Esti aici:
Prima pagină > Blog > Ce-i place geniului > Vreau o ţară ca afară! (guestpost)

Vreau o ţară ca afară! (guestpost)

Cornel Ilie, VUNK

Asta este vorba pe care fiecare roman, din cele 22 de milioane din tara plus alte milioane de emigranti, a gandit-o sau a spus-o cel putin o data. Cei mai multi o gandesc si o simt in fiecare zi, cel putin o data pe zi. Si noi suntem unii dintre ei. 

Nu este o revolta, o frustrare sau un manifest, este o hotarare, pe care trebuie sa o luam fiecare dintre noi. Vrem sa stie tot romanul ca o tara este condusa, ingrijita si imbunatatita de oameni, nu de functiile pe care le ocupa ei. Trebuie sa fim si noi „ca afara” si schimbarea trebuie sa inceapa de la fiecare din noi, din propria sufragerie. O tara nu se schimba, pana nu se schimba si oamenii care pot sa o faca.  Si acestia nu sunt politicienii, ministrii sau primarii, ei n-o vor face niciodata. Noi, cei care i-am ales, acum ar trebui sa-i ignoram si sa nu mai asteptam nimic de la ei. Ei nu sunt „ca afara”, ei sunt pe dinafara. Nu exista politica in Romania, asa cum nici Romania nu exista in politica facuta de ei.


Ne adresam celor care stiu ca se poate si altfel. Ca se poate si la noi ca multe lucruri sa fie la fel de naturale, de corecte, de sanatoase si de firesti „ca afara”. Ne adresam celor care mai au putin si vor sa plece din tara, pentru ca „afara e altfel, e mai bine”, „e mai decent”, „merge treaba mai bine”, „esti tratat mai bine”, „esti respectat” si sa le dam puterea si curajul sa n-o faca. Pentru cei mai multi pare imposibil, pentru unii este un vis, pentru altii o dorinta. Pentru noi si pentru voi este o sansa. O sansa deghizata-n sarcina. A venit randul sa nu mai stam la rand pentru respect, decenta, bucurie si firesc. Ele nu sunt de vanzare, de cumparat, de inchiriat, de imprumutat sau de pomana. Ele sunt de (re)descoperit in fiecare dintre aceia care o sa inceapa sa spuna „Vreau o scoala ca afara”, „Vreau sosele ca afara”, „Vreau spitale ca afara”. Ziua noastra nationala, scrisa in cifre, este numarul de telefon al apelului de urgenta: 112 (01.12). Ce potrivire mai buna sa fie, pentru un popor mereu in stare de urgenta, cu motive sau fara, intr-o panica totala pe care poti s-o atingi aproape cu degetul cand mergi pe strada? Poate ar fi mai potrivit sa schimbam putin titlul imnului tarii si sa spunem „Desteapta-MA, romane!”, dar, azi, mai mult ca oricand, noi spunem „VREAU O TARA CA AFARA!”.

Comentarii

comentarii

Similar Posts

115 thoughts on “Vreau o ţară ca afară! (guestpost)

  1. 🙂
    Întotdeauna mi-a plăcut Vunk. Nici acum nu se dezminte. Interesantă şi observaţia cu semnificaţia posibilă a zilei noastre naţionale, dar şi “Deşteaptă-MĂ, române!”.

    E foarte greu de obţinut acele lucruri “ca afară”, pentru că la noi mentalitatea lasă mult de dorit. Tot gândesc şi analizez de câţiva ani posibilitatea de a schimba ceva în ţara asta. Îmi dau seama că e foarte greu. Şi da, Mircea Badea are multă dreptate când spune că pe noi ne pierde dorinţa de a muri şi capra vecinului.
    Mă “doare”, pur şi simplu, constatarea că acest fenomen are o amploare extraordinar de mare. Adăugându-l la prostie şi imbecilitate, e greu să speri că se poate îndrepta prea curând ceva. Mai ales cu nemernicii de la Putere care speculează aceste tare ale societăţii noastre.
    Şi sunt optimistă din fire…

  2. Şi io!
    Da’ convins că n-o să apuc. Oamenii s-au schimbat după ’89, dar nu în bine. Sîntem pe un drum total greşit şi, din păcate, am trecut de “the point of no return”.
    Banzai!

  3. Poate că multi dintre cei 22 de milioane de români au gândit asa cel putin odată.Dar sunt si români care au pentru uzul personal o tară ca afară,pentrucă si-au făcut o viată ca afară si poate peste(ca oricare parvenit care vrea să ia ochii);o viată ca afară pentru unii care au în grijă interesul general,dar au în vedere doar interesul particular.Ceilalti au timp să mai astepte,poate câteva secole,dacă nu sunt atenti.

  4. Ma ofer voluntar sa analizez si sa explic cum pot eu mai bine cum functioneaza (mai ales din punct de vedere juridic, ce sa fac, meseria), lucrurile aici!

    Sunt ferm convinsa ca, in loc sa incercam sa inventam noi roata sau democratia, mai bine copiem pur si simplu sistemul de la nemti. Astia de la suruburi si pana la constitutie fac lucrurile de o temeinicie strasnica!

