Esti aici:
Prima pagină > Blog > Caruta cu deontologi > Politică de cadre pe banii lui S.O. Vântu

Politică de cadre pe banii lui S.O. Vântu

Vântu pune, pe banii lui, un nou șef la Cotidianul, pe Cornel Nistorescu. În semn de bun-venit, facțiunea care simte pierderea influenței în ziar publică, în ziua instalării acestuia, un material din care reiese că unul dintre amicii săi, Petru Romoșan, ar fi fost turnător la Securitate. Material care stătea de-o bună bucată de vreme nepublicat și care, editorial vorbind, am mari dubii că ar fi reprezentat vreo urgență (Romoșan, personaj care personal mi-e antipatic, nu se pregătea să devină demnitar ori să candideze, iar nici un alt ziar nu concura Cotidianul pe acest subiect). Și pe care, deloc inspirat, proaspăt numitul decide să-l scoată de pe site. Dar băieții lucrează, îl ascund într-o secțiune mai greu accesibilă a site-ului și au grijă să trimită linkul cunoscuților, care încep să facă atmosferă pe bloguri.

Nemulțumiții amenință că demisionează (dar n-o fac), cei care au de plătit polițe istorice lui Nistorescu încearcă să-l execute în avans, sindicatul bloggerilor trişti îi cere demisia. Totul pe banii lui Vântu (de la FNI, de la Petromservice, din știucile prinse în Deltă și vândute, nici nu contează), care, de ani de zile, acoperă cu milioane de euro rezultatele financiare ale politicii editoriale mustind de deontologie a celor care azi urlă ca mușcați de șarpe. Adică le plătește lefurile și taxele către stat, fiindcă singuri nu au fost, nu sunt și nu vor fi în stare s-o facă.

Sorin Vântu e un tip bogat. Pe banii lui, mai exact pe o parte a surplusului său financiar, a ales să subvenţioneze editarea Cotidianului. Motivele (putere, influenţă politică, distracţie, pasiune etc.) acestei decizii de business îl privesc personal. La fel de bine, putea să facă orice altceva (să-i dea la orfani sau la curve, să-şi facă vile, să-şi aprindă trabucurile cu ei etc.) cu banii care-i prisosesc.

În această perioadă, l-a ales pe Cornel Nistorescu să-i cheltuie. Care ca om poate fi el oricum (arogant, acru, sfidător, bogat etc.), dar îmi place să sper că nici o vertebrată întreagă nu-i poate contesta uriaşul talent, calitatea scriturii şi iscusinţa de a face negociabil (inclusiv politic) şi, ulterior, vandabil orice produs media pe care-l păstoreşte. În ciorba asta, nu caracterul sau prieteniile primează.

Angajaţii Cotidianului (unii, profesionişti redutabili, cu palmares impresionant în presă, alţii, nişte potăi recunoscute-n agora doar pentru intensitatea şi volumul lătrăturii Trăiască Băsescu!) sunt liberi să aleagă dacă au chef (au ba) să lucreze cu el. Dar, într-o piaţă liberă (unde nu-i împiedică nimeni să-şi găsească refugiu) dintr-o ţară liberă, n-au dreptul să decidă pe ce şi cu cine îşi cheltuie banii un om.

Comentarii

comentarii

Similar Posts

86 thoughts on “Politică de cadre pe banii lui S.O. Vântu

  1. Draguta povestea ca Vantu poate sa faca orice cu banii lui. Dar sant banii lui? In rest ce sa mai spun? Traim intr-un regim tiranic in care ziaristii care nu-si fac norma de injuraturi la adresa tiranului sant concediati. Uneori imi mai pun si intrebari stupide: unde or fi ajuns banii de la MTS? Tacere…

  2. @eba
    Dvs.sunteti EBA-EBA sau e un pseudonim?Sper sa nu fiti…
    Cu stima
    IoanaP

  3. @Cristinahh: Scuze dar nu ma pot abtine… Numele personajului amintit de dvs este: Ioan Te’n Moral! Personajul (din punct de vedere gazetaresc) este josnic raaau! Vede doar paiul din ochiul altuia!

  4. @Ionut: sa ma duc subaltern al lui Nistorescu pe fond de faliment? cred ca ai o parere foarte proasta despre mine. n-a avut Vantu bani sa m-aduca la Realitatea si are pentru Cotidianul?

