geloasa pentru un tip ca ciutacu. am convingerea ca e un tip de treaba in familie dar deh, la serviciu trebuie sa si faca treaba pentru care e platit.
iar referitor la nume niciodata nu-mi voi da numele pt ca stiu ce ar face unul ca mircea badea cu numele meu pe post. pentru ca sigur nu-i convine ceea ce scriu, si chiar urmaresc emisiunile lui, vad cam ce spune despre cei care nu sunt de acord cu parerile lor, ale antenistilor.
Asa e noi mereu ne preocupam de soarta altora mai putin de a noastra… Ne pasa ce se intampla dincolo de Prut cand la noi intara e haos si criza face tot mai multe victime asta e realitatea intotdeauna avem alte preocupari decat cele ce ar trebui…
@victor ciutacu,nu stiu cand a fost prima data cand te am jignit,cred ca am facut mai demult un comentariu cand de ziua lui iliescu au protestat cateva persoane si li s a pus pumnul n gura la propriu dar sub nici o forma nu te am jignit atunci,ma rog nici acum nu am avut intentia dar nu ma asteptam sa ai reactia asta…nici nu ma asteptam sa te ia valul ce i drept ca nu esti genul…totusi sa inteleg ca cele cateva mii de tineri din piata universitatii si cele cateva zeci de mii ce se lupta la propriu cu steagul romaniei n mana vand anticomunisme ieftine si sunt isterici???ciutacule,trebuie sa intelegi ca daca nu ar fi acesti tineri “isterici si ieftini anticomunisti” tu ,gadea ,badea si stan ati fost demult legati,daca cineva se teme s o faca este tocmai din cauza lor
sorry de afront dar nici eu nu am avut pre a mult “confort” cand ti am citit comentariul,multa bafta
Chiar mă întreb dacă ei n-au dreptul la libera exprimare? Plus că dacă vor uniune nu văd nimic rău. Poate că statele pot fi susţinute internaţional (inclusiv cu tancuri, şi forţe de menţinere a ordinii – ce clişeu) doar când îşi doresc independenţa. Nu-i oarecum în interesul marilor puteri? Nu prea-i cazul aici, dar rămâne o chestiune ce poate fi discutată. Dreptatea şi libertatea sunt împărţite (cu mitraliera) de organizaţiile internaţionale în funcţie de cinicile interese economico-politice (deja-mi sună pleonastică asocierea asta) ale celor care le conduc (democratic desigur).
Dumnezeule, mai exista naivi gata sa moara pentru o utopie! Saracii de ei, nu-si dau seama ca sunt manipulati? Noi am trecut deja prin ce trec ei acum si cu ce ne-am ales?
Capitalismul nostru e mai bun decat comunismul lor?
Orb sa fii si tot vezi acelasi scenariu, repetat de nenumarate ori in ultimii 20 de ani! Agenti provocatori (distrugeri, incendii, fum), stiri false sau fabricate sa induca indignarea (dom’le s-au gasit reviste porno in sediul presedintiei sau guvernului…uaiii!)
stimate ciutace,
pana la unire, sa lamurim o grava confuzie perpetuata inclusiv de colegii tai de la antene: ce fac aia acum la chisinau e echivalentul lui iunie 1990 la bucuresti, si nu al lui decembrie 1989. in al doilea rand, nu e vorba de unire, ci de jos comunismul – la care inevitabil unii adauga slogane unioniste, altii lumanari si tatalnostru, altii spartul vitrinelor, fiecare cu ce-l framanta. dar numitorul comun ramane jos comunismul. din pacate, ca si fesene/iliescu in ’90, comunistii au castigat zdrobitor, nu mai are rost sa renumere voturile. prostia protestatarilor e ca au devastat parlamentul, au devastat presedintia, dar acum negociaza cu voronin accesul la tv, in loc sa intre peste televiziunea aia de stat, de c…t, care transmite numai ce vor comunistii. abia atunci ar avea rivilutia lor sanse de castig. personal, eu sint contra unirii. dar tot vreau sa vad moldova aia in ue, respectiv in nato, fiindca asta i-ar mai trage si pe ei in sus, din toate punctele de vedere, asa cum ne-a tras si pe noi. nici italienii sau ungurii nu vor unirea cu romania, dar daca s-ar gandi, ar vedea ca intrarea romaniei in ue le-a folosit si lor. scuze c-am lungit-o.
