Esti aici:
Prima pagină > Blog > Caruta cu deontologi > Am greşit, n-am greşit? Unde şi de ce…

Am greşit, n-am greşit? Unde şi de ce…

Iulian Comănescu face o analiză a greşelilor care au dus la ceea ce spunem că se cheamă azi criza presei scrise. Răspund şi eu, chiar mai târziu decât destui dintre aceia care au primit invitaţia publică la dezbatere, întrucât mogulu’ mă plăteşte pentru Jurnalul Naţional şi Antena 2, nu şi pentru blog, ca să-l bag la priorităţi. Dat fiind că-s la bază un ziarist de ziar care s-a întâmplat să ajungă să lucreze şi în televiziune (fără nici un fel de responsabilităţi în zonele comercialului, marketingului, PR-ului şi resurselor umane), subiectul mă priveşte direct şi mă interesează. Cu scuze anticipate pentru cei care se aşteapă la vreun comentariu patetic de pus cenuşă-n cap sau la vreo analiză tehnică, o să enumăr pragmatic vreo câteva cauze care-mi vin acum în cap, cu liniuţă de la capăt.


– Superioritatea nesusţinută de realitate a ziariştilor de presă scrisă şi inerţia lor de adaptare la cerinţele concurenţiale ale comunicării instant. Chestii care au dus, pe de o parte, la nesocotirea puterii televiziunilor de ştiri şi, mai ales, a Internetului, respectiv, pe de altă parte, la încercarea patetică de vânzare mâine a unor produse care-s valabile azi, acum.
– Buimăceala de după descoperirea Net-ului ca vehicul informaţional puternic şi, cea mai gravă consecinţă, autodetonarea propriilor produse. E unul dintre puţinele locuri în care mă întâlnesc în gândire cu Ion Cristoiu. Când poporul suveran are acces ieftin la ţeava de Net aproape nediscriminatoriu, e absurd să speri că-i vei lua mâine banii la chioşc pe ce-i dai gratis în seara asta.
– Transformarea în idoli şi urcarea pe tron a unor meseriaşi de presă de la începutul anilor 90 care, după ce-au avut succes doar când se vindea orice tipăreai, n-au mai avut altă grijă cu excepţia propriei parveniri financiare.
– Boala cvasigenerală a patronatelor de a încredinţa managementul de presă către ziarişti consideraţi exponenţiali şi bănuiţi pe nedrept şi de pricepere comercială. Faptul că odinioară scriai bine şi cu nerv nu te face automat un manager de succes.
– Dezvoltarea nesănătoasă (peste cerinţele pieţei) a unui domeniu de activitate tentant (una-i să te prezinţi ziarist, alta-i să fii inginer la Faur) fără dezvoltarea paralelă a calităţii personalului aferent. Aşa s-a ajuns la cruda realitate „multe ziare, puţini ziarişti”, aşa au căzut standardele profesionale, aşa au ajuns să posede legitimaţii de presă oameni care scriu „miau” ca pisica sau care pun virgula între subiect şi predicat (ori, după caz, unde le vine să respire când recită textul scris).
– Dispariţia aproape totală, în principal din cauza economiilor, a speciilor jurnalistice unde se făcea diferenţa. E vorba de reportaj şi investigaţie. Primul costă, a doua se putea face (şi se face din ce în ce mai des) lejer de pe scaun, pe bază de servite. Se poate folosi (şi se foloseşte) în scop de şantaj. Adaug şi interviul.
– Prăbuşirea dramatică, într-o epocă a globalizării business-ului, a unei întregi industrii pe plan mondial. Când New York Times îşi vinde sediul ca să nu tragă obloanele, Boston Globe e ameninţat cu închiderea, firma mamă a Chicago Tribune deschide procedura de faliment, iar The Independent abia se târâie, e greu de crezut (dacă nu eşti politician român) că s-a descoperit inelul făcător de minuni al Arrabellei undeva între Casa Scânteii şi Pipera.