  5. mr. Vintu a comis o eroare. La cumpararea revistei patronul trebuia sa inchida pt.reorganizare societatea ( cu disponibilizare colectiva ) , sa angajeze redactorul sef, apoi sa reangajeze dupa bunul plac pe oricine ai carui ochisori sint acceptabili. Pentru ca nu a procedat asa si-a pus un mare cui in talpa. Acum sa va aduceti aminte de marea dilema din fotbal : schimb antrenorul sau schimb echipa? In marea majoritate a cazurilor s-a dus antrenorul.

  6. Salut Ciutacu-le,
    avand in vedere ca nu imi place de nenea vantu’, acest “om destep” care a facut bani din … ceea ce ai scris si u mai sus, sper sa-i cada ziarul direct in cap si sa se duca draku’. Cat despre cei pe care o sa-i concedieze escu asta ma doare fix in c.. dar nici acolo. Oricum la ce alegeri “destepte” a facut pana acum sov in legatura cu ziarul, ma astept sa-l bage in gard curand.

    Tot respectu’ ..

  7. In sfarsit am inteles diferentele si de ce e Base rau: regimul tiranic la care Base supune presa inseamna ca daca ai opinii pro-Base zbori de la ziar, lucru de altfel laudabil avand in vedere ca vorbim de atat de uratii deontologi portocalii. In schimb, intr-un regim democratic pentru presa, cum a mai fost inainte de Base si cum se anunta imediat dupa Base, cine e cuminte primeste publicitate de la stat, cine vorbeste ce nu trebuie, zboara de la ziar, un lucru din nou laudabil avand in vedere ca probabil ca esti un ziarist foarte prost daca nu vezi cat e de bine cu mogulii rosii. E clar un pas inainte.

  8. Ah ce-mi place cand se jumulesc gazetarii intre ei. Sange gratis pe bloguri / globuri, prima pagina, etc! Film horror !

    Baiete, inca un trascau la boieru’ !

    Fiara vesela.

  9. Am aflat de curand ca ziarul Cotidianul are un tiraj de 14-15 mii de exemplare!!! Scuze dar daca eram patron acolo, ii dadeam pe toti afara … asta daca eram interesat de profitul afacerii … sau, ca varianta … as inchide ziarul si as plati printr-o fundatie pe ziaristi sa scrie pe bloguri … as iesi mai ieftin cred:)

  10. “într-o piaţă liberă (unde nu-i împiedică nimeni să-şi găsească refugiu) dintr-o ţară liberă, n-au dreptul să decidă pe ce şi cu cine îşi cheltuie banii un om” —> chiar credeti asta? Mai departe de niste bani, e vorba de munca unui om, de energia pe care o investeste. Usurinta cu care ne descotorosim de oameni doare. Este, cred, pentru prima data cand sunt in profund dezacord cu ceea ce scrieti. A reduce esenta lumii in care traim la manevre si bani este, in sine, un gand oribil. Sa crezi ca, din tot ce-ar putea fi, omul alege mereu sa isi vada interesul si sa i se rupa de celalalt.

  11. Nistorescu a fost, intr-o vreme, singurul motiv pentru care cumparam Evenimentul zilei. Asta refritor la domnia-sa. Referitor la gazeta pe care, mai nou, o conduce, ca dobitoc cunoscator de carte, mai citesc BRAT-ul si vad performantele insirate acolo. Poate ca o schimbare dura i-ar face bine la sanatate. Daca politicenii Romaniei n-au fost in stare sa aplice o terapie soc tarisoarei, sa vedem ce iese cand o aplica Nistorescu la ziar.

  12. Uite la deontologi! Pina acum,cind primeau salarii grase,ziaristii ofuscati il laudau pe Vintu.Acum,cind au dus ziarul in pragul falimentului( de nici familia lor nu-l mai cumpara) si Vintu s-a saturat sa tot piarda bani fac scandal.Nistorescu este o nuca tare si sunt convins ca va reechilibra ziarul cu sau fara deontologi.Acestia sunt liberi sa plece daca vor.
    Domnule Ciutacu,ati fost bun ieri la Firea dar pe partea cealalta madam Udrea la facut praf pe Turcescu si a cistigat detasat in fata acestuia. Poate insa a fost “blat”, ca prea era cuminte Turcescu si prea era pro marinar ca sa se schimbe deodata.Astia de la Realitatea au un pion otravit in interior(Robert) si ar face bine sa se debaraseze de el.
    Dumneavoastra,Ciuvica si Teodorescu sunteti un trident mortal.Cred ca Firea a avut o audienta maxima ieri.

