Esti aici:
Prima pagină > Blog > Ce-i place geniului > Vreau o ţară ca afară! (guestpost)

Vreau o ţară ca afară! (guestpost)

Cornel Ilie, VUNK

Asta este vorba pe care fiecare roman, din cele 22 de milioane din tara plus alte milioane de emigranti, a gandit-o sau a spus-o cel putin o data. Cei mai multi o gandesc si o simt in fiecare zi, cel putin o data pe zi. Si noi suntem unii dintre ei. 

Nu este o revolta, o frustrare sau un manifest, este o hotarare, pe care trebuie sa o luam fiecare dintre noi. Vrem sa stie tot romanul ca o tara este condusa, ingrijita si imbunatatita de oameni, nu de functiile pe care le ocupa ei. Trebuie sa fim si noi „ca afara” si schimbarea trebuie sa inceapa de la fiecare din noi, din propria sufragerie. O tara nu se schimba, pana nu se schimba si oamenii care pot sa o faca.  Si acestia nu sunt politicienii, ministrii sau primarii, ei n-o vor face niciodata. Noi, cei care i-am ales, acum ar trebui sa-i ignoram si sa nu mai asteptam nimic de la ei. Ei nu sunt „ca afara”, ei sunt pe dinafara. Nu exista politica in Romania, asa cum nici Romania nu exista in politica facuta de ei.


Ne adresam celor care stiu ca se poate si altfel. Ca se poate si la noi ca multe lucruri sa fie la fel de naturale, de corecte, de sanatoase si de firesti „ca afara”. Ne adresam celor care mai au putin si vor sa plece din tara, pentru ca „afara e altfel, e mai bine”, „e mai decent”, „merge treaba mai bine”, „esti tratat mai bine”, „esti respectat” si sa le dam puterea si curajul sa n-o faca. Pentru cei mai multi pare imposibil, pentru unii este un vis, pentru altii o dorinta. Pentru noi si pentru voi este o sansa. O sansa deghizata-n sarcina. A venit randul sa nu mai stam la rand pentru respect, decenta, bucurie si firesc. Ele nu sunt de vanzare, de cumparat, de inchiriat, de imprumutat sau de pomana. Ele sunt de (re)descoperit in fiecare dintre aceia care o sa inceapa sa spuna „Vreau o scoala ca afara”, „Vreau sosele ca afara”, „Vreau spitale ca afara”. Ziua noastra nationala, scrisa in cifre, este numarul de telefon al apelului de urgenta: 112 (01.12). Ce potrivire mai buna sa fie, pentru un popor mereu in stare de urgenta, cu motive sau fara, intr-o panica totala pe care poti s-o atingi aproape cu degetul cand mergi pe strada? Poate ar fi mai potrivit sa schimbam putin titlul imnului tarii si sa spunem „Desteapta-MA, romane!”, dar, azi, mai mult ca oricand, noi spunem „VREAU O TARA CA AFARA!”.

Comentarii

comentarii

Similar Posts

115 thoughts on “Vreau o ţară ca afară! (guestpost)

  1. Se mananca, alcoolul umbla-n vene pana la indobitocire, ne suflam mucii si ne uscam ochii incetosati cu tricolorul, lalaind o melodie nitel porcoasa si dulceaga, urmata de efuziuni betivanesti intre comeseni. De prea multe ori am vazut ca acest tip de manifestare reprezinta imaginea celebrarii zilei Romaniei pentru cei mai multi dintre acei care au drept de vot. Si apoi sa ne mai miram de modul in care ne comportam in celelalte 364 de zile ale anului ? Nu. Eu v-am salutat cu farul si am emigrat. Cine are chef sa se joace de-a patriotismul in .ro e liber sa o faca, pe timpul si pe sanatatea lui si a familiei sale. Sau sa fie ultimul ramas, pentru ca sa stinga lumina. Dupa caz. Nu sunt cinic, nici idiot sau oportunist. Pur si simplu am ales sa muncesc si sa traiesc in mijlocul unei societati care apreciaza mai mult ceea ce are si e constienta de faptul ca trebuie sa lupte in fiecare clipa pentru mentinerea respectului. Si inca ceva : jobul e strans legat tot de o comuitate romaneasca, care a inteles cat de importante sunt respectul si munca. Deci se poate, insa in alta parte…

  2. Cum sa injuri un jurnalist care spune NU, jafului din tara asta? Ce-o fi in creierul femeii asteia? In buzunarul lui Ciutacu sunt banii tai, nevertebrato? Nu, sunt in buzunarul lui Basescu pe care il adori si ghici ce, n-o sa-i cheltuiasca in folosul tau, vaco. Cum dracu exista oameni care vad ca tara este saraca, clasa politica foarte bogata si cu toate astea sa creada ca sursa problemelor lor sunt altii decat cei aflati la conducerea tarii? As vrea sa am puterea de ai condamna pe unii sa traiasca definitiv in tara lui Basescu, Boc, Videanu, Udrea, etc. Cat despre mine, as vrea sa traiesc intr-o tara a lui Ciutacu, Badea, Valentin Stan, Bogdan Teodorescu, Mugur Ciuvica, Oana Dobre, Razvan Dumitrescu, medici, profesori, etc., oameni si repere de valoare fara de care o societate nu poate evolua.