Sint total de aceeasi parere. Facem dragoste cu sila cu moldovenii atomici?
Doar ca dupa ’90 ne-am pricopsit cu racketii lor, alde Gorbunov, Tolea, etc.
Nu inteleg de ce se continua pe linia asta si toti o tin langa cu moldovenii astia.
I-am recunoscut ca stat independent, adio si-un praz verde.
Te-ai intrebat vreodata Stragopulis de ce emisiunea Republicii Moldova pe canalele TV Nord Americane este vorbita in limba rusa??? Sau poate nu ai rubedenii pe acolo. Arata-mi cate dintre statele din jurul Rusiei si-au redobandit vechile teritorii dupa destramarea URSS? Ne doare caci nemurelele noastre au inca parte de un asemenea tratament si traim inca cu nostalgia ca am pierdut Basarabia . Sa nu uitam ca granarul Europei de odinioara a fost cadoul vestului catre mama Rusia. Un lucru trebuie sa intelegem;a face contra vantului este total neproductiv chiar daunator cat timp nu ne cunostem limitele.
orice contestare a partidelor comuniste trebuie sustinuta
Sunt de acord cu ce zici de obicei. Dar parerea asta, pe stilul ce ne doare pe noi de altii, este romanism, perfect. Pot sa zic si eu, ce ma doare pe mine daca il fac pe Becali, ca si asa nu-l sufar.
Ceausescu nu era ales “democratic”. Pai si atunci, de ce ne-am ofuscat atat. Cat despre controlul european, sincer mi se rupe. Avand in vedere ca nu era nici o stire despre Moldova cand Parlamentul si Presedentia unei tari era ocupata, o tara europeana mai ales, cred ca europeniilor li se falfaie si nu vor sa mai atate Rusia.
Iar despre mictiunea lor peste podul nostru de flori, recunosc, n-am cunoscut majoritatea populatiei Moldovei sa stiu parerea lor, dar am cunoscut destui si nimeni nu avea nici o parere rea despre noi. Oficial da, sunt convins ca liderii lor ne-au facut cu ou si otet, dar nu cred ca liderii intotdeauna exprima si dorinta poporului (vezi basescu)
Domnule Ciutacu, vă daţi seama că dacă – printr-o minune – se înfăptuieşte reunirea Basarabiei cu România, Băsescu va fi preşedintele României Mari?! Sigur face atac de cord Vadim! 😀
O realitate incontestabila pe care numai Ciutacu o spune clar si concis:
“Majoritatea populaţiei de peste Prut s-a pişat
pe podurile de flori într-un jet comun de presiune maximă. Atunci de ce vrem noi să-i trecem strada cu de-a sila?”
Exista cineva care poate sa-l contrazica?
ciutacule trebuia sa fie cineva contra curentului – si acela te-ai gandit sa fii tu pentru ca nu-i asa fiind “gica contra” atragi diferite persoane in numeroase polemici. Se vede de la o posta ca ti-ai fabricat acest stil pentru a soca pentru ca numai asa poti penetra constiinta citirului, privitorului sau interlocutorului
Dincolo de cinism sau nationalism de parada, nu putem totusi ramane indiferenti la ceea ce se intampla chiar in coasta noastra. Forma pe care acest interes o va lua va trebui insa bine delimitata si necesita o disociere a reactiei oficiale, la nivel diplomatic (acolo unde doza dumneavoastra de cinism si o atitudine nonemotionala este mai mult decat binevenita in special datorita antecedentelor cu efecte la nivel european in ceea ce priveste relatiile dintre Romania si Moldova din 2002 si anterior), si cea a cetateanului de rand si mai mult sau mai putin a presei, care, in virtutea dreptului la opinie, pot sa isi permita acea doza de solidaritate umana, daca nu mai mult. Ca sa raspund intrebarii dumneavoastra, ma intereseaza din solidaritate umana fata de persoane care se afla intr-o situatie pe care o inteleg si cu ale caror motivatii pot sa simpatizez. Legat de argumentele aduse dumneavoastra, voi incerca sa le discut punctual:
– faptul ca observatorii au spus ca “nu s-a manglit” nu inseamna ca acestia au mintit, dar nici ca acestia au reflectat starea de fapt. Dupa cum stiti si dumneavoastra, observatorii vor merge acolo unde li se spune sa mearga, si vor vedea ceea ce trebuie sa vada. In plus, observatorii se vor pronunta asupra procedurilor generale ale procesului electoral, neavand posibilitatea de a observa mecanismele interne ale acestuia;
– Nu avem o apasare ca comunistii sunt la putere, per se, ci avem o apasare privind sistemul pe care acestia il impun, si pe care l-au impus in Moldova. Sau aceste derapaje de la democratie si drepturile omului ar trebui sa ne intereseze doar la nivel declarativ si doar atunci cand este convenabil avantajos? De chinezi nu ne luam (si totusi, regimul comunist este contestat intens la nivelul opiniei publice mondiale), insa, spre deosebire de acestia, cei din Moldova au iesit in strada, sunt langa noi si ceea ce fac e sa spere ca toate acele discursuri despre democratie si libertate atat de sforaite la nivel european nu sunt doar vorbe frumoase;
– Faptul ca majotitatea populatiei “s-a pisat” peste podurile noastre de flori nu are relevanta, argumentul acesta isi are justificarea in acceptarea acelui discurs nationalist ieftin pe care il refuzati. Nu discutam aici despre unire, Romania Mare, sau cel putin nu cred ca asta este esential. Ca o parte dintre manifestantii de acolo au fluturat steaguri romanesti, sau au intonat imnul, au fost o parte, si nu cred ca asta e ce ii doare cel mai tare. Mai mult, consider ca cei mai multi dintre ei au facut-o pentru ceea ce reprezinta din punctul lor de vedere Romania – poarta catre Europa; trecerea strazii cu sila nu ar fi decat o alta atitudine ce nu ar face decat sa ignore dreptul lor de a decide pentru ei, iar faptul ca “s-au pisat” pe podurile noastre si prin urmare nu trebuie sa ne intereseze nu face decat sa pledeze cauza nationalista ca ei ne apartin de drept, si ca, vor nu vor, ar trebui sa ne primeasca in urale ca salvatori;
-Da, impactul negativ economic si social ar fi semnificativ. Dar, prin prisma acestui mod de a privi lucrurile, am avea inca doua Germanii la aceasta data. In plus, nu vorbim deocamdata de unire, cu exceptia unor minti putin mai incinse de situatie, ci de situatia in care se afla niste oameni, cu atat mai apropiati noua cu cat vorbesc aceeasi limba, ca e ea moldoveneasca sau limba romana;
– Da, incapacitatea statului roman de a avea o atitudine coerenta si continuitate la nivelul strategiilor de politica externa, cinismul, atitudinea de “dar de ce sa mor eu de grija oii vecinului” si “am eu problemele mele, ce-mi mai trebuie si ale lor” etc. Motive sunt o gramada, si cateva dintre ele le-ati enumerat aici.
M-am nascut crescut la frontiera cu Rep Moldova. Sunt satula de racheti care nu stiu decat sa fluture kistaletele pe mese in carciumile locale, de moldovence venite la “facultate” a se citi produs, de mirosul patologic de transpiratie amstecat cu alcool tare, de masinile de rep moldova de care nu mai aveai loc in parcarea blocului, de limba MOLDOVENEASCA nu romana pe care abia o intelegeam.
M-am saturat de tampenia cu integrarea lor. De podurile de flori si accesul lor in Romania fara viza.
M-am saturat ca rachetii tot voteaza cu comunistii si apoi ii plange toata clasa politica de pe la noi, clasa formata din oameni care probabil de cate ori au facut vizite in RM nu au beneficiat nici de vamesii moldoveni care iti iau si sticla de suc inceputa din masina, nici de binefacerile rachetilor care fac de paza pe soselele moldovenesti si iti dau de ales daca sa te intorci la tine in tara fara masina sau intr-un sac, cand te-or gasi prin codrii seculari la mult timp dupa deces.
Ma bucur, domnule Ciutacu, pentru ca in sfarsit cineva, o voce publica, a avut curajul sa spun verde in fata cum e cu Rep Moldova.
