Esti aici:
Prima pagină > Blog > Mintea mea, în gândul ei... > Hai să plângem fals la morminte străine

Hai să plângem fals la morminte străine

UPDATE: “Vorbe grele” & “Sinteza zilei”

Dacă interesul o cere, hai să dăm împreună curs valului. Discutăm, cât se poate de fără patimi, despre iureşul de la Chişinău. Şi o să încep eu, nepatriot spurcat ce mă aflu, asumându-mi riscul de a şoca. Iată, pe scurt, poziţia mea personală extrem de cinică. V-aş fi recunoscător dacă v-aţi abţine de la naţionalisme ieftine, de paradă.

– Au fost alegeri democratice? Au zis observatorii că nu s-a manglit? Care-i treaba noastră la afacerea asta? Moldovenii au întrebat cum a ieşit Băsescu preşedinte?

– Avem o apăsare că-s comuniştii la putere la Chişinău? Da’ noi am cerut voie molovenilor să trecem la capitalism? De chinezi nu ne luăm că nu se trezesc subit anticomunişti?

– Majoritatea populaţiei de peste Prut s-a pişat pe podurile de flori într-un jet comun de presiune maximă. Atunci de ce vrem noi să-i trecem strada cu de-a sila?

– Ce ne-ar aduce ipotetica – şi imposibila – unire a Molovei cu patria-mamă? Cumva un faliment de ţară, o prăbuşire economică generalizată şi anarhie? Cui foloseşte?

– Ne freacă grija de soarta molovenilor de naţionalitate română. Ne-a împiedicat cineva să facem ceva concret (în afara cântecelor şi versurilor patriotice) pentru ei?

Comentarii

comentarii

Similar Posts

285 thoughts on “Hai să plângem fals la morminte străine

  1. Intr-adevar, basarabenii nu au protestat cand a fost ales Basescu presedinte, dar voi, ce de aici, ati avut vreo initiativa? Chisinaul era deja in flacari cand cei din Bucuresti au iesit in Piata Universitatii.
    Ne-am pisat pe podul de flori? Cati ani au tinerii care protesteaza acum si care vor unire? Cati ani aveau ei atunci?
    Multumesc tuturor celor care venit in fata la TNB si ne sustin!

  2. Mie punctul de vedere al dlui Ciutacu nu doar ca mi se pare fair dar este si de bun simt.
    Orice stat trebuie sa se bucure de neamestec in treburile sale interne, cum de altfel ne bucuram (probabil) si noi.

    (zic probabil pentru ca in ultimii 20 ani prea de multe ori am ajuns la concluzia ca lucrurile nu sunt cum par sau cum le vopsesc unii: albul nu e alb e gri, griul nu e gri e negru, negru e un pic manjit de gri care gri nu e nici alb, nici negru si oricum gri n-a fost niciodata)

    Revenind la topic, ma gandesc ca noi fiind un model de democratie, un model de respectare a drepturilor omului, un model pt. ceea ce inseamna alegeri corecte nefraudate, fiind un model chiar pentru modelele matematice utilizate in prognoza vremii si mai stiu eu pentru ce, deci cumuland toate aceste atribute pe care noi ca stat/popor le avem, suntem cei mai in masura sa aratam cu degetul si sa dam lectii de cum se fac alegeri, revolutii, show-uri si alte spectacole inventate pentru naivii din secolul asta.

    Subscriu parerii dlui Ciutacu:
    – au fost alegeri libere si n-am auzit ceva de la observatorii americani (sau poate sunt un mare ignorant neinformat)
    – nu cred ca un regim trebuie impus cu forta (cu atat mai putin sustinut din afara tarii); vointa trebuie sa fie interna; daca ei nu se pot ajuta cu atat mai putin vom reusi noi; in viata nu putem fi “pescarul de serviciu”, cel mult invatam omul sa-si prinda singur pestele, mai departe trebuie sa se descurce.

