Esti aici:
Prima pagină > Blog > Mintea mea, în gândul ei... > Hai să plângem fals la morminte străine

Hai să plângem fals la morminte străine

UPDATE: “Vorbe grele” & “Sinteza zilei”

Dacă interesul o cere, hai să dăm împreună curs valului. Discutăm, cât se poate de fără patimi, despre iureşul de la Chişinău. Şi o să încep eu, nepatriot spurcat ce mă aflu, asumându-mi riscul de a şoca. Iată, pe scurt, poziţia mea personală extrem de cinică. V-aş fi recunoscător dacă v-aţi abţine de la naţionalisme ieftine, de paradă.

– Au fost alegeri democratice? Au zis observatorii că nu s-a manglit? Care-i treaba noastră la afacerea asta? Moldovenii au întrebat cum a ieşit Băsescu preşedinte?

– Avem o apăsare că-s comuniştii la putere la Chişinău? Da’ noi am cerut voie molovenilor să trecem la capitalism? De chinezi nu ne luăm că nu se trezesc subit anticomunişti?

– Majoritatea populaţiei de peste Prut s-a pişat pe podurile de flori într-un jet comun de presiune maximă. Atunci de ce vrem noi să-i trecem strada cu de-a sila?

– Ce ne-ar aduce ipotetica – şi imposibila – unire a Molovei cu patria-mamă? Cumva un faliment de ţară, o prăbuşire economică generalizată şi anarhie? Cui foloseşte?

– Ne freacă grija de soarta molovenilor de naţionalitate română. Ne-a împiedicat cineva să facem ceva concret (în afara cântecelor şi versurilor patriotice) pentru ei?

Comentarii

comentarii

Similar Posts

285 thoughts on “Hai să plângem fals la morminte străine

  1. 100% de acord. in afara de cativa pe care-i vad mai aproape de noi, restul majoritatii covarsitoare se pisa pe romania noastra. mai da-i in … mea de aici.

  2. Cei de care zici tu că s-au pişat pe podul de flori nu-s aceişi cu cei care sunt pe străzile Chişinăului. De ce îi freacă pe unii şi pe alţii grija că şi în România oamenii ies în stradă? De parcă la noi ar fi prea puţini comunişti… ei aş…

  3. lovituri de stat, revolta ? revolutie?
    mie mi-a ramas adanc intiparita in minte o singura expresie a unui student la litere din iasi acum vreo 5 ani ” noi ,in Moldova nu vorbim romaneste, noi vorbim moldoveneste” si te asigur ca se referea la o falsa identitate nationala si cred ca uitase de “letopisete” si de istoria limbii romane si spatiul in care traiesc romanii.
    de fel sunt ranchiuroasa rau asa ca nici acum nu prea pot sa imi scot din minte…. identitatea nationala , limba pe care o vorbesc si mai presus de toate, consecintele a ceea ce se intampla in Moldova la momentul actual si pt care “cenusareasa” Romania …este de vina. sa-mi fie iertata impertinenta, dar la Moscova si “mama Rusie” de ce nu se gandeste nimeni (si aici ma refer strict la UE)??? la contextul economic si implicatiile politice la nivel mondial de ce nu se gandeste nimeni??? si uite asa, cand ungurii din ardeal vor autonomie , moldovenii din moldova se identifica cu romanii de peste prut , cand finantele se suplimenteaza la bugetul de stat prin “nedeductibilitatea” TVA-ului la ceea ce tine de masini luate pe firma ,mie personal ar trebui sa mi se falfaie de comunistii din moldova????
    si inca una…. daca alegerile au fost fraudate, cum de procentul cu care au castigat comunistii este chiar atat de mare???? sa fie oare o simpla coincidenta ??? eu sincer ma cam indoiesc de asta.
    imi cer scuze pt eventualele greseli ….

  4. Frumoasa luare de pozitie. Lumea trebuie sa inteleaga odata ca Romania are datoria fata de situatia din Afganistan ca aia sunt fratii nostrii nu basarabenii. Si trebuie sa inteleaga ca unirea cu Basarabia ar duce la falimentul tarii …. noi avem datoria de a falimenta tara pentru bancile austriece fratilor nu pentru copii din basarabia. Trebuie sa intelegem ceea ce ne-a explicat si Voronin, si anume ca acolo nu sunt romani si se vorbeste o limba straina – limba moldoveneasca. Bravos domnule Victor …sunteti singuru om rational din tara asta 🙂

  5. Binele cu japca nu se poate !
    Sunt atat de rusificati incat cred ca nici in 100 de ani nu vor gandi romaneste !
    Bine ,dar daca vrem sa-i ajutam , hai sa facem ca Romania sa arate bine – drumuri,orase,statiuni,spitale,scoli,etc.,iar noi romanii sa avem salarii decente si un nivel de trai comparabil cu cel din UE.
    Daca vom face asta , vor dori singuri sa ni se alature,fara nicio “revolutie”.
    Dar noi nu suntem in stare sa avem grija de noi, d’apoi de altii.
    Sa presupunem, prin absurd , ca vom avea un nivel de trai ca cel din UE(doamne’ajuta!,dar imposibil in urmatorii 50 de ani),vom mai dori noi sa ni se alature ?

  6. Daca mai exista o urma de mamaliga in tot terciul asta basarabean si poate sa explodeze de ce sa nu fie ajutat?
    In definitiv si sub mamaliga noastra s-a pus putin flacara.
    Conditiile s-au schimbat este adevarat. Sunt alte vremuri.
    Tot ce putem face ca stat pentru basarabeni este sa declaram ca trebuie sa existe libertatea de opinie, a presei si toate partidele politice din Basarabia sa aiba drepturi egale de a se manifesta si a face campanie. Sa-i ajutam concret nu putem cu nimic pt. ca ne-am pune Europa in cap.
    Un scenariu cu serviciii secrete romanesti, cu agitatori trimisi si alte de-astea exclus.
    Nu am primit niciodata ajutor dezinteresat de la occident si nu-l vom primi niciodata. Romania, daca poate sa faca ceva in chestiunea asta cu Basarabia este sa “tipe” cat mai tare pe tema drepturilor omului si a libertatii de exprimare.
    Altceva, DAUNEAZA GRAV SANATATII.

