Nu-i vreo descoperire epocală că România ultimilor 20 de ani a răsturnat scara valorilor şi că, într-o societate tot mai viciată, se promovează de regulă şi, ulterior, se parvine pe criterii care n-au nici măcar o vagă legătură cu instrucţia, erudiţia, competemţa sau bunul simţ. Două lucruri m-au determinat să vin către acest subiect, deşi nu-i vreo noutate. Pe de o parte, un mail sau o postare a cuiva, ceva gen “Victore, nu-ţi mai bate capul, suntem conduşi, ca ţară, de absolvenţi de facultăţi particulare”. Chestie, cu tot respectul pentru excepţiile care confirmă regula şi pe care le salut, cât se poate de reală şi dureroasă. Pe de altă parte, uitându-mă în jurul meu (în ultima perioadă, din motive care mă privesc, mai mult decât obişnuiam), am remarcat, fără pretenţia de a crede că am acoperit toate categoriile, mai stridente ca niciodată, câteva tipologii ale succesului facil: curva obraznică, imbecilul docil, prostul agresiv, superficialul/suficientul glamour.
Vă provoc şi pe voi, cititorii acestui blog, în contextul în care ştiţi că mă adresez cu îndărătnicie şi programatic celor cu inteligenţă peste medie, să vă pronunţaţi, să mă combateţi, să adăugaţi alte categorii şi, eventual, să exemplificaţi, ca să nu discutăm pe sec. Aş prefera ca aproximativii şi analfabeţii să se abţină…
Totusi, incerc si eu sa adaug o tipologie a succesului facil (cu exemple cu tot): intelectualul national autoproclamat (RASAT, nene!!!), care, inainte de decembrie ’89, n-a indraznit sa zica nici “pâs” impotriva lui Ceausescu (sau chiar l-a pupat in cur), iar dupa s-a trezit ca urla eroismul in el si s-a angajat intr-o lupta pe viata si pe moarte cu “comunistii”, in plin postcomunism, aducandu-ni-i pe cap pe Base si ai lui. Exemple: Gabriel Liiceanu, Traian Ungureanu, Horia Roman-Patapievici, Catalin Avramescu, Andrei Plesu s.a., s.a., s.a. … Pleiada, ce mai!
ministri fara ministere, si presedinte fara tara. (primii pastoresc niste bani si atat, iar al doilea ii pastoreste pe primi care fac bani, si “constituieeste” niste partide)
ce ziceti?
Tipologiile pe care le-ai enumerat mai au o multime de corespondente care nu are rost sa le enumar: sunt variatuni pe aceeasi tema ! Problema reala este CAUZA care le genereaza… si aici as vrea sa fac o mica paranteza: nu stiu cata lume stie dar exista oameni (din fericire putini) care datorita unei boli , dereglari , etc. a sistemului nervos nu simt durerea. Stiu ca unii ar fi invidiosi pe ei ca acesti oameni pot deveni niste “duri” deoarece pot luta cu oricine pana la moarte fara sa-i doara …; ori tocmai aici e problema , nesimtind durerea ACESTIA NU SUNT CAPABILI SA SE FEREASCA DE TOT CE LE-AR FACE FIZIC RAU PT. CA EFECTIV NU SIMT !!! Practic simtul de autoconservare nu le mai functioneaza.
Exact asa , incep sa cred , ca o buna parte din acest popor sufera de o boala care se tot extinde: LIPSA BUNULUI-SIMT , A DECENTEI SI , DE FAPT , A DEMNITATII UMANE ! Practic ceea ce ni se intampla NU ARE NICI CEA MAI MICA LEGATURA CU PREGATIREA SCOLARA , PROFESIONALA SAU CU GRADUL DE CULTURA , ci DOAR cu decenta si demnitatea individuala . Atat si nimic mai mult !
Va dau un singur exemplu din seara asta: venind cu tramvaiul printr-o zona mai marginala a orasului , la un moment dat au urcat in tramvai vreo 4-5 pirande insotite de vreo 3-4 copii. Erau cu fuste inflorate , nu erau din cele bogate dar nici nespalate: erau niste femei simple . Atat. La momentul urcarii , una din fetitele de 5-6 ani s-a suparat pe ceva si a inceput sa planga in hohote si sa se histerizeze , la care mama ei , dar si celelalte pirande , i-au spus:
“Te rog frumos sa incetezi , suntem in tramvai! Daca vrei acasa te las sa plagi toata seara daca asa vrei , dar aici in tramvai nu suntem singuri si te rog sa incetezi cu “spectacolul” altfel iti fac vant jos la urmatoarea statie si vii pe jos acasa!”
Am ramas foarte mirat si placut surprins de reactia acelei (acelor) femei (tiganci) , care au dat dovada de o decenta si normalitate pe care nu o regasesc la MAJORITATEA altor romani , de conditie de multe ori , superioara lor. Vad de multe ori mamici care-si lasa odraslele sa puna pcioarele pe scaune , sa deranjeze pe alti calatori (chiar sa-i murdareasca) , sa guite si sa urle , etc. Oare DE CE ? Ce dracu-i cu noi …?! Cum am putut devenii atat de indolenti si nesimtiti pana la imbecilitate ?
