Două industrii sunt în creştere într-o Românie răvăşită de criză. Pupatul moaştelor (plus aferenţii vindecători din pachetul extins de misticism) şi cea a aspirantelor la statutul de prostituată de lux, care te legitimează în societate (aşa-numitele asistente tv). Pe măsură ce sărăcia muşcă mai rău din români, poporul suveran îngroaşă rândurile compacte care mărşăluiesc încolonate spre Casa Domnului, în aşteptarea proniei cereşti. Doamne-Doamne pare, dacă asculţi bigoţii care defulează pe tv din mijlocul cozilor la apă sfinţită, soluţia tuturor nenorocirilor. Te scapă de beteşuguri, scoate (evident, prin intermediarii în sutane) dracii din posedaţii turbulenţi, ţi-aduce nevasta cam curvă înapoi acasă, îţi bagă copilul la facultate etc. E o revărsare publică de bigotism declarativ de-ţi întoarce stomacul pe dos.
Aspirantele la titularizarea în paturile bogaţilor, pripăşite în număr tot mai mare prin televiziuni în căutarea bogatului dornic de-o căsnicie glamour ori a tarifului premium, devenite personaje de tabloide (sau reviste colorate), sunt şi ele, dacă stai să le asculţi, extrem de credincioase. Bat, cu ipocrizie, nişte cruci călugăreşti şi recită, în triunghiul club de noapte – studio tv – saltea, platitudini religioase de ţi se încreţeşte carnea pe tine. După Revoluţie, pas cu pas, pe măsură ce-au trecut anii, România a dat într-o bisericeală contagioasă. E de bon ton să de duci duminica la slujbă şi să socializezi cu lumea bună, nu te mai poţi întoarce-n drum dacă n-ai duhovnic de folosinţă (cvasi)exclusivă, pereţii trebuie să geamă de icoane. Dacă românii ar fi fost atât de pioşi, ar fi încercat să reziste dictaturii comuniste (şi) prin biserică. Dar, poate şi din cauza pactizării vinovate a Clerului cu regimul, n-au făcut-o. Aşa că expunerea ostentativă în galantarul cu smerenie e doar un alt fel de curvăsăreală. Cu nimic superioară acţiunii diverselor sex-simboluri şi bombe…
Se inghesuie unii buluc sa pupe un cadavru despre care unii in haine cu fireturi adica popii spun ca acolo e un sfant….ce legatura o fi intre niste oase si Dumnezeu eu nu stiu..dar stiu ca daca prostia ar durea muuuuulti ar urla de durere…
De acord… Dar cati recunosc asta? Si cati se schimba dupa ce recunosc ca si ei fac la fel?
Iata si o alta optiune din domeniul dreptului la alte confesiuni/credinte:
Eu personal consider ca sunt doua fete bisericesti cu daruiti har.
Si nu e inghesuiala si nici zbierete de genul “nu mai impingeti atata bai!!”
Din nefericire nu stiu cat ma voi putea bucura de prezenta lor in Romania intru-cat fondurile lor sunt si ele limitate. 🙁
Propun ca, de-acum încolo, turneul de pregătire al Naţionalei de fotbal să cuprindă şi un antrenament la moaştele sfintei Parraskyeva Ot Couture.
fals
Mie imi spui? Moaste scoase cu4 zile inainte in public…Nici eu nu am inteles practica asta niciodata.E si asta o cutuma mostenita din batrani, la fel ca ascultatul lui Ion Dolanescu si Irina Loghin la petrecerile in familie,pe vremuri. Inlocuiti recent cu vajnicii manelisti ai neamului, traitori si ei din milostivenia publica.
Si, intr-adevar, pelerinajul politicienilor, intrati direct in biserica, la pupatul moastelor,cu precadere in anii electorali,e de o ipocrizie si un cabotinism iesite din comun.
M-am intrebat, deseori,pentru ce se roaga politicienii.”Da Doamn,e sa mai dau un tun!”, “Doamne, ajuta-ma, sa fac o biserica peste drum de cealalta construita acum 3 ani si popa la slujbe sa-mi faca campanie electorala!”, “Doamne,mulumesc pentru banii facuti pentru partid prin construirea bisericii!”
