Esti aici:
Prima pagină > Blog > Imperiul Ciutacesc > Cică trebuia să mănânc măr cu miere

Similar Posts

54 thoughts on “Cică trebuia să mănânc măr cu miere

  1. O alegere foarte inspirata, ca doar omul trebuie sa se bucure de viata.Nuntile, sunt prilejuri de ‘dezlantuire emotionala’pentru orice natie. ‘Hava Nagila’ este expresia voiosiei, a exploziei de vitalitate.
    In interpretarea orchestrei Strauss a lui Andre Rieu, ‘Hava Nagila’ ne face sa ne ridicam in picioare si sa dansam, ca la nunta.

  2. Ati omis sa mancati mere cu miere? Nu doriti sa aveti un an dulce?Nu erau merele noi? 🙂
    Dar cu peste nu v-au servit?
    Mulţi evrei mănâncă în aceste zile partea din faţă a peştelui, pentru ca în anul care vine să facă parte din cap, şi nu din coadă.
    De asemenea, se face Tashlich, adică evreii merg la o apă şi îşi aruncă în mod simbolic păcatele. Ceremonia se bazează pe versetul biblic al profetului Micah „şi Tu (Dumnezeu) le vei arunca păcatele pe fundul mării”.
    Cel mai important obicei este, însă, probabil, suflatul din Şofar (corn de berbec). Pentru că Roş Haşana este o sărbătoare, o zi sfântă, şi nu una de tristeţe, cei care o celebrează trebuie să fie optimişti, gândindu-se că, la sfârşitul acesteia, Dumnezeu le va accepta rugăciunile şi căinţa.
    Cărţile sfinte spun că această perioadă este dedicată exclusiv judecăţii, soarta omului urmând să se pecetluiască la următoarea mare sărbătoare, Yom Kippur, ziua ispăşirii.
    Probabil ca stiti toate acestea…vreti sa ne induceti o toamna mai blanda?
    Despre Hava Nagila, cu radacini din Bucovina, raspandite in 4 continente, se spune ca ramane un simbol al sabatorii si cantecului evereiesc…

  3. superba piesa, superbe interpretarile, superb mesajul.

    “veniti sa ne bucuram”… pentru ca sunt prea multi care vor sa ne aduca in infernul din care ei nu mai pot iesi.

  4. E anul nou evreesc, daca nu ma insel. Nu stiu urarea traditionala, dar mierea si merele sunt sanatoase si dulci, deci asa ar trebui sa fie si anul care incepe! La cat mai multi si mai agreabili!

  5. Slabut ! Vanessa Mae – Caravans (Aforisme pe youtube) / Hans Zimmer – Injection. Si daca ma aclamati pe plac… va mai dau cateva.

  6. Rika Zarai si Andre Rieu sunt cei mai tari.

    Rika e chiar simpatica in dansul ei.

    Imi amintesc cum cantam noi asta la ora de ebraica…

  7. Hai ca pe asta cu merele am inteles-o domnule Ciutacu dar cum ramane cu suflatul in şofar, destinat sa trezeasca poporul pentru schimbarea lucrurilor rele? Probabil nu se prevesteste nici o Zi a Judecatii? Simtiti cumva ca putem noi sa auzim nu 100 de sunete ci zeci de mii ca tot nu se schimba nimic?

    Respect and honour…

  8. Ma incanta cand D-l Ciutacu este 100% blogger, ca ne incita cu subiecte de cultura generala. Si ca sa intelegi mesajul dumnealui trebuie sa te ‘bagi’ in Wikipedia,sau Google si sa citesti pana cand ti se umfla ochii.Abia in urma unor asemenea ‘studii’ am inteles titlul dat:”cica trebuia sa mananc mar cu mere”.Nu disperati, ca puteti vorbi de aceasta delectare si la prezent, ca Anul Nou si pentru semi-evrei abia bate la usa; aveti, deci, ocazia chiar sa va si ingrasati un pic din lucrurile dulci pana atunci. Trebuie sa admit ca ‘simbolul’mancatului lucrurilor dulci are o semnificatie aparte, acesta exprimand de fapt dorintele pentru Un An Noua Bun si Dulce. Sa vi se indeplineasca aceste dorinte.

  9. Ei…,da!..SUPERACTIVARE a procentelor de sange evreesc!!! Fii insistent d.le Ciutacu,poate “iese ceva” ! MULTA BAFTA!!!

  10. Din cate stiu (putine din pacate despre obiceiurile evreilor) se sarbatoreste anul nou la ei! Asa ca nu sta pe ganduri si sarbatoreste! Un an cat mai bun!

