Esti aici:
Prima pagină > Blog > Mintea mea, în gândul ei... > Scriitorimea din ţara editorului Gregoar

Scriitorimea din ţara editorului Gregoar

A început (sau începe) Gaudeamus. Primesc, la fel ca-n fiecare an, o sumedenie de invitaţii la diverse lansări de carte. Probabil că vor urma şi livrările propriu-zise de cărţi. An de an, e o avalanşă de noi apariţii editoriale. Ceea ce, în esenţă, nu-i rău. Măcar de le-ar citi lumea. Dar mi-e teamă că nu e cazul şi că majoritatea apariţiilor editoriale, cel puţin ale autorilor autohtoni, vizează numai satisfacerea unor orgolii personale. Că e o megaproducţie ipocrită de maculatură şi că, deoarece de regulă autorul plăteşte tirajul în avans, asta ajută la supravieţuirea financiară a editurilor.

În România zilelor noastre, n-ai nevoie de talent ca să publici. E suficient să ai bani, ai tăi sau ai unui binevoitor cu pretenţii de Mecena, care să simtă nevoia să chetuie demonstrativ întru perpetuarea actului cultural. De ce scriu rândurile astea? Fiindcă, odată cu deschiderea porţilor Gaudeamus, mi-a revenit în cap obsesiva întrebare la care sunt nevoit a răspunde periodic: De ce nu scrii şi tu o carte? Cel mai la îndemână răspuns de consum este că, pur şi simplu, nu am nici talent, nici imaginaţie de romancier (de poezie nici nu mai vorbesc, mi-e şi greu să citesc). Dar, în ţara în care Grigore Cartianu e director de editură şi autor, Mihaela Rădulescu vinde cel mai mult într-un întreg an, iar Gabi Oprea profesor universitar cu operă şi conducător de doctorat, cred că nu-i cel mai valid argument. OK, încerc următoarea variantă. Nu am de gând să-mi republic, sub formă de volum, textele din ziarele pe unde am dat cu sapa, fie ele anchete sau editoriale. Nu mi se pare o activitate demnă de respect. Dacă ar fi, totuşi, să m-apuc s-o fac, m-aş apuca numai de o carte de interviuri cu ceea ce mie-mi place să numesc personaje.

Comentarii

comentarii

Similar Posts

58 thoughts on “Scriitorimea din ţara editorului Gregoar

  1. Buna ziua,

    O carte de interviuri ar fi mai mult decat interesanta.Pot sa devin nerabdator?

  2. scrie ceva ~lumesc~. sa n-aiba legatura cu levantul sau cu dan cel maro, nici cu reflexii si filozofice && chestii ~din preputul gindirii~. ceva in genul ~gropii~ lui Barbu dar transpusa peste ani, in Romania zilelor noastre.

  3. Anchetele poate ca nu isi au locul intr-o carte dar ai putea incerca sa publici o colectie de editoriale si/sau posturi de pe blog. Peste 10-15-20-25…. de ani ar putea fi o oglinda perfecta a vremurilor de acum. Un astfel de volum ar putea capata in timp o oarecare valoare istorica.

  4. Se pare ca nici domeniul cartilor nu a scapat de principiul “mult si prost”. Iar ce e bun, e scump si greu de promovat.
    M-am nascut intr-o casa in care cartea e la loc de cinste, iar bibliotecile nu sunt doar pentru decor. Acum, cand intru in librarii, vad carti mult mai frumoase decat ale mele – au coperti groase si colorate, foi lucioase si ademenitoare. Totusi, continutul multora e lipsit de esenta. Pacat…

  5. Sorine, faci o confuzie grava intre un fenomen fizic(reflexia) si actul de a cugeta(reflectia).
    Ca tot e vorba despre targul Gaudeamus, nu ti-ar strica sa mai pui mana pe carte.

  6. @bogdan: imi cer scuze pentru proasta exprimare && quick fingers, dar asta nu te califica pe tine sa privesti de sus.

