Esti aici:
Prima pagină > Blog > Ce-i place geniului > Barcelona-Real, mai mult decât fotbal

Barcelona-Real, mai mult decât fotbal

http://www.youtube.com/watch?v=YR_kalCPgag

Ţara-i bântuită (la fel şi Europa) de mirajul repetatelor derby-uri Barcelona-Real. Oameni care au (sau nu) treabă cu fotbalul urmăresc înflăcăraţi şi comentează cu pasiune înfruntările Messi-Ronaldo, suspină, cumpără obiecte promoţionale. E noua modă. Scriu acest text înaintea celui de-al treilea (din patru) meci disputat în doar două săptămâni şi, deşi pot fi suspectat că aş avea ceva pricepere în domeniu, nu musai la calitatea prestaţiilor fotbalistice (unde, independent de slăbiciunea mea faţă de Real, domină clar Bercelona) vreau să mă opresc. Unghiul meu de abordare e cel al culturilor diferite, al construcţiilor (la fel de) diferite de brand, al filosofiilor (tot) diferite de existenţă. Sunt două modele de (până la urmă) business fascinante.

Real este clubul aristocratic, slăbiciunea familiei regale, după ce ani de zile a fost jucăria favorită a generalului-dictator Franco. E instituţia care nu are nevoie să-şi crească singură starurile, pentru că-şi poate permite oricând să şi le cumpere, de oriunde şi pe oricât. Şi, tocmai de aceea, rarele excepţii de la regulă, vedetele provenite din pepinieră (Santillana, Raul, Casillas), devin simboluri pe Santiago Bernabeu. Ceilalţi (Eto’o vă spune ceva?) fac istorie în bejanie. Real e sacul fără fund al capriciilor administrative. Când pare a se deşira, statul şterge pasivul şi Real începe, de la zero, o nouă viaţă. Cazul ştergerii datoriilor de 200 milioane euro prin preluarea de către Municipalitate, în contrapartidă, a bazei de antrenament şi, ulterior, lăsarea acesteia la dispoziţia clubului e emblematic. Albii sunt egali cu istoria fotbalului şi, de aceea, li se permite orice. Pentru că trebuie să fie în vârf…

Barcelona este – aşa cum o spune şi sloganul – mai mult decât un club. E revanşa fotbalistică (unul dintre puţine lucruri care, de multe ori, contează mai mult decât banii) a unei provincii prospere care consideră că statul-mamă o vlăguieşte de resurse şi se vrea independentă. A început să conteze cu adevărat în fotbalul mare de când i-a apărut Cruyff în viaţă, îşi creşte şi îşi promovează cu religiozitate starurile (Guardiola, Puyol, Valdes, Xavi, Iniesta, chiar şi Messi). Când îşi dă seama că greşeşte, nu ezită să-şi răscumpere din străini vedetele care i-au scăpat printre degete (Gerard, Pique), iar când are cu adevărat nevoie cumpără staruri (Ronaldo, Rivaldo, Stoicikov, Koeman sau conaţionalii Baquero, Beguiristain ori Zubizaretta au făcut istorie pe Nou Camp). Barcelona se bucură de un regim fiscal oarecum similar cu al rivalei sale, diferă doar proporţiile sprijinului şi ale favoritismelor fiscale. Unde nu poate cu statul, compensează prin marketing naţionalist-corporatist devastator.

P.S. La rigoare, Santillana a jucat, înainte să se transfere la Real Madrid, la 19 ani, un singur sezon, la Santander. Dar tot simbol al Realului rămâne.

Comentarii

comentarii

Similar Posts

75 thoughts on “Barcelona-Real, mai mult decât fotbal

  1. Un spectacol ce trebuia văzut;pentrucă aceste confruntări au depăsit domeniul întrecerii sportive.Meciul în sine si toată desfăsurarea de fapte în decorul ambiant este mai mult decât sport;uneori este artă,alteori este explozie,de bucurie sau de tristete si iată,uneori duritate,cu actori eliminati din scenă.Si cât de multe concură si îmbracă ceeace la origini era SPORT.

