Esti aici:
Prima pagină > Blog > Mintea mea, în gândul ei... > Tipologiile de succes facil şi parvenire

Tipologiile de succes facil şi parvenire

Nu-i vreo descoperire epocală că România ultimilor 20 de ani a răsturnat scara valorilor şi că, într-o societate tot mai viciată, se promovează de regulă şi, ulterior, se parvine pe criterii care n-au nici măcar o vagă legătură cu instrucţia, erudiţia, competemţa sau bunul simţ. Două lucruri m-au determinat să vin către acest subiect, deşi nu-i vreo noutate. Pe de o parte, un mail sau o postare a cuiva, ceva gen “Victore, nu-ţi mai bate capul, suntem conduşi, ca ţară, de absolvenţi de facultăţi particulare”. Chestie, cu tot respectul pentru excepţiile care confirmă regula şi pe care le salut, cât se poate de reală şi dureroasă. Pe de altă parte, uitându-mă în jurul meu (în ultima perioadă, din motive care mă privesc, mai mult decât obişnuiam), am remarcat, fără pretenţia de a crede că am acoperit toate categoriile, mai stridente ca niciodată, câteva tipologii ale succesului facil: curva obraznică, imbecilul docil, prostul agresiv, superficialul/suficientul glamour.


Vă provoc şi pe voi, cititorii acestui blog, în contextul în care ştiţi că mă adresez cu îndărătnicie şi programatic celor cu inteligenţă peste medie, să vă pronunţaţi, să mă combateţi, să adăugaţi alte categorii şi, eventual, să exemplificaţi, ca să nu discutăm pe sec. Aş prefera ca aproximativii şi analfabeţii să se abţină…

Comentarii

comentarii

Similar Posts

236 thoughts on “Tipologiile de succes facil şi parvenire

  1. Inteligentul “incompetent” = Varujan Vosganian mi se parea ca pe vremea cand era ministru de finante o facea pe prostul ca sa traga de timp cu deciziile importante sau/si ca sa isi ascunda “ciordeala” dupa perdeaua incopententei.

  2. In sfarsit, se discuta si aceasta problema. Stie cineva ce facultate a absolvit “muci in par”? Este exemplul tipic (ca si Udrea).

  3. Am citit acum CV-ul lui. Mate-fizica, ASE. dar cum ramane cu tara in care a deschis ochii. Traiasca taticul securist.

  4. nu stiu daca sint tipologii, dar cu siguranta sint prezente la masa succesului si urmatoarele exemple.
    “ignorantul precupet”, cel care cintareste viata exclusiv cu balanta propriilor fapte de bilci, fara a-i mai pasa de stinga, de dreapta, cel care se invirte ca un titirez in bezna lui. e atit de incredintat de destinul sau, de misiunea lui incit nimic nu-l zdruncina, nu-l scoate din orbirea sa. ca nu are cultura, ca nu are dimensiuni, ca e sterp intelectual, astea nu-l deranjeaza. pe astia ii intilnesti indeosebi in multinationale, excedati de raportarea la mercantilism. pe acelasi clivaj de interpretare a realitatii sint “snobii derivati din functia parvenitismului”. sint cei ajunsi, exclusiv prin conjunctura, pe un val al expunerii sociale, cei care nu rateaza ultimul film la moda, ultima piesa de teatru, ultimul restaurant deschis in cea mai etichetata zona, cei a caror unica preocupare e “sint vizibil si eu, priviti-ma, si eu am luat parte la…” astia au mare aderenta la flaminzii care balesc dupa un asemenea statut.
    ultimii pe care vreau sa-i mentionez sint “intelectualii lingai”, asa numitii civici, ca ii vezi la televizor, ca ii asculti la radio, ca scriu in presa, astia sint intotdeauna intr-o continua delegare de roluri, de competente, mereu gata sa dea sfaturi, sa le puta orice parfum, insa niciodata critici in privinta gesturilor proprii (aici merg si exemple: cartarescu, mihaies, paraschivescu, ungureanu, voinea, preda, mihaescu, patapievici; sa ma scuze cei pe care i-am neglijat, ca tare multi sint!). unde dai de ei, nu te scot din sah matul civismului lor, din preocuparile lor ingrijite, studiate, insa putoarea lor cumparata pe bani nu si-o scot la iveala. ce-i drept, nu sint multi, dar parca prea zgomotosi pentru niste opere pe care si le aproba unul altuia cu titluri de titani ai culturii.

  5. Interesant la cei care au absolvit o facultate privata este aroganta prostiei, cel putin eu asa o denumesc. Nici nu conteaza domeniul sau specialitatea pe care le-a absolvit, ei au un aer “profund intelectual” care cumulat cu o obraznicie ca frizeza ridicolul, de cele mai multe ori, “argumenteaza” orice timpenie pe care o exprima, iar noi ceilalti trebuie s-o aprofundam ad litteram ca unica rezolvare.
    Apropo de tipologii, nu mi-au placut niciodata “sertarasele”, insa in “politica parvenirii” nu cred ca exista limite normale. Insa un lucru este sigur, toti acesti ticalosi ajung in virf bazindu-se pe bunul simt al celorlalti. Da! exista o “masa de manevra” care poate fi usor manipulata, insa “reduta” pe care acesti ipocriti trebuie s-o cucereasca este masa celor care inteleg sa-si pastreze “verticalitatea” morala in orice situatie.
    “Aroganta prostiei” este cheia de bolta a parvenitului clasic si cu cit timpul trece se intimpla ca in bancul cu cei 100 de destepti si un prost. Ghici ce se intimpla dupa 10 ani?!

