Se cere-n gura mare capul preşedintelui PSD. Pentru că a pierdut pe mâna lui nişte alegeri pe care (spune folclorul urban) n-avea cum să nu le câştige. Nu mi-e simpatic Mircea Geoană. Am şi motive. Între altele, fără să intru în amănunte, anul trecut era să rămân fără emisiune din cauza lui şi a politrucilor din juru-i. Nici el nu se topeşte de dragul meu. Are şi motive. Deci suntem chit. L-am susţinut şi votat în turul doi fix în virtutea postulatului şi foca de la circ merită să-i ia locul lui Băsescu.
Ca privitor profesionist de pe margine, cred – însă, cum nu-mi place să dau în oameni căzuţi, mă abţin să strig în gura mare – că preşedintele PSD ar trebui, dacă e demn, să-şi depună mandatul. Prima la mână, pentru că oamenii care l-au ales chiar dacă nu credeau în el merită (măcar) o reparaţie morală, dacă nu şi nişte scuze că şi-au irosit votul şi timpul. A doua la mână, fiindcă zece ani de opoziţie la Traian Băsescu reprezintă, totuşi, mult prea mult pentru acest partid şi, după umila mea părere, pentru România. Democraţia ne învaţă că majoritatea poporului suveran decide, iar Curtea Constituţională validează (şi Şuţu pozează).
Dar Geoană nu trebuie să plece din Kiseleff (dacă partidul pe care încă-l conduce va decide asta) ca urmare a strigătelor isterice ale primadonelor de tipul lui Marian Oprişan (mereu de-a dreapta tatălui la împărţirea bucatelor şi primul de lângă popă la toate parastasele alegerilor) ori ale loserilor blatişti Vasile Dâncu şi Ioan Rus. Şi nici prin clasicele uneltiri ale lui Miron Mitrea, combinate (de interesul comun) cu frustrările lui Ion Iliescu şi dorinţa de revanşă a lui Adrian Năstase. Ci, dacă e-n stare să dea dovadă de onoare, din proprie iniţiativă şi bun-simţ. Pentru că a pierdut şi aşa se face. În caz că se agaţă, prin votul forului suprem al partidului…
PSD are nevoie de un lider cu anvergură, nu de un veleitar. Şi, în căutarea acestuia, primul lucru pe care ar trebui să-l conştientizeze toţi mânuitorii politici de hangere e că Ion Iliescu (om care, fatalitate, nu e veşnic) a fost singura soluţie câştigătoare din istoria partidului. Restul au reuşit “performanţa” de a pierde onorabil.
P.S. Binevoitorii portocalii care au impresia că-mi tranșează mie viitorul, fără să aflu, prin crâșmele de fițe din Herăstrău ar trebui să priceapă că, printre altele, trebuie să pună pe masa mogulului o sumă considerabil mai mare decât îi aduc eu. Și nu aduc puțin. Restul condițiilor intră la capitolul micilor noastre secrete…
Nu sunt fan Geoana dar mi se pare ca opinia multora este ca daca faci campanie pozitiva, fara atacuri la persoana si te comporti civilizat esti un prostanac.
Si ne mai miram pe uram suntem o tara care se uita la stirile de la ora 17 si OTV 🙂
Am indrazneala (dupa multe accesari si lecturari) sa va propun, Domnule Ciutacu, sa uzati de dreptul si “puterea” de a cerne si discerne cine,ce, cat si cum lasa urme pe aceste pagini.. E o rugaminte mai degraba. Cenzurati in primul rand prostia, necuviinta, semidoctii si, pentru numele lui dumnezeu, atotstiitorii.
parerea mea este ca Geona nu a pierdut pentru ca s-a dus in vizita la Vantu.
a pierdut pentru ca asa a trebuit.
faptul ca am crezut ca votul meu conteaza este o utopie.
timp de 20 de ani am crezut ca va fi bine, ca se va schimba ceva;
chiar am avut la un moment dat senzatia ca incepe o schimbare….
acum ma simt la fel de dezorientata ca in ’89, cu singura diferenta ca atunci aveam o speranta…
@Costin Tanasescu
Eu zic asa:
Greselile au fost de ordin tactic.
1. Intrarea la guvernare cu PDL. Nu iesirea.
2. Gafa tactica de a-i oferi munitie nesperata lui Basescu intalnindu-se cu Vantu.
3. Refuzul de a-l ataca pe Basescu direct la ipostaza lui cea mai toxică, de sef al mafiei.
Asa a pierdut cel putin 7 procente – publicul vede in presedinte un conducator de osti – iar,un conducator de osti care face greseli tactice starneste alarma si chiar revolta!
@Victor
Si eu zic ca nu este cazul sa dai intr-unul cazut la pamant. Dar, esti arbitru și il numeri. Dacă nu se scoală pană la 10 … e K.O. Oricum e depunctat!
O problemă există totuși la PSD – prea mulți oportuniști și carieriști și prea puțini socialiști autentici.
Ceva-mi spune ca dupa Base este momentul pentru o presedinta. Ma gandeam la Udrea….pana atunci are timp sa invete de la tatucu ei cum se procedeaza…
Daca dam timpul inapoi, tot cea facut Mircea Geoana din initiativa lui a avut un recul formidabil, iar concluzia este un singura :este un bun ridicator la plasa ! Singura problema e ca mingea e mereu trantita in terenul lui !
In aceste conditii sunt sigur ca “factorii de decizie” din PSD vor proceda in consecinta…
Eu o asteptam de la esecul “suspendarii” , dar atunci a avut noroc ca i-a tinut parte nea Nelu.
Demisia lui Geoana a cerut prima data domnu Oprisan de la Vrancea, la fel a cerut si demisia lui Nastase in 2004. Nu cumva domnu Oprisan este omul pdl-ului in psd? Cum a acceptat domnul Oprisan ca in judetul Vrancea unde el este bosu’ sa fraudeze pdl-istii asa de fain alegerile?