Probabil că, pe partea de meserie, ar mai fi multe lucruri de scris, inclusiv despre implicarea politică a ziarelor (pe care eu o găsesc benefică în condiţiile în care este asumată), dar n-am nici timp, nici chef să fac filosofie de chibiţ ori să pătimesc pe tractor ca actorii clasicelor filme nord-coreene cu Marele Conducător. Vă las pe voi să mă contraziceţi sau să completaţi lista…

Comentarii

comentarii

Similar Posts

87 thoughts on “Am greşit, n-am greşit? Unde şi de ce…

  1. “Dispariţia aproape totală, în principal din cauza economiilor, a speciilor jurnalistice unde se făcea diferenţa. E vorba de reportaj şi investigaţie”
    Din pacate, acesta este tristul adevar. Si de aceea presa , nu neaparat de la noi, este in zilele noastre…sa zicem proasta.
    Sunt insa si exceptii, chiar si la noi in tara. Avem jurnalisti ok de investigatii. Eu nu vreau sa numesc.
    Insa il provoc pe Dl Ciutacu sa faca asta ! 🙂

  2. ”- Dispariţia aproape totală, în principal din cauza economiilor, a speciilor jurnalistice unde se făcea diferenţa. E vorba de reportaj şi investigaţie. Primul costă, a doua se putea face (şi se face din ce în ce mai des) lejer de pe scaun, pe bază de servite. Se poate folosi (şi se foloseşte) în scop de şantaj. Adaug şi interviul.”

    Economiile sunt EFECT al crizei presei scrise si facilului facilitat de cvasi-noutatea presei ”nescrise”.

    Aici e un cerc vicios. Daca privim presa ca pe o piata inovativa, rezulta ca va castiga cel care va reusi sa transforme printr-o inovație de piață cercul vicios in CERC VIRTUOS.

    Deci, e nevoie de inovativitate disruptiva, de creativitate, de sange nou … si asta se poate intampla pe fond de criza majora a domeniului. Cel putin arata istoria inovarii.

  3. Apropo de publicare a unor “investigatii” : Aseara la emisiunea d-nei Firea, ati mentionat succint ceva despre micutu’ Boc. Despre ce era vorba ? Puteti detalia?
    Si referitor la acest tip de informatii: Astea-s stirile care se vand bine.

  4. -am o opinie personala si ar fi pacat sa nu ma exprim in acest caz care e de departe muma multor altora,
    -eu personal sincer declar sus si tare ca ar trebui sa vada fiecare de viata lui si de meseria lui:
    -marinaru’ – pe vapor,
    -ziaristul – la ziar, sau unde e nevoie de scrierile, sau cuvantarile sale,
    -realizator tv – la tv,
    -economistul – peste tot ( in economie, calcule pana in gat), dar macar daca o face sa se si priceapa,
    -profesoru – la scoala,
    -proprietara locurilor de parcare – acolo unde ii e locul,

    -eu imi doresc ca sa ne gasim fiecare locul nostru, si sa ne facem meseria in cel mai bun mod posibil, si sa nu incercam sa fim ce nu suntem.
    -traim in Romania, toti laolalta, ne suportam asa cum putem, dar rezistam.
    -eu Thomas – economist.

  5. eu as mai adauga la lista, cumva legat de punctul cu net-ul, si aparitia (destul de recenta la noi) a asa-ziselor ziare care se ofera gratuit (prin metrou, etc).
    si poate ca un rol destul de important il are si mentalitatea romanului interesat doar de jurnalismul de calitate promovat prin fata de la pagina 3, de la pagina 5.

  6. Pe mine, ca simplu adult, m-au descurajat:

    – ziaristul de teren cu facturierul la îndemână
    – salariatul de la Tv şi radio care trebe să scrie la gazetă din motiv că aşa fac toţi angajaţii trustului
    – ziaristul de probă, băiatu lu tata…
    – ziarista cu chiloţii prea la vedere

  7. scaderea calitatii cititorilor este una din cauze. ziare se cumpara dar alea cu fese poponeti ebe etc.

