N-am abilităţi de comentator de politică externă. Nici cunoştinţe solide, nici interes constant, ca să fiu exact. Urmăresc ceea ce se întâmplă acum în Egipt, fiindcă interesul jurnalistic faţă de un conflict care ar putea schimba lumea trebuie să depăşească, totuşi, bariera de hotar din Belciugatele. Şi văd că marea democraţie americană are probleme cu alegerea succesorului unui ditamai dictatorul (altul decât foarte disponibilii Fraţi Musulmani), pe care l-a susţinut din considerente comercial-strategice. Că, până găsesc americanii omul, o ţară care ar trebui să mustească de bogăţie se scufundă-n sărăcie, iar locuitorii ei se bat ca chiorii pe străzi, într-un soi de preludiu al războiului civil. Şi că ăia care aşteaptă ca Băsescu să aibă soarta lui Mubarak sunt, drăguţ spus, naivi. Cine vrea mai mult, găseşte corespondenţele scrise (şi foto) ale Oanei Dobre sau pe cele filmate ale lui Carmen Avram.
Fuga din Egipt. Dictatorul nu mai e cool
http://www.youtube.com/watch?v=YXwKqmDmuDs&feature=player_embedded
victor prietene
citeva mici observatii poate nu foarte importante dar cert adevarate.
1. mubarak inca nu a cazut si e cam devreme ssa fie inmormintat. eu o sa cred ca el si-a terminat perioada prezidentiala doar cind nu va mai fi nici de facto nici de iure presedintele egiptului
2. fetele tale sint jurnaliste bune dar nu cunosc suficient orientul/levantul. aici mort sau terminat este doar cineva mort cu adeverinta medicala. cred ca inainte de dai jurnalism din egipt trebuie sa-l cunosti extrem de bine si profund
3. nu-l compara pe mubarak, si erou si conducator pentru atita timpa al egiptului si al lumii arabe luminate cu base. pacat de insulta. base e un clown hopa mitica care cind va disparea va fi imediat uitat. nu e cazul lui mubarak.
p.s. victor nu-s egiptean si in 73 am luptat contra avioanelor lui mubarak dar noi batrinii soldati ne respectam dusmanii iar eu o fac cu mu;t respect pentru mubarak care a stiut sa pastreze intact ce a lasat de anwar el saadat
=))) D-aia imi place la dumneavoastra, domnule Ciutacu! D-aia navalim ca chiorii, mama ei de cacofonie! Acusha n-am prea inteles…ala’i Oana, ori ii Marius ca inginer am priceput!!!!!
Astfel de evenimente, precum revolutia din Egipt, lasa urme in memoria populara a oricarei tari cu mai multi nemultumiti decat multumiti. Cand decalajul dintre nemultumiti si multumiti este de ordinul a 60% sau chiar mai mare, urmele din memorie pot deveni adevarate santuri de senilate si pot declansa obsesii de reproducere a evenimentului.
Dar cei mai marcati sunt puternicii discretionari ai zilei care vad ce fragila este uneori puterea si ce crunta e pedeapsa.
Cu cat braveaza mai ostentativ cu atat se tem mai tare. Iata efectul Egiptului asupra Romaniei.
Fii ingaduitor si mai acorda-mi un off-topic!
Abia am terminat de vizionat Stirea zilei de aseara.
Fara sa-l consideri un comlpiment da-mi voie sa-ti spun ca mi s-a parut una din cele mai bune si la obiect prestatii de JURNALIST ale lui Victor Ciutacu din ultima vreme!
Felicitari, bine documentat si mai ales argumentat!
@cristina, nu e chiar asa cum spui tu.
Sunt cazuri si cazuri, in plus functiona foarte bine si in vremea respectiva spaga, furtul, traficul cu alimente.
Cate nu se cumparau pe sub mana.
Desigur si atunci ca si acum trebuia sa stii sa te descurci.
Imi aduc aminte de o poveste interesanta de la fabrica de salam, cum furau astia salam si dupa ce s-au cam umplut de salam, au inceput sa nu mai fure, dar aveau o problema, iesea supra productie si acu, de voie de nevoie, trebuiau sa fure incontinuare ca sa nu se prinda cineva, ca inainte se fura.
Crezi tu ca cetatenii acestei tari s-au invatat cu spaga, furtul de la locul de munca etc, doar in 20 ani? Mai mult decat atit, comportamentul asta a fost constant pe parcursul celor 20 ani, ceea ce inseamna ca vine de mai multa vreme.
Numai ca in timpul regimului comunist era o practica aproape legala furtul de la locul de munca.