  3. La multi ani Romane de pe oriunde esti! Ca afara va fi si inauntru atunci cand ne vom schimba cu adevarat mentalitatile si cand fiecare roman in parte se va considera un invingator,spiritul de invingator trebuie sa renasca in fiecare din noi,chiar daca ne simtim uneori mai prejos fata de ceilalti europeni,realitatea noastra ne face sa simtim asta.Comparam inevitabil cu tot ce este in afara pentru ca mult timp am tanjit dupa normalitate!Se pare ca anormalitatea se tine ca scaiul de noi!Totusi avem o tara binecuvantata si frumoasa cu oameni onesti,CEI CARE NU SE VAD isi fac bine treaba si-si cinstesc bine locul!M-am nascut la locul potrivit numai ca trebuie sa dam buruienile la o parte si sa destelenim locul!Romania,la multi ani!

  4. Am impresia ca multi nu inteles nimic. Azi, in evz,un articol sugestiv cu un ghid cum sa pleci si ce sa faci afara, pe semne ca base ne vrea afara tara, doar banii sa se mai intoarca. Acum, mai dirct la subiect, multi dau vina pe populatie ca nu se munceste, ca sta pe banii statului, caracter deficitar, acuma stau si ma intreb, ca sa muncesti si sa prosperi nu ai nevoie de un “climat” propice? Eu, tu, voi ar trebui sa-l face? Nu cred, pentru ca avem instrumentele necesare de a ne construi un mediu pentru dezvoltare, eu nu pot sa lucrez dupa legile mele, daca ar fi asa, probabil as fi mai productiv, poate calitatea ar creste. Daca politicul nu se straduieste sa constuiasca un mediu petru munca, afaceri, dezvoltare atunci suntem terminati. Domeniile nu sunt prioritizate bine, in orice tara, educatia e pe primul loc, educatia iti scoate medici (asa o sa ai o sanatate), ingineri ( o sa ai drumuri) , economisti (asa o sa ai un mediu economic), toate pornesc de aici. Daca tu faci drumuri inainte de-a face educatie, ce se intampla? Neica-nimeni iti face drumul, are pregatire? NU. As putea scrie o suta de cartii despre romania de azi, pentru ca nimic nu e normal in romania, ce e important insa, ca nimeni nu-ti ofera conditii, iar statul ar trebui sa fie primul.

    Sincer m-am saturat, vad ca tot mai exista talibani portocalii, sa fac o paralela, comunistii au luat 40% in rep. moldova, ce sa inteleg din asta? Ca suntem un popor sado-masochist?

  5. @D-l Victor Ciutacu

    Tocmai spuneati pe Antena3, in emisiunea D-rei Stoicescu, ca ar izbucni un scandal etc daca un pacient plimbat ar muri.

    Au murit de curand niste copii, in urma arsurilor. Unde este scandalul public? Continua investigatiile? CINE raspunde? Cine? Unde este interesul mediei romanesti?

    Societatea romaneasca sufera de Alzheimer, Romania este profund inapoiata. Nu apartinem civilizatiei europene. Am vazut de la Londra pana la Roma, de la Ljubljana pana la Phoenix. Suntem inapoiati rau de tot.

    Este frumos ca romanii se inghesuie sa doneze sange, dar mai bine le-ar lua putin gatul la toti neo-nomenclaturistii aceia. Trebuie sa ne schimbam. De abia dupa aceea vom incepe sa recuperam cu adevarat diferentele.

    Intr-o tara civilizata, ipochimenul acela de ministru al muncii, Botis, ar fi trimis direct in neant. Nu ar mai exista public. Si multi altii.

