Esti aici:
Prima pagină > Blog > Polemici Politice > Eşti liderul opoziţiei. Ce faci concret?

Eşti liderul opoziţiei. Ce faci concret?

Citesc şi aud, în ultima vreme, tot mai des, critici la adresa acţiunii politice a opoziţiei. Că e ineficientă, că nu e-n stare să zguduie puterea, că e resemnată, că nu face suficient. Trec peste neghiobia că nu i-a reuşit nici o moţiune de cenzură (câte au fost votate în ultimii 22 de ani?), pentru că e şi obositor, şi ineficient să explici proştilor că opoziţia e-n opoziţie fiindcă-i minoritară-n parlament şi pentru a da jos guvernul ai nevoie de majoritate la vot. OK, avem o întreagă colecţie de defecte ale liderilor opoziţiei, fiindcă, în esenţă, de ei depinde cum se construieşte alternativa şi cum se mişcă ea; în parlament, pe stradă, la televizor. Considerăm încheiat recensământul defectelor şi vă propun să facem împreună un pas. Fiţi voi, fiecare-n parte, pentru p zi-două, până ce schimb topicul, liderul unic al opoziţiei şi scrieţi aici ce trebuie făcut, concret, pentru preluarea puterii.

Comentarii

comentarii

Similar Posts

104 thoughts on “Eşti liderul opoziţiei. Ce faci concret?

  1. … iesirea de la ciolan=> demisie in masa.
    Atat timp cat opozitia se joaca de-a democratia alaturi de clica securistoida eu nu mai vad… discrepantele.

    Habar n-am care-s increngaturile opozitiei cu… serviciurile, dar lipsa de pozitii in privinta acestor tumori nu inseamna altceva decat faptul ca Romania e condamnata sa dispara sub presiunea “prostirii poporului”.

    … e nevoie de schimbare… trebuie sa investim mai mult in agricultura, poporul trebuie sa iasa la arat… securisti si politruci.

  2. imi place sa cred ca am fost suficient de clar: ce are de facut concret opozitia in calitatea ei de opozitie pentru a deveni putere? bun, demisioneaza toti din parlament. ce fac dupa? vanatoarea de securisti nu te aduce la putere.

  3. Dupa ce am dat “trimiti” mi-am adus aminte. 🙂

    ce are de facut concret opozitia in calitatea ei de opozitie pentru a deveni putere?

    … in timpul liber 😀 ramas pana la alegeri :D… strategii si programe.

    Altfel, as raspunde cu o intrebare… ce a facut pana acum?

    Fara spalarea pacatelor, oricate pocinoage ar face securistoizii bocsisti, romanii bineuronati nu vor fi convinsi de calitatea “schimbarii”. Pe fundal apar cam aceiasi colosi iliescieni, specialistii guvernarii liberale si copiii voiculescieni.

    Odata ajunsa la putere, opozitia va interpreta cantecul “Austeritate”, dedicatie de la UE, prin urmare vor cere romanilor (noi) SACRIFICII… ce-ar fi daca ar face si domnii opozanti macar… un gest?

  4. cu o intrebare (fie ea oricat de valida) poate raspunde oricine. jocul e ca am convenit, de dragul constructiei, ca n-a facut nimic. deci? programe? si cu astea se castiga alegeri in Romania? inseamna ca eu am trait pana acum in alta tara…

  5. Ce as face daca as fi in locul lui Ponta,Antonescu si Constantin?
    Un lucru care nici nu e greu de realizat, mai ales ca este si ultimul an al actualei legislaturi.
    In 2008, Opozitia a pierdut majoritatea… nu atat prin alegeri cat prin plecarile unor parlamentari. Asa ca, acum, in urmatoarele 2 luni, la loc comanda, baieti…directia inversa.
    As face si pe dracu pentru a determina cateva zeci de parlamentari sa paraseasca Puterea, astfel incat urmatoarea motiune de cenzura sa treaca.
    Sa-i lase in durerea lor pe cei care sunt ude mereu si sa negocieze serios cu grupul minoritatilor nationale din Camera Deputatilor.
    Asa vom avea alegeri parlamentare anticipate si alegeri locale la termen.
    Se abroga si Legea comasarii alegerilor!
    Am zis, doar!!!!
    Nu sunt seful opozitiei!!!!;)

  6. Pai, la cum s-a desfasurat pana acum, reface drumul parcurs de bOC: promisiuni desarte=>constatari triste=>austeritate pentru catei=>”ciocu’ mic… acum noi suntem la putere”.

    … Borat’s country

    Deci 🙂 eu as varia… daca as fi liderul opozitiei. Din fericire, nu sunt.