Si cum poti sa te inchini la icoane si sa-ti bati joc de batranii unei tari?
Preoti si Teoctist corupti, calugari batausi sau prea iubitori de aproape,indiferent de sex,afaceri prospere,fara plata impozitelor,defilare cu sfinti in scopuri mercantile,e multa mizerie in Sfanta biserica ortodoxa.
Superb!
Foarte tare. Felicitari pentru articol!
Adica la credinta sa nu fim manelisti?!? Ma uimiti!…
TOTAL DE ACORD !
Foamea,impozitele,tăierile de salarii n-au mobilizat oamenii să iasă-n stradă(nici măcar intelectualii care speram să dea o lecţie de solidaritate),dar o,nici nu ştiu cum s-o numesc,promisiune a unui loc în rai sau a unor avantaje pe pământ,aduce sute de mii de oameni,prin ploaie ,prin vânt,prin frig să milogească la o raclă…Şi nimeni nu-şi pune problema că ar fi cazul să ne mai mişcăm fundurile şi să nu mai aşteptăm minuni sau oameni providenţiali.
Nu pot să pricep cum oamenii se lasa mânaţi ca nişte oi de către alţi oameni care se pretind “trimişi ai lui Dumnezeu”,dar nu sesizează că aceştia nu au de fapt nicio treabă cu religia sau credinţa,doar fac o meserie bănoasă,neimpozabilă.
Imi duc (aproape) in fiecare zi de duminica la biserica, incercant sa il cresc ferit de o eventuala habotnicie. Cu toate acestea, nu pot sa nu recunosc faptul ca ma scoate din sarite atunci cand vad casa parohiala in care locuiesc doua persoane…. jumatate din biserica. Ma gandesc, de fiecare data, “Invatatorul” este pe cale sa fie depasit de catre “discipol” la capitolul case, pentru ca la dotari interioare a pierdut de multa vreme cursa.
Prevad un numar record de postari. Cand e de injurat pe subiecte religioase, apar cozile de coristi pe web mai ceva decat in acele cozi de care vorbeai. Dar ca sa revin la subiect : “Nu oricine Imi va zice Doamne Doamne va intra in imparatia cerurilor”. Sunt (prea) multi care intra in biserici ca la teatru sau numai pentru socializare. Treaba cu Sf. Moaste scoase spre sarutare, ar merita o analiza mai serioasa din partea unui jurnalist de talia ta, indiferent de convingerile tale personale. Ce se intampla insa uneori in cadrul unor asemenea manifestari ma face sa iti dau dreptate prin unele puncte si acelea esentiale.Dar o discutie serioasa nu poate avea loc pe web, sunt prea multi injuratori la coada care abia asteapta sa isi exprime iute mucii si “parerea”…
Buna ziua d-le Ciutacu,
Aveti mare dreptate,dar credinta in Dumnezeu e atat de intima-ii apartine fiecaruia.
Eu m-am apropiat foarte mult de Dumnezeu,mai ales in ultimii ani si imi e atat de aproape si nici nu stiti cat m-a ajutat…
Eu nu as merge acum ,zilele acestea ,la Iasi,la slujba pentru sfanta Parascheva,dar am fost acolo,intr-o zi obisnuita,m-am recules in tacere si singuratate,doar cu Ea si Dumnezeu langa mine si a fost extraordinar!
Zilele acestea e un cosmar acolo,e o expunere ostentativa,cum spuneti dvs.,si nu merita.Trebuie sa te rogi acasa sau la o biserica care iti ofera intimitatea crestina si divina pe care o vrei,si Dumnezeu va fi alaturi de tine.
Va doresc numai bine,cu tot respectul si aprecierea,
IoanaP
Mentalitate de turma ,apartinatoare evului mediu.
Cui ii place sa se prosterneze in fata icoanelor
o face si in fata celor puternici.Am vazut odata
intr o casa langa icoane portretul lui Ceausescu
Bigotismul exacerbat este o dovadă a inculturii crase, dar şi a degradării peste limite a ninelului de trai şi a moralei. Am ajuns o ţară sub cele latino americane din acest punct de vedere.