  6. FOARTE URGENT

    Buna seara.Un subiect mai interesant decat MOCANITA DOMNULUI FLUTUR este faptul ca in incinta maternitatii din GURA HUMORULUI au fost mutati , la parter, BOLNAVII DE TBC. Astfel la parter au fost mutati acesti oameni bolnavi iar la etaj VIITOARELE MAMICI DAU INCA NASTERE COPIILOR LOR, pana la terminarea unui nou etaj , la mansarda Spitalului. Am nascut in aceasta maternitate si pot spune ca sunt niste conditii care lasa de dorit . Nu as vrea ca numele meu sa fie cunoscut de aceea va rog sa verificati aceste informatii.

  7. Am 41 de ani batuti pe muchie. Am trecut prin “Epoca de Aur”. Am dus-o greu. Mi-am dorit libertate. N-am avut-o şi n-o s-o am niciodata decat in gand. Am dat nastere la doi copii, adolescenti acum. Tare ma tem ca nici ei(ele, ca sunt fete) nu vor avea o “tara ca afara” decat daca vor pleca afara.
    In alta ordine de idei, fiindca e foarte actuala, mamicilor care sunt in concediu acum precum si celor care sunt pe cale sa nasca le doresc multa rabdare si chibzuinta. Tare as vrea s-o vad pe doamna Udrea in situatia asta:sa dea nastere unui copil si sa fie bataia de joc a sistemului pe care il promoveaza. Nu ne-am nascut in “locul potrivit”… vorba cantecului. Asta e…

  8. Buna seara d-le Ciutacu,

    Cat adevar este in acest comentariu.
    Asa este,DESTEAPTA-MA ROMANE!
    Eu n-am putut niciodata sa plec in afara tarii,nici in 1992 in SUA,nici cand am avut o oferta de la Renault,n-am putut…N-am putut sa ma despart de pamantul acesta.
    Ma gandesc cu tristete la ziua de maine,Ziua Nationala,ca nu ma bucura nimic din ceea ce se va face-totul e un fals cu mizeria care ne conduce.

    Cu mult respect,
    Ioanap

    P.S. Va felicit pentru JN de astazi.Am pus o pila la chiosc si pusei si eu mana pe un exemplar,pentru ceea ce ati publicat pentru maestrul Adrian Paunescu;cred ca maine nu e linistit acolo,in ceruri,ca nu e la Alba Iulia…

  9. Cel mai superb lucru pe care mi-l pot imagina ar fi un protest comun,puternic sustinut mediatic facut IMPREUNA de oameni de cultura, profesori, medici, jurnalisti “d-aia cu creiere”, scriitori, pensionari etc. Si cumva,sa fie fortati aia de la TVR sa-l transmita si ei.

    Trebuie ceva maret,care sa strige “Vreau sa fiu roman in tara mea!”,ce vedem la TV este mult prea putin pt ce se intampla.
    Sunt prea obosit sa ma gandesc la ceva concret,dar daca s-ar face ceva,as participa si eu si/sau as incerca cumva sa aduc o contributie.

    Vreau sa fiu roman in tara mea!

  10. Daca ati intreba un copil,pe strada, ce vrea sa se faca atunci cand va creste mare, va va spune, intre mai multe variante, ca vrea sa devina presedinte!Iar motivatia, va va emotiona pe fiecare.

  11. De 6 luni traiesc intr o tara care respecta cetateanul, munca sa si nu mai cred ca tara mea va fi cum e aici, nu voi putea trai in tara mea cum e aici decat daca se va intampla o minune care ar putea veni din atitudinea cetatenilor ce sunt in tara acum.
    Concediul acesta fara plata se va sfarsi si inca nu sunt decisa daca mai vreau sa muncesc mult cu bani putini, sa nu am bani de retete, de transport, de cursuri de perfectionare, de carti.
    Nu mai vreau sa accept sa mi strang banii doar pentru alimente si utilitati la care sa fac o mare economie, nu traiesc doar pt a manca, vreau sa ma bucur de timp constructiv cu familia mea, si in tara mea nu am putut.
    De unde are d nul Flutur bani de acea reuniune cu ambasadorii?din propiul buget?
    Pentru ce s au facut taierile acestea de salarii?De ce nu iese nimeni sa ne zica unde sunt banii acestia?
    Datoria externa a tot crescut , PDL sti sunt infloritori iar poporul isi cauta solutii de supravietuire.
    Ma intreb …de ce opozitia nu are alaturi pe cei care i a votat , sa mobilizeze oamenii sa si stige nedreptatea, doar de la televizor nu se va rezolva nimic,cati au mers concret sa i asculte pe acesti oameni care indura pentru CE?
    SFIDAREA ACEASTA TREBUIE SA SE SFARSEASCA!