Acum sunt oripilat de oameni care ma intreaba, cand le descriu noul job pe care il am, “frate, dar pe deasupra iti iese ceva”?
Asta este esenta noastra, un job nu e bun, daca pe langa salariu si bonusuri si alte beneficii, “nu iti iese ceva”, adica sa poti sa furi ceva de pe acolo, sa iei bacsisi, spaga, sau orice alt folos neprevazut de fisa postului.
Revenind la ce spuneai, mai conteaza si cine ai fost in vremea respectiva, pentru ca daca te aveai bine cu regimul, si tu si familia ta, aveati de toate intradevar.
O alta varianta era sa fi locuit la constanta, unde puteai obtine de la marinari, ilegal desigur, diverse lucruri din cele enumerate.
Pentru violet: pe principiul tau, insusi cuvintul “cacofonie” e o cacofonie, nu? 😉
Pentru nume_necesar: e Marius Oană. Ca sa spulber orice posibila urma de neintelegere. 🙂
“Că, până găsesc americanii omul…”?!
Naşpa! Aşteptăm degeaba, nici America nu mai este ce-a fost odată. 😉
“Şi că ăia care aşteaptă ca Băsescu să aibă soarta lui Mubarak sunt, drăguţ spus, naivi”
Lăsaţi-ne speranţa, Imperatoare. Mă gândesc că, într-un fel sau altul, o boare de curaj ne-o atinge şi pe noi, nu degeaba are Egiptul acelaşi fus orar (suntem pe-o axă, cum s-ar zice 😉 ) Deocamdată se bat alţii pentru ei (şi pentru ăla şi pentru ăsta, doar armele diferă 😛 )
@ Radu Vasile …,,piesa,, asta a anuntat-o Basescu cand a primit vacs cu schengen-ul.,,Veti vedea in februarie,, il citez cu aproximatie. E o miscare poate ii pacaleste pe astia si ne baga in schengen.E naiv omu astia ne-au refuzat cu schengen-ul nu numai ca vamesii sunt corupti ci si ca suntem condusi de hoti.Ha Ha Ha.
@all: gata cu Basescu! ori invatati naibii sa respectati topicul, ori va banez fara mila
Victore, nu te mai supara pe acesti oameni. Nu prea sunt atatea bloguri deschise ca al tau. Fii bun, fii drept!
Oare mai aratam si noi altceva la TV decat Cairo? am inteles e de naspa, dar parca e prea mult. Stiu ca am telecomanda dar parca as vrea sa vad la un post de stiri ..stiri nu 70% din timpul de emisie evenimente din Cairo. Oare ei ar transmite daca ar fi asta la Bucuresti?
@ Victor Ciutacu:
Ziceai ca “până găsesc americanii omul …”. Eu nu cred ca scopul principal e acela de a gasi maimuta care indiferent cum da cu destele in tastatura, nu poate influenta ceea ce iese la imprimanta, adica ceea ce s-a hotarit in legatura cu soarta Egiptul. Sint convins ca si daca fratii cucurigu’ar veni la putere, baietii aia de peste girla au un scenariu pregatit, poate sub-optimal, dar eficace. Sa ne amintim citi au trecut pe la Kremlin intr-un timp foarte scurt pina a iesit … cine a trebuit. Aia da operatie piramidala! Si tine cont ca nu prea pui in aceiasi ciorba Kremlinul cu Cairo.
@iulian: pana sa se urneasca televiziunile de stiri pe situatia din Egipt, erau acuzate ca interesul lor nu depaseste Crevedia. vad ca nici acu’ nu-i bine 🙂
Ah, si sa nu uit. Ieri cam toti analistii politici remarcau ca in Irak nu prea le-a mers americanilor cu implementarea democratiei, etc. Se inseala amarnic. Scopul adevarat era altul, nu eliberarea amaritilor de irakieni de sub un dictator monstruos (care pina ieri alaltaieri era baiat gigea cit timp raspundea la comenzi), nu pentru extinderea democratiei si a statului de drept in orientul musulman, ci pentru a crea un fel de no man’s land unde ei dicteaza cit ulei se scoate si la cit se varsa la taraba. Cum ar zice Mircea Badea, “ba daaa”, adica le-a iesit perfect, fraierii nu au inteles scopul adevarat.
Victor,
E nasol cu Egiptul acum. O schimbare rapida de regim politic nu este de dorit de catre marile puteri. Sa ne amintim doar ca este singura tara araba din regiune care are o relatie cate de cat ok cu statul Israel. Fratele cel mare Obama &Co au bagat o gramada de bani si arme ca sa mentina aceasta situatie.
Acu’ legat de asteptarea sa se intample si la noi, mai avem de putin, fo’ 24 de ani (30 ai lui Mubarak minus 6 ai lui basel).
