Esti aici:
Prima pagină > Blog > Mintea mea, în gândul ei... > Hai să plângem fals la morminte străine

Hai să plângem fals la morminte străine

UPDATE: “Vorbe grele” & “Sinteza zilei”

Dacă interesul o cere, hai să dăm împreună curs valului. Discutăm, cât se poate de fără patimi, despre iureşul de la Chişinău. Şi o să încep eu, nepatriot spurcat ce mă aflu, asumându-mi riscul de a şoca. Iată, pe scurt, poziţia mea personală extrem de cinică. V-aş fi recunoscător dacă v-aţi abţine de la naţionalisme ieftine, de paradă.

– Au fost alegeri democratice? Au zis observatorii că nu s-a manglit? Care-i treaba noastră la afacerea asta? Moldovenii au întrebat cum a ieşit Băsescu preşedinte?

– Avem o apăsare că-s comuniştii la putere la Chişinău? Da’ noi am cerut voie molovenilor să trecem la capitalism? De chinezi nu ne luăm că nu se trezesc subit anticomunişti?

– Majoritatea populaţiei de peste Prut s-a pişat pe podurile de flori într-un jet comun de presiune maximă. Atunci de ce vrem noi să-i trecem strada cu de-a sila?

– Ce ne-ar aduce ipotetica – şi imposibila – unire a Molovei cu patria-mamă? Cumva un faliment de ţară, o prăbuşire economică generalizată şi anarhie? Cui foloseşte?

– Ne freacă grija de soarta molovenilor de naţionalitate română. Ne-a împiedicat cineva să facem ceva concret (în afara cântecelor şi versurilor patriotice) pentru ei?

Comentarii

comentarii

Similar Posts

285 thoughts on “Hai să plângem fals la morminte străine

  1. Bai daca va emotioneaza revolutia aia web2.0 e deja la universitate gruparea “Noii Golani” o sa mai para vreo 3-4 twiteresse si va scoateti la o berica. Viva la revolucion ( ehh sa fi avut el che un blackberry…)

  2. mai…victoras,chiar nu pricepi diferenta dintre forta unei tari mari si cea a doua mici.Priveste in perspectiva amice,nu doar la ziua de maine. dar..ce sa mai zic… la varsta ta nu mai poate sa-ti schimbe nimeni parerea asa ca nu o sa incerc tocmai eu.

  3. Până la urmă, dacă se rezolvă această mini-revoltă, guvernul de la Chişinău va da vina tot pe România.
    România este vinovată si pentru faptul că economia lor nu merge, că a fost secetă anul trecut şi pentru faptul că numai ninge iarna.

  4. Sunt unul dintre cei pe care ii freaca grija de moldovenii de peste Prut si am facut ceva practic pt asta, atat cat poate un om obisnuit sa faca. Mereu am fost prieten si sustinator al unor basarabeni din orasul meu. I-am tratat chiar cu favoritism ori de cate ori a fost nevoie. I-am facut sa se simta ca acasa. Am discutat si ne-am informat reciproc despre istoria acelei regiuni. Au fost acte culturale ale unor oameni simpli.Rezistenta se mai face si prin cultura, prin informare si schimbarea mentalitatilor. Mereu am fost cu un ochi in patru si am reactionat impotriva diferitelor atacuri jignitoare la adresa lor. Da, sunt de acord cu unirea chiar daca unii dintre ei s-au pisat pe podul de flori, cum de altfel au facut-o si destui romani, chiar daca multi basarabeni iau cetatenie romana ca sa se ajunga mai bine la bani, etc. Da, sunt pt unire chiar daca asta inseamna alte probleme si dificultati. Sunt obisnuit sa fac foamea de multe ori. Numai in ultima luna am avut zile in care abia am avut ce manca din cauza intretinerii. Cred si eu in niste idei, idealuri ale mele. Este probabil de vina si educatia venita din partea bunicului meu. Sunt un cacat cu ochi din Craiova dar in aceasta chestiune chiar ma doare sufletul. Am si eu damblalele mele printre care se afla oftica legata de existenta a doua tari romanesti in loc de una…

  5. @ adi

    Domnul meu, nu vom stii cum va fi omenirea peste 100 de ani si ce “capuri” (lol?!) o vor conduce, dar am mai avut experienta comunismului in trecut si deja stim cum merge acest sistem. progresul nu inseamna revenirea la un sistem care a esuat in mod repetat si al carui exemplu negativ il intalnim inca in niste tari de pe planeta asta.