Astazi a trebuit sa trec granita pana la unguri , aproape de granita , intr-o problema de servici si parca ai aterizat pe o cu totul alta planeta DIN PUNCT DE VEDERE COMPORTAMENTAL , UMAN SI PROFESIONAL !!! Si ma refer la niste oameni simpli : muncitori , tehnicieni , electricieni , operatori , ingineri , etc. Culmea e ca majoritatea nici nu prea cunosteau o limba straina , engleza , dar profesional era extraordinar de precisi , meticulosi , ordonati si rigurosi. Din punct de vedere social , TOTI erau FOARTE POLITICOSI , ATENTI SA NU DERANJEZE PE CEILALTI , AMABILI DAR FARA A FI EXAGERATI DE PROTOCOLARI , INTR-UN CUVANT: “CAT SE POATE DE FIRESTI !!!”
Noi de ce naiba nu mai suntem in stare sa mai fim asa , ca in urma cu 25-30 nu eram asa de “neamuri proaste” …?!
Cand o sa ai raspuns la aceste intrebari , atunci , Victore , e posibil sa ai si solutia la problema ridicata de tine la aceasta postare…!
As adauga tipologia analistilor politici.
Au inceput sa apara in poiana lui Iocan si au continuat pana si-au facut si televiziune.
Nu ma simt mai mandru nici cu analistii cu toate clasele pe care pretind ca le au.
Am doua facultati (de stat) finalizate si cu multi colegi retarzi care scapa se pare cu fata curata fiindca nu au fost la “particular”.
A.. si apropos..o categorie si mai nesimtita ar fi:
analistii politici atot-stiitori.
Romania de care sunteti chiar asa de scarbiti arata asa in momentul asta:
politicienii descrisi mai sus,
guta,
sexy braileanca,
analisti politici – pe voi n-are cin sa va descrie
Si voi sunteti scarbiti pentru ca am decazut din ce tara minunata am fost si cea mai mare exportatoare din lume de ne saluta cu frica si USA si China…
Romania de acum 50 de ani arata asa:
Bogati ( “politicieni” si “analisti politici” )
Iobagi.
Nu ma astept sa publici asta:
Tipologie:
Omul politic patron de televiziune.
Exemplu:
Chavez si Voiculescu.
Avantaje:
Imoral , inestetic dar foarte practic – cu un ciutac si cu un badea poti da jos orice regim – nu mai trebe mineri
Sincer mie mai teama de Chavez decat de Nuti cu care asa de tare m-ati plictisit…
Aveti dreptate eista mai multe specii de parveniti;
O mare dezamagire pentru mine a fost o ziarista pe care o apreciam. Ca multi altii de altfeL;
Raspunsul meu e in ultima postare de pe blogul personal.
Tipul meu: romanul masochist fara pasaport, care desi stie ca Romania e si a fost pe p**a, inca mai spera la mai bine; cel putin pentru copii care si-i doreste.
Problema pe care o aduci in discutie este un lucru atit de simplu dar in acelesi timp atit de complicat si am sa incerc sa explic sper ca scurt.Vezi tu Victore tara sata nu mai are de mult modele, deci ne mai avind un model nu sti care i-ti este targhetul pe care sa ti-l impui, ma refer cind esti tinar cu sperante cind totul tise pare posibil. Mai tirziu il vezi pe nenea Bodu cu care ai fost coleg de generala si sti ca era o nulitate absoluta si ajunge sef la ANAF, si incepi sa te revolti ( ca tot sunt un om revoltat) dar prea tirziu ” zarurile au fost aruncate”.
Am urmat doar cursurile unui Liceu Industrial intr-un orasel din Ardeal dar crede-ma ca nu ma dau pe multi cu facultatile facute la apelu bocancilor. Iti dau un singur exemplu desi am o sumedenie, primarul Scripcaru un strungar mediocru a ajuns un profesor de Educatie Fizica si Sport “trei in unu” cum i-mi place mie sa le spun astora. Si va intreb pe voi cititorilor care este rostul facultatilor private cu taxa in Romania, nu ca asi fi inpotriv acestora dar nu la noi.
Apoi asi continua cu scoala primara. aici nu conteaza cum inveti ci copilul cui esti sau trebuie sa dai note mari casa promoveze toti la liceu , mai ales la scolile de la sate, fiindac alfel e jale. esti criticat la toate sedintele cu directorii si ciuciu grade ciuciu promovari.
Mergem la liceu acolo esti obligaar sa faci meditatie cu profesorul care-ti preda la clasa altfel te tine numai in 4.50 – 5. cum te duci la el cum tefaci mai destept cu doua trei puncte. Apoi vine ora de sport, desen si muzica unde toata lumea trebuie sa ia zece casa nu le strice media, nu mai conteaza daca are talent sau nu. Si uite asa facem si liceul.
Iar apoi vine facultatea unde intervine si maria sa parintele si zice: si copilul meu trebuie sa faca o facultate ca doar nu-i mai prost ca alui tata Veta. Daca tot ai facut o facultate cum sa nu iti “susti si doctoradul” ca de da bine la C V si uite asa ajungi Primministru si dai ordonante neconbstitutionale.