    PS1: partea cu pisatul pe podul de flori e maxima zilei
    PS2: sunt sigur ca moldovenii de dincolo de Prut sunt afectati emotional de ce se intampla, problema (asa cum a tot demonstrat-o istoria cam peste tot) este ca intotdeauna in spatele oricarei “revolutii” sunt interese politice si economice,atat din interior cat si din exterior, “revolutionarii” fiind papusile nevinovate din spectacolul vietii.

  3. Nu sunt de acord cu parerile exprimate atat pe acest blog cat si la TV, din motive evidente, exprimate si mai sus.
    NU compari China cu Basarabia, NU comentezi lucruri despre care nu stii prea multe, domnule Ciutacu, NU TE EXPRIMI IN LIMBAJUL pe care il folosesti dumneata. Esti o persoana publica, ce are totusi o influenta asupra anumitor clase de oameni- din nefericire in majoritate in tarisoara asta care este VARZA din cauza mentalitatii si atitudinii oamenilor ca dumneata.
    As fi totusi curios, de cate ori ai fost dumneata in Republica Moldova, cat ai stat acolo, si cu cati oamemi ai vorbit.
    As mai fi curios sa stiu ce declaratii ai mai face daca ai fi un tanar fara nici un fel de speranta de viitor, a carei libertate este complet ingradita, fiind obligat sa-ti parasesti propria tara pentru ca acolo nu e ok.
    Intr-adevar Romania nu este un exemplu demn de urmat, intr-adevar trebuie sa ne uitam mai ales in curtea noastra. Asta nu justifica declaratile dumneata (exprimate intr-un limbaj si printr-o atitudine dezamagitoare si dezarmante) si a ‘marilor analisti’ de la antena 3 (SI NU NUMAI!!)
    Romania isi are soarta pe care o merita. Noi, tinerii neresemnati am plecat cu prima ocazie din tara asta jalnica, fara nici un fel de “naţionalism ieftin, de paradă” asa cum ai zis
    DAR CE RAMANE IN URMA? multi oameni care nu iti merita soarta, si NU AU CE FACE

  4. n-am fost in tara de cand a inceput toata tarasenia din moldova, deci poate nu sunt la curent cu toate detaliile. totusi, din cate stiu eu, moldovenii nu sunt diaspora romaneasca, moldovenii n-au drept de vot in romania si nu sunt nici cetateni romani. daca aducem in discutie chestiuni legate de ginta romaneasca, putem sa spunem ca italienii sunt fratii nostri. am simpatie pentru oamenii de acolo la fel cum as avea si pentru locuitorii din singapore aflati intr-o astfel de situatie. si in plus, romania nu e in stare sa aiba grija de proprii locuitori, democratia noastra e bolnava, iar pe noi ar trebui sa ne arda asa de tare grija de vecinii nostri? poate ma lasa pe mine memoria, da atunci cand nato a atacat serbia valul de simpatie n-a fost chiar acelasi..
    PS daca 70% ar fi votat pentru opozitia democratica, nu s-ar mai fi putut frauda nimic de catre nimeni (cum spun unii).

  5. Pacat de noi, Moldovenii, sau Basarabeni cum ne numiti voi, Romanii, ca mai avem inca iluzia unui singur popor.
    Pacat de noi, Moldovenii, ca ne irosim timpul istoriei tanjind dupa ceva ce voi demult ati ingropat.
    Pacat de noi, Moldovenii, ca niciodata nu ne vom mai vedea visul implinit.
    Pacat de noi, Moldovenii – Basarabia nu ma e pamant Romanesc.

  6. UCRAINA, 22 noiembrie 2004. Sute de mii de ucraineni ies pe strazile Kievului pentru a protesta fata de “victoria” in alegerile prezidentiale, ulterior anulate din cauza unor fraude masive, a candidatului partidului aflat la putere si sustinut de Kremlin, Viktor Ianukovici. Ei incep ceea ce va fi cunoscut ulterior ca “revolutia portocalie”, culoarea folosita in campania electorala de candidatul lor, Viktor Iuscenko.