  6. O intrebare pentru toti. Asa si?! Suntem la fel de vinovati ca si ei, prin simplul fapt ca-i suportam…

  7. Ar mai fi postacul compulsiv, cratimofil – capabil sa-si desparta si propriul nume, daca se termina in “i”, comentator asiduu la orice articol. Cu subcategoriile lui – postacul diasporean, care nu uita sa aminteasca de fiecare data ce fericit e ca nu-i in tara asta de rahat, postacul patriot, care-l infiereaza cu acribie pe precedentul, postacul frustrat, postacul suduitor, postacul apocaliptic, cel improscator de dejectii, postacul atotstiutor, postacul inocent, cel aflator in treaba si cu voia dumneavoastra, ultima pe lista…

  8. Mai sunt baba sfatoasa,reporterita de stiri,dar cei mai des apelati sunt CINEVA si NIMENI.inainte vreme,cei din popor le spuneau pacala si tandala,dar cei tineri i-au uitat.
    astazi, toti nemultumitii vor ca CINEVA sa ia atitudine,sa rezolve problemele,in schimb se aleg cu NIMENI.
    NIMENI nu face,nu ne ajuta….etc.
    Daca se strang trei oameni care trebuie sa faca o munca,trebuie sa vina CINEVA sa le arate cum. dar CINEVA e smecher,nu participa la astea cu munca,si atunci NIMENI nu munceste….
    am uitat gustul muncii facute pentru noi,fara plata,voluntara,bucuria de a ne misca curul de pe sofa,de la teveu,si de a mai iesi sa mai facem si altceva in afara de a scuipa coji de seminte si de a bea bere la cutie,langa gratarul din curtea blocului.
    Noroc ca NIMENI si-a schimbat numele din buletin,caci daca il chema TANDALA il vedeam cum ii curge scuipat din gura,si poate ne apasa vreo jena.
    pacat ca au emigrat itzik si cu shtrul….

  9. Buna ziua domnule Ciutacu.

    Nu am sa va spun motivele pentru care va citesc, pentru ca astea le tot auziti. Am sa critic putin postul acesta care este unul slab.

    Exista deja un demers media similar : “Atlasul de mitocanie urbana”, iar scopul lui este de asemenea de a categorisi aceste tipologii de “succes” foarte vizibile in societatea noastra. In concluzie ideea nu este noua.
    Aceste tipologii “pestrite” exista de cand lumea, se modifica odata cu trecerea timpului si cu schimbarea contextului. “Alte masti, aceeasi piesa,Alte guri, aceeasi gama”.
    Pentru mine, demersul in sine este inutil. Poate putin mai interesant ar fi fost sa discutati despre motivele pentru care acu mai mult decat niciodata aceste “specii” au ajuns sa conduca tara.
    Mi-ar placea ca “in calitate de om care a intrat la facultate (de stat) pe vremea lui Ceausescu (concurenta de cativa oameni pe loc) si care a terminat-o pe bune” – sa nu mai scrieti “draft”, sa nu mai scrieti jumatate de articol sperand ca cititorii il vor completa.
    Va citesc pentru articolele spumoase, scrise cu nerv, pentru asocierile inteligente intre evenimente politice trecute si uitate de majoritatea si evenimente actuale, pe care le faceti.
    Aceasta jumatate de articol nu mi-a placut.

  10. Mda, nimeni nu pare a da si ceva exemple. O sa exemplific, din clasa conducatoare, pentru ca ei sunt nemernicii care ne guverneaza destinul recent si sunt oglinda propriilor noastre defecte. Curva obraznica: Elena Udrea, bineinteles si Roberta Anastase. Ce-am de combatut aici e ca nu trebuie neaparat sa fii curva obraznica, poti fi si una si/sau alta. Imbecil docil: Laszlo Borbeli, Emil Boc. Prostul agresiv: Adriean Videanu, Radu Berceanu, in frunte cu Laszlo Tokes (ce-a facut ieri e incalificabil dupa orice standarde). Superficial/glamour: Aici intra o categorie mai larga de oameni, de la Mircea Geoana pana la mezina presedintelui. Alte tipologii: rasistul inofensiv (Vadim), negustorul de sclavi modern (Basescu), bugetarul casnic, ursul pacalit de vulpe pacalita de ursuletul bucalat (Nastase), arogantul genial 🙂 etc.