  13. Am aflat si eu ieri de povestea asta care ma intereseaza fix cat te-ar interesa pe tine cati purici are maidanezu din Calea Crangasi colt cu Saidac…
    Tot ieri , citind pe-un blog ( probabil a unui ziarist implicat in povestea asta) am dat de-un link catre scrisoarea deschisa a lui Cristoiu catre Nistorescu din 2004… Daca 50% din ce zice Cristoiu acolo ar fi adevarat… Nistorescu ar trebui sa se uscheasca undeva pe munte sa creasca oi…Stiu.. stiu… Cristoiu nu-ti mai e la inima… Dar in 2004 poate ca era alta poveste… Pe urma am dat de un link cu averea lui Nistorescu publicata de ZF ( stiu e dreptul lui sa aiba avere… dar coroborat cu ceea ce zicea Cristoiu in 2004 ti se cam face sila) si iete asa… de unde nu ma interesa subiectul… Am ajuns sa ma gandesc ca Nistorescu asta nu-i rau… Pamantul e rau… ca-l suporta

  14. Buna dimineata dle Ciutacu,
    Voiam sa va intreb daca nu cumva vi s-a parut si dvs.o piesa de teatru proasta aseara la Turcescu?era atit de vizibil ca totu-i regizat pina la punctul cind madam U.i-a servit-o si deontologului Turcescu..in ultima vreme dna blonda deschidea usile acelei televiziuni cu foarte multa usurinta la orice ora dorita de ea si la orice emisiune voia sa participe sa mai atace in stinga si in dreapta.. chiar ma intrebam cum reuseste?o simpatizeaza Vintu atit de mult sau faptul ca e coproducator la acea emisiune..are si un privilegiu in plus?binenteles ca face omul ce vrea cu banii lui si invita pe cine vrea..dar totusi..sa nu fie prezidentul gelos..toate cele bune

  15. De ce acum Nistorescu acum la Eolianu?, se clatina rau basescu, nu mai prezinta garantie, a batut vantu schimbarii la Vantu, nu se vede?
    Ar trebui ca DNA-ul lui basescu sa-si faca treaba, credeti ca o sa si-o faca?
    Cred ca Vadim are dreptate, Vantu a cotizat catre toti, pe undeva ii are la mana, asa ajungi tarabostes in tara asta. Cat despre Nistorescu ma doare in msdos, tot lingau ramane si apoi banii de la Eolianu nu-s buni?.

  16. Victor, iarta-ma, este offtopic dar vreau sa povestesc, poate intra in vizorul presei. Este vorba de lipsa de pregatire a bugetarilor (concret ma refer la angajatii administratiilor financiare), nepriceperea lor ducand la deservicii aduse inclusiv statului printr-un gest banal ca nu stiu sa foloseasca un program pe calculator.

    Pe scurt: sunt PFA si am inregistrat pierderi in 2006+2007 si oarece profit in 2008. Cand te duci sa faci declaratia aia anuala (200) privind veniturile din profesii liberale, nu are rubrica unde sa evidentiezi ca trebuie sa-ti recuperezi niste pierderi din anii anteriori. Ok. Atunci, trebuie s-o “vada” pierderea de recuperat ei cand iti trimit acasa decizia cu cat ai de plata. N-ai sa vezi!

    M-am dus ieri la administratie sa lamuresc acest aspect. Care a fost raspunsul? N-am mai avut cazuri cu pierderi de recuperat si nu stiu unde sa introduc datele in calculator. Intraba inspectoarea (dealtfel amabila si asta este laudabil) pe colegele ei, unele cu niste fetze acre chiar si in discutia cu dumneaei si ii raspund sec “nu stiu”.
    Imi zice: faceti dvs. o cerere in acest sens. Te doare mintea! PAi, pana primesc raspunsul, penalitatile pt. neplata impozitului 2008 curg, nu?
    Eu, nimic. Catar de capul lor pana cand, mai Victor, au descoperit minunea ca stia programul de fapt sa faca asta doar ca trebuiau sa se deranjeze sa descopere sau sa intrebe naibii pe la IT.

    Asa ca, dati cu bugetarii de pamant. Sa plece acasa incompetentii. Pana cand sa-i mai platim pe nasu’ si pe finu’ angajati prin nepotism?

  17. cred ca dupa scandalurile armate in ultimul timp,badea nu mai este singurul om care citeste ziarul cotidianul. vedeti, dar, ce meserias e nistorescu.

  18. In an de criza, suntem blestemati cu cel mai slab guvern ever.

    Scuze ca e tot offtopic dar este alt subiect bun de forfecat:
    este criza si te astepti la masuri economice care sa colecteze impozite cat mai multe, nicidecum sa conduca la inchiderea de firme de pe urma carora se adunau importante impozite.