    In Mad Max era vorba de o lume post-apocaliptica, nu de o distopie (e o diferenta mare), dar ma rog nu discutam filme aici.
    Nu cred ca am o gandire de tip orwellian desi este de remarcat faptul ca un om care a trait in Occident a inteles atat de profund ce inseamna un sistem totalitar fara sa aiba experienta sistemului respectiv pe propria piele. iar Base nu e anticomunist in realitate, cum de fapt nu e nimic din ce a zis ca e inainte de a fi ales. Nu vreau sa simplific problema prin Voronin = comunism = rau, desi in esenta din pc meu de vedere “comunism = rau” in orice context spatio-temporal. demonstratiile pot fi, insa, mult mai complexe.

    N-am zis in viata mea ca Base e cool, daca ati fi urmarit comentariile mele pe acest blog ati fi vazut si parerea mea vis a vis de acest om.

    Apropos, sunt de gen feminin…stupoare!?

  6. Interesante mesajele de adeziune … Adeziune la ce? Inca nu stim daca alegerile au fost fraudate sau vedem o copie a Romaniei 2004! Daca alegerile n-au fost fraudate, atunci trebuie sa dovedim respect fata de optiunea unui popor suveran. Daca au fost fraudate atunci tot o problema interna a Republicii Moldova este! Oricum, a venit manusa pentru necesarul de perdele de fum din Romania …

  7. Crede cineva ca in momentul de fata ceea ce se petrece la Chisinau e mai mult decat un traditional meci de ping-pong intre SUA si Rusia? Crede cineva ca realmente le pasa jucatorilor de ping-pong ce se alege de Moldova? “Fraude la vot”, “anti-comunism”, “actiune bine gandita si bine platita” – chiar nu sesizati cat de lipsiti de fantezie sunt salariatii CIA si FSB care acum lucreaza pe strazile si in diverse case conspirative din Chisinau? Ma-ntreb cand naiba vor gasi alte retete mai inteligente pentru organizarea de lovituri de stat…

  8. este o chestie de “bun simt” sa fin solidari cu manifestantii moldoveni asa cum am facut si cu cei din Kiev la vremea lor (2004-2005). Mesajul lor est anticomunist.
    In plus doi lideri ai opozitiei actuale (PDL & PNL) au mentalitate ROMANEASCA, au facut studii in Romania, au adus un suflu politic nou (curent anticomunist veritabil) in mica lor patrie.
    Daca au pierdut alegerile prin frauda sau daca au fost inselati vom vedea mai tarziu. Miscarea lor protestatara are nevoie acum de simpatia noastra.

    multumesc.

  9. Revin, mai hotarat acum: chiar vom avea probleme de data asta, caci se pare ca ai nostri si-au bagat coada pe acolo.

    Imi permit sa va amintesc tuturor o parte din doctrina Huntington: sa luam noi Moldova, iar Ungaria sa ia Ardealul. Asa ca mai bine ne-am potoli…

  10. Anca, tu chiar compari Romania cu Moldova??:))) Doar pentru ca sunt solidara cu moldovenii nu inseamna ca nu vad cate tampenii se intampla la mine in tara. Dar sunt doua situatii care nu se pot compara. Imi doresc din suflet ca moldovenii sa realizeze ceea ce isi doresc si sa se simta si ei liberi. Mai ce ma dezgusta cand oamenii se lipesc asa de putere. E rau cu excesul asta de dopamina…sunt bolnavi saracii bufoni. JOS COMUNISMUL!!!!!!!!!

  11. Domnu’ Ciutacu, sunt de acord cu dumneavoastra. Dar imi puteti spune de ce mergem sa democratizam Iracul si sa stabilizam Afganistanul? De ce eram prieteni cu Gerogia portocalie si ne bucuram la “revolutia” de la Kiev?
    Era sa zic ca politicienii nostrii nu au simt istoric, dar mai bine spun ca nu au coaie.