  2. din cite am citit in mesajele postate de cititori, ideea nu e subscriere la ideea articolului, sau, dimpotriva, de nuantare, ci rolul corectiv, de punere la punct, de vinare a inexactitatilor, ba ca raul nu a fost juniorul lui real, ba ca iker casillas se scrie cu 7 “s” sau 10 “l”, ba ca puyol s-a nascut nu stiu unde si nu la barcelona. vezi, aici e un domeniu in care cel putin 90% din distributia existentiala a rominului se desfasoara in jurul semintelor sparte de becali, a chilotilor lui dodel si a oracolului (pe naiba!) de la nu stiu ce destinatie autohtona. bine, intr-o tara in care razvan lucescu e mourinho de rominia (chiar si fane stoica a fost mourinho pentru citeva etape), hagi – maradona din carpati, buia – figo al nostru, e si normal ca orice badaran sa aiba “spirit critic”. la celelalte domenii merge si fara spirit critic.

  3. Victore mie nu mi-a placut meciul.Doua echipe imense,vedete cit incape pe metru patrat dar s-au tinut numai de plata politelor.Si lui Messi nu ai ce sa-i faci.Arbitraj de tot rahatul.

  4. Eu personal chiar ma plictisisem de fotbal, dupa cativa ani in care am urmarit pas cu pas ceea ce s-antamplat in fenomen, incepand de la Mondialul din ’98. Mi se parea ca nu ma mai atragea nimic cu adevarat, la noi numai scandaluri si circ, extrem de putin se mai vorbea despre jocul in sine, doar despre ce-a mai zis sau facut Gigi. Am admirat echipa Realului pe care a condus-o Vicente Del Bosque, mi-a placut mult si in 2000 si in 2002 (in special o anumita faza, pe Old Trafford, cu o patrundere imperiala pana in tusa din stanga a lui Redondo – mijlocas inchizator de meserie, apropo, cu o pasa inapoi, in centru pt. Raul – simpla formalitate)… Ulterior am tinut cu ei pt. faptul ca era acolo (adevaratul) Ronaldo, care facuse si un Campionat Mondial exceptional, in Asia, numai ca, incet incet s-a stins si acea echipa, cu adevarat galactica… Am fost stupefiat de prestatia lui Ronaldinho pe Bernabeu, in 2005 daca nu ma insel, cand a si fost aplaudat de un intreg stadion rival, iar aceea a fost inca o echipa de care mi-a placut mult, Barca lui Rijkaard. Numai ca apoi a urmat plictiseala vis-a-vis de fenomen, odata si cu prabusirea lui Ronaldinho, probabil…asta pana cand am vazut in presa un articol legat de un rezultat din Primera, Barca contra nu stiu cui, 6-1 sau ceva de genul. Un scor cu care nu prea eram obisnuit. Ulterior am mai vazut astfel de scoruri, tot prin presa sau la stiri si am inceput sa-mi pun intrebari cu privire la acest fapt. Asta avea sa culmineze cu un scor care m-a socat: Real-Barca 2-6. Si de atunci pot spune ca am redescoperit pasiunea…nu neaparat pt. fotbal in general, cat pt. fotbalul jucat de Barca. Dupa cum spunea si Van Basten, e cea mai buna echipa din toate timpurile. Nu cred sa fi ratat vreun meci de-al lor, mai ales de cand si cu DigiSport-ul. Cel mai important si demn de admirat mi se pare felul in care isi cresc si educa propriii jucatori, sa-si respecte intotdeauna adversarul si sa ramana modesti.

  5. Articolul asta mai aduce putina sare si piper.

    Zilele acestea l-am urmarit cu mult mai mult interes pe “Raul Madrid”, fiul inca ratacitor…

    Si cu cat joaca mai bine, cu atat ma intristez si mai tare!

  6. Off topic sau nu :
    Cand o sa avem si noi o ” Nationala ” , nu o gramada de fotbalisti fitzosi ???
    As vrea sa vad si ceva fotbal , nu numai amante si neveste!

  7. @cristian pantilimon: de ce sa comenteze fondul (sau doar sa ia act de informatie) cand pot sa se lege de forma?