BASARABIA PAMANT ROMANESC. Poate, dar FARA POPULATIE. DOAR PAMANTUL.
Speram ca esti un om inteligent, Ciutacule.M-am inselat.
Romania nu trebuie sa faca mult mai mult decat a facut pana acuma pentru basarabeni.
Respectiv, sa foloseasca toate mijloacele permise, conform statutului sau de tara a UE, pentru a sublinia unitatea de cultura, neam si limba dintre romani si moldovenii de peste Prut!Pentru asta nu ne va putea condamna nimeni.Daca si ei, basarabenii, vor simti ca sunt romani restul vine de la sine!
E treaba moldovenilor sa-si decida viitorul!
Bucurosi vom fi daca vor decide sa vina langa noi!
Jos comunismul!!!!!!!!! Traiasca libertatea!(chiar si iluzorie, MA INCHIN IN FATA EI). Din fericire mai sunt si oameni la care le pasa de aparente. Limiteaza foarte mult abuzurile. Nu e cazul la noi din pacate pentru ca ar fi un efort prea mare+ nu ne-am mai putea plange de mila.
@everybody: am sters doar cateva comentarii, toate injurioase, jignitoare sau rasiste. se pare ca putem sa nu fim de acord unii cu ceilalti si civilizat.
Ciutacu,n-am postat niciodata un mesaj aici,te admiram,citeam toate postarile tale si de multe ori ma identificam cu opiniile tale.Nu voi mai vizita niciodata blogul tau dupa ce ai publicat seara asta.
@Ciprian Dascal: tine de libera dvs. optiune. nu ma bucur, nu ma opun, e democratie si procedati exact cum va dicteaza constiinta sau interesul
Mai întîi, corect era “Ne-a împiedicat cineva să facem ceva concret (în afara de cântece şi versuri patriotice) pentru ei?”, findcă dacă spui “în afara cîntecelor şi versurilor” se înţelege că acestea ne-au împedicat să facem ceva concret. S-ar putea să nu te interezeze aspectul, deoarece “cui foloseşte”?
Ajungînd la poziţia ta aş spune că e mai degrabă grosolană decît cinică. Te referi la ce au spus observatorii alegerilor din R.M. ştiind doar vag ce au spus. Ai citit tu vreun raport al lor sau măcar vreun citat dintr-unul? Pun pariu că nu. Se prea poate ca numărătoarea voturilor să nu fi suferit falsificări importante, însă aceasta nu e o condiţie suficientă pentru a declara alegerile democratice. Cît timp opoziţia este clar cenzurată, nu se poate vorbi de alegeri democratice.
În al doilea punct parcă invoci “neamestecul în treburile interne”. Am văzut săptămîna trecută, pe Antena 3, parcă, o fată de 13 ani biciuită în Pakistan de către nişte talibani în plină stradă. Am avut, cum spui tu, o apăsare. Cum o apăsare am şi pentru că în Moldova sînt la putere comuniştii. E genul de apăsare instinctivă pe care oricine o resimte cînd vede o nedreptate înainte de orice raţionament pragmatic. Şi tot aici introduci şi o inexactitate. Pentru că regimul lui Voronin a avut apăsări majore în privinţa apropierii României de Europa, dovadă nu puţinele şicane pe care le-a făcut României. Mai mult, în cazul de faţă, nu România se implică în Moldova, ci Vladimir Voronin caută să implice România, cînd încearcă să pună evenimentele de acolo pe seama autorităţilor de la Bucureşti. Nu ţi se pare oarecum stupid de idealist, rizibil de ne-cinic, să crezi că un stat se poate dezinteresa de ce se întîmplă în ţările cu care se învecinează?
Constaţi că majoritatea populaţie de peste Prust “s-a pişat”. De ce ar fi faptul un argument împotriva solidarităţii cu minoritatea?
Ce ne-ar aduce unirea? Habar n-am, dar nu e vorba despre aşa ceva acum. În discuţie e situaţia politică din Chişinău.