  12. Buna ziua d-le Ciutacu,

    Trebuie sa recunosc(din nou )ca aveti dreptate;sunt de acord cu argumentele Dvs.Imi pare rau de moldoveni,dar eu cred si simt ca nu vor sa se uneasca vreodata cu Romania.Dorul unirii ne dainuie,dar nu ii dainuie pe ei.Ei vorbesc limba moldoveneasca,nu limba romana, din cate recunosc multi.Ii doare pe ei de necazurile si durerile noastre?
    Nu prea se inghesuie vreodata sa ne sprijine in vreun fel.Trebuie sa-si construiasca istoria cum ne zbatem si noi sa ne-o construim.
    Dureros,dar asta cred eu ca e realitatea.

    Cu mult respect,
    IoanaP

  13. @Ioana
    LIMBA MOLDOVENEASCA?????
    Bun si pe cand ardeleneasca,munteneasca,banateana,am uitat ceva?:-)

  14. O mica fasaiala studenteasca.E greu sa taci malc 4 ani dupa care brusc sa te ia cu frisoane de revolutionar dupa alegerile pierdute….

  15. poate o sa t superi…poate o sa ma detesti dar eu vreau c acei moldoveni, romani din moldova sau cum vrei tu sa+i numesti sa se intoarca in romania..poate ca suntem saraci dar eu sunt boem, de moda veche si nu vorbesc cu nationalisme ieftine dar basarabia e parte din romania…multumesc pentru intelegere…

  16. @bogdan.daradan: de ce m-as supara? e dreptul tau la opinie, foloseste-l!

  17. de data asta nu am incotro si trebuie sa recunosc ca sunt de acord cu victor ciutacu. nu vreau sa-i gadil orgoliul, o fac destul o doamna mihaela si o doamna anca si alte doamne de pe blog dar cred si eu ca acum nu ar trebui sa ne mai gandim la soarta moldovenilor dupa ce ani de zile, au refuzat sistematic asa zisa infratire.
    desi daca e sa gandim cu inima totusi tinerii aceia care vor sa scape de teroarea rosie nu au nici o vina pentru reactiile parintilor lor.

  18. TOATE EXPERIENTELE MELE CU MOLDOVENII DE DINCOLO DE PRUT AU FOST ABSOLUT LAMENTABILE.DAU DOVADĂ DE O FLEXIBILITATE MORALĂ SCANDALOASĂ, PE CARE AM FOST DISPUSĂ SĂ O TOLEREZ PÂNĂ LA UN MOMENT DAT,DAR CARE ACUM , CÂND VĂD CE SE ÎNTÎMPLĂ LA CHIȘINĂU, MĂ DEZGUSTĂ.NU POT SĂ EMPATIZEZ CU EI ȘI NICI CU „FĂTUCILE” NOASTRE DE LA TV, CARE AU INTRAT ÎN FRISON CÂND AU VĂZUT ARBORÂNDU-SE STEAGUL ROMÂNIEI. DACĂ MOLDOVENII AR FI IUBIT „PATRIA-MUMĂ”, ACESTE PROTESTE AR FI TREBUIT SĂ SE DESFĂȘOARE ÎN URMĂ CU 18-19 ANI.EI SUNT RUSOFILI ȘI COMUNIȘTI DECLARAȚI, IAR ROMÂNIA ESTE DOAR TOIAGUL PE CARE SE SPRIJINĂ PENTRU A ACCEDE ÎN U.E. ESTE ÎN FIREA LOR SĂ SUGĂ LA DOUĂ OI ȘI SĂ PROFITE DE MANIFESTĂRILE LACRIMOGENE ALE UNOR MEDII UNIONALE ȘI NAȚIONALISTE DIN ROMÂNIA.

  19. @Victor Ciutacu: E ca si cum as zice ca imi asum riscul sa va supar cu postul meu. Nu zic asta decat daca-s convins ca prin ce scriu va voi supara. Pe mine nu ma mira parerea in sine cat superficialitatea cu care priviti fenomenul. Poate ca aveti dreptate, sa revenim la oile, oierii si vilele noastre.