  12. Într-un fel ăsta e un paradox. Probabil că 22 de milioane de români își doresc asta dar nu se comportă ca atare. Drept e că peștele de la cap se-mpute, dar și românii în marea lor majoritate doar speră că va fi mai bine și nu fac nimic. Poate că nu avem la ora actuală de unde să alegem un Guvern competent dar când vezi câtă lipsă de educație e în România îți vine să o iei la sănătoasa. E chiar așa greu să păstrezi hârtia în buzunar până la coșul de gunoi sau să înveți respectul pentru cei din jurul tău? Au Doamne câte probleme are țara asta că nici nu știi de unde să începi.

  13. este trist ce se intampla in tara. eu imi aduc aminte cu amaraciune ca mai aveam putin si nasteam, dar am tinut mortis sa il votez pe dl basescu pt ca promitea schimbari in bine si pt ca am crezut in el. asa ca, mi-am luat sotul si primul copil de trei ani si am mers in gara din Bucuresti sa infrunt gerul si coada imensa de oameni ca sa…..votez un mincinos. acum, dupa atatia ani, ce sa vezi….traim toti patru fericiti in Canada, tara care ne-a dat tot ce ne-a promis domnul asta mincinos. dupa aproape patru ani am reusit sa ne cumparam o casa si sa nu ducem grija zilei de maine. avem servicii decente care ne ajuta sa ne platim toate ratele si sa le oferim copiilor nostri o viata decenta si frumoasa. ce am reusit in Canada in patru ani nu am reusit in 34 de ani in Romania, cu toate ca am terminat amandoi o facultate. comentariul meu nu este un indemn pentru romani sa plece din tara, este mai degraba un semnal de alarma pentru domnnii care ne conduc. singurii care pot schimba ceva sunt chiar romanii. si totul pleaca din familie. incerci sa schimbi ceva la tine, daca reusesti, transmiti mai departe, si tot asa. si daca apar rezultate bune, atunci tu romanule poti fi mandru ca ai reusit sa-ti schimbi tara in bine.

  14. Poate ca nu pare, dar noi suntem de multe ori mai vii – si la atitudine, nu doar la minte – decat cei ‘de afara’ catre care tindem cu atata jind. Doar ca, din pacate, fiecare pe cont propriu, nu suntem capabili de coagulare sociala. Astia, pe aicea, daca se da o lege ca in fiecare zi la 12 fiecare cetatean trebuie sa strige de 3 ori cucurigu sarind intr-un picior, se supun fara comentarii, ba chiar zambind civilizat. Noi macar ne mai enervam, chiar daca fiecare in barba lui. Bine, de la cele de mai sus fac exceptie intrucatva francezii, la care greva e un hobby national.

  15. Mda, vreau şi eu o ţară ca afară şi să mor eu de ştiu de ce e atât de greu s-o avem!

  16. @ emigranta in München
    Cu respect. Nu am spus ca se lucreaza de mantuiala. Se lucreaza SI de mantuiala. Am firma mea si nu vorbesc ca sa ma aflu in treaba. Gasesc si asa ceva. In 22 de ani am vazut si ce n-am vazut in Romania. Dar nu asta caracterizeaza acest popor. Ci precizia si lucrul “nemtesc”, care ca peste tot este din cand in cand infiltrat de “merge si asa”.
    A, si sa nu ma gandesc la sfarsit de luna si pana la data de 10 a lunii, ca ma turbez…
    Dar asta-i viata…
    Numai bine!

  17. Domnule Ciutacu,

    Sunt o mama in Doliu si as vrea sa demonstrez pentru moartea fiului meu care sa omorit din cauza ca numai avea servicii si avea in intretinere o sotie bonlavasi 4 copii

    Domnule Ciutacu iesiti in strada pe data de 6 Decembrie daca aveti curajul sa comemoratii victimile care au murit de 1 an de zile din cauza lui Basescu vorbiti cu Domnul Badea si cu Domnul Voiculescu si pregatiti o demonstratie cu costiuge si luminarii in memoria celor care s-au sinucis din cauza lui Basescu

    Cred ca suntetin tarii la televizor dar nu ve-ti avea curajul sa faceti aceasta demonstratie

    Se va implini un an de la “sinuciderea Romaniei”, turul 2 al alegerilor prezidentiale din 2009 – ziua in care ne-am ales stapanul, acelasi stapan desi stiam ce ii poate naravul.

    Este doliu in sufletele noastre. Purtam doliu pentru cei care l-au votat pe Basescu, doliu pentru viitor nostru intr-o tara condusa de el si gasca. Traim mai rau ca niciodata, suntem infometati, umiliti, batjocoriti, acuzati, dezumanizati zi de zi de un presedinte aparent irational.