    Viktor Iuscenko a fost ales presedinte in ianuarie 2005.
    ______________

    GEORGIA, 23 noiembrie 2003. Dupa trei saptamani de proteste fata de rezultatul fraudulos al alegerilor, presedintele Eduard Sevardnadze fuge din sediul Parlamentului. Un tanar avocat, in varsta de 36 de ani, Mihail Saakasvili, liderul miscarii de opozitie reformatoare si prooccidentale, intra in Parlament cu un trandafir in mana, sustinut de zeci de mii de persoane.

    Mihail Saakasvili este ales presedinte in ianuarie 2004, cu 96,2 la suta din voturi.

  7. CIUTACU++++CE ZICI BAIATULE?

    Baroneasa Emma Nicholson:

    “Cand am terminat numararea voturilor pe la ora 1 dimineata, pe 6 aprilie, comunistii aveau 35%+++, iar partidele de opozitie impreuna, 40-45%+++, a declarat pentru BBC europarlamentarul, baroneasa emma nicholson, care a facut parte din echipa de observatori ai osce. dupa cum transmite infotag, baroneasa a amintit ca deja la ora 8 dimineata cifrele au fost cu totul altele. “S-a constatat ca comunistii au acumulat 50%, iar partidele de opozitie – cote neinsemnate. dar nu avem dovezi”, a spus baroneasa. emma nicholson a mentionat ca nu poate fi de acord cu seful delegatiei osce. “Am o mare experienta in monitorizarea alegerilor in aceasta regiune. Raportul nostru despre alegeri a fost prea prietenesc. Problema este ca vorbim despre un raport osce, iar in osce sunt rusii, iar viziunea lor este foarte diferita de a mea”, a declarat observatorul.

  8. pt. sergiu
    m-a impresiont mult mesajul postat azi.
    cred ca de 20 da ani, serviciile tarilor din aceasta zona a europei si au facut treaba cu mult zel si mai ales cu efectul scontat. manipularea dinspre romania spre republica moldova si invers ne a facut sa ne renegam originea comuna. e pacat si de voi, moldovenii dar si de noi, romanii, cum spui tu.

  9. Credeam ca “mamaliga” – desi ridicata la rang de meduza in urma tratamentelor de transparentizare – si-a mentinut caracteristicile in ceea ce priveste deformarea plastica.

    Profesionalismul mediei, pe fondul evolutiei noastre de la „cuget, deci exist”, la „mananc, deci exist”, imi demonstreaza insa ca meduzele pot fi activitate, pot fi facute sa vibreze.

    „Pacat” ca stimulul a fost unul emotional, iar nu unul rational.

    Oricum, mecanismul e de toata admiratia! Cand te gandesti ca prima data chiar am crezut ca Ciutacu vorbea serios… La o emisiune de acum cateva zile a lui Gadea, la care participa si Radu Tudor, am avut chiar impresia ca „Victoras” aterizase acolo fara un instructaj prealabil.

    Da! E foarte instructiv acest blog, sau ce e el, pentru ca iti permite sa observi cum se modeleaza perceptia publica in urma feed-back-ului pe care ea il da cu atata deschidere (sinceritate).

    Ma intreb cat timp va fi necesar sa se creeze suficienta tensiune dramatica, astfel incat intrarea Romaniei in scena conflictului din Moldova sa para una justificata. Sper doar sa se fi calculat bine!

    Nu de alta, dar imprumutul nostru de la FMI, provine de fapt din doua surse! Iar apoi, noi suntem membri UE! Si in ianuarie – in episodul Gaza-gaze – europenii au sugerat foarte clar ca tin la „consensul” cu rusii.