  20. @Paratraznetul Fanica
    Stai linistit mai exista pe lume limba americana,braziliana,australiana,venezueleana,o gramazie de limbi,ce strica si moldoveneasca:-)

  21. @ramo

    Imi doresc din suflet ca moldovenii sa realizeze ceea ce isi doresc

    Sincer, si eu — daca “sa realizeze”= sa constientizeze.
    De pe site-ul Antena 3:
    In Piata se scandeaza Romania, Romania!

    Say wha’?

    Imi amintesc de un sondaj de prin 94-95,
    cand moldovenii erau intrebati daca si-ar dori unirea cu Romania.
    Majoritatea nici nu doreau s-auda!

    Pasaj dintr-un interviu care mi s-a lipit de creier:

    -Noi suntem moldoveni, nu romani.
    -Dar vorbiti limba romana.
    -Nu vorbim limba romana, vorbim limba moldoveneasca.
    -Pai si atunci noi cum de ne intelegem?

    (atentie mare!)

    ASA NE-NTELEGEM NOI.

    Come again?!!!

  22. @Paratraznetul Fanica

    noi avem orgolii, le au si ei pe ale lor…

    Nu numai ca nu prea avem orgolii,
    dar am senzatia ca nici demnitate nu mai avem!

  23. @pnc: deci, daca nu suntem de aceeasi parere, trebuie sa ne-ntoarcem democratic la oile lu’ Gigi. trista inmormantare, misto coliva…

  24. pai victor m/am gandit sa nu ma consideri sovin doar pentru faptul ca am comparat revolutia romana cu ce se intampla in moldova dar eu chiar cred ca basarabia e pamant romanesc…asa m-a educat bunicul care era s moara acolo pe front cand l-a trimis antonescu sa elibereze basarabia de la rusi…

  25. @mery
    N-ati auzit termenul?Nu l-am inventat eu-ei il folosesc.
    Cu stima,
    IoanaP

  26. @ mery : deja in U.E. se vorbeste despre limba moldoveneasca, daca nu ma insel chiar Cioroianu si-a pus semnatura pe un document in care se vorbea despre limba moldoveneasca.

    @ de mama lor : esti gelos? eu cel putin semnez cu prenume si nume, tu cine esti?
    Vad ca remarci numai doamnele,dar sint si domni care ii gidila orgoliul! Ha? In ceea ce ma priveste, scuteste-ma cu aluzii atunci cind nu ai argumente.

  27. @mery
    Va rog cititi comentariul lui Anca pentru “ramo”.Acum l-am vazut si l-am citit.
    IoanaP

  28. Asta baga tancurile peste Moldoveni.. cred ca o sa iasa cu varsare de sange.. Doamne ajuta.
    Deja mi se face pielea de gaina.
    Ce presedinte au.

  29. @IoanaP
    Nici o problema,dar sa nu dam apa la moara unora care chiar sunt convinsi de asta.Comunismul in Moldova chiar a reusit spalarea creierelor,numai ca tinerii care protesteaza au creierele,,INCA”nealterate.
    ASTA E SANSA LOR,SA LE-O RESPECTAM
    Si sa speram ca ei sa aiba un VIITOR,ca noi romanii…….suntem cu JIJI,BASELU si restul gastii.

  30. esti idiot ba victore,stiai?si asta e putin spus,dar asta asa ca mi esti simpatic, voi astia rationalii de bucuresti..moldova ca si romania traieste din banii veniti de afara,poate luam exemplu de la ei ca nu e mare diferenta..tu crezi ba ca n 1918 s a pus problema ca i luam noi pe ei n spate?nu te gandesti ca prin unire se poate trezi societatea romaneasca la realitate,mamaliga aia care nu mai explodeaza si doar fasaie,esti un comunist ba,ceea ce se intampla acolo seamana cu ce a fost la mineriade la noi,dar tu i tii partea lui iliescu,cand au protestat baietii la ziua lui tu vorbeai despre fluturi

  31. @stragopulis: nu cumpar anticomunisme ieftine si isterice. in plus, e ultima oara cand ma jignesti la mine pe blog, crede-ma…

  32. @Mihaela
    Cioroianu???HOOOOO FUCK IS CIOROIANU?
    Cat despre UE,baietii aia au citit raportul printre randuri,asa ca respect pentru POLITICA EXTERNA A ROMANIEI DIN ULTIMII 5 ANI!