  7. Sperand sa-mi fie trecut cu vederea ridicolul de a face pe desteptul si de a da sfaturi unor oameni care evident au mai multe batalii politice la activ decat mine (ale mele fiind 0 absolut), incerc.
    Cred ca nu e suficient sa gandesti in termeni de strategii si principii. Sunt in regula, dar puterea se castiga cu voturi. Ceea ce inseamna mobilizarea la urne a partizanilor si convingerea neutrilor.
    Inca de acum trebuie stabilit pe puncte cine si cum va merge sa mobilizeze pe sustinatorii cunoscuti. Exista la nivelul fiecarui judet, fiecarei localitati, o lista cu acestia? O baza de date. Pot fi unii dintre ei promovati din postura de sustinatori in cea de activisti in campanie? Care si cati? Apoi fiecarui activist trebuie sa-i revina un numar de sustinatori. Care in preajma alegerilor, in ziua alegerilor, sa le dea telefon, sa revina si sa-i intrebe daca au votat, sa mearga cu masina si sa-i duca la urne. Suna a “autocare”, da’ PDL-ul asa face. Trebuie stabilit inca de acum planul: cine de cine raspunde, cat de fezabil e sa dai tuturor sustinatorilor telefoane, sa-i “tragi” dupa tine la sectie. Pierderea oricarui vot sigur e dezastruoasa.
    Apoi castigarea sustinerii neutrilor. Imi pare rau, si-mi asum asta, discursurile lui Antonescu conving o mica parte din populatie. Acea parte care le intelege. Electoratul roman adora oamenii stapani pe ei, care vorbesc pe limba lor si par capabili sa puna biciul pe ei (romanul stie ca unui lider care sta prea mult la discutii cu cei de sub el i se urca astia in cap si iese haos). Cred ca in public trebuie cautate 2-3 formule de baza, “programul politic pe scurt” care sa fie repetate pana la saturatie. Ce va face USL pentru oameni dup ace vine la putere. Sa fie credibile (oamenii se asteapta sa fie mintiti in campanie, deci nu e chiar atat de usor sa-I convingi) si greu de contracarat de “portocalii”.
    Chestia cu fondurile europene ar putea fi una. Sigur ca PDL va spune ca nici pe vremea lui Tariceanu nu s-au atras dar se poate contracara cu faptul ca atunci s-au utilizat fondurile preaderare (SAPARD) iar pentru celelalte timpul a fost prea scurt atunci. Li se poate promite simplificarea procedurilor de accesare (sunt probleme mari cu fondurile proprii, cu garantiile bancare). Eventual s-ar putea promite (si realiza ulterior) construirea la nivelul fiecarui comune sau grup de comune a unor spatii de depozitare a produselor din fonduri europene care sa permita valorificarea superioara a muncii taranilor. De asemenea si facilitarea accesului la consultanta in accesarea fondurilor pentru micii producatori prin existenta unui consultant la nivelul unei comune sau grup de comune poate fi adusa in discutie.
    O modificare a legislatiei in domeniul achizitiilor publice care sa reduca furturile si comisioanele. E greu de convins “boborul” ca cei ce vin nu vor mai fura, déjà asta e un truism inclusiv pentru tata Gherghina, dar trebuie gasita o formula credibila. De pilda, faptul ca atribuirea contractelor publice, indiferent de ordonatorul de credite, va fi facuta dupa analiza de catre un comitet independent si doar dupa revizuirea si completarea standardelor de cost. Se poate merge pe formula asa cum bancile analizeaza acordarea creditelor, cu comitet de risc si toate cele, asa va face si statul. La nevoie vom apela la specialistii din banci sau din alte organisme de evaluare si-I vom da afara pe cei care faceau pana acum treaba asta pentru ca furturile s-au facut pana acum cu complicitatea lor si si-au dovedit suficient “competenta”. In felul acesta ii oferi “boborului” si un “Motoc” fara de care placerea lui nu va fi complete (sigur, trebuie adaugati si politicienii in lista “motocilor”).
    In sfarsit, as completa cu cresterea veniturilor pe care fondurile obtinute prin primele doua cai ar permite-o.
    Altfel, cu un program de 92 de puncte, oricat de bun, nu ai cum sa convingi.
    Nu stiu, evident e o parere si cu siguranta criticabila.
    Pe urma, mare atentie la reprezentantii opozitiei in sectiile de vot. Ponta a zis foarte bine cand a zis ca sediul din Kiseleff va fi inchis in noaptea alegerilor.
    Ar trebui (dar asta chiar sper ca se va face) apelat inclusiv la Comisia de la Venetia pentru toate nastrusniciile electorale inventate de putere. Odata existenta o rezolutie a Comisiei mult mai usor va fi sa ataci in forurile europene ceea ce fac portocaliii in tara, pentru ca si sprijinul popularilor europeni va fi mai slab (de vazut situatia lui Orban din Ungaria, pe care aliatii sai europeni se feresc sa-l mai sustina fatis dupa ce Comisia de la Venetia s-a pronuntat impotriva masurilor sale).
    Trebuie lucrat si la imagine. Antonescu, “puturosul Parlamentului” si Ponta, “pupilul lui Nastase”. Aici ar trebui consultati niste specialisti in imagine publica. Imaginea aceasta trebuie rasturnata. Antonescu trebuie sa redevina cel din 2009 (si asta presupune ubicuitate publica) iar Ponta sa scape de imaginea de copil cuminte, sub papucul tutorelui sau. In orice mod e posibil acest lucru, daca e necesar chiar printr-o retragere a lui Adrian Nastase mai in umbra. Domnul Nastase poate fi oricand pentru socialistii romani ceea ce Zbigniew Brzezinski a fost pentru democratii americani, dar nu cred ca mai poate spera la un post important in conditiile in care imaginea publica a domniei-sale a fost atat de terfelita (pe nedrept, dar nici nu mai conteaza). De aceea cred ca influenta domniei-sale in PSD (altfel benefica) ar trebui sa devina din ce in ce mai putin vizibila. La fel cu Ion Iliescu.
    Gata, ma opresc, ca am cam exagerat… 🙂

  8. Don ciutacu, iar ne bagati in sedinta?! Personal, habar n-am ce-mi permite legea ori regula, sa fac pt a fi eficient impotriva ciumei portocalii, presupun ca nici un poporean intreg la mansarda nu se asteapta la ilegalitati, altfel degeaba orice. Presupun, in mintea mea simpla de alegator, ca baietii astia doi din poza, dimpreuna cu partidele lor, stiu mai bine ce-i de facut, dar, desigur, n-au cum! Si eu am tot strigat in sufletul meu, sa faca naibii ceva, dar incep sa inteleg ca ticalosii sunt mult mai greu de dovedit decat ma duce pe mine mintea. Tot ce pot sa fac, e sa sper ca, macar, isi dau silinta si nu se fac frati cu marinaru’ cu gandul de-a trece vreo punte perversa, altfel am cacarisit-o!Si, apropo, dupa emisiunea de aseara a d-lui stan, mogulul n-o sa-i puna, oare, o nuielusa, sub frumosul brad cu cetina tot verde!? Sau il face pe dansul, direct, pom de iarna?

  9. Pentru mine e clar că nu se poate face nimic până la alegeri. Datul demisiei în bloc e fix frecţie la un picior de lemn într-o ţară de ameobe aşa cum e România. Poporul suveran o să creadă că opoziţia e leneşă, slabă, imatură sau ceva de genul.
    Acum, dacă eu aş fi stăpânul absolut al opoziţiei (nu liderul) aş face curăţenie preelectorală, recte aş da afară cozile de topor din partid ( pe alde Mitrea, Oprişan, Rus, Dâncu, Fenechiu. Indivizi, care pe lângă fatpul că trag USl în jos în ochii electoratului, mai pot şi trăda în orice moment), iar în cazul PSD-ului aş schimba secretarul general. Mi se pare absolut aiuritor ca după ce pierzi două rânduri de alegeri la număratoare (deci la organizarea oamenilor din teritoriu) să-l păstrezi pe Dragnea în funcţie.

  10. As construi echipa, pana la nivel de ministri, secretari de stat, sefi de companii.
    Sa stim si noi dinainte ce votam, sa nu ne mai trezim cu negocieri si jocuri de culise vreo sase luni dupa alegeri. Sa se afle tot ce e de aflat despre candidati cu luni inainte, nu la un an dupa ce ajung prin functii. Sa nu ne trezim cu un alde Voicu ministru, zic.
    Fiecare post sau portofoliu sa aiba criterii de performanta anuale publice. Daca intr-un an nu iti atingi obiectivele, esti inlocuit, fara nici un comentariu.