  8. Victore,
    Trei intrebari:
    1) Cum explici faptul ca Ferguson a reusit sa ramana atata timp la Manchester? Din cate am priceput eu, pe langa talentul de antrenor (pe care il au si altii – Fabio Capelo, Arigo Sachi, etc.) se pare ca a contribuit si succesul financiar.
    2) De ce televiziunile nu transmit campionate de fotbal din Anglia, Spania, Italia, etc.? Macar am scapa cat de cat de Becali, Mitici, Borcei, Padureni, etc.
    3) Intr-o vreme se transmiteau meciuri din NBA. Stii de ce nu se mai transmit?

  9. Va multumesc pt un articol interesant,
    Am urmarit cu mare interes cele 3 meciuri deja disputate intre cele 2 echipe si vreau sa spun doar atat: mi-e jena de comentatorii sportivi care in loc sa tina pasul cu fazele meciurilor isi vad linistiti de povestirile istoriilor celor 2 echipe, de vietile jucatorilor si dupa 2 goluri incep cu urale si cu metafore la adresa “Geniului Messi”, am vrut de vreo 2 ori sa sting tv-ul, dar maretia Real-ului ma tinut treaz in continuare.
    Totusi la final am ramas dezamagit, nu de infrangere ci de atitudinea antrenorului “the special one”.
    Astept cu mare interes meciul 4, dar nu fiindca sper intr-un miracol ci pentru a mai beneficia inca o data de spectacolul oferit de cele 2 echipe, atunci cand se poate (si nu se incaiera ca in curtea scolii).
    Raman in continuare fan al spectacolului oferit de meciurile Real-ului.

  10. 57 de comentarii….Mai nene Victore, dar romanii chiar o duc…bine!Asta-i..tot ce au retinut ei ca, s-a pertrecut ieri.Sau ca se petrece….azi alaltaieri, poimaine…Ca pungasoaica aia de Roberta merge cu SPP-istii dupa ea la coafor[ mai ramane sa-i puna s-o pazeasca si la….buba], ca Boc este din ce in ce mai OBRAZNIC si el si seful de la Cotroceni , iar dupa ei se iau toti nemernicii astia portocaliin chiar nu conteaza, sau nu mai conteaza!EI [ comentatorii de pe blog…] au fost “socati” de victoria Real-ului, au fost entuziasmati de jocul celor de la Barcelona….Doamne fereste, nea Victore dar in ce lume nebuna mai traim….Bat in lemn si scuip in san ca de Satan .Mai bine ai face o…bursa de pariuri : va fi , sau nu va fi , condamnat si arestat, Botis, va fi sau nu va fi, arestet si condamnat…Vintu sau …atii…Ar paria si…ar face si ceva bani de buzunar…ca tot vine vara si….

  11. @Marian…din Berceni: oamenii au comentat subiectul despre care am scris. si bine au facut
    @bigradu: 1. da si nu. Manchester Utd. e, la ora asta, intr-un rahat financiar planetar. sunt cluburi care merg pana-n panzele albe pe continuitate (si Arsenal face asa) si cluburi care schimba antrenorii ca pe ciorapi (Liverpool e primul exemplu care-mi vine in minte) 2. ba transmit, dar Digisport are suprematia drepturilor tv. 3. transmite Dolce.

  12. La ultima extragere a castigat un aradean…..Falca, Blejnar, Securici, va suna cunoscute numele? Depunerea biletelor se incheie la orele 16, extragerea are loc la 17.30 sau 19.30, depinde in ce zi se efectueaza. In maxim 20 minute, programul informatic al loteriei sorteaza toate variantele jucate. Deci, acestea nu vor fi castigatoare. De asemenea, se stie ce numere a jucat “persoana” care trebuie sa castige. Deci, acele numere vor iesi castigatoare. Daca ati urmarit pe Discovery Channel emisiunea How it’s made, probabil ati oservat cum se sorteaza chipsurile de cartofi care nu corespund standardelor. Aceasta sortare se face prin analizarea de catre un computer a imaginilor de pe banda de productie unde se afla chipsurile si eliminarea lor de pe acea banda printr-un jet de aer. Pur si simplu, chipsurile defecte sunt suflate in afara. Acelasi principiu e si la loto. Bilele cu numerele care trebuie sa fie castigatoare sunt insemnate, iar softul masinariei cu aer este reprogramat asa incat acele mingiute “patate” sa fie suflate in fanta numerelor castigatoare. Daca sunt destepti, dar nu sunt, sefii PDL de la loterie ar lasa sa se castige si pe bune, ca poate unii trepanati vor musca momeala. Dar ei vor astepta sa se faca poturi din astea de 10-12 milioane de euro si vor maslui iar jocul. Pe cat punem pariu ca viitorul castigator va fi din Cluj, Brasov sau Plescoi?