  5. Imi este dor de mult de cantecele din “Piata Universitatii”.
    Mie cantecul din videoclip imi evoca acea atmosfera.
    In ultimul timp ma gandesc foarte intens si am si scris niste articole.
    Simt puternic nevoia unor astfel de cantece.
    Felicitari Cornel Ilie, VUNK, bine ai revenit, multumesc si astept noi realizari de genul acesta.
    Este mare nevoie de asa ceva in peioada asta tragica.

  6. Bine zis Cornel!

    Cand o sa intelegeti oameni buni ca totul vine din atitudine si mentalitate? Cei DE AFARA nu sunt civilizati pentru ca o duc bine…o duc bine pentru ca sunt civilizati.

    Faceti ce faceti cu placere si rezultate vor aparea. Nu mai asteptati pe altcineva sa va dea fericire, puneti mana si deveniti fericiti…zice si in melodie, care e prima schimbare? 😀

  7. cind am ajuns in afara prima data acum ceva ani,
    primul lucru ce l-am observat in afara ciinilor
    lup si a baietilor in uniforme cu smg-uri a fost
    starea de relaxare (ce aici n-am mai avut-o
    niciodata), curatenia, comportamentul oamenilor,
    zimbetele.
    oamenii sint la fel peste tot, diferenta e data
    de pojghita de civilizatie. daca are tot ce-i
    trebuie si are parte de o (auto-)educatie, omul
    e cit se poate de onorabil ca membru al societatii.
    stiti obiceiul ala de a-ti hirii gitul (fumatorii)
    si a scuipa pe jos, sau apoi infruntarea din priviri
    pe strada ori coboritul ochilor ca la noi ori
    ciorovaitul la volan ca babuinii samd ?
    acolo n-am avut parte de asa ceva.
    acum, ce-i lipseste unui roman sa se comporte
    la fel ori sa incerce sa se schimbe un pic in
    fiecare zi ?

    uitati o mostra despre cum sint oamenii destinsi,
    despre cum glumele sint intelese si acceptate si
    oamenii participa la ele in loc sa te injure si/sau
    sa se cruceasca ca prostii.

    http://www.youtube.com/watch?v=uHdEbRDdMiI

  8. Tutea: Constitutia liberala din 1923 nu e o opera, e o capodopera. Un rege puternic, infasurat intr-un stat al normelor liberale: separatia puterilor si libertati cate doreste nea Nita;

    Atanasiu: (citat aproximativ) este mai bine sa ai legi/institutii perfecte si oameni imperfecti sau legi imperfecte si oameni perfecti ?

    Cu asta se dovedeste ca oricit de capodopere ar fi cele scrise pe hirtie e mult mai important cine aplica si cui le aplica. Din pacate in Ro materialul genetic e sub-standard.

  9. Mai simplu spus – suntem ceea ce ne dorim sa fim.
    Indemnul tau, acum in prag de 1 Decembrie, este un adjuvant, o vitamina, o cerere de pas inainte si poate cea mai reala dovada de patriotism.

  10. Am citit mai sus şi mi-am amintit ceva: într-un oraş de 800 000 de locuitori, din Canada, oamenii se salută pe stradă şi-şi zâmbesc, fără să se cunoască! Cineva a învăţat nişte formule de salut în engleză, special pentru a “face faţă” acestui lucru. Şi tot acolo, mama şi copilul sunt nu respectaţi, ci priviţi aproape ca şi cum ar fi nişte sfinţi. Asta şi apropo de ce se strofoacă imbecilul de Botiş să facă, zilele acestea, referitor la reducerea indemnizaţiilor pentru mame.

  11. Sti ce ar fi culea!?ca toti cei care vor sa plece afara sa nu ii infesteze cu virusul nostru de nesimtire si ce mai avem noi “bun” pe aici pe cei de acolo!si sa ne ducem de unde am plecat!LA MULTI ANI ROMANIA!!

  12. Tot in acest pur spirit roman(esc), ma raliez opiniilor tale… alaturi de o alta melodie

    Totul porneste dintr-o mentalitate… impamantenita pe aceste plaiuri. “Lasa ba ca merge si asa!” A cam venit vremea de mult… sa ne cam schimbam! Pana nu vom scapa de aceasta mentalitate…, cu greu vom mai misca ceva. Vreau sa vad cum ast’ popor isi va iesi din dulcea amorteala la urmatoarele alegeri. Vreau sa vad cum se face coada la stampilatul favoritului. Iar de va fi sa “iasa” iarasi “ciuma portocalie”… atunci va insemna “ca ne meritam soarta”!

    Schimbarea tine numai de noi!