    E drept ca a venit primavara si ca ne putem incalzi la soare, dar parca nu ar fi rau daca i-am lasa pe georgieni sa se inflameze, ca am vazut ca si ei sunt cam agitati. Si apoi, mai sunt si altii, Ucraina sau balticii aceia care au primit si ei un sprijin din partea Fondului!

    Polonia s-a eschivat destul de bine, Cehia de asemenea… Ungaria nu e la granita si parca nu e vizata nici de plasarea scuturilor antiracheta, ceilalti vest-europeni indeamna Moldova la reluarea relatiilor normale (in ciuda complexitatii lor), rusii au ajutat la evitarea conflictului diplomatic legat de ambasadori, iar Statele Unite spun ca alegerile au fost corecte si n-au dat cred nimic pe CNN-ul lor despre demonstratia de la Chisinau.

    „Din fericire, noi nu avem o inteligenta colectiva de tipul furnicilor si nici nu putem functiona ca un musuroi.”

    Nu de alta, dar atata consens in gandire poate ar limita progresul. Dar poate chiar si gandirea e un factor ce franeaza evolutia! Bine insa ca mai avem emotii si sentimente! Iar daca mai sunt si ziaristi rapiti, ori alti tineri care mai stiu eu ce patesc, abia avem ocazia sa ni le manifestam!

    Ma duc sa numar soldatii morti in Afganistan si persoanele rapite de somalezi. Probabil ca in curand va trebuie sa ne emotionam si fata de problemele astea, iar cum eu ma impresionez mai greu, ar trebui sa incep de pe acum. Compasiunea fata de moldoveni am ratat-o!

    Sper ca data viitoare sa abordati cum trebuie si segmentul meu pentru ca, sincer, nu vreau sa raman in afara efuziunii generale, si nici nu vreau sa va incurc.

  10. Mda,ai dreptate,ca de obicei……..ne prafecem toti,suntem perfizi……..asa e natia noastra de romanasi…….esti bun!

  11. Nu e vorba despre nationalism ieftin vis-a-vis de Moldova ci despre incalcarea drepturilor omului, minciuna si teroare intr-un stat vecin a carui populatie vorbeste, ne place sau nu, aceeasi limba cu noi. Ati vazut stirile si imaginile de pe unimedia.md?

  12. Stii ce meriti tu ciutacule? Sa ne intoarcem putin in timp, vreo 20 de ani, sa-l futi in gat pe ceausescu in materialele tale si maine sa te dea familia la disparuti. Sa nu te bucuri de libertatea presei, de libertatea de exprimare, de drepturile fundamentale. Aici nu e vorba doar de foloase, doar de istorie, doar de nationalism de fatada! aici e vorba de a fi oameni pentru oameni. Nu ma surprinde atitudinea ta, ma dezgusta, mai ales ca ziaristul ciutacu are si el o familie, lupta si el cu un sistem infect…tu ar trebui sa-i intelegi mai bine. Baieteste vorbind, aici ai fost de cacat.
    Hai pa

  13. Faptul ca tu ai dreptul sa vorbesti cum vorbesti se datoreaza faptului ca unii tineri similari cu cei din basarabia au refuzat sa fuga din fata tancurilor. Daca tu nu esti moldovean si ti se mai si pare ca termenul de Moldovean e degradant afla ca in Romania sunt aprox 5000000 de moldoveni(fara a numara pe cei migrati in afara regiunii Moldova a Romaniei sau a tarii). Afla ca daca tu refuzi sa te asociezi cu basarabenii romanii moldoveni nu vor inceta niciodata sa-i ajute.
    In afara de ei mai sunt Milioane de Romani care stiu ce inseamna omenie si fratie dezinteresata. Suntem oameni Ciutacule viata nu le limiteaza la rating si avere.

  14. Asa-i dle Ciutacu! De ce sa-ti sifonezi cravata, de ce sa te obosesti cand e cald si bine la tine in tara.

    Intrebarea de baza pe care ti-o pui in decizia de a ajuta pe cineva este “Ce folos voi avea eu din toata povestea asta?”. Analizezi bine situatia si iti faci calculul.