    Aflam in permanenta direct de la tovarasul presedinte ca suntem vinovati de dezastrul tarii, desi, noi nu am contribuit decat printr-un simplu vot sau prin neparticipare la alegeri.

    Un drum pana la urne si un vot responsabil nu ne-ar fi adus in aceasta situatie. Daca majoritatea ar fi mers la vot cu capul pe umeri si nu “in galeata electorala” astazi ar fi fost mai bine.

    A meritat sa votam pentru o galeata, un pix, o bricheta, sau pliante?

    A meritat sa votam un presedinte dupa principiul “este simpatic”?

    Ei bine, acum nu mai avem ce pune pe masa, hahaitul si glumele…. ale tovarasului nu ne tin de foame.

    6 decembrie este ziua dominata de negru, de Traian Basescu, “cancerul” Romaniei.

    Este esential sa ne recunoastem vina, si sa ne schimbam. De situatia tarii suntem vinovati si noi prin faptul ca nu am fost responsabili.

    Suntem vinovati pentru-ca nu luam atitudine, si nu il trimitem pe Basescu acolo unde merita. Suntem vinovati pentru ca ii lasam sa ne calce in picioare.

    Inca un an in care stapan ne-a fost Traian Basescu. Cati ani mai urmeaza?

  18. @Daniela Pricop: dintr-un sentiment de mila fata de drama personala, tocmai va aprobasem comentariul agramat fara nici o legatura cu subiectul. se pare ca am gresit. altfel, n-am nici o vinovatie de impartit cu aia fermecati de hahaitul tiranului. bateti la alte usi. aici e inchis

  19. O sa scriu un mesaj in care o sa fac un terci,dar e bine si asa.La Multi Ani,Romanie si romani!Nu prea inteleg ce vrea fiecare in opozitie.De la Antonescu inteleg ca nu e posibil nimic cat timp udmr-ul paste pe pajisti pdl-iste si isi pune lider cu gir cotrocenist.Ponta da de inteles ca vrea o alianta pe termen lung ,locale,parlamentare etc.Eu am dorit ceva in 2011 nu la pastele cailor,ceva finalizat cu suspendarea presedintelui si un nou presedinte,doar asa era valabila oferta Ponta-premier si Antonescu -presedinte.Pe termen lung,nu are rost,fiecare pe cont propriu.Riscul va fi dezinteres total fata de alegerile viitoare.Fiecare partid isi asuma riscul asta.Citeam pe internet ceva de cavalerii de la Malta,sf-uri sau realitate ,mi-a atras atentia ceva,o chestiune legata de putere ,nobilime ,Italia,Franta,Germania,Legiunea de Onoare ,etc.M-a pus pe ganduri o chestiune.Asa as vrea sa pun niste intrebari la care sa primesc niste raspunsuri.Din afara.Nu de la noi.

  20. Daniela ,nu pot sa cred ca l-ai votat pe Basescu pt.un pix ,o punga si pliante sau mai stiu eu ce …ca daca stau eu si ma gandesc bine ,nu tin de foame si nici nu poti sa le valorifici pt. a plati intretinerea etc.Si,parerea mea personala, nu este vinovat nimeni ca cineva s-a sinucis ,dimpotriva indiferent de cate greutati am avea,este un motiv in plus sa aratam cine suntem cu adevarat ,nu sa ne punem capat zilelor ca nu ajuta la nimic si ,vorba unora “am mai scapat de unul”…In toata aceasta perioada ,dupa ce am implinit 18 ani ,imi pare bine sa spun ca ,nu am fost curioasa sa votez pt ca nu imi ramanea nimic pe retina care sa ma faca sa “cred” ca acela merita .Si ca sa-l parafrazez pe Mircea Badea :”nu faci nimic si asta iti ocupa tot timpul”

  21. Imi place formularea:” Nu e revolta, nu e frustrare, nu e manifest” doar vrem cu totii o tara ca ‘afara’. Nu, nu e vorba sa pleacm din tara, doar s-o transformam. Cum? Ca se ne simtim bine in ea chiar daca nu sunt cele mai bune conditii de trai?!

  22. Chapeau pt comentariul Drujbarului. Imi place si de emigranta in Muenchen, dar nu transform discutia in chat. 😀
    Un coleg german mi-a spus asa: “Noi trebuie sa muncim 8 ore. Daca o lalaim 3, vom munci 11”. Uneori si eu ma minunez cum pot oamenii astia sa traga atata, nu poti decat sa inghiti si sa faci la fel, daca vrei sa rezisti. Dupa care zambesti, ca esti multumit de tine. Un singur exemplu de educatie: orice prapadit isi plateste biletul de autobuz, chiar daca merge 2 statii.

