Esti aici:
Prima pagină > News Flash > Fumători-ilegaliști; vânătoarea isterică de oameni cu țigara-n gură

Fumători-ilegaliști; vânătoarea isterică de oameni cu țigara-n gură

fumatKlaus Iohannis promulgă legea împotriva fumătorilor. Decizia vine la o singură zi după ce și Dacian Cioloș anunțase determinarea guvernului de a implementa rapid actul normativ. Părerea mea-i că legea e imbecilă, discriminatoriu și anticonstituțional. Dar nici nu mai contează, turma e veselă și mândră. Altfel, birturile (câte n-a închis încă ISU) vor falimenta, iar noi o să murim sănătoși. Nu mă interesează exemplele din țările civilizate. Le-am văzut cu ochii mei, nu în link-uri pe youtube, le-am și trăit pe pielea mea. Și nici povești cu sănătate și drame provocate de tutun. Le-am servit și pe alea.

Comentarii

comentarii

Similar Posts

44 thoughts on “Fumători-ilegaliști; vânătoarea isterică de oameni cu țigara-n gură

  1. Victore, textul cu barurile/cluburile/restaurantele care vor intra in faliment ca voi fumatorii nu veti mai consuma acolo sunt “fumate” in alte tari si s-au dovedit a fi mai efemere decat fumul de tigara.
    In Italia, Franta, Spania, Anglia isteria fumatorilor care se considerau discriminati a cam disparut. E momentul sa apara si in Romania.
    Dar pana la urma, ramane intrebari ca:: De ce eu, nefumator de 12 ani, sa inghit fumul tau de tigara? De ce sa-mi puta hainele a tutun pentru ca tu fumezi? De ce sa-mi pese ca tu nu mai ai voie sa fumezi in spatii inchise cand tie nu-ti pasa ca fumul tau de tigara ma deranjeaza?

  2. Da, cel puţin 80% dintre clienţii barurilor şi restaurantelor sunt fumători. În viaţa mea mai mulţi ani am fumat decât cei ca nefumător, dar nu strâmb din nas când cineva aprine o ţigară. La urma urmelor e şi o chestie de bun simţ. Chestia cu fumatul pasiv e o vrăjeală. Aşa că, normal, cu asta vor reuşi să pună pe butuci toate cârciumile! Există o singură chichiţă, anume e prevăzut în lege că se pot amenaja spaţii speciale pentru fumat, prevăzute cu dotări speciale. Acu’ dacă dotările alea speciale pretind cine ştie ce cheltuieli, nu mai e nicio speranţă. Şi dacă asta presupune să laşi berea pe masă şi să te duci cine ştie unde, mai bine bei berea aia acasă! 🙂

  3. N-am chef de dezbateri, mi-am expus de nu stiu cate ori argumentele. Ramane certitudinea ca pravaliile pierd minim doi clienti buni doar de la mine din familie. In rest, Dumnezeu cu mila! Noi putem sa stam la sprit si sa facem o masa buna si acasa

  4. L-am auzit chiar si pe Badea spunand idiotenia aia cu insuficienta contributia la sanatate a fumatorilor, de parca era agent de vanzari de asigurari de sanatate private. Poate ar trebui sa le aminteasca cineva radicalilor de azi ca eu, fumator, contribui la sanatate cu un procent urias din costul fiecarui pachet de tigari cumparat. Si contributia nu e pentru sanatatea mea, e pentru sanatatea tuturor, inclusiv a nefumatorilor. (Chiar! ce se intampla cu banii dati la sanatate din costul tigarilor?) Si da! E discriminare si un atentat la demnitatea mea. Nu iti imput eu hainele si nu te oblig sa-mi respiri fumul. dar, daca vreau sa beau o cafea la o carciuma si sunt fumator, ar fi civilizat sa mi se asigure posibilitatea sa si fumez o tigara, nu sa ma arunci in strada; sau, daca sunt fumator, la munca, de ce sa ma strecor pe langa ziduri, de parca, institutia la care lucrez (mai eficient, in multe cazuri, decat colegii nefumatori) , se delimiteaza de “obiceiurile mele proaste”, cand se putea gasi o solutie civilizata pentru toata lumea . Si cat le pasa acestor radicali din neamul lui Dabija de sanatatea mea, daca ma obliga sa fumez afara, indiferent de anotimp? Daca tot ne-am apucat, eu zic sa legiferam si interzicerea accesului in oricare loc public daca esti bolnav contagios (chiar gripa), eventual sa ti se ceara buletin de sanatate . Nici n-ar fi atat de aiurea. Si sunt destule tari, in care daca anunti ca ai gripa, stai cateva zile acasa, fara adeverinta medicala, numai sa nu-ti imbolnavesti colegii. De ce n-au inceput cu asta? Poate m-am saturat si eu sa-mi tuseasca nefumatorul guturanit in nas, numai ca nu vrea el “sa piarda la salariu”. Ce, Dumnezeu, e legal sa fumezi si atata vreme cat nu te oblig sa respiri acelasi aer cu mine, poate e dreptul meu sa fiu lasat in pace. Si vreau si eu o lege care sa interzica accesul in public a indivizilor care nu pot proba ca au un IQ mai mare de 100 si n-au adeverinta ca au urmat gradinita si cel putin 12 ani de scoala “la zi”. legile astea cu “interzisul”, fie ca se refera la fumat, ca asta, sau la opinii, ca Legea 217/2015, imi dau fiori… Urmeaza aia cu interzicerea dreptului de vot a pensionarilor? Eu zic, ca daca pensionarii sunt si fumatori, mai bine sa-i beleasca direct, ce sa ne mai incurcam? Nu i-am vazut atat de radicali si hotarati in privinta etnobotanicelor, sau cazinourilor de langa scoli. Si ar mai fi…