  11. Tipologia personajelor a fost intotdeauna o tema preferata pentru cei care de multa vreme au studiat si au analizat dramaturgia lui Caragiale.Ca traim vremuri in care,daca marele dramaturg ar fi trait si-ar fi depasit opera este de neconstetat.Scoala bine facuta, ar trebui sa fie cu siguranta, o etapa importanta pentru fiecare .Cum dupa 1989 universitatile s-au inmultit ca ciupercile dupa ploaie si ca urmare calitatea invatamantului romanesc a scazut,nu cred ca asta mai este important in zilele de azi.Vedem zilnic la televizor parlamentari agramati ,fufe ce se dau studente nu la una ci la doua facultati ,ingineri ministri de finante sau ministri ai educatiei,absolventi de facultati obscure inscaunati in guvernul Romaniei.Domnule Ciutacu, traim intr-o tara al carui presedinte spune cu nerusinare ca scoala romaneasca naste tampiti[probabil a vazut rezultatele in familia sa].Marturisesc aici,ca eu nu am studii superioare ,desi toti din familia mea au absolvit cursurile unei facultati.Dar ,mi-a placut intotdeauna sa citesc .Mi-aduc aminte ca in tinerete aveam o mare spaima ;imi era frica sa nu mor prea devreme si sa nu pot citi cat mai mult .Mi-ar fi parut rau in primul rand ca ar fi ramas atatea carti necitite.Am tinut intotdeauna ca fiicele mele sa-si implineasca visele si sa faca o profesie care sa le aduca satisfactii .Au primit burse si au studiat in strainatate ,iar acum lucreaza in afara tarii .Sa va spun ca au pregatirea necesara sa lucreze aici si poate sa contribuie intr-un fel sau altul la ceea ce ne dorim cu totii .Dar nu se poate, pentru ca asa cum se stie, nu au loc de prostii agresivi,de curvele obraznice,de imbecilii docili ,de superficialul glamour.Prin munca lor lucreaza acolo unde nu ar fi ajuns niciodata trimise de statul roman [institutii ale UE].Ce am simtit eu ,ca mama,cand am vazut-o pe Eba ,in parlamentul Romaniei? Neputinta,lehamite,zadarnicie ,dezgust,frustaresi multa umilinta ca superficialul glamour reprezinta interesele Romaniei in parlamentul Romaniei .Sunt mii ,zeci de mii de tineri romani ,carora statul roman le-a intors spatele.De mai bine de douazeci de ani asistam din pacate la o mare comedie ,in care tipatesti si catavenci ,cucoane de carnaval ,parveniti ticalosi, au facut din aceata tara o mare dandana .O mare vina o are aceata natie,care merg ,sub semnul marii minciuni nationale de la 1989,pe un drum care nu duce nicaieri.Sa va dau exemople la tipologiile nominalizate de DVS? Sunt multi ,Maria-Ta!!!

  12. Zilele astea a avut loc admiterea la facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala.
    Cativa dintre prieteni care au intrat ca medie printre primii zece au ajuns sa intre la taxa sau pe ultimele locuri de la buget.Inaintea lor au ajuns colegi de-ai lor care au avut o medie mult mai mica atat la licenta cat si media anilor.Nesimtitii nici macar nu au publicat notele de la eseu si de la sustinerea orala ca sa stie omu la ce a gresit.
    Ce rost are in conditiile astea sa mai faci o facultate pe bune?

  13. Ma intreb si eu, ce interese reprezinta, cei care ar trebui sa doboare legal pe cei care ne conduc in aceasta tara atunci cand acestia au dovedit ca sunt incorijibili,…oare reprezinta interesele Romaniei?
    Chiar nu a mai ramas nici un roman pintre cei care conduc Romania in afara de Basescu?

  14. judeţul Hunedoara deţine cam aşa la nivel de nume

    famiglia traseiştilor de cumetrie ciocoiască

    timis ioan si timis nicolae, unul in parlament ex liberal proaspat pedelizat, dupa ce a trecut in afara de udemeri cam peste tot si celalalt primar prin Hateg care a avut cam aceeasi soarta dar amu o ramas liberal in caz de rocada macar unu sa fie pe centura favorabila

    întâiStătătoruAfacerist dj trinitas patriarhul cu limuzina de lux X6 PERSONALIZAT (nu i singurul, în toate oraşele mari au dat de bine ierarhii hai nalţi)
    care de când o fost ales de masonu frunzăverde al pedeleilor şi de când nalţii ierarhi or făcut afaceri de terenuri cu videanu are figurată în cap doar catedrala mântuielii neamului cam lăsat de izbelişte în ultima vreme de bir şi robie, că doar deh Biserica stă bine la procente, încă ( un ipochimen care nu i sau nu vrea să fie în stare să tragă la răspundere „clasa politică” pentru antinaţionalism şi legile anticreştine pe care le furnizează ieuropa)

    elena udrea, feminista de buzău ţoapa ajunsă prin săvârşire la cabinetu 2 demnă de naintaşa ei ilena aia cu studii nalte

    năstase adrian cu grade din multe părţi unele oculte dar publice altele profesorale, tăriceanu motociclistu cu genunchi de fier care o dat ordonanţele biometrice (s au strâns deja 1 milion de semnături pentru referendum insă marinaru tace fiind probabil ocupat de o tabla cu spp ul)

    lista de cacialmişti lipitori slugoi care ştiau că dacă votează măririle de pensii se va ajunge imperativ la mărirea tva ului…

    groparul mereu în criză deci nerăbdător de la capul PNŢCD pavelescu, ipochimenu care se îmbrăţişeajă cu DD şi exultă la oteveu

