Esti aici:
Prima pagină > Blog > Mintea mea, în gândul ei... > Responsabilitatea e mereu individuală, dar succesele/eşecurile sunt colective

Responsabilitatea e mereu individuală, dar succesele/eşecurile sunt colective

Mă scoate din minţi teoria falsă, dar atât de plină de succes, mai ales în societăţile convulsive, a vinovăţiei colective. Chiar nu ştiu dacă Germania nazistă a inventat-o (cu evreii vinovaţi de toate relele), dar a dus propaganda pe această temă aproape de perfecţiune. Nu am cum să cred – şi, în paralel cu mine, bănuiesc că nici un om întreg la minte – în vinovăţia de grup/organizaţională care, bine sădită în terenul fertil al crizei economice, rodeşte ditamai lupta de clasă. Într-o lume normală, întreagă la cap, responsabilităţile sunt cât se poate de individuale. Dar, într-adevăr, dincolo de rezultatele individuale, se subsumează succesului sau eşecului colectiv.

Nu sunt bugetarii, largă categorie socio-profesională existentă oriunde pe planetă, de vină în grup că-s mulţi, că unii dintre ei sunt incapabili (cum, de altfel, sunt şi destui angajaţi în mediul privat) şi că ţara merge prost. Nu-s toţi ţiganii vinovaţi (şi nici responsabili) că unii dintre ei fac nevolnicii în ţară sau dincolo de graniţe. Nu sunt toţi patronii de vină că unii se comportă cu salariaţii lor ca pe plantaţia cu sclavi sau că nu plătesc impozitele către stat. Nu sunt toţi ziariştii de vină că unii se comportă ca nişte hiene, la fel cum nu-i toată presa de vină că o parte a ei se tabloidizează greţos ori că abdică de la orice urmă de profesionalism. Cineva, cu siguranţă, mult mai deştept decât mine, susţinea că  dezvoltarea unei ţări este direct proporţională cu gradul de toleranţă al poporului său. Şi câtă dreptate avea…

Comentarii

comentarii

Similar Posts

54 thoughts on “Responsabilitatea e mereu individuală, dar succesele/eşecurile sunt colective

  1. ba din contra, eu cred ca este invers proportional cu nivelul de toleranta. romanii saracii tolereaza tot. astfel ca si lucrurile merg la fel

  2. Ne-am bucurat cu totii la revolutie de parca am fi fost toti in strada sus pe baricade. Ne-am ofticat cu totii din rarunchi la Romania-Suedia 4-5 in 1994 de parca toti am fi fost pe teren.
    Si totusi lipsa de reactie a celor indreptatiti sa o aiba, in orice domeniu de activitate atunci cand observa diverse forme deviante in ramura respectiva este echivalenta cu vorba din popor conform careia “o picatura de vin intr-un butoi cu cacat nu transforma continutul in vin, in timp ce o picatura de cacat intr-un butoi cu vin, transforma continutul in cacat”.
    Ar trebui cu totii sa simtim raspunderea esecului acolo unde el apare chiar daca nu este cauzat de noi si sa insumam responsabilitatile noastre individuale intr-o forma de protest generala care sa duca la schimbare(de orice fel).
    Acceptarea incapabililor mergand pe ideea ca fiecare raspunde doar pentru el, s-ar putea sa faca orice colectivitate blamabila doar pentru ca asocierea intr-o forma sau alta cu incapabilii, transforma intrgul in sine intr-un esec, fiind foarte greu unor profesionisti sa arate cu adevarat reusita in activitatea lor. Stiu ca suna comunist, dar e mai usor sa ajuti colectivitatea sa razbata in intregul ei, decat sa incerci sa arati doar oile negre, incercand sa te disculpi pe tine insuti de esecurile lor.

  3. Iata cateva mici exemple de lucruri pe care romanii nu le tolereaza: tigani, unguri, evrei, rusi, homosexuali, oameni cu par lung, oameni cu barba, intelectuali, oameni de la alta scara de bloc, moldoveni, olteni, oameni de succes care muncesc, oameni din alt cartier, oameni din alt sat, batrani, femei la volan, oameni cu alta relegie decat cea ortodoxa, oameni fara religie. Cine are un abac,2 zile libere si stomac tare este rugat sa calculeze dezvoltarea in functie de gradul de toleranta.

  4. Pai cum, sa inteleg acum ca nu sunt vinovati (toti sau netoti) romanii din afara tarii, ca iesi iar tatucu Poifem din urne ? Ca parca asa hauleau unii in acele zile..
    Sau teoria esecului colectiv a emigrantilor pentru biata tara-mama cu ai sai 10 meleoane de votanti abramburiti, nu se mai aplica…

  5. Coloana aceea de bolnavi mutati cu targa si lauzele si toti nefericitii aia cu perfuzii la maini o mai puteti vedea in arhivele Germaniei naziste , cand ii duceau spre camerele de gazare !
    Aici ii ducem deocamdata la azile !
    L-am vazut pe Visan , nelipsit de altfel de la Antena 3 , RAZAND ca boul la aceste imagini !!!
    E , dar nu-i nimic ! … Moni si-a luat fetita , iar Zavoranca s-a impacat cu maica-sa !
    Excelent !