Din păcate adulaţia pentru “cele sfinte” merge mână în mână cu cea pentru personaje umane, cele mai multe dintre ele fără niciun merit care să le îndreptăţească măcar la admiraţie, nicicum la adulaţie. Aşa se face că pentru a proteja o scribă din anturajul năstăsian, cerberul blogului său mi-a oprit un comentariu care o privea.
Cu bunăvoinţa dumneavoastră o să-l reproduc în continuare:
“Când eşti proprietarul unei moşii şi al unui întins teren intravilan, numai bun pentru înălţarea unui conac, aflate într-un sat situat în apropierea confluenţei Jiului cu Dunărea, în care peste 400 de locuitori sunt ţigani cărămidari, mulţi dintre ei locuind în bordeie de ev mediu, este de bon ton să cauţi în rândul elitei româneştii membrii ai ei având în arborele genealogig înaintaşi provenind din etnia ţigănească.
Precauţia este întotdeauna bine venită.
http://i224.photobucket.com/albums/dd5/mumu12345/Diverse/Ostroveni.jpg?t=1286802303
Şi dacă este să fim realişti, cum ar putea accepta cineva care are avere, sub formă de teren arabil, terenuri intravilane, casă, dar şi capital sub formă de acţiuni în valoare ce câteva mii de euro, să i se pună impozit, fie el şi mic, pe avere şi capital, chiar şi când primeşte salariu (şi nu mic) să fie de stânga şi să-i susţină principiile.
Să mai zică cineva că pledoaria şi sfaturile pe acest blog sunt pro bono, ci nu pro domo.”
Mda. Se mai practica si turismul cultural (dupa oferta si clientela).Referitor la industrii, eu le as incadra pe amandoua in una singura,deoarece pupa moastele si cei din prima categorie si cele din a doua( pentru o viata prospera).Apoi,mi se pare un subiect delicat.
In multe tari din lume,unele cu un nivel de trai foarte ridicat sunt sarbatori religioase ,transformate intr-un fel de carnaval .Cunoscute sunt procesiunile religioase la cataloci .Nu am nimic de comentat cu modul cum se manifesta participantii la aceste ceremonii. Fiecare o face dupa cum simte .Dar,nu sunt de acord cu transformarea acestora din sarbatori religioase in targuri comerciale .In Iasi acum,mirosul de busuioc se impleteste cu mirosul de mititei si frigarui,cu mirosul de tuica si vin ,tarabele cu icoane cu tarabele cu margele si cercei.
Cata vreme 99% din romani se casatoresc si isi boteaza copilul si se duc de Paste si Craciun la biserica, primul paragraf nu stiu daca are sens. Nu facem altceva decat sa ducem mai departe niste traditii seculare.
Cat despre asistentele TV, fetele noastre au cam fost mereu cunoscute drept progresiste. Marturie stau povestile vecinilor nostri ceva mai rigorosi in ale credintei, polonezii. Asadar si aici ducem mai departe un renume la fel de secular.
desi eu nu-l inghit si diger pe acest domn ciutacu dar articolul ef. bun.
piosenia se inmulteste pentru ca preotii au bani pentru constructia de noi lacase ale Domnului, asezonate cu niste parohii care fac multe vile din Pipera sa paleasca de invidie.
iar bani au pentru ca politicieniinostri le dau, ca stiu ca daca nu-i vorbeste ‘de bine’ preotul la enoriasi s-a zis cu cariera lor. mai ales in vremurile astea grele ale uninominalului.
Slăbiciune de caracter,educatie precară,spirit de turmă,iată câteva caracteristici ale foarte multor oameni,care,împreună cu o totală răsturnare a valorilor,poate voit întretinută,au condus la realitatea pe care atât de veridic o conturati.
Cat de tare e articolul asta. De acord.
@andrei: n-ai inteles nimic din primul paragraf
Ceva trebuie ca am inteles, altfel nu as fi comentat. Am inteles ca te nedumereste o stare de fapt care ne caracterizeaza pe noi ca popor, de multe sute de ani: cultul pentru forma fara fond.