  7. Sat’tare,domnu nea Ciutacu !
    Magnific ! Extraordinar ! Pentru mine,caruia imi place sa descopar ineditul din amanunte ,citirea opiniilor pe blogu matale e o mare, mare desfatare !Cum am mai scris imi plac rotitele cand functioneaza… Trecand peste diversitatea opiniilor – apropos,stii snoava cu rabinul : “SI TU AI DREPTATE… !” – eu respect opiniile oricui pentru ca asa e normal sa fie si nu o sa le comentez- fiecare are dreptul sa aiba pareri atat de la constitutie,cat si de la matale ca apropitar ! Dar,fara a vrea sa par prea doct,trecand putin peste aspectul sentimental,dupa mine gestionarea situatiei din partea noastra trebuie sa fie foarte,foarte bine gandita de cei responsabili,inainte de a adopta o pozitie intr-o directie sau alta….Noua ne da mina sa formulam ce vrem noi aici,dar, fara patetisme ieftine,pe “frontul diplomatic” in situatii de-astea se danseaza pe muche de cutit… Hai sa gandim putin lucid: 1.in Moldova de astazi proportia de rusofoni si procomunisti(nu numai rusi !!) este foarte mare,mult mai mare decat ceilalti .2.Cati dintre “ceilalti” sunt proRomania si cati proMoldova ca stat, pur si simplu ? 3.dintre cei” proRomania” cati o fac din “real feelings” si cati din motive pur economice ? 4.daca sefii opozitiei erau ieri atat de explicativi si obedienti – de rasu’ lumii !!! – fata de Voronin,atunci cine i-a organizat si “spontaneizat” pe tinerii de la Chisinau,totusi ? Unii ar putea sa spuna ca saturatia sau purul patriotism…Probabil ca da ! Dar ,atunci, cam putini in piata,totusi,nu vi se pare ?? Altii ,cei mai multi, vor spune ca Serviciile Romanesti-probabil asta va fi leitmotivul acuzarii diplomatiei moldovene si nu numai. Totusi,in acest caz m-as intreba ce beneficii ne-ar aduce aceasta presupusa interventie ? Sa fie asa cum vor spune multi iar o comanda de la Basescu de a devia atentia de la problemele clanului sau (asta in cazul in care si-ar face cumva probleme…) sau un simplu exercitiu de “musculatura” a serviciilor Romaniei? Hai sa nu uitam totusi ca acu catva timp acelasi Voronin lansa ideea “Moldovei Mari” cu o buna parte a Romaniei lipita statului moldovean,umbland pentru asta la sentimentalisme de genul ” Moldovei lui Stefan Cel Mare si Sfant “.Concluzia? lui Voronin si implicit celor din spatele sau le trebuiesc noi teritorii !! Cui se adresa ? Normal moldovenilor din Romania ,ca rusilor din Moldova li se rupea de Fane Babanu’ … Intreb si eu: cand seful unui stat incita la dezmembrarea unui alt stat suveran ,ce masuri ar trebui luate ? Ei,domnu’ nea Ciutacu,ia ganditi-va a ce miroase toata aceasta tevatura ?… Nu o tendinta de a scoate direct Romania tap ispasitor si de a intari increderea poporului moldav in “tatucul” Voronin ?! Binenteles ca rusii isi vor apara genele din Moldova si ne vor arata degetul (economic) din nou…
    Si va mai propun ceva : luati 20 de moldoveni cu posturi, salarii,si viata sociala stabila in Romania si intrebati-i ce sunt ei ca nationaliate ! O sa aveti mari surprize vizavi de proportiile raspunsurilor ! Eu am avut-o !
    PS . Rudele mele au murit in Siberia insorita sau s-au disipat in tundra .. Pentru ca erau crestini !Matusile mele si-au ingropat pruncii morti de frig si nemancare langa calea ferata in scurtele opriri catre nicaieri …Acolo a murit si partea mea de suflet moldoveana ! Au fost parati de vecini …

  8. Ciutacule, nici nu poti simti altfel. Asta esti tu, asa ti-e felul. Ai fi in stare sa te pisi si tu, marele red dog, pe mormintele ostasilor romani cazuti in cele 2 razboaie mondiale. Apropo, ce-ai facut in decembrie 89?

  9. Ciutacule ma scarbesti. Mai bine nu luai nici o pozitie in legatura cu asta. Sunt istoric si stiu poate mai multe decat arogantii generatiei @porno tv@. M-am uitat cu placere la emisiunile la care participati la Antena 3, 2 etc. Pozitia dvs si a domnului Valentin Stan chiar ma dezamagesc. Mai bine erati neutri dacat sa aveti asemenea pozitii. Ma faceti sa nu ma mai uit la TV. Dumnezeu sa ajute ROMANIA MARE!!!

  10. Domnule Ciutacu,
    Te urmaresc acum la Sinteza zilei si realizez, sa fiu sincer socat, faptul ca Vladut (fiul tau care te cunoaste mai bine) are perfecta dreptate. Daca erai un calculat si un gandit innainte de a spune ceva, de data asta se pare ca te-a lovit emotia si ai spus ce ti-a venit pe limba. Vreau doar sa-mi raspunzi sincer daca tu chiar crezi in netrebnicia asta cu alegerile democratice, cinstite si care reprezinta dorinta poporului.
    Iar pentru sotia ta Mana, moldovenismele se pot intalnii si la ardelenismele de la mine de acasa, sau cu banatenismele din zona Caras – Timis – Arad. In general la scolile din zona rurala lectiile se tineau cu termeni specifici zonei. Si am avut colegi care se trezisera la liceu vorbind cum au invatat la scoala. Am si asistat la lectii in satul bunicilor mei unde invatatoarea era din sat, iar profesoara de romana era o matusa de-a mea tot din sat, si pot certifica faptul ca se foloseau cuvinte “din sat”.
    Va multumesc, si astept curios raspunsuil dumneavoastra la ce v-am intrebat mai sus.
    Cu stima, Alex Blaj.