  15. Culegem ce am semanat.Multi care aveau copiii mai timpitei ,si nu concepeau ca odrasla sa nu faca o facultate,au initiat sau au fost de acord cu scoaterea examanelor de admitere in liceu,examenul de treapta,examenul de admitere la facultate.S-au creat si premisele de a lua note cu bani si ce a fost cel mai crincen ,nu a mai fost predata aceeasi materie peste tot prin scoaterea manualelor unice.Intr-o scoala un profesor pune elevii sa cumpere anumite manuale ,in alta scoala alt profesor doreste alte manuale.Cine poate spune care sint cele mai bune ,si cine garanteaza ca elevul respectiv este pregatit pentru studiile ulterioare,sau daca se muta la alta scoala nu va fi marginalizat.Asta este cauza tuturor relelor din tara asta.Asa a fost promovata prostia,incompetenta,tupeul,lasitatea,mitocania si alte calitati valabile acestui sistem dar nu numai[si in celelalte guverne s-a aplicat dar la scara mai mica].PINA CIND EDUCATIA NU VA DEVENII PRIORITATE NATIONALA NU VOM SCAPA DIN MARASMUL MEDIOCRITATII.La noi se aplica invers proverbul omul sfinteste locul,locul timpeste omul.Hai pa pa pa [un clasic in viata]

  16. Emigrantul de voie (sau de nevoie),iar aici o subcategorie importanta este cea a nomazilor
    conlocuitori, primii care au inteles avantajele deschiderii granitelor si s-au
    grabit sa le ofere si altora mostre de multiculturalism.
    Fratele de peste Prut care suspina de dorul tarii-mama si care dupa ce devine cetatean roman cu acte-n regula, o saruta pe obraz si pleaca mai departe in peregrinari occidentale (vrand probabil sa urmeze modelul pasoptist, numai ca aia se mai si intorceau)
    Si ei sunt ai nostri, nu stiu daca reprezentativi pentru succesul facil si parvenitism, dar fara ca ei sa-si fi propus sa bata recordul de viteza la bagatul buletinului in urna, nu ne-am fi trezit inca 5 ani sub zodia incrucisatorului isteric, care a avut un rol important, determinant chiar, in aparitia sau perenitatea categoriilor mai sus enuntate.
    Am si un exemplu, dar nu stiu in ce categorie sa il “introduc”, ca in alea enumerate in post nu intra, dar de succes sigur e: A.Pora.
    Sa-i zic jurnalista de-jucatoare (sau ju-de-catoare) de jurnalisti cu alte orientari decat
    ale ei, sa-i zic madame Chicotici-fug-de-aici sau deontologul deserviciu, oricum i-as zice, personalitatea ecrasanta a domniei sale ar fi inghesuita in niste cuvinte prea mici pentru a o cuprinde. De fapt, poate pentru ca e unica, toti ceilalti care au asemenea apucaturi fiind simpli epigoni si nefiind macar pe-aproape de farmecu-i greu de pus in cuvinte. Nu as fi pomenit-o daca n-as fi vazut-o atat de activa, la orice ora butonezi e posibil sa o vezi pe vreun post, cel mai adesea certandu-se cu vreun coleg de breasla si amenintand ca pleaca daca altii din platou vorbesc mai mult de 10% din cat vorbeste ea. Azi, de exemplu, am vazut-o la Vox Publica (si, lucru rar, era calma, destinsa) cu inca 3 tante care se minunau de salariile celor de la Realitatea si discutau despre conditia jurnalistului in Romania si despre cum e el platit de mogul sa vorbeasca ce trebuie si nu ce i se nazare, ca doar d’aia ia o poala de bani. Bani multi, mai ales ca sumele erau date, intamplator sau nu, in lei vechi. Si erau foarte placut surprinse, am dedus eu dupa sprancenele ridicate si zambetul ghidus din coltul gurii, ca au gasit acolo si numele lui Ciutacu. Bella chiar a grrait:”si, surrprriza: Victorr Ciutacu!” dar n-a mai continuat pentru ca a inceput Pora sa vorbeasca, prinzand din zbor numele Ciutacu si tinand sa aminteasca faptul ca sunt multi ca el care a fost angajat la APAPS iar acum “nici usturoi n-a mancat, nici gura nu-i miroase”. Si pentru ca desi nu sunt analfabeta, sunt probabil aproximativa, n-am inteles ce voia sa spuna cu usturoiu’, cine trebuia sa-l miroasa si de ce (tot asa cum n-am inteles nici ce cauta presa in strategia de securitate a Romaniei), asa ca n-am mai rezistat si am schimbat si-anume… postul.

  17. Homosexualul parlamentar ,eventual euro.Doamne ajuta-ne sa scapam de nenorocitii astia si Doamne iarta-ne ca de prsti ce suntem si neajutorati Ii rabdam democratic.

