Esti aici:
Prima pagină > Blog > Ce-mi provoaca scarba > Ciolanu sfinţirii motoarelor de sub fiare

Ciolanu sfinţirii motoarelor de sub fiare

In timp ce la Bucuresti niste dementi se calcau in picioare ca posedatii s-ajunga la racla cu moaste, la faimoasa Manastire Ciolanu se derula, in tihna soarelui de toamna tarzie, sfintirea solemna a unui Renault Laguna de magraoni.

Daca asta-i faimoasa reforma a Bisericii Ortodoxe Romane, mai bine lipsa. Stiu ca patriarhul-manager Daniel i-a pus la produs si autofinantare pe precucernici, da’ zau ca, indiferent de cauzele nobile care vor fi invocate pentru perpetuarea acestui tip de actiune popeasca, a sfinti fiare motorizate e deja prostitutie.

Pacat de frumusetea aia de manastire, de zona de vis unde e localizata si, in general, de orice efort de credibilizare a cultului religios majoritar…

Comentarii

comentarii

Similar Posts

96 thoughts on “Ciolanu sfinţirii motoarelor de sub fiare

  1. Manastirea se cheama Ciolanu, dar in titlu… nu apare “manastirea Ciolanu”. Desi daca iau totul ca pe un joc de cuvinte, merge.

  2. @Maria:cata grija avea securitatea de noi,romanii, inainte de 1989!Hai sa iti spun eu cateva din metodele acesteia pe vremea raposatului dictator,in virtutea sigurantei nationale:puscaria,munca la canal,tortura in inchisoare,otravirea accidentala cu supradoze,prescrise chiar de medici,racolarea,dupa ce te supuneau ,daca nu acceptai de bunavoie,printr-o hartuire zilnica,unde dadeai cu subsemnatul,pana deveneai obedient,daca vroiai sa renunti sa mai fii informator,aveai sanse mari sa ajungi pe la nebuni,pentru ca iti inscenau ei ceva,etc.Poate definesti un pic termenul de siguranta nationala,pentru ca la ei spectrul acestuia e foarte larg.

  3. Stiu si eu sa fac diferenta intre un substantiv propriu si unul neutru, nu l-am intrebat nicodata pe unul cu numele Curelaru daca nu cumva a gresit cartea de vizita.
    Daca in titlu aparea ciolanu cu ghilimele nu aveam nimic de comentat, dar atat timp cat practic este o referire la ciubucul pe care il fac preotii… raman la parerea mea…

    Asta e, unii avem idei putine si mai suntem si consecventi, ca d-aia suntem prosti

  4. @dan: ori v-au napadit ideile dupa finalizarea primului mesaj, ori ati cautat prin cartile de gramatica si faceti completari, ori va certati singur:))

  5. M-au napadit ideile (si amintirile din scoala), ca in casa am doar carti de joc si chiar daca as fi vrut sa caut in cartile de gramatica completari nu as fi avut unde

  6. P.S.:Religiile si bisericile nu au legatura cu Dumnezeu,doar sunt folosite pentru a manevra natiunile planetei! Pentru asta sau inventat…nu uitati crimele comise in numele “credintei”…

  7. Este foarte bine sa citim mult. Ne largeste orizontul , dar ajungem sa confudam planurile. Pacat ca nu se intelege ce vreau sa spun.

  8. Buna seara d-le Ciutacu,
    Ne-am scrantit rau de tot(unii dintre noi)!De-aia ne napadesc tot felul de alte culturi religioase,crezuri…Unde e smerenia pe care trebuie sa o avem in credinta noastra ortodoxa in fata lui Dumnezeu?
    E rau in primul rand pentru cei asa-zisi haraziti sa slujeasca biserica.

    Cu tot respectul,
    IoanaP

    P.S. Sper sa fiti si Dvs.diseara la “Sinteza zilei”,la intalnirea cu Premierul Tariceanu.

  9. Din cate stiu, nimeni nu este obligat sa-si sfinteasca masina. Nu inteleg de ce ar trebui sa luam la misto decizia unui om care crede in asa ceva sau o face din conventie sau de dragul cuiva. E liber sa faca ce vrea cu banii lui. Biserica, oricat de mult ar trebui sa se ocupe cu cele de sus, trebuie si sa raspunda si cererilor oamenilor. Daca cineva crede ca asta ii este de ajutor, de ce sa nu se faca? Din cate imi amintesc eu credinta e libera in aceasta tara.

  10. @Daniel: eu vreau un sprit si mi-ar placea ca BOR sa raspunda solicitarii mele.