  5. Restaurantele aveau deja delimitate locurile de fumatori si nefumatori,pana si bodegile de la periferie.Pentru cei care vor sa vina cu hainele neafumate acasa exista genul de “autoseviri” unde te duci,mananci si pleci.Acum o sa fie perfect,o sa poata respira copiii isterici care fug printre clienti si deranjeaza pe toata lumea din jur.Nu conteaza ca vad acolo cetateni care beau sau baga in ei pana intra in spital,care au doua randuri de burti si ragaie.Fumatorii platesc deja mai mult la bugetul de stat prin acize mari pe pachetul de tigari.Pai,hai sa ii impozitam si pe aia care manaca dulciuri,pentru ca s-ar putea sa faca diabet si o sa plateasca statul tratamentul si pe aia care beau ciuco pentru ca sigur o sa faca pancreatita si pe aia care beau mai mult de o bere sau un pahar de vin ca o sa faca ciroza.Este absurd pentru ca se putea si altfel,.sa existe doua categorii de locatii:de fumatori si nefumatori.Asa cum era absurd sa fumezi numai pe terase, afara.Sa iasa afara cei care nu fumeaza ca ei vor aer”curat “vezi-doamne.In Amsterdam,in cafenele pe terasa ,nu te lasa sa fumezi,dar iti ofera droguri,Probabil ca asta se vrea si aici.De acum incolo o sa fim foarte sanatosi.Eu le propun in continuare sa iasa ei afara cand fumez eu ca sa nu inhaleze fumul.

  6. Victore,
    Eu am fumat 18 ani si aum aproape 12 ani m-am lasat. Mi se pare un obicei mizerabil. I
    ndiferent cat (credeti ca) contribuiti la asigurarile de sanatate nu e suficient.
    Nu este normal ca eu nefumator (“recovering addict”) sa inhalez fum doar pentru ca voua nu va pasa de cei din jur.
    Credeti ca vor da faliment crasmele din Romania? Imi este greu sa cred ca dupa ce acelasi lucru s-a intamplat in multe alte tari, voi inca mai iesiti cu sloganurile aste stupide?
    Nu veti mai merge in crasme? Pe bune? Cat timp? In mai putin de un an va veti duce din nou si va veti tarai afara din crasma, in ploaie, soare sau ninsoare si veti fuma zgribuliti sau transpirati alaturi de maturatori (eu am patit-o la Londra).

    @Valentina
    Ai foarte mare dreptate in privinta impozitarii dulciurilor (de fapt a produselor care au o concentratie de zaharuri prea ridicata). Si se va intampla mai curand decat te astepti sau iti doresti. Daca te uti la cele mai multe produse carbogazaoase (tip Cola) vei vedea ca au >10 mg de zahar la 100 de ml; este criminal. Ar trebui sa fie impozitate la greu.
    Acelasi lucru se va intampla si cu produsele in care se face excess de sare.
    Anunutul care apare la televizor cu moderatia consumului de grasimi, sare si dulciuri va fi reglementat, intr-un viitor nu foarte indepartat, prin impozite.

  7. Se pare că democrația este triumful prostiei. Se putea concepe o lege care să împace și capra și varza. Am fost și fumător.