  11. noi nu sintem Germania Federala ca sa ne putem permite sa pierdem sute de miliarde de euro ca sa ne alipim/unim Germania Democrata.
    Ati uitat ?

  12. Ce concluzie trag eu: cu 20 de ani mai tîrziu e… prea tîrziu1 Sferele de influență au fost reîmpărțite atunci. SUA a fost doar acum 20 de ani de acord cu violențele în stradă, azi le înfierează fără jenă!
    Cum ziceam, basarabenii s-au trezit prea tîrziu pentru a mai fi băgați în seamă!

  13. Nu la toţi este fals plânsul şi nici mormânt stăin nu-i pentru cei mai mulţi dintre noi. Totuşi, pumnul de pământ peste copârşeu, se grăbesc cu toţii să-l arunce, fie străini, fie rude de sânge. Au alte treburi mult mai importante pe cap: criză economică, cutremure, becalita…

  14. @FuXi , in 1992, s-au furat voturi pe rupte .
    Au fost peste 2 milioane de voturi anulate , dupa ce la alelalte alegeri nu fusesera decat cateva mii de voturi anulate .
    FuXi , nu mai sta in subsolul ala din Kiseleff , mai iesi si la aer . 😛

  15. De ce nu au iesit la vot? Poate asa i-ar fi invins pe comunisti fara varsare de sange. Nu cred ca puteau frauda alegerile in asa hal incat sa iasa cu 50% daca ar fi mers lumea la vot. Iar daca tot fi avut 50% atunci e o problema, inseamna ca majoritatea moldovenilor vor comunism si in democratie majoritatea decide

  16. Victor, ma bucur ca aseara la “SZ” ai fost singurul cu bun-simt care n-a cazut in plasa “romanticilor anti-comunisti” care erau in studiou, veniti cu sarcini precise. Parca erau toti in 21 decembrie 1989, langa baricada pe care o Roman o proiectase pe planseta. “Dovezi clare de frauda”, “alegeri corecte nu se pot tine cu Voronin”, “comunisti” etc. Roman cred ca mai avea putin si te lua la bataie. Apropo, ma intrebam de ce oare “fratele” Radu Tudor incerca cu puteri supraomenesti sa convinga poporul ca Voronin e rus, general rus, cetatean rus, paleo-rus, proto-rus, mega-rus? De ce atatea eforturi de convingere la un fapt care – nu-i asa? – e aproape evident? Simtea cumva nevoia sa nu ramana cineva cu impresia ca rusii ar avea interesul sa-l dea jos pe Voronin? De pilda pentru motivul ca s-au saturat de fitzele lui in negocierile privind Transnistria? Tu ce crezi? Daca nu-mi raspunzi, am toata intelegerea pentru ca realizez ca nu-ti poti expune colegii, chiar daca au agende personale scrise de altii. In alta ordine de idei, sa nu ne miram daca “anti-comunistii” de la Chisinau cu nume hazos-predestinat-securiste “Filat” si “Urechian”, daca l-ar inlocui pe Voronin, ar elimina comunismul din Moldova, in stilul infaptuit de tandemul Iliescu-Roman imediat dupa 89. Baietii vor face numai ce li se va spune, iar Moldova va continua sa ramana plina de mizeria sociala, economica si politica pe care azi o administreaza Voronin.

  17. Ce sa-i faci? Asa-i place lu’ matale sa se dea rotund. Pai daca “prostii” de nemti gandeau asa, se chemau romani. Iar daca oamenii, mai neinzestrati ca matale, care au facut tara asta aveau logica d’asta scriai articolu’ asta cu litere chirilice, si locuiai in orasul Bucureshtev, raionul Rahovo.

  18. nu, dom’le, aia nu-s romani. sunt groenlandezi. ca atare, nu ma intereseaza soarta lor. de fapt, pe mine ma intereseaza numai cum sa fac o legatura intre ei si basescu. in rest, putem sa ne inconjuram de tari care au ca industrie principala coruptia si traficul de heroina. nu-i problema noastra. dimpotriva, e mai distractiv asa, domnu’ geniu.

  19. Ai dreptate, Roxana ! in mod democratic – daca e sa ne dam democratici si chiar sa ne placa si sa si intelegem democratia adevarata -un regim poate fi schimbat numai prin rezultatul unui vot popular,clar si liber exprimat !Daca despre claritate avem dubii,despre libertatea de a vota sau nu cred ca nu exista vreo suspiciune in acest caz ! Da ! cred in posibilitatea fraudarii alegerilor .Nu! nu cred in furtul masiv al alegerilor !Vrem nu vrem ,ne place sau nu trebuie sa acceptam faptul ca asta e rezultatul alegerilor ! E una dorinta,e alta putinta si cu totul alta realitatea !!!

  20. Ma vad nevoit sa-ti scriu iar.
    Uite cat de corecte au fost alegerile alea, pe site-ul oficiosilor de la BBC:
    Ca si in multe cazuri ne gasim sa tragem concluzii pe tot ceea ce zboara si pe care le inghitim pe nerasuflate.
    Si da, se precizeaza bine faptul ca din comisia OSCE au facut parte si rusii, care au raportat exact ceea ce le-a convenit lor.
    Ma bucur ca am cercetat putin si nu am pus botul la opinia livrata de formatorii pe care-i stimez. Deci nu doar robotul de Obama se poate defecta… ci si persoanele publice de la noi.
    Va multumesc.
    Cu stima, Alex Blaj.