Geoana a fost (si este) extrem de slab! Nu doar ca n-a stiut sa lupte cu Basescu, nu doar c-a facut gafe monumentale, nu doar ca n-a reusit sa mobilizeze partidul ca sa previna imensele fraude din ziua alegerilor, dar nici macar n-a fost in stare sa-si apere victoria! In cazul asta, chiar nu merita s-ajunga presedinte! Nici nu-mi mai pasa ce se va-ntampla cu el de-acum incolo: c-o sa plece de bunavoie sau in spituri din PSD ori c-o sa ramana, mi-e pur si simplu egal! – mai degraba ma gandesc la soarta mea, condamnat sa traiesc inca (cel putin) 5 ani intr-un stat basescian. Acum imi vine sa si rad cum il vedea dl.Cristoiu pe Geoana, ca pe un geniu malefic, care garantat va fi noul presedinte, iar lui Basescu deja ii plangea de mila, ce victima este! Ha, ha!
După război, mulţi viteji se arată!
Vorbă veche, din nemuritoarea înţelepciune a celor care mai gândesc în România!
Dacă e ceva să-i reproşez lui Geoană, e că n-a avut geniu politic!În turul doi, tebuia să se retragă, să-l lase pe Antonescu sa-l scoată pe Băsescu de la Cotroceni. Astfel, nu i-ar mai fi permis preşedintelui să scoată fantoma comunismului-pardon, a lui Iliescu- de la naftalină. Din păcate, încă nu s-au născut asemenea oameni politici la noi!!
PS
Dacă se tot vehiculează nume de prim miniştri, mi-ar plăcea să-l văd pe Cristian Boureanu singurul care s-a lăudat că l-ar fi înfruntat pe Băsescu în PD L
Stimate domn,dupa razboi,multi viteji ….Ca am in suflet o imensa dezamagire amestecata cu un pic de ciuda cind vad pe fata pdl-ilor zimbetul acela superior,e una.Dar de aici si pina la a/i taia capul d/lui Geoana…Sa lasam timpul sa treaca,sa se limpezeasca apele in chiar sufletele noastre si poate ca vom avea si liderul de care avem nevoie.In rest numai de bine…
Geoana va demonstra ca tot “occidentalismul” său este de faţadă; bunele maniere sunt doar dacă ar fi câştigat (indiferent ce). NU VA PLECA DECÂT ARUNCAT.
Din nefericire, PSD nu mai are timp pentru a-şi găsi un nou lider, astfel încât va trebui să aleagă între Năstase şi declinul ireversibil.
Dacă nu cumva el presidente, cel mai iubit fiu al poporului nu modifică din nou constituţia pentru a mai avea acces la două mandate. Dar şi în acel caz ne rămâne o speranţă. Poate candida şi Ion Iliescu.-)))
Intrebarea e cine ii scoate pe cei de la PSD din criza (ca sa nu spunem cuvantul ala urat): bunicutza sau se intoarce Sorin Oprescu?
Trebuie gasit reprede un lider cu imagine buna in popor ca de invartitori e plin partidul oricum.
Ce se intampla totusi cu Mazare de tace malc? Cred ca e pe picior sa o taie in Brazilia daca anunta DNA-ul ca vine dupa el.
Intre timp cica se fac rationalizari la caldura in Constanta si se intrerupe iluminatul stradal.
Cred ca urmeaza introducerea painii pe cartela…(de data asta cu cip)
PSD-ul si PNL-ul trebuie sa intre in opozitie, daca mai vor credibilitate……
Nu-l plac pe Geoana dar marele fost sindicalist Mitrea imi da si mai mari fiori…..brrr….Poate intrarea in opozitie + un Oprescu sau Diaconescu da o sansa partidului sa ramana pe linia de plutire si chiar sa creasca pana in 2012…
“Omologul” lui Mitrea in PNL este C.P.Tariceanu, care desi antipatic in aroganta si superioritatea afisata, trebuia sa dea dovada de bun simt, mai ales ca nu e vreun sarantoc, iar istoria recenta alaturi de Marele Conducator n-ar trebui sa-i dea amnezii…..Rusine C.P.T.!!!!
Victore,
De cand romanu’i roman , proverbele le’a folosit mai in toate momentele importante din viata….Unul dintre ele ( pe care tu personal nu’l prea iei in considerare {sic!} ) este :
” gura bate curul ” …..
Nu uita ca a lasa “loc de buna ziua” este una din marile calitati ale unui om inteligent…. Nu stii niciodata cand vine vremea aia cand o poti lua peste freza numai pentru ca ai folosit “cuvinte grele” si n’ai stiut demonstra ca de fapt cuvintele nu ti’au apartinut….
Lumea se schimba, lumea se modeleaza , fraierii si guralivii o pot lua pe cocoasa oricand daca nu au jucat si nu joaca inteligent mai ales cand folosesc spatiul public….
Asa a patit si Geoana, asa au patit si vor mai pati si altii….
vai de capul vostru daca v’ati inchis bloagele la toate criticile…. n’ai invatat nimic Victore !
Victore, de ce esti tu stalinist de doi lei si banezi IP- urile celor care comenteaza la Jurnalul National? Recte la articolul lui Tudor Octavian au banat baietii tai de la IT ca niste stalinisti indarjiti! Asa te manifesti Victore, banandu-i pe unii care nici habar nu au de politica, nu se iau de Geoana, de Basescu, de Ceausescu sa Iliescu… De ce faci tu Victore asa ceva? Daca in urmatoarele ore nu dai ordin, da, ordin moderatorilor forumurilor sa-si bage mintile in cap, inseamna ca esti un om de nimic Victore. Nu as vrea sa cred asta, crede-ma.