  11. Pentru mine anul nou este prin decembrie la sfârşit, nu-mi plac sărbătorile importate gen Sf.Valentin sau Halloween cu toată nebunia şi falsitatea indusă. Ce fac alţii e treaba lor, să manânce ce vor când vor, să fie sănătoşi. Eu mănânc ce am şi atunci când am…

  12. Nici nu mi se pare ceva deosebit, şi noi mâncăm plăcintă cu mere, iar mama pune miere deasupra aluatului… dacă nu e miere se pune zahăr pudră. obiceiele nu-s prea diferite, dar oamenilor le place să se creadă mai cu moţ şi pun câte o virgulă.
    E adevărat că bunica era evreică, dar mama a pierdut-o pe când avea 6 ani deci nu ştie nimic despre aceste obiceiuri bune!
    Shana tova!

  13. Tare de tot ala care a inclus Zidul Plangerii in montajul facut pentru Hava Nagila interpretata de Belafonte.

    Mai Victore, dar parca pe vremuri nu faceai parada de procentele evreiesti, sau acum renteaza? Vorba aia, nu eram eu ala antisemitul cu spume la gura, sa te fi ferit de mine. Oi fi si tu ca bijutierul londonez din Snatch ;).

  14. @Optimvs: n-am nici o treaba, ma distreaza pur si simplu ideea. unicele mele legaturi cu vreo biserica (si alea formalizate, nunti si botezuri) sunt cele cu aia ortodoxa. daca voiam avantaje, ma-nscriam in comunitate si/sau ceream cetatenie.

  15. Sau rodii. Ideea e să vă îndulciţi anul… că sunt destui cei care vor să vi-l amărască. Shana Tova!

  16. nici nuca cu miere nu suna rau domnule Gabriel Victor Ciutacu.n-are gust rau pe cuvint. 🙂 daca n-ai alergie la miere……merita sa bagi botu’ in borcanu’ cu miere. 🙂

  17. Mi-as dori sa aud cele 100 de sunete impresionante de Rosh Hashanah!Se ofera cineva to give a lift pana acolo?

  18. Ciutacule,

    lasa lasa ca nu e chiar. Ca de la ministerul absorbtiei ajungeai direct in IDF. Esti mai batran, nu stiu cum stai cu sanatatea, da’ probabil ca scapai cu 1-2 ani in loc de 3…ti-o zice un cunoscator.

    Fiara.

    PS: da’ pe de o parte ar fi fost mai bine. ai fi vazut live cum abereaza oana dobre / radu tudor strict acest in domeniu :).

  19. PS: erata ** in acest domeniu**

    PPS: ce te-as fi vazut la ulpan cu toti negrii invatand sa zici “shalom ! ” 🙂 🙂 🙂

  20. un link in limba romana despre aceaste traditi, gasim undeva ?

    multe, as indrazni sa spun toate, dintre gesturile sacramentale ale Liturghiei continua, prelungesc in adanc nu doar in istorie, aceste ritualuri.

  21. Suflatul din shofar, in fiecare din cele doua zile de Rosh Hashanah sunt destinate sa ne ‘trezeasca’ in mod simbolic, sa putem reflecta si deveni mai buni. Pe cand vom prelua acest obicei?

  22. Te ti de acesata religie sau faci pe desteptul?
    Vezi ca anul e deja 5770!!!!!!ai cam imbatrinit

  23. Da, am mincat mere cu…miere…Foarte bune si sanatoase…Incercati…N-o sa va para rau. Multumesc, Victor, pentru aceasta muzica…Da, de ce esti trist, Victor ? Te simt, dupa raspunsuri si dupa figura pe care o ai la emisiuni, mai ales in ultimul timp…Nu merita ! Ai un copil frumos si destept, o sotie asisderea…Pai tu, ne mai dadeau optimism…Iti doresc numai bine.

  24. Domnule ciutacu, va doresc Happy Rashanah, banuiesc ca sarbatoriti anul nou evreiesc ca si pe cel romanesc. Nu stiu daca sinteti botezat dar, nu are nici o importanta ce motiv de chef avem, chef sa fie…
    Despre muzica, la evrei, la fel ca la noi, HORA este la mare cinste. Acum citiva ani am ramas perplex sa aflu ca in traditia evreiasca, la fel ca la noi si SIRBA este la mare cinste. Ce ti-e dom’le cu traditiile astea.Nu de alta dar, una dintre legiunile romane care au cucerit Dacia s-a numit “Judaica”…
    Sa fie chef nu somn usor…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.