Oameni buni avem nevoie de-o schimbare dar nu una de dragul schimbari invatind Limba Romana in ungureste ci una sanatoasa care sa reformeze Scoala Romaneasca. avem nevoie de un Ministru si un Minister care sa stie nude trebuie sa actioneze, nu secretari de stat gen Vergu.
Victore subiectul e complex si credema ca la ora actuala niumemi nu stie unde vrea sa ajunga. Desfintam scoli ca nu sunt rentabile dar construim biserici peste biserici fara sa ne punem intrebarea popi din ce si de unde sunt platiti, majoritatea parlamentarilor aduc amendamente pentru construirea de biserici.
Un neam mare se deosebeste de unul mic prin doua lucruri SCOALA SI CULTURA iar acesti nefericiti netoti tocmai asta distrug, ai oameni destepti poti spera ca intr-o zi sa devi un neam mare, ai oameni de cultura poti spera sa devi o natie recunoscuta.
Domnule Ciutacu,
Va rog, respectuos, sa amintiti colegilor V. Stan, M.Badea, R.Tudor ca romanii (subliniez-romanii,nu includ nationalitatile conlocuitoare)au avut de ales, in turul doi al “prezidentialelor” din 2009, intre Basescu si Geoana, nu intre Basescu si Antonescu. N-are nici un rost sa ne mai intrebam astazi, care ar fi fost rezultatul, in cazul in care domnul Iliescu si ceilalti batrani si intelepti politicieni din PSD si PC, in frunte cu domnul M.Geoana, ar fi decis sa-l sprijine, ei, pe “pustanul obraznic si lipsit de experienta” de la PNL. Probabil ca subiectele zilei ar fi fost cu totul altele.
Cum istoria nu se judeca cu “daca”, romanii sunt nevoiti sa suporte, si ei, consecintele rezultatului decis de catre altii ( multi nici nu sunt cetateni romani, if you see what I mean) si doar o mica parte dintre ei. Absentii, nu pot fi invinuiti, in bloc, de lipsa de interes sau comoditate si nici pt. lipsa increderii in clasa politica. In privinta mitei electorale lucrurile au fost lamurite de mult: pacatos cel ce primeste dar cu mult mai pacatos e cel ce corupe. PSD are si aici o vasta traditie.
Ca atare, ar fi bine ca acei colegi ai dvs. sa nu mai infiereze, cu atata manie proletara de centru-stanga, poporul roman in integralitatea lui si sa-l faca cum le vine la gura. Iar faza aia cu “eu l-am votat pe Antonescu”, n-o cred nici aia de la gradinita. In plus, PSD a tipat ca alegerile au fost fraudate dar s-a resemnat rapid si de atunci face o opozitie de fatada, evidenta chiar si pentru acea categorie mentionata mai sus. Ca doar nu degeaba a ajuns “seful mafiei personale a lui Adrian Natase”, ministrul apararii lui Basescu.
Cu scuze pt. punctuatia aleatoare, va multumesc anticipat.
Atunci când ai făcut o “party” contra bani ai făcut un pact cu diavolul. Vreau să văd şi eu o personalitate “pe bune” absolventă de “party”. Îmi poţi da exemple? Desigur nu Udrea!
-prostul atoatestiutor, care nu poate sa zica nu stiu.
E tare multi….!
Ii vedem dandu-si cu parerea despre cele mai complicate probleme… grele si pentru savanti.
-miss …fufa de Venetia->Anastase
-manechin in politica, ->Tariceanu
-doctori in drept, felceri in politica->Ce or bea unii, Monica(ANI)
pai de cine vrei sa fim condusi? asa popor, asa conducatori…Cine intra in politica in ziua de azi? numai muciosii si purtatorii de valize, lipitorii de afise, care spera si ei o paine si o “ciorba” calda dupa alegeri. Boureanu ce era acum 5-6 ani? un purtator de valiza al unui lider pnl-ist din Pitesti. Ce este el azi: un papagal vorbitor, un limbist si un papa -lapte, dar cu niste milioane bune in conturi.
despre ce vorbim noi aici? iar societatea noastra se complace, se degradeaza, se indreapta spre cele mai inalte culmi ale “progresului basescian”….
Vorba lui badea: sa se aleaga praful de tara asta, asa poate scapam de manelistii astia iar cei care i-au votat vor murii….la propriu si la figurat!!!
nu vezi ce fatza are basescu? numai fatza lui iti creeaza voma, ce sa mai spun si de atitudinea, inteligenta si discursul….si al tuturor slugoilor si curvelor din cercul sau.
sa-i ai dracu pe toti si sa se duca in cap cu totii
Domnule Ciutacu eu propun o comparatie intre comunismul de pana in 89 si cel de dupa….nu sunt adept al comunicmului. Azi traiesc cel mai urat cosmar: un regim totalitar condus de niste…….
lucrez la un privat, unde cei cu “scoala pe bune” o conduc. Si aici cei cu studii medii au dat fuga la “facultatea de la capu’ podului” cum o numim noi cei cu ceva carte, ca sa nu-si piarda slujba: la ce raspundere au, pt ei este suficient. Insa, ce se poate observa cu ochiul liber…. majoritatea deja si-au luat-o in cap: pai noi de ce sa nu avem salariul atat, pai eu de ce nu avansez, pai aia de ce e sefa de birou…etc…au uitat ca lipseau doar cateva ore de la munca sa-si dea examenul platit si acum se cred mari intelectuali.