Din păcate plecarea lui Geoană din PSD nu rezolvă problemele acelui partid. Un partid cu o imagine destul de proastă, deoarece la nivel local liderii s-au cam învăţat cu autocraţia. Dacă viitorul prezumtiv lider al PSD nu va putea face faţă grupărilor din partid, sau dacă liderii acestor grupări nu înţeleg să ia în serios nevoile cetăţenilor, PSD va rămâne un etern challenger la locul I în alegerile care vor urma. Fără nici o aluzie la caseta “celebră”, remarc faptul că şi în cel mai mare şi unic declarat partid de stânga “banii vorbeşte”…
Am auzit azi la radio o ştire conform căreia doi senatori PSD şi unul de la PNL au “îngroşat” rândurile “independenţilor”… Foame mare de tot!
Romanul de rand nu a castigat si nu a pierdut nimic. Indiferent de persoana care ajunge presedinte noi vom trai la fel.Important nu este faptul ca a castigat Basescu ci faptul ca a pierdut Geoana.nu numai ca nu s-a realizat schimbarea dar rezultatul alegerilor prezidentiale va duce si la slabirea partidului in opozitie. de la nivelul meu de “cetatean”, nu vad lumina de la capatul tunelului.
@unul: nu eu am scos comentariile de sub textul lui Tudor Octavian, e la libera alegere a autorului. da’, ca sa vezi cat de nimic stalinist sunt, te-am banat aici 🙂
La nivelul hotarelor romanesti Geoana nu este un perdant, pe ansamblu insa se poate spune ca a pierdut alegerile.De fapt, nu Geoana a pierdut alegerile prezidentiale ci Romania le-a pierdut. Citez din Crin Antonescu din emisiunea de aseara de pe Antena 3: vor urma scene de groaza in politica romaneasca. As vrea sa nu fie asa, pe de o parte, pe de alta parte sar in barca lui Mircea Badea si spun: chiar imi doresc asemenea scene, poate, poate vor mai lumina un pic mintile votantilor basescieni, desi m-ar mira cum nu m-am mirat vreodata. As vrea sa traiti bine dar mai bine NU!Sa traiti cum ati votat!
Si care ar fi mai bun in conducerea partidului, ca presedinte?
Eu cred ca ceilalti sunt mai slabi ca nenea asta. Cel putin asa mi-a lasat impresia.
E clar ca toate apele s-au involburat la auzul pierderii alegerilor. Baronii locali nu se pot gandi la altceva decat la demiterea lui Geoana, daca nu depune mandatul de buna voie si nesilit de nimeni.Dar daca pana acum a purtat o palarie cu doua numere mai mari, credeti ca si-a dat seama ca ar trebui sa poarte palarie de o alta dimensiune? In nici un caz, ca doar dupa D-l Ciutacu este “veleitar”; ambitiile lui sunt absolut nejustificabile in momentul de fata. Poate doar “inteleptul” I.Iliescu sa-l poata trezi la realitate, spunandu-i a nu stiu cata oare ca este “prostanac”. Dar pana in primavara cand va fi Congresul PSD este inca mult, si politicienii il submineaza pe Geoana dar si pe ei insisi.E o brambureala totala. Si D-l Ciutacu spune foarte deschis ca “presedintele PDS ar trebui, daca e demn, sa-si depuna mandatul”; dar de unde atata “demnitate”?
Motivele acestei cerinte sunt multiple. Le vom lua pe rand.
DORIM SA VEDEM SI NOI CONTRACTUL CU FMI!
Vrem si cerem sa se faca public, si nu un fals, ci adevarul despre ce avem de platit, pt ca statul nu si-a facut treaba.,….sa stim macar cat mai alocam si pt CREDITUL STATULUI BASESCU, in afara de creditele noastre persoanle, pe care a trebuit s ale facem tot pt ca tara merge cum merge….
Va multumesc.
Iliescu, de altfel, e și foarte trist!
Geoana nu a pierdut numai pe mana lui. Cosilierii si staff-ul l-au dus spre dezastru.
“Foca de la circ” putea castiga, lejer. Cu sau fara diaspora, cu sau fara galeti si pufoaice. Am scris-o in “Tricolorul” acum o saptamana :10 MOTIVE PENTRU CARE MIRCEA GEOANA A PIERDUT 10 PROCENTE
“Indiferent de rezultatul contestatiei la Curtea Constitutionala, motivele pentru care s-a ajuns in aceasta situatie de alba-neagra ar trebui cunoscute de toti romanii si in special de candidatul Mircea Geoana. Pentru ca mai are timp sa-si concedieze cosilierii si staff-ul de campanie. Si sa le ceara chiar si daune. Nimeni nu poate spera ca viitorul presedinte al Romaniei poate fi perfect, dar cand are in spate consiliere specializata si costisitoare, o ditamai alianta de partide si, in plus, cateva trusturi de presa favorabile, orice greseala este de neiertat, mai ales daca se cuantifica in procente pierdute in fata celuilalt candidat. Identificam cel putin 10 motive pentru care candidatul Mircea Geoana a “pierdut”. Pentru ca, luand in calcul dimensiunea fraudei si a metodelor diversificate de viciere a votului romanilor, un avans de cel putin 10 procente in fata lui Traian Basescu ar fi schimbat fundamental situatia actuala. In urma cu 2 saptamani il avertizasem pe candidatul Mircea Geoana sa nu se culce pe urechea aritmeticii de clasa primara, adunand procentele PSD cu cele ale PNL si UDMR, caci pe Dambovita 1 si cu 1 nu fac neaparat 2. Ignorand electoratul PRM si bizuindu-se probabil doar pe gandirea si experienta “consilierilor”, campania prezidentiabilului PSD din turul 2 a fost marcata de fracturi, discontinuitati si balbaieli, asta ca sa nu le spunem pe nume: prostii!
