Esti aici:
Prima pagină > Blog > Mintea mea, în gândul ei... > Tipologiile de succes facil şi parvenire

Tipologiile de succes facil şi parvenire

Nu-i vreo descoperire epocală că România ultimilor 20 de ani a răsturnat scara valorilor şi că, într-o societate tot mai viciată, se promovează de regulă şi, ulterior, se parvine pe criterii care n-au nici măcar o vagă legătură cu instrucţia, erudiţia, competemţa sau bunul simţ. Două lucruri m-au determinat să vin către acest subiect, deşi nu-i vreo noutate. Pe de o parte, un mail sau o postare a cuiva, ceva gen “Victore, nu-ţi mai bate capul, suntem conduşi, ca ţară, de absolvenţi de facultăţi particulare”. Chestie, cu tot respectul pentru excepţiile care confirmă regula şi pe care le salut, cât se poate de reală şi dureroasă. Pe de altă parte, uitându-mă în jurul meu (în ultima perioadă, din motive care mă privesc, mai mult decât obişnuiam), am remarcat, fără pretenţia de a crede că am acoperit toate categoriile, mai stridente ca niciodată, câteva tipologii ale succesului facil: curva obraznică, imbecilul docil, prostul agresiv, superficialul/suficientul glamour.


Vă provoc şi pe voi, cititorii acestui blog, în contextul în care ştiţi că mă adresez cu îndărătnicie şi programatic celor cu inteligenţă peste medie, să vă pronunţaţi, să mă combateţi, să adăugaţi alte categorii şi, eventual, să exemplificaţi, ca să nu discutăm pe sec. Aş prefera ca aproximativii şi analfabeţii să se abţină…

Comentarii

comentarii

Similar Posts

236 thoughts on “Tipologiile de succes facil şi parvenire

  1. Victor, sper sa nu-mi cenzurezi mesajul…

    Hmmm, de multe ori nu am fost de acord cu maniera agresiva sau cu unele idei de-ale tale, desi le respect, dar tema atinsa de tine mai sus este demna de luat in seama. Chiar mai mult, e un semnal de alarma. O situatie care nu se poate modifica, decat prin sacrificarea unei generatii.

    Problema foarte, foarte spinoasa e ca educatia nu o faci numai la scoala, cel putin eu nu asa am facut-o. Ci si prin sute de carti, studii, mii de ore de rezolvat la mate, fizica, olimpiade etc.

    Cu stima, o zi faina.

  2. Victor,eu iti scriu din Germania.Aici,cei cu studii superioare,care mai au si ceva doctorate ,sunt tratati cu foarte mare respect,indiferent de tara de provenienta.La noi,eventual te-ar lua in deradere si te-ar considera prea calificat.Te-ar trimite la plimbare in secunda urmatoare.Eu am vesti foarte proaste pentru Romania, de aici ,din Germania.De anul trecut,nemtii ne vor afara din UE.Vor sa ne dea afara,pentru ca toate rapoartele sunt negative,fara exagerare asa cum spunea Base.Nu se respecta hotararile CEDO,vor sa ne dea afara de la Curtea de la Haga,de anul trecut.Nu doresc ca noi sa mai avem europarlamentari.Vor sa scape de noi,pentru ca nu mai au rabdare.Nu degeaba francezii ne cer in disperare de cauza sa il schimbam pe Base.S-a ajuns la capatul rabdarii,cel putin in cazul nemtilor.Ne vom trezi doar cand vom fi afara din UE.Vreau sa il vad atunci pe Base,ce explicatii o sa dea.

  3. „Fara mine nu puteti face nimic” e o scriere din Biblie, prea mulți dintre noi am uitat de Dumnezeu. Am remarcat cu mare drag că ați pus crucea la acest articol. DA, numai Dumnezeu ne mai poate ajuta. Sunt cele 7 Surle ale Lui Dumnezeu cu care cheama la El pe oameni, vedeți cartea „Cararea Imparatiei” a Parintelui Arsenie Boca. Scrie acolo negru pe alb cele ce se petrec acum. Dacă nu vrem să vedem acum, vom „vedea” mai incolo că va fi tot mai rău. Intoarcerea către Ortodoxie și Sfintele ei Taine este conditia primă și unică a redresării acestei națiuni, căci „atât cât asculți tu de Dumnezeu, atât ascultă și El de tine”. Inainte de a va apuca să mă contraziceți cercetați cine a fost Părintele Arsenie Boca si studiați-i cărțile căci în vremurile acestea sunt prea mulți orbi, surzi și muți pentru a mai îngroșa rândurile lor. Doamne Ajuta!