  7. Poate ar trebui sa scrieiti ceva asemanator cu Levantul, seria a doua. Asfel sunt sanse sa fie citita cartea si la Cotroceni. Bineinteles, in cativa ani de zile…Insa, cartea sa fie sigur despre femei. Altfel, nici o sansa! Si, daca se poate, si cu marinari…

  8. Merită întotdeauna să scrii, în sine. Şi nu cred că în zilele noastre mai are relevanţă unde, pe hârtie sau electronic. Nici nu mai ştii care suport durează mai mult. Cert e că instituţia ASP – Litera ia amploare proastă. Nu c-ar fi rău, dacă asta hrăneşte nişte oameni cu merite – redactori, corectori, tehnoredactori, tipografi, distribuitori de carte, nemaivorbind de dezvoltarea exerciţiului lecturii, nu la PC ci la orizontală, ca pe vremurile noastre bune, când cititul de romane era o formă de chiul de la chimie…
    Dar degradarea calităţii scrisului e vizibilă. Ar trebui să fim conştienţi că noi, încă, aparţinem unei generaţii pe cale de extincţie. Habar n-avem cum va arăta lumea generaţiei care va să vină.

  9. chiar asa cu radulescu?? inseamna ca poporului suveran, cum ii zici, tare-i place sa molfaie mizerii si sa adulmece lenjerii folosite. tare ma mir ca creatura aia nimfomana si tupeista nu e (inca) pdlizda.

  10. Reflectia nu este altceva decat o sintetizare a reflexiei experientei personale in propriul cuget. Ar fi chiar interesant un volum, o reflexie a unor contacte cu anumite ‘personaje’ din perspectiva reflectiei tale la experienta pe care ai avut-o cu ele le (personajele). 🙂

  11. Si totusi lumea cumpara o carte buna fie ea scrisa de un autor consacrat sau de unul care vine cu un subiect cu priza la cititori scris intr-un stil nu prea elaborat.
    Se vand foarte bine colectiile; din 22 noiembrie JN vine cu “Dictionarul universal ilustrat al limbii romane” de mult asteptat, chiar vanat de foarte multi oameni.
    Si eu ma numar printre acei care ar fi vrut sa vada numele D-lui Ciutacu nu numai in ziare, ci in cateva volume: articole, pamflete, interviuri chiar dezbateri pe probleme politice cu larga rezonanta.
    Dar fiecare inceput este dificil pana cand devine usor fara de care apoi D-l Ciutacu nu si-ar mai gasi linistea interioara pentru ‘focul sacru’ din dumnealui l-ar stimula sa scrie, sa scrie fara sa simta oboseala mintii.
    V-ati face si ne-ati face un mare bine!!!!!

  12. Chiar asa Victore ce bine ca ai deschis discutia!
    L-ai intrebat pe Mircea in emisiunea ta de ce nu scrie si el ti-a raspuns ca scrie foarte greu.
    Dar tu de ce n-o faci?
    Imi face impresia ,din cate te urmaresc eu ca te-ai descurca mult mai bine decat cei mai multi ditre cei care mai fac lucrul acesta azi.
    Si mai ai un atuu deloc de neglijat dupa parerea mea:o ai langa tine pe MANA sotia ta care scrie asa frumos pe blogul sau!
    Sunteti doi oameni frumosi care impreuna pot face ceva si mai frumos(cu exceptia Vladut-ului desigur).
    Tatal meu Dumnezeu sa-l odihneasca in pace, ziarist timp de numai vreo 40 de ani te aprecia foarte mult si chiar il surpindeam de multe ori seara la Vorbe Grele “conversand”cu tine si chiar dojenindu-te atunci cand considera dumnaelui ca gresesti.
    Ce-ar fi sa incerci?
    Bafta, curaj si multa stima domnule jurnalist VICTOR CIUTACU!