1.DETERMINAREA. Mircea Geoana nu a lasat impresia unui candidat suficent de determinat, de puternic si inzestrat cu tupeul necesar ca sa ajunga presedintele tuturor cetatenilor Romaniei. Pentru asta contracandidatul sau, Traian Basescu, a fost dispus sa faca orice. Sa-si imbrace nevasta in haine tiganesti, sa tunda oaia si sa faca alianta cu minuscula parte a PNTCD-ului, lovita de amnezie, uitand ca PD provine din FSN-ul “comunist” . Cateva voturi de la “verzi”, cateva de la romi si uite ca se aduna. Mircea Geoana s-a adresat numai unui anumit tip de electorat, eclectic si elitist. Mesajul pentru mediul rural care a sustinut mereu PSD a fost inexistent sau prost imbracat in cuvinte.
2. COMUNICAREA. Mircea Geoana s-a rezumat sa se bazeze pe sustinerea celor 2 televiziuni de stiri, cu rating destul de modest, ignorand si alte mijloace de transmitere a mesajului sau catre votanti. Aparitii mai numeroase la OTV, ETNO TV sau FAVORIT si adoptarea unui limbaj pe intelesul tuturor romanilor i-ar fi adus procente in plus. Desi, nu ni l-am imagina pe Geoana protagonist al unei manele cantata de Guta si difuzata non-stop pe Taraf TV. Pentru Basescu, insa, miscarea a functionat perfect.
3. ALIANTELE. Desi intelegerea cu PNL a fost ferma si transparenta, PSD a sovait intre UDMR si PRM, transmitand mesaje confuze catre cele 2 electorate. Stiind procentul real al PRM, a alergat, totusi, dupa 2 iepuri si…urmarea s-a vazut.
4. TIMISOARA. Nu stim cui i-a trecut prin cap o astfel de idee. Dezastruoasa. Similara cu mitingul care l-a dobarat pe Ceausescu. Pretext pentru multi nebuni sa dezlantuie isteria anticomunista, prostindu-i, in mare parte, pe romanii din Moldova care au votat in necunostinta de cauza. Impotriva unui partid care a reinviat (sic) “baronii” si ale carui practici nu mai au legatura cu comunismul. Nici cu bunele nici cu relele sistemului respective.
5. MOGULII. Identificati de contracandidatul sau ca “dusmani ai poporului”, in modul cel mai stalinist cu putinta, consilierii lui Mircea Geoana trebuiau sa faca tot posibilul sa-i tina “la cutie”, feriti de ochii publicului. Figurile barboase dezgustatoare si trecutul financiar discutabil al mogulilor au adus un minus de imagine lui Geoana. Daca Dan Voiculescu este implicat direct in politica si putem intelege necesitatea iesirii sale, din cand in cand, cu declaratii publice, n-am inteles cine a incurajat sau regizat aparitiile pline de penibil ale lui lui Vantu si Patriciu in mass-media. Care au produs mai mult rau decat bine.
6. TEMELE DE CAMPANIE. Inexistente si ele. Alianta cu dreapta i-a taiat candidatului Geoana posibilitatea de a aborda temele economice specifice stangii. Pe care, cei 80% dintre romanii care considera ca tara se indreapta catre o directie gresita ar fi vrut sa le auda in aceste 2 saptamani. Palide referiri la impozitul progresiv, la TVA-ul diferentiat, la solutii economice concrete, de stanga, care i-ar fi deranjat pe adeptii cotei unice. Desi s-ar fi adresat electoratului de dreapta, la fel de palide au fost si referirile la situatia disperata a IMM-urilor. Paleative de genul reducerii CAS sau a TVA cu 1-2 procente (ne faceti sa radem) sunt precum vaccinul antigripal aplicat bolnavului cu metastaze multiple. La fel de palide au fost referirile la taierea salariilor si pensiilor nesimtite, tema valorificata din plin de Traian Basescu. Tacere totala asupra aparatului bugetar supradimensionat, clientelar, privilegiat pentru care trebuie sa le multumim liberalilor. Nicio vorbulita concreta despre criminala intentie de majorare a varstei de pensionare a femeilor, tema de interes national sau chiar mondial. Nimic despre o eventuala amnistie fiscala. Sau despre nationalizarea resurselor naturale ale Romaniei. Intre timp, Traian Basescu vorbea intr-una despre siguranta energetica si alimentara a romanilor, sintagme preluate, se pare, din discursul PRM. Zero referiri la bancile straine care fac legea in tara noastra sau la o eventuala reesalonarea a datoriilor romanilor la banci. Solutia pe care o propune Mircea Geoana era reluarea creditarii.O nebunie! Pe langa faptul ca un traitor Romania reala ar fi trebuit sa stie ca “solutia” este inaccesibila si nerecomandabila romanilor, deja indatorati peste poate. In schimb, ni s-a livrat, intors pe fata si pe dos, cazul Hayssam. Interesant pentru istoria noastra recenta, dar dezvaluirile de acest gen nu tin de foame in plina criza economica.
7. FILMULETUL. Un glont tras in vant. In tara unde violenta domestica reprezinta tema dominanta pentru stirile de la ora 5 si numerosi parinti si-au carpit odraslele macar o data, filmuletul cu pricina nu si-a atins scopul. Mai ales ca, zile in sir, a fost disecat in fel si chip de mass-media, lasand loc la interpretari si expertize halucinante. Daca s-a dorit un astfel de atac, trebuia realizat vineri, in ultima zi de campanie, scurt si cu precizie chirurgicala, fara a-i lasa adversarului timp de replica si explicatii. Si, in niciun caz, nu trebuia “garantat” de Patriciu. In niciun caz.