  33. Tot ce ati scris este fals.la granita noastra vrem o tara stabila cu un regim democratic(nu e cazul Moldovei)UE si NATO vrea o zona de stabila.Alegerile s-au furat inainte si dupa.CINE VREA SA_I TRAECA STARDA?Am fost primii care am recunoscut independenta Moldovei.Din lipsa de argumente sau din p`rea multa aroganta falsificati realitatea,chestie care da apa la moara comunistilor din Moldova.Cum ar suna in OFICIOSUL Moldovei”Victor Ciutacu da de gol complotul pus la cale de autoritatile romane” si acum citez de mai sus-Atunci de ce vrem noi să-i trecem strada cu de-a sila?Exista planuri ale guvernelor Romaniei de anexare a Moldovei.
    A rectifica este caracteristic inteleptilor

  34. branza noastra-i cea mai buna, legumele romanesti sunt mai bune decat alea straine, tzara noastra e cea mai frumoasa de pe glob, Basescu e Dumnezeu, suntem cei mai ospitalieri, romancele sunt cele mai frumoase si alte exagerari de genul. moldovenii vor si ei o limba a lor care sa se numeasca moldoveneasca si au reusit sa obtina o recunoastere internationala pt “orgoliul” asta pe care noi n-am obtinut-o pt “orgoliile” mai sus mentionate. :))

  35. Ceea ce se întâmplă acolo e o tragedie. Mor oameni. Indiferent ce părere am avea, trebuie să privim lucrurile cu decenţă. Cu privire la alegeri, nu cred că vreodată în lumea asta comuniştii au ieşit învingători în alegeri democratice. E un nonsens. Comunismul este cel mai criminal sistem care s-a inventat vreodată. Şi noi satăzi trăim tot în comunism, doar faţada s-a schimbat.

  36. Problema pe care o au şi au avut-o locuitorii Basarabiei cu noi românii, e justificată. În perioada interbelică, acolo s-au aciuat cei mai corupţi funcţionari, iar conducătorii swe duceau acolo numai la ocazii festive, sau de alegeri. Şi cu ce ar fi asta diferit de ceea ce se întâmplă azi în România “democratică şi europeană”? Cu numic.
    În afară de asta, ne-am obişnuit să-i numim pe cetăţenii Basarabiei ca fiind “ăia”, durându-ne adânc în… cot de derapajul spre un regim autoritar de tip rusesc, adică după “modelul Putin”. O fi sau nu normală atitudinea autorităţilor române? Cred că se vede după ceea ce fac în propria ogradă. Cum nu sunt bonav de patriotism, ci doar de dreptate, dacă P. Comunist din Moldova şi Vorornin ar avea sânge-n instalaţie, ar repeta alegerile, şi ar câştiga mai detaşat, deoarece în mediul rural se aude numai vocea puterii prin intermediul postului naţional de televiziune. Vă sună cunoscută situaţia? La noi cum era în ’89? La fel, dar aveam Europa Liberă şi Vocea Americii, iar noi nu ne-am sinchisit să deschidem nici un post TV, privat în R Moldova. Aşa ne trebuie!