  8. Interesanta abordare Dle Ciutacu.

    Un singur comentariu legat de “Buimăceala de după descoperirea Net-ului”. Sincer mi-e greu sa cred ca daca ati pune la Jurnalul National de exemplu o taxa pentru a vizionarea de articole ati avea mare succes. Majoritatea oamenilor care sunt fideli unui ziar nu ar renunta sa-l cumpere pentru ca au varianta online gratis. Bataia se da dupa parerea mea pentru a fideliza cititorii care nu citesc ziare…Eu am cumparat Jurnalul National in perioada in care erau acele editii speciale de luni. Acum editia cu cartea nu e o idee rea, numai ca nu prea sunt prezentate carti care sa fie atractice, unele mai rare gen Tutea, Cioran ar fi mult mai interesante decat Stahl sau Europolis, carti pe care le poti lua de la un anticariat cu 10-50.000.

  9. ziarele vor mai exista doar daca vor ajunge “free” si atunci te vei ruga de cineva sa-l primeasca cu speranta ca va citi ceva de acolo.

  10. Nu sunt un fan al lui M Geoana…….dar nu pot [la cei 60 ani pe care ii am ] sa inteleg de ce trebuie ca M Geoana sa ceara Curtii Constitutionale sa aduca….ADEVERINTA….ca nu a incalcat Constitutia………..
    Unde-i prezumtia de nevinovatie…….?
    Cel invinuit tebuie sa aduca dovezi de nevinovatie…?
    Se pare ca PDL ne crede pe toti prosti…
    Scuze pentru deranj……dar cam mi-a ajuns la git……..cu stima……
    Oprea Ninel

  11. MOtivele pe care le-ati enumerat cred ca surprind foarte schemtic, dar destul de complet, motivele pentru care presa scrisa se prabuseste. In ultimul deceniu au tot aparut ziare noi ca ciupercile dupa ploaie, si prin aceasta a scazut profesionalismul.

    Dupa cum ati intuit si dvs. in finalul articolului, trebuie vorbit si despre aservirea politica a ziarelor, fapt ce le scade credibilitatea. Eu cred ca daca ar aparea un ziar central cu adevarat independent s-ar vinde bine.

  12. Excelenta poza cu nava amiral biruinta. La rindul lui un pupincurist precoce in anii in care s-a format ca om, asa zisul presedinte de azi nu are cum sa fie altfel. El reformeaza statul pe aceleasi baze. Se gasesc sustinatori cu duiumul. Romania este un stat esuat!

  13. Detineti un dar rar – simtul analitic si vedere larga. Aveti si una si alta. Critica face bine, linisteste spiritele incinse ale “pupinc…” si aprobatorilor de meserie.

  14. Salut Victor. Am renuntat la a cumpara ziare , acum 2 ani de zile. Inainte nu concepeam drumul de acasa la serviciu , fara sa resfoiesc 2-3 ziare. Cumparam un ziar de actualitate politico-sociala si un ziar de sport ( urasc tabloidele 😀 ).
    Ziarele de sport , aveau ca prima stire , europarlamentarul ( Dumnezeule Mare ) jiji , apoi circa 75% stiri despre echipa de pe langa cimitirul ghencea . Eu sustinand alta echipa , era normal sa ma simt neindreptatit si m-am gandit ca sunt un mare prost . De ce sa bag bani in buzunar unora ce-mi denigreaza echipa favorita ( vezi asa zisele editoriale , ale unor mari ziaristi deontologi ) cand pot foarte simplu sa renunt la a mai da bani pe hartiile lor , si nici nu ma enervez zilnic. Ca atare de atunci am renuntat sa mai dau bani ziarelor sportive.
    Referitor la ziarele unde predomina stirile politice si sociale , am renuntat din lipsa de coloana vertebrala a unor jurnalisti care azi scriu ca cerul e albastru , iar maine ca e verde , in functie de cine si ce le comanda. Acum e mai simplu , deschid ce vreau , cand vreau si cel mai important e faptul ca stiu ca “deontologii” aia , nu mai incaseaza banii mei.

  15. Nu ar fi rau sa umblati putin pe layout la editia online a JN.

    Pentru print e brici,pe taraba are personalitate.
    Pentru internet ar trebui putin mai dinamic si deductiv.
    Sa navighezi mai repede,sa postezi comentarii mai rapid.

    E putin stufos pentru online.