  6. Un exemplu elocvent il gasim la PDL,noi am marit pensiile,noi am dat iar cand e de rau toti au furat din 1989 incoace,toti sunt vinovati de actuala situatie grea din Romania. E o tehnica securista. Implementata cu succes chiar si de seful statului ura intre categorii sociale a functionat ,,slabi contra grasi,muncitori contra pensionari etc,,. Dar stim,nu sunt ei vinovati ci altii,toti chiar ursii din padure sunt vinovati.

  7. Îmi cer scuze pentru faptul că această postare nu e un comentariu decât tangenţial şi deşi locul ei nu este aici, rog să fiu lăsat să-mi exprim o mare dezamăgire.

    GAFĂ DE PROPORŢII A ANTENEI
    Printr-o conjunctură plină de noroc a Antenei 3, pe care nu o comentăm, aceasta, adică Antena, a descoperit un actor, cântăreţ şi dansator de mare perspectivă în persoana renumitului politician – Edmond Tălmăcean.
    Acest Jerry Lewis român sau Louis de Funes al zilelor noastre, acest adevărat Mister Bean, care a încântat inimile şi a descreţit frunţile atâtor români în nenumărate emisiuni politice, depăşea cu mult calităţile unor aşa-zişi realizatori de emisiuni umoristice, precum Dan cel Negru sau acel Fernando, cunoscut şi sub porecla de Mihai Bendeac.

    Din surse ale mogulului, care au dorit să-şi păstreze anonimatul, se pare că în mod deosebit aceşti doi realizatori, s-au speriat foarte tare de succesul la public al debutantului Edmond Tălmăcean şi fiindu-le frică de faptul că acesta îi va detrona într-un viitor apropiat, ziceam că aceştia doi, dar nu numai, au făcut un scandal monstru cu ameninţări de a pleca la televiziuni concurente americane, din Belarus şi Biafra, dacă nu se vor lua măsuri de eliminare a talentatului Tălmăcean.
    Sursele afirmă că nici Dana Grecu şi Mihai Gâdea nu mai aveau siguranţa emisiunii de mâinie, iar cel mai cunoscut dintre aroganţi a încruntat din sprâncene când a auzit vorbindu-se de proiectul unei viitoare emisiuni “Vorbe uşurele – cu Edmond”.
    Cum-necum, toate televiziunile şi-au dat mâna, în anihilarea acestui simpatic om de televiziune.

    Rezultatul? S-a întors pe toate ecranele, mult mai cunoscutul super-academician doctor docent şi cunoscător al tuturor lucrurilor, renumitul pedagog din Bănie, Gelu Vişan, acest super-extra-deosebitul cunoscător a toate cele ce există şi care nu există încă, cel mai mare Dinu Păturică al tuturor timpurilor. Nu poţi deschide televizorul pe nici un singur canal fără a da de Gelu Vişan, care explică ceva ce norodul nu e capabil a înţelege.
    Alte surse afirmă că, de fapt nu există un singur Gelu Vuşan, ci că mai are încă 4-5 clone. Aceasta este şi explicaţia pentru faptul că acesta apare în direct la mai multe televiziuni în acelaşi timp, şi în plus, rezolvă şi toate problemele ce apar în colegiul său.
    Se zvoneşte că se duc tratative ca Gelu Vişan să prezinte şi emisiunile meteo la toate posturile Antenei şi nu numai, să comenteze toate transmisiunile de fotbal, să prezinte reţete de mâncare la Euforia TV şi Sfatul medicului la Antena 2 şi să înlocuiască emisiunea “În gura presei” cu o emisiune ce o va citi direct de pe placheta sa electronică.

    Sursele mai afirmă că s-au făcut monitorizări şi o analiză a acestora, din care rezultă că Gelu Vişan are o prezenţă pe televiziunile mogulului mai mare decât a oricărui prezentator sau realizator de emisiuni, că în realitate a moderat mai multe emisiuni, fapt pentru care ar putea ocupa o funcţie de director adjunct al trustului şi că foarte mulţi profesionişti din Antene, îl consideră deja un fel de şef al lor.

