Esti aici:
Prima pagină > Blog > Ce-mi provoaca scarba > Ciolanu sfinţirii motoarelor de sub fiare

Ciolanu sfinţirii motoarelor de sub fiare

In timp ce la Bucuresti niste dementi se calcau in picioare ca posedatii s-ajunga la racla cu moaste, la faimoasa Manastire Ciolanu se derula, in tihna soarelui de toamna tarzie, sfintirea solemna a unui Renault Laguna de magraoni.

Daca asta-i faimoasa reforma a Bisericii Ortodoxe Romane, mai bine lipsa. Stiu ca patriarhul-manager Daniel i-a pus la produs si autofinantare pe precucernici, da’ zau ca, indiferent de cauzele nobile care vor fi invocate pentru perpetuarea acestui tip de actiune popeasca, a sfinti fiare motorizate e deja prostitutie.

Pacat de frumusetea aia de manastire, de zona de vis unde e localizata si, in general, de orice efort de credibilizare a cultului religios majoritar…

Comentarii

comentarii

Similar Posts

96 thoughts on “Ciolanu sfinţirii motoarelor de sub fiare

  1. Partea luminoasa a lucrarii preotzesti shade in faptul ca, deocamdata nu au tarif fix . Se merge pe “da si dumneata cat vrei”
    Si daca te gandesti ca romanu-i milostiv si ultra rusinos cand vine vorba de cele sfinte ale motorului, un 1-15 x 200.000 (minim) la zi tot se aduna.
    Af cors, fara chitantsa 🙂

  2. bine ca ai spus ca-i vorba de Laguna…am crezut ca e una din alea de politie…da’ chiar asa, la parcul ala auto de zaj’damii de euro…s-o lasa cu prohod? 🙂

  3. Hahahaha!
    Am văzut aceeaşi fază astă-primăvară, tot la Ciolanu, numai că părintele nu sfinţea o singură maşină, ci vreo douăzeci, aliniate frumos în parcare, cu capotele ridicate.
    Oare motoarele se duc în rai dacă le faci revizia la timp?

  4. Cică sfinţirile de maşini nu se pot face în faţa bisericii (nu ştiu dacă e problemă de randament) dar cel mai bine se fac în curtea mănăstirilor. Am văzut duminica dupa prânz în multe mănăstiri cum se stă la coadă pentru sfinţirea maşinii! Şi numai magraonii practică chestia asta cii şi “domnii” de la oraş!

  5. Poate vroia si el sa atinga 500km/h cu masina lui si singura sansa (mai ieftina decat un cip si NOS) era darul divin. 😛

  6. Sfinţirea se face contra cost. Am fost vara asta pe acolo. E ciudat cum astfel de cetăţeni, odată cu motorul sfinţit, se apucă de grătare chiar în faţa mânăstirii, în plus, gunoaie ca la balamuc.
    Cică pe acolo e un loc unde maşinile merg singure pe o bucată de rum care urcă :))

  7. sa-ti dau un pont: vezi ca miine iar baga gsp-ul prezervative in ziar. semn ca li s-a rupt de comentariul tau de saptamina trecuta…

  8. @tedesco: si mie de ei. da’ tu n-ai treaba la Rosal? vorbesc cu Siviu sa ai?

  9. n-ai nimerit-o aici! n-am nici o treaba cu rosalu… asa ca vorbesti de pomana cu silviu

    NOTA MEA: Asa e, iarta-ma ca as putea sa-mi inchipui asa ceva :))

    inetnum: 217.156.97.0 – 217.156.97.255
    netname: ROSAL-SERVIS
    descr: Rosal Servis SRL
    descr: Sos. Dudesti-Pantelimon 4-6, Sector 3, Bucharest, Romania

  10. bine adica bine,asta e situatia,no comment…intrebarea mea este cat i-o fi luat preacucenicul la tuciuriu,ca as avea si eu o masina proaspat scoasa de la indreptat de tabla si as vrea si eu sa-i fac un ritual asemanator cu cel de sus…Deci stie cineva cat i-a luat popa la fraier?