Dupa ce o viata intreaga s-au trezit la ora 5 dimineata, s-au spalat rapid pe fata cu putintica apa semi-neagra, si s-au repezit sa faca parte din interminabilele cozi la alimentare pentru zilnicul iaurt, evident ca fiintele umane de sex feminin(majoritare), si masculin(dupa caz) care azi au ajuns la venerabila varsta de 50+ ani sunt obisnuite cu imbulzeala.
“IMBULZEALA” dragii mei e un termen pe care doar cei care au prins epopeicele cozi comuniste il pot intelege. Trebuie sa fi stat la coada la paine cu sacosa de 1 leu in mana ore in sir, sa te duci la asociatia de locatari sa iei bon si sa stai apoi juma de zi sa astepti camionu cu butelii, trebuie sa fi facut parte dintre care au tipat si la care s-a tipat ca au trecut “in fata”, ca sa intelegi cu adevarat ce inseamna ImBULzeala. Si asta pentru ca odata ce ti-a intrat in sange, ImBULzeala, va ramane in tine de-a pururi. Odata cu 1990 s-a instalat inevitabil si speranta ca democratia va aduce cu sine disparitia ImBULzelii. Numai ca s-a omis un lucru, si anume nimeni nu s-a gandit daca si vietuitoarele acestui stat, de origine umana, doresc acest lucru. Odata cu trecerea timpului si a instalarii efectelor de tip sevraj, se observa foarte clar ca subiectii in cauza profita de orice eveniment/motiv pentru a mai “gusta” putin din indeletnicirea care in mod inevitabil si dramatic le-a intrat in sange. Nu vedeti ce se intampla la deschideri de supermarket-uri, sau la anuntatele zile cu reduceri 40% la toate produsele? Vede cineva la acele cozi, precum si la moaste, sarbatori, si alte motive de adunare “traditional Romaneasca” tineret? Evident ca nu, pentru ca trairea crestina, logica cumpararii unor obiecte cu 40% mai ieftine(daca iti trebuiesc), participarea la sarbatori traditionale, tin de trairile intime ale fiecarui om rational, si nu sunt ghidate de dorinta de ImBULzeala. Luati orice inregistrare cu reduceri de preturi si sarbatori la manastiri cu aduceri de moaste, si veti observa aceeiasi oameni, cu varste cuprinse intre 50-70 ani, care formeaza de acum traditionalele turme de “credinciosi” sau dupa caz “cumparatori” si care pare ca intr-un delir frenetic si cu o putere nemaiantalnita la oameni de varsta a-III-a, migreaza dintr-un loc in altul al tarii doar pentru a-si ostoi setea animalica de ImBULzeala.
Daca ai, din intamplare, 25-35 de ani si te duci plin de smerenie si piosenie de Boboteaza sa iei Sfanta Agheasma, sau de Florii se iei ramuri de salcam, te trezesti la momentul oportun prins intr-un snop de “cetateni responsabili” care te inghiontesc, tipa, se ratoiesc unii la altii, si formeaza un intreg care se balanseaza in toate directiile ca o gelatina ad-hoc, in incercarea de a aPUca ce se da pana nu se termina. Si tot acest circ macabru are loc in timp ce preotul incearca sa continue slujba respectiva. Doar in aceste momente este vizibila cu adevarat contopirea divinului cu umanul, pentru ca in timp ce preotii si dascalii canta si recita din Sfanta Evanghelie, gloata de pensionari freamata si face valuri disperata de cele lumesti si neavand nici cea mai mica tangenta cu momentul solemn in mijocul caruia se afla, dar pe care nu-l observa.
Dupa cum spuneam si in alta postare, in alt topic al D-lui Ciutacu, pana cand aceasta generatie de o varsta venerabila, nu va disparea pe cale fireasca, biologica de pe aceasta lume, nu avem sansa sa vedem sarbatori linistite sau supermarket-uri fara rafturi rupte.
Ati vazut vreodata la catolici asa ceva? L-ati vazut pe Papa asaltat de zecile de mii de oameni disperati sa nu cumva sa se termine Anafura pana ajung ei sa fie miruiti? Evident ca nu, dar asta nu pentru ca sunt ei mai breji, ci pentru ca i-a binecuvantat bunul Dumnezeu cu absenta a 45 de ani de comunism. De-aia nu se ImBULzesc ca vitele.