Multi dintre ei pleaca de buna voie, ghici unde: la buget, acolo se simt ei apreciati si culmea, daca intra intr-un partid, ajung si mari demnitari, ne dau lectii pe la televiziuni….
asa ca, degeaba ne-am luptat noi 15 pe loc, degeaba am terminat cu burse de merit, degeaba ne-am tocit coatele prin sali de lectura, vine una ca Udrea de la Dimitrie Bolintineanu si te face prost in fatza.
partea nasoala este ca “ei” devin majoritari si sunt alesi de cei fara carte deloc sau ca ei….
Bunicul meu avea 3 clase, facute intr-o scoala dintr-un sat de munte. L-am vazut citind doar doua carti, Biblia si Psaltirea, si nu cred sa mai fi citit si altele. Cu toate astea a fost un monument de bun simt, cinste si onoare. Parafrazind, nu devine, totusi, dupa facultati. Din pacate n-a avut succes. Sint prea multe speciile jegoase dar toate au in comun citeva caracteristici o sete neostoita de bani(foarte multi bani) si putere, lipsa bunului simt, a onoarei… nu mai zic de onestitate.
Totul se reduce la “PIRAMIDA PROSTIEI”. Un incompetent ajuns in varf, are grija sa-si aduca subalterni “supusi” (incompetenti, pupicuristi, Yesman-i, pitipoance, etc.), care sa nu prezinte un potential pericol pentru functia lui si care sa-i execute fara comentarii “indemnurile intelepte”. Noroc ca la fiecare “etaj” al piramidei, exista si oameni competenti, care muncesc si creeaza, tinand in spate sleahta de nenorociti. Din pacate, persoanele competente sunt din ce in ce mai putine putine, sunt chiar pe cale de disparitie. Sunt de acord cu ceea ce spune Mircea Badea, in sensul ca, ar trebui sa “arda” totul si apoi, poate mai avem o sansa sa ne ridicam pe principii sanatoase.
Domnule Ciutacu, poate n-o sa crezi dar asa se intampla si prin alte parti. Uite un exemplu trait pe pielea mea: am fost la Viena pentru un interviu la o institutie respectabila zic eu; in fine, dupa interviu m-am intalnit din intamplare cu o fosta colega si am iesit impreuna la o barfa… postul era deja promis unei tipe simpatizate de unul din comisia de examinare… pot sa zic ca treaba asta m-a stupefiat. Oare nu mai exista dreptate in lumea asta, sau n-a existat niciodata? La noi nu ma mai mira nimic.
Cred ca numarul de la masina (EBA)e un nume destul de elocvent. Alt exemplu mai concret nu cred ca exista.
buna dimineata Victor,
intradevar suntem inconjurati de prosti si analfabeti si eu ca si alti parinti am insistat ca fetele mele sa faca facultatea la stat, dar vreau sa va spun ca nu sunt f incantata, copilul e f dezamagit,e la ASE si apropo nu se iau examenele asa cum spunea cinevaf usor, poate dansul a facut o facultate mai usoara, Ioana mea invata in lb.engleza se supara pt.orice nota proasta pe care o ia, intra pe net si isi cauta proiecte europene unde sa mearga sa invete ceva, ba din contra la ultimul la care a participat in mai a reprezentat ITALIA, si acum pleac cu bursa erasmus in spania asa ca daca vrei sa inveti nu trebuie sa invetila nu stiu ce facultate, sa fii as,Copilul trebuie invatat sa fie cinstit, respectuos le am invatat sa nu se agate de gatul nimanui, sa reuseasca prin fortele lor, ca curve si prosti sunt destui, ii vad prin reviste prin parlamentul european, niste agramati care habar nu au sa vb. romana bine, dapai o lb.straina.Si eu sunt dezamgita ca majoritatea oamenilor din tara asta, eu nu am facultate dar muncesc la privat si sunt mandra de ce am realizat pana acuma din munca mea, fara sa ma intind cu nimeni, sunt mandra ca tatal meu a fost muncitor, dar un om integru de la care am avut foarte mult de invatat, pana la urma valorile si cei 7 ani trebuie sa le invavtam de acasa.O zi buna sa ai dle Ciutacu, cu stima, dana
Nu trebuie sa generaliza, nu toate facultatile particulare sunt usoare.
In legatura cu Spiru Haret , aceasta universitate a inceput sa-si modifice sistemul si se indreapta cu pasi repezi spre un viitor acceptabil .
Ma gandesc de ce oamenii vor o diploma ,iar in schimb nu-si doresc sa stie nimic din specializarea respectiva?