    As publica programul de guvernare si toate proiectele de lege importante. Asa lumea, societatea civila, presa, toti vor avea un an sa discute, sa amendeze, sa propuna modificari, sa ajunga la forma cea mai buna. Si se elimina din start intiativele populiste, care suna bine la televizor, dar nu pot fi aplicate pentru ca nu exista fonduri, de exemplu. Iar dupa ce castigi alegerile le adopti in primele trei luni pe toate.

    Apoi iti alegi cum trebuie o manaa de oameni pe care ii trimiti la televizor, in emisiuni, sa te reprezinte. Trimiti un economist sa discute subiecte de economie, un jurist sa discute subiecte juridice. Fara actori care sa imi povesteasca mie, privitorului, cum e cu macroeconomia.
    Si eviti sub orice forma retorica stupida de gradinita, bazata pe “ba pe-a matii”.

    Doua lucruri simple pe care daca le-ar face oricare dintre partidele de acum, chiar si PDL-ul, ar castiga alegerile.

  11. As incepe sa bat tara in lung si in lat si as discuta cu oamenii. Efectiv i-as asculta si as incerca sa pun in practica ce vor ei.
    As pune “talpasii” partidelor din USL sa inceapa sa discute serios cu oamenii si sa duca munca de lamurire de ce sa voteze USL si mai importand de ce sa vina la vot. Din ce observ eu, pana acum, opozitia a fost facuta doar la tv, mai putin in strada.

  12. @ AC
    Ce crezi ca s-ar intampla daca opozitia si-ar da demisia din parlament?
    Crezi ca puterea ar organiza alegeri anticipate?
    Nu, s-ar face alegeri partiale in colegiile ramase vacante, pe care le-ar castiga tot opozitia si astfel am ajunge de unde am plecat.
    Si ce am realizat cu asta?!
    De fapt tema era alta.
    D-l Victor Ciutacu ne-a propus sa spunem ce am face daca am fi liderul unic al opozitiei pentru o zi-doua.
    Eu as organiza mitinguri masive ale opozitiei, as scoate oamenii in strada.
    Si asta tine tot de democratie.

  13. Nu asta e important caci de luat o sa o ia zie PUTEREA.Ei dupa aceea ce trebuie facut ce au in programul lor pt viitoarea guvernare.Ce vor face cu JUSTITIA corupta in stil mafiot,cu DNA-ul pe spate si el,cu ANAF-ul cu MAE care e pleazna cu frauda fiscala imensa,cu cei care exploateaza zacamintele tarii pt dividende sub cele din tari din lumea treia,cu FMI-ul care tot ce ordona e in detrimentul populatieicu– codul muncii de tip sclavagist,cu paduriile,rauriile distruse cu cei care au privatizat din 89 in coace aiurea si in detrimantul interesului national dar cu iudomereul care pe fata isi bate joc de o majoritate si o tara numita Romania etc etc.Cu demnitatea lor fata de FMI si UE si Americani(Genstein)Astea sant importante.Si felicitari pt emisiunea cu Ponta ai fost BASF beton armat si fibra de sticla.Cand i-ai spuc ca s-au gudurit precum cateii pe langa udenmeristi dupa ce el nu si nu ca nu vor mai dori sa guverneze cu ei.Nu stiu daca tu ai observat ce fata a facut Ponta.Ce upercut i-ai tras.De vorbe e satula populatia si ca asa si pe dincolo.Scurt si la obiect .Singurul lucru ar fi fost sa mobilizeze toti liderii sindicali si sustinatorii USE-listi la o mare manifestatie si ei in frunte.

  14. Cred ca opozitia isi face datoria perfect in limitele actualei legislatii. Gradul imens de nemultumire nu e datorat nici PSD nici PNL. Nu e vina lui Iliescu amice AC ca peste 5 milioane au pus botu’ la vrajeala cu venirea comunistilor si au votat portocaliu. Vreti sa faca ceva opozitia? cred ca punem carul inaintea boilor. Asemenea lui JFK intrebarea de pus e CE FAC EU? CE FACEM NOI? Opozitia nu poate iesi in strada, noi da. Si nu o facem. Inseamna ca ne e bine si ne place. Si data viitoare o sa votam tot kilu de faina. PEACE!

  15. Apropo…inca ceva…demisia in bloc ar insemna 100% parlament oranj. Deeeeeci…Constitutie modificata, deci Dictatura, deeeci Traiasca Marea Adunare Nationala. Prostia nu doare oare?

  16. De ce ar trebui ca noi sa ne gandim la ce trebuie facut?Nu noi suntem Opozitia.Daca acesti politicieni nu stiu ce trebuie sa faca sa-si dea demisia.

  17. @Marina: e un joc de imaginatie. nu va obliga nimeni; nici sa va folositi imaginatia (dac-o aveti), nici sa stati pe blogul asta.

  18. 1. In teritoriu organizatiile USL si componente sunt varza!…Le-as activa sa fie combative pentru ce urmeaza!…Sa fie emulative!
    2. Fiecare om, saturat de “astia”, sa convinga in familie, vecini, alei, strazi, cartiere, parinti, rude, dracu-lacu, sa iasa la vot.Vorba lui Antonescu acu 3 ani, “…sa se arate la vot”!
    3. Ca sa se descurce in cabina, i-as convige, pe cei ce nu se descurca, sa-si ia un insotitor credibil!Sa nu se descurajeze de “comasarea astora”
    4. Antonescu, in aparitiile lui sa fie mai putin alambicat, cu mai putine digresiuni, ci direct, taraneste, apasat cu greutate pe cuvant. In nici un caz sa nu se refere la presa, nici macar la modul general…Sa foloseasca un discurs clar, fara gesticulari, iar pauzele din discurs sa nu invite la intreruperi ci sa creeze suspans. Aici marinarul e magistral, mai ales când minte cu nerusinare…
    5. La nivelul discursului celor doi copresedinti, sa refuze capcanele comentariilor pentru situatii derizorii, scazute, insignifiante, ci sa abordeze numai teme de interes pentru populatie!
    6. Sa nu plece din Parlament, ci, la nevoie, sa se grupeze in jurul pupitrului ore intregi in semn de protest la aberatiile nenorocitilor. Nu din presa, de la Radu Tudor, sa aflam ca Roberta a furat la vot, ci de la EI.
    7. Actiuni la Curtea Constitutuionala, la ICCJ, Avocatul Poporului, etc… Sa foloseasca toate caile de atac si sa le faca cunoscute!
    8. Sa iasa in strada. Numai sa nu doarma in papuci!Nistorescu are dreptate sa fie disperat de inactiunea OPOZITIEI!
    9. DOAMNE AJUTA!