    “Ne freaca grija de soarta moldovenilor?”. Pe romani nu. Insa pe rusi ii freaca grija de soarta rusilor din Moldova.

    Asa s-a scris istoria de la bun inceput. Asa a ajuns Moldova un stat strain … pentru ca “nu ne-a frecat grija!”

    Eu zic sa nu ne frece in continuare… doar suntem romani!

  15. Acum, ca toate agentiile de presa au inceput sa vorbeasca despre situatia din Moldova, avem voie sa ne ingrijoram ? Doar cu voie de la “Poarta” avem voie sa gandim? Guvernele occidentale au inceput sa spuna cate ceva despre fraudarea alegerilor din “Republica Moldova” si POATE NE FACEM CURAJ SA MAI VORBIM SI NOI! Asa am fost mereu : niste pupin…isti !N-am avut coloana vertebrala inca de pe vremea lui STEFAN care spunea ;”Capul plecat sabia nu-l taie!” Asteptam sa faca altii primul pas si apoi si noi: hei-rup! Vai de capul nostru! Si ne mai miram ca suntem plini de bube-n cap!

  16. Subscriu că acest articol este cel puţin ruşinos! O atitudine de doi bani pe care o întălneşti tot mai frecvent în ţara asta.
    Oamenii care nu au nimic pozitiv de spus..
    Dacă nu ai nimic de spus, de ce te ambiţionezi totuşi să o faci? Revoltător!
    Nu domnule, nu ne-a împiedicat nimeni să facem ceva dar nici nu ni s-au adus alternative. Cu excepţia adunărilor solidare din universităţii, nu spune nimeni nimic, nu face nimeni nimic. Nici o învestiţie, nici un sprijin. Aş demara eu dar mă tem că bursa de la facultate nu-mi ajunge nici pentru tuşu’ de la imprimantă!

  17. Buna ziua! Stateam si citeam aceste pareri si nu imi vine sa cred.
    In primul rand, de ce avem si noi probleme noastre? Oare nu tot din cauza NOASTRA…, oare nu tot din cauza nepasarii si a lenei care zace in noi. suntem toti impotriva lui basescu, dar ne multumim sa tastam, fara a face nimic practic. ne place sa ne uitam la tv, acolo unde niste oameni mai mult sau mai putin profesionisti debiteaza pareri pe care noi ni le insusim si le luam drept adevarate.
    Acum daca avem probleme, nu mai trebuie sa facem absolut nimic pana le rezolvam pe ale noastre? haideti dl. Ciutacu, spuneti dvs. cu ce sa incepem – dar ceva practic. Lumea nu intelege ca tie iti convine sa apari la tv, doar iti iei banul. ce e aia sa iesi in strada, sa strigi pt un ideal sa iti ceri drepturile… NU, mai bine fac un special la voiculescu la televiziune si imi iau si “cascavalul”.
    Tine minte dl. Ciutacu, oameni ca dvs. niciodata nu vor intra in istorie, numele lor va fi uitat dupa doar cateva luni de cand nu vor mai aparea la tv… OAMENII ADEVARATI sunt in cartile de istorie si faptele lor vor ramane nemuritoare.
    Foarte putina lume realizeaza LIBERTATEA in care traim. va propun un exercitiu de imaginatie… cum ar fi sa ne trezim, sa vedem stirile in lb. rusa, sa apara la tv un “analist” care sa spuna ce tare e mama-rusie…in scoli sa invatam limba rusa, sa invatam ca Basarabia e de fapt a rusilor si ca Stefan cel Mare era doar un turist in aceste locuri. Cum e sa stim ca Stalin, dupa 1940, a deportat cam 1 mil. de oameni din Basarabia, unii find bunici, frati, parinti etc., aducand rusi-tarani in locul lor.
    Si noi spunem ca Barabia nu e pamant romanesc…Atunci de ce vorbim aceeasi limba (si nu are rost sa o dam in “lb. moldoveneasca”.. uite, si daca vorbesti cu un mot din m-tii apuseni nu o sa intelegi prea multe lucruri), de ce avem aceeasi istorie, de ce avem acelasi tricolor, de ce numele localitatilor sunt romanesti???
    Dormiti in continuare.