Totul incepe din generala, iar liceul amplifica prostia.. apoi ne intrebam de ce se duc multi la particulare? la toate acestea se mai adauga taxele mult mai mici si locurile la buget care nu mai sunt suficiente si elevul la bac ce nu stie nici macar sa copieze.
Lenea este starea care ne-a transformat in ceea ce suntem azi.
Ai elaborat o minunată ipoteză de lucru pentru analişti. Dintr-un punct de vedere ştiinţific, ai o categorie redundantă (superfluă). Iată explicaţia cu exemple. Boc e la categoriile 1 şi 2; Băsescu la 1 şi 3; Udrea la 1 şi 4. Observi? Pe de o parte, curve pure nu există, pe de altă parte, parveniţii sunt cu toţii curve. Cele bune!
O sa ti se suie in cap toti USH-ii, dar asa e. Au o alta filosofie de viata, ei trebuie sa reuseasca, restul nu conteaza. Mi se par niste alienati, pentru ca isi asuma conditia de intelectual fara a-si pune vreo clipa problema ce e aia. As mai adauga la aceasta categorie si produsele din ultimii ani ai universitatilor de mana a doua si a treia cu apetenta mare pentru banuleac.
Sanatate, la primul comentariu aici!
Dar ii dau dreptate si unuia dintre comentatorii de mai inainte, ma infioara gandul ca suntem (sunteti) patronati de toate reptilele iesite de sub pamant…
roberta anastase ar fi un exemplu pentru curva obraznica.
m-am uitat peste cv-ul accesibil pe pagina pdl si nu am inteles ce o recomanda in fruntea camerei deputatilor, in conditiile in care din cv reiese ca are experienta in relatii cu publicul (oare la asta se rezuma activitatea camerei?). evolutia specataculoasa dintr-o organizatie ngo dubioasa in calitate de director la o firma particulara care nu este numita pentru ca apoi sa aiba ceva de spus in calitate de consilier ministerial….
poate gresesc si ii ponegresc numele de pomana, desi nu cred. are cele 2 atribute care o recomanda pentru categoria asta: oportunism si tupeu.
Nu pot combate, ci doar aplauda initiativa dumneavoastra, tipologiile mai sus enumerate sunt doar cateva din cred ca zecile care deja exista in Romanica. As dori totusi sa postez un poem de Henry Howard care in opinia mea daca ar fii respectat de 10 % dintre noi ar fi Romania putin mai frumoasa.
THE MEANS TO ATTAIN A HAPPY LIFE
MARTIAL, the things that do attain
The happy life be these, I find:—
The richesse left, not got with pain;
The fruitful ground, the quiet mind;
The equal friend; no grudge, no strife;
No charge of rule, nor governance;
Without disease, the healthful life;
The household of continuance;
The mean diet, no delicate fare;
True wisdom join’d with simpleness;
The night dischargèd of all care,
Where wine the wit may not oppress.
The faithful wife, without debate;
Such sleeps as may beguile the night:
Contented with thine own estate
Ne wish for death, ne fear his might.
“fanaticul aberant”
“pitzipoanca agresiva”
“tuta docta” si “retardatu’ dislexic”
Buna ziua,
Propun si eu o categorie: JIGODIA !!!
Este o persoana lipsita de educatie, modestie si bun simt, care:
– in primul rand: “nu stie, nu poate, dar nici nu-i lasa pe altii sa faca reaba”(expresia a unui batran de la tara)
– nu stie/nu vrea sa spuna NU cand i se ofera un post cald pentru care nu e deloc calificat:
– nu stie decat sa parvina, sa “faca bani” calcand pe orice: legi, cadavre, cariere, oameni, principii;
– nu apreciaza pe altii decat dupa casele, masinile sau banii pe care ii au;
– nu pleaca afara decat pentru a spune (la intoarcerea acasa) cati bani a cheltuit;
– nu are macar un dram de cultura;
– nu stie nimic din istoria Romaniei pe care presupunem ca a invatat-o la scoala, insa odata ajuns in functii inalte de stat, ia decizii care afecteaza negativ tara asta, in plan intern si international;
– nu stie cum sa se comporte si cum sa se exprime in public, in limba romana, decat intr-o maniera total “dezinhibata si sincera” (pentru el/ea, asta inseamna libertate si democratie: lipsa oricarui auto-control, adica sa spui ce vrei, unde vrei, cum vrei, fara a te gandi la vocabular, la consecintele vorbelor tale…)
– nu are decat cea mai buna impresie despre sine: el/ea sunt in fiecare clipa “the best” , restul sunt: “fraieri”, “prosti”, “pleava” , “servitori”, “iobagi”, etc.
Ar mai fi mai multe de spus/scris, dar ma opresc aici.
Da’ “hotul neprins” aka “negustor cinstit” nu zice nimeni? Ciudat! Exemple nu dau, ca tipa baza de date “viool!”