  4. Domnule, astept cu nerabdare sa mai treaca 30 de ani.
    Vom fi minoritari. Vom fi condusi de absolventi de 4 clase primare. Imparati, regi, regine, printi si printese. Capitala mutata la Buzescu, Sintesti, Strehaia, sau dracu` mai stie pe unde.
    O sa-i regretam pe cei de azi, pupuincuristi, incompetenti, securisti reinventati, profitori, smecherii si pitzipoancele lor.
    Doamne ajuta-te!

  5. Ai mare dreptate. As mai adauga,cu inspiratiuni iluminatoare de la Badea,”burtosul comentator,tip balena esuata, consumator de mici, bere si manele” si “gospodina cu mult aur,fatalista de profesie, inregimentabila rapid”,inghititori de texte inaltatoare 3 zile la 4 ani”.

  6. eu cred ca o ducem asa din 1946. am avut doar doua momente de respiro . prin ’66-’69 si ’96-’97. adica patru ani cu totul. in rest fanica gheorghiu si echivalentul sau de azi : particularele.

  7. dinu-paturicii si hahalerele.Uitati-va la primul om in stat si la cei din guvern,la marea masa de politicieni (unii si mari comentatori si analisti in toate cele pe la mai toate televiziunile),uitati-va la unul ca boureanu,de ex.(nume predestinat),si de la ei ,in jos,la cei cu functii din teritoriu,uitati-va la asa-zisii oameni de afaceri,uitati-va la cei pentru care facutul din ochi,frecatuldegetelor,batutul pe burta cu oricine si oricand,smenuitul sunt cheia succesului de la micile gainarii,marile tunuri si avansatul pe scara sociala!Sunt in frunte si printre noi!Ne place,nu neplace,astia suntem!Cei care au ajuns sa conduca destinele acestei tari si pe ale noastre,perfect incadabili in tipologiile de mai sus,nu sunt decat expresia mentalului nostru colectiv!Acestui mental ii lipseste o tragedie uriasa pentru reveni la starea de normalitate!

  8. Cu riscul de a ridica din sprânceană și a-mi infige câteva „vorbe” în arborele genealogic, mă gândesc uneori în ce categorie se înscrie Mihai Gâdea – profesionist pentru care am avut până de curând o reală doză de admirație și un respect echilibrat. Îmi vin în minte eforturile lui de a smulge cuvinte ce nu doreau sa iasă din gura Danielei Vlădescu, reacțiile pe care cu greu și le-a putut „pudra” în direct și nu în ultimul rând evoluția (involuția?) din ultimele 2-3 luni de zile a „Sintezei”. Am urmărit mereu cu imensă plăcere dezbaterile si descărcările de „nerv” din emisiune dar nivelul a coborât vertiginos. Listele cu cele 10 întrebări, listele cu cele 10 motive, cele 10 nu știu ce și nu știu cum, etc. Toate aceste înflorituri duc neverosimil către canibalism mediatic și nu stiu exact pe seama cărui fapt poate fi pusă această cădere de tonus. Este Gâdea din ce în ce mai ocupat cu noul post? A disparut cheful sau abilitatea de a găsi subiecte „brici” are de suferit? Sau pur si simplu are de gând sa „otevizeze” puțin emisiunea? Dacă da și dacă dorește o metodă subtilă, e cât pe ce să reușască…

    Nu știu din ce categorie face parte Mihai, dar poate se spală cu puțină apă rece pe față. Mai are timp să revină. Odata căzut în derizoriu, mai ducem un mamut în cimitirul plin de iluzii al presei românești.