  13. @anda_elena:asta pentru ca acum cartile nu mai sunt facute pentru a fi puse la loc de cinste ci pentru decor…

  14. Buna ziua d-le Ciutacu,

    Mai gasesti si carti bune ,chiar in targ.Azi-dimineata am aflat de acest targ de carte(de la un post Tv)si am comandat pe internet (la Editura Cartea Veche)ultima carte scrisa de Adrian Paunescu:”Vinovat de iubire”(pe care o doream si aici nu am gasit-o).
    Abia astept sa apara la editura Tritonic cartea lui Bogdan Teodorescu:”Baieti aproape buni”,si am sa o cumpar si pe aceasta.
    Nu va subestimati-aveti tot darul sa scrieti o carte si o sa aveti mare succes.Deci,la treaba,va urez!Cititori sunt destui.

    Cu mult respect,
    IoanaP

  15. Nu inteleg de ce neaparat trebuie sa scrii o carte? Adica e imperios necesar ca fiind jurnalist sa fii si romancier..?!! Pentru cine te percepe ca jurnalist cred ca-i este suficent, cel putin pentru mine e suficent…

  16. Sa stiti ca mi-e ciuda pe voi pentru ca aveti sansa sa mergeti la targul de carte. Da´ cand va fi Targul de carte de la Frankfurt tot merg…

  17. respect regula lui Victor de a nu se face ~chat~ pe
    blog-ul sau prin monopolizarea discutiei si divagarea
    de la subiect, dar doresc sa spun urmatoarele:

    conform opiniilor unora, in ~fisa postului~ unui individ,
    numarul cartilor citite periodic trebuie sa fie cit de
    cit constant (altfel e ~rusine mare~), e un trend;
    conditia sine qua non atunci cind te vezi cu respectivii,
    presupune ca prima fraza e de a etala/prezenta la raport
    ~ultimele 5 carti citite~.

    imi cer scuze ca nu rezonez cu cei ce se simt lezati
    de greselile mele. imi cer scuze ca nu halesc la mcul
    dejun ~Critica ratiunii pure~ ori pe Kierkegaard sau
    ca n-apuc sa-l mai citesc pe maestrul Paler.

    totusi ca exemplu, cu putin timp in urma a trebuit sa
    scriu o lucrare (tehnica); ca sa ma informez, a trebuit sa
    citesc/scobesc in 250 de carti, lucrari, standarde si altele
    cu toate ca bibliografia finala a cuprins doar 50 de titluri;
    diferenta de 200 a constituit-o nevoia de a verifica din cit
    mai multe surse veridicitatea detaliilor lucrarii. evident ca
    am si experimentat in draci notind fiecare amanunt pentru a
    demonstra ca ceea ce am scris nu sint simple propozitii.
    cu toate astea nu ma simt deloc indrituit sa tin lectii unor
    straini despre care habar n-am, dar nici nu ma simt cu musca
    pe caciula pentru ca citesc publicatii tehnice.

    ok, am scris ~reflexii~ in loc de ~reflectii~. am gresit.
    mea culpa. toti sintem smecheri si despicam firu-n patru
    cind e vorba sa corectam, dar daca Mircea Badea ar fi gresit
    sau ar fi scris ceva intentionat gresit pe blog-ul sau
    (ok, cam trasa de par comparatia) si unul l-ar fi corectat
    plin de deontologie, stiti cu totii care era rezultatul 🙂

    pe final, despre posibila carte, imi permit sa cred ca
    una nu tocmai impanata de REFLECTII (e ok?) dar cu interviuri
    inedite si intimplari cotidiene (cu sare si piper) ar avea un
    succes nebun, astfel incit sa fie accesibila si sa prinda la
    un public larg; apropo, de ce credeti ca pe Victor il iubeste
    lumea (exceptind portocalii si slugile odioase ale acestora) ?!
    pentru ca in ciuda faptului ca are ~tandretea~ sa fie contondent
    in exprimare, e o persoana ce vine din popor fara a fi pretentios
    ori sa aibe manifestari de depozitar al adevarului absolut.

    scuze de deranj si bafta la scris !