Rusul, care vrea să supună energetic Europa ( care Europă s-a tot apropiat de el), s-o fi săturat de controlul americanului ajutat de Israel, în Yemen, Egipt, Irak etc. American care ia petrol din zonă cum vrea muşchiul lui, la ce preţ vrea el, controlând piaţa de gen. Iar rusul, şi el posesor de petrol şi gaze, poate vrea să se mai schimbe situaţia.
Am comentat şi eu ca simplu om, n-am dat cu parul. 😀
Recunosc! Ma uit cu interes mare, dar cam asemanator cu al matei in calendar sau al viticii la poarta noua (interesul), la ce se intampla in Egipt. Nu am cultura necesara pentru a intelege mentalitatea musulmana si nici destula informatie inmagazinata pentru a intelege strategiile politice ale marilor puteri fata de ce se intampla acum acolo. Tare mi-ar placea niste “Vorbe grele” avand ca invitat/i persoane care sa aiba cultura si informatiile necesare pentru a emite cateva pareri pertinente in aceasta cauza. Numele n-as sti sa le aleg (nu ca m-ai intreba pe mine), dar, parca, as asculta-o cu interes pe d-na Mioara Roman cu privire la mentalitati si istorie recenta.
Am zis, n-am dat cu parul…Stiu ca sunteti stapan pe alegerea subiectului si invitatilor la propria emisiune.
au taiat conexiunea net la al-jazeera… sa fie oare doar in romania?!
Victor, stau asa si ma uit la autostrazile suspendate de la amaritii astia care se omoara pt libertate… pina si astia au infrastructura, numai noi sintem cu izmenele rupte-n fund si circulam cu ferrari pe ulitele satului plombate cu balega
Situația din Egipt e mai complexă decât pare.
Frații Musulmani,nu se inghesuie să preia puterea,însă,s-ar lăsa un pic rugați.Avem certitudinea că Obama e luat prin surprindere,iar UE ,tace ca o vacă imbecilă.Rusia se face că plouă cu pucioasă,China,nu spune încă nimic,iar INDIA,ei bine,ce să zică India ? Vine 2012 ,zic, însă, românii ,cu o frenezie ce-ar trebui să-l sperie exact pe Băsescu.Însă pe comandantisimum,nu-l sperie decît un eventual embargou pe scotch !Hasta la vista Moise !
Victore,
Sunt curios ce se va spune dupa 2, 3 sau 5 ani despre ce s-a schimbat in Egipt (daca se va schimba ceva).
Acum PIB-ul nominal per capita in Egipt este US$ 2750. Sa vedem cat va fi dupa 2 – 5 ani si, mai important, daca distributia lui se va schimba.
Parerea mea este ca in cel mai bun caza bogatia va trece de la unii bogati la altii care vor deveni bogati (asta in cazul in care actualii bogati nu-si vor pastra privilegiile, ceea ce este cel mai probabil).
Cred ca papagalii care ies pe strada in numele libertatii politice, economice si sociale vor fi la fel de rau ca si acum. Cei mai multi. Poate unii din “revolutionari” vor avea de castigat. Cei putini la numar, dar “destepti”.
Time will tell:)
Cred că ar fi bine ca echipa de jurnalişti de la Intact să vină în ţară. Sunt în pericol şi nici un premiu sau alt fel de recunoaştere nu merită acest risc.
E treaba dracu` cu cosmin mubarak asta. Sa fie de capu` lor
1. Atentat într-o biserică creştină(coptă), apoximativ în perioada “crăciunului” după stil vechi!
2. Demonstraţii fără opţiune religioasă explicit afirmată (în faţa unei imense catedrale copte care nu este atacată ceea ce nu se întâmplă cu alte clădiri ce flanchează piata)!
3. Capii religioşi nu se pronunţă!!!!!
Si in politica,ca in orice domeniu,este valabila “vorba”celebra:”ce e nou/rar e adevarat//ce e adevarat/rar e nou”.
Au si o pancarta tare cu : NO YOU CAN’T :))))
Sa auzi si sa nu crezi,
Astazi, 10 februarie, in interventia pa care a avut-o la postul de radio Romania actualitati, Basescu a mai dat (a cata oara ? ) o data cu bata-n balta. A pronuntat, de doua ori, cuvantul GENICOLOGIE. Este adevarat ca si Nea Nicu vorbea de REVINDECARI, in loc de corectul revendicari. Stiam ca avem un presedinte mitocan, dar nu si unul acefal. Va sugerez sa va referiti la acest aspect in emisiunea dvs., dac a este posibil.