Esti aici:
Prima pagină > Blog > Ce-mi provoaca scarba > Fericitele plaiuri ale Lilienilor de bine

Fericitele plaiuri ale Lilienilor de bine

zamfiroiu_adevarul

Recitesc interviul acodat ziarului Adevărul de noul șef al ICR. Se regăsesc în textul care-l are ca subiect pe domnu’ Lilian cam toate tarele societății românești. Omul a pătimit mult până să ajungă student, a ars-o cu Securitatea, dar cică n-a semnat papirusul de instituționalizare a relației, a ajuns redactor-șef de ziar studențesc în vremea comunistă chiar în anul debutului său în presă și, în rezumat, toată viața lui a fost un lung șir de întâmplări și întâlniri fericite cu oameni binevoitori și dornici să-l promoveze-n carieră. În paralel se toacă, la știri, prezumtiva (re)nominalizare a liberalului Silaghi pentru portofoliul Transporturilor. Om care e-n proces cu ANI (nu e neapărat un criteriu de flit), tartor de afaceri blând spus controversate, căutat la rovignetă de DNA. În general, nu a lăsat nici o dâră de competență în politică.

lilian

Au trecut 23 ani de la ceea ce-n cărțile de istorie se numește oficial Revoluție. Chiar nu se poate nominaliza pentru funcțiile inalte în stat nici o persoană fără dosar penal în lucru sau care sa nu fi colaborat patriotic cu Securitatea? E musai să fi fost ciorditor/turnător ca să conduci o instituție? Sau astea te fac șantajabil și, pe cale de consecință, cooperant cu aceia de care depinde menținerea ta în funcție?

relu.silaghi

Comentarii

comentarii

Similar Posts

28 thoughts on “Fericitele plaiuri ale Lilienilor de bine

  1. corect. ce dracu nu se gasea un securist de rit nou, trebuiau sa aleaga tot unul cu stema pe legitimatia de servici?

  2. Eu nu stiu ce vrei sa insinuezi tu, dar omul a spus clar ca – la fel ca Musca si Ghise – n-a turnat nici macar un romanas de-al nostru la securitate, ci doar straini. Ah, strainii, manca-le-ar inima cainii… Asa ca de ce sa fie santajabil ? Mai ales ca un altruist ca el (care-a dat cu piciorul unui zece la bac doar ca sa-si ajute colegii) e cooperant prin definitie, nu-i nevoie de santaj, si in asta cred ca sta si secretul “lungului șir de întâmplări și întâlniri fericite cu oameni binevoitori și dornici să-l promoveze-n carieră”.

  3. Am scapat de un pdl si am dat de 3 pdl uri mai mici si mai dornici…aceleasi persoane se rotesc pe la noi, chiar daca acum ani de zile de la ei a pornit tavalugul. Acum sunt ca si noi. Repet, pestele de la cap se impute!

  4. Se pare,ca toti cei ce sunt pusi la masa bogatilor fac parte dintr-o unitate militara,cu uniforma sau fara!Si,cred eu,ca sunt cei despre care spunea Emil Constantinescu ca l-au infrint.

  5. asta e nu putem scapa de ei.ori sunt prea multi,ori nu avem de unde alege altii.sunt facuti din acelasi aluat,difera timpul de coacere pe bacile securitatii.sa folosesc o fraza celebra a unui contemporan care zice ca nu a stat la copt in prima banca a securitatii si doar a facut fictiv prezenta…un flec i-am ciuruit!!!!!!

  6. Sunt dezamagita ,nu au decenta sa faca un pas inapoi ,sa fie mai putin vocali si cu mai putine pretentii.Sunt pe fata ,recunosc si nu le pasa . Cred ca primul lucru pe care l-au invatat cind au fost inregimentati a fost “curaj si tot inainte” Nu mai scapam de securistii basisti ,sunt in tot si-n toate Oare asa de greu se construieste o noua securitate cu oameni capabili (nu smecheri )educati ,cultivati?