    Dar daca nu il inchide Palatul Cotroceni il citim si asa fara probleme!:)

  16. De la sine inteles neconcordantele sau contradictiile, fie ele de orice natura, duc la criza. Nici mijloacele de informare, de educare a publicului nu sunt ferite de un eventual colaps.S-au facut si se fac dezbateri publice pentru a ajunge la miezul dezastrului, pentru a gasi mijloace de a iesi ‘din gaura neagra’dar situatia nu se imbunatateste deocamdata.
    Eu nu ma pricep la management, la strategii, la comunicare eficienta, la tiraje, etc., da doua lucruri imi sunt clare: orientarea corecta a publicatiei si ziaristi de calitate superioara, cu experienta,pregatiti pana-n dinti in orice domeniu (inclusiv investigatie)

  17. Nu consider că din cauza internetului nu mai cumpără lumea ziarul. Însă, gândeşte-te ce ziare au cel mai mare tiraj – din ultimele mele cercetări, tabloidele. Oamenii sunt tot mai interesaţi de astfel de ziare şi de stupidele emisiuni care vorbesc despre ce scriu aceste tabloide. De ce să se mai intereseze despre politică? Doar dacă mai face Mazăre ceva inedit sau dacă se mai iau la bătaie câte unii. Voi nu amăgiţi cu premii, voi nu scrieţi telenovele, voi nu daţi omului de rând iluzia că se poate transforma peste noapte într-un bogătan. Voi tranşaţi adevărul, chiar dacă ziarele aservite conducerii îl mai perie.
    Cred că ne pierdem tot mai mult valorile şi consider că ne merităm din plin conducătorii şi mai ales soarta.
    Cu bine!

  18. Multi ani in urma,citeam tot ce era print.Dupa aceea ,tot ce era pe internet,iar acum,destul de selectiv.Dupa parerea mea si onlineul va avea acceiasi soarta ca printul.Nu stiu ce va urma dar…va urma !!!

  19. desi imi face rau, ma incarc negativ din toate sursele. asa, incet, incet, ajung sa regret regimul trecut, doar pentru ca nu costa nimic sa mergi la scoala, nu costa mai nimic sa cumperi carti, se intra gratuit la o gramada de spectacole, nu ratam niciodata festivalul de film de la costinesti….. acum, nici nu mai exista! ce sa fac? sa bocesc? ar fi normal, data fiind originea mea moldava!
    Fiecare percepe dupa structura si dupa dispozitia sa. Chiar asa! Unde am gresit?

    Orice prost m-ar banui de nostalgie imbecila in comndamn! Eu nu am uitat cozile nesfarsite la hartie igienica! Nu, nu am uitat!

  20. in legatura cu JN eu nu mai cumpar ziarul deoarece apare cu cartea sau cu nu stiu ce supliment (imi cer scuze nu vreau sa va spun cum sa va conduceti ziarul )cand pot cumpara ziarul fara supliment ??Cu respect

  21. Daca ati putea intra in posesia inregistrarii cand Boc spune ca “uite pentru cine am ratat pranzul” dupa intalnirea cu grevistii ar fi…panaceu universal:)

  22. Victore, bag-o si pe aia cu Norica Nicolai si Florin Vieru – Gavroche de la Revolutie… E o poveste de toata exceptia… Ma mir ca n-a aparut pana acum pe bloguri :-)… Stim la ce ma refer…

  23. O pictură de Sabin Bălaşa care înfăţişează un nud de femeie a fost acoperită în timpul şedinţei de Guvern de la Iaşi>bravo guvernului! asta DA moralitate!nu ne trebuie nuduri goale-ca sa corupem tineretu in plina reforma si femei neimbracate (se putea interpreta ca din cauza crizei umbla alea in funduu gool!)

  24. orice moment/perioada de schimbare este perceputa ca un moment de criza. din pacate, in .ro, criza se manifesta ca o lipsa acuta de profesionalism. un ziar viu, asa cum este al tau (macar versiunea online), e un ziar care nu se face cu Copy/Paste. Ma gandesc ca varianta scrisa va exista doar pentru un public extrem de exclusivist. sti genul, putin da’ bun.

  25. Ar ma fi de adaugat un item pe lista: polarizarea tagmei ziaristilor in pupincuristi si ceilalti pe care (mai) merita sa-i citesti.