  11. ioanaP, smerenia este în oamenii care s-au călcat în picioare la Mitropolie, în femeia care şi-a pierdut sarcina stând la coadă să pupe moaşte (de parcă o rugăciune şi o lumânare aprinsă la biserica de la ea de acasă nu ar fi fost de ajuns).
    Şi când te gândeşti că Biserica chiar încurajează astfel de comportamente.

  12. @dimitri
    Aveti dreptate.Eu nu ma duc in astfel de zile la biserica,pentru ca oamenii gresesc ,calcandu-se in picioare.
    Desi sunt foarte departe de Iasi,am fost o data in vizita acolo si m-am dus la moastele Sfintei Parascheva,m-am recules si rugat in liniste,fara sa ma deranjeze nimeni-era o zi obisnuita si putini oameni treceau pe acolo…
    Biserica,din pacate,greseste.

  13. @ Victor Ciutacu; @ ALL
    Cu parere de rau pentru opiniile voastre va anunt ca aceste lucruri se intimpla DE FOARTE MULTA VREME SI NU DOAR LA ACEA MANASTIRE.
    Nimic nou sub soare, nu ati redescoperit roata.
    Mergeti si voi mai des pe la manastiri.
    Ca e corect sau e de ris… aici chiar nu ma bag.

  14. E un fapt banal ! Sa vedeti ce “sfintiri” se trag la Manastirea Cozia ! Nu spun nimic despre masinile de lux ale popilor care se preumbla pe-acolo…Ma abtin !

  15. anu va mai certati! Nu cumva, pe patul de moarte, vom fi fericiti sa vina preotul sa ne impartaseasca ? Nu cumva ne-am botezat si ne-am cununat cu preot? Sau ca el va fi ultimul va pune capacul pe proipriul nostru cosciug? Sa nu mai fim ipocriti.Toti avem nevoie de el.

  16. @everybody: n-a zis nimeni ca am descoperit eu primul popa care sfinteste masini. asta, insa, a cazut in flagrant pe nemilosul obiectiv al aparatului foto

  17. @Victor Ciutacu: Imi pare rau, habar nu am daca BOR va poate indeplini cererea cu spritul. Dar daca aveti nevoie de o sfintire, sunt sigur ca se rezolva. Desi, daca nu credeti in aceste ritualuri, chiar nu va sunt de niciun folos.

  18. Nu-i sfinţire, e altceva. Am aflat acum mulţi ani de la un vecin care tocmai îşi luase maşină (nouă, că pe vremea aia se purta!) de ce-o fost musai s-o ducă la Mânăstire să-i cetească şefu’ peste călugări. Există credinţa (nu-i spun superstiţie, să nu mă spurce careva) că, dacă-i “binecuvântată” maşina, nu face accidente. Nu ştiu zău de ce nu s-or fi gândit că maşina aia nu se plimbă de capu’ ei pe uliţă. Să-l fi binecuvântat pe mânuitoru’ de volan era mai sigur totuşi. :))

  19. Oameni buni, exista in randuiala slujbelor bisericesti o categorie de slujbe numite IERURGII, prin aceste slujbe se binecuvinteaza atat oamenii cat si casa, gradina, animalele, sau alte obiecte folositoare. de ce nu s-ar binecuvanta si masina? cu ce-i masina mai prejos decat usa sau zidul? la urma urmei, in masina esti expus la nenumarate riscuri. toti smecherii (inclusiv dalde Mircea, etc) puteti fi siguri ca odata intrati in masina mai iesiti vii si intregi de-acolo? atunci?
    ma enerveaza la culme exagerarile astea jurnalistice!!! mai ales cand vin din partea unor oameni care HABAR N-AU.
    cat despre taxele pe care oarecare preot de la o oarecare manastire le-ar percepe, nu inteleg de ce ar trebui sa intereseze pe cineva? n-am inteles, i-a obligat cineva sa dea bani? sau sa-si sfinteasca masina? v-a obligat cineva pe voi? atunci?
    sanatate.

  20. Inainte de toate vreau sa stii ca sunt perfect constient de dispretul si injuraturile ce ma asteapta din partea pupincuristilor ce-si fac veacul pe la tine pe blog,dar tura asta chiar ai dat-o cu batul in fasole.Si eu imi “sfintesc” masinile.Este total impropiu cuvantul sfintire,practic se citeste o rugaciune de calatorie si se stropeste masina cu aghiazma.E ceva asemanator cu vizita preotului in apartamentul tau in fiecare inceput de an de Boboteaza.Probabil ca asta ma face magraon.
    Dar magraonii ‘adevarati’ nu ajung cu masina la biserica,ei se multumesc sa-si agate de parbriz vreo 50-60 de ventuze cu cruciulite si iconite convinsi ca asta le va aduce cel putin nemurirea.