  8. Stimate domnule Bigradu,porniti de la o ipoteza total gresita ca cineva ar vrea intentionat sa va afume,sa va intoxice.Pana acum era permis sa fumezi in restaurante,cafenele,pentru ca ma refer in mod special la ele.Daca legea intra in vigoare nu o sa va mai deranjeze nimeni,asa s-a intamplat si in trenuri de foarte mult timp.Sper sa va simtiti mult mai bine de acum incolo.Este foarte adevarat ca nimeni nu este obligat sa inhaleze fumul meu,dar cum puteti crede ca o sa fumam prin veceuri sau pe trotuare,dupa care dam o fuga,intram din nou si mai mancam ceva.Nu ne mai ducem,e simplu,nu e greu de inteles.Revin cu intrebarea,nu se putea reglementa in asa fel incat sa existe doua tipuri de locatii?Pentru alte comunitati-gay de exemplu exista foarte multa toleranta,mai ales in lumea civilizata pe care o amintiti.In Anglia despre care vorbiti cu atata entuziasm se iese pe branci de la atata bautaura.Ce dreak impozite sa reglementeze ce?O asemenea gandire ma duce cu gandul la “1984” a lui Orwell.Daca nu ati citit-o v-o recomand cu multa caldura,desi pana si acolo se fumau tigari “Victoria” si se bea gin “Victoria”.

  9. Dacă 30 000 de tineri au schimbat un guvern, câteva milioane de fumători n-ar putea schimba o lege aberantă? Eu spun că da. Fără ieşire în stradă, doar prin renunţarea la ţigări şi restaurante timp de 2 luni de zile. Nu vor reuşi toţi fumătorii, dar dacă un număr semnificativ ar achiesa la o asemenea grevă, eu spun că după o lună ar începe discuţiile pentru modificarea legii, în aşa fel încât să împace şi capra, şi varza. 80% din preţul unui pachet de ţigări reprezină partea statului… O grevă în domeniu nu ar trece neobservată.

    Referitor la mărirea contribuţiilor la asigurările sociale de sănătate pentru fumători, adusă în discuţie de unii nefumători, eu zic să se gândească mai bine şi să pună în balanţă câştigul statului din comerţul cu ţigări şi pierderea, dacă n-am mai fuma deloc. Pierzi sau câştigi? O Românie de nefumători ar fi o catastrofă pentru buget. Iar în privinţa sănătăţii oamenilor, eu am mari îndoieli cu privire la faptul că o ţigară ar fi mai nocivă decât o bomboană fabricată din sirop de zahăr şi învelită cu ciocolată. De carbogazoase nu mai vorbim.

    În concluzie, pentru ca statul să priceapă ce înseamnă consumul făcut de fumători pentru bugetul său, eu aş achiesa la o grevă a fumătorilor. Nu este nimic ilegal, având în vedere că nu se referă la o grevă în sensul prevederilor din Codul muncii, din contră, ar fi un îndemn la o viaţă sănătoasă, în acord cu principiile celor care militează pentru o viaţă fără vicii şi, nu în ultimul rând, cu Legea antifumat. Ideal ar fi ca cineva cu notorietate să dea startul şi facebook-ul să fie cu noi.

    P.S. Eu cred că partajarea spaţiului din restaurante pentru fumatori şi nefumători ar fi o măsură suficientă pentru … ocrotirea nefumătorilor.

  10. Se spune ca cei mai rai antifumatori sunt fostii fumatori…
    Ca sa lamurim : am fost intr-o carciuma in Italia unde nu se fuma… am “ras” repede pizza (buna, ce-i drept !) si-am plecat rapid; am fost in alta, mai “de cartier”, unde se fuma; am ras pizza, dar si doua beri aferente, la 2,50 euro. Personal, cred c-al doilea carciumar din Cizma a fost mai castigat… si eu, mai multumit !
    Apropo de fumat pasiv : e, ce deca timp, o delimitare intre carciumi in ce priveste fumatul (inteleg sa nu se fumeze in biblioteci… desi, p-acolo nu prea mai calca multa lume, si n-ar prea deranja:)); inteleg sa nu se fumeze la cinema, ca distorsioneaza… nu inteleg, insa, sa merg in carciuma, fie doar si la masa (unde, inevitabil, o cafea – cand sunt sofer – sau o bere – cand nu sunt – le includ pe nota de plata… pai, acu’, la ce dracu’ sa dau 6 RON p-o cafea, cand nu o insotesc de tigara !? Ce, suntem in benzinerie !? In cazul asta, catering, si cafea la birou ! Ca la mine in birou se va fuma chiar si-n ciuda lu’ Ciolos (am inteles, mare fumator)…
    Din toata mantucaraia, sigur crasmarii vor pierde…ca prin buda n-am chef sa mai fumez, am facut-o destul in buda liceului unde “m-am facut om”:)