8. CONFRUNTAREA. Unii analisti politici spun ca ar fi trebuit evitata. La modul in care s-a desfasurat, inclinam sa credem ca da. Avand insa o echipa bine pregatita alaturi si stiind dinainte temele care urmau sa fie dezbatute, nu exista scuze pentru bajbaieli si nesiguranta. Un exemplu simplu din cateva zeci: Traian Basescu l-a “corectat” pe Mircea Geoana care nu stia procentul din PIB alocat invatamantului. Era esential ca domnul Mircea Geoana sa aiba vorbele la dansul sa-i fi replicat cu agresivitate studiata ca, in timpul manadatului actualului presedinte, numarul analfabetilor s-a triplat iar sumele alocate din PIB au fost cheltuite haotic, pentru investitii de zeci de miliarde in WC-uri de lux din catunele ferite de ochii presei, in care tavanul scolii sta sa cada iar drumurile sint desfundate. Dar aceasta afirmatie ar fi creat discomfort in tabara proaspetilor aliati liberali, a caror guvernare sub semnul risipei se suprapune peste mandatul presedintelui. Complicat de dus barca. Despre vizitele la Moscova s-a comentat destul. Mircea Geoana putea sa le explice romanilor, “in premiera absoluta” ca a negociat, in secret, revenirea tezaurului sau ieftinirea gazului rusesc. Iesea basma curata. N-a facut-o. In schimb, in fundal, ne-am “bucurat” de prezenta lui Mircea Dinescu care sedea, relaxat, ca la carciuma.
9. VIZITA LA VANTU. Bomboana pe coliva. Nicio explicatie nu va sterge aceasta prostie din memoria votantilor, poate nehotarati pana la acea ora. Echivalenta ca impact, in mentalul romanilor, cu intrebarea celebra a lui Constantinescu “Credeti in Dumnezeu” adresata lui Ion Iliescu. Devastatoare. Decisiva pentru un electorat care voteaza emotional.
10. INTALNIREA DIN ZIUA ALEGERILOR. A doua bomboana pe coliva, daca se mai putea. Dar Romania ramane tara tuturor posibilitatilor. Imbratisarea cu mogulul Patriciu, sosit “intamplator” la aceeasi ora la sectia de vot a deranjat multi alegatori. Chiar nu pricepe nimeni din staff-ul PSD ca Romania reala nu s-a impacat, nici pe departe, cu existenta miliardarilor de carton, deveniti oameni de afaceri pe banii statului, adica ai nostri, ai tuturor romanilor? Probabil ca nu, caci au si ei falitii lor! Colac peste pupaza, ca si cum asta nu era de ajuns, Patriciu simte nevoia sa declare, cu aroganta, ca romanii care mai au “putina minte” nu-l vor vota pe Basescu. Gafa monumentala care a pus capac la tot si, probabil, a scos la vot pe multi alti nehotarati care s-au simtit profund jigniti.
Precizam inca o data. Frauda ramane frauda. Dar cele zece motive pentru care Mircea Geoana nu a avut un avans de cel putin 10 procente in fata lui Traian Basescu, sunt enumerate mai sus. Un million de voturi nu se pot fura, cu una cu doua, indiferent de masinaria infernala care a fost pusa in functiune in ultimele 2 ore ale zilei de vot. Si, daca tot veni vorba, romanii ar trebui sa-si aminteasca cine a inventat si brevetat turismul electoral si mita electorala, imprumutate si aplicate cu multa straduinta de toate celelalte partidele rotite la putere, mai putin de PRM? Sa fie, oare, castigatorii alegerilor din 2000, cand liderul nostru ar fi trebuit sa devina presedintele cinstit si justitiar de care Romania avea atata nevoie? Sau poate cei care, parlamentari fiind, au adoptat legea stramba a uninominalului, dorindu-si ca PRM sa nu mai intre in Parlament? Sau poate cei care, aflati intr-o alianta majoritara confortabila, au acceptat infiintarea a mii de sectii speciale de vot, cand era atat de simplu sa se legifereze ca fiecare cetatean roman sa voteze numai in localitatea de domiciliu? Sau, poate, cei care s-au complacut sa accepte sondajele mincinoase in care domnul Corneliu Vadim Tudor si PRM, care nu au fost niciodata la putere scad la 3 la suta, in dispretul oricaror legitati ale sociologiei? Acum au cules ce au semanat. Au cazut in propriile capcane. Nu
ne bucuram, mai ales avand in vedere alternativa. Presedintele PRM a dovedit, inca o data, ca este un om de onoare. A trecut peste toate si i-a intins o mana lui Mircea Geoana. Dar, ce folos, daca alte zeci de maini il trag, de picioare, in jos. Concediaza-i pe prostii sfatuitori, draga Mircea Geoana. Vor veni si alte alegeri, poate mai curand decat crezi si speram ca vei invata din greseli”.
Am un mesaj pt probasescieni:
Carati-vaaaaa, carati-vaaaaa….. Nu sunteti ocupati cu guvernarea acu’ ca a cistigat tatelu’ alegerile? hai, ca e in criza de “specialisti” si cauta pe la liberali si pesedisti.
Cit despre cei 3 internauti care au rezolutii pt la anu’, zicea cineva ca scot bani din online. Ma-ndoi pina ma rup, de unde scot asemenea tampenii, nu cumva si bugetul Romaniei tot din blogurile tarii se va umple?!
Eu vreau o alta Romanie, nu pe cea a lui Basescu…nu stiu, instinctul imi spune ca nu va termina cei 5 ani de mandat, iar eu am un instinct crunt de precis…ori il ia 2012 si ne salveaza….ori referendumul…acum , sa-l vedem ca reapare in scena, pt ca in 9 zile, a avut o unica si mare aparitie de indemnare la calm si inca una, in care era jalnic de sfarsit de speriat, de la Bruxelles…
Domnule Ciutacu,
Din ceea ce a citit in aceste comentarii(publicate doar dupa aprobare cum scrieti la inceput)am vazut o coloana vertebrala stramba.O majoritate de comentarii anti-basescu si pro PSD&PNL.