    Sa auzim numai de bine!

  21. @ip: fa, omule, ce vrei cu masina ta, da’ tot prostitutie popeasca se cheama

  22. Nu Domnule ip , eu scriu pentru prima oară aici. Şi pot să vă spun ,că prostia asta de la români e mare de tot !

  23. pai faza cu “botezatul” masinii e de cand lumea, eu imi aduc aminte cand eram mic, mic de tot si ma mai duceau ai mei pe la manastiri ca exact asta era imaginea: niste masini erau aliniate si apoi stropite pe rand si chiar nu ma mira tinand cont de cat de superstitioasa a devenit religia, sunt curios in cate din masinile “sfintite” duduie manele, sau sunt folosite sa agate curve pe marginea drumului…. Sa ne mai miram cum pun babele mana pe haina popii si apoi isi fac zeci de cruci??

  24. de fapt era un botez. trecea masina la religia ortodoxa. ma intreb insa care e tariful. trebuie sa vina omul cu cartea de identitate? obligatoriu sa aiba trecute si noxele. ca la taxa de mediu.

  25. asta am vazut si eu la lainici…acum vreo 3 ani.pe langamotoare mai poti sfinti lantisoare si cruciulite dar numai de aur, argint nu.Asta e biserica drept ortodocsa-.
    Cu stima,
    daniel

  26. De obicei domnule Ciutacu abordaţi subiecte interesante şi aveţi opinii de bun simţ.Totuşi daţi-mi voie să vă recomand ca atunci când vă veţi mai referi la subiecte ce privesc viaţa spirituală a oamenilor să cereţi opinia unui istoric al religiilor dacă nu îi prea înghiţiţi pe preoţii ortodocşi.
    Îmi permit să vă fac această recomandare deoarece articolul dumneavoastră are câteva inexactităţi .
    În toate religiile lumii, sacrul se amestecă cu profanul în mod necesar şi inevitabil.Oamenii, indiferent de nivelul lor de cultură simt nevoia unei manifestări spirituale şi aceasta poate lua formele cele mai diverse, de la acţiuni şi gesturi de bun simţ, credibile, până la cele mai bizare, absurde chiar, gen superstiţiile, farmecele, etc.
    Oricum faza cu maşina nu este chiar atâta de neobişnuită. Se practică astfel de ritualuri atât în creştinism, indiferent de confesiune,cât şi în islam, în budism, shintoism, hinduism şi în religiile animiste aşazis primitive.
    Nu este vorba despre o sfinţire(pentru că nu se sfinţesc decât obiectele de cult(icoane, veşminte,vase)ci de o rugăciune de binecuvântare,ritual asemănător cu cel al binecuvântării caselor, a holdelor, a animalelor chiar.
    Ritualul ortodox derivă din cel utilizat pe vremuri la binecuvântarea corăbiilor, se găseşte în Molitvelnic, şi în mare prin aceste rugăciuni se cere lui Dumnezeu, nu să sfinţească bujii, pistoane sau ştergătoare de parbriz, ci să aibă în grija Lui pe cei ce vor călători cu respectivul vehicol.
    Acest ritual nu este obligatoriu, se face la cererea mai mult sau mai puţin credincioşilor care doresc acest gest liturgic. Unii îl conştientizează ,alţii nu şi pentru ei are cam aceeaşi valoare cu punerea numerele preferenţiale.
    Referitor la popii plini de bani care nu ştiu cum să mai profite de naivitatea şi credulitatea fraierilor, sunt şi de aceştia cu duiumul, mai ales prin sud, unde e prăpăd. Unii te jupoaie la greu.E vina celor care le dau cât cer.
    Eu sunt preot în Ardeal, am un salar de 692 leipe care mi-l iau atunci când sunt bani în casierie.Taxa de botez în parohia mea e de 10 lei şi nu se aplică cazurilor sociale, taxa de cununie e 30 de lei şi se chitanţează iar înmormântarea şi tot ce ţine de ea, inclusiv locul de veci(groapa) e gratis pentru cei care îşi plătesc contribuţia anuală, care e de 15 luei de persoană majoră.
    Nu v-am scris aceste lucruri nici ca să vă apostrofez, nici ca să vă dau lecţii ci ca să vă rog să nu generalizaţi şi să nu acuzaţi în masă o categorie socială (preoţimea), care cel puţin în Ardeal a fost întotdeauna un factor de stabilitate şi progres şi ai cărei membri bastăzi o duc, în marea majoritate destul de greu.
    Vă mulţumesc.