  26. Prea multi si-au batut joc de meseria asta, ca fenomenul sa nu ramana fara urmari. Chiar la trustul la care lucrezi se intampla lucruri inimaginabile pentru un jurnalist profesionist. Executii publice, stiri neverificate, speculatii, zvonuri care creeaza panica in deschiderea juranalelor… Imi pare rau, cata vreme jurnalistii ca tine nu reusesc sa convinga patronatul sa nu mai promoveze toate pitipoancele si manelistii nici pe post, nici in zona editoriala, degeaba ne plangem de decaderea presei.Daca au ajuns strungarii, vatmanii, amantele samd sa supervizeze stirile/emisiunile atunci nu ne intrebam de ce am luat-o la vale.
    Pana la urma, breasla asta alaturi de cea a politicienilor, reflecta cel mai bine adevarata imagine a societatii. Sunt din ce in ce mai putin aceia care reusesc sa faca distinctia intre presa de calitate de presa manelizata.

  27. @aura: in ciuda aparentelor, n-am nici cel mai mic dialog cu patronatul. si nici nu intentionez sa-mi exced responsabilitatile. imi pun amprenta, atat cat pot eu s-o fac, asupra celor doua produse pentru existenta carora-s platit: Jurnalul National si Vorbe grele. iar textul asta nu se refera la “altii”, ci la toti.

  28. doua componente mass-media au dus asa-zisa presa de calitate in situatia de fata:
    -televiziunile, care i-au preluat o parte din “acoperire” si au “educat” publicul catre subiecte imbecilizante, gen “stirile de la oara 5” sau puzderia de showuri de un bun gust dubios.
    -presa “colorata”, mai usor de inghitit si mai pe gustul pulimii. in fond, mai usor dai un leu ca sa te benoclezi la nu-s ce chilotareala, decat sa citesti vreun articol financiar.
    am citit si articolul lui comanescu (pe care-l apreciez de pe vremea cand era sef la tvmania) si mi se par pertinente observatiile legate de ziarul gandul, pe care-l consider semi-tabloidizat. mi-am permis chiar sa le scriu celor de acolo, in ideea sa faca un exercitiu simplu: sa compare ziarul de acum cu unul din prima suta (hai, doua…) de numere. evident, N-A FOST VREUNUL SA RASPUNDA…

  29. Dincolo de calitatea pe care o publicaţie de presă şi-o poate revendica sau nu (cazul tabloidelor, care se vând foarte bine), criza presei româneşti e foarte simplă: economia de piaţă, adică raportul dintre cerere şi ofertă. ‘Geaba are un ziar subiecte referitoare la Univers, devenirea umană, tendinţe contemporane în filosofie etc. (subiecte interesante şi cu adevărat educative), dacă subiectele nu “vând”, ghinion…
    Dacă există subiecte care pot să rămână etern interesante, apoi prostia omenească şi nevoia eternă de “sânge pe pereţi”, nu vor pieri niciodată din gusturile publicului citititor/ cumpărător de presă…

  30. Iertati-ma, d-le Ciutacu (fiindca d-stra va scriu), si d-stra, ceilalti care comiteti greseala sa ma cititi, eu de felul meu sunt mai…

    Ce subiect este acesta: “criza presei scrise”?

    De ce nu vorbim despre “criza carutelor”? Nu mai avem carute, dragi romani! Dar raminem cumva “netransportati”? Nicidecum, din contra, ne “transportam” cu automobile, si inca mult mai bine… Pling multi dintre d-stra dupa carutele (stra-stra-)bunicilor? Daca nu plingem dupa carute, atunci de ce trebuie sa plingem dupa “presa scrisa”? De va disparea presa scrisa – asta e, a omorit-o si pe ea progresul…

    Dar de ce nu vorbiti, in insiruirea d-stra, despre cvasi-incultura majoritatii confratilor? Despre lipsa crasa de educatie a multora? Despre lipsa de busola, de orizont, a celor care traiesc numai pentru efemer? Tara aceasta a avut ziaristi de presa scrisa pe Eminescu, Caragiale, Maiorescu s.a. – citi dintre cei de azi pot sta alaturi de ei?