  13. ce de mizerie ca dupa 20j de ani de la pacaleala aia de revolta populara tot asta vrem. inca nu am priceput ca suntem vanduti

  14. @narcis

    depinde de caracterul fiecaruia.
    cei care nu sint ciumpalaci/babuini si care
    si in tara sint civilizati cu atit mai mult
    le va fi mila sa arunce o bucata de staniol
    pe jos in afara ori sa se dea in stamba. din
    pacate manele se asculta si la nyc si la tokyo.
    si tot din pacate unii dintre noi aflati la
    mama-naibii in cine-stie ce avion in momentul
    in care vom fi intrebati ~where are you from~,
    daca vor avea taria de a spune ~from Romania~
    se vor scuza mai apoi pentru comportamentul
    celorlalti cetateni care se intorc cu escorta
    in acelasi avion incadrati de 2 baieti mai
    patratosi, pentru ca este absolut jenant ca
    de 20 de ani romanii sint priviti la fel.
    ex: intr-un avion catre amsterdam, [urma escala
    si apoi legatura catre otp] 2 fete mai inflorate
    cu un kinder dupa ele: faaaa, unde p…a mea ma
    asej intre astia ? apoi juna trimise citeva
    epitete deloc magulitoare la adresa natiei celor
    in cauza pe care nu le voi reproduce; subsemnatul
    statea linga emergency-door in fata stewardeselor
    si zimbea timp facindu-ma ca n-aud in timp ce-mi
    trecea prin cap sa ma intorc si sa le apostez verbal
    cu un MUCLES, FA ! (numai ca daca faceam asta as fi
    fost si eu privit la fel, asa ca le-am lasat sa se
    desfasoare si am tras pe dreapta)

  15. Intr-o perioada in care se manifesta lipsa de atitudine fata de tot ceea ce este neclar, putred, constructia interjectiva a lui VUNK suna a chemare, mai degraba decat la afirmatii ieftine. Ii salut initiativa. Poate se lipeste ceva de noi.

  16. E vreau doar tara mea inapoi! Nu trebuie sa fie ca afara, dar sa fie a mea si sa-mi pese de ea.

  17. E greu Victore!
    Toți realizatorii de azi s-au dus pe rețeta … ataca subiectul cel mai simplu si toaca chestia cu cancediul maternal!
    Basescu si-a atins iar scopul.

    Ar fi trebuit sa se tune si fulgere … despre cât de nesimtite sunt bugetele Presidentiei, Udrei, Serviciilor (inclusiv Autoritatea Electorala) … banii de achizitii!

    Toata lumea a muscat tema momeala … la care vor arata ca sunt capabili si sa asculte vocea societatii … ca-i costa n i m i c !

    Afara ar fi fost altfel tratata treaba!

  18. Daca asteptam sa avem “infrastructura”, sa ne construiasca statul spitale, scoli, gradinite, parcuri, probabil ca vom muri tot “romani balcanici”, asteptand marea cu sarea. Poate ar trebui sa lasam lucrurile mari de esenta pentru mai tarziu, si sa incepem cu lucrurile marunte care le putem face de azi. Care nu necesita bani, doar vointa si bun simt.
    Daca imi dai voie, am intocmit la repezeala o lista cu cateva lucruri ce am putea sa facem incepand de azi. Unele pot parea derizorii, dar ati fi surprinsi daca ati sti cati nu le fac.
    1) – Domoleste-ti invidia. Poti sa evoluezi si sa prosperi si fara sa omori capra vecinului
    2) – Incearca sa fi cel mai bun in domeniul tau, nu trebuie sa fi “specialist” in toate domeniile.
    3) – Fi profesionist! Chiar daca job-ul tau este sa dai cu matura, sau sa dai la strung, ia-ti munca in serios, sa nu o faci, doar ca sa fie facuta. Fa-ti serviciul in asa fel, cum ti-ai dori sa fi servit la randul tau.
    4) – Inainte sa ceri stoparea coruptiei, fi primul care renunta la ea. Coruptie nu inseamna doar sutele de milioane furate de politicieni, coruptie inseamna si spaga care o dai la ghiseu sa intri primul sau sa fi servit mai repede.
    5) – Fi moderat pe cat posibil. Nu te agita, nu urla pentru orice maruntis, incearca sa-ti folosesti capul in loc sa-ti folosesti sentimentele. A fi “latin” sau “pasional” nu trebuie sa fie o scuza.
    6) – Respecta legea! Faptul ca cel de langa tine incalca legea, NU este o scuza sa faci la fel. Indiferent ca este buna sau rea, incearca sa joci dupa regulile casei. Alternativa (anarhia) este mult mai paguboasa.
    7) – Accepta faptul ca NU esti singur ca intr-o jungla, respecta-i pe cei din jurul tau. Respecta regulile minime de convietuire intr-o societate. Incearca sa ai EMPATIE. La fiecare gest al tau, pune-te in locul vecinului. Nu este nimeni obligat sa-ti asculte muzica data la refuz la 12 noaptea, sa-ti miroase hainele murdare si respiratia duhnind a alcool.
    8) (Corolar) SPALA-TE! Spala-ti hainele, spala-te pe dinti dimineata, ai grija de curatenia din jurul tau. Conteaza mai mult decat crezi.
    9) Respecta-te pe tine insuti. Incearca sa ai mandrie, si sa nu iti vinzi respectul de sine pentru mancare gratis, reduceri de pret sau alte nimicuri. Morala ca nu te vede nimeni, sau ca lumea uita repede, nu te ajuta.
    10) Gandeste cu capul tau. Incearca sa nu urmezi turma, doar din nevoia de a fi in siguranta. Gandeste cu capul tau, chiar daca parerea ta nu se va potrivi cu a celor din jur.