  27. @Pr. Ioan: apreciez pozitia dumneavoastra rationala si nu am de gand sa generalizez. am amici printre preoti, ii respect. la fel fac si cu toti oamenii de bun simt, care-si fac meseria cu dedicatie si pasiune. dar, nu va suparati pe mine, sa dai cu busuiocu’ pe tabla masinii mi se pare o alunecare nepermisa-n profan. religia e – sau ar trebui, dupa capul meu, sa fie – ceva sacru…

  28. Busuiocul e o plantă sacrosanctă, la toate popoarele încărcată cu valenţe religioase.Oricum busuiocul e udat cu apă sfinţită.
    Datul cu busuiocul este elementar pentru că nu toţi oamenii pot să abstractizeze şi să se ridice mental la întelegerea credinţei. Hristos a instituit biserica drept vehicol spre îndumezeire, cu partea ei nevăzută-lucrarea lui Dumnezeu asupra omului, dar si cu partea ei văzută-gesturi, ritualuri, petru că oamenii se relaţionează şi conştientizează mai uşor ceea ce le cade sub simţuri Omul e trup şi suflet, de aceea în biserică se lucrează cu intelectul dar e necesar să se apeleze şi la lucrari practice, văzute.
    Ca o glumă, ar rămâne cu ceva balaoacheşul din poză dacă nu ar vedea cădelniţa şi busuiocul? Ar mai marca banul doar pentru o rugăciune chiar şi frumos spusă.
    Trebuie să vorbeşti pe limba interlocutorului. Teologia, dogmele sunt superbe dar nu toţi se pot ridica la nivelul intelectual necesar înţelegerii şi trăirii lor. Nevoilor spirituale ale oamenilor trebuie să se răspundă la nivelul lor aperceptiv.
    Într-un fel vorbeşti cu un profesor de filosofie şi altfel cu o babă cu patru clase. Hristos e acelaşi dar toţi îl vedem şi simţim în modb diferit.

  29. Lumea e percepută chiar şi subconştient ca un câmp de luptă între bine şi rău, între Dumnezeu şi diavol.Diavolul e lipsa binelui, a lui Dumnezeu.De aceea se fac aceste “sfinţiri”, binecuvântări de fapt.
    Apa este un agent purificator şi potenţator nu doar în creştinism. Apa sfinţită e impregnată de sacralitate,prin ea lucrează harul Duhului Sfânt .De aceea se poate stropi cu ea orice obiect intră în contact cu omul, pentru a-l feri de influenţe negative pe cel ce se va folosi de el.Bunul simţ dictează ce se binecuvintează şi ce nu.

  30. intr-o tzara de cacat unde orice idiot iti poate mielui cazanul te duci in kilu tau la biserica, ca poate te nimeresti pe aceeasi strada cu un porc umflat ca piedone-pc cu carnet de arges si te omoara cu familie cu tot.

  31. Domnule preot, unde scrie in Biblie de busuioc, de agiasma? Daca in masina aia o sa se asculte numai manele si muzica de prost gust, dati-as..,
    pe la…, etc credeti ca mai e aceasta masina ocrotita?si cat e valabil acest vaccin?trebuie sfintiita in fiecare an sau numai la anotimpuri.Cautati mai intai imparatia lui Dumnezeu si toate celalte lucruri vi se vor da pe deasupra.La biserica va ganditi cand e Craciun si Pasti.A si la pomeni.
    Eu am studiat in Craiova.Si a fost o intalnire de CLER.mai importanta.Vreit sa va spun cu ce masini au venit? Prea fericitii? Pai eu as putea sa fiu CEL MAI FERICIT cu un SLK. si de unde bani…. de la umili credinciosi? eu cred ca de la batranii care nu sufla cand vine popa in casa.Ii pupa mana si ia BANU.
    Rugati-va pentru mantuirea omului nu pentru ungerea PISTONULUI. Domnul sa va Binecuvinteze,
    stimate “slujitor”
    acelasi daniel

  32. “Dumnezeu se afla permanent in tot si toate”, nu stiu ce ai vazut rau in asta, sau de ce o folosesti ca pe-o stire de senzatie, aceste lucruri sunt rutina de sute ani (oare de ce se sfintesc casele? ti-ai pus vreodata aceasta intrebare, cheama un preot la emisiunea ta de pe A2 sa iti explice care este rolul acestui act). Dar e greu sa intelegi ca sunt lucruri in care trebuie sa crezi si sa nu iti pui intrebari infantile facand misto de ele. Dar poate intri in vizorul Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii pentru motivul ca ii faci “magraoni” in loc de rromi. Si pentru cultura ta vasta poate treci intr-o duminica pe la Manastirea Cernica pentru a-ti imbogati colectia ta de poze cu “magraoni” si nu numai care isi sfintesc masinile.