  18. Oferta nu e de vina ci cererea pentru aceste personaje care nu acced de unele singure. Fomistii de tv care infuleca orice pitipoanca care danseaza pe mese la otv sau orice personaj grobian care isi behaie lucrarile de binefacere, astia sunt de vina. D’aia la mine in casa tv-ul este deschis doar cand aterizeaza si-un film in ps3. Si uitatul si injuratul acestor personaje inseamna interes si in speta ta Ciutacule, a realizatorilor tv – audienta negativa, care-i tot audienta ca te-njura pe tine si apare detergentul cu care n-are nimic de impartit…

  19. Ciutacu, te superi daca ti-am scris ceva mai mult? Nu te mai stresez mult timp. Sa vezi ca-ti va fi dor de mine!:P

  20. Este fireasca prabusirea valorilor. In Romania nu exista specializare. Daca dupa ani de facultate iti dai seama ca te intereseaza altceva, singura ta optiune e suferinta si inghitirea in sec. Cine sa mai treaca prin alti 3/ 4 ani de chin? Nu avem flexibilitate deloc. Datorita lipsei specializarii, fiecare profesor considera prorpia materie ca importanta si saracul elev/student este fortat sa le trateze superficial pe toate, pentru a avea o nota decenta la fiecare, sau pe unele sa le ignore complet. Astfel se nasc mediocri.J Eu am ales a doua varianta si o treime din notele mele sunt mici. La materiile care m-au interesat ( drept international public, drept diplomatic si consular, obligatii, drepturi reale, drept penal general, drept penal special…social comunitar…si altele) am numai 9 si 10. Media per total e destul de buna dar ma indoiesc ca e suficient de buna pentru a putea urma un master in afara tarii. Astfel, pe hartie sunt o mediocra ( o medie intre 8 si 9 e considerata buna, si poate exagerez putin folosind cuvantul mediocra, dar NU FOARTE TARE :P) si optiunile mele sunt limitate drastic. Lucrarea de licenta am fost nevoita sa o concep in doua saptamani si nu m-a ajutat nimeni in acest demers. Profesorul indrumator ( la care aveam 10) a spus : Fa ce vrei. Sa fie acolo destule pagini. Nu cred ca a fost semn al increderii in intelectul meu…. O lucrare de licenta are in mod normal aprox 30 de pagini si timpul de concepere a sa este de aprox o luna. La noi, fiecare a facut o lucrare de cel putin 60 de pagini si timpul acordat conceperii sale a fost de doua saptamani de la ultimul examen din sesiunea obisnuita si de o saptamana inaintea ultimul examen din sesiunea de restante( so, – o saptamana daca te raportezi la acest examen) . M-am chinuit singurica la ea si nu am avut timp nici sa o corectez cum ar trebui dar o consider inteligenta si interesanta. Am luat 10 insa nu a citit-o nimeni ( DOH!). Majoritatea lucrarilor de licenta au fost procurate, cumparate sau copy-paste. Unele aveau peste 100 de pagini. Cine a facut o lucrare pe bune stie ca asa ceva nu poate fi realizat fara o documentare serioasa. –CONTINUARE–

  21. P.S. Pentru ca stam atat de prost la partea de feedback, v-as recomanda sa va permiteti sa riscati putin (voi, moderatorii). S-ar putea sa va adresati unui public care exista acum doi ani si care astazi nu mai exista. Atat de repede se schimba lucrurile ca nu ai cum sa fii sigur cat de “in tune” esti. Voi trebuie sa analizati cam ce categorii sociale vreti sa captazi si sa abordati problemele care i-ar putea interesa. Tragimsul il puteti inlocui ca valoare de divertiment cu simtul umorului, glume acide, asocieri interesnate, imagini inedite si colorate, filmulete gen Gabi Firea. In loc de PRABUSIREA ROMANIEI, NE DUCEM DRACULUI CU TOTII, MURIM ASTAZI, si altele, puteti folosi titluri care sa duca la ideea respectiva subtil, prin umor fin. Cateodata sunteti mai dramatici si penibili ca OTV-ul. Voi credeti ca e necesar, asa-i? Ca altfel nu ati avea rating? Va inselati. Romanul vrea divertisment insa acesta nu trebuie sa fie penibilo-dramatic. Ironia are o valoare incomparabil mai mare.
    Chiar daca nu mai avem repere, e necesar sa trecem de “ cine e de vina” la “care e problema, ce implicatii are ea, cum as putea s-o rezolv” si sa stabilim vinovatia cand acest proces e fezabil. Trebuie inceput de undeva, chiar daca-s toate pe dos. De ex. partidele politice sunt pline de oporunisti penibili, dar dupa ce vor avea cu adevarat ideologie s-ar putea sa atraga si oameni valorosi. Cand toata lumea le va asocia cu ceva concret si aspirational, ele vor fi obligate sa-si asume un anumit tip de comportament si de discurs. Incet, incet, lucrurile se pot alchimiza. Eu am speranta ca acest lucru se va intampla, si prefer ca Romania sa arda din temelii decat sa exportam mizeria noastra si sa imbolnavim si pe altii. O bomba, o cometa, inundatii, seceta, ceva…sunt multe optiuni de exterminare!:)
    Aaaa, da! Nu cred ca trebuie sa relaxam sistemul de invatamant general obligatoriu. Eu in clasele 5-8 am avut singurii profesori veritabili din viata. Invatamantul primar mi-a construit o baza care nu a putut fi distrusa de liceu si facultate. In generala, concepeam proiecte arhitecturale (la arte plastice), invatam programare (info), crosetam (atelier), faceam experimente chimice etc. In liceu, la informatica, stateam pe net. Mda… Nevalorificarea anilor din viata cu cea mai mare capacitate integrativa, este ceea ce reprosez eu sistemului de invatamant american, si acest lucru vrem sa-l imprumutam noi? Copilul de pana pe la 14, 15 ani e un burete! Capacitatea sa de asimilare a informatiilor este uriasa. Normal ca se va plange mereu de povara scolii dar asta nu inseamna ca o facem mai putin solicitanta ci ca vom crea mecanisme de compensare a efortului depus. Sunt destule metode.
    Dupa varsta de 15 ani, daca nu ai un sistem de invatamant specializat risti ca elevul sa-si piarda orice interes pentru scoala. Cei care nu o fac sunt exeptii si sunt fie mediocri ciudati obsedati de note, fie ceva individ genial care s-a nimerit sa fie senzational chiar la materiile la care si profesorii erau profesori. De ce e asa? Pentru ca se muleaza pe maturizarea noastra ca indivizi. La 14 ani ne loveste pubertatea chiar in moalele capului si interesul fata de scoala se reduce dramatic. Fiind rebeli si anti-sistem toate masurile represive nu fac decat sa ne faca mai anti-scoala. De aceea sistemul trebuie sa ne ademeneasca si sa ne ofere posibilitatea de a fi liberi, creativi si orientati practic. Numai de teorii nu mai ai chef la varsta respectiva. Doresti sa si valorifici ceea ce inveti pentru ca altfel memorezi ceva pe moment si inevitabil dupa cativa ani uiti. Nu mai esti burete, pentru a memora eficient dar a-ti pastra individualitatea si creativitatea ai nevoie ca teoria sa se lege de chestiuni concrete si pe care sa le consideri utile. Asa suntem programati…si ma intreb: Oare nu ar fi bine sa respectam natura noastra?:)

