A început (sau începe) Gaudeamus. Primesc, la fel ca-n fiecare an, o sumedenie de invitaţii la diverse lansări de carte. Probabil că vor urma şi livrările propriu-zise de cărţi. An de an, e o avalanşă de noi apariţii editoriale. Ceea ce, în esenţă, nu-i rău. Măcar de le-ar citi lumea. Dar mi-e teamă că nu e cazul şi că majoritatea apariţiilor editoriale, cel puţin ale autorilor autohtoni, vizează numai satisfacerea unor orgolii personale. Că e o megaproducţie ipocrită de maculatură şi că, deoarece de regulă autorul plăteşte tirajul în avans, asta ajută la supravieţuirea financiară a editurilor.
În România zilelor noastre, n-ai nevoie de talent ca să publici. E suficient să ai bani, ai tăi sau ai unui binevoitor cu pretenţii de Mecena, care să simtă nevoia să chetuie demonstrativ întru perpetuarea actului cultural. De ce scriu rândurile astea? Fiindcă, odată cu deschiderea porţilor Gaudeamus, mi-a revenit în cap obsesiva întrebare la care sunt nevoit a răspunde periodic: De ce nu scrii şi tu o carte? Cel mai la îndemână răspuns de consum este că, pur şi simplu, nu am nici talent, nici imaginaţie de romancier (de poezie nici nu mai vorbesc, mi-e şi greu să citesc). Dar, în ţara în care Grigore Cartianu e director de editură şi autor, Mihaela Rădulescu vinde cel mai mult într-un întreg an, iar Gabi Oprea profesor universitar cu operă şi conducător de doctorat, cred că nu-i cel mai valid argument. OK, încerc următoarea variantă. Nu am de gând să-mi republic, sub formă de volum, textele din ziarele pe unde am dat cu sapa, fie ele anchete sau editoriale. Nu mi se pare o activitate demnă de respect. Dacă ar fi, totuşi, să m-apuc s-o fac, m-aş apuca numai de o carte de interviuri cu ceea ce mie-mi place să numesc personaje.
Cum zicea si doamna Stela Popescu in emisiunea colegului Mandrutza : “Nu mai sunt scriitori”
Cred ca ar fi foarte interesant sa avem pe rafturi o carte scrisa de Victor Ciutacu.Eu cred ca puteti sa scrieti domnule Ciutacu despre multe si talent a vazut toata lumea care va citeste ca slava Domnului,se gaseste.Dar asta depinde doar de dumneavoastra.Nu stiu daca am pierdut dar nu am fost curioasa sa vad in ce fel scrie Mihaela Radulescu.Acum ,in pas cu evenimentele recitesc Delirul.
Aveti dreptate! Acum se scrie la nivelul celor “rupti in fund”! Oricine priveste figura lui Cartianu isi da seama ca omul asta nu poate fi scriitor. Daca il si mai auzi pe la TV, iti dai seama ca el a trecut prin scoala ca geamantanul prin gara (ca sa nu spun vorba generalului american Patton referitoare la modul in care va trece el prin linia Siegfried). Incepe sa nu ne mai mire nimic !!!
O propunere! Sa fie introdusa (in Constitutie, lege, etc. dar sa fie respectata) urmatoarea conditie pentru a deveni parlamentar si a putea candida la presedintie: media minima la absolvirea liceului 8,00; media minima la absolvirea facultatii (de stat, in centrele universitare serioase-Bucuresti, Iasi, Cluj, Timisoara), cel putin un masterat la o Scoala universitara de stiinte politice, cel putin un masterat in macroeconomie, testarea capacitatii de a vorbi cel putin doua limbi straine, din care obligatoriu engleza si franceza/germana (ha, ha, ha…sunt deja doua!). Este singurul mod in care ne putem ridica ca natiune si tara. Vom evita astfel ca in fruntea tarii sa avem cizmari, marinari, etc. iar pe la TV visani, popovici, etc.
Intr-adevar e la moda sa scrii o carte mai ceva decat sa ai blog. Ai n-ai talent, scrii o carte ca sa te feliciti in oglinda. Tot din snobism se trage si treaba asta.
./salute
Talentul nu va lipseste cu siguranta, despre imaginatia de romancier, numai dumneavoastra stiti 🙂
E tare trist ca astfel se publica romane; unde sunt eu, o tanara femeie care abia isi poate vorbi limba, si care este star muzical desi nu poate sa cante este cel mai vandut autor al anului. Nu suntem singuri, asta e lumea.
@Grecku
N-ar trebui sa fie la moda scrisul unei carti. Dincolo de toate, cartea are nobletea ei pe care un blog nu i-o poate lua. Sufera destul cartea pentru ca nu mai e scrisa de mana, cu grafia ta, nu cu a unei impersonale tastaturi. Dar asta e lumea in care ne pierdem. Noica s-a zbatut toata viata ca sa-l publice pe Eminescu in facsimil. Facsimilul era viu. Dar lumea noastra, invatata cu salvatul de corectura nu intelege asta…
🙂
http://bistrita24.ro/articole/Dat-afara-de-Guvern–fostul-director-adjunct-al-AJOFM–Ioan-Iany-Morosanu–a-devenit-consilierul-ministrului-Muncii–4038.html
cititi VA ROG SI VA PROSTERNATI in fata ministrului muncii