Incep sa cred ca adevarata drama a comunismului nu e faptul ca traiesti in interiorul lui, ci faptul ca iesi din comunism si ramai cu sechele care nu iti dau voie sa te bucuri de viata in libertatea pe care ti-ai dorit-o cu atata ardoare. Oamenii astia sunt precum cainele pe care il tii o viata in lant si cand ii dai drumu nu pleaca de langa lant ca nu stie ce e libertatea. Pacat. Mi-e mila de ei, dar mi-e mila si de mine, pentru ca povara deprinderilor lor o car si eu pe umeri atata timp cat impartim acelasi areal de raspandire.
Nu este bine sa vorbesti despre ceva ce nu cunosti si nu ai studiat. Tu ti-ai invatat meseria pe care o si practici, si pana in prezent te respectam pentru asta. Daca un necunoscator al meseriei tale s-ar lega de felul in acre faci tu jurnalism, cu siguranta ai riposta violent. La tine, sunt doua variante: 1 – esti necunoscator, 2 – esti membru vreunei organizatii sataniste. Eu, din momentul de fata, tind sa merg pe a doua varianta. Aduci atatea jigniri, cu foarte multa rautate in tine. Sunt sfinti parinti, care au trait in pustietate sau erau ciobani si detineau cunostinte mai multe decat filozofii. Nu vreau sa lungesc comentariul, fiinda nu isi are rostul. Tu ce ai in cap, aia o sa faci si in continuare. Dumnezeu sa te ierte!
@IoanaP
Odata cu commentul tau, nu te-ai mai reculesc in singuratate!!!
Ipocrizia asta nationala ajuta institutia bisericeasca sa faca afaceri mai mari de cat ne inchipuim noi fara sa se revolte nimeni ca doar la biserica te invata ca fetele bisericesti nu se vorbesc de rau.
Eu inca sunt indignata ca in perioada asta tot le sta mintea sa dea 100 mil euro (daca nu ma insel) pe Catedrala Neamului cand se darama scolile si spitalele pe noi.
@pretender
Iata cum imi revars “mucii” peste cele scrise de tine, stand la randul meu de injuratori si asteptandu-mi ocazia de a te contrazice. Din ce inteleg eu, tu, un pios, cu adevarat raspuns la chemarea Domnului, te duci in biserica. Acolo, ma vezi pe mine, cel care vine ca la teatru (nu ma feresc sa recunosc vizitele mele rare cauzate de mortii familiei mele si, cateodata, datorate cununiilor sau botezurilor la care am fost invitat) si, in sinea ta, iti spui: “uite-l cum vine doar cand este obligat sa o faca!” Oare tu, plin de evlavie si curatenie sufleteasca, nu ar trebui sa te bucuri de intrarea mea in biserica? Oare nu ar trebui sa incetati, voi “credinciosii” sa-i mai criticati pe cei fara-de-credinta?
Ma gandesc…
Bun articol… stiu sa adune numai bani…. si de pe viu si de pe mort. Dar uite ceva si mai tre: “Vineri, Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, va primi titlul de Doctor Honoris Causa din partea “Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi. Evenimentul se va desfasura în Aula “Mihai Eminescu” a universitatii iesene, de la ora 11.00.”
Aduna si titluri mai nou,nu numai bani. Cita desertaciune e in popi… mama mea! E o vorba din batrini (stiau ei ce stiau): sa faci ce face popa, nu ce spune el sa faci.
Scris EXCELENT!
Intrezaresc oare ceva din opiniile fundamentate si ADEVARATE ale lui MG?
Prietenii stiu de ce 🙂 si cine e MG!
Victore, sunt de acord cu tine ca astia nu sunt crestini decat cand e vb de mici, bere, si alte adunari. Dar tu nu esti cumva evreu, si nu ai dreptul sa comentezi, macar din respect pentru religia altora? (eu nu zic nimic de evrei sau musulmani, treaba lor) 😀
@alt-andrei: eu sunt botezat si cununat ortodox, am cunnat si am boteza ortodox, iar de comentat, daca am chef, comentez si credinta musulmana, ca d’aia am dreptul la opinie libera.
@george: satanist suna si mai kinky decat sectant. da’ tu de ce stai pe blogul meu in loc sa faci coada la moaste intru victoria suprema a sfintei credinte ortodoxe?