La ultima ta întrebare, dacă ne-a împiedicat cineva să facem ceva concret pentru moldoveni, răspunsul ar fi simplu: ne-a împiedicat aşa zisul cinism. Dar, oricum, logica ta, cum se întîmplă de obicei, e ceţoasă. Ce zici tu în încheiere e echivalent cu a spune că nu poţi lua pe careva la autostop de data asta fiindcă de mai multe ori în trecut nu l-ai luat…
genul asta de intamplari intotdeauna s-a lasat cu afirmatii xenofobe
Victore,
Exista si suflet! Sistemul tau de argumente este corect, dar incomplet.
Moldova este un stat totalitar-mafiot, nici macar comunist.
Tinerii aia fug de un cinism crud estic si cred iluzoriu intr-un vest nobil – vor descoperi si ei cinismul perfid al vestului.
Sortii lor de izbanda in conjunctura actuala, in care criza amplifica implacabil egoismul, sunt infimi.
Din cauza asta mi se rupe inima cand ma gandesc la tinerii din Moldova si la noi.
Alegerile au fost declarate corecte pentru ca observatorii occidentali au avut practic misiunea sa vada asa!
Este ceva tragic in astea. Nu?
@FuXi: eu nu spun ca nu-i tragic, ci doar ca e o tentativa de lovitura de stat
A cui?
Eu cred ca aici este o provocare , pentru a deturna un protest pasnic .
In Republica Moldova s-au furat cum s-au furat la noi in 1992 voturi pentru bunicuta si comunisti lui .
in 1992 nu s-au furat voturi. nu era nevoie!
Salut Ciutace,
inteleg ceea ce spui dar in acelasi timp, stiu ca acei oameni au nevoie de sustinere. Eu sunt solidar cu actiunea pe care o desfasoara..
oricum o sa murim de foame macar sa murim impreuna..
Iar daca statele nu fac nimic impotriva comunistilor, cel putin oamenii obisnuiti sa ia atitudine.
Hai Moldova!
Tot respectul ..
Domnule Ciutacu…mi se pare o abordare corecta. Vrem sa sarim in ajutorul celui care se ineaca dar nu stim sa inotam. Sa ne rezolvam problemele noastre care sunt foarte multe si abia apoi sa oferim ajutorul altora. Nu avem o democratie veritabila astfel incat sa dam lectii altora. Asta nu inseamna ca nu au dreptate, din pacate reusim sa fim in contratimp…cand am vrut noi nu au vrut ei, acum vor ei dar nu putem noi.
Mi se pare interesanta tacerea lui basescu cel care acum nu mult timp facea declaratii provocatoare cu referire la Moldova, voronin, putin etc. Atunci era prost acum este las.
Off topic jenanta prestatia la Praga…in cat timp credeti ca o sa aiba o cadere nervoasa in public? sau cat prozac a ajuns sa ia?
Este foarte important ca indiferent ce se mai intampla sa se ceara in continuare raspunsuri la manevrele clanului basescu…ne trebuie o atitudine de pitbull.
Domnule Ciutacu, sincer, nu ma sateptam la asemenea opinii de la dumneata.Filozofic vorbind, eu apartin grupului “drepturilor fundamentale ale omului” si de aceea cred ca impartirea in rase,natii,romani,moldoveni….adica “noi si “ei” este artificiala si de sorginte colectivista, gindire social-democrata in esenta comunista. Imi pare rau sa constat ca influenta scolii “publice”,socialiste v-a format asemenea opinii de stinga. Obiectiv vorbind, pierderea Basarabiei s-a petrecut de mai multe ori dupa infamul tratat Molotov-Ribenttrop,impunerea unui KGB-ist la putere in Romania s-a facut tocmai in acest scop.Rusia si-a impus politica cu ajutorul “serviciilor” iar, Romania nu a facut nimic sa ajute cauza romanilor moldoveni.Astfel, sub propaganda ruseasca au crescut in Moldova (dar si in Romania) generatii tinere detasate de sentimentul de apartenenta nationala.In Romania, de dupa revolutie, regimul democratic,proprietatea “publica”asupra statului si “tirania majoritatii” au facut ca sa apara un intens fenomen de DECIVILIZARE a societatii, pierzidu-se valori culturale si constiinta nationala,inclusiv in rindurile intelectualilor.Rusia este o natiune mare cu o cultura importanta dar cu un regim dictatorial si o economie de marimea statului american New Jersey.Datorita rezervelor naturale Rusia, inca,se impune Europei care are o pozitie ambigua, cind vine vorba de excesele politicii externe rusesti.Conflictul din Tiraspol este un exemplu.In timp ce Rusia “lucreaza” la mentinerea Moldovei departe de Romania, la noi, nu mai exista constiinta nationala care sa contrabalanseze politica externa rusa, datorita infiltrarii masive a politicienilor romani actuali si a intereselor lor economice.