    Iată unde duce invidia şi lipsa voinţei de a recunoaşte un adevărat talent…
    Antenele, avându-l pe ecran pe Tălmăcean, puteau descreţi frunţile românilor, timp în care emisiunile cu Gelu Vişan, veşnicul încruntat, provoacă frica de a nu te trezi cu el la uşă, la masă sau în pat.
    Sunt foarte amărât pentru cele întâmplate şi nu pot încheia, decât spunănd: Ruşine, Antena 3!… Ruşine, Dinu Patriciu!…

  8. @Nea Gogu: n-am inteles ce te-a tinut sa scrii cu un post mai jos, unde chiar se potrivea. si n-am sa inteleg niciodata de ce atatia oameni se incapataneaza, desi se arata constienti ca textele lor n-au nici o legatura cu subiectele, sa posteze unde le trece lor prin cap.
    @all: orice off-topic merge direct in trash. orice off-topist insistent se muta in spam.

  9. “Nu am cum să cred – şi, în paralel cu mine, bănuiesc că nici un om întreg la mine – “. La minte* cred ca vroiai sa zici.
    Legat de subiect: cred ca o tara ar trebui sa se comporte ca o echipa, fiecare facandu’si treaba in mod onest si intelegand ca binele propriu depinde si de binele celui din jur. In felul asta echipa aceea va putea castiga, fara a se faramita in zeci de bucati, asa cum suntem noi acum. Democratie fara organizare nu poate exista.

  10. Buna ziua d-le Ciutacu,

    Sunt perfect de acord cu judecata Dvs.;tare as fi vrut sa va cunosc personal si sa va fi avut un coleg de munca…Nu eram ,in pareri individula,as fi avut un coleg veritabil,care gandeste la fel.
    Aveti dreptate,prin intermediul comentariului preluat:”dezvoltarea unei ţări este direct proporţională cu gradul de toleranţă al poporului său”.Asta este,dar,asa cum spuneti,responsabilitatile sunt cat se poate de individuale…

    Cu mult respect pentru Dvs.,
    Ioanap

  11. Intotdeauna blamarea colectiva va fi mult mai tentanta, mai convingatoare si infinit mai puternica decat blamarea individuala.
    Ce s-ar fi facut nazistii, daca in teoriile lor, gasau vinovati doar o mana de evrei.
    Oricum exemplele pot continua:
    – blamam toti medicii pentru cativa (mai multi sau mai putini care nu isi fac datoria – in ceea ce ii priveste spaga la medica ma deranjeaza doar sub doua aspecte: cand conditioneaza actul medical de asta si faptul ca este oarecm necesara deoarece statul este impotent si nu poate asigura un sistem de sanatate eficient);
    – toti politicienii sunt vinovati pentru acei dintre ei care fac prostii (de fapt cei cativa care poate inca isi mai vad de treaba cat de cat sunt atat de putini incat reprezinta o minoritate ce poate fi usor ignorata).
    In analiza asta individual versus colectiv avem totusi un paradox si anume.
    “Omoara 10 oameni si avem o tragedie, omoara 100.000 de oameni si avem o statistica”.

  12. Foarte sugestiv clipul pentru conţinutul articolului! 🙂

    Sunt de acord că dezvoltarea unei ţări depinde direct proporţional de gradul de toleranţă al poporului său. Şi înţeleg ce înseamnă asta. Dar…ciudat, că la noi, aşa cum spune “ovidiu”, pare să fie invers. Explicaţia ar fi că “toleranţa” la noi e obţinută în mod forţat…Puterea portocalie excelează în a-i face “toleranţi” pe unii, aproape împotriva voinţei lor. Noroc că sunt şi oameni care rezistă…

  13. Domnule Ciutacu, îmi pare sincer rău.
    Comentariul meu anterior chiar n-are ce căuta la acest post.
    Dacă se poate, vă rog să îl ştergeţi de pe acest post. Nu vreau să supăr chiar din primul comentariu.

  14. Ori suntem un popor,ori nu mai suntem!Din pacate,romanii tind sa devina,nu popor sau populatie,ci mai degraba public.Avem valente de public,comentam ce fac altii sau ce am fi facut noi,daca eram in locul unora.
    Problemele incep pentru noi, romanii,cind trebuie sa ne urcam pe scena si sa prestam.Chiar de la inceput constatam ca nu avem scena,trebuie o licitatie,apoi o comisie sa ancheteze licitatia,s.a.m.d.
    Si totusi,inexplicabil cistigam medalii la niste sporturi ce implica si munca,si talent,si baze sportive,si recunoastere,si rasplata.Greu de inteles,de ce la noi e asa?S-ar parea,ca acolo unde sunt oameni care se pricep,in fruntea trebii,apar si rezultatele.

  15. Cînd o echipă are succes, meritul este al întregii echipe. În caz e eşec, responsabilitatea şi-o asumă antrenorul. La noi e invers. În caz de succes, meritul e al antrenorului, iar în caz de eşec, de vină e echipa. Sau arbitrii, sau celelalte echipe. Niciodată antrenorul.
    Cît despe toleranţa la români… Basharul (MilesTeg) are dreptate.
    Banzai!