  9. Problema nu este faptul ca suntem condusi de absolventi de facultati particulare, ci faptul ca majoritatea lor sunt de proasta calitate. Daca aceste facultati s-ar orienta nu pe maximizarea profitului lor, ci pe o cat mai buna performanta a absolventilor, cred ca ne-am bucura chiar de persoanele care ne-ar conduce, in cazul in care acestea ar si accede la functii importante in stat, neintervenind Securitatea care, este inca foarte activa.

  10. salutari din Kuwait dl. Ciutacu.
    v-ati dus cu gandul prea departe.trebuia sa incepeti cu scoala primara,liceul .daca nu il inveti pe tanar sa gandeasca singur,sa fie invatat cum sa invete din primii ani de studii ,credeti ca mai conteaza dupa aia daca urmeaza o facultate privata sau de stat?
    cand vom avea un invatamant normal,nu stralucit,care sa-l faca pe om sa se gandeasca inainte de a vota pe cineva si a-l pune intr-o functie cu raspundere,care va lua decizii ce-i va afecta si viata lui,abia atunci vom avea sperante ca Romania se va schimba.pana atunci fiecare se descurca cum poate….

    cu stima

  11. …fratilor…nu mai scuipati obrazul neamului romanesc…vreti sa stiti cine poarta vina impasului in care am ajuns???…NOI!!!… toti suntem vinovati…nu mai judecati…sa privim la noi,fiecare sa lucreze la sine,sa se indrepte pe sine si atunci va fi mai bine…

  12. La categoriile pe care le-ati enumerat adaugati agramatul absolvent al unei facultati.
    Am auzit-o in aceasta saptamana pe stimata doamna avocat al familiei Manole folosind cuvantul “decat” complet aiurea ,fara negatie ,cam de doua ori in doua fraze .
    As intreba-o:Doamna,aveti decat doua clase (ca trenul)?

  13. Victor,
    Cred ca ar trebui analizat mai cu atentie contextul in care, aparent, valorile au fost rasturnate. Cu toata admiratia pe care o am pentru stilul tau, concluzia ta referitoare la “reteta succesului” mi se pare un pic superficiala. In toate categoriile mentionate de tine exista si indivizi “de succes” si indivizi “fara succes”. Cred ca din constructia “necesar si suficient” folosita in general in demonstrarea anumitor enunturi te-ai limitat la prima parte. Nu cred ca se poate da un raspuns complet la aceasta problematica privind doar individul “de succes” si nu si contextul in care acesta se manifesta. Cum postarea ta se refera la succesul de natura materiala, iti pot spune ca raspunsul il poti gasi mai degraba in aceasta directie: este necesar si suficient sa vrei sa obtii acest gen de succes si sa fii pregatit sa faci toate sacrificiile necesare si suficiente pentru a-l obtine, in contextul dat. Paradoxal pentru unii, poate, mie mi se pare foarte usor sa obtii acest gen de succes in contextul actual, in conditiile in care iti poti suprima conditionari de genul morala sau etica. Si inca ceva: capacitatea de manipulare, acea asa zisa “inteligenta emotionala” sau, mai clar, viclenia, nu are nicio legatura cu inteligenta.
    Concluzia mea este aceasta: viclenia, lipsa de morala si-sau etica precum si ambitia orbeasca de a reusi din punct de vedere material sunt elementele cheie care iti pot aduce succesul material intr-o lume in care acest tip de succes este valorizat cel mai mult. Restul sunt doar atribute exterioare problematicii tratate, dupa umila mea parere.

  14. victor, despre tragedia inculturii romane ar trebui sa ai la dispozitie un intreg blog, nu un simplu post, fie el impanat cu mii de comentarii.

    facultatile particulare fac parte din degradarea intelectuala a poporului roman, fara dar si poate. insa nu trebuie uitat nici invatamantul preuniversitar, caci el ar trebui sa formeze caractere, universitatea urmand a face doar un fine tunning de ordin informational.

    traim in epoca lui “decat”, in cea a lui “doisprezece” care nu se acorda in gen, traim de ani buni sub teroarea femeilor “atractive” si nu “atragatoare”, asa cum ar fi corect. se pregatesc pentru intrarea in viata copiii google si tare ma tem ca un eventual faliment al acestei companii ii va transforma in niste hdd-uri biologice formatate, adica goale de orice informatie. trist! trist de tot!

    te pupa mamaie!