O natiune mare,domnule Ciutacu, nu-si lasa de izbeliste cetatenii, conationali din afara granitelor; uitati-va la natiunile civilizate: britanicii,nemtii,francezii,americanii pina chiar si rusii.
Sentimental vorbind, am totala repulsie pentru aceia care “de frica prabusirii economice, a anarhiei” sint gata sa desconsidere dreptul fundamental al celorlalti,de peste Prut, la o viata mai buna intr-o lume civilizata europeana.Prin anii 80′ in urma conflictului ruso-chinez de la frontiera pe riul Amur,trupele chineze au eliberat niste prizonieri romani din ww2, dela Stalingrad.Unul dintre ei s-a intors in satul natal din Banat, dupa 40 si ceva de ani. A fost eliberat dintr-o mina de cupru unde lucrase 30 de ani fara sa vada soarele.Cind a venit acasa nu mai avea identitate, statul roman l-a primit dar “pe sest”.A plecat flacau in 1940 sa-si apere tara care, l-a uitat timp 40 de ani si care i-a fost rusine sa-l recunoasca.Omul nu a mai gasit radacinile si s-a sinucis in ziua in care si-a vazut meleagurile copilariei, la care visase atita amar de ani.Ce fel de parinti isi uita copii?? Domnule Ciutacu, eu stiu foarte bine cum este printre straini si de aceea va rog sa ma credeti ca, faptul ca exista tara mea natala si meleagurile copilariei imi da sentimentul uman de “dor de acasa”, de aparteneta la o parte a umanitatii, fara de care viata ar fi de nesuportat. Nu intinati speranta de mai bine si sentimentul de apartenenta la neamul romanesc a romanilor de pretutindeni, inclusiv a celor din Basarabia!!
Licuriciul cel Nou nu agreeaza modelul revolutiilor portocalii. Din acest motiv la Chisinau sunt niste manifestari violente dupa niste alegeri “destul de corecte”.
Ma tem ca vom constata ca nu avem un presedinte jucator ci un presedinte papagal.
VREM UNIRE CU MOLDOVA.. DACA SI TU VREI UNIREA DA MAI DEPARTE ACEST MESAJ..NOI AM DAT COMUNISMUL JOS IN 89,MOLDOVENII AZI POT FACE LA FEL!!
NU UITATI CA IMPREUNA SUNTEM MAI PUTERNCI DECAT ORICE PUTERE MONDIALA
eu te-am jignit si-mi cer scuze!
cum a spus cineva mai sus atitudinea pe care o propui se potriveste la nivel de oficialitati,dar ca sa fim oameni nu caini,eu cred ca tinerii aia din strada,care s-au revoltat pt. democratia lor nu pt vreo unire, nu merita spatele nostru(opinia publica) intors atunci cand ridica steagul Romaniei in mijlocul lor;
cat despre comunismul votat si legal constatat,ma intreb,ceausescu la revolutie era sau nu alesul poporului?daca era,atunci noi sa nu deschidem gura mai ales ca l-am si omorat ca pe-un sobolan,fara judecata.
inca o data imi cer scuze!
Domnule Ciutacu pot spune in acelasi timp ca sunt si nu sunt de acord cu “jetul”respectiv!
Sa va explic de ce:
Asazisa revolutie moldoveneasca la care asistam nu este a MOLDOVENILOR din RM ci a TINERILOR(elevi si studenti).
Acesti tineri nu au nici o legatura cu podul de flori,majoritatea abia au primit de foarte curand dreptul de vot.Sperantele si visele de a scapa de o conducere comunista s-au naruit asa ca au iesit disperati in strada sa faca ceva!Pentru intentiile lor curate si sincere am toata admiratia si sunt cu sufletul alaturi de ei!
NU vor face nimic pentru ca ei sunt singuri!Parintii lor si adultii in general sunt cei CARE au votat secera si ciocanul.