Stau si ma intreb cine mai crede in balamucul bisericii sub ale carei paraohii zac trupurile miilor de copii nevinovati ca parintii lor i-au lasat acasa sa se duca pe aiurea prin Europa ca sa munceasca pe doi sfanti. Nimeni nu vorbeste de aceasta tragedie asemanatoare cu cea din perioada imperiului otoman. Copiilor acestia napastuiti de soarta dictata de regimurile Ceausescu-Iliescu-Constantinescu-Basescu nu le trebuiesc bani ci intelegerea noastra a tuturor. Si mai e ceva! Nu uitati ca nu Dumnezeu sau Isus a inventat calculatorul sau racheta. Vai de capul nostru de societate perifierica cu Cristoi si liliceni
Parca era un cantec…
“O vorba de pe strada o stiu toti ai mei:
Cele mai multe curve nu-s femei.”
Suntem doar saraci si prosti!
Nu stim care ne sunt drepturile.
Nu stim sa protestam.
Doamne ajuta!
Mă mâhneşte şi mă întristează faptul că deloc diplomatic le dai apă la moară contestatarilor ortodoxiei româneşti
ŞI Doamne câtă piatră aruncată n van şi Dumnezeule câtă deşertăciune a răutăţii inumane se poate ascunde uneori în sufletul omului şi câtă lipsă a smereniei în critică şi câtă nelipsită instigare la ură în unele pasaje ale articolului tău Victor Ciutacu şi cât resentiment în nefireştile analogii pe care le faci cu atâta generalizare şi câtă relativizare a clerului (nici mie nu mi a convenit că şi masoneria de ex. a votat patriarhul nici că unii preoţi au slujit la doi stăpâni ori acum la nivel înalt au pactizat cu sistemul DAR asta nu înseamnă să relativizezi totul) şi câtă amărăciune îmi lasă în suflet cuvintele tale cu care striveşti totul, întregul spaţiu al ortodoxiei româneşti.
Vorbeşti despre duhovnici. Uite îţi recomand trei Părintele Rafail Noica, Părintele Iustin Pârvu şi Părintele Savatie Baştovoi. Încearcă măcar pe unul dintre aceşti duhovnici să i inviţi într o emisiune sau măcar să baţi puţin drum spre ei. Nu îţi vor face nici un rău.
Lui Dumnezeu fiecare îi cere după cum îi este de vie conştiinţa şi după cum îi este de în tăria înduhovnicirii duhovnicul şi cât de frumoasă îi este viaţa în urma practicării ortodoxiei în rânduielile ei transmise de la Sfinţii Părinţi iarăşi şi iarşi cred că Lui Dumnezeu îi este plăcută adunarea oamenilor care vin cu speranţă, inimă deschisă şi smerită ascultare către Biserică întru dreaptă credincioşie.
Până şi Părintele Arsenie Boca a fost duhovnic, preot ortodox şi român şi aşa cum a fost ne a lăsat pentru vremurile de azi cuvinte pilduitoare spre înţelepţire
“Zdreanţa roşie,
secera şi ciocanul, steaua cu cinci colţuri o să dispară, dar va veni
steaua cu şase colţuri, anarhia, şi va fi vai şi-amar de lume” – Arsenie Boca, în 1940
Rămân la opinia că articolul trebuia scris cu mai puţină răutate şi cu mai puţin resentiment şi sincer fără o astfel de analogie cu prostituţia din lumeştile instituţii care sfidează mult, pe mulţi şi multe.
Uneori simplitatea omului poate părea urâtă lumii dar la fel de bine poate să fie plăcută Lui Dumnezeu atunci când priviriea străbătută de simplitate este sinceră şi are tăria credincioşiei.
Doamne, Ajută!
Stiti de ce radeau Presedintele Frantei si Cancelarul Germaniei in prezenta lui Basescu?
Facand apel la cultura, Basescu a lansat urmatoarea gluma reala: dictonul VOX POPULI VOX DEI este foarte adevarat pentru Romania. Stiti cum mi se spune mie in tara? ZEUS!