  21. Domnule Ciutacu,

    Probabiil ca aveti dreptate sa fiti suspicios si rezervat.
    Dar eu ca un roman ce ma aflu, poate nu suficient de europenizat, sincer nu pot sa ma detasez cum sugerati dvs, mai ales in momentul cand vad ca niste oameni care vorbesc aceeasi limba cu mine sunt pe punctul sa fie batuti, arestati si poate torturati pentru ca isi exprima liber un punct de vedere.
    De asemenea eu, ca mai batran fiind, nu pot sa nu simpatizez cu acesti oameni care, repet vorbesc aceeasi limba cu mine si respecta acelasi tricolor, mai ales cand imi amintesc ce am trait in 1990 si 1991 cand tot niste comunisti ca Voronin ne alergau cu minerii prin Bucuresti.
    Apoi, ca si om care am trait pana la o varsta matura in comunism dar si in “democratia originala” romaneasca, nu mai inghit asa usor povesti din astea cu “alegeri corecte”, cu alegatori manipulati, cu creierele spalate si tinuti sub teroare. Faptul ca ele sunt validate de niste birocrati europeni, nu ma impresioneaza absolut deloc.
    Vedeti, dvs care probabil aveti o amintire destul de vaga despre ce inseamna sa fi prizonier in propria tara va e mai greu sa va imaginati cum ar fi sa va fie blocat blog-ul, telefonul mobil si sa vedeti la televizor numai desene animate comuniste. Sau chiar sa fiti arestat putin pentru ca il criticati (liber nu-i asa?) pe presedinte.
    Din pacate noi cei care am trait chestiile astea din plin, acum ne e mai greu sa ne dezbaram de “nationalisme ieftine de parada”.
    Imi pare rau ca am ajuns o natie asa de slaba incat sa ne fie frica sa ne solidarizam deschis cu oameni, care lasand la o parte faptul ca ne sunt conationali nu vor decat sa aiba si ei dreptul la o viata normala si demna.
    Se pare ca ce nu a reusit Uniunea Sovietica a reusit Uniunea Europeana…

  22. Indiferent de originea pamantului Republicii Moldova aceasta este o alta tara, nu este parte din Romania si nici nu vrea sa devina, mai degraba ar vrea sa aiba din nou de a face cu rusii, iar noua nu ne trebuie. Romania are si asa destule probleme singura. Asa ca fiecare cu dezastrul lui.

  23. Problema cu cei de acolo este ca nu au avut acces la mijloace de informare obiective si au trait intr-un fel de ceata manipulatoare a puterii. Lucrrurile acolo nu sunt atat de simple si nu cred ca putem trage concluzii fara a avea cunostinte despre ce s-a intamplat acolo de-a lungul vremii si cum au trait acei oameni.
    In ce masura au fost corecte alegerile este de discutat.

  24. BINE CA TRIMITEM MILITARI ROMANI SA MOARA IN AFGANISTAN SI IRAK PENTRU DEMOCRATIE. IN MOLDOVA DE CE NU NE INTERESEAZA DEMOCRATIA SI STABILITATEA, PLURALISMUL? CIUTACULE,TONOMAT DEONTOLOG AL LUI PESTE PRAJIT DE RAHOVA, MAI GANDESTE-TE CE SPUI. DE CE NOI CONTRIBUABILII PLATIM TRUPELE ROMANE DIN IRAK SI AFGANISTAN? UITE CA PE MINE MA INTERESEAZA SI DEMOCRATIA DIN MOLDOVA. VREAU TRUPE ROMANESTI SI ACOLO. CE ZICI DEONTOLOGULE? DAR VALI STAN SI GUSTERUL OPARIT DE MIRCEA BADEA CE SPUN. AVETI CEVA IN CAP CAND FACETI AFIRMATII? VREAU SA RASPUNDETI LA ASTA: DE CE ROMANIA FINANTEAZA ARMATE IN REGIUNI NEDEMOCRATICE SI IN MOLDOVA NU TREBUIE SA NE BAGAM. SUNT ROMANI ACOLO CIUTACULE. AU CETATENIE ROMANA CIUTACULE. UNDE E IMPARTIALITATEA CIUTACULE? UNDE?

  25. @roman: mai usor cu isteriile si categorisirile. fiindca suntem in NATO

  26. Romania este condusa de marionete, nu de romani cu viziune si dragoste de neam si tara!!!
    Si nu fac nici un pas, cind este vorba de Moldova fara ca sa primeasca incuviintarea de la cei care-i ghidoneaza. Problemele Moldovei nu tin de democratie, bla, bla, bal, ci de faptul ca ea reprezinta tinuturi romanesti furate de catre bolsevici in urma semnarii Pactului Molotov-Ribentrop iar aceste paminturi trebuiesc in final realipite la trupul tarii. Iar pentru atingerea acestui deziderat esential si concret, ei politicienii Romaniei trebuie sa nu mai tina seama de interesele UE, USA, Ucraina si Rusia ci sa se ghideze dupa interesele noastre ca neam si tara. Niciodata strainul indiferent ce nume poarta nu te va ajuta sa-ti bagi in traista ci va incerca sa-ti ea si ceeace mai ai in ea. Acesta trebuie sa fie pilonul esential, concret si palpabil al politicii externe a Romaniei prezente si viitoare implinirea reintregirii tarii in hotarele avute inainte de semnarea Pactului Ribentrop-Molotov. Restu-i gargara si minciuni politicienesti in incercarea de a cistiga simpatie din partea electoratului pe seama evenimentelor de peste Prut. In ceeace priveste conducerea Moldovei, aceasta e comunista. Si manipuleaza cu ajutorul mass-mediei si serviciile secrete moldovenesti marea masa a moldovenilor de la tara tot asa cum eram si noi manipulati in Dec. 89 de Iliescu si gasca si cum mai suntem inca chiar manipulati si acum la 19 ani de atunci. Ieri televiziunea moldoveneasca transmitea programe muzicale in timp ce se manifesta in centrul Chisinaului. Dar voi care va faceti numarul de anti-romani pe forum va faceti ca, nu observati acest lucru. In rest, populatia romaneasca de dincolo de Prut care a dat un tribut de peste 1,5 milioane de suflete, asasinati si deportati de catre Stalin a facut dovada unei imense forte de regenerare chiar si cu aportul masiv de populatie neromaneasca injectata in aceeasi ani ai terorii nepierdindu-si identitatea de limba si neam intr-o mare de populatie slava, asa cum au dorit conducatorii bolsevici. Genetic romanii ca, pondere in populatia Moldovei de astazi detin majoritatea procentuala. In rest, le urez din toata inima tuturor dusmanilor natiei romane, indiferent ca acestia sunt uscaturi din neamul nostru sau ale altor neamuri din lumea intreaga si indiferent ca, acestia locuiesc in Romania sau aiurean-n lume sa piara de pe fata pamintului, tot asa cum piere focul in calea apelor. Traiasca Regatul Romaniei Mari, matricea eterna a neamului romanesc in suflet si simtiri.