  19. @Victor: Sa inteleg ca ne inviti la un gedankenexperiment pe tema “daca as fi eu unicul lider al opozitiei, ce as face concret pentru preluarea puterii” sau vrei sa testezi on line citi dintre cei care intra pe blog se cred Napoleon si sint candidati la … tras sosonul in curte la spitalu 9?
    PS Ultima data cind s-a jucat “piesa” actorii principali erau Jack si Marinaru’ care se gindea cu voce tare ce ar fi facut el daca era Antonescu…

  20. @purcelix: nu, vreau doar sa citesc, in special de la cei care sustin ca liderii opozitiei sunt impotenti, ce-ar face ei, care se presupune ca sunt potenti.

  21. @vlad

    Noroc ca pana acum au ramas pe pozitii si ne indreptam spre acelasi scenariu.

    Legat de prostia care nu doare, in principiu romanii ar fi pus o maimuta fara cap in locul lui Nastase. Basescu s-a dovedit a fi o maimuta fara… par… Nastase n case la patrat si bonus, un marinar mai inconstient decat… un cizmar.

    De data asta strategii cu autobuze de mai sus ar face si eforturi pentru a pune… o maimuta fara cap.

    Legat de iliescu, securistii au stiut pe ce sa marseze, iar daca opozitia beneficiaza de astfel de puncte forte… soc… milioane de prosti vor merge pe mana securistilor.

    De ce opozitia nu “promite” reformarea sistemului securist? Probleme???

    Pe de alta parte, iesiti in strada, sunt sigur ca si opozitia poate, cei mai multi dintre oponenti nu par handicapati… cel putin fizic.

  22. as cere demisia ambasadorului american. din cate stiu opozitia a tacut malc si cred ca de teama sa nu intre in dizgratia licuriciului, care ar putea influenta alegerile. poate calculul asta e profitabil strict politic. eu cetatean vreau sa vad ca cineva se opune pe bune abuzurilor. episodul asta imi da de inteles ca opozitia se opune mai mult la nivel de imagine, adica la televizor si ca obiectivul ei e bugetul, adica voi fi furat in continuare asumand ca pica basescu (sper).

  23. As prelua absolut toate temele de campanie ale PDL, UDMR, UNPR si PPDD si le-as sustine. Desfiintez orice posibilitate a Puterii de a ma critica. Fac orice compromis pentru a ajunge la putere. Ma predau lui Basescu. Odata ajuns acolo, ma sinucid politic, economic si moral odata cu ei si ii ingrop odata cu mine. Generez conditiile unui nou inceput pentru tara asta. Fara o purificare completa si simultana a Puterii si a Opozitiei, Romania va muri ca un caine.

  24. daca-s fi liderul opozitiei asteia ?
    OMG, asta da exercitiu, in conditiile
    in care trebuie sa “stapinesc” peste 3
    partide, sa impac lumea, sa fiu supus
    la n-spe mii de presiuni din toate
    partile, sa impac si capra si varza,
    sa fac promisiuni, sa am de a face cu
    o putere in parlament constituita din
    3 partide, din care unul “stat”, altul
    “de strinsura”, altul – al unei minoritati
    ce pune interesul sau in fata celui
    national si nu in ultimul rind al X gigei
    “de la minoritati” (care btw: niciodata
    n-am inteles rostul lor acolo, pentru ca
    in tara asta minoritatile sint cocolosite
    intr-un soi de discriminare pozitiva tembela),
    si toate astea in conditiile in care lumea s-a
    saturat de politica, politicieni si
    rezultatele lor din ultimii 22 de ani.

    ma gindeam sa-ti dau raspunsul pe youtube
    (vorba lui Bubulea) ca e mult de scris si
    ma dor deştele, dar daca ma gindesc mai bine,
    ti-l zic acu’:

    as face actiuni in teritoriu, as mobiliza
    oamenii, as incepe sa string semnaturi pentru
    orice ce poate schimba ceva cit de putin in
    societatea noastra (apropo de alegerile
    comasate si de orice altceva), as face presiuni
    ici si colo, as iesi in strada la mitinguri
    (ce daca ha-ha si nichipercea ma acuza ca
    aduc oameni cu autobuzele ?! nu-mi pasa);
    as asculta profesionistii din toate domeniile
    pe segmentele respective, as arata ca ma implic
    pe bune in urmatoarea perioada cum nu s-a implicat
    nimeni altcineva si chiar as schimba din temelii
    tot sistemul dupa ce as ajunge la putere, iar
    p-astia ce-au facut zob tarisoara, indiferent
    ce dosare ar avea despre oricine din opozitie,
    nu i-as lasa sa se bucure in vacanta cu ce-au
    agonisit.
    nu in ultimul rind, as incepe sa trec in linia
    a doua pe oricine ce nu are o imagine buna si daca
    ramin fara figuri publice intr-un anumit areal,
    as face recrutari de personalitati “din surse
    externe”, recte persoane publice neminjite
    si neincorporate politic.
    nu i-as mai lasa pe demagogi si pe aia care
    habar n-au ce vorbesc (exemplele le stiti
    din emisiuni) sa mai iasa pe sticla in numele
    opozitiei; astia-s cei mai rai, creaza deservicii
    si strica imaginea pe termen lung
    (altminteri vehementi si buni de clanta).
    decit sa ies cu o “herghelie” de mititei, de
    fatuci si baieti pe posturile tv, mai bine
    am o duzina de comunicatori “pur-singe” cu care
    sa acopar tot spatiul tembelizionistic 24/7.