  23. Buna seara,

    Recent am redescoperit un psalm al lui Solomon cu un adevar care cel putin pe mine m-a determinat sa analizez si mai profund ceea ce se intampla cu noi. Redau primul verset:
    “Daca nu zideste Domnul o casa, degeaba lucreaza cei ce o zidesc, daca nu pazeste Domnul o cetate, degeaba vegheaza cel ce o pazeste.”(Ps.127:1)

    Salut initiativa. Si eu cred ca se poate altfel, si intr-adevar daca vrem schimbare aceasta trebuie sa inceapa cu fiecare dintre noi. Este esential.

    ” Dar cat voi trai eu si cei care-mi seamana nu ne vei supune nici tu nici altii. Asta-i mostenirea pe care voi eu s-o las.”(Mircea(1989)).
    M-am intrebat deseori ce i-au determinat pe inaintasii nostrii sa isi dea viata pentru pamantul acesta? Ce motivatie aveau pentru sacrificiul suprem? Care era reperul lor? Ce au inteles atunci si astazi nu se mai intelege?

    Mircea catre Paharnicul Udova(ingenunchind): “Vezi tu ma Udova, din pozitia asta nu vei mai privi inainte niciodata. Si nu vei mai sta drept decat in intuneric. Jos am privit destul. Iar eu am jurat sa dau acestei tari: mandrie si onoare.”

    Cred cu tarie ca daca in acesta tara nu vor mai exista oameni care sa-si iubeasca tara cu toata fiinta, si sa lupte pentru ea, nu mai are niciun viitor. Nu va mai exista nimic romanesc.

    Dumnezeu sa se indure de noi.

  24. paradox:trimitem profesori de limba romana in spania si italia sau mai stiu eu pe unde pentru copiii emigrantilor,iar in asa zisul Tinut Secuiesc nu e nevoie de limba romana…LOL

  25. LA MULTI ANI stimati romani.Suntem muncitori,avem simtul umoruluidar avem un singur lucru care ne lipseste:EDUCATIA.Un om educat nu poate fi manipulat si nici injosit la nesfarsit.Romania va fi o tara cum ne-o dorim doar atunci cand vom intelege toti ca trebuie sa ne schimbam comportamentul si modul de gandire.

  26. Romania nu va fii niciodata “ca afara” atata timp cat puterea sfideaza toate normele cinstei si a bunului simt.

    Am trait mai mult de jumate din viata mea “afara” si cand ma uit “inauntru” tot ce vad diferit de “afara” e:
    – falsul pe fata in Parlament (Anastase) fara jena, fara repercursiuni penale
    – opozitia se alinta impotenta in fata abuzurilor puterii desi au cai legale de a-i da jos de la putere…. dar nu vor! Nu vor pentru ca transpartitismul (sper ca am scris corect) functioneaza perfect. Nicaieri in lumea civilizata asa ceva nu s-a mai vazut: sef la SRI (din PSD) ajuta candidatul PDL sa fraudeze alegerile in timp ce nasul lui devine seful celui mai mare partid din opozitie, adica partidul fraierit la alegeri! Curvaria politica (traseismul politic si varianta eleganta, transpartitismul) le garanteaza excrocilor care se tot rotesc la putere ca nu vor plati niciodata pentru faptele lor penale. Pana nu dispare “tornada” asta politica e pueril ca cineva sa viseze la o viata normala in Romania.
    Trebuie intrerupt cercul asta vicios.
    O cale ar fii modificarea legii electorale:
    1. sa fie optiunea NICI UNUL DIN CANDIDATI pe buletinul de vot
    2. Daca 50%+1 din buletinele de vot au aceasta optiune, se refac alegerile iar candidatii exclusi anterior sa nu aiba voie sa mai candideze
    3. Nu exista numar limita pentru refacerea alegerilor

    Astfel se poate elimina clica de indivizi care se rotesc la putere de 20 de ani incoace.

  27. Sunt si la noi oameni care traiesc “ca afara” !!! Si ma refer la “potentii” zilelor noastre,politicieni facuti peste noapte,afaceristi care sub aripa politicienilor au “inflorit” in doar cativa ani,ambele categorii au vile luxuase,cum nu multi au chiar si “afara”,limuzine,iahturi,proprietati “afara”,copii care studiaza “afara”…ceea ce ma face sa ma intreb : ok,au furat,sunt “manjiti” din cap pana-n picioare,DAR NU S-AU SATURAT,PANA CAND,CE FOLOS AU TOATE BUNURILE PE CARE LE DETIN DACA ROMANIA NU E SI EA PROSPERA !!! LA CE-TI FOLOSESTE UN FERRARI DACA NU AI DRUMURI DECENTE PE CARE S-O RULEZI,CE FOLOS ARE O VILA ELEGANTA DACA ODATA IESITA DIN EA DAI IN GROPI,NOROI SI SARACIE ??? …..NU AU SI EI ORGOLILUL DE A-SI VEDEA PROPRIA TARA ASA CUM LE E VILA,MASINA,COPILUL ???
    Un timp,am avut speranta in politicienii tineri,dar….ori nu au puterea de schimba ceva,ori se “manjesc” si ei !!!!