  27. Basescu pupa`n c** tot ce prinde, mai ales pe rusi pentru ca fara ei, am ramane fara gaze. Deci nu ma astept la nimic altceva din partea lui decat tacere (ca diplomat n-a stiut sa fie niciodata).
    Moldovenii striga in rusa ca vor sa scape de comunism? NU!!! Striga in ROMANA ca vor sa scape!! Si dumneavoastra va ganditi ca o unire cu ei ne-ar duce la faliment. Imi pare rau sa va anunt, dar idiotii astia care ne conduc, NE-AU DUS DEJA LA FALIMENT. SI NOI I-AM LASAT!!!!
    Ii impusca pe moldoveni pentru ca au sange-n ei sa iasa in strada pentru idealurile lor! Si ii impusca pe cei tineri, viitorul, cei care vor schimbare! Ati facut si voi odata asa… si v-ar fi prins bine un sprijin moral, chiar daca venea si din CONGO!! Nu fiti ipocrit.
    Si va rog, nu-mi spuneti ca va uitati plictisit cum mor oameni acolo ca sa scape de lepre, in timp ce noi ii luam pe prostii astia la caterinca iar pe ei ii doare’n c** de noi!
    Terminati, va rog, cu conceptia asta de “roman impartial”, preocupat mai bine cu rahatu’ din curtea lui. Degeaba va preocupati. Va varsati frustrarile si asteptati ce? Schimbare? Sa fim seriosi… totul e putred!!
    Noi, tinerii romani, ne gandim cum sa scapam de tara asta, in timp ce ei, moldovenii, lupta sa se salveze. Sincer, II ADMIR!! Si stiti de ce? Pentru ca lor le pasa de ei!! Nu conteaza ca vor unire cu noi, cu Rusia, cu Dracu`!! Ei fac ceva in sensul ala. Noi ce facem, domnul Ciutacu? Mai radem putin de Basescu? Ii mai aruncam o “Vorba Grea”? Poate o sa-i creasca parul de la atata stres provocat de emisiunea dumneavoastra. Dar inca nu i-a crescut, nu? Inseamna ca nu se streseaza.
    E o vorba care spune in felul urmator: “N-o sa gasesti mai multi egoisti si snobi pe metru patrat decat la o adunare de genii.”
    Multa bafta in continuare, domnu’ Ciutacu, oricum calul batran nu mai invata trucuri noi… deci nu mai aveti timp sa invatati ce inseamna aia “solidaritate”. Pacat.

  28. Stimate domn Ciutacu.
    Tot astept sa te aud pronuntandu-te asupra legalitatii alegerilor din Moldova, asta asa dupa ce ai ascultat-o pe madama baroneasa Emma Nicholson. Dar se pare ca fie nu binevoiesti, fie ai dubii cu privire la convingerile tale de pana acum asupra legalitatii procesului legislativ de acolo.
    Cu stima, Alex Blaj.

  29. Gata? S-a terminat revo de la Chishi? Over forever? Vad ca prietenul Badin asta anunta pe blogu’ sau, aseara pe la ora 11. Cum? Departamentul de Stat zice ca alegerile au fost OK? I-auzi, ai dracu’. Pai, parca ziceati ca “anticomunism”, ca “primavara de la Chisinau”, ca “paralela ’89 – 2009” ?! Nu inteleg. Ah, l-au convins rusii pe Voronin ca daca nu accepta varianta 2+1 la negocierile privind Transnistria, si-o mai tine mult cu marota lui 5+2 adica sa intre si anticomunistii lu’ peshte SUA si UE in negocieri, chiar il dau jos si il pun in loc pe omul nr.2 de pe shortlist-ul redactat la Moscova, domnul Filat? Si noi ne-am ales cu ambasador persona non grata, dupa ce baietii “bine platiti si bine organizati” au infipt steagul Romaniei pe acoperisul Parlamentului de la Chishi? Ce se bucura rusii la ora asta! Iar filiala CIA de la Bucuresti, dupa ce ne-a bagat reteaua SIE (“tinerii”, “studentii”) la inaintare – asa, la deruta – acuma’ gata, back-off? S-au schimbat ordinele? Si noi ramanem de fraieri? Nu mai vorbesc de naivii din Moldova care si-au zis ca fac revolutia pe Internet, nu ca noi la TV, in 89. Zicea cineva ceva mai sus de SUA, Rusia, gaze, mai adaug eu: rachtete, “resetarea” relatiilor in problema armelor nuclearea, plus vizita lui Medvedev la Washington in mai care trebuie sa iasa bine pentru toata lumea. Ok, altceva?

  30. prima problema, cea mai importanta, atat dpdv constitutional cat si politic este felul in care statul roman isi protejeaza proprii cetateni. acolo sunt cetateni romani, si abia dupa aceea sunt persoane de nationalitate romana, etc. statul are obligatia de a-i proteja, indiferent ce fac ei. sau ii protejam doar pe cei din tarile UE (polonia, italia, spania sunt cele mai recente cazuri)? basescu, boc, diaconescu tac pentru ca daca ar deschide gura s-ar baga in scenariile descrise de voronin, si ar primi replica: deci recunoasteti ca sunt cetateni romani printre manifestanti!
    implicarea romanilor in ce se intampla acolo este clara, chiar si daca privim doar la acest aspect. implicarea statului roman insa, desi nu e atat de clara, poate fi simtita, dar din pacate nici asta nu se poate spune.
    asa ca noi va trebui sa ,,do the talking”, iar ei sa faca fara sa mai vorbeasca.
    in chestia asta nu exista anti-romani, ci doar cei care si=au dat sau nu seama de scenariu. scenariul in schimb, daca ar fi dezvaluit de un roman, ala da anti-romanism.