  18. ar fi foarte interesant sa scoti o carte, da nu ca obiect material, pentru ca nu te vad pe tine ca avand la interese: “publicarea unei carti cu scopul obtinerii de venituri de pe urma acesteia”.
    cred ca publicarea unei carti pe net ar avea un succes rasunator

  19. Macar ca te gadila in palma sa scrii si tot e bine,e adevarat ca acum daca ai oarece sponsori pui de-o carte sau daca ai bani e si mai bine,se gasesc cativa sa o cumpere si zace apoi pe raftul unei biblioteci satisite!Nu-i usor a scrie o carte,ceva sa-ti ramana ca realizare si care sa dea ceva semenilor!Orice ai dezvolta sunt convinsa ca ar iesi bun de citit pentru ca ai un scris usor,umor si substanta!Pofta vine mancand!Ce-ar fi sa incepi cu un roman politist,ai fler si nas de copoi,cu personaje gen soric in prim plan?!Ziceam si eu o gluma dar poate prinde radacini in timp!E bine sa te joci cu condeiul!Succes la interviuri!

  20. “Autodistrugerea romanului intre dor si viata in alte tari” – ar face furori oriunde in lume, BEST SELLER,

  21. Domnule Victor Ciutacu, in urma cu vreo doua luni intrebati pe cine propunem sa invitati in emisiunea “Vorbe grele”. Poate imi este permis sa va fac o sugestie : doctorul Horatiu Suciu, un om cu o poveste in care se impletesc tragedia cu minunea pana nu se mai deosebesc intre ele.
    Si cred ca i-ar sta bine si in cartea de interviuri.

  22. Si în lumea scrisului,ca peste tot,a pătruns impostura care,poate mai mult decât oriunde, este puternic sprijinită cu bani.Da,editurile trebuie să trăiască si ele în vremuri de criză,mai ales că în acest stil nu fac rău nimănui,pentrucă nimeni nu se oboseste să citească toate prostiile cu pretentie de literatură care apar ca ciupercile.Ce mi se pare mie mai nociv este faptul că,de multe ori,chiar actul criticii care ar trebui să semnaleze valoarea pare să cedeze tentatiei.Este o părere,dar nu singulară.În ceeace-l priveste pe jurnalistul autor al acestui blog,cred că are si destul material,si stiinta de a descoperi lucruri de interes si probabil si talentul necesar pentru a scrie si sub altă formă decât cea jurnalistică.

  23. @14you
    Aiurea! cum “se gasesc cativa sa o cumpere si zace apoi pe raftul unei biblioteci satisite” ?! Ia sa scoata Ciutacu o carte, eu imi pun leafa pariu ca se vinde ca painea calda, despre orice ar fi. Indiferent de subiect, Victor se vinde. E lege, asa ca nu depinde decat de el. Bani, sponsori sigur s-ar gasi ca nu-i fistecine. Ganditi-va la simplul fapt ca numai sutele de blogeri care-i publica aricolele, link-urile s.a.m.d., s-ar repezi ca hultanii. Nu mai zic de noi, EI, chiar si ceilalti pe care nu-i intereseaza nimic. Si-mi mai pun ramasag inca o leafa ca si Base&Co. o vor tine aproape. Deci, pe cai.

  24. Va mai atrag atentia cu un aspect, si anume:
    Ati vazut numarul de accesari de pe blogul lui Mircea Badea cand era in CONCEDIU in care posta doar fotografii ? Ati citit fituicile colorate din acea perioada ? Va imaginati cata hartie, cerneala si timp s-a consumat doar pentru a sublinia ca MB e in concediu si, mai ales pe unde si ce face el ? Da` cati bani s-au castigat de pe spinarea lui …?! Badea si Ciutacu, sunt convins ca pot produce bani si cand stau cu limba in gura. E lege, zic eu.