  13. @lucius: poate nu-s eu suficient de perspicace, dar nu inteleg ce legatura are mafia portocalie cu El Clasico

  14. @aniversari pe 28 April 2011 la 17:13
    Ce dracu a fost spectaculos in meciu’ cu pricina?
    1. prima repria a fost de tatonari – de genu’ daca mi-o arati pe a ta ti-o arat pe a mea
    2. abia dupa ce Realu’ a ramas orfan de un om de baza au inceput si “precautii” lu’ Barca sa aiba ciocu’ mare.
    3. cred ca si Unirea Uriceni cu un Messi in echipa ar fi exploatat avantajul numeric.
    4. Ronaldo e mult prea “galactic”, singurul ramas, de altfel, dupa ce Raul s-a “pensionat”.
    5. O gramada de le Barca sint usor de clasificat la categoria “Pussy”, adica daca te rastesti la ei, s-au si trintit la pamint.

    Sa mai merg mai departe cu analiza?

  15. @ Victor:

    Titlul postarii e Barcelona-Real, mai mult decât fotbal! Omul (lucius pe 28 April 2011 la 15:53) cred ca a inteles ca mesajul e de natura “cromatica”, si a “amestecat” rosul singelui scurs pe teren de cei de la Real cu galbenul tricourilor penibile pe care Barca le-a folosit seonul trecut. Restul comentariului postat de prietenul nostru, in opinia mea e cauzat de aceasta aberatie cromatica. consecinta

  16. Tin sa te felicit pentru “descoperirea” lui Angel Di Maria. Ai scris acum vreo 2 ani, parca, un articol despre el pe blog. Pe mine m-ai facut atent la el, l-am tot urmarit de atunci si se pare ca o sa fie un mare jucator. Sper sa intre si el in galeria legendelor de la Real Madrid.

  17. Victore,ai dreptate,dar trebuia sa imi spun oful. Multumesc pentru validarea mesajului. Respect!
    Barcelona castiga Liga Campionilor si Dinamo castiga Cupa Romaniei. Am zis!!!!

  18. Meciul a fost mai mult emotie decat fotbal, dar mie mia placut. Simularile fac parte din jocul de fotbal si asta e, dar cel mai tare mia displacut jocul defensif practicat de galactici, un pic mai multa ofensiva punea mai mari probleme barcelonei. Eliminarea lui Pepe a fost 50 la 50, o mare pondere in luarea acestei decizii a avuto reputatia de bad boy a lui Pepe ( arbitrii la fel studiaza inainte de meci jucatorii ambelor echipe) + calitatile de cascador a lui Alves. Meciul de la Barcelona va fi o bomba si meciul care va intra sigur in istorie asta e prognoza mea. Cred ca va fi un 4-2 sau un 5-3, atunci va fi un spectacol fatbalistic si nu stiu pentru cine va fi acest scor se pote intamppla orice.

  19. Te salut Victor,
    Si eu sunt fan Real Madrid si trebuie sa te corectez(ai spus ca e voie daca avem cunostinte in plus din domeniu…) Raul Gonzalez nu a venit din pepiniera Realului ci de la Atletico Madrid. Oricum imaginea lui a fost contopita cu cea a Realului mai bine de 16 ani…o legenda vie

  20. Victor , dar despre Nicolae Dobrin nu zice nimeni nimic? Scrie un articol si despre el , e legenda fotbalului , nu doar al celui romanesc.

  21. O sa fie interesant meciul din seara asta.. Am un chef nebun de a lasa Madridul cu buza unflata. :).
    interesat ce ai zis despres catalunya. Chestia este ca tara asta are mai multa istorie si din punctul meu de vedere unica perdere pentru independuzare este ca am pierde frumusetea ligii.
    salutari din barcelona

  22. Celor din Nazarcea (Constanta(Romania))le place de voi .Va admiram Darnu ca starulrile de la Barsa .I love You MESSI(Lavi)Sile ,Razvan,Cosmin ar vrea sa fie dca tine

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.