As vrea sa va intreb cum credeti ca este privita aceasta alianta PSD-PNL?Raspuns:Faci orice numai sa-ti vezi interesul.
Stii ca acest tip de oameni se autielimina?
Drept dovada uita-te la Crin acuma.A fost ca o mireasa fara ginere, doar cu socrul PSD, acum socrul este de fatada.
Sper ca vei aproba acest mesaj
Eu nu sunt in totalitate in asentimentul celor scrise de dumneavoastra, deoarece Geoana stia ca asta se va intampla daca va pierde. 10 ani cu Basescu este pentru noi toti un chin urias si in aceste conditii il gasesc vinovat si pe Geoana, la fel ca si pe Hrebenciuc de acest esec si de faptul ca eu trebuie sa traiesc in Romania lui Basescu, pe care il dispretuiesc profund. Geoana nu a reusit nici un fel de performanta si nci PSD-ul cu actuala conducere, deci ar fi cazul sa plece! 10 ani cu Basescu, imi vine sa plang si in aceste conditii NU MA INTERESEAZA DE GEOANA, care este si el direct responsabil de soarta acestor alegeri.
hi-hi-hi…adica domnii Jeoana au pus pe masa suma respectiva? 🙂
Sunt de acord cu tine, Mircea Geoană trebuie să-și dea demisia, nu poate fi un lider puternic pentru că este infantil și artificial. Dar nu numai atât, ar trebui să provoace retragerea în linia doi și a liderilor responsabili de acest eșec, pentru că nu a pierdut singur, ci cu o întreagă echipă care și-a dovedit incompetența și apetitul pentru trădare. Sunt lideri, gen Hrebenciuc, Vanghelie, Mazăre, Oprișan, care ar trebui să învețe să devină măcar discreți, sunt discreditați și deloc iubiți de mulțime. Un posibil bun președinte PSD ar fi Cristian Diaconescu, un politician atipic în PSD și în politica românească, nu aș spune fără pată pentru că nu există așa ceva nicăieri în această lume – nu înțeleg mania unora de a căuta sfinți în politică unde este nevoie de instinct bun, inteligență, curaj și capacitate de face compromisuri până la a te compromite- dar este foarte inteligent, are un bun discurs și încăpățânarea de a duce la sfârșit ce începe. Și altceva f. important, este printre foarte puținii politicieni români cu un comportament cu adevărat european. E adevărat că nu prea are priză la omul din Neanderthal care circulă liber pe străzile din România, dar cred că este singurul care poate produce o reală schimbare în PSD. Pentru că această cosmetizare este absolut necesară. Nu-mi place acest partid, am vederi liberale, dar cred că este nevoie de o stângă puternică și credibilă. Îmi vine să râd când aud poveștile despre comunism și amenințările lui PSD-iste. Foști nomenclaturiști sunt prin toate partidele, inclusiv domnul președinte este unul de frunte, și nici unui pesedist nu i-ar trece prin cap vreodată că ar fi bine să ne întoarcem la comunism pur și simplu pentru că le este al naibii de bine în capitalism. Au afaceri atât de prospere că ar fi păcat să fie naționalizate. Oricum, în România, a vorbi despre ideologie politică înseamnă a cere prea mult. Deci fantomele comunismului ar trebui să le iasă din cap amatorilor de filme de groază. Dar o lege a lustrației, chiar și acum, nu ar fi inutilă. Dacă o aveam, Traian Băsescu nu ar fi putu candida. Nu asta este însă acum marea problemă a PSD-ului, ci stilul lor de a face politică, la fel de megalomanic ca și al PDL-ului, suspiciunile de corupție, afaceri oneroase, etc. Dacă o nouă conducere va determina o corectare de optică, atunci ar mai avea o șansă. Mă gândesc cum s-ar înțelege Diaconescu cu Antonescu… cred că foarte bine…
🙂 Știu poza asta! E de la o școală politică de vară.
Sigur că Geoană n-a fost cel mai bun, sigur că sunt multe lucruri pe care i le putem reproșa, dar a avut curaj. Pentru mine însemnă mult că a mers până la capăt. Nici Crin nu a fost mână moartă. Eu nu i-aș executa silit. Mă supără doar că la ora 21.00, pe 6 decembrie, nu au venit împreună cu Johannis și Daniela Popa să ne spună un lucru: nu mai contează cine va deveni președinte. Contează că împreună vom face un guvern și-i vom asigura pe români că vom găsi soluții pentru o viață normală, decentă.
Asta am așteptat!
Despre trădare, știm despre senatori PSD-iști, dar și despre (cel puțin) un PNL-ist (Vasile Nedelcu – senator de Călărași).
De rest, sănătate!
Salut Victor, te salut pe tine si pe toti admiratorii tai din Romania si de pretutindeni. As dori sa fac un comentariu referitor la afirmatiile tale despre diaspora cu care personal nu sunt 100% de acord. Eu nu am fost la vot in primul rand ca nu am avut pe cine vota iar in al doilea rand pentru ca am considerat ca nu este moral sa votez daca nu traiesc in Romania. Dar conform legii sunt cetatean roman si canadian in acelasi timp si am toate drepturile care deriva din aceasta. Cred ca este un pic nedrept sa acuzi diaspora pentru ca nu a pierdut Basescu atata timp cat “acasa” a fost votat de 5 milioane de cetateni. Deoarece urmaresc toate emisiunile tale precum si pe ale lui Mircea Badea cred ca am un pic de habar vis a vis de nivelul tau intelectual si cred ca afirmatia despre diaspora a fost facuta la “manie” asa cum de altfel se intampla tuturor in anumite momente. Eu personal sunt convins ca omul Ciutacu Victor gandeste la ora asta mai limpede situatia despre romanii din afara.