  31. @Alex: s-au pronuntat UE, OSCE si Departamentul de Stat. end of story!

  32. aveti dreptate, domnule Ciutacu si are dreptate si adi. parabola cu furnicile… capitalismul este in faliment si unu’, Marx a stiut asta…

  33. nu trebuie idolatrizata miscarea de la Chisinau…de ce trebuie sa astepti 20 de ani sa actionezi intr-o directie? vrei sa fii roman?! simti ca esti roman!? apuca-te sa faci demersuri legale in directia asta nu jefuii institutiile statului doar pentru ca-ti este permis!!!nu erau necesare mai mult de 2 tancuri pentru innabusirea “revoltei”…

  34. pozitia ta este sintetizata in ceva intrebari. dau si eu raspunsuri:)”Au fost alegeri democratice? Au zis observatorii că nu s-a manglit? Care-i treaba noastră la afacerea asta? Moldovenii au întrebat cum a ieşit Băsescu preşedinte?”( aici sunt deja vreo 4 ? retorice..)1. da , au fost alegeri libere….in stil romanesc. nu avem nici o treaba, dar mi-e mila de oameni reprimati. si care gandesc ca noi si tanjesc un pik spre normalitate. nu are cum sa nu te induioseze, macar!moldovenii s-or fi intrebat cum s-a trezit basescu in palat la cotroceni, dar nu stiu si nu ma intereseaza.
    “Avem o apăsare că-s comuniştii la putere la Chişinău? Da’ noi am cerut voie molovenilor să trecem la capitalism? De chinezi nu ne luăm că nu se trezesc subit anticomunişti?”
    2. nu am apasare, mi-s indurerat cand oamenii sunt reprimati. pai de ce am cere cuiva sa ne luam “ratia de libertate”? nici macar lu’ tata nu-i cer voie sa fiu si sa gandesc liber! pai chinezii au ochii oblici mai victore, si nici eu nici tu nici mama nu avem ochii oblici!avem ochi frumosi….! astia ce sunt reprimati sunt totusi de-ai nostrii cu metehnele noastre! usor “atzipibili” la ideologia urii!
    “Majoritatea populaţiei de peste Prut s-a pişat pe podurile de flori într-un jet comun de presiune maximă. Atunci de ce vrem noi să-i trecem strada cu de-a sila?”
    eee… asta-i intrebare cu talc! era o incercare de desprindere de ideologia scarboasa comunista, http://www.youtube.com/watch?v=tAODHRo2WrQ
    deja e o malitiozitate aici:(. nu-i vorba de convingerile tale ci ca e trandy sa fii giCA COntra
    “Ce ne-ar aduce ipotetica – şi imposibila – unire a Molovei cu patria-mamă? Cumva un faliment de ţară, o prăbuşire economică generalizată şi anarhie? Cui foloseşte?”
    aici ai dreptate! o intrebare ce o gandim cu totii. germania de est a fost asimilata extrem de costisitor, iar urmele se vad si azi.
    “Ne freacă grija de soarta molovenilor de naţionalitate română. Ne-a împiedicat cineva să facem ceva concret (în afara cântecelor şi versurilor patriotice) pentru ei?”
    basarabia e gradina rusilor, orgoliul rusilor, iar transnistria e cheie pentru rusi. ce sa facem la nivel institutional pentru ai nostrii deci contra rusilor?
    99,99% esti genial. mai ai si scapari de 0,01%. azi esti in scapare! sa nu-mi dai banare:)

  35. Victore esti cam departe….
    In China e capitalismul cel mai dezvoltat, apoi, Unirea cu patria mama ti-ar aduce faliment !? 😀 macar ai idee cate afaceri din Romania sunt controlate de moldoveni !? pe podul de flori poate te-ai pisat tu. Vezi ca esti f departe, si nu esti informat bine deloc, abtine-te daca nu stii despre ce vorbesti. E bine ca stii macar ca sportul national e datul cu parerea, dar e bine sa mai stii ceva, ca “roman” nu e natie, “roman” e boala.

  36. De plins pe la mormintele straine plinse Basica
    pe cind pisa ochii pe la mormintele alte natii. Moldovenii sunt tot romani, asa ca de plins plingem tot la mormintele noastre. Ma mir ca nu v-ati prins?

  37. Nu s-au implicat cand l-am ales pe Basescu, dar am cerut noi implicare? Noi ne-am complacut in situatia asta de cacat. Ei incearca o revolta si iata ca ne cer si ajutorul. Sunt de acord ca Basarabia pe termen scurt ne-ar aduce belele cu economia.

  38. Numai un neroman, putea sa faca asemenea afirmatie vis-a-vis de mormintele straine si plinsul fals, un roman in suflet si simtiri niciodata n-ar fi jignit nici macar in vis memoria ostasilor romani cazuti in al doilea razboi mondial pentru eliberarea Basarabiei si Bucovinei s-a celor peste 1,5 milioane de romani aruncati in gropile comune de catre bolsevicii lui Stalin in teritoriile romanesti furate de la dreapta Prutului. Pacat ca totusi, limba romanesca se lasa invata de cei care nu o merita.

  39. La intrebare despre democratia alegerilor ce sa spun de democratice ce au fost au iesit 30 000 de oameni in strada si au dat foc cladirii parlamentului. Nu e fum fara foc si in Moldova cam e fum deci eu cred ca a fost sau este si foc.

    La al doilea paragraph de intrebari as putea adauga dar ne-a intrebat cineva fie pe noi fie pe moldoveni daca vrem sa fim doua natii diferite? Eu zic sa se voteze, de ce nemtii sa se uneasca si noi nu. Fara nationalism stupid sunt de accord dar atunci hai si fara discriminari. Referirea la chinezi este intru-totul monumentala domnule Ciutacu sincer…argumentul asta sfideaza legile absurdului daca ele exista in opinia mea.