Observatorii externi nu gresesc cu nimic cand afirma ca alegerile nu au fost fraudate !
I-si merita si ei(moldovenii) soarta asa cum si noi ne-o meritam pe a noastra(a mintit Brucan cand a spus ca avem nevoie DOAR de 20 de ani pentru a ne trezi din prostie !)
Apropo ! Base e mandru de fetele lui ?
Cu stima
Iulian
Sunt destui alogeni in tara care-ti impartasesc gandurile. O natiune , poate prima in Europa, Germania, a demonstrat ceva in ’89. Ce ? Tocmai ca este o natiune. De aici vine si restul. Dar cred ca este greu sa intelegi. Cei risipiti in lume au alte mentalitati.
Nene Victor,
Cu tot respectul, dar iti recomand un manual de istoria romanilor, ca sa vezi de ce ne intereseaza atat de mult Basarabia.Sangele apa nu se face. In plus, soldatii romani mor prin Afganistan si Irak, dar de sangele romanesc sa ne dora-n cot nu?
P.S. Si cat imi placea de tine…pacat
Victore,
Iti inteleg punctul de vedere, insa aseara la Sinteza Zilei ai exagerat. In felul in care ai argumentat, si revolutia din 89 era ilegala, neavenita si nedemocratica. Stiu ca nu trebuie sa exageram cu miscarea din Moldova, insa nici sa’l cantam pe Voronin. Realitatea e ca beneficiaza asa cum zicea si Badea de o situatia favorabila internationala(pentru el).
Te rog gandeste’te.
Ins agandeste’te ca moldovenii aceia sufera (aceia care sufera!!!) de douazeci de anu si mai bine. Noi stam comozi, care in Romania, care in Canada ca si mine. Insa ei nu stau deloc comozi. Cum nici unul dintre noi toti nu stateam in 89.
Valentin Stan a exagerat si mai si ca tine. Bine ca s’a terminat emisiunea ca nu’l mai oprea nimeni. Voronin e omul Moscovei nu un dansator pe sarma pt independenta republicii Moldova. Ipochimenu e prietenaru’Moscovei neprecupetind nici un efort in a ne varsa noua romanilor toate laturile in cap. Fie ca suntem imperialisti, fie ce’i mai trece prin cap, omuletzu’ rusofil n’are limita.
In concluzie: vestul(Solana) mananca kkt la faza asta la fel cum mananca cand o pupa’n fund pe Macovei sau Morar.
Daca ma’ntzelegi.
Sper sa-i dea afara pe comunisti, sa-i execute!
Voi nu vedeţi pădurea de copaci… Băsescu a declanşat o revoluţie la Chişinău pentru a crea o diversiune! Nu-i aşa Victoraş?
N-ai dreptate Ciutacule.
Poate nu stiti despre drama desnationalizarii pe care au trait-o moldovenii de peste Prut. 1000 de ani de ocupatie maghiara in Ardeal nu au facut cat 200 de ani de ocupatie ruseasca in Moldova.
Intotdeauna am considerat ca cel mai mare rau al Romaniei a fost vecinatatea cu Rusia.Incepand din 1711 de la batalia de la Stanilesti pe Prut Unde Dimitrie Cantemir, altfel om destept, s-a aliat cu Petru cel Mare impotriva turcilor. Intamplarea a afacut ca doi boieri moldoveni, care se ocupau cu aprovizionarea armatei s-au gandit ca ar fi mai bine sub turci decat sub rusi si nu s-au mai dus cu poviziile in tabara moldo – rusa. Au venit turcii, s-au inteles cu Petru cel Mare si au plecat fiecare in treaba lui. Nu s-a dat nicio batalie. Consider ca acei boieri moldoveni sunt eroi nationali, pentru ca acum vorbeam toti ruseste, inclusiv tu Ciutacule. Toti tarii rusi au urmat apoi testamentul lui Petru, de a cuceri stramtorile Bosfor si Dardanele. Numai o minune ne-a salvat.
Am intalnit moldoveni pe vremea lui ceasca, atat de dezradacinati incat nu stiau ca limba romana este aceeasi ca moldoveneasca, pentru ca nu le-a spus nimeni niciodata.