  11. Aaa, si sa nu uit : “big”ule, cand dreacu’ te-am afumat eu pe tine, nene ?! Ca, in aproape orice carciuma sunt spatii delimitate (nu vorbesc de birturi rurale, acolo n-am mai fost de mult timp, nu stiu cum e… desi, banuiesc, p-acolo se va fuma in continuare, eventual “palmat”, langa soba)…Sau tu esti pe genul occtogenarilor din bancul ala : <>.
    Stai, bre, la nefumatori, si sa vezi ce bine si mult o sa traiesti:))

  12. Legea a fost ataca la CCR pe motiv de discriminare.
    O sa vedem daca e deloc, un pic sau profun discriminatorie 🙂

  13. @Daniel: ai capul plin de scrum. Cate crasme au spatii speciale pentru nefumatori? Cate din acele spatii au instalatii de absorbtie a fumului care sa functioneze la parametrii normali? Cate crasme sunt care-ti spun de la intrare ca acolo se fumeaza: in toata crasma?
    @fumatori: problema voastra nu este ca vreti sa ne “afumati” ci ca nu va pasa ca ne afumati.
    Din cate inteleg legea deja a stabilit spatii clare pentru fumatori si pentru nefumatori: fumatorii afara si nefumatorii inauntru.
    @Constantin: mi-as dori sa se faca o asemnea greva. Dar as pune multi bani la pariu ca nu se va intampla. In plus, daca nu fumezi doua luni si dupa aceea te apuci din nou de fumat, “you have shit for brains”.
    In sfarsit, de ce va consderati discriminati? Ca nu puteti fuma inauntrul unui restaurant? Dar eu ca nefumator, nu pot sa consider ca sanatatea mea este atacata de fumul vostru de tigara? Fumul vostru imi afecteaza petrecerea placuta a timpului liber; iar voua nu va pasa. De ce mi-ar pasa mie de voi ca sunteti trimisi sa fumati afara?

  14. @daniel: cei mai penibili in intoleranta lor isterica sunt fostii fumatori. Ai un exemplu elocvent in comentariile de la topicul asta

  15. Sper ca lumea e constienta ca majoritatea populatiei Romaniei (mai putin pruncii) fumeaza. Nu, nu e o statistica, doar o observatie. In atari conditii, ideea cu “in acest local se fumeaza” e o aberatie (sa-i zicem discriminare, ca tot se poarta), peste tot se va permite fumatul din cauza aratata mai sus. In ceea ce priveste cluburile si barurile, sa ma ierte mniezo, dar nu pot sa inteleg un FUMATOR care sta intr-o incinta care iti face ochii sa lacrimeze instantaneu. Iar cel mai suav e cand vrei sa mananci la un local si dai de mirosul ala acru, infect de fum impregnat pana si in fundatia restaurantului. Iar fumatorii nu se vor limita niciodata la o tigara daca au timp sa sudeze mai multe. Doua ore stau de vorba? Pai ce sa faca cu mainile in timpul asta… 🙂 ?

  16. @Bigradu

    Partajarea spaţiului pentru fumători şi nefumători este o măsură suficientă pentru rezolvarea problemei. Ce se întâmplă dacă mergi la restaurant cu prietenii şi unii sunt nefumători iar alţii fumători? SIMPLU: fumătorii merg în spaţiul pentru fumători iar nefumătorii în cel pentru nefumători. Dacă fumătorii vor să stea la masa nefumătorilor, atunci merg în spaţiul respectiv şi nu fumează. La fel şi nefumătorii: merg la fumători şi inhalează. Există libera alegere.

  17. Da , eu unul marturisesc ca sunt intolerant cu fumatul .Este o porcarie absoluta prin care un om isi cheltuie banii, sanatatea lui si a celor din jur. In Romania sunt o gramada de restaurante, pub’uri, cluburi ale caror aere conditionate deverseaza emanatiile fumatorilor in zone pietonale unde sunt copii , bebelusi,nefumatori care trebuie sa fie toleranti. Cica sa fumezein fata cladirilor.Se strange un ciorchine de fumatori in fata cladirii si incep sa duhaneasca.Tot fumul poate fi aspirat in interiorul cladirii unde muncesc nefumatori sau la etajele superioare unde locuiesc binenteles nefumatori care trebuie sa fie toleranti. In parc te asezi pe o banca, pe o banca alaturata vin 3 fumatori.Aproape invariabil fumul se duce la nefumator care trebuie sa fie tolerant si sa plece. Vrei sa dormi vara cu geamul deschis.Sub tine e o familie de fumatori care fumeaza si in casa cu copii.Dupa ce aerisesc tot fumul iti vine in casa prin geamul deschis.Trebuie sa fii tolerant si sa inchizi geamul. Esti la un concert.Langa tine fumatori.Trebuie sa-ti faci loc prin multime, sa pierzi poate un loc bun de vizionare totul pentru toleranta. Dragi fumatori nu va mai victimizati atat ca devine gretos.Adica tu , fumator iti creezi singur o dependenta si apoi daca nu esti lasat sa-ti satisfaci scarbosul obicei de a emite ‘noxe’ in nasul altora,zbieri ca esti discriminat.Dar va rog ,fac apel la toleranta la toti nefumatorii sa stati cu narile frematande sa si sa inhalati fumul emanat pe narile si gura fumatorilor.Altfel e evident, sunteti netoleranti si necivilizati.