  11. @Nea Victore,

    Din ce carte citeste acolo popa, din cartea tehnica a masinii?
    oare cum zice? “Fereste pe robul tau renault laguna an de fabricatie xxxx turbo diesel pe injectie de toate accidentele si penele ce vin prin lucrarea diavoleasca…”

  12. Stimate domnule Ciutacu, nu cred ca sunteti in masura sa va dati cu parerea in ceea ce priveste anumite ritualuri bisericesti…NU vreau sa dau nastere unei polemici aprige, dar sincer, parerea mea este ca exista totusi anumite limite in afirmatiile caustice ale domniei voastra limitate strict la domeniul dumneavoastra de competenta…
    P.s.Nu stiu daca Biserica intra in aceeasi categorie cu fotbalul si politica, ca la astea stiu ca se pricep toti…Parerea mea!

  13. @Onu Marius: dupa stiinta mea, libertatea de expresie e garantata de Constitutie. iar blogul asta e proprietate personala; a mea. pe cale de consecinta, opinez asupra oricarui subiect cred eu de cuviinta.

  14. Eu doar am exprimat o parere…Dar nu mai stiu cine spunea ca de mama, de Biserica, de Hristos,de neam nu se rade…Oricum, imi cer scuze daca opinia mea v-a ofensat.Daca va intereseaza sincer va pot oferi o explicatie a acestui ritual ancorat in traditia Bisericii.Doar daca va intereseaza.Repet:Nu vreau sa deranjez, vreau doar sa ofer o explicatie intr-o problema.Atat…

  15. Buna ziua Dle Ciutacu.
    Acceptati slujba de sfestanie care se face unei case? Ce este o casa ? O “adunatura” de fier, caramizi si ciment. Si in casa si in masina iti petreci o parte din viata. Deci…
    Cu stima,
    Dan Vasilescu

  16. @Preasfinte Onu,

    Da’ de ce sa nu radem de biserica sau de popi? Uite eu vreau sa rad de biserica – institutia bisericii(ca doar n-o sa rad de niste ziduri) si de popi, e vreo problema?

  17. Cetateanu Turmentat “Prin insasi ordinea ei ideologica, democratia il obliga pe idiot sa stea alaturi de geniu si sa-i poata zice :Ce mai faci, frate? Partea proasta e ca oamenii de exceptie pot ajunge captivi in cirezile democratice”

  18. Dle Ciutacu, inainte de 1989, NICI UN preot si anume NICI UNUL… NU era hirotonisit daca nu semna angajamentul cu securitatea… De ce nu se spune nimic despre asta….? Toata lumea tace … Eu inteleg ca toti sunt niste lepre dar dvs. ziaristii ar trebui sa expuneti aceasta problema… mai ales ca Biserica se afla pe primul loc in increderea populatiei…

    P.S. Dle Ciutacu si dragi colegi nu vi se pare ciudat ca Biserica si Armata, institutiile in care SE FURA cel mai vartos, se afla pe primele locuri in topul increderii romanilor…!!!??? De ce oare…?

  19. In concluzie, pentru a manifesta o parere pertinenta asupra unei probleme trebuie sa o cunosti in ansamblul ei…Ca asa la nivelul de argumentare: “de ce sa nu rad?” discutam pana poimaine…

  20. @Onu Marius: n-ati vrea ca, dincolo de superioritatea afisata, sa ne si explicati adanca semnificatie a sfintirii masinilor?

  21. Bogdan.M.M. Si eu fac parte din Biserica, dar ca laic, ca si domnia voastra…Am 26 de ani, n-am semnat angajament cu nici o Securitate, am un salariu de 770 Ron si nu fur…De ce mereu trebuie sa ne raportam doar la ceea ce ne convine???