  19. Generația de la 1918 nu a apărut pentru ca politicienii să ne țină astăzi discursuri despre unitate. Și nici pentru a ”ovaționa” noi falsitatea cuvintelor colorate demagogic! Ci pentru a învăța lecțiile pe care orice societate civilă ar trebui să le respecte. Că prin voința mulțimii se pot schimba structuri și se pot prăbuși imperii. Că nimeni și nimic nu poate rezista dorinței de exprimare liberă. Că orice victorie a statului autoritar poate fi temporară dacă societatea hotărăște aceasta! Că distrugerea demnității umane și a bunului simț sunt proprționale cu toleranța celui călcat în picioare!

    Nu pentru sărbătorirea evenimentului în numele patriotismului au fost sacrificate vieți umane! Alta era lecția pe care creatorii României Mari ne-au transmis-o! Și pe care poate, cândva, reușim să ne-o însușim! Măcar și pentru a nu face efortul lor inutil…

  20. Cred ca cei 45 de ani de comunism ne-au adus niste nenorociri de care cu greu scapam:

    1. Au omorat/distrus intelectualitatea si au inlocuit-o cu oameni fara educatie (familiala si academica). Ne-au luat reperele morale si profesionale pozitive si le-au inlocuit cu altele negative care promovau furtul si prostia.

    2. Au distrus increderea in autoritate, in dreptate si in special increderea ca binele este rasplatit bine iar raul este pedepsit. Mai rau, au creat confuzie intre ceea ce este bine si ceea ce este rau.

    3. Ne-au lasat sa credem ca de partea cealalta a cortinei de fier curge lapte si miere pe gratis. In felul asta fiecare din noi si-a facut o imagine (in multe aspecte deformata) despre ce inseamna o societate libera, democratica bazata pe o economie de piata.

    Dar,

    Cred ca ar fi bine sa ne uitam dincolo de ceea ce vedem ca turisti. Irlanda, Grecia, Portugalia si chiar Spania, Italia si UK, trec prin greutati semnificative. In fiecare din aceste tari guvernul face reduceri bugetare masive iar primii afectati sunt bugetari si pensionarii dar si cei care lucreaza in sectorul privat prin restrangerea sau intarzierea unor servicii sociale (asigurari medicale, varsta crescuta pentru iesirea la pensie) etc.

    Nesurprinzator, Germania si tarile nordice sunt cele mai putin afectate. Au avut politici bugetare si sociale mult mai bine puse la punct iar cetatenii sunt mai harnici decat in multe din tarile mentionate mai sus (nu mai vorbesc de Romania).

    Pentru ca noi sa ne putem compara cu Germania avem nevoie ca Bismark sa fie prim-ministru cateva decenii si care sa tina intr-o mana o prajitura si intr-alta o nuia. Si sa le foloseasca din plin, consecvent si cat mai des. Intrebarea este: daca prajiturica ne place putem suporta nuiaua?

    Cred ca “Emigranta in Munchen” ar putea sa ne spuna povesti despre cei care nu respecta legile si/sau regulile scrise/nescrise din Germania. Eu am auzit “horror stories” despre cei care nu-si separau gunoiul sau despre cei care “flash”-uiau pe autostrada. Poate ea stie altele mai interesante.

    In concluzie, mi-as dori o tara ca afara, dar oare asi putea sa ma ridic la nivelul celor care traiesc in tara de afara (munca, productivitate, educatie, etc.)?

    Poate ca da. Dar, si aici imi permit sa imprumut putin din aroganta lui Victor, daca ma uit in jur nu vad multi care ar putea sa-mi fie alaturi.

  21. Al Pacino (Michael Corleone) zicea “E pretul ce-l platesti pentru viata ce ai ales-o”. Totul are un pret iar pretul unei “tari ca afara” e munca. Multa munca. Ne putem supara pe buna dreptate pe politicieni dar noi nu suntem dispusi sa platim pretul pentru a avea o viata ca afara. Munca, profesionalism, atitudine. Si romanii care platesc pretul unei vieti mai bune au o viata mai buna decat ceilalti. Sunt dezavantajati de context, caci daca ar fi in “afara” ar fi mult mai bogati si nu ar avea acele probleme la ghisee, spitale, scoli …

  22. Uşor de zis, greu de făcut. Întrebarea-i: CUM? Cum faci (re)descoperirea?

    Mi se pare la fel de radical precum creştinismul cu îndemne de genul: “iubeşte-ţi aproapele”. E frumos, dar nu îţi zice cum să faci să îţi iubeşti aproapele.

  23. O mica precizare: nu mai sunt 22 mil. in tara.
    Politica actuala demografica este de reducere a populatiei romane: ingradirea drepturilor mamelor care au contribuit social,ingradirea drepturilor copilului la sanatate , exemplu lipsa vaccinurilor, de a invata, prin inchiderea unor scoli si lipsa mijloacelor materiale, indemnul presedintiei de a emigra, dorinta guvernului ca pensionarii sa iasa din sistem( sa moara) si bomboana pe coliva: educatia obligatoriu bilingva a romanilor.
    Aceste lucruri se petrec in timpul cand membrii PD_L au proiecte de legi cum ar fi :
    cum sa viram banii din buget in bugetele noastre(Urban) sau cum sa recuperam creantele bugetare prin firma noastra de recuperare.
    E numai un mic exemplu.