    Si ca sa fiu de tot prozaic:
    1) mai e putin si se fac 3 ani de la “tiganca imputita”;
    2) a trecut 1 an de cind celebrul Giovani (cum adica care Giovani?!) l-a prostit si l-a scuipat in direct pe un confrate;
    3) mai deunazi si mai celebrul Gigi si-a bagat p… intr-o ziarista;
    fata de toate acestea, si de multe altele, unde este “profesionalismul” ziaristilor?

    Gata, ca ma minunez singur cit pot fi de prost uneori…

  31. Ati punctat bine in legatura cu asa-zisii “JURNALISTI”,cu scuzele de rigoare fara a jignii pe cineva,dupa lovitura de stat din’89 au aparut la jurnalisti ca,ciupercile dupa ploaie,insa in ziua de azi sunt doar 6,7 JURNALISTI CU ADEVARAT,restul sun facuti la apelul bocancilor,asta e parerea mea.AS dorii sa va intreb,daca se poate sa si raspundeti:CUM VII SA PARUT ANCA TOADER CA JURNALISTA? nu stiu daca isi mai aduce aminte cineva de ea.Gusturile nu se discuta asta stiu,eu am apreciat-o pentru tot ceea ce a facut,si-o consider printre junalistii foarte buni dupa ’89. CU RESPECT

  32. @ Victor
    Atunci degeaba te intrebi daca ai gresit tu. Ca jurnalsit, esti ok. Ai opinii transante, ti le asumi, ai argumente, iti faci meseria, nu incerci sa pacalesti pe nimeni. Unii pot fi de acord cu tine, altii nu (eu de exemplu cred ca gresesti cand spui ca Zeus e dictator. O fi la portocalii, nu ma intereseaza. Daca ar fi dictator, Cheavez in ce categorie intra?). Din pacate, cand vorbim la modul general despre presa si situatia in care ajuns, nu putem sa facem abstractie de faptul ca putinii profesionisti sunt acoperiti de urechisti si isterice. N-as vrea sa dau exemple, caci tot la trustul cu care ai contract ajung, desi tot aici sunt si cei mai competenti. Pe aia de la Realitatea nici nu-i pun la socoteala pentru ca acolo nu gasesti jurnalisti, ci scalvi conectati la un singur creier.Fara exceptie.

  33. De ce nu se citeste presa scrisa? Pentru ca este o CRIZA informationala. Multi spun de ce sa citesc siare, ca nu ma incalzeste, nu-mi tine de foame!. Aceasta gandire “a la Gheorghe” s-a cam generalizat; am putea spune chiar ca a devenit nationala. Cei din presa incearca disperat sa-si ‘vanda’ produsul in fel si chip; au incercat si incearca sa culturalizeze, sa educe oamenii prin editarea unor nestemate literare, de arta, etc. Tot degeaba. Nu ramane altceva de facut decat sa-l ‘spanzure ‘pe acest tip de Gheorghe cu picioarele sus si cu capul jos!

  34. Foarte bun articolul, eu cred ca ziarele tiparite or sa dispara in cativa ani, poate or sa ramana doar revistele de analiza politica..ziarele sunt depasite.

  35. Romania trece printr-o criza economica, criza politica, criza morala… care se reflecta si in calitatea presei scrise.
    O presa de “doi bani” pe care vrei sa o vinzi cu 3 lei… good luck!
    De ex. Romania Libera, 70% din jurnalistii care scriu la RL sunt sub standardele decentei. Si totusi singura cale pe care RL (managementul) a
    gasit-o sa-si imbunatateasca imaginea a fost sa cheltuiasca 4 mil euro (citez din memorie) pentru un logo de PlayBoy.
    Parerea mea: ar fi fost mult mai benefic pentru ei sa dea afara cei 70% de impostori intr-ale jurnalismului( un nume imi vine acum in minte-una Vijulie) si economiile astea impreuna cu cei 4 milioane sa le creasca salariile la cei 30% din jurnalisti si sa le ceara sa scrie cu curaj si obiectiv.
    Da, articolele anti-putere/anti-putori
    cred ca se vand bine pentru ca cei care citesc presa scrisa sunt cei 5 milioane de ciuruiti.(aici nu ma refer la presa de scandal)
    Un ziarist care scrie impotriva unei dictaturi trebuie platit ca atare. Isi asuma un risc iar joburile “riscante” se platesc bine.