F bun, f bun! Excelent! Pina cind natia asta nu va intelege ca a fi pios nu inseamna sa pupi icoane ci e o chestie care vine din suflet si care se transpune printr-un anumit mod de comportament, nu avem nicio sansa!
Bravo Ciutacule! Nu prea comentez pe aici da’ asta chiar e un post bun.
O taranca (in sensul primar al cuvantului) mi-a istorisit cum mama ei ii zicea ca femeile care se arata excesiv de religioase sunt cele mai mari curve pentru ca fac asta pentru a-si spala multele pacate.
Nu stiu cat de adevarat este sau nu este!
Cat despre faptul ca nu s-a rezistat prin biserica nu sunt de acord, cu toate represiunile prin care s-au arestat si persecutat o multime de preoti, eu zic ca religia a fost unul din putinele, daca nu chiar singurul punct de rezistenta in perioada comunista si a fost privita cu o anumita ingaduinta.
Cu toate ca au fost unii preoti care au colaborat, intr-o masura mai mare sau mai mica, mai mult sau mai putin siliti.
@Fanu: textul e despre ipocrizie, a oamenilor, nu despre ortodoxie. cat despre exceptiile invocate de tine, le stiu, dar institutia, in ansamblul ei, s-a comportat lamentabil in comunism.
Exista o corelatie serioasa intre gradul de religiozitate al indivizilor si nivelul de trai
Si este o corelatie bisensuala, religia (mai ales cea ortodoxa care spune ca a fi sarac e o virtute) te face sarac spunandu-ti ca necazurile sau problemele economice sunt venite de la Dumnezeu / Dracul si ca nu poti face nimic ca sa le eviti, iar saracia te lipseste de educatie, care la randul ei este corelata pozitiv cu ateismul.
Iar guvernantii nostri stiu foarte bine ca religia e opiul maselor ca doar au invatat asta la cursul de marxism pentru incepatori.
Romania – tara in care nu exista nici un politician care are tupeu sa se declare ateu, si nici alte personalitati publice, ca si cand credinta imbecila in miturile poporului evreu si alte stupizenii din epoca bronzului ar avea ce cauta prin secolul XXI.
Victore, te invit pe tine sa te declari primul, si daca crezi ca o sa-ti scada audienta, te inseli foarte grav 🙂
Sunt multe de spus de rau. Iar daca vrem sa fim si mai rai, nimic nu ne opreste. Nici macar Dumnezeu – pentru ca El ne-a oferit libertate.
Dar se merita sa fim atat de rai si sa punem totul intr-o oala? Atat de drastici incat sa-i consideram pe toti pelerinii drept niste ipocriti si nu simpli credinciosi, poate chiar oameni buni? Sa-i vedem pe toti preotii niste hiene cand unii, chiar daca mai putini, au har? Sa fim atat de inconstienti incat sa punem semnul egal intre sfinte moaste si mortaciuni? N-o sa vin cu argumente religioase, ci pur umane si logice. Noi, noi astia care scriem, la doua-trei zile dupa moarte ne umflam, pocnim, putim. Apoi ne mananca viermii. Cum putem spune, referindu-ne la sfinti, ca sarutam niste cadavre? Nu inseamna chiar nimic faptul ca in sute de ani trupurile unor oameni au ramas intacte, ca miros frumos?
De ce toti cei ce cred sunt nebuni, iar cei care neaga si reneaga au dreptate? De ce e mai usor sa-ti bati joc de credinta altora, in loc sa incerci macar sa-l simti pe Hristos? De ce e mai usor sa-i comentezi pe cei care fac o jertfa si vin de la sute de kilometri departare pentru a se ruga, pentru a cere, pentru a multumi…?
Cat despre ieseni, in acest context, e adevarat ca ei o au pe Sfanta Parascheva mereu. Dar nu trebuie nici ei judecati atat de aspru. Ne place sa ni se spuna “la multi ani” de ziua noastra dar, na, gandim noi – si nu intotdeauna corect – sfintei ii putem spune si mai incolo… In plus, trebuie tinut cont ca, alaturi de Cuvioasa, mai vine ‘in vizita’ si un alt sfant, care nu e ‘iesean’, poate nici macar ‘roman’. Si atunci – vorbind strict pe caz – cati vor avea ocazia sa mearga la Muntele Athos, sa-i sarute mana Sfantului Maxim Marturisitorul?