  7. la fel ca betivu` – era sef la Anver dar nu colabora cu secu :))
    au ajuns la stadiul: “am colaborat cu secu si?!”

  8. Vazand astfel de personaje vanturate prin fata ochilor ajungi inevitabil sa crezi ca acea frumoasa colaborare cu Securitatea este conditie obligatorie inserata mai mult sau mai putin subtil in fisa postului. Conteaza si cine face nominalizarile respective, iar, dupa cum bine am observat, principiul de baza este: noi si-ai nostri.

  9. Intreaba-l pe amicul Crin, care a insistat pentru Fenechiu cu o inversunare demna de o cauza mai buna.

  10. Astia vin in prim plan parca dinadins cu nume patate. Da-mi voie sa fac o divagatie, cu rol de ilustrare.

    Probabil ca echipa lui Ponta s-a gandit ca, indiferent de rezultatul procesului lui Fenechiu, acesta putea fi exploatat intr-o cheie de interpretare de politica externa (in relatia cu UE) de tip win-win. Astfel, daca Fenechiu era achitat, acuzatorii guvernului (madam Macovei si ceilalti) urmau sa fie compromisi; daca Fenechiu avea sa fie condamnat, asta devenea o proba a ne-interventiei guvernului in treburile justitiei. Calcule, in principiu, corecte.

    Fenechiu a fost condamnat si… surpriza. In loc sa plaseze condamnarea in matricea de interpretare si joc politico-discursiv (extern) propusa mai sus si sa stoarca din condamnarea data credibilitate pentru guvern, baietii au inceput sa ii planga de mila lui Fenechiu. Dand astfel apa la moara celor care acuza guvernul ca este emanatia unui clan de corupti. Adica, in loc sa castige din condamnarea lui fene, astia au punctat iarasi la “negative”. Pe romaneste, si-au dat singuri cu tesla-n … ceafa.

    Bre, cine ziceai ca ii consiliaza?!… 🙂

  11. Fiti ascultatori!

    ” Sebastian Ghita, deputat PSD – Vom depune o initiativa legislativa care sa permita interceptarea cartelelor telefonice pre-platite. Serviciile secrete trebuie sa dispuna de instrumente de tipul PRISM pentru supravegherea internetului in cazul terorismului si al infractiunilor economice ”

    Secolul 21 va fi securistic sau nu va fi deloc.

  12. sunt de acord cu Cezar – daca la sefu’ statului se poate, DE CE NU si la altzii??? Nu e el exemplul de urmat??!? Din pacate, marea parte din politicienii aczuali – nu totzi, dar din pacate ei sunt minoritari – sunt sau fosti, sau fosti si actuali, sau fii/fiice de fosti sau de actuali sau de fodsti si actuali…sa mai continui?? Un singur regret: poporul asta nu pricepe mare lucru, sau daca pricee -accepta – ceea ce este si mai trist.

  13. Maistore Victor, de unde domnule, ca astia-s oamenii, cu astia defilam. Nu o sa intru acum in analize sociologice, nu am nici calificarea necesara, nici nu vreau sa plictisesc distinsii colegi comentatori, nici sa ma procopsesc cu vreo banare. Lucrurile sunt simple in complexitatea lor, asa zicand.

    S-a creat, de-a lungul celor doua decenii si ceva de la Revolutie, nu doar o clasa politica, cum o fi ea, s-a creat necesarmente si pepiniera, rezerva de cadre, tot de-ai nostri, mai tinerei, mai dezghetati la minte, mai fara freze de tractoristi, mai cu cate-un masterat, mai bun de gura, mai cu iuteala de mana, mai nepotul lu’ nea colonel, mai finul lu’ varu’ cumnatului lu’ dom’ general. Pentru culoare si “exotism” se mai nimereste si cate unul ca musca’n lapte pe acolo, care ins chiar crede ca meritele sale profesionale, sarmul personal si zodia sub care s-au nascut il recomanda.