  28. Familia prezentata la Sinteza…care sta afara pe trotuar intr-o ‘cocioaba’ sigur ar vrea sa nu fie tinuta de basescu sau de nimeni afara, ca e frig, e chiar ger in decembrie. Si daca “dorm” in asemenea conditii cu siguranta ca buzunarele lor sunt goale. Vai si amar de viata asta in Romania!

  29. Ce coincidenta! Pe 27 noiembrie, anul curent, in Londra a avut loc o intalnire a romanilor de pe aici, in dorinta de a ne cunoaste ceva mai bine, de a schimba impresii despre viata in UK, desre curiozitati dar si pentru a ne ajuta reciproc cu sfaturi pentru intocmirea documentelor necesare ptr a fi legal aici, locuri de munca, etc. Printre cei sositi la intalnire a fost si o doamna din Tg. Jiu, care este casatorita cu un domn de prin India, dar stabilit aici de vreo 20 de ani. Disutand cu el motivele pentru care, cel putin eu am plecat din tara, am enumerat multiple probleme: imvatamant, sanatate, justitie, politica haotica si pe interese personale, si nu in ultimul rand, pentru ca scriu de pe telefon o sa fiu mai rezervat, faptul ca tara nu mai e condusa de noi romanii. Apropo astazi este 1 Decembrie si nu stiu cum sa zic “La multi ani Romania” sau “La multi ani FMI”? Revenind la intalnirea romanilor si discutia cu domnul respectiv, care a ascultat cu interes ceea ce ii impartaseam ca impresii despre tara natala, am primit un raspuns care mia placut : noi toti care eram acolo la acea intalnire,noi romanii, avem obligatia sa ne intoarcem in tara si sa schimbam totul!!!!! Cati dintre noi vor face acest lucru? Eu unul am incercat si ce am primit in schimb? : justitia nu ma ajuta sa recuperez banii de la clientii rai platnici, statul roman a luat si haina de pe mine prin impozite si taxe, desi aveam o afacere pornita de doar doi ani, banca a executat ipoteca ( am fost nebun sa accept aceste conditii)!!!!! Cine ma sprijint? Aceste lucruri au fost de ajuns, si ca urmare am decis sa plec din tara, dar ptr totdeauna. Da vreau invatamant, sanatate, transport, justitie, etc. ca afara, iar pentru asta am plecat din tara. Si cel mai mult VREAU RESPECT si l-am primit. La multi ani pentru ca suntem romani in suflet, dar mie frica: oare ce roman ma urmareste peste gard pentru a urmarii si invidia ptr ceea ce fac?

  30. Da’ ceva sa se schimbe situatia si sa fie mai bine si mai frumos v-ati gandit sa faceti? Ca la criticat, slava Domnului, inclusiv CTP se pricepe.

  31. eu locuiesc in spania de 10 ani si de cate ori ma intorc acasa ma cuprinde un fior ,melancolia locurilor si dragostea parintilor,dar sincer,nu m-as intoarce in Romania desi pot sa zic ca iubesc ceea ce e in mod abstract e Romania si nu gunoaiele din strada ,gropile din drumuri si nu in ultimul rand clasa politica si politizarea a orice.la multi ani Romania si romanilor,Romania si roamni suntem si cei de afara !

  32. @Flaviu 10:19
    Omule!Afla daca nu stiai ca presa nu are puteri executive in asa zisa Romanie!
    Tu ce mama dracului ai facut?Pe dracu.