    pina la alegeri as realiza un plan si inainte
    cu o luna-doua l-as pune pe masa si populariza
    pina in ultimul catun: “ie-te, asta-i master-planul
    de 100 de pagini, chestii concrete”:
    – cheltuielile, veniturile, gaurile negre;
    – ca omul sa stringa un cheag, as incuraja micii
    intreprinzatori, fermierii, consumul de produse
    romanesti;
    – resursele ne/si regenerabile le-as considera
    de importanta nationala; nu (mai) vindem nimic,
    pamintul la fel, la o adica cumparam inapoi tot,
    pe termen lung;
    – n-as mai da un leu “la turism” pina nu s-ar
    rezolva problema infrastructurii, in schimb
    as baga banii in cercetare si dezvoltare;
    – educatia, prioritara;
    – serviciile le-as comasa: 4 sint de ajuns in
    tarisoara: doua independente – unul intern,
    altul extern; unul la armata si unul la interne.
    – internele: as reinstaura ordinea, gindit citi
    politisti tre sa fie la n cetateni; politia
    locala – atributii restrinse pe plan local;
    – la sanatate, gasit un sistem hibrid in prima
    faza, pe termen scurt, pina la trecerea la unul
    nou, importat din strainatate (nu reinventam roata).
    – as taia toate institutiile paralele si care
    maninca bani, dar care servesc puterii.
    – apropo, p-aia ce dorm pe ei in parlament
    (din opozitie), pa ! n-ai “performante”, n-ai
    interpelari, n-ai activitate, maninci din banul
    public si te lafai in deplasari ? tai-tai !
    – uninominalul, asa cum e acum, e o aberatie;
    – parlamentul unicameral deasemenea;
    – pe viitor, puterea concentrata la fel,
    in miinile unui singur om ? c’mon…

    daca mi-au mai scapat amanunte si am avut
    “quick finger”, asta e; domnilor politicieni
    ce cititi blogul lui Victor, “take it as it is”.

  25. Victor draga ai propus cea mai cea tema din anul asta. Brava.
    Eu daca stiam raspunsul la intrebare nu mai emigram naibii si ramaneam in tarisoara aia plina de…dor.
    Astept insa cu viu interes parerile celor cinspe mii de specialisti ai rromaniei. 😀
    Si de-a naibii pun problema invers, dar tot pe acolo : ce astept eu sa faca un lider al opozitiei, pentru ca sa ma urnesc la vot ?
    In primul rand, bineinteles, sa ma convinga, nu cu recitaluri si perinitze la teve, ci cu fapte “de arme” in campul muncii.
    Adica sa-si mature curtile si sa trimita la plimbare propriile javre, toti haladitii, indiferent de capacitatea lor de a strange voturi cu galeata.
    Esti potaie ?
    Mars afara !
    Apoi ma astept sa vad cum sunt promovati si sustinuti oameni din afara politicii oarecum, dar cu experiente organizationale si dosar curat (economic si politic).
    Abia apoi ar avea cu ce se prezenta in fata mea si a altora, cu munca de lamurire din poarta in poarta, ca si la asta ar trebui sa fie functionale baroniadele teritoriale.
    Idee ar fi ca nu au toti politiienii .ro suficiente galeti sa cumpere voturile, in comparatie cu nr. votantilor care raman in case, nu accepta galeti, dar nici nu voteaza pen’ ca n-au cu cine dom’le, n-au cu cine…
    Dar asta e o chestiune de cel putin o generatie, nu de cateva luni pre-electorale, ca nu-i crede nici dreq…

  26. L.E. Tocmai am citit ce zice domnu’ cu trei patratele.
    Combate bine, daca ar fi si un politician undeva care ar practica acele chestii scrise, zau ca l-as vota…
    😀

  27. pretender: m-a ferit d-zeu sa intru in politica.
    da’ din perspectiva de furnica/la firul ierbii,
    te-apuca disperarea cind ii vezi p-astia
    (pe politicieni)…

  28. Daca as fi liderul opozitiei, as pleca de la premisa ca schimbarea va trebui sa vina de la mine, nu de la popor. Realitatea trista este ca avem un popor extrem de comod, care trebuie scuturat bine, sau lezat in interesele lui imediate (burdihanul) ca se se porneasca.
    Deci…tragand concluzia de mai sus, mi-as face niste calcule si mi-as da seama ca piesa de rezistenta a regimului Basescu se cheama UDMR. Ungurii sunt picatura in plus sau in minus care inclina balanta intr-o parte sau alta. Si acceptand ca politica-i curva, as face exact ce face basescu de 10 ani incoace. As supralicita. As oferi mai mult decat poate PDL-ul sa ofere. Vreti autonomie regionala? You got it! Vreti o mai ampla reprezentare in parlament si guvern? You got it! Vreti sa punem drapelul maghiar pe toate cladirile oficiale din judetele majoritar maghiare? You got it! Cu alte cuvinte, as promite marea cu sarea dragilor tovarasi si prietini, si doar apoi l-as lovi pe Boc cu motiunea de cenzura in cap, respectiv pe Base.
    Iar dupa ce m-as vedea la Cotroceni, sau Palatul Victoria, mi-as permite sa interpretez si nuantez promisiunile facute fratilor nostrii de la vest.

  29. A, as mai face ceva. O lista cu marotele PDL, cele cu care ataca Opozitia sau relativizeaza initiativele acesteia. Le-as analiza cu specialisti in comunicare si as fabrica niste raspunsuri standard pe care le-as comunica celor ce apar in public, cerandu-le sa raspunda la fel. Spontaneitatea e buna, dar sunt putini cei capabili de ea. In plus, prin repetare, mesajul ajunge mai usor la populatie. Poate sa para plictisitor, dar oamenii nu vor sa auda chestii noi, interesante, care sa le puna mintea la contributie. Vor sa auda ceea ce se asteapta si le place sa auda. Lor le plac filmele “cu batai”, al caror scenariu le e cunoscut de la prima scena.
    PDL asa face. Ati observat cum spun toti aceleasi lucruri. Avantajul fata de ei este ca ei spun ce le spune stapanul, pe cand opozitia ar putea fi mai inteligenta si sa fabrice raspunsuri bine analizate.

  30. Pentru cine sa se lupte opozitia,pentru ciobanii mioritici resemnati care accepta toate flegmele din partea gastii portocalii & co.?Se zice ca nu poti ingenunchia un popor obisnuit doar sa se tarasca.

  31. Domnule Ciutacu,

    Cuget si eu asa – in ceea ce priveste raspunsul de dat la intrebarea dumneavoastra:

    1) citand un – pare-se – specialist, e.g. pe P.P. Negulescu, un partid poate exista (si castiga alegerile) pe termen lung daca reprezinta o clasa sociala &c. reala: astea din opozitia noastra nu stiu (daca ele stiu pentru ele) pe cine reprezinta.
    2) citandu-l pe acelasi, un partid are nevoie de UN OM: daca sefii opozitiei nu corespund, sa vina altii.

    Iar cu participantii la crosul tigailor low-cost, unde AM PUTEA ajunge ?!