  18. Nasol cum viciul asta scoate nesimtirea afarabdin oameni care altfel pareau decenti. Cum adica sa nu te intereseze exemplele din “tarile civilizate”? Daca fiul tau ar vrea sa-si duca viata in strainatate ai prefera sa aleaga Turcia sau orice tara din vestul Europei unde, sa vezi dicriminarea naibii, nu se fumeaza la restaurant?!

  19. @Constantin

    Imi este greu sa-mi imaginez o alternativa mai proasta. De ce sa te mai intalnesti cu prietentii daca ii pui sa stea in spatii diferite (chiar si din cand in cand)?

    Ce fel de prietenti sunt aia care isi afuma prietenii nefumatori? Adevarul este ca va doare in cur de nefumatori, prieteni sau neprieteni. Cati dintre voi isi intreaba comesenii sau pe cei de langa ei, daca ii deranjeaza fumul de tigara? Tu ai facut-o vreodata?

    In loc sa aduci argumente ridicole profumat, mai bine ai incerca sa te lasi de fumat. Eu am facut-o si au facut-o cea mai mare parte a prietenilor mei. Cei care nu s-au lasat de fumat inca incearca sa se lase sau atunci cand ne intalnim nu fumeaza; pentru ca sunt PRIETENI adevarati si pentru ca sunt bine EDUCATI.

    In privinta partajarii restaurantelor in spatii pentru nefumatori si spatii pentru fumatori, cea mai buna solutie este una singura si foarte simpla: cei care vor sa fumeze sa o faca afara si in asa fel incat fumul lor sa nu derajeze nefumatorii care trec pe langa ei.

  20. Este Ajun de Craciun si nu vreau sa va intristez spunandu-va ce li se intampla fumatorilor sau celor ce fumeaza pasiv stand langa ei.Atat spun astazi :NU_I BINE! Orice lege care apare contra fumatului este de salutat ,Pentru viciosi sa se faca spatii speciale ,elegante dar pe peretii carora sa fie postere cu statistici ,radiografii pulmonare ,tomografii cerebrale ,picioare amputate etc, a fumatorilor cronici.Mai bine un vin decat o tigara.
    Tuturor va doresc un Craciun Fericit si un An Nou plin de impliniri alaturi de cei dragi voua .

  21. Victore,de ce sunt suparati asa de rau tot ei.Le pune cineva pistol ul la cap si ii obliga sa fumeze? Stimati cetateni indignati,NU FUMATI!,Fumatul e de porc,am inteles.Partea buna e ca te poti lasa la un moment dat,prostia este vesnica,asta nu trece.Radiografii pentru cretinitate nu se pot face si nici vaccin in cap.

  22. Mama, ce s-au incalzit unii! Cred ca asteptau de mult un subiect asa de simplu, sa-si expuna si ei ideile! Simple si sigure! Ce-i iubesc eu pe astia siguri de ceva in lumea asta plutitoare in ape tulburi! Am inteles: si-au luat carciumile inapoi, sa le fie de bine si sa se bucure de aerul sanatos si nepoluat de tabac! O sa ne facem si noi carciumile noastre, care vor fi, aproape imediat, invadate de nefumatori…si o sa reinceapa balciul! La inceput toate localurile erau pentru fumatori; daca nu fumai, bravo tie! Mi se pare cam mult, intr-o discutie dintre oameni civilizati, imperativul “lasati-va de fumat!” M-am lasat si eu de cateva ori, ce mare lucru?! In perioada aia nu m-am purtat deloc ca un frustrat isteric, ceea ce ma face sa cred ca, la fel ca alcoolicii, cand ai fumat odata, ramai fumator toata viata. Asa ca acum sunt de acord cu toata lumea: fumatul e cahh! Da si ce daca?! Totusi, cum ramane cu drepturile omului (fumator)? Daca eu nu te incomodez pe tine, nefumator (si e treaba carciumarului incasator sa aiba grija asta), ce dracu’, te stilizeaza pe tine grija?!

