Esti aici:
Prima pagină > News Flash > Cine plătește isteria antifumători? Dar berea neagră a aleșilor noștri?

Cine plătește isteria antifumători? Dar berea neagră a aleșilor noștri?

Nu e nici un secret că sunt fumător. Și că mă deranjează înfiorător campania isterică (poreclită) antifumat din România și adoptarea celei mai restrictive legislații din Europa în domeniu. Motiv pentru care, de la momentul T0 al intrării în vigoare a vânătorii de fumători, nu mai calc, cu excepția obligațiilor de neferuzat, în locante unde nu pot fuma la șpriț. Eu economisesc niște bani, ei – cârciumarii – scapă de niște mese de nerefuzat în condiții normale de economie de piață funcțională. Și mi se plâng că, în timp ce Austria a dat drumul fumatului (selectiv) în prăvălii, la noi, de când s-a pus mira pe fumat, s-au umplut de familii cu copii zgomotoși care consumă o pizza la patru tacâmuri și câteva limonade obosite. În week-end am fost la o nuntă. Frumoasă și prilej de bucurie pentru actori și familiile lor, dileală totală pentru noi, zebrele. Că oamenii am înțeles că nu mai fumează. Nici măcar electronice, care mie nu-mi plac, iar pe Raed Arafat îl scot din minți. Evident, cunosc (inclusiv, din nefericire, din familie) consecințele fumatului și nu mă apuc să instig lumea să tragă ca apucata din țigară sau din muștiucul ăla bizar. N-am vocație de avocat al cauzelor aproape pierdute, dar nici nu accept să fiu luat de prost, exploatat (prin taxele pe viciu pe care îmi asum să le plătesc) și tratat ca un lepros că unii au avut revelații târzii că le miros subit hainele din cauza mea. Așa că am curiozități. Una dintre ele e să aflu cine susține (și din ce bani) campania scelerată antifumători. Pentru că a te lupta, cu mare succes, după cât se vede cu ochiul liber, cu bugetele, lobby-ul și influența politică a producătorilor /vânzătorilor de țigări și derivate înseamnă cheltuială, nu glumă. Când îmi propun ceva, sunt pe cât de căpos, pe atât de răzbătăror…

Înțeleg că un soi de vetor al agitației publice pe această temă este directorul proiectului “Iniţiativa 2035 – Fără Tutun”, Ramona Brad. Cot la cot, în paralel sau împreună cu organismul colectiv numit pompos Coaliția România Respiră. Ambele folosesc copios imaginea și zbaterile unor importanți vectori de imagine, influenceri cum le zice romgleza asta de baltă la modă în România zilelor noastre. Inițiativele asociative sunt minunate, dar, dincolo de transparența cheltuielilor pe care le fac (și pe care actuala putere e incapabilă s-o statueze), politicos și legal e să și fie înregistrate legal. Or, din nefericire, ori nu există nici o asociație sau fundație înregistrată sub numele “2035 fără tutun” sau “Coaliția România Respiră”, ori am îmbătrânit eu și nu mai știu să caut. Dar puteți voi verifica online aici și, dacă bat câmpii, ziceți-mi de la obraz. Eu am găsit doar o rezervare de nume pentru “2035 România sănătoasă”. Așa că m-am dus către persoana fizică Ramona Brad. Primul rezultat întors de google duce la firma Clearpoint. Care, în situațiile financiare raportate la Finanțe pe fiecare din ultimii 3 ani, declară câte un singur angajat. Pe site-ul companiei, înainte să-l bage în renovare, apărea o echipă de trei persoane, dar nu ne luăm din atât, că poate o fi pe bază de colaborări voluntare sau fără carte de muncă.

Primul mare suținător în Parlament al lobby-ului antifumători a fost Aurelia Cristea, deputat PSD de Cluj la acea vreme, care dorea să candideze Primăria Cluj. A reșapat, din lipsă de imaginație, vechiul proiect de lege inițiat de Manuela Mitrea și, pe fondul emoției generale pe care a produs-o incendiul tragic din clubul Colectiv, a împins brusc în dezbatere propunerea legislativă. A primit instantaneau sprijinul activiștilor în domeniu, reuniți atunci sub aripa altei inițiative civice, “Coaliția România Respiră” (de asemenea, fără personalitate juridică). Josnicia supremă a fost folosirea de tragedie, invocându-se în comunicatul oficial că nenorocirea nu ar fi avut loc dacă fumatul nu ar fi fost permis în club. Evident, cercetarea penală a demonstrat că nu a existat nici o legătură între țigări și incendiu, dar de ce să lăsăm un adevăr neplăcut să strice o știre (campanie) bună? Ulterior, după ce Aurelia Cristea și visele ei de mărire au devenit istorie, a început cultivarea unui alt grup de parlamentari care să susțină campania vehementă și interesele ei. Între altele, printr-o excursie organizată pentru un grup de aleși români la Dublin, capitala Irlandei, țara campioană în lupta împotriva fumatului. Unde, spre exemplu, eu, familia mea și prietenii mei am fumat, legal, în berării, în locurile special amenajate, care în România sunt interzise prin lege. Cine a plătit deplasarea? Poate răspund sau și-o trec în declarațiile de interese Rareș-Tudor Pop, deputat USR, Emanuel Dumitru Ungureanu, deputat USR, Petru Movilă, deputat PMP, Pavel Popescu, deputat PNL, Emanuel Gabriel Botnariu, senator PSD, Lucian Romașcanu, senator PSD. Sau poate-i întreabă ANI…