  25. Nu stiam care sunt mecanismele editarilor de carte in Romania 🙁 … In sfarsit, m-a lamurit Ciutacu. Acum inteleg de ce am fost o singura data la un iarmaroc d-asta si am plecat plangand de nervi! E clar, au distrus si domeniul asta. Comandam pe net, din strainatate, sau renuntam la sportul asta. In Romania putem sa consideram accesul la cultura ca fiind inexistent. Macar de s-ar invata la scoli in germana, ar fi un prim pas in directia lichidarii ruralismului asta infectios, care promoveaza lighioane de teapa lui Gigi Becali si Cartianu!

  26. Gabriel Murăraşu, un tânăr pasionat de şah şi de computere, a fost ridicat în aceasta dimineaţă de poliţiştii de la „Crimă Organizată” Timişoara, din casa părinţilor, unde locuieşte alături de cei şase fraţi.

    Tânărul care a spart site-ul Inspectoratului Şcoalar Timiş şi a scris „M…. Băsescu” şi „M… Boc” a fost săltat în această dimineaţă de către poliţiştii timişeni, care i-au luat şi computerul. Adolescentul, aflat în clasa a XII-a a liceului din Lovrin, face parte dintr-o familie modestă, având încă şase fraţi.

    El a fost ridicat de poliţişti şi dus de poliţişti la Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Terorismului, pentru a fi anchetat de procurori.

    „Noi ştiam că este un elev bun, dar nu ştiam că este chiar atât de bun la computere. Nu ne aşteptam. Noi avem în casa un computer de vreo doi ani, la care mai ascultăm muzică”, a spus Paul Murăraşu, fratele elevului săltat de poliţişti.

  27. Este un dezastru in “industria” editoriala . Saptamana trecuta mi-am luat sase carti , dintre care 4 (!!!) pareau sa nu fi trecut prin mana unui corector . Doua , cel putin (altfel interesante – despre istoria Europei de Est dupa 1945 , respectiv despre cele mai importante 100 de batalii din istoria noastra) au greseli inimaginabile . Inclusiv titlurile capitolelor au litere lipsa . O alta , despre tarinele Rusiei , are paragrafe care “nu se incheie” (enunturile nu au logica) , altele par alcatuite din doua jumatati de enunt fara legatura unul cu celalalt . In sfarsit , ca tot ai adus vorba , cu cele cateva exceptii (care se cunosc) e o inflatie de edituri in tara asta , ceva de speriat . Iar stacheta a fost coborata mult prea jos . Unele edituri merita sa dea faliment , imi pare rau – si le urez moarte grabnica . Nimeni nu pierde nimic .

  28. E bine ca se mai scrrie dar e rau ca nu se mai citeste. E bine ca sun tirguri de carte dar suint tot mai putini cei care cumpara.
    Autohtoni au noroc cu bibliotecile scolare ca altfel aproape ca ar da faliment si uite asa ne intoarcem la banul public bata-l Dumnezeu sa-l bat, in rest eterne si fascinanta Romanie.
    Noroc ca se mai vind carti impreuna cu ziarele ca altfel nu mai pui mina pe ocarte buna care merita sa fie citita

  29. VICTORE, AI SPUS CA IACOBOV A PARTICIPAT LA MITINGUL TAU CU MIRCEA. ACUM AM VAZUT LA STIRILE DIN BACAU CA RISCA 7 ANI DE INCHISOARE INT-UN DOSAR IN CARE FUSESE INITIAL ACHITAT. I SE TRAGE OARE DE LA MANIFESTAREA VOASTRA? INTREB LA MODUL FOARTE SERIOS.