    Suntem, de la Titu Maiorescu incoace specialistii promovorii si “implementarii” teoriei formelor fara fond. Cand cautam fondul, racaim putin sub poleiala euroatlantica, corecta politic, dam de cate-un fost studentache inca acneic care ba din interes, ba din spirit patriotic, crezandu-se vreun James Bond carpatin, s-a dat huta in leaganul Securitatii. Aferim.

    Si mie-mi vin dracii cand vad ca n-ai de unde alege, ca marele fas al promovarii tinerilor in politica s-a dovedit a fi ceea ce orice om cu mintea la el astepta, adica foamea lupilor tineri, scoliti bine in haita, cu coltii mult mai ascutiti, si mult mai miserupisti decat batranii sefi.

  14. Pai discutia asta era despre securism. Ce dovada de securism mai pur daca nu demersul lui Ghitza?

    Sau sunt unii mai securisti decat altii?

  15. zicea cineva din putu’gandirii : * pestele de la cap se’mpute * oho dar a uitat ca se curata de la coada…..

  16. Domnule Ciutacu,

    De cand v-ati mutat la tabloida, scrieti din ce in ce mai rar pe blog. Sunteti ocupat rau sau care e faza?

  17. Aveti perfecta dreptate!
    De 23 de ani in Romania nu sint numiti decit prietenii in diverse functii in stat!oare de ce?!

  18. @Ory: mai am si alte lucruri de facut in viata. sau, mai exact, am si o viata. faceti-va si dvs una

  19. @dorina, va multumesc pentru feedback si ma bucur ca suntem pe aceeasi lungime de unda. Na, eu ma aflu intr-o situatie “curioasa” zic eu, si ma voi explica. Am postat un comentariu in care mi-am exprimat, intr-o forma umoristica zic eu, cu niste greseli gramaticale, parerea referitoare la noua generatie de oameni politici, de tineri, de noaua garda, schimbul de maine, etc.

    Mi-am facut un proces de constiinta in urma caruia m-am intrebat dar eu ce fac, unde sunt, de ce nu ma implic? M-am gandit mult inainte de a posta acest comentariu, in care voi spune acum, ca viata profesionala, “anturajul” profesional in care m-am aflat ani intregi, m-ar fi recomandat pentru asumarea unei functii publice. La momentul asta, doi dintre fostii mei colegi, doi prieteni, sunt, unul magistrat asistent la Curtea Constitutionala, altul seful cancelariei primului ministru. Colegi cu care am mancat o paine, am baut o bere, de fapt mai multe, am lucrat destul timp in acelasi birou, am mers la chefuri, etc. Ei au crezut de cuviinta ca pot servi patria, ceea ce e extraordinar, eu nu. Spuneti-i blazare, nesimtire, lene, comoditate, cum vreti, uite ca nu m-am implicat, cu toate ca aveam toate caile deschise.

    Am preferat sa raman in anonimat, sa-mi traiesc zilele in ritmul unui om normal, departe de orice tangenta cu puterea. Nu stiu daca am gresit sau nu, daca as fi putut face ceva, orice, de bun simt, normal, un lucru in favoarea romanului de rand. Poate ca nu am dreptul sa critic de pe margine, din moment ce am avut ocazia de a ma implica direct.

    Sper ca nu am plictisit ingrozitor, va doresc toate cele bune.

  20. cat de inaltator si profund articolul lui Lilian :))).habar n-am cat de securist a fost dar calitatea de pupincurist e incontestabila.
    daca maine ar fi alegeri USL n-ar mai luan nici 25% , PDL e anihilat de ta-su’ si uite-asa ajungem pe mana lui Diaconescu. stiu ca n-are legatura cu articolul dar m-a luata cu greata dupa ce-am citit din Lilian.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.