  24. din pacate pana nu demult credeam ca pot face ceva in tara asta, dar brusc mi-a pierit cheful. sunt inginer-somer in tara asta si pana nu demult un om cu principii si un limbaj adecvat functiei si statutului pe care-o/l aveam. acum am devenit un nimic, plin de draci si cu un limbaj plin de dejectii si mizerii pe care daca vi le-as reproduce ati putea scrie o carte cu injuraturi noi. am sa pun lacat pe usa casei, am sa-mi i-au nevasta si copilul si am sa plec departe, asta pana nu innebunesc cu totul. va recomand aceeasi reteta. si uite asa dintr-un director mic poti ajunge un sofer pe tir mare in cine stie ce tara comunitara in cateva saptamani.

  25. Imi pare rau ca nu achiesez la mesajul articolului. 🙂 Eu nu vreau o tara ca afara. Vreau o tara ca aici! M-am plictisit de ridicarea in slavi si privitul ca la Dumnezeu a occidentalilor. Si chiar daca aparent Vunk are un mesaj patriot, el poate fi interpretat si ca un soi defaimare a Romaniei prezente. Pe langa faptul ca toata povestea asta cu occidentul si UE mi se pare gresita. Noi nu suntem occidentali. Romania facea parte din Orientul Apropiat, nu din Occident! Oricat de atractive ar parea civilizatia occidentala si UE, noi nu putem sa ne prefacem ca suntem ceva ce nu suntem. E ca si cum eu as intra intr-un magazin si mi-as cumpara o rochie cu 3 numere mai mici doar pentru ca e frumoasa si am eu senzatia ca imi vine si chiar daca nu-mi vine, o sa slabesc sigur pana maine si o s-o pot purta. Totusi, e putin probabil c-o sa slabesc intr-un timp asa de scurt si, chiar daca o s-o fac, se stie ca asta mi-ar putea cauza serioase probleme de sanatate. La fel, nu cred ca a fost bine pentru noi ca tara sa intram in UE. Fiindca nu e pe masura noastra si e prostie sa cumperi ceva ce nu-ti vine doar pentru ca asa e la moda. Si apoi, Occidentul nu e totul. Doar pentru ca o rochie e anul asta la moda, nu inseamna ca trebuie s-o am cu orice pret. Poate ca nu se potriveste cu parul meu sau cu pantofii… O problema foarte grava a romanilor este lipsa de incredere in propria tara. Ar fi un semn de sanatate psihica sa avem demnitate si sa credem in noi. Mesajul asta neaga Romania si absolutizeaza alte culturi. Absolutul este o caracteristica a lui Dumnezeu si atat. Poate ca e doar marketing, dar mie mi se pare gresit. Eu vreau in primul rand o tara. Dupa aia, as vrea ca tara aia sa se numeasca Romania. Daca vreti sa fie ca Spania, Anglia, Germania sau mai stiu eu ce alta tara, puteti sa va mutati acolo 😉

  26. > A venit randul sa nu mai stam la rand pentru respect, decenta, bucurie si firesc.
    >
    Iar începi cu ipocrizii ordinare? Nu poţi să ceri respect fără ca tu să fii respectuos. Spicuind din articole anterioare, citim cuvinte foarte “respectuoase, decente, bucuroase, fireşti”: “interzis prostovanilor”, “complicitate curvească”, “lachei portocalii”…

    Dacă vrei respect, ipocritule, tratează-ţi mai întâi cititorii care nu sunt de acord cu tine cu respect, fără să-i numeşti “viermi”, “tâmpiţi” etc.

    Într-o “ţară ca afară”, tu nu ai avea ce căuta!

  27. @ytr: tu esti singurul bou care n-a priceput ca textul e scris de Cornel Ilie si gazduit pe blogul lui Victor Ciutacu. deci te-ntorci in spam, de unde te-am extras doar ca sa-ti reconfirm cat esti de bou, in caz ca aveai dubii 🙂

  28. @bigradu si tuturor, “horror stories”-urile de aici sunt foarte justificate atunci cand sunt privite in amanunt: flash-uitul pe autostrada doar din cauza ca vreau eu sa trec mai repede decat imi permite cel din fata (stiu, si eu sunt o pasionata a vitezei si m-am lovit de multi soferi cu palarie in fata mea) este o infractiune, ii zice pe romaneste coercitie, desi nu e reglementata din cate vad in codul penal roman. Pedepsirea ei are de-a face cu monopolul statului asupra violentei, principiu de baza intr-un stat de drept, si este suprimata atunci cand coercitia este justificata, de ex. ma grabesc ca trebuie sa ajung de urgenta la spital. Amenda este intr-adevar usturatoare, e vorba de o amenda penala, si se ridica in general la cam un salariu net in cazurile fara complicatii, de altfel cam la fel cu toate infractiunile “standard” cu pagube mici. Zic eu suportabil, in comparatie cu Romania. De aceea platesti mai bine, in loc sa incerci diverse alte fapte penale, cum ar fi mita, santajul etc. Care pana la urma doar dubleaza si tripleaza factura, nu te ajuta sa scapi.