  16. De-a lungul timpului am urit, la propriu, desi extrem de rar impartasesc sentimentul de ura, sabloanele cu: invat cu prietena sau prietenii, dau la facultatea, liceul “X” ca asa face restul gastii, merg impreuna in concediu cu gasca, chiar daca locul imi displace total etc. In ciuda faptului ca m-am integrat bine in colectivitate si am facut echipa totdeauna cu colegii, sentimentul responsabilitatii si mai ales al efectului unei activitati (succes sau esec) a fost pur personal. Atunci cind dai un examen, sau lucrezi in echipa rezultatul totdeauna este cuantificat individual, sau cel putin asa se intimpla in mod normal. Nu poti da socoteala pentru erorile predecesorilor tai sau a cooechipierilor atita timp cit tu ti-ai facut treaba corect si bine, chiar daca rezultatul este execrabil. Teoria “valului” este una dintre cele mai selective la nivel de perceptie personala in comparatie cu ceilalti si n-are decit 2 variante: mergi cu valul cuminte si executi ce-ti cere grupul, sau inoti impotriva valului si faci dupa cum iti dicteaza mintea si constiinta. Poti sa fii sigur insa ca orice atitudine vei adopta, socoteala o vei dau in mod sigur in nume propriu.
    Insa atitudinea pe care o iei in viata tine mult de gradul de inteligenta, cultura, educatie si nu in ultimul rind de personalitate, iar intr-o societate in care nu exista o scara reala de valori, cele enumerate mai sus sint pur si simplu utopii.

  17. Repet si iar repet…totul incepe cu educatia de acasa.Cei 7 ani ne ajuta sa ne dezvoltam normal,sa ne integram.Putere ex.Asa ar trebui sa inceapa viata fiecaruia.Primul ex este familia,unitatea ei,dragostea si siguranta,respectul,pt parinti,bunici,matusi,etc.Urmeaza scl,care ar trebui sa fie pe principiul:inveti,deci meriti.Pana la un job stabil e cale lunga,insa trecand peste etapa cu familia si cu scl,nu vei putea deveni un adult responsabil,demn de incredere,plin de respect pt inaintasi,care sa te supui majoritatii,un sprijin loial,care isi respecta cuvantul,cu principii solide de morala si etica.De aici incepe unitatea,solidaritatea,munca in echipa si meritul impartit fara ranchiuna.Astea si multe altele stau la baza unei echipe,ale unei colectivitati.De aici pana la popor mai e putin…dar noi n-am trecut pe la scl,iar familiile sunt impartite prin Europa.

  18. Va rog sa-mi spuneti(eu nu am cunostinta)daca vreun procuror a platit ptr. o ancheta gresita daca vreun doctor a platit ptr un caz de malpraxis daca vreun judecator a platit ptr o judecata gresita daca vreun ministru a platit ptr o decizie luata in defavoarea oamenilor.

  19. Sa inteleg ca o toleranta crescuta implica o dezvoltare mai puternica? Asa o fi, dar cind oamenii tolereaza in fruntea lor niste incapabili si niste pungasi, atunci s-am cam dus “de talmaceala” dezvoltarea.

  20. Asa de mult m-a fermecat teoria lui “Ceche”,incat zic si eu:
    Daca Anastase a fost prinsa furand voturi,ce sa facem??
    Sa-nchidem Parlamentul,sau e de ajuns daca o inchidem pe ea?!?
    Daca un nene isi bate joc de 20 de milioane de oameni,ce sa facem?!?
    Sa desfiintam acea tara,sau sa-l dam jos si inchidem pe acel nene?!?

  21. Partial ai dreptate. Spun partial, pentru ca intr-adevar este o greseala sa arunci anatema asupra unui grup etnic, profesional, confesional sau national, pentru o anumita problema. Este gresit sa folosesti enunturi absolute…gen toti tiganii sunt infractori…toti romanii sunt prosti, toti moldovenii sunt alcoolici. Din punct de vedere logic este evident o prostie. Dar sa generalizezi (parerea mea este ca acest termen este inteles si folosit gresit) este din punctul meu de vedere corect…atata vreme cat aceasta generalizare se bazeaza pe date statistice concrete. In aceasta logica, daca spui…majoritatea crimelor violente se intampla in mediul rural…majoritatea infractorilor sunt de etnie roma, majoritatea romanilor sunt intoleranti, xenofobi si fara educatie civica, poate sa aiba un parfum de credibilitate si bun simt. Nu absolutizezi, ci doar pur si simplu remarci o evidenta. Nu este rasist sa exprimi o statistica, pur si simplu surprinzi o stare de fapt. (Atata vreme cat acele statistici sunt reale si nu presupuse).
    Si apropo de unele pareri exprimate mai sus…parerea mea este ca majoritatea romanilor nu sunt toleranti. A nu se confunda toleranta cu lenea, indiferenta si indolenta. Toleranta romanilor a fost spulberata de democratia prost inteleasa, in care fiecare se crede un mic Dumnezeu si crede ca are dreptul divin de a face ce, cum si cand vrea. Intoleranta este una din caracteristicile popoarelor cu carente de educatie.
    Parerea mea.