  23. “bigule”, daca incepem cu jigniri, tata, mi-e ca iti imbogatesc vocabularul… dar n-ar fi “fair” pentru gazda noastra !
    Spre deosebire de tine, neica, am capu’ plin cu ce trebuie, nu cu nutret de vaci (fan, ca sa inteleaga si astia ca tine, netrecuti pe la coada animalului respectiv !)… precum vezi, tolerez si prostia, cat timp nu ma afecteaza (ma amuza, insa, s-o isc, s-o provoc…as vrea sa-i vad limitele; desi, pare nelimitata)
    Exprimam doar o opinie, “bigule”… atat ! ca, de cand e carciuma-carciuma (si nu ateneu), acolo s-a fumat ! Chiar si mahoarca d-aia puturoasa (Marasesti, Carpati, Bucegi… pentru cunoscatori) , nu d-astea cu “E”-uri din zilele noastre… E pudibonzerie libidinoasa cum ca “in UE e altfel”; am explicat mai sus : merg si-a doua oara acolo unde ma simt bine ! La “Mec”, de exemplu, merg doar din obligatie, cu fie-mea, anual, de ziua ei…. Si nu beau nici cafea, nici bere – iau pentru acasa, sa le pot savura…
    Da’ duceti-va, bre, la cofetarie, daca va pute atat de tare fumul de tigara din carciuma ! c-asa, nici maneaua din difuzoare nu e pe placu’ tuturor – si n-au interzis astia, prin lege, ascultatu’ de “Salam” in crasma !
    Ca pe vremea mea (haaaat, demult in timp), si, probabil si-acum, in Carul cu Bere e cu “nefumatori” pe motiv de “picturi pe pereti”, am inteles… dar, dupa o iesire d-aia cu prietenii (cam toti fumatori, e drept) acolo, mi-a ajuns, si n-am mai calcat in “locatie” cata durat facultatea… Asa, probabil, s-o pune problema si d-acum-nainte : ce sa caut sa beau berea in pauzele dintre fumat, cand pot s-o beau, linistit, in spatii nepublice ?!
    E mega-amuzant, totusi, ca si proprietarul d-aci se mira de ce-a putut sa iste articolul lui:)) legatura intre fumat si Craciun, in acelasi comentariu, in doua propozitii…Tare ! Fericiti, cum ar veni, nefumatorii, ca a lor e imparatia cerurilor:))
    E de citit cu markeru’ ce spun cate unii. Si, asa, “obiectiv”, revin la ce sustine bigradu : ca-l afecteaza fumul meu ! Da’ si pe mine ma poate afecta, emotional, sa zicem, la mesele vecine, fata cuiva (nu dau nume, dar stiu cazuri); nu-mi place, nu revin ! Las p-altii sa se “savureze” singuri, treaba lor !
    Concluzie : Bigule, eu de fumat, poate, o sa ma las candva (eventual, pe lumea asta; ca “dincolo”, cica, e ca-n spatiile publice, doar pentru nefumatori), da’ unora “ideile” astea n-or sa va treaca niciodata, bre:))) C-are grija “stapanirea” sa va dea de lucru, sa va tina ocupati !

  24. Sambata am fost la ziua unui prieten. Si-a serbat-o la restaurant, intr-o sala in care am fost 18 persoane: 12 fumatori si 6 nefumatori. Concluzii:
    1. Nimeni dintre fumatori nu a mimat macar ca i-ar pasa de nefumatori.
    2. Unii fumatori mai ieseau afara sa fumeze. I-am intrebat de ce nu fumeaza, ca ceilalti, in interior. Mi-au spus ca era prea mult fum.
    3. Dupa 2 ore si pe mine si pe sotia mea a inceput sa ne usture ochii.
    4. Cand am ajuns acasa am pus toate hainele la spalat: duhneau a fum de tigara.
    5. In acea sala a restaurantului, singura modalitate de evacure a fumului era deschiderea geamurilor (apropos de cometariul lui @Un Sceptic Revoltat si responsabilitatea carciumarului de a evacua fumul).
    Acum, Victore, cine e penibil? Eu fost fumator care se opune fumatului sau fumatorii pe care ii doare la basca de cei de langa ei?

  25. @Valentina ai un argument beton.Si logica e la fel.
    @Un Sceptic Vad ca tu te isterizzezi.Legea inca nu se alica si pana va fi intradevar implementata in Romania vor apare colonii permanente pe Marte.