  33. Off topic si prin urmare fara risc de chat, de ce ma mandresc eu ca sunt romanca: am fost surprinsa aseara de emisiunea lui Mircea Badea, ii inteleg dezamagirea, dar nu sunt de acord. Eu sunt mandra ca sunt romanca. Nu fiindca m-am nascut intr-adevar intamplator in Romania, ci datorita faptului ca sunt romanca, adica apartin poporului roman, iar asta pentru mine inseamna ca:
    – am citit si am simtit poezii de Eminescu, Cosbuc, Arghezi, Nichita, Goga si cati altii;
    – vorbesc limba imparatilor romani, care au civilizat o jumatate de lume;
    – imi fac sfanta cruce cu trei degete impreunate asa cum am invatat in biserici pe care nici paganii de turci nu le-au distrus,
    – sunt parte a unui neam care, odata, demult, si-a jertfit tinerii pentru independenta si mai apoi a reusit sa se reintregeasca nu numai pe harta, ci si in suflete,
    – imi iubesc cu pasiune tara, locurile natale si pe fratii mei romani, chiar daca inca incerc sa ii iert pe aceia dintre ei care mi-au vandut tineretea.
    Pe mine toate astea ma fac mandra sa fiu romanca si cred ca trebuie spuse cat mai des.

  34. Inteleg dorinta unora si altora de a pleca afara. Toata lumea din Romania spune ca : ‘ afara e mai bine, ai mai multi bani, conditii mai bune etc’
    Eu unul pot sa spun ca nu e chiar asa, stau in Marea Britanie de 2 ani deja si nu pot spune ca e mai bine decat in Romania, pot spune ca din multe puncte de vedere e mai rau. Cu toate ca salariile aici sunt mult mai mari, in afara de mancare, totul e mult mai scump, tot ce include servicii, de la o tunsoare, la mersul cu autobuzul. Oamenii sunt mult mai murdari decat in romania, casele, majoritatea mult mai neingrijite etc.
    Parerea mea este ca majoritatea romanilor cred ca afara e mai bine din 2 motive. Unu, probabil ca merg cu scopuri turistice prin tari straine, lucru care este total diferit de a locui acolo; sau 2, aud de la oameni care povestesc cat de bine e acolo sau acolo. Singura problema e ca majoritatea oamenilor care pleaca afara, o fac pentru a trimite bani in Romania, lucru care este foarte benefic pentru familia acelei persoane (si pentru economie in general) dar cu toate acestea, acea persoana traieste un trai probabil la limita decentei in tara respectiva.
    Sunt deacord, din punct de vedere politic, suntem 0, cu economia stam cum stam, dar doar noi putem schimba toate aceste lucruri; si mi se pare ca este chiar de datoria noastra sa o facem.

    Subscriu la ce spune Victor referitor la a nu pleca din Romania, ci a incerca sa o schimbam.

    In cazul in care apar comentarii de genul ( dar eu de ce stau afara daca imi place asa mult in Romania, vreau doar sa clarific ca sunt student, dar am de gand sa ma intorc in Romania dupa ce imi voi termina studiile )

    va multumesc

    un 1 Decembrie cat mai frumos

  35. andrei :”Suntem condusi de un cretin obosit !!!”

    Care nici nu a fost prezent + “gafa” cu desemnarea lui Boc, desi presedintele Senatului e al-2lea…

    no comment

    La multi ani Romania!

  36. poate ca locul acestui comentariu nu este tocmai potrivit dar probabil ca o sa-l cititi.
    Romania..datorii…mari. Miliarde….zeci!
    Nu s-ar putea si mai multe datorii?
    Cine, ce tara si-ar dori sa cucereasca o alta cu datorii foarte mari? Si daca ar exista vreuna, cine ar mai plati aceste datorii?
    Armata…ce apara? datoriile? sa nu ni le ia altii? sau privilegiile si averile a 1%?

  37. Asta se intampla cand democratia se instaleaza intr-o societate needucata.Un om educat este si un om demn. Pana cand n-o sa vedem cum se va arunca ,cu obiectul unei pomeni, in ochii ofertantului n-o sa avem altfel de conducatori. Probabil ca n-o sa fiti de acord cu mine dar ,un minim aport in educarea populatiei , il poate avea si mass-media.In goana dupa audienta (perfect justificata intr-o economie de piata)se ofera atat de multa subcultura, se promoveaza atatea nulitati incat nici prin acest mijloc, aflat la indemana majoritatii dintre noi , sa nu se poata schimba , catusi de putin , ceva in mentalitate. Sa nu mai vorbim despre scenariile, aruncate pe piata de catre potentati ,care ar trebui tratate cu foarte putina atentie.

  38. Ciutacule, marturisesc, sunt plecat de 4 ani la Jermanica si nu-mi pare rau nicio secunda ca am facut pasul asta. Sincer, nu stiu ce m-ar mai putea convinge sa ma intorc vreodata si doar de-alde d’astia ca tine ,Badea,Gadea sau Stan de exemplu, ma mai fac sa-mi mai pastrez un oarecare interes pt tara asta pe care am parasit-o, care imi placea si in care ma simteam acasa. Hai noroc si pita unsa!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.