Eu am plecat in 2000 cand am considerat ca nu mai merita sa lupt cu sistemul. Am “pierdut” 10 ani crezand ca fac eu “rahatul praf” daca sunt cinstit si incerc ceva pe cont propriu. Totusi cred ca m-am desteptat la timp si am luat-o de la zero aici in Canada unde sunt tratat ca “om” in orice caz mai bine decat am fost tratat in propria mea tara. DIN PACATE!
In rest o sa continui sa citesc blogul tau, iti urmaresc emisiunile si o sa-mi dau si eu cu parerea atunci cand cred ca o sa am ceva de spus.
Toate cele bune, Cristian
@ Marian Lazar : auzi, mai nene… ce ar fi sa te cobori mataluta din pom si sa intelegi ca dupa o propozitie nu se pune DE 2 ORI PUNCT si ca LUI DUMNEZEU se scrie cu majuscule, si ca se scrie corect : “atotstiUtorii”. Asa, dupa ce absolvi liceul la fara frecventa, mai vino dumneata si mai fa pe cenzorul. Daca vrei, iti stau la dispozitie…
“Un fulg de zapada nu cantareste nimic, dar cand mii de fulgi de zapada se abat pe o ramura de cires, ramura se indoaie si se rupe” Cica asa se lupta anti-comunism. ATI PRICEPUT?! Imi e teama ca nu. Deci sa ne plangem in pumni.
Geoana de cand este presedintele PSD nu a reusit dupa parerea mea nimic. Nu este un lider care sa traga echipa dupa el. Este mult prea slab pentru ce se intampla in Romania acum.
Dupa parerea mea,am mai spus-o,este ca cea mai mare greseala a fost ca aceasta coalitie nu s-a inteles sa-l sustina pe Crin Antonescu ca si unic candidat,pt ca Geoana nu avea sanse atat de mari,deoarece psd si-a sacrificat propriul candidat atunci cand au intrat la guvenare cu pdl,mai trebuie sa adaug ca basescu a urmarit acest lucru cand si-a realizat visul ,o mare majoritate,sa fim seriosi stia ca daca pe psd nu il compromite cumva si va sta in opozitie va fi greu de invins la alegerile prezidentiale.Asa ca cine e vinovat?E sigur ca nu in totalitate Geoana,ci arivismul,lacomia si setea de putere din psd ,ei sunt cei mai vinovati pt ca ar fi castigat mai mult stand in opozitie,amendand pdl si pe Hahaitor cu mai multa credibilitate,nu cu ipocrizie.Nu sunt fan psd,dar asa vad situatia.
@Adrian
tot potrokaliu?
ce naiba nu se duc termitele portocalii
la reginoiul mama, unde sa le cinte cucuveaua.
D-le Ciutacu,
EU propun un exercitiu, pentru ca vad ca toata lumea il critica pe Geoana, sau mai bine zis critica PSD-ul ca l-a sustinut ca si candidat, sa ne dam cu parerea cine ar fi trebuit sa fie candidatul PSD-ului cu sanse mai mari?
Inainte de multiplele campanii electorale din frumoasa noastra tara, la fel ca toti ceilalti romani, am avut nespusa bucurie de a urmari la TV evolutiile, opiniile, solutiile etc. politicienilor nostri. Si la un moment dat am vazut o emisiune in care Nastase vorbea despre unele subiecte … Desi marturisesc ca nu am fost un mare fan al domniei sale atunci cand a fost la putere … auzindu-l, am simtit ca inspir o gura de aer curat.
Parerea mea este ca ne trebuie (e imperativ sa avem) politicieni educati.
Totul mi-e clar . Am inteles cine-i presedinte , am inteles cine-i prim-ministru (nu sariti asa , ma refer la ADEVARATUL prim-ministru – asta-l stiti toti) , am inteles programul de guvernare (“land of choice” si inca 40 de km de semiautostrada pe an) … Le stiu pe toate . Dar mai am o intrebare . Acum ca scena politica s-a limpezit , ca maine s-ar putea sa avem si anuntul final privind guvernul , nu-l intreaba cineva pe Vantu : cand face conferinta aia de presa ? In care luni ? A , si ce se mai aude de Popa ot Indonezia ?
@voceacatorva rationali
Exista o singura persoana in PSD capabila sa-l bata la orice ora din zi si din nopte pe Basescu – “bunicutza comunistoida”
@ De Fuxi: in primul rand , mi-am dat seama ca habat n-ai de politica, la modul implicit vorbind.
In ordine:
1. Repet,iesirea de la guvernare a fost prima greseala a PSD-ului- fatala.
2. A doua greseala a fost capcana lui Vantu: cum poti veni si recunoaste, ca oricand raspunzi prezent la orice “invitatie” la casa sus-numitului SOV! A fost o capcana, dupa parerea mea, nu foarte geniala!
3. Greseala de la Timisoara.
4. Si cea mai grava-tradarea din interiorul PSD-ULUI! SI N-AU FOST PUTINI!( informatii f. sigure)
5. Se stia ca va fi o mare fraudare,lipsesc solutiiile.
CONCLUZIE: MIRCEA GEOANA SA PLECE ACASA, ASA A PROMIS. SAU E BASESCU 2?!!!