  22. Asta-i teoria trasului cu tunul dupa muște:
    Daca avem o musca intr-o camera,decat sa deschidem fereastra si s-o alungam,mai bine cumparam un tun,il aducem in camera respectiva si tragem cu el in musca.

  23. sa ne pregatim sa devenim si mai toleranti.200 de maghrebieni ne vor vizita se pare pt. o perioada.cam asa aparea stirea de dimineata cu oferta marinimoasa (adresata telefonic lui Berlusconi) si singur luata(?) de catre el capitan…

  24. Cred ca ultima fraza este valabila intr-o tara civilizata.
    Eu am fost o persoana toleranta, mai ales ca provin dintr-o etnie din Transilvania.
    Acum insa nu ma mai recunosc – pur si simplu nu mai suport culoarea protocalie si mai ales oamenii portocalii.
    De fapt cu cine sa fim toleranti, cu cei care ne fura si ne mint pe fata, cu cei care jefuiesc si violeaza, cu cei care ne omoara rudele pe trecerile de pietoni sa pe trotuare.
    Cred ca a fi tolerant cu astfel de oameni, inseamna ca noi sa acceptam faptul ca vom deveni ca ei.
    Tolerant poti fi numai cu … oameni, adica fiintele care la randul lor pot si te respecta.
    Daca Ataturk era tolerant cu “ceilalti”, probabil ca acum Turcia era un .. Afganistan
    Sincer m-am saturat sa tolerez figurile portocalii care imi dau impresia ca sunt un “tolerat” in tara mea.
    Si nu cumva, din prea multa toleranta sa nu transformam aceasta tara intr-o … casa de toleranta, sau a devenit deja ??

  25. @brazvan – germanii sunt toleranti cu cei care le respecta “regulile”, pe care ei la randul lor le respecta.
    Dar atat, chiar daca esti sas si esti oarecum bine primit – de obicei tu trebuie sa saluti primul – pentru ei esti tot un outlander
    Cred ca pentru fiecare natie termenul de toleranta este vazut altfel – iar stari pe care noi le toleram si ne complacem in ele, ei nu pot sa le accepte prin cultura si educatie

  26. Observi ceva? După cum curge raționamentul tău, nici o categorie generică poate fi vinovată. Asta nu înseamnă că un grup, colectivitate anume nu ar putea fi uneori vinovate. Sunt ANUMITE găși, bande, organizații mafiote, rețele, partide care se pot face vinovate … pentru că s-au asociat sau complăcut în nelegiuire.

    Concluzie

    Bugetarii, medicii, ziariștii, profesorii, lucrătorii, patronii nu pot constitui colectivități vinovate … Însă, portocaliii da. Ei au aderat la nelegiuire, neamprostie, arbitrariu, toleranță la furăciune …

  27. Uite o nesimtire a presei. Nu demult s-a facut subiect de presa din refuzul unui medic de confesiune musulmana de la maternitatea Giulesti de a efectua un avort, drept care pacienta a avut de suferit.
    Vedeti insa ca nesimtitele de pe sticla, au omis sa informeze corect ca era vorba despre un avort la varsta de 6 LUNI (SASE LUNI), fatul fiind viabil dar banuit de sindromul Down.
    Orice medic stie ca un avort la peste 6 luni e o barbarie greu de imaginat si de descris.
    Este de fapt executia de un sadism feroce a unei fiinte umane ale carei simturi si perceptii sunt perfect operationale.
    In mintea gastelor de pe sticla, a incoltit probabil ideea ca trebuie sa fii musai medic ortodox ca sa poti face asa ceva.

    Domnule Ciutacu, postul asta nu e off topic.
    E vorba despre responsabilitatea si culpa individuala a unui medic, si de un succes colectiv al presei.

  28. Domnule Ciutacu, chiar nu puteti face nimic sa opriti acest referendum? Trebuie sa spuneti oamenilor ca nu e momentul sa se cheltuie milioane de euro pe referendum in acest moment, sunt atatea de facut in Bucuresti si avem nevoie de bani pentru a finaliza atatea proiecte. Cei de la PD-L chiar nu mai au ce face cu banii? De cine depinde oprirea acestui referendum?