  37. Sincer, ma uit aproape k si la un film cu prosti. In loc sa incercam sa fim civilizati si sa dezbatem logic pe o tema care ne priveste si pe noi (vrem, nu vrem), se vehiculeaza tot felul de jigniri si injurii. Asta e romania zilelor aceste. Cum am zis, neam de straitza.
    Faptul ca unii nu-si pot imagina a alegerile au putut fi fraudate ma socheaza. Aloooo, nu traiti in Romania? Cu tot cu intrarea romaniei in europa, autocarele cu votanti impanzeau strazie patriei pentru a castiga cine trebuie. Si Victore, nu pe antene erau difuzate spoturile alea geniale cu alege pe cine trebuie?
    Oameni buni, ori am devenit eu prea sceptic ori Jiji, Base si Nutzi ne-au facut sa ne luam zborul de pe lumea reala in care traim si ne intereseaza doar fumul. Sa fie fum de knabis cumva?
    Deci da. S-au fraudat la ei alegerile in draci. Pe forumuri si vorbind cu prietenii sotiei, moldoveni, descopar marturii ale oamenilor confruntati cu fraudele (morti care voteaza, oameni interzisi sa voteze, si alte cazuri ca acestea).
    Asa ca va rog putina decenta si mentinerea unui minim contact cu realitatea care ne inconjoara. Si Bush a fraudat alegerile, la el in batatura.
    Cu stima, Alex Blaj.

  38. Fiecare cu parerea lui.Totusi, mi se pare suspect ca dupa ce in sondaje aveau 35%(comunistii fiind la putere,deci sondajele nu prea puteau fi masluite)acum au 50%-51%,deci au majoritatea in parlament si pot pune presedintele.E suspect,daca au fost asa de corecti,de ce le este frica si nu doresc sa se faca iarasi alegeri,ci ei vorbesc de implicarea Romaniei.Daca dumneavoastra nu credeti ca tineretul poate schimba ceva este opinia dumneavoastra.Eu cred altceva.Cred ca mai exista si romani care cred ca schimbarea va veni(ex:Domnul Presedinte Crin Antonescu).Cum Germania a putut si noi putem.Este vorba despre constinta.Pe unii ii intereseaza de cei de peste Prut.

  39. De obicei Victore mai asteptai pana sa-ti formezi o ideie…te-ai aruncat ca musca’n lapte acum. Pe bune zi si tu cand te-ai simtit vreodata roman?

  40. d-le ciutacu,nu inseamna ca daca ne solidarizam ,automat ne si unim.dar e de bun simtz sa-i ajutam sa-si democratizeze societatea.comparatia cu china e cel putin fortzata.ideea ce vreti s-o spunetzi subliminal ar fi urmatoarea: lumea a inceput sa uite de clanul basecu.iar de jiji,valul revolutiei de la chisinau l-a ingropat si inecat si pe el.

  41. Mi-amintesc cât de uimită am fost astă iarnă când, într-un moment de maximă sinceritate, o cunoștință din Republica Moldova mi-a spus că degeaba încearcă ei, părinții, acasă, să-și învețe copiii să vorbească în DIALECTUL românesc, dacă de la grădiniță li se întorc cu un ”și fași” sau ”da’ di șe?” neaoș, spus în LIMBA moldovenească…

  42. Daca pe frontiera cu Moldova s-ar pune un frumos indicator cu WC, as merge fericit si as mictiona pe ea toata.
    Dar cum indicatorul nu e pus, o s-o consider doar un boschet si voi mictiona mai cu fereala.

  43. E ciudat, cred ca este prima data cand nu ma regasesc in cuvintele si parerile dumneavoastra… Nu pot sa fiu de piatra si sa nu vad ca foarte multi tineri si-au luat inima in dinti si au iesit sa sustina un lucru in care ei cred. Ma tot intrebam zilele astea unde este forta opiniei publice, unde este forta poporului care, cel putin la noi, nu doar ca nu este bagata in seama dar parca suntem intr-o stare de coma fara sperante de revenire. Iata ca totusi in ultimele zile, s-a vazut o licarire.
    Ma simt ciudat sa vad pe viu si sa inteleg multe lucruri, la care am mai asistat o data in ’89 dar atunci aveam doar 6 ani…
    Daca tinerii din ’89 nu luau atitudine, nu cred ca mai puteam in momentul acesta sa scriu pe acest blog. Sunt de acord ca a fost o manipulare puternica, dar totusi, este usor cinic ca uitam atat de usor lucruri care s-au petrecut nu demult…
    Stiu doar ca acum cateva decenii romani au murit pe front pentru unirea Basarabiei cu Romania; si mai stiu un lucru, ca daca acum dintr-un motiv sau altul as fi fost la Chisinau eram si eu acolo in mijlocul multimii, luptand pentru un ideal.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.