    Sortarea gunoiului se face in Germania, fiindca e o tara responsabila fata de resursele ei naturale si fata de generatiile care vor veni. Daca nu sortez eu gunoiul meu, cineva pana la urma tot o va face, si ce nu fac eu singura costa. Asa ca da, sa locuiesti intr-un bloc sau casa in care nu se sorteaza e mult mai scump decat intr-o casa in care se sorteaza. Iar daca locuiesti intr-un bloc care a ales sa sorteze, au grija vecinii sa sortezi si tu, ca altfel primesti gunoiul inapoi la usa. Ei nu inteleg de ce sa plateasca ei mai mult din cauza lenei tale.

    Cam la fel e si cu fatadele care nu se prabusesc pe trecatori, daca nu ma ingrijesc eu sa nu se intample, cineva (in cazul asta primaria) tot o face, si anume pe costurile mele. Eventual chiar si cu firme de la partid, ca sa usture bine.

    Cam asa stau aici lucrurile. Marea diferenta dupa parerea mea este eficienta ca prioritate in tot ce faci.

  29. @emigranta din munchen

    Ar fi trebuit sa fiu mai explicit, dar expresia “horror stories” era o ironie adresata celor care nu pricep ca intr-o societate civilizata oamenii au drepturi dar si obligatii. Cei care nu-si respecta obligatiile sau cei care nu-mi respecta drepturile sunt pedepsiti.

    Gandeste-te cam cati bizoni din Romania s-ar scandaliza daca ar veni firmele de salubritate sa-ti impunna sa separi gunoiul iar daca nu sa platesti (x2 sau x3 sau chiar mai mult).

    Gandeste-te cam ce s-ar intampla in Romania daca Politia ne-ar amenda pentru “flash”-uri!

    @Victor, daca Prigoana ar veni maine sa ceara mai multi bani celor care nu separa gunoaiele cam ce ar scrie presa din Romania? Sau daca guvernul (PDL sau PNL sau PSD sau orice combinatie) ar decide ca “flash”-urile sunt interzise si amendabile, cam ce-ar scrie presa? Ar fi reactia polarizata in functie de afinitatile politice ale mass media (moguli bunei/moguli rai)? Cum ai reactiona tu, in jurnalist cu experienta?

  30. @bigradu: la fel cum am reactionat cand, cvasiprieten de familie fiindu-mi personajul, l-am calcat in picioare in direct, cu el in studio, in momentul in care a sarit calul

  31. Cei din afara au si ei problemele lor,pe care si le mascheaza mai bine ca noi.Eu i-as dedica acest cantec actualului sef de stat,care ,zice el,chiar daca se intalneste cu vreun sef de stat european,nu invata nimic de la el,poate doar olecuta de manipulare.Dar nici asta nu tine la foame ,frig,mizerie.Ajung la concluzia ca orice intalnire a presedintelui nostru cu oricine din lume e irelevanta cat timp nu se vad si urmari pozitive.Afirmatiile presedintelui nu se pupa si cu restul.Mai vedem.Si din cate am realizat limba engleza nu prea te poate ajuta cand ai de-a face cu un francez sau un neamt mandru.Eu astept urmarile pozitive care se lasa asteptate atat pe plan intern cat si pe plan extern.

  32. Probabil ca ieri, cand am scris asta, am intrat intr-o falie temporala si m-am trezit in topicul de azi 🙂

    ‘Apropos de cutura politica. Privesc la un film danez. Ultima confruntare televizata dintre cei doi candidati principali la primaria generala a capitalei, Coppenhaga. Se termina dezbaterea, iese candidatul cu stafful de campanie. O PERSOANA. UNA. Se indreapta spre masina din parcare, iar candidatul isi scoate din buzunarul pardesiului un sandwich baban impachetat in celofan transparent…
    Sa pic de pe scaun. Si la ei e normal asa.’

  33. Mai bine ramaneu ei la Clara si prajitura cu jeleu… Astea sociale, mai subtire. Nu toata lumea se naste Ombladon

  34. Mamici ale Romaniei credeati ca veti scapa dar nu a fost asa ochiul ager al atotputernicului Zeus va vazut. El atotputernicul atoatestiutorul si atoatevazatorul Zeus a pedepsit toate categoriile de Romani acum urmati voi pe lista lui se pare.Zeus si a pus aghiotantul Bondoc sa ia banii mamicilor,cu acesti bani vrea sa i cumpere lui Udrea de sarbatori un cadou,pantofi si poseta.Vreau o tara ca afara dar sunt constient ca nu va fi asa cat va fi condusa de Basescu ,Boc si Udrea.