  29. gresit , barboianu e coleg cu gaman la dinamo, dananae e in continuare la craiova

  30. Cand vom avea in functii publice oameni constienti ca de deciziile lor depind vietile celorlalti,atunci poate vom incepe sa ne dezvoltam.Deocamdata nu e cazul.E atat de usor sa fii in opozitie ,atat de greu sa conduci o tara,sa arati interes pentru orice categorie sociala,pentru orice domeniu,sa vii in intampinarea fiecaruia si sa oferi inainte de a ti se cere.Si nu ma refer la mariri de salarii si pensii ,ci la un cadru legal in care sa te simti liber sa intreprinzi ceva,sa creezi ceva,sa te exprimi liber.Responsabilitatea o poarta cel care ocupa in primul rand o functie publica inalta,pentru care si-a asumat un rol,acela de factor decizional.Daca nu e capabil sa faca ceea ce trebuie,e liber sa plece.La noi nu se poarta demisia,nu se poarta responsabilitatea,de parca oamenii sunt obligati sa plateasca nevolnici in functii inalte,doar pentru ca s-a intamplat sa castige niste alegeri.

  31. cand o sa ajungem ca japonezii aia de stateau la coada sa cumpere fructe contaminate, ca sa nu dea faliment fermierii?

  32. @bogdan: 🙂 🙂 🙂
    @alex.dumitrascu: postul e o magarie. fiindca generalizeaza. Jurnalul National a scris exact ce spuneti dvs. noapte buna!

  33. Vinovăţia colectivă nu a fost inventată de nazişti, e mult mai veche. Ideea că evreii – toţi evreii de oriunde şi oricând – sunt vinovaţi de crucificarea lui Cristos e de o vârstă cu creştinismul; Biserica Catolică a abandonat-o de abia în 1965. Vechiul Testament este plin de judecăţi şi pedepse colective practicate de însuşi Dumnezeu. Sunt convins că problema asta e la fel de veche ca omenirea, probabil a apărut odată cu primele triburi.
    Portocalii gândesc numai în stereotipuri şi generalizează abuziv cu orice ocazie. Unele pensii speciale sunt exagerate deci trebuie să le tăiem pe toate, unele salarii bugetare sunt mari deci toate trebuie reduse, unii patroni fac evaziune deci toţi trebuie să plătească un impozit minim şi aşa mai departe. O variantă ceva mai subtilă e aceea cu “toată clasa politică, de 20 de ani…”. Încă şi mai perverse sunt cele cu “românii sunt X” unde X este: proşti, leneşi, hoţi, laşi etc. Astea se potrivesc perfect cu filozofia de cârciumă atât de populară la noi: nimeni care spune aşa ceva nu se recunoaşte pe el însuşi şi pe cei mai apropiaţi în X, doar pe ceilalţi. Aşa încât nimeni nu mai are încredere în acţiuni colective: cum să ai încredere în proşti, leneşi, hoţi şi laşi? De aceea nu mai există solidaritate iar grevele şi mişcările de masă au devenit imposibile. Şi economia e grav afectată de chestia asta!
    Din păcate trebuie să observ că nici dvs. nici alţii de la A3 şi JN nu sunteţi imuni la propaganda asta. Când mişcările sindicale s-au fâsâit aţi tras concluzii ca “românii sunt laşi” sau “liderii sindicali sunt X”. Nu, doar că nu avem încredere unii în alţii, iar stereotipurile negative contribuie din plin la asta.
    O altă marotă a presei şi politicienilor de toate culorile este cea cu importanţa pomenilor electorale. Păi dacă astea sunt determinante în alegeri atunci de ce ne mai agităm, că tot PDL o să câştige? Vreau să amintesc că în 2008 PDL a pierdut de fapt în ciuda populismului deşănţat, iar în 2009 Băsescu a câştigat la limită. Iar explicaţia victoriei lui Băsescu stă mai curând în numărul mare de cetăţeni neinteresaţi de politică dar care atribuie aproape tot ce se întâmplă preşedintelui, şi care câţiva ani chiar au trăit bine. Dacă am dreptate atunci e vai de ei în 2012.

  34. @x.dumitrascu: atunci nu mai acuza, in bloc, presa. care nu se face numai pe sticla…

  35. @brazavan, @ciutacu

    Eu consider ca nemtii nu incep sa fie toleranti, ci sunt deja unul dintre cele mai tolerante popoare. Ma bazez pe experienta de sofer in trafic in Germania comparata cu Romania. Nemtii te lasa sa schimbi banda daca ai semnalizat, te asteapta sa treci de pe banda a II-a pe banda a III-a chiar daca ei vin lansati din spate cu 200 km la ora, nu te claxoneaza, nu dau flash-uri cu farurile sa te dai la o parte ca vin ei. In localitati sunt mai mult decat politicosi, de-a dreptul curtenitori cu pietonii si biciclistii, categoria cea mai expusa, cei pe care romanii ii stropesc cu noroi si ii calca cu masina pe trecerea de pietoni sau pe pista de biciclisti.
    La fel si belgienii sau austriecii.