  18. Am incercat sa fac abstractie si am reusit fata de ura ta in ceea ce il priveste pe Basescu. Insa oricat de obiectiv as fi acest articol imi creeaza un imens dezgust fata de tine si cei ce sunt de acord cu tine. O tot dati ca o eventuala unire ar aduce prejudicii Romaniei. corect dar tu Victore ai frati ? daca ei ar fi falimentari din toate punctele de vedere te-ai dezice de ei ? eu zic ca nu ! plus ca ar aduce prejudicii in conditiile in care tara asta ar merge in continuare pe panta pe care o urmeaza de 20 de ani. Defapt la tine si la marea majoritate a romanilor nu e vb de economie si alte cacaturi e vb ca n-aveti pic de sentiment nationalist, n-aveti pic de coa*e in voi sa spuneti lucrurilor in fata si sa actionati in consecinta.

  19. Victore, nu mor de grija Moldovei, dar ma uimeste un singur lucru: de ce asa zisa comunitate internationala nu are nimic de zis? De ce nu aud nimic legat de aceste evenimente de la Mesia aparatorul democratiei alias. Obama? De ce acest NATO mare aparator al democratiei(fie si cu forta armelor) nu se baga? S-au bagat pentru democratie cica impotriva lui Milosevici in Serbia, s-au grabit sa-i ia la 11 metri pe rusi pentru razboiul cu Georgia, s-au bagat in Afghanistan, in Irak… si acum n-au nimic de zis? De ce nu fac gura mare cu privire la evenimentele din Moldova sau din Sri Lanka? Sau ceea ce se intampla in aceste tari nu are nici un punct comun cu incalcarea drepturilor omului.
    Si sper ca nu vei incepe prin a-mi explica cum e cu majoritatea care se impune, ca in Serbia era tot cu majoritatea parca, si nu a contat.In Sri Lanka acum e la fel.Se baga cineva?

  20. Inca un lucru ca o completare fata de ceea ce ziceai despre majoritatea care se impune intr-un sistem democratic : Daca majoritatea austriaca sau germana ar vota cu partidul nazist(intr-un scrutin 100% corect), si o minoritate ar iesi in strada sa protesteze, si ar fi arestati si rupti cu bataia, unii chiar omorati s-ar baga NATO? Bineinteles ca da. Sau poate comunismul(alegerea majoritatii moldovene)e un lucru bun si noi(sau cel putin credem ca noi) am facut o prostie in ’89

  21. lasa ca esti tu viteaz ca ai scris toate astea aici!mare vitejie!de ce acuzi pe altii su nu faci tu?! da tu un exemplu de urmat!dar la romani asa e…multi stiu,putini cunosc!

  22. Pai, domnule Ciutacu, sa stiti ca si in Moldova veti gasi cu carul pareri asemanatoare cu ale dumneavoastra. Sunt multi moldoveni carora le e in cot de “fratii romani” si judeca la fel ca dumneata la cistig nu la asa numita “chemare a singelui”. Imi pare rau ca prin prizma lor suntem judecati toata populatia.