Sa nu uitam ca potrivit cartii de capatai,sa curvesti ar mai fi cum ar mai fi,dar sa PREAcurvesti… nu stiu de ce, dar pe-aci imi vine-n minte si un anume domn Cristoiu .Crancen ar fi si faptul ca ne luptam cu proprii copii sa invete mai mult decat cere mizeria aia de programa scolara ,sa nu minta ,sa nu fure…stii cei sapte ani… si cand le dam drumu in “lume” sunt aproape cu handicap, parca ii aruncam in groapa cu lei.Pe langa multele universitati ar fi cazul sa infintam macar o postliceala unde copii binecrescuti sa invete cum sa procedeze atunci cand sunt fata-n fata cu cei enumerati de tine si care este adevarat sunt peste tot si pretutindeni si parca asa brusc si dintr-o data si posibil sa se fi infipt mai abitir decat lipitorile flamande.Eu am acelasi gol in stomac si aceeasi asteptare nelinistita ca in ’89. Sa fie oare un semn ca facem exu-deshu…
Pe peretele pe care atasezi diploma nu mai conteaza daca e de stat ori privat,amalgamul oricum s-a produs si amestecul asta a facut sa apara facultatea la kilogram,de genul tu cate chile vrei, doua, iar eu ca am mot vreau fo 10 ca sa tapetez peretele,n-are importanta ca peretele e de la wc.Exista un magnet, iar magnetul asta isi face datoria si atrage tot, netinand cont ca atrage si pe cei buni laolalta cu cei parasutati.Ramele sunt o categorie ce si-au gasit mediul prielnic taratoarelor,tugulani mitocani,ma refer la boureni,facaleti de tipul videnesc si udrenelesc coloreaza peisajul autohton iar sa vorbeste romaneste… e tare grea limba noastra pentru loaza parasutata la Bruxelles.Cam asta e tabloul pictat parca de un pictor prea plictisit pentru ai da putina lumina si in care noi incercam sa traim frumos.
reporteritele proaste si agramate de la TV, in special de la Antene; degeaba sunt bune prezentatoarele de stiri ( cu exceptia celei din weekend, Joita)daca cele de pe teren sunt”varza” la lb.romana. Ma intreb daca au facut gimnaziul.
beizadeaua tupeista :)))
Cu siguranta prea multe lucruri sunt cu susul in jos. Ne plangem. Ne descurcam. Bunaoara, eu vand masini. Sau ma rog, incerc. Am clienti care lucreaza in sistemul bugetar, care deja au fost in concediu, care isi planifica achitia unei masini si care se plang de masurile de “austeritate”. Mai au o firma pe langa job, sunt mare parte a zilei la umbra teraselor si in placutul miros al cafelei si limonadei de sezon.
Dar cunosc si medici de varsta mea, absolut remarcabili profesional si uman, care sunt in pragul disperarii.
Diferentele sunt genetice… unii au coloana vertebrala, altii sunt moluste. Unii muncim ca prostii ca sa ne platim ratele si sa ne crestem in conditii decente copii, altii pacalesc / mint / insala / traduc 24/7.
Imi este foarte greu sa rezist, dar prefer sa ma pot privi zilnic in ochi.
@Victor Ciutacu – eu zic ca postul meu este destul de explicit :D.
Exemple:
1. Pupincuristul – toti aia din caseta pe care am mentionat-o in frunte cu primarul care se apleca in fata doamnei ministru.
2. Abonatul la contracte cu statul – primul nume care imi vine in minte – prietena de familie a primarului Negoita.
3. Baiatul/fata lui tata: Syda, Eba, Hrebe Jr, Prigoana Jr, Daciana Sarbu…
Multumit 😛 ?
eu sincer m-am saturat sa tot aud ca romanul nu e educat.
nu, din contra. e foarte educat. stie foarte bine ce vrea si ce vrea sa primeasca de la cei din jur. stie cum toti ar trebui sa-l trateze, la restaurant, in magazin, in societate.
nu. romanul e pur si simplu NE-SIM-TIT.
in concluzie, tipologia mea este “romanul nesimtit”. evident cu exceptiile care confirma regula.
Nedreptatea si absurdul sunt de cand lumea, nu e o chestiune aparuta acum odata cu `vicierea` societatii. Societatea, prin natura ei e stricata si absurd de nedreapta. Nu-mi aduc aminte sa fi functionat vreodata dupa valorile pe care noi le consideram corecte. Iar ceea ce consideram fiecare a fi corect sau gresit e o chestiune relativa. Inainte nu aveai sanse de succes decat daca aveai norocul sa te nasti intr-un neam de aristocrati. Acum s-a schimbat reteta succesului, insa absurditatea si nedreptatea nu or sa dispara niciodata. Asta-i planeta pe care vietuim, astea sunt regulile, chiar daca noi tanjim dupa niste idealuri, natura noastra de oameni nu ne permite sa le punem in practica, si astfel devin utopice. A fi OM dupa parerea mea nu reprezinta idealul la care tindem, ci o globalizare a tuturor caracteristiclor naturii umane, care in marea lor parte sunt animalice, egoiste, superficiale, si presarate ici colo cu un dram de compasiune, bunatate si altruism. A fi OM in conceptul majoritatii unde sunt prezente doar partile pozitive, depaseste cu mult starea de om si caracterizeaza mai degraba starea de sfiintenie. Si cum nu suntem sfinti iaca societatea in care traim devine viciata pentru ca ne reflecta pe noi toti cu toate apucaturile noastre umane.
betivul semidoct.