    Romanii sunt la minus infinit distanta de asemenea politete si toleranta colectiva.

  36. Nea Victore…La multi ani! Dupa emisiunea de aseara cu domnul Ponta…m-am convins ca trebuie sa-ti urez …la multi ani.N-a convins pe nimeni….A felicitari lui Gadea: in sfirsit a dat Dumnezeu sa procedeze ca la carte, dupa dorintele inimii noastre.Excelent !Asa merita toti astia de ne considera, prostii , prostilor…FLIT !Despre subiect….Pai nea Victore cine hotareste daca vinovatia este colectiva? Nu cumva, cei ce in caz de ” succesuri” ar fugii repede in virful soclului devenind…statuie instant ?Spui ca nazistii au dus la perfectiune chestia cu vinovatia unui popor sau grup etnic sau grup de persoane [ nu uita bolnavii de boli incurabile sau cei…declarati ” bolnavi” ] dar sa sti ca de fapt n-a pornit de la ei.Aruncarea unui stigmat pe fruntea unei societati n-au facut-o nazistii primii si [ din pacate ] nu ei au fost asa ” buni ” in materie de propaganda incit sa creada tot omu ca …aia sint vinovati nu eu sau cel de linga mine.In Vechiul Testament vei gasii de la Geneza incepind o gramada de exemple cum Dumnezeu [ demiurgul, cel ce a construit pamintul si oamenii ce-l locuiesc ] a acuzat si condamnat COLECTIV , oamenii pentru ” gresala ” unui singur om .De fapt ” gresala ” apartinea lui Dumnezeu…da’ ce …era prost s-o recunoasca ?Si un exemplu …viu si actual: aseara domnul Ponta .Pai de prin ’96,’97 se tot invirte printre” alesi” , acum se pregateste ..sa fie ALES.Dar n-ai fost atent nea Victore ca niciodata , nici macar o data in nici un interviu nu si-a asumat vreo responsabilitate!?Pai el ce facea in guvernarea Nastase ?Nu era in cercul puterii?Aaa nu lua hotariri, da , de acord dar, era cu aia .In timpul ” aliantei” cu PDL-ul el unde era ??Si-a dat demisia sau si-a pus cenuse-n cap [ macar asa…la hoha ] vreun parlamentar din PSD ?Nu frate! Tunurile pe Basescu si gasca lui portocalie!Nu zic ca n-au dreptate dar…sa nu creada ca uitam asa usor…atunci cind NE ESTE GREU.Repet , poate reusesti sa ma lumunezi matale folosindu-ti memoria de inginer si de ce nu [? ] sursele, cind ai vazut vreun parlamentar PSD aruncidu-se de la balconul salii de conferinta ?Aaaa da…ei stau in scaune , linistiti…la parter, de aruncat se arunca….vinovatii.Da cei ce se sinucid, se recunosc vinovati de esecul…colectiv!De aceea se da [ de obicei ] vina ..pe morti.Da nene Victore, eu n-am de ce sa fiu vinovat!Eu am recunoscut limitele intelectului meu si am dat puterea, dreptul de a lua hotariri in numele meu celor ce …aratau intr-un fel sau altul ca ma depasesc in materie de …IQ.Dar , pentru ca exista si un ” dar” acestia in orice sociatate de-a lungul timpului…raspund pentru ce fac…vina pentru esec nu este pasata la ala de a ales, la ala de l-a inputernicit sa , ia hotariri in numele sau ea este asumata [ si legal ,aduceti-va aminte Nuremberg ] de conducatorii alesi.Acestia sint condamnati [ din ziua in care accepta puterea ] fara drept de apel.N-ai vazut [ ma repet ] nici domn.Ponta sau Vosganian, Melescanu, Tariceanu,Nastase, Vacaroiu, Mircea Cosa si care or mai fi niciunul nu spune clar cu subiect si predicat vorba CTP-ului, ” Frate da , sunt vinovat SI EU !” Se da vina numai pe …altcineva si se feresc ca de foc sa zica ca sint si ei vinovati.Aaa ca Basescu si gasca lui au depasit niste limite, ca in dorinta nebuneasca de a dovedii oamenilor care in Decembrie ’89 militau pentru pluripartitism [ sa cam uitat nu ? ] ca asta nu-i bine si ca un singur partid trebuie sa existe si anume partidul lor asta-i altceva, cu totul si cu totul altceva…Ma mir chiar ca nu te-ai prins la figura..Da nene Victore de aceea gasca de securisti si fosti activisti si neamurile lor, ce conduc Romania in momentul de fata,au adus in guvern tot felul de neaveniti, au in partide si-i si promoveaza…tot felul de nebuni, tocmai pentru a dovedii” binefacerile partidului unic” si daca acest partid se cheama PDL…atit mai bine.Nu-i vina luiNastase , a lui Melescanu, Vosganian ,Antonescu sau Ponta dar, nici a lui Basescu si a gastii lui…este vina lui….Marian care…tot in Berceni locuieste.Pai vezi ,…daca era bun asa cum s-a laudat locuia…pe undeva p’aci prin Monte Carlo, da’ asa tot in….Berceni…e de porc.Aaaa da si mai este vina lui Ciutacu, ca ia bani de la mogul , a Danei Grecu, Mircea Badea ca injura intr-una pe ” aia mica” si ” pe doamna Elena ”, a lui Radu Tudor [ asa zisul analist militar] si de ce nu si a profesorului Teodorescu” domnul cu …barba ”! Repet dl. ponta nu convinge inca de faptul ca si ei, PSD-ul si eventual USL-ul sint vinovati, si incearca sa arunce intreaga vina pe …PDL, UDMR [ nu ca astia n-ar fi CU ADEVARAT si complici si vinovati] si pe fripturistii aia de laUNPR.Ei n-au nici o vina.Bine.Ce-i rau e faptul ca voi fi nevoit sa-i votez pe ei, pe USL in pofida faptului ca stiu ca si ei sint exact si ca vor face exact ca si cei de dinainte, nu de alta dar stii vorba aia , ” pleaca unul satul , vine unul …flamind si pina se invata cu binele…lasa si altora firimituri ” .de aceea nea Victore : La multi ani !