  32. daca as fi liderul opozitiei, as transforma usl in partid unic “partidul desteptilor”, si nu-i asa as avea un partid de masa…cine nu vrea sa fie destept? restul evident ar fi prosti.
    apoi as identifica inamicul, si nu-i asa de greu de identificat, mai ales ca este o stransura fara nicio ideologie in spatele unui singur om. ce trebuie facut ulterior? pai daca suntem destepti nu-i prea greu sa gasim o solutie…evident legala. si nu trebuie uitat ca “invincibilitatea noastra depinde de noi, vulnerabilitatea inamicului de el”

  33. Ca opozitia sa poata elimina adunatura toxica aflata vremelnic la putere, trebuie sa fie credibila pentru electorat. Sa fie inlaturati curluntristii din cele 3 partide. Sa fie alesi la conducerea organizatiilor din teritoriu oameni integri moral,competenti,foarte buni organizatori si cu priza mare la romani. Sa fie indepartati din partide “baronii locali”, precum si cei care au strans averi colosale in mod ilicit si care sunt folositi ca sponsori de baza in campaniile electorale. Mobilizarea electoratului pentru participarea masiva la vot si constientizarea acestuia (in special a celui din mediul rural), ca inlaturarea de la putere a ticalosilor incompetenti portocalii este singura cale de salvare si redresare a Romaniei. Cresterea increderii depline a majoritatii electoratului in liderii USL si in Programul realist si nedemagogic de guvernare. Contactul permanent al liderilor de la centru cu filialele judetene si in mod deosebit cu alegatorii. Atragerea maselor nu se face din Bucuresti prin intermediul televiziunilor dand din gura, ci din mijlocul oamenilor, aflandu-le suferintele si necazurile, ca atunci cand vor fi la putere sa actioneze pentru popor si nu impotriva acestuia, cum procedeaza ticalosii care guverneaza acum. Greva parlamentara, demisia in bloc a parlamentarilor opozitiei si alegeri anticipate. Cooptarea sindicatelor si organizarea impreuna cu acestea a tuturor formelor democratice de protest, culminand cu mitinguri de amploare in intrega tara si greva generala, fortand acest guvern de incompetenti sa demisioneze.

  34. Nu sunt nemultumit de liderii opozitiei,pt. ca ei se afla intr-o situatrie dificila.Cam cum era opozitia pe vremea lui Iliescu!Dintre toti,cel mai limpede plan e cel creionat de dl colonel Mierlici(dumnealui cred ca e,nu?).
    Primul lucrul,credibilizarea USL prin inlaturarea baronilor sau trecerea lor in planul doi al puterii viitoare,al celor criticati de coruptie de alianta DA implicit de PNL in campania din 2004.Incet,incet cei doi lideri ar fi bine sa inceapa sa faca mitinguri in toata tara,ca un turneu de felul americanilor din stat in stat.Gindit bine,gradual inceput din judetele de hotar ale tarii(Salaj,Botosani,etc) si continuat pina in centrul tarii la punctul maxim.Orice plan ar fi sa faca,opozitia trebuie sa se credibilizeze,iar planul sa surprinda puterea prin abordari si amploare!
    Acum,problema cea mare e cu mobilizarea oamenilor.Ce ar putea sa promita opozitia?Ideal ar fi sa faca o promotie la democratie,poate se imbulzesc rinocerii!

  35. Mai intai o precizare,ca sa elimin o eroare ce se face.Eu stiu ca opozitia a reusit o motiune de cenzura la adresa Bo(k)ului,in 13.10.2009(daca nu ma insel). Atunci in Parlament, piticania cu guvernul sau a fost demis,dar bulibasa JON,l-a pus in final tot pe piticot,ca deh el e “seful ststului” si face ce-i comanda muschii lui. Tot asa va face si acum daca (eventual) ar trece motiunea de cenzura?!
    Referitor la intrebarea ta,cred ca Ion Mierlici, in postarea de mai sus, a spus cele mai reale/pertinente solutii. Subscriu si nu mai transcriu.

  36. @Ion Mierlici
    Aveti perfecta dreptate, numai cu demisia in bloc a opozitiei nu ma impac.
    Credeti ca nesimtitii de la putere ar organiza alegeri anticipate? Ce i-ar impiedica sa organizeze alegeri partiale in colegiile ramase
    vacante?
    Nimic nu i-ar impiedica s-o faca!

  37. Si inca ceva,usl sa se sfatuiasca,ori chiar sa promoveze intr-un viitor guvern oameni ca dnul Valentin Stan(a trebuit sa vina aseara la A3 sa explice cum e cu planul de stabilitate euro,ca politicienii romani sint pamint),ca dnul Voinea,ca dna Hossu-Longin si altii.

  38. @ Plano 10
    Pe care dobitoc de la putere sa-l atraga, nu-i vezi pe nesimtitii de la UDMR si minoritati cat de grosolan incalca constitutia si principiile democratiei numai ca sa ramana la carma?
    Pe cei de la minoritati chiar ca nu-i inteleg?
    Cu ce i-ar deranja anticipatele, ca ei au oricum locul asigurat?
    In alta ordine de idei, cand vor veni la putere, cei din opozitia de acum, prima lege pe
    care ar trebui sa o dea,ar fi una care sa interzica traseismul politic in parlament, presedinte si consilieri judeteni. Cine vrea sa treaca la alt partid sau sa devina “independent” sa-si piarda locul in parlament, respectiv cons.judetean si sa se faca alegeri partiale in colegiul ramas vacant si in felul acesta nu ar mai fi in parlament partide care nu au participat la alegeri.
    Si ar mai fi ceva: as desfiinta Curtea Constitutionala.

  39. Opozitia are o problema. O parte a ei nu e chiar in opozitie si are prea multe “bube in cap”. Ma refer la PSD.
    Solutia:
    1.Antonescu sa le mutumeasca frumos celor din PSD si sa iasa din USL.
    2. Alianta PNL-PC sa isi canalizeze eforturile in miscarea civica a lui Voiculescu si sa antreneze lumea in strada. Manifestatii si mitinguri de protest impreuna cu strangerea de semnaturi pentru “Romania Tacuta” a lui Voiculescu pentru a legifera ca 1 milion de romani sa poata declansa referendumul de suspendare a presedintelui.

    Revin cu detalii legate de necesitatea iesirii din USL. (stiu, pare o nebunie dar varful PSD e cel care are interesul ca basescu sa mai stea o vreme la Cotroceni si “nu precupetesc nici un efort” pentru asta)

  40. Vad ca toti au “solutii”,eu as da toti atarnatorii afara din partid,in unele judete,organizatiile pnl in special sunt doar niste filiale PDL sub acoperire.S-a ajuns ca primarii psd sau pnl sa fie prezenti la intrunirile pdl ca membrii cu drepturi depline,iar in partidele respective se spune ca fac sacrificii pentru comunitate,ar fi cazul ca toti geoana astia sa plece,comunitatile se vor descurca pana la alegeri.
    Candidati noi si tineri in locul lor,Ponta si Antonescu ar trebui sa mearga in fiecare filiala sa analizeze activitatea si trecutul,poate si viitorul sefilor(candidatilor) si sa faca curatenie,imaginea asta de curve a celor de la nivel local le face mult rau.Nimeni nu e de neinlocuit.