Victore,
Doar un scurt exemplu: am un prieten contabil. Are spre suta de firme la contabilitate. Cand vine momentul platii impozitelor si taxelor, multi clienti se ascund de el, de parca el decide daca si cat trebuie platit. Li se pare ca daca el nu trimite OP-urile nu au de platit nimic. Altii, si mai inteligenti, zic: gaseste tu acolo ceva sa platesc mai putin. De parca el poate sa curbeze conturile contabile. Ce vreau sa spun: pana si la SRL-uri ar trebui dat un test. Ai voie sa ai firma doar daca ai un IQ peste o limita. Asta e tara, plina de idioti.
as aduga si eu ceva : prostia(a se intelege si incultura, incompetenta, etc ) costa si aproape intotdeauna se plateste. De catre toti ca popor si de catre fiecare in parte. La fel cum se plateste incompetenta si lipsa de viziune a politicienilor.
da prosta tatii care gangureste in parlamentul UE?
D-nule Ciutacu,
ar mai fi o categorie.. cea a intelectualului frustrat si resemnat… a celui care traieste intr-o lume paralela, neimplicandu-se, traind frumos, dar facand abstractie de gunoiul din jurul lui.
Intelectualul scarbit (cu studii ok, cu o cultura peste medie, corupt si detasat de “prostime”) – sau “liicenii” (daca adaugi si impostura el devine “patapievician”)
Daca…!? Buletinele de vot (securizate) ar veni prin posta de la ANAF, nominal (adica numai unul de persoana) numai celor care sunt cu impoziltele platite la zi …?! atunci poate ca nu va mai fi hotarata soarta noastra de catre “simpli rezidenti” fie de peste Prut fie din Spania, Italia etc…sau din suburbiile cu lant la gat si coviltir cu turnulete…..vezi cum e in CANADA.
Ai fost prea ” darnic ” … De unde atata facultate la majoritatea celor care sunt pusi in posturi de conducere ?…
Unii ar fi bucurosi sa fi facut macar si facultatea aia particulara , dar nu a fost cazul , pentru ca la ce naiba mai avem nevoie de scoala ???
Se poate si asa , dupa cum vezi … Curve , gunoieri , manelisti cu lanturi de aur pe burta , astia detin bani si putere . Te sfideaza si iti spun ca o duci rau pentru ca ” nu muncesti ca ei ” !
Procesul de cernere a inceput .
Cine e mai destept si ii merge mintea se duce sa-i imbogateasca pe altii , in alte tari … Noi ramanem cu fitzele si pretentiile de ” specialisti ”
Concluzia : ” DOAMNE AJUTA – NE ! ” , la fel ca in poza pe care ai postat – o !
Tipologiile enumerate traiesc in orice epoca sau iepoca.Comunismul a insemnat institutionalizarea categoriilor enumerate(la care eu adaug “periuta”si tucalarul).Tragedia nu este existenta lor ci eternizarea sau macar sentimentul eternizarii lor.Ca se dusera naibii “valorile morale” inca nu-i bai,mai ales ca respectivele valori morale se schimba.Totusi,conform unei voroave populare care zice “capra sare masa,iada sare casa”, vremurile atat de gingas denumite de comunisti “obsedantul deceniu”au fost de-a dreptul omenesti,in sensul ca daca nu erai “cu ei”intrai la puscarie si/sau erai omorat si gata fata de ceea ce fac urmasii calailor de atunci.Pentru ca ofensiva naucitoare dusa impotriva unui punct de referinta absolut din viata unui om care este educatia,scolara si cea de acasa,este in plina desfasurare.S-or afla in fruntea ofensivei “curvele,imbecilii” samd dar acestia nu sunt decat papusile.In spate se afla teoreticienii,”telectuali” inchipuiti,”profesori” setosi de sange sau,”filozofi”fara alta opera decat descrierea dusului zilnic,”analisti”ai sufletului neamului care descopera ca suntem niste gauri de cur sau inchizitori ce “lupta” cu coruptia intre doua sticle de coniac ,ei bine toti astia au toate motivele sa mentina ofensiva vie.Cat timp boboru’se uita la Bianca lu’Bote(exemplu ales la intamplare)ei isi fac mendrele pe banii aceluiasi bobor.Apropos,Bianca lu’Bote nu-i si ea studenta pe undeva?
A propos, Victore: tre’ sa recunosti ca prototipul de oameni de succes facil pe care l-am adaugat eu (intelectualii nationali autoproclamati si “rasati”) nu se incadreaza in categoria absolventilor de facultati particulare, din contra. Cred deci ca e vorba mai degraba, cand vine vorba de tipologiile succesului facil in general, de inteligenta nativa, de scrupulele morale si de cultura pe care ti-o faci singur (caci, crede-ma, baietii care se lauda ca n-au citit o carte-n viata lor, despre care scria Elena, studiaza la privat si la stat deopotriva, fara “discriminare”, ba chiar constituie majoritatea covarsitoare a studentilor de la privat si de la stat, iar aia care-au studiat la stat n-au evoluat, din cauza asta, cu nimic, din punct de vedere cultural, mai ales aia de la stiintele exacte).