  30. Dle Ciutacu.

    Aveti dreptate, insa depinde de carte…
    Dupa parerea mea, daca vrei sa ai o carte de succes, trebuie sa o planuiesti doua lucruri: pretul si felul cartii…
    Va spun sincer, omul are nevoie de ceva nou, amuzant…Intotdeauna este o experienta interesanta sa citesc o carte pe tren, chiar si o revista amuzanta gen Romania Mare.
    E greu sa mai citesti o carte despre moartea cuplului Ceausescu oricat de noi informatii aduce si cat de bine scrisa este…Omul are nevoie de divertisment de incredere, nu de pesimism…

  31. Gregoar isi face reclama la carte de 5 zile consecutiv.
    I-am prezis succesuri=))
    Cred ca saptamana viitoare cartuilia lui se va vinde impreuna cu ultimii cozonaci in termen de valabilitate de la MIC.ro.

  32. Va invidiez ca fiind in capitala puteti merge la Targul de carte Gaudeamus. Este chiar un eveniment remarcabil. Mii de carti asezate pe mese pentru cititorii fideli. Ador aemenea targuri.

  33. Bravo, Victor! Cu articolul tau ai ridicat la plasa foarte subtil. Acuma ai de unde alege idei,titluri, mesaje… Ai si parerea publicului in avanpremiera si cred ca ti-ai facut o idee de pe acum cam ce tiraj sa scoti si care e editura preferata. Foarte tare!!!!

  34. se perfecteaza legea salarizarii,nimeni nu s-a preocupat de situatie bugetarilor din invatamant,cati erau inainte de revolutie,cati acum,in sanatate cati erau inainte de revolutie,cati acum,in armata,in cultura si cati in administratie,ministerre,agentii,inspectorate si departamente ale ministerelor si nu in ultimul rand in primarii,mai ales cele comunale,apoi de pentru cei din guv.parlament,presedentie pentru a trece din criza le cresc salariile,iar prostimii le scad.

  35. Ca “om din interior”…, iti dau dreptate atunci cand afirmi: “…majoritatea apariţiilor editoriale, cel puţin ale autorilor autohtoni, vizează numai satisfacerea unor orgolii personale.” Cam asta este situatia.
    Daca este vorba de un “ilustru necunoscut”…, este si normal ca editorii sa apeleze la astfel de tertipuri, sa-i puna sa-si plateasca tirajul in avans… Cine oare si-ar permite sa arunce-ntr-o piata si-asa mai mult decat abundenta…, o carte a unui ilustru necunoscut roman? Care… dupa nici 3 luni de la aruncarea cartii-n piata, te suna el de printr-un catun uitat de lume, si-ti reproseaza ca nu este cartea lui in vitrina, si d-aia nu i se vinde!
    Astea-s legile pietii…
    A fost o vreme cand Ministerul Culturii s-a mai implicat, si se primeau subventii pentru tiparirea autorilor romani, carti pe care le luai retur dupa 6 luni sau 1 an de zile intr-o proportie de peste 60-70%! Dupa care… nu-ti ramanea decat sa le duci la topit, sau sa le dai la 1 leu bucata-ntr-un anticariat.
    Si atunci…
    Editorii s-au “raliat” la sistemul TV-ului. Vrea lumea circ? Circ ii dam pentru a ne creste audienta! Vrea lumea Chisu? Ii dam Chisu! O vrea lumea pe Raduleasca? O punem pe tava! Literatura de alcov, iubiri patimase traite cu personaje ale lumii mondene… Deh! Literatura de consum!
    De partea cealalta… gomosii! Astia de fac parte din elita! 🙂 Din 100% cumparatori de M. Eliade, Culianu, Cioran, Tutea ori Plesu, cati… le si citesc, cati… le si inteleg, si… cati le cumpara doar pentru ca “da bine” sa le ai in biblioteca (dovedind astfel un grad foarte mare de cultura)?

    Multe… ar mai fi de spus!

  36. Da, vechea poveste romaneasca: avem targuri de carte, dar nu avem carti, iar cititorii-s doar de ochii lumii, cei mai multi se pretind a fi doar din snobism. Forma fara fond. Duca-se dracului!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.