  26. Chiar ca devine balamuc tema asta:))) Sa particip, zic, ca e misto sa vezi pana unde duce…
    Citesc argumente de la nefumatori… ma ia capu’ ! Auzi la ei, fumu’ ii intra in dormitor si-i afecteaza copii (“Demostene”, n-o fi, bre, tigara de dupa de la vreo amanta, si nu stii cum sa-i spui nevestii !? Zic, nu dau cu paru’:))
    In rest, are dreptate “Scepticul” : multi nevorbiti p-aici, altfel cu “drepturile omului” in gura toata ziua… Banuiesc ca si la d-alea gay, tot asa intoleranti, antevorbitorii in cauza… desi, Coana Europa o sa ne-o vare si p-asta undeva, curand, cu localuri pe preferinte sexuale… si-acolo, conform legii d-acu’, nefumatoru’ sta inauntru, iar fumatorul iese…ca sa nu fie discriminare, zic:))
    (PS : Am inteles de ce e bigu’ total antifumat; a marturisit : e fost fumator ! Cum ar veni, saliveaza la o “Maraseasca”, ceva, daca vede la masa vecina:))) Pai, spuneti bre asa, sa stim cum sta treaba, si nu ne mai aburiti cu “argumente”…Ca maine-poimaine, mi se pune-n carca si gaura din stratu’ de ozon, si disparitia punguinului cu barbison… De ma las de fumat pe motive ecologice, sa-i protejez habitatu’ lu’ nefumatoru’:)

  27. @demostene: greu de tot cu gramatica
    @bigradu: umbla si tu prin crasme ceva mai spalate. esti ridicol, ceea ce-i mai rau decat penibil

  28. Bre Daniel,
    Vrei sa spui ca nu sunt cupluri care au copii si care fumeaza in casa?Ti se pare o mare intoleranta ca-i consider niste tampiti?Totusi cred ca ai inteles altceva .
    Oricum n-ai venit cu niciun argument ci doar incerci fara prea multa dibacie sa arunci in derizoriu discutia.Probabil ti se pare ca esti si plin de umor.
    Sayonara!

  29. dati-i o tigara lu’ marele radu ca face mai urat ca-n reclamele de la snickers.
    legea e de cacao da’ e viata si dupa. mie mi-a luat vreo 2 ani sa ma obisnuiesc cu iesitul afara la fumat. si pe unde sunt nu pot fuma nici in casa, o iau rana detectoarele de fum… mai vin in vizita de sarbatori pe acasa (adica in romania) si stau cu berea in fata in carciuma, da vad ca se strica treaba si pe aici ca tuseste nefumatoru’ care sta in zona de fumatori.

    in rest, pentru pasionati, mai ales pentru aia de imi fac mie un bine si ma ajuta sa traiesc mai mult:

    Apart from public health concerns, the Nazis were heavily influenced by ideology;[28] specifically, the movement was influenced by concepts of racial hygiene and bodily purity.[46] Nazi leaders believed that it was wrong for the master race to smoke[28] and that tobacco consumption was equal to “racial degeneracy”.[47] The Nazis viewed tobacco as a “genetic poison”.[46] Racial hygienists opposed tobacco use, fearing that it would “corrupt” the “German germ plasm”.[48] Nazi anti-tobacco activists often tried to depict tobacco as a vice of the degenerate Negroes.[46]

    https://en.wikipedia.org/wiki/Anti-tobacco_movement_in_Nazi_Germany

  30. Este o lege discriminatorie, in primul rand eu ca fumator pe timp de iarna sunt obligat sa ma ridic de la masa si sa ma duc afara sa fumez, ok inteleg sanatatea celorlalti dar de sanatatea mea cine se ingrijeste ca eu poate ma imbolnavesc ca ies in frig sa fumez.

  31. D-le Demostene, tema e derizorie, bre, da’ se agita unii ca berea-n halba de plastic.
    Uite, eu fumez in casa, dar doar intr-o camera (unde fie-mea nu prea intra, ca e birou (inteleg, de la d-astia ca tine ca sunt iresponsabil, sau ceva, ca se duce fumul prin pereti.. sau prin inductie..
    La cum te exprimasei tu, parea ca fumu’ vine de la tigara fumata pe banca din fata blocului; si vedeam nori de fum ca-n desenele cu tom si Jerry…
    Sa vorbim, totusi, pedant, pe teme d-astea ?! Poate d-l Demostene, sau Bigradu pot sa dizerteze si despre cresterea furnicii cu coada – pe mine ma ia rasu’, in cazuri d-astea… nu c-as fi tare amuzant (mi s-a spus, mai sus), dar mi-as jigni inteligenta sa vin cu argumente serioase pe o tema fasaita ! Bun, o sa fumez afara, cand e cu spatii publice, si, vorba poetului anonim : “‘oi muri cand mi-o fi randu'”
    (Doresc, totusi, antifumatorilor vocali d-aici sa traiasca bine 1.000 de ani.. asta, asa, spre impacare, ca altfel n-am cum sa-i ajut:))