    Opreste-te un pic la fenomenul supraimpozitarii firmelor cu jocuri de noroc (multi englezi au venit la noi cu acest business iar acum ii pierdem ca se duc in Elvetia unde contrar Romaniei au indulcit taxele in acest domeniu). O prostie! Lasa frate sa intre bani de pe urma viciului si a prostiei. S-au inchis pe capete astfel de firme, unii mici care aveau si ei pe terasa la mare 3 jocuri ca sa atraga clientii.

    Ei bine, nu! Au marit impozitul astfel incat se inchid toate firmele mici cu gandul sa ramana de exemplu in Bucuresti doar 3 cazinouri mari, restul sa moara.

    Precizez ca nu am un astfel de business, ca nu mi-ar conveni ca barbate-miu sa joace salariul la cazino dar nu aspectele morale sunt preocuparea fiscului ci cum sa aduca mai multi bani la buget sa se iasa din criza.

    Subiectul mi-a venit in minte de la o discutie pe care am avut-o tangential cu un contabil care inchidea multe astfel de firme.

    O masura prosteasca, antieconomica! Tu ce zici?

  19. Victore,du-te la Vantu si invata-l cum se face un ziar.Vorba lui Badea trebuie spart acvariul de la Cotidianul,ca baietii aia se “dilesc” de tot.Nu de alta dar mai faci si tu un ban gramada.
    PS-Papi si tu de la doi moguli,ca tot se poarta:-))

  20. @anne…
    Nu cred c-a fost regizata emisiunea…
    Ceea ce cred e ca Turcescu nu s-a pregatit cum trebuie si si-a incasat-o ( sa fim corecti si sa punctam 1-0 pentru m’dam Udrea)…
    Si mai cred ca Udrea nu-i madam Ridzi…si o sa fie mai greu… Fie si din simplul motiv ca s-a creeat un precedent si stie la ce sa se astepte… Cred ca deja nu mai exista nici-o urma 🙂

  21. Ma Victore, sa scapi tu faza de aseara, cand a intepenit deontologul Turcescu la vederea listei cu diurnele platite de ministerul Turismului… Lista pe care, desigur, figura la loc de cinste prin 2001 chiar angajatul Europa FM, Robert Turcescu ;).

  22. Trista si acra figura sunteti, domnule Ciutacu! Inteleg din textul dvs ca aventura articolului despre Romosanu a fost, de fapt, o tactica perfida, o capcana a redactiei Cotidianul, din care a muscat marele talent Nistorescu. Daca aveti dreptate, iar marele talent a muscat ca un papagal, e un talent ceva mai mic dpdv managerial si intelectual. Si este, mic! Dar, povestea cu Romosanu n-a fost un plan mirshav. Dumneavoastra supraestimati intelgenta conspirativa a unor copilasi plictisiti de propria lor ocupatie. A fost – mult mai simplu, a fost doar turnesolul care s-a potrivit perfect pentru developarea publica, rapida, a suficientei – cu toate atributele ei adiacente – a unui personaj trist, acru si fara caracter, in care, de fapt, va regasiti, domnule Ciutacu, si ca frustrari, si ca strategie de concurent media, dar ceva mai prost imbracat decit Cotidianul. Si mai uritzel. Si cu patriarh din Caracal. Va doresc sa patiti ceva similar colegilor dvs de la Cotidianul si atunci sa se blogareasca la stho despre dvs un baeat ragusit care stie el toate kestile. Ca el e jupinu la toate adevarurile!

  23. @romanverdepraz: dincolo de mitocaniile din final si de virgulele dintre subiect si predicat, imi plac oamenii cu pareri ferme care se semneaza cu nume si prenume. daca eram Nistorescu, te dadeam afara la prima siluire a limbii romane. si-n textul de mai sus ai macar trei.

  24. Bravo d-le Ciutacu ,tineti-va de ei ca prea fac multe matrapaslacuri pe banii nostri.Cucoana asta,Udrea ,nu mai stie ce sa faca cubanii ei si-ar vrea sa-si bata joc si de ai nostri .Eu am 50 de ani si muncesc de 30 de ani(sunt educatoare )si nu mi-am permis niciodata o poseta sau o pereche de pantofi ca ale acestei ”papauze”.DE CE,OARE?Ce merite in plus are ea.Cand a avut timp sa faca atatia bani?Are numai 32 de ani.Cam cat am eu de munca cu copiii prescolari.Sau ea este smechera si noi suntem fraierii ei.SA ne lase in pace.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.