  36. Dom’le, la ziaristi e la fel ca la orice alta breasla. Daca la negustori (de cistigi sau pagubesti, tot negustor te numesti)e ma usor (ma rog, daca nu e nevoie sa-ti smulgi cizmele din labe ca sa numeri peste 20) sa te prinzi care e negustor bun si care bau. La voi in presa e mai greu, tre’sa aiba tzugurlanu’ un anumit nivel, sa mai fi citit o carte, ehe, chestiune delicata cu buba, ce-ti trebuie vara shuba? Eu unu’ ma bucur ca (mai) sint citiva oameni care stiu sa tina condeiul in mina si pe aia ii si citesc. In rest cui prodest, a chi giova?

  37. Tare acu la VB, se pare ca piticul atomic s-a pitit de frica unei perechu de tzitze galactice … pictate!

  38. Poate ar trebui insusit procedeul altor ziare mari, precum “Le Figaro” care te lasa sa citesti ceva online, nu prea mult, decat sa-ti deschida apetitul si curiozitatea.
    Daca vrei tot, platesti abonamentul si descarci ziarul.

  39. Buna seara d-le Ciutacu,

    Sunt de acord cu ceea ce spune Mircea Badea(pardon,Bircea Madea!).
    Eu va inteleg perfect framantarile.Stiti ca eu citesc JN de cand a aparut?Nu ma vindec…

    Va doresc,cu tot respectul numai bine,
    IoanaP

  40. In continuare ma refer strict la segmentul presa de calitate.

    Majoritatea ziarelor nu mai spun nimic. Multe s-au plasat strategic intr-o zona in care nu deranjeaza pe nimeni (ex perfect: Adevarul). Eu unul sunt un mare amator de editoriale, si gasesc din ce in ce mai rar materiale de gen cu adevarat bune. Editorialistii de azi nu scriu cum scriau pe vremuri Cristian Tudor Popescu, Cristoiu, Nistorescu sau Rosca Stanescu. Intre timp CTP s-a cam blazat, Cristoiu s-a retras la biblioteca iar Rosca Stanescu s-a apucat de santaje. Nistorescu a inceput ceva bun la Cotidianul si toata lumea a sarit in sus si l-a comparat cu Vadim.

    Eu cred ca ziarele ar trebui sa se bazeze din nou pe opinie. Jurnalistii ar trebui din nou sa se pronunte asupra faptelor pe care le relateaza chiar daca asta inseamna sa renunte la ideea de echidistanta.

  41. Dacă-mi este permisă o opinie,eu cred că este vorba de o criză profundă nu numai a jurnalismului scris ci a însusi cuvântului scris.Cât se mai citesc ziare?Dar cât se mai citesc cărti?Lumea se grăbeste într-un mod păgubitor si nu mai are timp pentru a savura tâlcul,dar si aroma(la propriu)a slovei tipărite.În ceeace priveste jurnalismul,o,,mână de ajutor,,pentru îndepărtarea cititorilor o dau uneori si ziaristii.As incrimina,de exemplu,unele situatii de cameleonism.Nu cunosc foarte multe cazuri,dar cele stiute sunt de notorietate.
    Multumesc,E.V.L.

  42. Intr-adevar D-l Ciutacu nu si-a pus cenusa in cap in prezentarea categorica a principalelor cauze pentru criza presei scrise. Toate cauzele insirate sunt temeinic argumentate.
    Dumnealui insa n-ar fi fost jurnalistul agresiv si transant, daca nu ne-ar fi aruncat drept momeala problema ‘implicarii politice a ziarelor’.Este un subiect de care cei mai multi jurnalisti se distanteaza ca sa nu fie acuzati de partizanat sau de simpatie politica. Poate, totusi, candva isi ia timp sa ne dezvaluie parerea dumnealui in aceasta problema, nu sa faca ‘filozofie’ ci sa vedem asumarea unei pareri intr-o problema controversata. Ii multumim anticipat!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.