Poate ca au facut ei ceva peste podul de flori pentru ca in 20 de ani Romania nu a reusit sa mai faca un pod peste Prut. Romania nu a reusit sa creeze efectul vitrina la care moldovenii sa se uite si sa ravneasca si ei la mai bine.
In rest ai dreptate.
Am sa ma refer la prima afirmatie a lui Victor Ciutacu, “- Au fost alegeri democratice? Au zis observatorii că nu s-a manglit? Care-i treaba noastră la afacerea asta? Moldovenii au întrebat cum a ieşit Băsescu preşedinte?”
Au fost alegeri democartice? Pe dracu. Toata manipularea aia facuta de singurul post de televiziune care se prinde la tara ce e? Cum era Romania in 90? Cand in afara de Bucuresti si Timisoara toata tara era cu FSN-ul si Iliescu? Si nici in Buucresti si Timisoara nu era chiar ok. Sa ne aducem aminte ca lumea din Bucuresti aplauda venirea minerilor? Alea au fost alegeri libere? Daca numim libere faptul ca si la noi si la ei s-a votat de mai multe ori (la ei chiar legal) atunci ai dreptate.
Au zis observatorii că nu s-a manglit? In 1990 am fost observator LADO la Braila. am vazut cum s-au furat voturi de toti de acolo. La Centru unde se bagau datele. La Directia de Statistica. Asta stampiland niste voturi neconvenabile de 2 ori ca sa fie anulate. Ce poate face un observator? Nimic. E o prostie chestia asta cu observatorii.
Treaba noastra in afacerea asta e sa fim de partea noastra. Adioca si a lor, si a romanilor care traiesc in Italia si in Spania, si acelor de pe valea Timocului, si din Bucovina. Pur si simplu sa ne pese ce li se intampla. Asta fiindca, domnule Ciutacu iti scriu in limba romana. Si cred ca intelegi aceasta limba. Deci ne leaga ceva. Si ca asa cum Occidentul a fost langa noi cand mureau oameni pe strada la Timisoara si la Bucuresti si in alte zone (dincolo de lovitura de stat, oamenii au iesit sincer in strada impotriva comunismului) asa e normal sa ne pese. Spuneai de observatori. Si daca interesele Occidentului (OSCE din care face parte si Rusia) acum sunt sa inchida ochii? Si sa valideze alegerile astea? Au inchis ochii de atatea ori. Si in Irak cand Saddam dadea cu chimicala peste kurzi, si in Gruzia, si in Osetia, ca sa nu mai vorbim de Serbia, unde doar unii erau vinovati. Daca interesele o cer vor inchide ochii la fraudarea alegerilor.
“Moldovenii au întrebat cum a ieşit Băsescu preşedinte?” Adica cum? Eu l-am votat pe Basescu. Nu prea aveam ce sa aleg intre Basescu si Nastase. Asa cum l-am votat si pe Iliescu impotriva lui Vadim fiindca am ascultat-o pe doamnea Cornea. Nu regret asta, Asta am avut de ales atunci. In 90 am votat cu Ratiu fiindca eu mai cred inca intr-o politica eleganta.
Domnule Ciutacu, esti naiv sau faci pe prostul incitand la discutii ? Cum poti sa pui intrebarile astea ? (punctul 2-3-4 sau cate pachete de intrebari oi mai fi pus dumneata acolo nu mai comentez)
Foarte corecta pozitia ta si mi-a placut cum ai aparat-o si aseara la Gidea.Este evident pentru oricine(ma mir de dl.Roman)ca situatia din Moldova va evolua exact asa cum vor dori Rusia,SUA si Europa(bineinteles dupa ce se inteleg intre ele).Pe noi,degeaba ne strofocam,nu ne baga nimeni in seama.Nu esti de aceeasi parere?
..macar ei au singe-n nas sa iasa in strada si sa se revolte. noi ii avem pe ciutacu si alti ca el care, ascunsi dupa sticla tv-ului, spun si ei ce ar trebui noi sa urlam in fata presedintiei..problemele lor cit mai ales ale noastre pot fi rezolvate usor cu o cutie de cartuse. impuscam din considerente umanitare asa, la intimplare numai citiva din ei si va jur ca ajungem in fruntea EU..