Nu oblig pe nimeni sa creada. Si nu oblig pe nimeni sa vorbeasca frumos. Dar nu pot sta cu mainile in san. Pentru ca, in general, cei ce cred se limiteaza la fireasca rugaciune – “Doamne, iarta-i ca nu stiu ce zic!”. Si asta conteaza mai mult decat niste vorbe aruncate in gol. Dar tot asta face si ca aici, in virtual, balanta sa incline spre cei care cred ca daca fac comentarii care mai de care mai bombastice si sfidatoare, arata cat sunt de atei, de necredinciosi, de nebatuti de Dumnezeu (pentru ca oricum Dumnezeu nu exista, nu?!)…
E dureros. Si trist. Iisus nu a fost rastignit doar o data. El e rastignit in fiecare zi de noi, prin fiecare cuvant, prin fiecare gest. Si nu doar pentru ca-L hulim pe El. Pentru ca nu reusim nici macar sa ne iubim pe noi insine si pe cei ai nostri. Ce sa mai spunem despre straini ori vrajmasi…
k.
am înţeles atunci şi mă bucură clarificarea ta de bun simţ şi frumoasă.
Buba instituţiei există şi este mare la nalta ierarhie DAR noroc cu duhovnicii neamului românesc şi cu preoţii care nu sunt atinşi nici de iecumenism şi nici de electivanţii oculţi.
Mulţumesc pentru răspuns
Doamne, Ajută
totuşi poate îi inviţi pe duhovnicii menţionaţi de mine la o emisiune.
Eu ,daca merg la Iasi in weekend ,recunosc smerit ca ma duc la cumparaturi.La Mitropolia Ieseana ajung doar cand simt nevoia si ,de obicei, rar .Consider ca ,avand in vedere meseria mea,am un loc asigurat in iad.Pe ala nu mi-l ia nimeni.Oricum voi munci pana la moarte.Chiar ma gandeam ca guvernantii astia ai nostri, lipsiti de idei, ar putea lua in calcul posibilitatea sa creeze o portita legislativa pentru pensionarii care au chef sa munceasca pana la sfarsitul vietii.Mai precis,daca nu le pot asigura o pensie decenta,macar sa le lase posibilitatea sa poata continua sa lucreze,cat considera ei de cuviinta.Asta nu inseamna ca trebuie sa li se ia dreptul la pensie.Acesta sa ramana ,dar sa poata continua sa lucreze ,daca ei cred ca pot face acest lucru.In breasla mea ,exista aceasta posibilitate,majoritatea mor in campul muncii,foarte putini raman in stadiul efectiv de pensionari.
“institutia, in ansamblul ei, s-a comportat lamentabil in comunism.”
in cele mai multe dintre situatii se comporta lamentabil si acum.
la fel ca si politicienii, parca se straduiesc sa compromita, unii democratia si capitalismul, altii ortodoxia si traditia.
si fac asta cu o eficienta demna de toata invidia.
Cu ani in urma,pe vremea cand eram membru de partid, ca de , asa era moda pe atunci, am indraznit sa ma cunun in biserica .Si un vajnic ateu comunist m-a reclamat la judet si la organ pentru ”incalcarea normelor de partid”.Imediat dupa revolutie, acelasi personaj ma soma sa merg la slujba de duminica si ma blama ca nu ma inchin cand trec prin fata bisericii.I-am raspuns ca eu port credinta in suflet si nu consider ca trebuie sa stie toti ca sunt crestin.Asa ca am aceleasi sentimente de dezgust chiar, atunci cand vad ca multi”tovarasi”, ca si coegul meu , au inceput sa faca coada la altar cu diferite ocazii.Respect omul care de ani de zile indeplineste acelasi ritual pe care l-au facut parintii si bunicii lui, dar sa mergi in pelerinaj tu, cel care nu crezi nici macar in ce afirmi cu atata tarie,numai ca da bine la prostime, ca asa e trendy, asta e blasfemie.
@Cosmin Coman
Cred ca nu ati inteles ce am spus.E problema Dvs.,…
Cu respect,
IoanaP