Deocamdată, atât, însă promit că revin. Inclusiv cu interpelări (cvasi)identice ale grupului de lobby-ști parlamentari și cu inițiative legislative dedicate; și cu finanțatori, și beneficiari ai poveștii ăsteia sulfuroase. Pentru că vreau și pentru că pot…

Comentarii

comentarii

Similar Posts

27 thoughts on “Cine plătește isteria antifumători? Dar berea neagră a aleșilor noștri?

  1. Daca ne lasam de fumat le moare astora pib-ul da ai dreaq daca recunoaste vreunu…

  2. Eu merg pe o cronologie, fie că deranjează, fie că nu deranjează, pas cu pas:

    Pas 1 – Apare o chestie în străinezia, cum e asta cu anti-fumatul.
    Pas 2 – Neaoșii din România, vrând să se bage în seamă și să se creadă la nivelul presupus înalt printre exotici, zic și aceștia că sunt deranjați de fumători… pfua, și ce tare bine ar fi dacă cei din străinezia îi bagă în seamă…
    Pas 3 – La un moment dat, străinezia îi aude și pe neaoșii din România, doritori să fie băgați în seamă de străini. Se face tocmeală…
    Pas 4 – Lobby, ONG-uri, organizații, front-uri șamd. susținute și prezentate de străinezi și neaoșii xenofili bucuroși că se simt superiori printre semenii lor.

    Concluzie: xenofilia este o boală psihică și patriotism contra cost, pentru cine dă banul și face lobby cu bănet.

    Ca la noi, la nimeni.

  3. Victor,
    Interzicerea fumatului in locurile publice este unul din cele mai bune lucruri facute din 1990 incoace.
    Faptul ca te intereseaza cine finanteaza aceasta campanie este foarte bine. E bine sa aflam si noi. Poate contribui si eu la aceasta campanie, pentru ca cred in mod sincer in nocivitatea fumatului atat pentru fumator dar, mai ales, pentru nefumatori. Sunt convins ca pot convinge multi din prietenii mei sa contribuie la aceasta campanie.
    In privinta lui Raed Arafat: are mare dreptate cu privire la tigarile electronice. Ar trebui interzise si astea.
    PS. Am fumat timp de 18 ani. M-am lasat de fumat acum 14 ani si este unul din cele mai bune lucruri pe care le-am facut.

  4. Probleme nu e doar ca bata asta sparge capul fumatorilor (deshi daca esti fumataor asta poate fi o problem cu adevarat) .

    Probleme e ca acesiasi bata acelashi mecanism ticalos shi monstruos o sa fie folosit sa ne rupa noua spatele.

    Ori abia asta devine problema noastra a tuturor.

  5. pai cauta-i si finanteaza-i si tu. poate nu le ajung banii de la pharma si mai au niste parlamentari de plimbat 🙂
    ferice de tine cu lasatul

  6. Foarte amuzant. Ca sa pastrez aceeasi nota cu tine, nu cumva esti vreun acoperit pe statul de plata al producatorilor de tutun?

  7. nu pastrezi nici o nota; cu nimeni. eu sunt fumator; la mine acasa si-n locantele care stiu cum sa-si pastreze clientii buni. si persoana fizica platitoare la tva. prestator la privat. daca nu m-au luat securistii, macar cu tutunarii sa ma inhaitez. domnii de la Dublin sunt parlamentari. platiti de la buget si obligati sa depuna declaratii de interese. nici unul n-a mentionat acolo amabila arentie din Irlanda. pe vremuri, ANI facea dosare penale pentru asta. de cand l-a luat statu’ de drept pe Giumbix, s-a relaxat treaba

  8. nu sunt fumătoare dar nu sunt de acord cu legea anti-fumat.
    eu nu merg în pub-uri dar vreau ca oamenii care fumează să poată avea localuri pentru fumători / mi se pare tare ciudat să vezi că fumătorii trebuie să-și bea berea sau paharul de vin în fața localului. nu-mi place această imagine.
    în occident sunt localuri dedicate fumătorilor.
    legea anti-fumat mi se pare că umilește oamenii care sunt fumători.