  22. Sper ca v-am lamurit. By the way, comentariile de pe blogul tau devin tot mai smart si mai interesante! Yey! Te pupic!

  23. Mai exista:
    – curva moralista – Base, Sandru
    – ateul ecumenic – Iliescu
    – bizantinul spartan – Nastase, Videanu, Blaga
    Ma mai gandesc si te mai caut.

  24. Nostalgicul romano-centrist – ala care plimba o teava si doua le fura pe vremea comunstilor si acuma ii regreta pentru ca fost dat afara si nu mai poate fura. El stie ca Romanica e miezul civilizatiei si numai complotul unei lumii intregi ne-a privat de o viata ca in paradis, dupa care arunca petul de bere pe jos si iti declara ca ‘de-aia nu merge lucrurile in tara asta ca nu e lege si ordine cum era mai demult.’

  25. Taranca corporatista

    e o tipa de la coada vacii careia ii curge pamantul din pantofi , si care descoperind Zara crede ca e culmea rafinamentului. E asortata pina in gat, conduce o masina de firma si are buget pe mana.
    Trataeaza furnizorii cu curul si scuipa pe ei, face sex oral constiincios cu seful si de Craciun pinge ca vrea un Audi A3.

  26. Nu am incredere decat in ce vad, aud, citesc eu, iar dupa criteriul asta dau si note (pe la liceu mai atingeam cu cate un 9 tocilarele cuminti, zeciste – stiam ca tot va trebui sa le iasa media aia, macar pentru straduinta si cumintenie; dar imi placea sa dau cate un zece unuia care era mai lenes dar dovedea ascutime la cap). E plina lumea de prosti cu patalama. Nu vreau sa-mi vorbesc aiurea unii colegi, dar cam jumatate erau si au ramas inepti, din multe puncte de vedere.
    E valabil si pentru partea morala, nu aia a sfinteniei, ci a bunului simt.
    Cat priveste persoanele publice, vedetele, lista e mai restransa. La politica e si mai strict.
    Din motive mai curand subiective, cei care au un blog constant intretinut imi sunt mai simpatici. Singura problema aici e ca nu ai timp pentru toti…

  27. @Vlad: sincer, Chavez nu te poate “face informativ” dar Nuti, da ! Puterea e la ei.

  28. Buna seara stimate domn,
    Daca dumneavoastra chiar doriti sa vedeti de cine este condusa Romania, va pot incredinta detalii asupra marsaviilor care s-au facut la Primaria Ploiesti in legatura cu atribuirea lucrarii Refacere stadion ILIE OANA. Luni izbucneste scandalul in presa, cu dovezi din cele mai grele. Mita, Coruptie, trafic de influenta, fals, santaj etc toate marca PDL. Am fi onorati sa va alaturati grupului nostru de lupta pentru o alta Romanie ! O Romanie a noastra, civilizata, moderna si corecta nu o Romanie a lor ! Ca cea de azi ! Am rugamintea de a ma contacta cu un replay pe e-mail pentru contact si detalii ! Ar fi pacat sa lipsiti la un asemenea festin jurnalistic !

  29. – managerul semi-profesionist
    – securistul rebranduit
    – cvasi-interlopul bisericos
    – sexi-specialista in orice domeniu
    – cetateanul mediatic
    – asa-(auto)-numitii “team-player”-i

  30. eu…atunci cand am sa ajung la putere, am sa desfintez toate, dar toate particularele de rahat din tara asta.