  15. Eu ma gandeam(in completare) la ,,ciobanul-europarlamentar,, semi-analfabet, bantuit de ,,draci,,.Pt G. Militica: bunicul dv. a ramas la plug si n-a visat sa ajunga E.P.C at priveste pe Nadina, ia-s spune ca multi maistri fara facultate au dat ,,clasa,, unor ingineri cu 7 diplome de hartie sau un cizmar cu ,,doxa,, face furori in tara si afara( asta traieste si bine).Undeva, in lumea asta larga esti platit pt ce stii sa faci, nu pt diploma (elevul invitat sa lucreze la NASA!) iar luiP.M i-as spune ca presedintele a fost ales de moldovenii de dicolo si diaspora:in tara au fost la egalitate ,,prostanacul,, si ,,marinerul,,. ,,Fetita,, n-a avut nicio sansa…Astea au trecut: povestea e cum ,,inecam,, cd-tul si timonierul corabiei care, desi scartaie din incheieturi,nu vrea sa se scufunde singura…..ba din contra tine la bompress o blonda aducatoare de…colaci de salvare(evident, la figurat)si altuia i-as spune ca se construiesc biserici cu duiumul ca sa nu fie ingropati(cei ce le aproba) fara sa aiba numele scris pe zid si sa fie ingropati intre randuri si in coscige pline(numai) cu talaj( stiu eu pe unu care i-a spus, in vis,lui ginerisu ca sa-l (re)ingroape crestineste cu 14 popi….Scuze, am fost, un pic, off-topic.

  16. intelectualul postpucist, lingăul proocidental, burduhanul creştin, homălăul progresist, slugoiul politicianului,telenovelistul, anticomunistul de serviciu, oama de afaceri

  17. blogerii ploii, filozofi la una mica, milionari cu greieri in calcaie, smecheri scoliti la Google, lideri de Twitter, manelisti sub acoperire, vip-uri contra cost, banalisti pulitici, curve neplatite, cautatori de elodii, cioflingari cu Bator in baie, turisti cu muci la nas si covrigi in buzunar, Leanca Udrea (comersanta de mastici si mopuri), libidinosi cu prostata praf, copitari si labagii, bidonari (bautori de bere la bidoane de 1,5 litri), poponari afectati cu rozeta pe doua sensuri, popi de besereca noua, entelectuali kikipedia, indivizi emportanti – cu vile si dujmani, capre de scena, forumisti de taraba, catelusi cucoiu’ cret, panarame cu studii posterioare…etc.
    exemple? pe blogul tau, pe blogul lui Badea, la TV, pe strada, in ganguri, in trafic, pe net – unde au impresia ca n-au miros.

    daca traia nenea Iancu…

  18. in orice caz, romanul obisnuit nu suporta o categorie de oameni: cei de succes (ma refer la succesul real, nu la parashute dotate sau nepoti de stabi): acei oameni care au trait intr-o viata atatea experiente interesante cate ar putea trai un roman obisnuit in sapte vieti; acei oameni care reusesc sa se impuna in orice disputa datorita propriei carisme si nu prin urlete, amenintari, insulte; acei oameni care reusesc sa gandeasca si sa actioneze la o viteza mult prea mare ca sa fie inteles de tipic ignorant roman. deci cred ca romanul obisnuit e mult prea mediocru ca sa inteleaga cum unii pot sa reuseasca in viata fara sa fie lingau, tradator, duplicitar, gainar s.a.m.d. astia trebuie trasi inapoi in mocirla, pana nu incearca naibii sa atenteze la “valorile” noastre fundamentale: “capul taiat sabia nu-l taie”, “munca e pentru tractoare si chinezi” si alte concepte geniale.

  19. Asta-i seful meu
    Pupincurist cu coloana de plastilina
    Multi carnetist de partid

  20. @Paul

    I like you, do you want to be my friend?
    Glumesc…dar ai sintetizat mult mai bine ce am incercat si eu sa spun de mai multe ori despre Gadea si Sinteza Zilei. 100% de acord.