  37. @victor&cristian petre: aveti dreptate, ca turist se comporta cu tine exceptional. totul e sa nu ajungi cumva la mana lor sau a autoritatilor.

  38. @brazvan: sa vezi cum e daca ajungi la mana alor nostri 🙂
    @Invectiva: asta ar mai lipsi. ne inchide urgent CNA

  39. Oricine poate fi jurnalist cand se tabloidizeraza. Daca luam pe cineva de pe strada, va stii sa se porcaiasca la TV, fara vre-o cunostinta de jurnalism, ba cred ca se va simti in largul lui. Cam asa a ajuns Romania, s-a tabloidizat. De la Talmacean la intrebarile lui Nuti. De un lucru sunt sigur, avem peste 5 milioane de vinovati pentru ca tara il are tot pe asta.

    Pe langa subiect : aseara la Sinteza Zilei, Mihai Gadea il tot astepta pe Emil Boc sa intevina. Pai in platou era “Derbedeul Dracului” si i-a ajuns lu Ala Mic ca s-a facut de rahat odata.

  40. Io unu’ n-aş numi-o tocmai toleranţă, ci adaptabilitate. Fiindcă toleranţa nu înseamnă automat progres. Părerea mea… 😉

  41. Sunt o “pasagera fara tichet de loc”.
    Ma refer la o afirmatie ca Frau Merkel a facut escala intamplatoare la noi pe ruta Sofia-Berlin. Totusi ea a venit in Romania ca invitata a rectoratului UBB Cluj si doar din politete s-a oprit la o sueta cu presedintele si premierul; asta si este explicatia ca presedintele are aversiune fata de dl rector Marga, punandu-l pe junele funeriu sa-l scoata la pensie prin lege cu asumare de raspundere…

  42. De fiecare data cand ma intorc in tara, ma incearca un gust amar. Vad cat de incrancenati suntem in incercarea noastra de a supravietui, de a ne adapta. Cred ca cel mai mare defect al romanilor este, paradoxal, puterea noastra de adaptabilitate, pe care guvernantii o exploateaza cu cinism la maximum. Renuntam la orice pretentie pe care o avem pana cand ajungem sa ne depersonalizam complet si sa ne pierdem inclusiv respectul de sine. Culmea este ca, s-ar putea sa devenim chiar dependenti, intr-un fel de masochism generelizat, asemeni femeilor batute o viata intrega devenite dependente de pumnul incasat zilnic. Noroc ca pot evada uneori si am ocazia sa vad oameni normali, care nu renunta la idealurile proprii, care nu se lasa injositi, care isi pastreaza verticalitatea, dispusi sa tina cu dintii de fiecare drept castigat. Cand vad atatea chipuri morocanoase pe strada, framantate de griji sau frici mizere, imi doresc ca oamenii sa se desmeticeasca, sa inteleaga ca doar dorindu-ne mai mult, putem progresa.Cel mai usor in viata este sa renunti si din pacate cei mai multi romani aleg intotdeauna calea cea mai simpla.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.