  35. Hmmm , spun doar atat : visati , fratilor , visati …, ca asta (inca) nu costa bani !!!
    Cu natia asta , asa cum e ea acum , cu un IQ mediu demn de secolele 19 si , partial , 20 (!!!) , n-o sa poti aduce tara la nivel ECONOMIC , COMPORTAMENTAL si EDUCATIONAL la nivelul secolului 21 … 🙁
    Cei cu IQ mult peste medie sunt in numar prea mic pt. a conta ,iar majoritatea dintre acestia , fie abandoneaza lupta cu “primatele” ce-i inconjoara (unii le mai ziceti natie de manelisti …), fie pleaca “unde vad cu ochii” .

  36. Victore e greu sa ceri, sa cerem fie ca afara. In primul rind ne trebuie un popor cum sunt cele de afara si apoi o sa avem si o tara ca afara.
    Am sa incerc sa istorisesc doua patani de ale mele, pe scurt:
    Prima se petrecea in 2006 cind am iesit prima data din tara, si m-am minunat ca bou la poarta noua. La intoarcere intimplarea a facut sa vin in utma uniu “romanas”, am oprit cam in aceleasi locuri, am alimentat in aceleasi benzinari, toata lumea civilizata cu pungulita de gunoi la tomberon, la care zic: ” uite ca se poate sa fim si noi civilizati”. dar deceptie, cum am terecut granita ainceput sa arunce pe geam mucuri ,peturi , hirtii, a devenit din nou Roman.
    A doua sa petrecut azi dimineata cu un tip zice lumea respectabil care a muncit mult timp pe afara si anume in Germania. Am stabilit sa mergem impreuna intr-un animit loc si am stabilit o ora, 6.30 dimineata, ies si astept in fata blocului 45 de minute timp in care il sun de citeva ori dar binenteles nu raspunde. Dupa doua ore ma suna si imi spune ca nu mai are loc si pentru mine in masina lui.Deci no coment.
    Aici suntem si astia suntem, nu ne puten schimba, ne e frica de nou si de mai bine, ne e frica de schimbare, majoritatea nu au iesit din localitatea lor casa aiba un termen de comparatie, casa vada ca se poate si altfel. In ardeal nu ii suportam pe unguri ,nu pe astia autohtoni pe aia adevarati de la mama lor, dar in Ungaria nu vezi carute pe autostrazi, animale pe strazi si pe deasupra mai au si 8 autostrazi.
    Nu asi vrea sa intru in polemica cu “ytr” si nici nu vreau sa creada lumea ca iti iau apararea , pentru ca nu e cazu, dar Romania mai are mult pina departe si problema e ca nu avam GPS, sau daca avem nu a mai fost actualizat vremea lui Mosi Ion Roata.
    In rest la buna scriere
    Acelasi
    Om revoltat

  37. Scuze ca revin, stiu ca nu e chat, dar am cele mai bune intentii. Ma gandesc la ce s-ar intampla, ma gandesc si la mediul rural, unde primariile s-au zbatut sa acceseze fonduri pentru retele de canalizare, la care nu se leaga nimeni pentru ca e prea scump, e adevarat, WC-ul in fundul curtii nu costa. E o problema mai ampla in Romania, care nu mai tine de doctrina sau personaje (trecatoare), ci efectiv de necesitatea unei ordonari a societatii in sensul de a face ordine.

    In Romania nu s-a mai sters praful demult, nu a mai facut nimeni de mult ordine si curatenie, fara legatura acum cu Prigoana sau altii. Cum ziceam, importanta e eficientizarea ca prioritate, daca acele 11 milioane de ore de lucru pe zi despre care mai vorbeam ar fi folosite – eventual partial chiar si pentru sortarea gunoiului, de ce nu? – s-ar putea ajunge in cele din urma si la a folosi unele resurse pentru a despovara pe cei lipsiti de mijloace.

    Pentru ca, oricat am fi de indragostiti de ideea de capitalism darwinist, si eu sunt, nu putem sa nu recunoastem, la rece, ca principiile sociale sunt cele care in cele din urma civilizeaza, vezi si exemplul SUA. Germania si tarile nordice au inteles asta, si de aceea sunt atat din punct de vedere economic, cat si social si moral cu ani lumina in fata.

  38. Nici in vest nu exista societate ideala. Si aici, in Germania, exista generatii de asistati sociali.Si aici se arunca tigara din masina, ca sa nu-si umple scrumiera. Si aici exista lucru facut de mantuiala. Si aici exista STAT care isi bate efectiv joc de banii contribuabilului. Si aici exista mafie. In toate domeniile. Dar exista si politie, exista si fisc; si alea nu iarta.
    Iar cu gunoiul; locuiesc in Bayern; platesc un abonament anual, platesc golirea lazii si kilogramele de gunoi. Si atunci il sortez.Ca altfel ma costa.
    Si aici se pun radarele cand nu te astepti; si aici iti pierzi nervii la casa asteptand sa platesti prin magazine; deci sa nu generalizam.
    Cel mai tare de doare cand se umbla la bani. Si atunci eviti – pe cat poti- amenzi, procese sau sa calci pe bec cu darile catre stat…