    Sunt absolvent de spiru, marketing, nu stiu nimic din facultatea aia! am un mare plus pentru faptul ca de 6 ani lucrez intr o multinationala specializata pe cercetarea de piata, cei mai buni din tara. Din facultate nu stiu nimic, dar nimic! Toata pulimea din tara asta are facultate…pai si la ce folostesteeee ?!…la ce ?!?!?!…la nimic, ca suntem bata! Ma urasc pe mine insumi mi, ca nu am ramas la instalatii, eram cel mai fericit daca o terminam pe aia….dar banu e ochiul dracului si cand ai nevoie de el…muncesti.

    NU facultatilor particulare, nu elevilor degeaba in scoala!…daca vrei sa inveti, du te la scoala si invata! Altfel, la munca.

    Urasc ceea ce a devenit sistemul nostru de invatamant.

    Pana acum cateva luni, raposatului ii ziceau “dicatatorul” acum ii spun “ceausescu”….nu am trait pe vremea aia…dar vreau sa plec in China si sa traiesc in comunismo capitalismul alora.

    Salut Victor.

  31. D-le Ciutacu,
    Dumnezeu sa-l ierte pe Dem Radulescu, ca mare dreptate avea spunind ca: dupa revolutie s-a dat drumu’ la BA si FA ! Deci, BA si FA !!!

  32. M-am intrebat de multe ori, oare cu ce impresie ramane V. Ciutacu dupa ce citeste comentariile de pe blogul sau?

    Bineinteles ca un raspuns public si obiectiv la aceasta intrebare nu va exista niciodata. Nimeni nu risca sa isi bulverseze propriul “electorat”.

    Si totusi..inca mai sper la o vorba raspicata, scrisa de undeva din rarunchii omului, nu al angajatului V. Viutacu.

  33. eu am intalnit in ultimul timp o categorie impresionanta de tepari.oameni sanatosi,cititi,cat de cat educati.Nu stiu de unde din ce cauza,din frustrari din lipsa de speranta,pur si simplu se razbuna pe tot si toate,oameni care se salbaticesc,devin razbunatori,simt nevoia sa copieze vremurile.mai stiu o categorie din presa,ii cunosti pe multi,ei conduc ziare in proiecte falimentare,dar nu vor sub niciun chip sa angajeze profesionisti.generatia amatorilor fricosi care prefera sa saboteze proiecte decat sa angajeze oameni priceputi.

  34. As mai categorisi si “prostul cu gura mare” care fiind incojurat de altii si mai prosti (intotdeauna exista – ca la limita unei functii – orice valoare ai lua exista mereu una mai apropiata) vorbeste neincetat legand diversi termeni mai “deosebiti” in fraze care nu au nici un sens dar o forma care place la “public”. Ajung un fel de idoli pentru prostii prea prosti sa-si dea seama cat de prost este de fapt. Sunt genul care la prima discutie cu un om folosesc tot “arsenalu’ de arme din dotare” si in 15 minute iti expune toata cultura sa generala, trecand prin toate domeniile de care are habar si astfel pare foarte erudit in fata multora. Neaparat daca munceste in domeniul tehnic etc. va baga ceva despre literatura, (eventual replica cuiva pe care a retinut-o ca i s-a parut “smechera” si pe care bineinteles ca si-o asuma ) mai ales daca e si o gagica prin preajma. Sunt totusi usor de pus la punct… mai ales ca nu sunt atat de prosti incat sa se lanseze in idei cu unu’ care chiar are habar.

  35. agramatii cu pretentii de inteligenti ironici. E ala care ridica sprancenele si holbeaza ochii stupefiat de tine ca scrii vreo sau vreun legat si rade ironic alaturi de altu’ care-i da mesaj lu’ gagica-sa: “vrei sa-ti i-au ceva bun frumoas-o?” Foarte de succes in cercul lor!

  36. Victor,

    Sincer, mi-as dori o tara guvernata de mafioti si de moguli. Dar noi nu avem asa ceva!
    Noi avem o tara guvernata de niste prosti care au facut o caruta de bani pe spinarea noastra.

    Noi nu avem mafioti ca in Ucraina sau in Bulgaria. Noi avem:
    1. Un marinar pilangiu pe post de lider
    2. Un Boc cu evidente probleme psihologice generate de un complex de inferioritate cronic.
    3. O parasuta blonda
    4. Un Videanu care arata rozaliu ca un purcel de pus pe gratar (un mar in gura ii mai trebuie) …. apropos stiai ca marmura lui este de 100 de ori (nu am gresit) mai scumpa decat marmura adusa din Grecia?

    Si lista poate continua….
    Sper din suflet sa vina la guvernare un adevarat mafiot in sensul bun al cuvantului nu handicapatii astia pe care ii avem carora le e frica sa iasa noaptea din casa….