    Oamenii acestea sunt multi si peste tot si anume ei s-au pisat (cum spuneti atit de urit) pe florile celea… si pot sa va spun cu durere in suflet ca da, aveti dreptate…

    Totusi ma bucur ca a existat aceasta zi de 7 aprilie pentru ca pina atunci voi, cei de peste prut nu stiati ca exista o minoritate in Moldova (si aceasta in mare parte tinara), care se uita cu jale peste prut si care au constatat cu tinga la lectiile de istorie ca nu e drept asa ca stramosii nostri au fost impartiti dupa placul altora…(dar nu va faceti griji… s-au apucat acum citiva ani comunistii de istorie si n-or sa mai faca greseala de a ne arata ce a fost cu adevarat)…Pentru ca cei care au esit pe piata sunt generatia care a scapat pentru o scurta perioada de controlul rusesc…noi suntem cei care au crescut numindu-si limba nu moldoveneasca cum au puso acuma, dar romana, noi am invatat nu istorie integrata cum e acum, dar istoria ROMANILOR!

    Si tot pina pe 7 aprilie n-am stiut ca printre raceala si ironia cu care (cred moldovenii) suntem priviti de romani, exista oameni care ne sustin! Acuma stiu sigur…ca rominii de pretutindeni au vrut unirea intodeuna..dar si-au facut altii interesele (dar aceasta e o alta tema de discutie)

    Acest strigat va fi inabusit si uitat, cu siguranta, foarte repede. Pentru ca intradevar cum au comentat unii mai sus e prea tirziu si o sa adaug ca suntem prea rusificati…

    Aceasta e, poate, pentru ultima data in istoria tarilor noastre cind se pune in discutie problema unirii…timpul trece, iar prapastia dintre noi e de netrecut deacuma…

    Ma iertati de tragismul cu care am abordat tema, dar am vrut sa-mi spun si eu parerea…pentru ca am fost si eu inflacarata in ultimile zile, iar comentriile de mai sus paca m-au pus cu picioarele pe pamint 🙂

  23. Valentina,nu cred in ruptul capului ca este pt. ultima oara cand se pune in discutie unirea .
    Este o vreme pentru toate. Poate acum,nu. Dar sa fim optimisti.Istoria nu are limite,si fratii raman frati de-a pururi !

  24. eu sunt de parerea ca fiecare trebuie sa-si vada in general de aia masii.
    daca vor revolutie, s-o faca. doar nu o sa impuste voronin 4 milioane de prosti pe strada, sa fim seriosi.
    iar faza cu : basarabia-pamant romanesc. ma doare fix in cot. nu e suficient pamantul romanesc pe care il avem? s-asa nu ne ajuta cu nimic. ne-am gasit noi, buricu pamantului, sa ii ajutam p-aia. de parca pe mine m-ajuta cineva sa-mi platesc leasingu’.
    dupa ce ca suntem o tara de jigodii sa mai adoptam inca 4 milioane de saraci, curve, traficanti si mafioti, ca tot nu eram printre primii in europa la hotii si furaciuni.
    si apropo, limba aia romaneasca, nu stiu cati o vorbesc, ca in chisinau, in 2 din 3 magazine, daca nu vorbesti rusa, poti sa mori de foame ca nici de-ai dracu nu ti dau nimic.

  25. @bitza… mai bine te duci si pui mana pe o carte de istorie, vezi ce inseamna Romania de fapt si abia dupa aceea poti sa postezi ceva de net.
    nu e suficient pamantul romanesc pe care-l avem? nu e idee de materialism cand spunem Basarabia – pamant romanesc…, nu e ideea sa ne mandrim “ce mare e tara noastra”. NU, idee e ca toti vorbitorii de limba romana sa traiasca in aceleasi granite.
    “ne-am gasit noi, buricu pamantului, sa ii ajutam p-aia”… banuiesc ca tu ii apreciezi pe nemti – economie buna, autostrazi etc etc.
    daca nu stiai, aia prin 1990 s-au unit. partea democratica, mai evoluata, s-a unit cu partea care a fost sub comunism, saraca si au evoliat impreuna. Nu i-a fost frica nimanui ca ramame fara bani daca se unesc.