  22. Imi cer scuze… am uitat sa va mai spun faptul ca SUNT BANI ptr salariile profesorilor.
    Punct. Vrajala asta cu criza mondiala si cu ce se va intampla daca ne dam jos haina si ramanem in tricou… Terminati domnilor cu prostiile ! Guvernul urla ca din gura de sarpe ca astia erau banii ptr infrastructura… Logica, pe care nimeni nu o spune (… chiar toata lumea are un interes politico-economic…!?), e simpla…
    Daca scoti banu’ din buzunar si il dai unui angajat (in cazul nostru, profesorilor) ramai pe zero… daca insa il dai pe infrastructura, il dai firmelor tale si ale camarilei iar castigul tau este intre 30%-100%, platind sau nu impozitele catre stat… Firmele tale vor imbunatatii scoli, vor construi gradinite pe ~ 2,4% din PIB … E mult mai bine decat sa le dai bani la nesimtitii aia de profesori care castiga 3-4 salarii neimpozabile din meditatii… Niste lepre…!

  23. Functioneaza pe acelasi principiu ca si sfintirea bisericilor, a caselor particulare si, in vechime, a corabiilor care porneau pe mare…Daca astea nu deranjeaza, nu vad de ce ar deranja sfintire masinilor…Parerea mea!

  24. Onu Marius, preoţii sunt plătiţi din bugetul statului fără ca ei să producă ceva şi spui că nu furi? Mai mult, nimeni nu are voie să vă controleze în vreun fel. Scuză-mă dar ceea ce fac preoţii la Ciolanu este comerţ. Nu cred că trebuie să-ţi spun eu despre ceea ce a făcut Isus în Templu.
    Totul pentru bani, bani şi iar bani my friend.

  25. @ onu marius
    Va doresc multa sanatate… atat ca laic cat si ca om al bisericii… Uitati-va mai bine la ce am scris eu… Daca aveti 26 de ani sunt aproape convins ca v-ati nascut in 1981/1982… Ati devenit preot la 7 ani…?
    De furat … nici aici nu m-ati convins… insa eu vorbeam de institutia Bisericii … nu de clericii/laicii care (inca) o sustin cu credinta…

  26. dati-i pace domnului Onu Marius are mintea odihnita si niciun comment pe blog,incercand sa faca spamm acia…

  27. @Onu Marius Nu intru in polemica!E ridicol ce fac preotii( pardon, popii) in numele lui Dumnezeu pe care au impresia ca-l tin captiv! Multe altele si mai si s-au petrecut in numele lui Dumnezeu! Ex: cruciadele.
    E bine ca la noi popii se ocupa numai de gainarii si de prostirea prostilor!Da’ cine stie ce le-o mai baga al cu coarne in cap si vom da de el( dracu) si mai si!
    Ia uitati-va la Becali ,cu banii lui , ce mai tirasete prin troace numele lui Dumnezeu!
    Stiti ce, ne-am cam saturat de atita fariseism!
    Daca va pricepeti la religie, atunci incercati sa luminati oamenii, nu sa incercati sa-i indobitociti mai rau!
    Ma uitam la spectacolul grotesc, al multimii stirnite,pe dealul Patriarhiei. Cum nu s-a gasit nici un “purtator de cuvint ” al Patriarhului sa iasa si sa puna ordine? Sau poate le convine cind lumea se calca in picioare? Da bine la televizor: “credinciosii sint aici, sint multi,veniti, veniti, nu-i nimic ca se intimpla asa.Pentru credinta oamenii se sacrifica”…azi…iar miine le putem lua si mai multi bani!
    Dar Dumnrzeu e Sus si le vede pe toate.Si cind va pedepsi…….

  28. Bogdan.M.M. “Nesimtitii de profesori”…Nu e cam jinitoare afirmatia si generalizarea ei? Apropos de libertatea de exprimare…

  29. @onu marius.
    daca vi se pare normal ca un preot sa sfinteasca o masina in fata (sau in curtea manastirii dupa caz), ce sa zic de dumneavoastra…
    probabil ca o sa apareti cu vreo poveste halucinanta desprea cum isus sfintea carutele pelerinilor si acum ce sa facem… ne adaptam lumii moderne si sfintim renaulturi si alti “bolizi” ca sa mearga proprietarii cu viteza cat mai mare , sa omoare copii pe care tribunalul sa-i scoata vinovati ca de fapt ei au lovit masina si de aia au murit.
    probabil ca va sfintit cutia de prezervative sa nu se rupa… sau… de ce nu..cablul de net sau modemul de wireless sa mearga bine…