  21. Draga mai Victore fiinca mi-ai ratacit prima epistola …sa stii ca nu ma repet .Tu aide pierdut.Fa bine si citeste-o.Merita .E si pe alocuri comica.
    Revenind la tipologiile succesurilor ,treaba este simpla.A inceput cu …Mircea,fa -te ca lucrezi si continua pina in zilele noastre cu o gama larga si variata de produse gen draga stolo sau mogulii rai ,rusine Dinu Patriciu.
    De doua zeci de ani strutii privesc cu respect si cu nedisimulata invidie la neamul cel romanesc.Gindesc sarmanii struti …cum pot sa inghita atitea suratele bipede ?
    Reiau totusi pentru posteritate o idee aroganta prin genialitatea dinsei.Scolile de PINGUIN.Ce samba ,mazare ,pene de struti ,paiete?Dansul PINGUINULUI ,mai Victore.Sezon vara toamna iarna .Facultativ primavara.
    Inchei dorindu ti sanatate si multa putere de munca si intr-o nota optimista te informez ca nimeni nu va face greve sau proteste in locul neamului romanesc .Ceea ce pe undeva e bine pentru caci ne va si pune la locul fiecaruia.

  22. pupincuristul.
    pe asta l-ai uitat.
    pupincursitul nu iese in evidenta. este mereu insa in umbra sefului si ii pupa asiduu dosul.
    ca atare ajunge sa fie promovat.
    uneori chiar prim ministru.

  23. “Imbecilul docil” e reversul medaliei “prostul agresiv”. E imbecil docil unde si cand trebuie sa fie asa si devine prost agresiv cand are posibilitatea. Sunt peste tot, e produsul promovat, sustinut al capitalismului, al neoliberalismului, imaginez vazand ca acesta e tipologia de succes si in Italia(inclusiv curva obraznica- vezi Mussolini nepoata si nu numai- si superficialul glamour, care, trebuie specificat e un glamour-kitsch).
    Complimente pentru cat de bine ai identificat-delimitat tipologiile de succes din eleganta si sofisticata europa.

  24. Drujbarule, mulțumesc mult…

    E doar o simplă părere, împărtășită din câte observ de mai multă lume. Păcat însă de cei care nu aud. De cei cu urechile acoperite cu plastilină. Sper ca am picat pe subiect chiar dacă nu am putut defini categoria cu pricina.

  25. Am absolvit la stat si pana acum cativa ani nici nu voiam sa aud de facultati particulare; acum…mi-am dat seama ca sistemul nostru de invatamant e DISTRUS complet; stiti cum se intra la stat la Universitatea Ploiesti – fosta UPG ? (facultate cu traditie) E CONCURS DE DOSARE! da; nu admitere, nu examen; ci concurs de dosare (media celor 4 ani de liceu +nota de la bac); incredibil; unul care a fost la un liceu de cacat si a si copiat la bac intra… no comment! si asta numai datorita autonomiei universitatii care vrea cat mau multe locuri la “cu taxa” iar profesorii au cate 25 de ore/zi si ridica la sfarsitul lunii 150-200 milioane lei; ; si atunci care e diferenta intre o facultate de stat si una particulara? nu mai am nici o bruma de speranta…ma consolez cu gandul ca unii intradevar “nu ne-am nascut in locul potrivit”; asta e!

  26. O mica precizare: absolventi de facultati particulare, conferentiari in facultatile particulare…si doctoranzi…si doctori in multe domenii, de exemplu, in drept constitutional…

  27. Am facut o facultate la stat si una la privata.
    pot sa confirm ca la particulara am avut colegi care nu stiau bine sa scrie. Unii sunt notari.
    imi vine in gand urmatoarea tipolologie – prostul care le stie pe toate.

  28. @Laurentiu
    Imi aduc aminte ca nashul meu (un preot trecut de 80 de ani la vremea in cauza) mi-a spus o poveste, cu care nu tin sa va plictisesc, dar a carei morala era ca daca stii bine sa faci cuie, atunci fa cuie si atat. Asa ca absolventi de facultati care nu stiu nici sa faca un cui, nici altceva, nu reprezinta decat falimentul. Educatia nu e echivalenta cu facultatea si se vede in ratingurile de la telenovele si in limbajul copiilor care zbiara aberatii pe strada. SE vede in multe alte lucruri, dar astea doua m-au deranjat pe mine recent.