  26. Azi este Vineri 10 aprilie. Presedintele nostru (al vostru!) pe nume Basescu va lua cuvântul despre Basarabia începând de saptamâna viitoare.
    De ce nu de la anul, ca nu dau Tatarii!; ca n-au intrat zilele-n sac.
    Cacaciosii! Fricosii! Lasii! Fratii nostri sângereaza de o eternitate sub ciomagul rusesc, însa Basestii români (!) nu au timp de… rostit câteva cuvinte – romanesti.

    sursa:http://www.gardianul.ro/Paul-Goma-%E2%80%9CFratii-nostri-s%E2ngereaza-sub-ciomagul-rusesc,-%EEnsa-Basestii-rom%E2ni-nu-au-timp-de%E2%80%A6-rostit-c%E2teva-cuvinte-%E2%80%93-romanesti%E2%80%9D-s133292.html

  27. ciutacule, fa-ti mai repede emisunea aia la irealitatea! mai lasa internetul sa respire.

    PS. ciutacule, tu nu ai cap de opinii. nu stiu de cei care te citesc, pentru ca eu am citit doar doua articole si iti promit ca nu voi mai intra niciodata, dar iti spun iar: pt a avea opinii tu e nevoie de cap, un minim de simt al masurii si un pic mai putin ego de cartierist. ei, tu ai toate defectele necesare pentru a nu te califica la concursul de a da cu opinia in altii.

  28. Perfect de acord cu costin si as adauga ca cinismul asta caracterizeaza mai degraba un pustan rebel de 17 ani, nu un om matur si jurnalist pe de-asupra! N-am sa mai “calc” pe-aici.

  29. hai sa va spun cum stau lucrurile aflate de mine de la moldoveni,so….ei stiu ca moldova a fost o tara care la un moment dat l-a avut conducator si pe unu stefan cel mare si ca de vreo doua ori banditul popor roman a cotropit-o.mai stiu ”fratii” nostri ca moldava ,regiunea ce se afla in romania este a lor si ca am face bine sa le-o inapoiem nicidecum ei sa se alipeasca ei la romania.eu unu era sa ma iau la bataie cu un individ care asa invatase istoria.degeaba il citam eu chiar pe un istoric de-al lor,c-tin gane,el si inca 75% din moldoveni vor moldova noastra la ei.deci iote cum zic eu in mica mea intelepciune,sa-i lasam pe ai mai batrini carora nu le iese istoria ce o stiu ei din cap , sa se stinga si apoi sa vedem ce vom face cu astia tineri care invata istoria asa cum e ea.apropos de alegeri…copii aia ,tinerii in general nu au fost la vot iar acum nu le convine ca nostalgicii comunismului au ales tot unul de-al lor.aviz electorului roman.ei,va multumesc pt rabdare.d-le ciutacu esti tare ,ca sa folosesc o expresie la moda…si inca una :sa auzim numai de bn,vb consateanului meu,n.c. munteanu.

  30. Bre, nerusinatilor, asa lichele sunteti voi de va doare doar in cot de problemele voastre, da de mizeriile care le-ati facut aici nu va intereseaza….? Ca suntem de la o mama si ca ne-ati dat cu piciorul ca la un ciine nu va mustra constiinta? Ajunge cu pupincurismul asta…sa spunem lucrurilor pe nume! Sa fi fost noi un teritoriu mai “cotat pe piata internationala” v-ati fi rupt si in bucati ca sa ne alipiti tarii mame…dar asa sunteti niste misei cu nimic mai buni ca rusii! Sa fi fost voi aici si sa fi vazut strigatul din ochii acelor copii care au iesit in strada pentru un ideal comun si o speranta ca-i va auzi cineva din fratii de peste Prut…Milioane de rusi la ce va trebuie? Am invatat rusa de nevoie dar avem aceleasi traditii si vorbim aceeasi limba ca si voi! Ma face-ti sa-mi fie rusine sa mai zic ca sunt “Romanca basarabeanca”!

  31. in avintul nebun de revolta am comis citeva greseli gramaticale, sper sa nu face-ti haz pe seama lor ci sa ajunge-ti la esenta mesajului!!!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.