  32. Hai, c-am trecut si pe la Casa aia de zice bigradu (virtual, ca in Bucuresti vin doar cu treaba, si plec repede:)); daca aia e locatie dupa care sa pui hainele in masina de spalat, atunci, zic, patronu’ poate sa mareasca preturile, sa mai selecteze clientela, sa nu mai intre toti fumatorii, la o cafea si-un Pepsi:))
    La mine in urbe, in locatii d-alea, miroase a trandafiri, bre, big-ule ! Crede-ma, iti dezvalui locatia aia, daca vrei… si e mai ieftin ca in Casa Doina, garantat ! Iar asta cu mirosu’ de trandafiri, dupa ce-mi beau cafeaua (bineinteles, cu garnitura de doua tigari, fumate “inside”)… Nasol, Bucurestiul asta, nu-mi pare rau c-am plecat acum multi ani ! E mai bine la mine in urbe… Desi, pe vremea mea, in Capitala nu se punea problema nici de spatii separate fumatori-nefumatori… E clar, am imbatranit, nu-mi mai inteleg mediul inconjurator:)))

  33. Era salonul de la demisol.
    Daca te uiti la poza pe care ai postat-o, tu esti napadit/inconjurat de fum. Esti imun.
    Apropos, pentru fumatorii discriminati: nu vi s-a intamplat niciodata ca atunci cand va aprindeti o tigara, sa nu fiti atenti si sa va intre fumul in ochi? Cam asa este, permanet, pentru cei care sunt nefumatori si trebuie sa va suporte fumatul.

  34. Ba da,ni s-a intamplat sa ne intre fum in ochi si chiar a fost misto.Nu intelegi ca ne place fumul,doar ai fumat si tu.Altfel am fuma porcarii de alea de nu scot fum.Tocmai asta e ideea,fumul.Asta nu inseamna ca trebuie sa iti placa si tie,NU E OBLIGATORIU.Daca va ustura ochii iesiti afara la aer “curat”,v-as recomanda centrul orasului pentru plimbare-zona Universitatii,acolo e cel mai pur aer de pe planeta,au descoperit si cercetatorii britanici.

  35. Cata polemica degeaba !!
    Care cu “aeru’ conditionat” stricat de fumatori, care cu “discriminarea” catre aceeasi categorie….
    Tocmai de asomaram porcu’, in loc sa-i dam la jugulara cu cutitu’; tocmai ce numaram cainii de la stana, sa nu fie ursu’ in minoritate…Ramasese doar asta., cu fumatu”; bine ca s-a rezolvat, ma simt mai linistit:))
    Tara asta are probleme, e clar; n-avem toti, da’ multi sunt “pe carare”…
    D-aia, deci, altele, serioase, trec nevazute : c-aveau treaba nefumatorii cu fumatorii ?! Inteleg, pana la urma, sa se scoata fumatu’ din locata unde fuse bigradu (la demisol); da’ primul bar / club de rockeri – ca tot uitaram de “Colectiv” – in care nu se va fuma o da, sigur-singurel in farmacie sau sala de table pentru nefumatori, ca nu vad concert rock fara “atmosfera”…poate-am imbatranit eu, da’ nu vad sa ne intoarcem la d-alea din Polivalenta, cu fumat in bude (sau palmat, pe sub bancute)
    Ma miram, oarecum, de ce n-a rezolvat-o bassescu si p-asta, cand avea de toate – Guvern, Parlament…Da’, banuiesc, omu’ a gandit-o personal : garnitura la whisky e, se stie, o tigara “sanatoasa”:))
    Ca sa concluzionam, ca mai urmeaza si-alte subiecte : sunt fumator, dar nu ma simt discriminat deloc; pur si simplu o sa le las placerea carciumilor doar alora de mai vor sa intre in ele…Pana la vara, cand s-or deschide terasele, mancam si bem acasa ! Ca, sper, la terasa nu-l mai face fumul meu sa planga pe d-l bigradu… Desi, recunosc, n-am citit legea, pare, “de pe net”, ca peste tot e loc public…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.