Victor, cred ca pleci de la o premisa falsa, respectiv de la ideea ca “… nu-ţi mai bate capul, suntem conduşi, ca ţară, de absolvenţi de facultăţi particulare”.
Eu am fost admis la o facultate de stat si la una „privata” dupa ce am terminat liceul, insa am facut ceva pe prestigiul facultatii de stat si am mers la „particulara”, decizie pe care nu am regretat-o.
Ma lasa rece diferentele dintre diversele facultati/universitati, daca vrei sa studiezi nu te opreste nimeni.
Problema nu este faptul ca oricine vrea poate sa obtina o diploma (avem si aici o problema, insa solutia este extrem de facila, respectiv faptul ca desi multi au diplome, le tin pe post de obiecte decorative), ci faptul ca nu exista o selectie adevarata pentru posturile de conducere, asa incat orice toparlan care are o ruda mai „piloasa” trebuie sa ajunga si el un sef pe undeva.
Mai mult, in 50 de ani de comunism au fost efectiv rase de pe fata pamantului familiile cu traditie, respectiv familii in care elitismul era la el acasa si ale caror memebri au ocupat functii cheie de-a lungul istoriei, asa incat nu erau animati de bani, ci de alte idealuri.
In loc sa promovam astfel de oameni dupa 90 (cati au mai ramas), noi am ales sa promovam tot felul de vite, care intr-o societate normala nu ajungeau nici macar spalatori de veceuri.
Iar pentru ca oamenii cu o educatie in spate au cam tacut din gura si nu s-au facut auziti (poate si pentru ca erau si sunt destul de putini), am ajuns astazi in situatia in care cei cu o inteligenta peste medie sunt frustrati in propria lor tara si vor sa plece, pentru ca sentimentul general este de respingere, de o parte si de alta.
Schimbarea trebuie sa vina din interior, insa la noi nu prea mai are cine dracu sa o produca, asa ca tipologiile descrise de tine si multe altele sunt pe val, iar pana cand nu vom ajunge ca Argentina sau mai rau, prostii nu-si vor da seama ca e cazul sa lase pe altii.
Eu personal inca n-am plecat si nu prea am de gand sa plec. Nu am aroganta sa consider ca voi influenta cumva in bine ce se inatampla, insa atat timp cat exista oameni care sa condamne toate vitele ce traiesc pentru a fi vazute, cred ca mai sunt sanse.
Rabdare si tutun, sfarsitul e mai aproape decat pare pentru aceste cornute, care nici macar la groapa de gunoi a istoriei nu vor ajunge.
Cu tot respectul, mi-as permite sa atrag atentia asupra faptului ca, in ultimii 20 de ani, ne-au condus personaje care si-au desavarsit studiile inainte de 1989. Si rezultatele se vad.
Apoi, atat la facultatile de stat cat si la cele private, predau, in majoritate, cam aceiasi profesori. Adica tot niste persoane cu studii inainte de 1989. Si aici, din nou, se vad rezultatele.
Acum 20 de ani exista acea legatura dintre dorinta profesorului de a preda si dorinta elevului/studentului de a invata. Azi, aceasta dorinta a cam disparut. Cauzele sunt multiple: banii, lipsa de perspective, politica, etc.
Exemple? destule. Boc. Profesor de drept. Catastrofal. Radu Vasile. Profesor de economie. Fost prim ministru. Realizari?!?
Cristian Parvulescu. Profesor. Indrumatorul Ebei la master. Eba are un master in stiinte politice, obtinut cu 10. Mai trebuie adaugat ceva?
Singura exceptie, dupa parerea mea, este Bogdan Aurescu.
Bogdan Teodorescu vorbea parca, daca nu ma insel, imediat dupa 89 de planul NKVD (fiul lui CEKA si tata lui KGB) propus initial Poloniei si apoi aplicat (perfect, indraznesc a zice) si Romaniei
Printre puncte (esentiale) alaturi de dereglarea transportului in comun, figura si
1. distrugerea scalei de valori
2. promovarea Prostului de Partid (acum si de Stat)
Restul e putinta noastra ca popor de a ne adapta, nesperat de bine, oricaror situatii…evoluam istoric asa bine la impuse incat la liber-ales…bules
Ca tot e vorba despre tipologii, desi eu mai degraba le-as incadra la mutatii sociale, sa numim cateva dintre ele:
-prostul fudul/curva fudula (Eba, Udrea, Riti, Anastase)
-imbecilul constitutional/jurist (Basescu, Boc, Pavelescu, Urban)
-diva de mahala (aici mi-e greu sa dau nume, sunt prea multe)
-smenarul afacerist (toti imobiliarii si „oamenii de afaceri” care nu pot explica nici macar ce dracu e ala TVA)
-parvenitul autosuficient (alde Truica si altii)
-ziaristul pupacios (Pora, Nasul)
-intelectualul slugarnic (TRU, Liiceanu)
Mai sunt…