  39. Daca cineva isi imagineaza ca afara, chiar si in Germania, oamenii respecta legile si sint civilizati doar din cauza educatiei, apoi sigur a intrat pe un teritoriu minat. Legile impuse si corectile punitive, de cele mai multe ori, sint cele care impun mentaliatea colectiva. In plus scoala si societatea impun o anume conduita si grad de cultura, care se raporteaza la lucruri elementare de bun simt. Da! in mod sigur un primar sau politician nu poate schimba o tara, insa poate influenta un mod de-a privi lucrurile si plecind de la lucruri marunte poate determina comunitatea sa-si modifice treptat atitudinea.
    S-a tot vorbit de flashuri date altor masini in Romania, “moda” este cit la fel de valabila si in Germania pe autostrada si agresivitatea unor soferi este chiar deranjanta pentru toti, dar pina sa dovedesti asa ceva intr-o instanta este cale lunga.
    Si daca tot se vorbeste de sortatul gunoiului afara, fenomenul tine de politici duse de guvernanti care vor sa refolosesca materile prime de baza. Un calcul simplu arata ca circa 80% din gunoiul menajer este material refolosibil. Insa!!!!!!! daca guvenantii nu sint in stare sa implementeze linii de sortare, colectare si reutilizare a materilor reciclabile, poti sa vrei tu sa sortezi gunoiul si sa te gindesti la protectia mediului mult si bine.
    Istoria ne-a aratat totdeauna ca liderii unor tari, politicieni sau monarhi, au reusit sa ridice sau sa coboare popoare la grade de civilizatie corespunzatoare nivelului lor de intelegere, iar legile date la un moment dat au fost modificate si adaptate vremurilor si necesitatilor comunitatilor. Modificarea metalitatii fiecaruia dintre noi tine de mentalul colectiv si puterea exemplului liderilor autentici formali sau informali.

  40. Dau un mic semn de normalitate, maine, de ziua nationala a Romaniei, mi-am chemat prietenele si vom minca sarmale si vom bea vin! Voi arbora pe masa din sufragerie si un mic tricolor!

  41. @FuXi
    Nu pot decît să-ţi dau dreptate! Alt praf în ochi. Normal că nu vor îndrăzni să se atingă de indemnizaţie, da’ lumea nu mai vede restul.
    Banzai!

  42. Felicitari D-leDrujbaru= mesajul este clar , real si se mai poate continua,,,,,Tara mea nu poate fi afara si chiar nici ca toate de afara–vreau sa fie o tara demna de majoritatea cetatenilor ei, nu de falsa minoritate de politicieni ce ne conduc sau se fac ca ne conduc —– adevarul este ca romani muncesc isi vad de treaba ,de asta mai existam cat de cat, daca ne am fi lut dupa guvern si presedinte , am fi ajuns niste neputinciosi ca si ei care nu sunt in stare sa puna economia pe roate , sa aiba de unde fura si fura de la noi cei insaraciti si inrobiti de de legile lor necostitutionale.:DEVIZA LOR ESTE________acum cat suntem la putere____________. Tara mea are destui oameni intelepti si de buna credinta dar in jurul; zis;al marilor politicieni se invart tot felul de lichele si impostori cu capastru politic si balacesc politica ca porcul dovleacul. Cred ca a venit timpul cel care ne preseaza sa nu mai admitem MINCIUNA:HOTIA : SMECHERIA: MANIPULARE:SANTAJUL :ETC si mersul in limuzina , de ori unde din tara sa luam LUMINA de la inalta conducere a tarii.

  43. @Lory: Toata aprecierea pt. ultima fraza care sintetizeaza simplu si FOARTE CLAR esenta intregii noastre probleme:

    “Modificarea mentalitatii fiecaruia dintre noi tine de mentalul colectiv si puterea exemplului liderilor autentici formali sau informali.” 😛

  44. Nu vreau sa generalizez, si mai ales, nu idolatrizez statul german sau Germania, in fond si la urma urmei, vreau sa ma intorc in 3 ani in Romania, la tara (!). Vreau doar sa arat cum functioneaza (eficient) lucrurile aici.

    @Lory, o infractiune sau o contraventie, spre surprinderea tuturor probabil, chiar trebuie DOVEDITA de organele statului, care vrea sa pedepseasca, deci in nici un caz de mine cetatean, eventual chiar victima a flashului. Eu doar reclam (sau parasc cum zice urat romanul) procuraturii sau politiei, ocupatie foarte iubita de catre nemti. Politia si procuratura sunt obligate de lege sa urmareasca faptele penale care le-au fost sesizate, in caz contrar infaptuiesc ei insisi astfel de fapte, vezi Soric.

    Nu presedintele tarii implementeaza “linii de sortare, colectare si reutilizare a materialelor reciclabile”, de regula face asta unul care vrea profit, adica un privat, ca de ex. Prigoana. Si totusi, in esenta, ai dreptate, pestele de la cap se impute. Eu inca sper ca “exemplul” dat de Basescu poporului sa fie chiar agresivitatea lui.

    @iordachel gudurau, eu in 12 ani n-am prea vazut lucru de mantuiala “made in Germany”, iar in fiecare an cand imi vine decizia de impunere ma crucesc si injur de mama focului, dar parca tot mai creste cate-o autostrada. Acum lucra din greu la A94. Oricat ne-am plange, nemtii astia is dati dracului ca natie.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.