  41. Ideile mele le stii deja ,am vazut tarziu ce ai postat,numai in Romania este criticata opozitia,de regula ,intr-o democratie consolidata,este criticata puterea.Aici se intampla treaba asta pentru a scadea usl-ul in sondaje,iar securistul ala imputit de Geoana care probabil se va inscrie in pin,face si el ce stie mai bine:delireaza.Cu buna stiinta.Acum mai mult ca niciodata ,cred ca a pierdut la intelegere.Trebuie sa fie disperare mare in mijlocul puterii pentru a lansa pe piata atatea critici la adresa opozitiei.Puterea e efectiv paralela cu nevoile societatii.Iar udmr-ul care nu tradeaza si se lauda cu asta,il anunt ca isi tradeaza electorii.Si aia sufera,la fel ca romanii.

  42. demisia din parlament, actiuni concrete in parlamentul european pt demascarea dictaturii securist basiste instaurate in romania (aminarea alegerilor fiind cel mai categoric mod de a demonstra instaurarea dictaturii), lupta totala pt INTERZICEREA OFITERILOR DE SECURITATE ACOPERITI IN MEDIA, JUSTITIE, POLITICA urmate apoi de inceperea actiunilor de strada impotriva dictaturii basiste… si sa nu aud prostia ca lumea nu o sa vina pt ca o sa vina cu siguranta atunci cind o sa vada ca au pt ce si cine sa lupte!!!

  43. radicalizarea actiunilor impotriva securistilor basisti este singura metoda de a trezi populatia din resemnarea tot mai adinca in care a intrat… altfel e totul pierdut si o sa asteptam cu totii o alta revolutie plina de singe impotriva acelorasi structuri ale securitatii care ne-au furat revolutia in 89

  44. Usoara intrebarea dle. Ciutacu . Mai greu cu raspunsurile . Dar am sa incerc cateva . Tocmai am vazut emisiunea Oanei Stancu si m-am luat cu mainile de cap .
    Venind vorba de fostul domeniu Stirbei din Brasov detinut actualmente de un asfaltator cu lipici la bani publici distinsul jurist Sova ce scoate pe gura ? Ca statul ar putea sa reintre in posesia domeniului dupa ce ajunge Opozitia la putere , intrucat in Parlament este depusa atat legea de confiscare extinsa cat si un proiect al USL cu privire la averile ilicite . Dupa ce va ajunge USL la putere ce-i care nu pot justifica averile li se vor confisca . Tinand cont ca acest senator este peste tot prezentat ca un tanar politician de perpectiva – jurist de formatie – cred ca un prim pas bun din partea sefului opozitiei – oricare ar fi el – trebuie sa fie acela de a nu mai lasa sa apara la tv personaje de soiul asta care sa dinamiteze toata munca buna si eficienta facuta de bazele partidelor din opozitie . De ce zic lucrul asta ? Pentru ca oricate programe prezinta conducerea USL , cand vine un “gugustiuc” din asta si pune in pericol statul de drept prin inversarea sarcini probei de la parchet la cetatean – se duce draq tot ce a fost facut bine .
    Un alt capitol care cred ca trebuie facut este transparenta finantarii USL . Adica exact pe dos cum fac portocalii . Sa vada tot amaratul de unde are Ponta&Antonescu&Constantin bani de pixuri calendare afise spoturi tv etc . Si … foarte important sa vada cate dintre firmele care au cotizat in campanie devin abonate la contracte cu statul dupa castigarea puterii . Stiu cei trei domni ca “tovarasul” Obama a doborat recordul de donatii , donatii ce au inceput sa curga cu un an si jumatate inainte de data alegerilor ? Stiu sefii opozitiei ca Tov. Obama a fost primul candidat care a renuntat la finantarea campaniei electorale din bani publici din respect pentru platitorii de taxe ? Eu unul – ca sef al opozitiei nu as accepta decat donatii online sau prin banca cu CNP sau CUI din partea donatorului .
    In felul asta USL va avea o buna tema de campanie – NU TOTI SUNTEM LA FEL – noi avem bani curati pentru campanie – voi ” basisti ” de unde ii aveti ? – din sacosele date de asfaltatori ?
    Cu privire la donatile online mai exista un aspect important – poate ca eu ca sustinator USL din tara sau strainatate nu am timp sau nu vreau sa merg pana la sediu de campanie sa depun o suma anume ? Poate nu am timp sau nu vreau sa ies la lipit afise ? Dar daca pot sa donez o suma egala cu 5 rezervoare de benzina sa fie membrii opozitiei mai prezenti in teritoriu de ca sa nu-mi ” ia banii”?
    Mergand mai departe pe idea ” NU TOTI POLITICIENII SUNTEM LA FEL ” cred ca fiecare partid din USL ar trebui sa nominalizeze cel tarziu pana in martie 2012 cate un reprezentant pentru fiecare minister in parte , stapan pe domeniul pastorit . Astfel avem 3 candidati pe un post de ministru . Angajata o casa de sondare straina facute masuratori , cel mai apreciat de populatie devine ministru plin ceilalti doi devin secretari de stat . Am avea astfel 3 guverne din umbra . Ei bine – acesti potentiali 45-50 de ministri trebuie gasiti din timp , cautati din timp sa nu aiba ” schelete in dulap ” . Odata nominalizati – ei trebuie purtati pe la televiziuni si prin teritoriu “ca pe urs ” .
    In felul asta lumea va face inevitabil comparatii , de exemplu Nica versus Igas , Marga versus Funeriu , Atanasiu versus Sulfina , Gen. Popescu versus Gen. Atzica Oprea , Dr. Bacalbasa versus Pisti UDMR , Florin Georgescu versus Ialomiteanu , etc..
    Un alt pas important cred ca este initierea existentei USL pe internet . Cum vor sa capteze atentia celor care voteaza prima data in viata si au intre 18 si 21 de ani , cu sedinte la caminul cultural si cu adunarii in piete ? C’omon ? Facuta o divizie speciala pentru online – Facebook , LinkedIn, Twiter , etc. Pana si la capitolul prezenta online Carmaciul i-a batut la ultimele alegeri .
    cine e interesat poate accesa linkul sa vada situatia domeniului de internet usl.ro – http://www.usl.ro/usl/USL,un_film.html
    Cam atat ca am intins coarda destul .
    Numai Bine