  9. Stai sa vezi cum e in Moldova, aia chiar s-au dilit de tot, de exemplu la piscina Prezident din Chisinau (in aer liber) trebuie sa mergi in parcare ca sa fumezi. La fel la Stejaris (20 km de Chisinau) cu ditamai terasa e loc special de fumat. Sa nu mai vb de vestitul restaurant Pegas unde nu se fumeaza pe terasa…

  10. Pai si fratii moldoveni pare ca s-au inspirat de la aceeasi “muza”. In pozele din articol, in afara de vajnicii nostri parlamentari bautori de bere neagra, mi se pare ca este si o delegatie semnificativa de politicieni moldoveni

  11. Domnule Ciutacu, vedem cu toții că sub mantia unei indignări false asupra efectelor benefice ale acestor inițiative legislative, pe dumneavoastră vă interesează foarte mult banii. Chiar aveți o problemă cu această temă.
    V-ați gândit că nu toată lumea trăiește într-o bulă ca a dumneavoastră unde chiar și jurnalismul e corupt? Unde jurnalismul onest este călcat în picioare de bani?
    Dacă nu v-ați gândit, poate ar trebui să începeți să o faceți.
    V-ați gândit că Unele inițiative sau unele finanțări poate au interes de a proteja sănătatea publică? Dar e de înțeles dacă nu v-ați gândit,. Totuși, vă invit să mai iesiți din bulă, noi vă vom explica exact cum e să te intereseze binele colectiv. E mai fain.
    Un student la farmacie.

  12. Ce are Romania de castigat daca se abroga recent- introdusele restrictii privind fumatul? Ce are de pierdut?

  13. m-am gandit ca eu nu m-as da pe mana ta la farmacie. pentru ca habar n-ai pe ce lume traiesti, dar reciti ca papagalul texte prefacbricate

  14. Eu am foarte mare habar pe ce lume trăiesc, nu trebuie să vă faceți griji în privința mea.
    Eu vă primesc oricum în farmacie, că mă comport la fel cu toți pacienții, nu fac discriminări.

  15. Dle. Ciutacu, va garantez ca in spatele Legii de interzicere a fumatului in spatii publice inchise si in locurile de joaca exterioare (una dintre cele mai bune legi pentru sanatatea romanilor) nu se afla nicio oculta financiara, nicio flacara violet si nici vreun alt interes altul decat sa ne insanatosim si noi ca natie. Iar daca asta va cade prost la stomacul jurnalistic, sa ne fie cu iertare dar mai bine sa va indreptati simtul justitiar catre alte domenii unde chiar exista mafie si unde determinarea dvs. chiar poate ajuta.

  16. sunt absolut convins. totu-i din grija pentru sanatatea noastra. si din efortul benevol al celor care ne vindeca.
    altfel, merci pentru sfaturi, da’ nu servesc. cat despre efortul justitiar, dincolo de arhiva online disponibila la un singur click, sunt absolut convins ca doar inspiratia divina i-a facut pe niste parlamentari, multicei, sa depuna interpelari identice. cred ca berea Guiness a avut un efect miraculos

  17. Înțeleg așa :
    Un fumător care știe că fumatul e rău, că omoară și că probabil o să se înece de cancer la bătrânețe (doamne ferește) vede niște campanii care încearcă să protejeze oamenii de ceea ce el știe că este drog, viciu și inutilitate, dar nu-i convine.
    Că-l deranjează în alveolele pulmonare faptul că trebuie să se deplaseze 2 metri ca să fumeze afară.
    Prin urmare atacuri gratuite la adresa unor organizații (Coaliția România Respiră are membrii listați) de bun simț, care fac un lucru de bun simț și cu despre care chiar fumătorul autor știe că este bun.
    Dar grija lui sunt banii.
    In loc să aprecieze legislația de calitate (rara avis) sau implementarea bună (și mai rar) fumătorul se îneacă în cine finanțează.
    Ce să zic, e perfect logic.

  18. Aveam ceva așteptări în ceea ce privește scrierea corectă a articolelor și comentariilor de la dumneavoastră sau de la un jurnalist “profesionist”! Trecând peste calitatea gramaticală a comentariilor și a articolelor am mai observat ca articolul acesta seamănă izbitor cu ce spunea domnul Hoandră! Mare grijă să nu fiți acuzat de plagiat! Ar fi chiar păcat! Cât despre legea antifumat ma bucur din suflet ca exista și oamenii din afara domeniului sănătății care se preocupa de sănătatea publică!