Domnilor eu sunt liberal deci nás prea avea ce opina despre PSD.Totusi eu as vrea ca dupa ce va linistiti apele acolo in partid sa mentineti alianta cu PNL.Exact in spiritul acordurilor semnate intre partidele noastre.Adica respect pentru institutiile democratice,afara cu oportunistii cu lichelele si cu tradatorii si un proiect comun economic si solial pt tara.Multi dintre liberali cred ca aceste doua partide, daca conlucreaza, vor avea de spus un cuvant greu cat de curand.
pana si Negruzzi ar fi invidios pe asemenea punct culminant. parca am fi in Alexandru Lapusneanu. “Capul lui Geoana vrem!” strigara ei. Sa inteleg ca urmeaza ospatul?:)
Geoana a admis ca a fost invins, dar cum am mai spus, el vrea sa continuie lupta pentru aflarea adevarului vis-a-vis de fraudarea alegerilor.Daca ar avea demnitate si-ar depune mandatul pe motivul ca dumnealui a fost cel care a fraudat si nu dumnealui a fost fraudat, respectiv, dupa cum spune D-l Ciutacu speranta oamenilor “care l-au ales chiar daca nu credeau in el” a fost fraudata.Si depunerea mandatului ar putea fi “o reparatie morala” pentru aceasta incredere inselata.
Un lucru e clar, ca PSD-ul trebuie sa se reorganizeze si sa se reformeze, dar nu cu oamenii care s-au compromis ci cu politicieni tineri, de anvengura, capabili de decizii strategice.
Victor,
Hai sa ne ocupam de base. Lasa-l pe Geoana ca e amarat saracul. Hai sa fim seriosi ca nici noi nu l-am sustinut in ultima saptamana. Am dat-o cu profesionalismul, cu jurnalismul obiectiv, cand puteam sa inchidem ochii. Pe blogul lui Mircea era scris dupa confruntare Prostanacul.Tu l-ai criticat dupa confruntare. Ce sa zic, mare chestie. Acum il avem presedinte pe sinistrul marinar. Cu ce ne-am scos?
Stiu ca ati fost sinceri si va inteleg, dar nu uitati ca oamenii sunt diferiti, si destepti si prosti. Si ca sa castigi ai nevoie si de prosti.
1. Netraind in tara, nu am posibilitatea sa-l judec pe Geoana.
a) Se pare ca in tara (si pe bune -fara fraude)
ar fi castigat.
b) A avut scorul mai mare decat partidul.
c) Toti gresim (dar nu toti candidam).
d) Restul “hotilor” din PSD si rolul lor nu trebuie uitat.
2. Boc cu ce este mai bun decat Geoana?
3. Base cu ce este mai bun decat Geoana?
4. Sper ca PSD-ul si PNL-ul sa ramana in opozitie.
5. Este necesara URGENT o Lege impotriva migratiei politice.
6. Leprele sa faca singuri guvernul si sa raspunda de actiunile lor.
7. Nu va mai vaicariti. Actionati!
8. Nu vine nicio dictatura. Haos si timp pierdut. Atat.Si nervi.Si somaj. Si destabilizare. Si mari miscari de protest. Si iarasi nervi.Din pacate…
Auoleu… L-ati auzit pe Hrebe cu chestia de “Joi – ziua de randament maxim al lui Base” , de “aura” sau ce naiba o fi , de culoare mov , si naiba mai stie ce alte “studii de tarot sau de citit in stele” ….????!!!! Pai daca ei de asa ceva se ocupau in loc sa vada CUM ISI FOLOSESTE BASE INTREG APARATUL POLITIENESC si ce masuri de contracarare sa ia , atunci ajung sa ma si mir cum de , bietul Geoana , a reusit sa ia chiar si atatea voturi… !!!!
Cand ma uit cati “dilimaci” , cati tradatori , cati troieni , cati frustati si cati veleitari sunt in PSD ma si mir ca inca acest partid nu s-a facut praf… Cel putin PDL-isti-s “uniti in cuget si simtiri…” , sunt TOTI “pe-o minte” , au acelasi scop ( bun lor , rau noua…) si au pus ABSOLUT TOTI “osul la treaba”…
Revin dupa ce m-am uitat la reluare :
Ezoterism .. “Ziua flacarii violete” … Joi dupamasa -randament maxim pt Base … Toti PDL-isti poarta atunci cravate sau altceva violet… ???!!!
Auoleu , simt ca ma ia cu ameteala… , si io care credeam ca am innebunit de tot , dar vad ca acolo sus sunt multi mai “dilii” ca mine…!!!
E prea radicală soluţia! De ce să plece? Nu-i nici pe departe plin de petele mizere ale lui Băsescu. Geoană a câştigat în ţară, o ştim şi votanţii antiB, o ştiu şi ei, “câştigătorii”. Să ne resemnăm că ne-am ales cu un nimeni, adus prin fraudă a doua oară în fruntea ţării şi să-l omorâm cu pietre pe cel care este de drept adevăratul Preşedinte, e cam fără noimă. Nu-mi pasă ce-au hotărât cei nouă fricoşi sub sabia şantajului (sau beneficiul corupţiei). Au irosit un moment incredibil care le-a fost oferit, acela de a schimba (în bine!) cursul istoriei unui popor învrăjbit de un personaj malefic. Acesti 9 care-şi zic judecători, în care şi-au pus speranţele peste 5 milioane de români (cu 15 mii mai mulţi decât cei care au fraudat!) s-au dovedit a fi barosul care a dat României lovitura de graţie. Ei ar trebui(dacă ar avea cât de cât decenţă) să-şi depună demisiile! Prin nedreptatea făcută, ne-au dovedit încă odată (deşi nu mai era nevoie!)cât de sus a ajuns corupţia, şantajul, frica. Aveam nevoie de Judecători fără pată la CC, acel gen de Judecători care să aibă curajul să nu permită unui neodictator să interpreteze Constituţia după bunul plac. Acest “Curtea a hotărât, nu există cale de întoarcere” în cazul de faţă mă umple de toate furiile. CC, era un loc spre care priveam cu încredere (dobitoc ce-am fost!) acum mă înspăimântă gândul următoarei soluţii pe care o va da.Tot în favoarea cui trebuie, evident.