    Paragraful al treilea e bun, foarte bun insa e in natura umana sa se greseasca. De ce credeti ca acum 30 000 de oameni isi pun viata in pericol totusi? Poate pentru ca macar acei 30 000 au inteles ca s-a gresit.

    Unirea cu Moldova ar fi intr-adevar din punct de vedere economic un dezastru daca ne gandim si ce economisti experti avem in tara ar fi mai mult decat un dezastru – poate sfarsitul adica falimentul.

    La ultimul paragraph raspunsul este sec: am putut vreodata noi sa facem ceva fizic si concret cu privire la soarta acelor oameni? Sau noi – romanii in general – doar am votat si vom vota in continuare?

  40. O sa fiu si mai cinic ca tine: Moldova este sub influenta Rusiei si va mai fi. Prin vasalul Voronin si sleahta lui, trupetii rusi stationati pasnic de i-a uitat Domnu’ peste Nistru, si echipa Czarului Smirnov, sau Smirnoff, ca tot cu vodka se leaga. Trebuie sa fim tare inceti cu duhu’ sa asemanam Rivolutia de la ’89 cu ce se intimpla la Chisinau. Republica Moldova e independenta cu numele, cu restul e dependenta de Maica Rusia. De ce crezi ca a dat Voronin comunicat de presa in rusa? Ca sa priceapa ursul de la Kremlin. Si ala n-a stat mult pe ginduri si a dat din urechi imediat, spre deosebire de al nost’ Sef de Plai, zice-se o gura de rai. Norocu’ nost ca Baciu e in prime time, ca altfel cine stie ce gogomanii mai ieseau pi gura Primului Roman al tarii.

    Cit il dispretuiesc io pe Voronin, atita timp cit alegerile alea au fost corecte, apai se chiama democratie ca majoritatea “rules” si minoritatea face ciocu mic. Daca nu face, e liber la dat la gioale.

  41. De fiecare data cand stau de vorba cu un basarabean imi aduc aminte de o discutie despre’89 cu un bucurestean :), sa ma explic: dupa “revolutie” intreb si eu primul bucurestean pe care il intalnesc despre cum a fost in 21-22, raspunsul=lehamite, poate am intalnit eu numai basarabenii plictisiti de Voronin dar si de Romania si de romani in egala masura, poate ca eu, din Iasi fiind, traiesc dorinta “comunista” sau/si “fascista” 🙂 de reaintregire a patriei.
    Am sentimentul ca parghia patriotica este folosita de basarabeni dintr-un motiv mult mai simplu decat visul de veacuri a romanilor, acela de a trai mai bine si atat.
    Dincolo de toate acestea, in timpul razboiului din Transnistria, 2 studenti basarabeni au venit in scoala in care invatam si pentru cateva ore ne-au povestit ce se intampla acolo.

  42. Am o intrebare la care nu-mi raspund? Eu sunt moldovean sau roman daca stau in Iasi. Moldovenii… s-a intors lumea cu curu in jos. Sinceritatea extrema a domnului Ciutacu e sinucigasa. Mi-e sila de mine, de Ciutacu si de voi toti.

  43. “noi vrem sa ne unim cu tzara” , stitzi care e partea lipsa a sloganului ? e mai la coada expozeului asa ca “bear with me for a while”

    Ce putem noi face

    Grea intrebare . Viitorul mai bun moldovenilor (romani rusi sau ucrainieni ) e cu pasaport romanesc .

    Din nefericire viitorul mai bun al Moldovei nu e in Romania. Economic vorbind.
    Romania nu-i poate asigura piatza de desfacere de care Moldova are nevoia ca sa existe. Piatza respectiva este, pe moment doar in Rusia.

    Ori aici shade dihotomia care sfasia in prezent Moldova in doua .

    Banii vor cu Rusia ca acolo e piatza singura lor piatza reala si banii o miros, sarcanii si scartza scarzta pe hartie vrea cu Romania pentru pasaport.

    Ceea ce ar putea face Romania e sa incerce sa asigure viitorul economiei MOLDOVEI in Romanai ori asta e cu munca si orice e cu munca e greu.

    Nu vad eu nici-un forumist sa va ajute sa va vindetzi la niste pretzuri corecte produsele moldovenesti de la coniac la vin si de la oua la conserve si sucuri de fructe. Adica probleme reale ale Moldovei , ce vindem si cui ca sa avm cu ce plati gazele la iarna Si cata vreme noi nu putem aduce in Romania in piata romaneasca economia Moldovei toata gargara din piatza este nu doar inutila ba e chiar daunatoare .

    Dar ca intotdeuna politica este minciuna si nu trebuie lasata niciodata sa ia contact ca realitatea . Unirea Moldovei cu Romanai este o minciuna cate vreme nu poate prin ea sa rezolve problemele economice ale Moldovei . Cu bashinisme de genul “am oferit Republicii Moldova sansa sa intre in UE odata cu Romanaia ” nu se rezolva nimic. Pentru ca asta e o minciuna gogonata si se poate demonstra ca e o minciuna gogonata . Si stizi de ce ? Pentru ca Romania nu a oferit Moldovei cote de productzie agricola in UE . Iar in lipsa cotelor nu exista productzie si deci nu exista nici intrare in UE

    “Minciuna s-a dovedit de-a lungul timpului un instrument eficient de manipulare şi de guvernare. În fond, minciuna politică este o „artă“ tocmai pentru că poate livra poporului „falsurile salvatoare“ prin care se realizează scopuri nobile, dar mai puţin vizibile ale politicii.
    Astăzi chiar, minciuna politică, instantanee şi globală, a devenit o adevărată profesiune liberală. Iar „specialiştii în rezolvarea problemei“, aşa cum îi denumea Hannah Arendt pe consultanţii politici şi electorali, nu au încetat să prolifereze. Or, aceştia trebuie să ţină discursul public la distanţă de orice contact cu realitatea. Ne-o probează cu elocvenţă Arendt în cartea sa despre minciună şi politică prilejuită de scandalul Watergate.”