  33. eu nu stiu cum nu va este voua frica atunci cand vorbiti fara sa aveti habar…Vorbiti de sfintiri care aveau loc de cand lumea si pamantul, dar ce sa faceti daca traiti inca in comunism, unde toti va credeti stapanii vostrii si Dumnezeu e doar ceva de care sa radeti…iar atunci cand aveti o ” problema: boala, accident, moartea unui copil”, plecati capul si alergati repede la Sfanta Biserica.
    ce tot vorbiti de preotii care erau in timpul comunismului ca semnau contracte cu securitatea?
    Aveti cumva habar de acei preoti ( unii mai traiesc inca), care au facut inchisoare pentru crestinismul poporului roman?
    Domnule Ciutacu, eu va stimez in ceea ce faceti… aproape in fiecare seara va urmaresc, dar aici ati dat-o gres. Cum dumneavoatra va luptati sa faceti ceva bine si sa invingeti raul din tara noastra, asa sunt si multi preoti…nu “popi” cum ii numiti d-voastra care se lupta pentru pastrarea crestinismului.
    Nu stiu de ce va luati atata de preotii ortodocsi , tocmai dumneavoastra care sunteti ortodox, l-ati auzit vreodata pe d-nul Mihai Gadea spunand ceva rau de religia lui?
    Fiecare ar trebui sa ne aparam TARA..CREDINTA SI FAMILIA ….si apoi sa ne luam de altii.
    Sigur veti avea ceva de comentat , pentru ca sunteti PREA DESTEPT(aici nu are nimeni nimic de comentat) , dar totusi nu uitati ca sunteti pe un teritoriu cu care nu aveti nicio treaba.Inante sa intrati intr-o discutie, documentati-va , cititi carti, mai vorbiti si cu preoti(nu sunt numai “preoti de Bucuresti” peste tot, iar daca vreti sa va convingeti intr-adevar ca exista Dumnezu, faceti un drum si pe la parintele Arsenie Papacioc (Techirghiol), sau la parintele Iustin Parvu ( Petru-Voda, Neamt).
    Va doresc numai bine si sa aveti aceeasi multumire sufleteasca si liniste pe care o au adevaratii crestini atunci cand pun capul pe perna.

    Iar celorlalti care ati scris aici numai tampenii ( DIMITRI, BOGDAN MM), dragii mei ..voi inva nu stiti pe ce lume va aflati, si aveti noroc de aceste locuri unde va puteti da cu parerea, ca in rest nu va asculta nimeni, ca nu are ce sa asculte:))

  34. Vor sa fie si ei “Dumnezeu ptr o zi ! ” … mare idiotenite !! Preotul din Arganda del Rey (MADRID) are un frumusel x5 tuning pe care “evident” il merita ! Suntem cu ochii pe tine Ciutacu , continua-ti treaba .

  35. sunteti cei mai buni din televiziunea romana…cinste voua, va urmaresc pe fiecare seara, daca nu vad odata emisiunea nu ma sinmt bine.
    tinteti=o asa
    numai bine

  36. Stiu ca n-o sa-mi dai mesajul pe blog dar baga la cap:
    sfintirile s-au practicat de sute de ani pentru corabii si alte mijloace de transport de pe atunci, iar acum – masini, nu e nici o “prostitutie”.
    Tu si alti tigani de pe blog va dati cu parerea fara sa aveti habar de viata bisericeasca, credeti ca “frumusetea” de manastire e doar un loc de relaxare, unde sa scapi de stres si sa admiri peretii, fara sa participi la tainele bisericii.
    Vorbesti de biserica, dar tu te spovedesti, te impartasesti, vii la slujbe?
    “Sa vorbeasca si nea’ Ion, ca si el e om…”

  37. Am făcut şi eu o sfinţire în 2008, tot cu preotul din imagine, pentru un renault symbol. Asta pentru că nu aveam bani de casco. Oricum, m-a costat mai puţin: am dat cât am considerat. Mi se pare mai rentabil să dai câteva sute pe o sfinţire în loc de câteva milioane pe ,,casco”! La mine a funcţionat! M-a păzit până acum ,,slujba”!

  38. Eh, de acum s-a oficializat si practica asta. In curand ortoprostimea va duce la sfintit si filtrul de cafea sau prajitorul de paine, pentru ca sloganul “Crede si nu cerceta, ramai prost si da-mi leafa ta!” va fi mereu la moda in tara asta…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.