  30. scene identice am remarcat si eu in alte manastiri din tara. arata ca naiba in curtea unei manastiri, facute pentru credinciosi, sa ma ierte dumnezeu .. daca e pe asa, si poporul isi doreste, propun sa se introduca sfintirea masinii ca parte optionala a pachetului de service, intr-o ambianta mai potrivita. si daca e sa fim si mai corecti si mai drepti fata de sfintele fete bisericesti, ar trebui sa fie inclusa in taxa de rovigneta, ca sa incercam si in modul asta sa prevenim accidentele. drumurile si examenele de soferi pe bune, le lasam pentru altii .. ca e treaba necurata.

  31. nu inteleg… atat “ragaiala”penru o sfintire a unei masini. poate asa dorea omul, asa cum unii au in masina o icoana asa si omul dorea sa o aduca pe calea sfintirii (masina). sau nu mai gasiti subiecte de discutie?
    Doamne ajuta-mi sa ma duca masina in siguranta si cu viteza acolo unde-mi doresc! Amin!
    Si D-zeu sa aiba in paza pietonii careimi ies in cale, precum si masinile domniilor voastre. Amin!

  32. Am dat nastere la reactii puternice…Nu asta a fost intentia! Chiar nu asta a fost intentia…
    1.Am spus ca fac parte din Biserica la laic, adica ca oricare alt crestin ortodox din tara asta.Asta nu inseamna ca sunt preot.
    2 Preotii platiti din fondul statului fara sa produca…Pai pe principiul acesta nici profesorii, nici medicii, nici functionarii nu produc nimic…
    3.Daca relevanta e prezenta pe blog si nu pertinenta spuselor mele, imi cer scuze pentru interventie…
    4.”Minte odihnita” e atac la persoana, prin urmare dovada de bun simt…
    5.mihaela Poate in unele cazuri aveti dreptate, dar nu e corect sa generalizati…
    6.mihaela definiti “luminare”si “indobitocire” concret…
    7.Bogdan.M.M Institutia Bisericii e formata din cler si laici…Eu asa stiu!!! Atat cei pe care dumneavoastra ii considerati corecti cati si cei pe care ii considerati mai putin corecti…Nu e corecta generalizarea!

  33. Desi manifestarea gen Don Quijote ma incanta, ma retrag si imi cer scuze daca atitudinea mea a ofensat alte parerei manifestate.Nu a fost cu intentie.O zi buna in continuare!!!

  34. Asta e un fleac.Despre ritualurile de exorcizare ce ar trebui sa credem?Masinile sunt proprietati private,credinta este o optiune personala,iar libertatea de credinta era ,din cate stiu,garantata de constitutie.Si Biserica se bucura de autonomie si are o organizare proprie.Deci,care e problema?

  35. Inainte de 1989 toti intelectualii, cind spun toti, toti, dadeau sub o forma sau alta anumite informatii org de securitate. Rau intentionatii, aduc in derizoriu acest aspect al societatii care se repeta si in ziua de azi. Org de securitate nu erau interesate de birfe ci de anumite informatii care erau legate de siguranta nationala ca si astazi. Asta nu inseamna ca toti intelectualii au semnat hirtii. NU Erau de multe ori informatori in orb, chiar fara sa stie. Apoi erau si ofiterii sub acoperire in continuare si astazi in toate tarile lumii. Preotii nu au facut si nu fac exceptie. In toata lumea si in toate cultele.

  36. Daca eu am chef sa-mi sfintesc casa,masina,biroul,o voi face pentru ca asa vreau eu si pentru ca asa simt eu.Nu vad de ce ar exista impedimente in sensul asta.

  37. Domnule Ciutacu, cum e corect “ciolanu” sau ciolanul? Asta ca tot v-ati luat de TRU 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.