  37. imi cer scuze inainte de la cel care este titularul acestui blog pentru ca am sa-i raspund ceva [email protected] nu au avut de ales intre basescu si geoana,trebuiau sa aleaga intre a”pedepsii”[nu gasesc alt cuvant la aceasta ora]anii 2004-2008 daca aveau ce,cum nu au facut-o inseamna ca sunt multumiti de acei ani,sunt multumiti de”in mandatul meu”si inca ceva,nimeni nu are garantia ca geoana l-ar fi numit prim ministru pe johannis dar cum ar mai fi putut face guvernul,nu au in parlament,cei din psd,multe mandate,trebuiau sa se alieze cu cineva,unii s-au fript cu pdl,ramanea pnl implicit johannis si tot asa argumente sunt,faptele insa dor al dracului

  38. off topic: Nu stiu cine declara ca nu se spala, dar bine ca nu stau prin preajma ei. Altceva vreau sa-ti comunic, poate nu stiai: SE INCHIDE TEATRUL DIN PLOIESTI din lipsa de fonduri! Astia chiar s-au tampit de tot? Cred ca stiu si motivul: probabil niste oligofreni au vazut piesa de teatru “Cine la ucis pe Marx” care e de fapt o satira sau mai bine spus un protest la adresa regimului si a sistemului! Cine doreste poate sa semneze urmatoarea petie http://www.petitieonline.ro/petitie/semneaza/salveaza_teatrul_toma_caragiu_din_ploiesti-p20866051.html?msg_ok=2

  39. D-le Ciutacu,

    sper ca va uitati la imaginile de la Tusnad. Penibil acest Basescu, de la tricou, la casti la discursul lui Tokes in maghiara, la faptul ca el sta pe un taburet si Orban pe un jilt
    sunt scarbit si nici macar nu sunt nationalist

  40. “Speculantul”: personajul care profitand pe urma degringoladei produse de caderea regimului ceausist, a reusit sa stranga avere punand mana si distrugand obiective industriale. Asa de bine si-au facut treaba acestia ca si banii de pe fierul vechi au disparut !
    “Interlopul manelist”: tigan, de cele mai multe ori implicat in “afaceri” imobiliare, inconjurat de garzi inarmate cu sabii, plin de lovele, subiect de adoratie al unor ilustri “barzi” nationali…
    “Curva”: proasta, aspect fizic sub mediocru, zeita onanistilor din spatele blocului, profitoare, languroasa, infidela.
    “Telectualul deontolog”: fost comunist transformat peste noapte in anti-comunist feroce, plecat pana la genunchi in fata noului Conducator, drept si mandru precum un carnat fiert.

    Ar mai fi multe de zis, dar ma opresc aici din lipsa de timp, si de dispozitie…

    Nu cred sa existe vreo solutie sa scapam de ei. In vremuri demult apuse am fi scos la randul nostru sabia si am fi facut dreptate, dar acum suntem legati de legi, norme, conduite, mai mult sau mai putin conventionale, care ne creaza si chiar ne impun o anumita pasivitate.

    Toate isi au pretul lor, se pare, inclusiv democratia, care nu va putea nicicand functiona ca atare intr-o tara in care nu exista o “civil society”…

  41. Dragă Victor, Dacă ar fi să caut un răspuns la întrebarea “cine sunt cei ce ne conduc?” , atunci aş încerca să depăşesc sfera restricitvă a unor epiteted e gen”poşti”, “agramaţi”, “piţipoance”, etc şi aş spune direct: marea nenorocire a României de azi sunt MEDIOCRITĂŢILE AGRESIVE, SUFICIENTE (cu ei şi cu ai lor)şi INTOLERANTE (faţă de tot ceea ce aduce a valoare, a merit sau a performanţă). Aceste medicrităţi auto-poleite nu cunosc semnul întrebării. Pentru ei totul este axiomă şi monopol al adevărului. Bietul prost de drept comun are, din când în când, pusee de teamă sau momente de îndoială, el mai întreabă sau îşi înghite vorba. Observă, te rog, discursul mediocrităţii: totul este definitiv, iar sentinţele lor sunt irevocabile. Ar fi, desigur, multe de spus, dar închei cu un subiect care îmi stă demult pe suflet:Gabriel Licceanu. Întâmplări felurite ale vieţi m-au făcut să îl frecventez, prin anii 67-68 dar mi-a trecut repede. Cu totă sinceritatea şi buna credinţă îţi stau la dispoziţie cu date, te asigur, uşor suprinzătoare. Până una-alta, îţi sugerez câteva piste de discuţie:1. Cum e povestea cu plagiatul din manuscrisele lui C. Noica? De ce nici până azi G.L. nu a răspuns argumentelor lui Achim Mihu(eminentul sociolog de la Cluj) şi Tudor Ghideanu( de la Iaşi) care au probat, mai ales cel de pe urmă, acuzaţiile lor? ; 2. Cum se face că, în anii de izolare a României, d-sa făcea ici lacul/ici conacul Occidentul?; 3. Câte articole de “demascare” a Iadului capitalist a scris dl Liiceanu ?- asta pentru că, de regulă, dacă plecai în Occident pe filiera PCR, UTC etc musai trebuia să scrii şi câte un asemenea text?; 4.Cum explică G L faptul că, după un asemenea periplu, prin fosta RFG, a fost deconspirat ca fîcând reale deservicii culturii româneşti- de unde şi articolul lui Vartan Arachelian din”Flacăra” din iunie 1984 cu titlul”Hagialâc la Heidelberg”?; 5. La cât se cifrau , în ianuarie 1990, conturile editurii”Nicolae Bălcescu”, editură constituită pe 23-24 decembrie 1989 de către foştii salariaţi ai Editurii Politice?; şi 6- Cine au fost securiştii aciuaţi, la Păltiniş, pe lângă C. Noica? În rest, să auzim numaide bine!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.