  45. Foarte buna tema de discutie.Am citit toate comentariile din care desprind cateva idei:

    1-O idee ar fi ca opozitia sa se dea cumva de partea puterii si sa o distruga din interior.Nu cred ca ar reusi prin simplul fapt ca odata ajunsi in pozitia asta ar fraterniza imediat cu Base si s-ar duce pe apa sambetei tot efortul.Vorbim aici de multi oameni pe care nu i poti controla(nu sunt doar cei 3 lideri)
    2-Alta idee care nu cred ca merge pana in alegeri ar fi ademenirea UDMR.Deja s-au spus prea multe iar ungurii nu vor parasi barca indiferent de promisiuni.Dupa alegeri e alta poveste.
    3-Si nici prezentarea si rostogolirea programelor de guvernare USL pe toate canalele media nu tine pentru ca oamenii,din pacate, nu voteaza programe.Si sigur ca nici demisia din parlament nu e o solutie pentru ca nu vor fi alegeri anticipate oricat am visa noi la asta.

    Ce propun eu si am vazut ca au mai spus si altii pe aici:
    -Capacitarea sindicatelor pentru miscari ample de protest pe tot parcursul verii viitoare, culminand cu unul de amploare nationala si greva generala cat mai aproape de alegeri.Cred ca opozitia trebuie sa-si asume alaturi de sindicate, pentru ca altfel,daca te lasi pe baza poporului,nu vom ajunge departe.Sigur ca discutia e ampla pentru ca nu poti obliga pe nimeni sa iasa la protest,poate oamenilor le e bine asa etc.

    Din pacate ne aflam in situatia in care opozitia ar trebui sa foloseasca armele lui Basescu pentru a invinge inclusiv ademenirea unor parlamentari tradatori in barca lor(oricat de oribil ar suna si oricat de oripilat as fi de asta).

    Stiti cum e vorba aia “Cu samuraii te lupti ca samuraii iar cu talharii te lupti ca talharii”

  46. Un singur lucru am sa le reporsez, de unde se deduce ca asta as face eu daca as fi in locul lor. Ca nu au organizat nimic concret in sensul iesirii in strada. Basescu a facut cariera din bai de multime intre 2004 si 2008. Ultimii 2 ani jumate, au fost cea mai propice perioada pentru ca liderii opozitiei, mai intai Antonescu, pentru ca mai apoi Antonescu+Ponta, sa iasa in strada alaturi de oameni si sa faca bai de multime, sa organizeze mitinguri, sa tina speach-uri la portavoce…ca asa se face in occident, chiar si la licurici acasa. Sa nu-i vad ca au tupeul de a-mi explica vreodata, chiar si printre randuri in emisiuni gen Vorbe Grele, ca in Romania ultimilor ani apatia populatiei a fost atat de mare incat daca ar fi incercat ceva in sensul asta s-ar fi facut de cacao pentru ca n-ar fi iesit nimeni in strada alaturi de ei. Nu musc momeala asta. Basescu (atata timp cat a fost ‘iubit’ de populatie), nu mai prididea cu vizitari de poduri afectate de inundatii (cu fes in cap, evident), cu discursuri in public sus pe vreo scena improvizata ad-hoc, cu baut din sampanie la 0.00 AM de revelion. Asta l-a facut placut oamenilor. Ieseala. Astia 2 nu vor deloc s-o puna si ei de o ieseala de genul asta. Or fi prea comozi, sau le e tarsa sa nu cumva sa nu iasa nimeni si sa se faca de rahat? Sau pur si simplu nu se pricep sa fie joviali cu oamenii de rand?
    Eu unul am convingerea ca omenasii pe care i-ai descris acu’ 2 posturi parca, cei cu tigaile, respectiv cei care rup usile oricarui mall, nu ar lipsi de la orice ieseala concreta si organizata a opozitiei. Oamenii nu mai au repere, furnicaresc bezmetic de colo-colo. Orice lider de opinie care le-ar indruga orice impotriva actualei puteri, ar avea galerii de ultrasi in spatele sau la orice ora. Numai sa vrea… Pana atunci, ma rezum la a-i cataloga asa cum a facut-o Basescu cu Tariceanu: sunt (sau vor sa para, neancercand altceva) doi Europeni cu papion. Nu-mi doresc alt Basescu, hahaind si mitocanindu-se cu cine prinde pe langa el, dar nici look-ul de baieti culti in cap dar care nu doresc sa-si sifoneze costumele nu mi se pare a fi indicat…cel putin pentru Romania lui 2012. 🙁

  47. USL trebuie sa realizeze repede ca devine ireversibil penibila in actualul parlament.Pescarii pedelisti si pedelisti de etnie maghiara o plimba cu momeala prin lacul parlamentului si din cand in cand o scot cu minciogul pe mal.Pescarii rad in barbi cand se zbate neputincioasa ca pestele pe uscat- situatia asta penibila amarand fanii si indepartand nehotaratii.Asta nu aduce procente ci topeste procente pe zi ce trece…

  48. Desi nu cred ca acesti lideri ai opozitiei sunt impotenti, totusi i-mi permit sa le dau un sfat:
    Sa mearga, nu ei personal dar cei din usl din teritoriu, in crasme si sa-si expuna programele pe intelesul celor de acolo. Probabil ca suna gluma, dar acolo este majoritatea Romanului de care ei au nevoie pentru a castiga alegerile. pe acel om trebuie ei sa-l faca sa vina la vot si sa voteze cu ei la alegerile viitoare. si pe langa sa-si expuna programul mai trebuie sa-i spuna si cum sta treaba cu legile privind munca si ce avantaje au din legile actuale. trebuie ca romanul de rand sa vada ca se intereseaza de soarta lui, iar aceasta nu o pot face decat prin contact direct.
    Si un alt aspect ar fi prtea externa, sa incerce sa aduca observatori din alte tari si sa-i puna pe ei sa-si dea cu parerea despre democratia de la noi, prin comunicate de presa. Sa incerce sa-i faca pe astia sa raspunda la provocari nu invers cum se intampla acuma.
    Scize pentru greselile de scriere, dar de pe telefon este mai greu de svris.

  49. ..sa i vedem facand opozitie la orice actiune prin care puterea mai fura putin, isi mai asigura cate ceva, mai modifica cateo lege cum le convine si nu doar la Tv, nu doar cu declaratii inflamate, vreau sa faca scandal pentru orice vorba, orice gest, orice prostie facuta de “jegosul ala cu privire tamponata” si ai lui ca !!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.