    Asa zicea pe 08 Aprilie Cristian Parvuelscu citandu-l pe Jonathan Swift care a fundamentat inca de la 1733 nevoie de minciuna si facatura in politica . Pentru ca numai minciuna poate prezenta o problema pe care polituica asa cum e ea facuta sa poate pretinde ca o rezolva .

    Romanii cand au faptuit Romanai mare aveau piatza de desfacere grantata pentru Basarabia si Ardeal. Cel putzin asa au spus toate documentele din epoca din si din Ardeal si din Basarabia .

    Lozinca lui “Noi vrem sa ne unim cu tzara” a fost ciunita de motivatzta care era evidenta tuturor ungurilor si rusilor din epoca ” pentru ca prin Romania noi putem sa vindem mai bine adica mai SCUMP SI MAI MULT ceea ce noi stim si putem sa producem. (Asta o dovedeste Alex Stoenescu in cartea sa asa ca credetzi-ma sau credetzi-l pe cuvant si pe surse )
    Si asta pentru ca pe vremuri Romania era o tzara de capul ei care duce o politica interna si externa conform cu interesele banilor ei a “oligrahilor” ei . Eeeee nu mai e cazul .
    In prezent Romania e un bandustan care la cheremul banilor straini dovada sta imprumutul la FMI pentru garantarea banilor bancilor straine .

    Ori nimeni cu scaun la cap nu vrea sa se uneasca cu un bandustan

    Ori daca vrem s aii ajutam pe cei din Mildova poate ca ar trebui sa o facem recastigand controlul asupra tzarii noi romanii din Romania.

  44. Economia o duce prost din cauza incompetentei si lacomiei politicienilor…

  45. Trebuie sa recunosc ca sunt de acord cu pozitia ta Viktore.

    In primul rand televizunile romanesti, iar de aici nu exclud Antena 3, au dat iama in ceea ce se intampla la Chisinau.

    Pana aici nimic rau, dar diversi politicieni au inceput sa spuna tot felul de tampenii, inclusiv la adresa observatorilor OSCE, adresa SUA si UE.

    Cred ca, in modul nostru caracteristic, am sarit peste cal fara sa avem cal.

    Astazi la Antena 3, crainica/moderatoarea anunta cu emfaza suparata ca in Moldova nu mai functioneaza Internetul, iar dupa doua minute AFIRAM ca a primit un e-mail din Moldova ca Voronin a platit cu 500 Euro pe cei care au devastat Parlamentul si Presedentia.

    Cu respect pentru domnul Gadea, atrag atentia celor care selecteaza informatiile pe care prezinta ca in acest fel postul Antena 3 se face de ras. Ori Internetul NU functioneaza, fie e-mailul era o provocare si era trimis din Romania.

    Deci in acest caz specfic exista o MINCIUNA.
    Pana la urma romanul nu este chiar atat de prost incat sa nu-si dea seama ca este vorba de o manipulara prost orchestrata (pacat ca se intampla la Antena 3).

    Acum sa discutam problema UNIFICARII.

    In primul rand romanii in general si politicieni guresi in special, uita un MIC AMANUNT.

    Republica Moldova nu este NUMAI Basarabia, ci are in componeta teritorii care nu au apartinut NICIODATA Romaniei.

    Vrea Romania sa isi anexeze teritorii care nu i-au apartinunt?

    Dupa semnarea Acordurilor de la Helsinki s-a hotarat de comun acord ca toate statele (occidentale si estice) sa se ia de buna frontierile stabilite dupa al doilea razboi mondial.

    Toate transformarile politice care au avut loc (chiar si destramarea URS, a Yugoslaviei, unificare Germaniei) s-a facut in cadrul strict al unor frontiere existente, fara expansiune si acaparare de noi teritorii.

    Or, in cazul Republicii Moldova ste vorba de altceva decat de Basarabia. Ne place sau nu ne place asta este adevarul.

    Crede vreun politician LUCID ca am putea in aceste conditii sa ne unim cu Moldova?

    De aici pornind, restul este balmajeala si prostie.

    Uite ca Voronin nu are suficiente voturi sa devina presedinte.

    De ce nu s-a putut astepta rezultaul final al votului?

    Am auzit un imbecil spunand – Uite, a fost manipulare, politia moldovana a iesit numai cu scuturi si bastoane.

    Domnilor, intr-o tara democrata politia iese cu MITRALIERA?

    In aceste doua zile am auzit atat de multe prostii care in loc sa serveasca fortelor democarate (habar nu avem cat de democrate, daca se adevreste ca au cheltuit sume uriase in campanie provenite de la cercuri mafiote) au facut mai mult rau.

    Bannerul cu harta Romaniei mari pusa peste emblema Republicii Moldova este facut cu multa arta si in mod sigur ca nu este opera unor tineri si a facut mult rau cauzei si a data apa la moara comunistilor.

    Adevarul este ca ne-am purtat prosteste si am turnat gaz pe foc prin televizunile romanesti, care pana seara au fost accesibile pe cablu in Republica Moldova.

    Cred ca am primit o lectie, se vor analiza emisunile transmise in aceste zile si nu se vor repta PROSTIILE facute.

    Este clara ca acolo a fost o tentaiva de revolutie portocalie.
    Partidele din opozitie nu recunosc organizarea, atunci cine a fost?

    Povestea romantica cu Internetu este pentru prosti. rau organizati, aveau multe steaguri cu UE si ale Romaniei, aveau bannere. Astea trebuiau realizate si finantate. Nu se fac pocnind din degete.

    Eu sper ca presedintele nostru nu a incercat prin interpusi sa organizeze o revolutie portocalie.

    Americanii si rusii nu au fost.

    Deci cine a fost?

    Daca o sa-mi vorbiti de o miscare spontana o sa mor de ras.

    Spun inca odata ca sper din suflet ca nu avem nici un amestec si ca nu ne vom trezi cu dovezi ca am fost implicati.

    Dar cineva este implicat in organizare. Cine?

    PS. Sper ca NU sunt chiar rau de tot pe contrasens

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.