  19. la mai bine de doua zile de la publicare, au aparut subit comantatorii indignat-interesati. care posteaza de pe IP-uri din aceeasi familie 🙂
    e bine, am atins coarda sensibila a oengismului, voi continua

  20. Ma consider fumator dar pe drumul schimbarii si va zic asa: sunt total de acord cu legea anti-fumat, pentru Romania sanatoasa incepand cu schimbare pesonala, sa schimbam toata Romania!

  21. hai, bre, sunteti pe vechi, schimbati IP-urile, pe bune! va banez clasa asta de IP si raman fara comentarii. asa va invata pe voi la Coalitie?
    data viitoare, zi si tu ca esti Jamal, ca Ahmad cu ma convinge :)))))

  22. Tare as fi curios cine susține ONGistii ăștia de profesie, care ne fac bine cu forța. Ca eu daca nu muncesc nu mănânc. Poate mă fac și eu ONGist daca se plătește bine!

  23. @Arkan: nu mi se pare corecta abordarea dumneavoastră! Și eu mănânc multe savarine, nu trebuie sa fiu pus la zid pentru asta. Sa vă luați de doamna doar pentru că îi place zaharul e ca și cum v-ați lua de cineva doar pentru că e fumător!

  24. @RalucaP: aveti perfecta dreptate. In ceea ce priveste savarinele, haideti sa ii asteptam pe activistii anti-zahar sa vedem ce parere au (cred ca au inceput deja activitatea si pe la noi). Vor urma activistii anti-sare, anti-branza si, bineinteles, anti-sex. Si gata, o sa murim sanatosi

  25. Pe mine ma enerveaza ipocrizia “campaniotilor” anti-fumat. De ce iarna unele localuri isi trag cort peste terasa, unde se poate consuma si fuma in acelasi timp? CORTUL nu e spatiu inchis? De ce intr-un local, unii trag cu AIQOSU’, in timp ce eu trebuie sa ies in strada ca sa pot fuma? Alt caz, la mine in Oradea, pe Centru, intr-un local, n-am sa-i dau numele, unde se aduna de obicei musulmani, trag din narghilea la greu. Fumul scos din porcariile alea nu e la fel de daunator ca si fumul produs de tigara mea?

  26. Tara asta se va prabusi sub greutatea ipocriziei ce o apasa. Pai, daca fumatul nu-i ilegal, daca platesc accize uriase statului, pe niste produse vandute legal la pravaliile tarisoarei, daca nu s-a semnalat niciun caz de crima, viol, sau alte violente pe motiv de exces sau lipsa de tutun, daca, inca, n-a fost dovedita nicio legatura intre abuzul in serviciu si nici in coruptia medicilor (acum, de, cand “s-a bagat Kent” in orice dugheana), ce mai chichirez galceava?! Tampenia aia cu sanatatea fumatorilor e fumata (!!!), adica, ma scoti la minus douazeci de grade sa fumez afara si te fute grija de sanatatea mea?! Ma lasi?! Sa nu mai vorbim de discriminare si de dreptul la demnitate (scoaterea fumatorilor pe trotuare, in afara institutiilor, vezi Omilogic – cu coruptia au probleme, desi chestia fumatului au rezolvat-o!)…Daca e interesat cineva de sanatatea publica, de ce nu interzic ei alcoolul, taiatul padurilor, masinile Diesel, motoarele superextra poluante, profesorii abuzivi, parintii idioti si conceptia daca ai IQ sub 80, gen?! Cand industria farmaceutica mare castiga enorm din produse care inlocuiesc tigarile, te “ajuta” sa te lasi, sau iti alunga anxietatea data de lipsa tutunului, incepi sa te gandesti ca ei sunt aia care au inceput…, adica, pregatesc ei ceva “in loc de”. Pe de alta parte, in tara cu masuri draconice antifumat, subventiile pentru plantatiile de tutun se dau fara conditii, in timp ce alea pentru rosii pun niste conditionari absurde…
    P.S. Cand ii vezi pe apostolii “vietii sanatoase”, majoritatea hastagioti si tefelei, te intrebi de ce au pierdut ocazia sa ceara ca fumatul sa fie introdus in codul penal, ca tot si-au scos ei copiii la minus grade sa muie pesedeul (gazele jandarmilor or fi in aceeasi categorie, sau, pentru o cauza “democrata” merita riscul?!)…
    PSS Cel mai mult ma enerveaza aia care ditirambeaza impotriva fumatului ca ei s-au lasat si ce bine e, la fel cu aia care povestesc ce cafteli si-au incasat ei de la babaci si ce bine a fost ca au devenit “oameni”. Si pentru ca legea aia idioata m-a enervat peste masura, m-am lasat, din nou, de vreo trei ani, dar, ma enervez in continuare. Poate gasesc ceva la farmacie…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.