    @Ciutacu
    Oare cine a promovat tipologiile astea? Nu cumva noi ceilalti? Si neimplicarea e tot o implicare.

  29. Sunt total de acord cu Paul
    Sinteza zilei din ultima vreme e o mare dezamagire.Pacat!…era preferata mea.

  30. Pe cine intereseaza toate aceste tipologi de oameni pe care le inventati pe acest site, probabil ca sunt asa ceva; il vezi odata , l-ai clasificat ca e asa si pe dincolo (aparentele de multe ori insala) si treci mai departe, numai eventual daca te intreaba de sanatate; probabil ca o sa-ti aduci aminte de el peste 3-4 zile si aia o sa vie o amintire rapida cand ori si cum nu mai conteaza.

  31. Victor, cred ca din cauza ca toti oamenii de calitate au plecat din tara…eu sunt deja in Germania si vad din ce in ce mai multi romani cu facultate si mastere care vin sa lucreze pe salarii relativ mici, doar de frica de a mai trai in Romania…si efectele abia acum incep, sa vezi peste 10-20 de ani cum va fi..

  32. Am 32 de ani si sunt un biet consilier juridic al unei primarii din judetul Arad . 20 de ani din viata i-am pierdut cu scoala ( fac. de drept la zi + Master + Doctorat ), m – am incapatanat toata viata sa-mi mentin niste principii de viata si valori dupa care ma ghidez inca , trecute pe linie moarta de societatea manelisto – basista romaneasca . Fiind un tip foarte sensibil , romantic , citit ,sincer , semidoct si fara vicii ( + crestin ortodox practicant ), mi-am facut o reputatie nu tocmai buna in cercul de oameni in aria caruia imi traiesc insipida existenta !!! Faptul ca eu , dupa 20 de ani de scoli , cu postuniversitare , 2 limbi straine cunoscute la perfectie , vre-o 3 volume de poezie si eseu scrise in ultimii 3 ani , repulsie fata de mitocanie , manelism , tupeu de cocalar sau afacerist de tranzitie , nonalcoolic , nonfumator , bun crestin si bun samaritean , sunt considerat un ciudat potrivit pentru secolul XVIII sau XIX ma face sa imi pun mari semne de intrebare . Faptul ca pana-n iulie castigam 600 lei net ( dupa taierea sporurilor de 200 lei ) , iar din august voi duce acasa 470 lei net dupa taierea de 25 la suta , ma face sa regret faptul ca nu am ramas la exercitarea profesiei de manechin din timpul facultatii ( am 1,80 m , 70 de kg , saten cu ochi verzi , trasaturi f. frumoase , am un vocabular destul de evoluat si pretios , la nevoie saturat de neologisme + stil oratoric si lipsa de trac ) Poate ca daca ma incadram intr-una dintre tipologiile prezentate de tine aveam o sansa minuscula de a ajunge macar un niscaiva sofer al printesei Moni Golumbeanu sau un pupin-basist numit pe fonctie prin iubitul meu Arad portocaliu !!! Din pacate sunt o specie ciudata , pe cale de disparitie , iar destinul meu si al sotiei ( profesoara – cu 700 lei salariu dupa 7 ani vechime ) este unul extrem de cenusiu si fara orizont , aproape tragic , ca al tuturor tinerilor ciudati din aceasta tara , care nu achieseaza la valorile si principiile societatii romanesti contemporane , societate prin definitie de factura mafiota , manelista , pupincurista , a promovarii feroce a inculturii , tupeului ordinar si curvasariei de orice natura in slujba propasirii materiale !!! Te admir foarte mult , oameni ca tine , care au curajul sa spuna lucrurilor pe nume in vremurile acestea tulburi , ma fac pe mine , pe sotia mea , si un segment redus din populatia acestei tari ( facuti din alt aluat decat marea majoritate ), culmea si de orientare portocalie – un gen reprezentativ pt. tipologia – sa mai putem respira , sa mai putem zambi pt. cateva momente , sau cel putin sa mai putem refula din sentimentele de neputinta , consternare si lehamite , amestecate cu disperare si tragism in fata prezentului atroce al acestei tari !!!!!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.