Esti aici:
Prima pagină > Blog > Caruta cu deontologi > Raportarea oranj a audienţelor la hectar

Raportarea oranj a audienţelor la hectar

Hadeţi s-o lămurim cu “audienţa record” a galei Bute, împăunarea mincinoasă a cooperativei Udrea-Mediapro. Ratingurile se măsoară, din motive pe care le poate lămuri numai faimoasa comisie care stabileşte urnizorul unic, NUMAI în mediu urban. Pro TV nu a depăşit, pe durata transmisiei, o medie, pe sfert de oră, de 24%. Înmulţit cu aproximativ 120.000 persoane, echivalate punctului de rating, rezultă 2,88 milioane de privitori. Ceea ce, deşi nu e deloc de neglijat, plasează transmisia pe locul 15 din ultimii 10 ani (nu pe 1, în 20 de ani, cum umflă Udrea cifrele la hectar ca să-i dea toţi banii din contract lui Obreja) şi e departe de aşa-zisul vârf de 4,5 milioane. Extrapolând, ceea ce DOAR Pro TV (oricum, liderul autoritar al televiziunilor româneşti) are tupeul să facă în comunicatele de presă (preluate pe nemestecate), pare firesc ca la doi orăşeni să existe şi unul din mediu rural. Tuturor celor care mâncăm o pâine în industrie (mai puţin agenţiilor de publicitate, iar ăsta ar putea fi un indiciu privind măsurătorile făcute numai în urban) ne-ar plăcea să înmulţim audienţele noastre cu 1,5. Dar n-o facem. Fiindcă, fără date oficiale din mediul rural (dacă eu le văd, le mănânc!), ar fi o golăniel (Mirel Palada susţine într-un comentariu că se măsoară la nivel naţional, aştept şi o dovadă în acest sens). Complicitatea tăcută a pieţei e o mizerie.

UPDATE: În “ţara mămicilor şi a bebeluşilor”, Elena Udrea are “chiloţei”. Care, dacă nu sunt galbeni pe alocuri, provoacă extrazul reporterilor ziarului Adevărul. Bre, nea Gregoare, chiloţii cu hartă nu-s cool, sunt câh!

Comentarii

comentarii

Similar Posts

42 thoughts on “Raportarea oranj a audienţelor la hectar

  1. In lipsa de masuratori,
    golanie ar fi si sa presupunem ca tot la 2 oraseni
    un individ din rural a deschis macar televizorul,
    daramite sa-l mai si banuim de simpatii pro-Bute din oficiu! =))
    Acum ar fi bun un sondaj in rural,
    sa vedem si noi cat la suta din omenirea romanesc-sateana
    stie cu ce se mananca Bute!
    (Atata “noroc” doar ca nici casele de sondare
    nu-s mai putin basiste these days daca e vorba de banet bun.)

  2. bre nea Victore,audienta trebuie sa justifice un pic din pretul platit-2 mil de coco e o nimica pentru miss Turism.Dincolo de performanta lui Bute, show-ul mediatic facut de cei “apolitici”trebuie justificat.si cum altcumva -decat prin rating.
    in rest sa auzim doar de bine

  3. Masurarea audientelor se face la nivel national, inclusiv rural.

    Audientele sint raportate pe diverse targeturi, in functie de nevoile / interesele / bizdicurile clientului.

    Cele mai des folosite targeturi sint Urban 18-49 (publicul comercial, target popularizat de Pro TV / CME), Urban 18-54, Urban 4+. Astea din motive comerciale, pentru ca in urban sint banii.

    Insa analizele se pot face cit se poate de usor si pe publicul national Ind4+, si pe publicul votant Ind18+, si pe ce subtarget vreti voi, inclusiv etnie, regiune istorica, detinere de bunuri de folosinta indelungata, cunoastere de limbi straine si ce alte idei crete trec prin cap celor care invirt datele sau solicita datele.

    Sa nu zicetz ca nu v-am spus 😉

  4. @Turambar: d’aia si astia noi care au castigat licitatia au anuntat ca, din pacate, vor pune peoplemetere tot in urban? si d’aia toate televiziunile, cu exceptia Pro, se lauda cu cifrele din urban (cred ca-s sadice si vor mai putini bani de la agentii)? trimite-mi si mie un tabel cu masuratoare nationala (nepublicat vreodata, o fi secret de stat pe baza de ORNISS) care sa fi ajuns la toate televiziunile platitoare de abonament. mi-e foame 🙂

  5. Ca unul care a lucrat ani buni în industria sondajelor nu pot să zic decît că extrapolări de acest gen nu sunt permise. Comportamentul locuitorului din mediul rural este foarte diferit de cel al cetăţeanului din urban, indiferent dacă vorbim de prezenţă la vot, consum de săpun sau consum de media. Artificiul făcut (pentru că un artificiu este, nimic altceva) nu are nici o bază ştiinţifică şi prin urmare nu are nici un fel de valoare; sau poate are o valoare strict propagandistică, dar cifrele prezentate tot mincinoase rămîn.

  6. La Adevărul sunt agramaţi care fac nişte greşeli ce nu pot fi găsite într-un ziar serios. Anumite articole din ediţia de seară sunt scrise parcă de imbecili, pentru imbecili.
    Mi-am propus să “mă las” de a citi această fiţuică. Şi o voi face, pentru că sunt din ce în ce mai oripilată şi de conţinutul articolelor, nu doar de formă. Care formă oricum nu e negociabilă.

    Protv şi Mediapro, în general, lucrează întru spălarea creierelor de un anumit nivel, în timp ce OTV face ACELAŞI lucru mult mai jos.

  7. @Turambar: cu tot respectul, tu sondezi, nu numeri. deci astept o hartie cu antetul Gfk 🙂
    si un raspuns la nevinovata intrebare “de ce toate televiziunile, cu exceptia Pro TV, raporteaza numai urban?”

  8. Din pacate, in tot acest scandal e implicat numele lui Bute. Cred ca mai putin si saracul o sa regrete ca a boxat in Romania. Restul e clasic pentru portocalii. Nu ma mai mira nimic la mojicii astia!

  9. Victore,
    Ref.: Offtopic: Funeriu vs A3
    Vad ca dupa ce Funeriu a luat galeata cu laturi pe care a varsat-o A3 peste el, a umplut-o la loc cu laturile lui si a varsat-o inapoi in curtea A3, s-a lasat liniste. Dupa inversunarea de vineri si sambata, subiectul a disparut cu desavarsire de pe A3!? Ce s-a intamplat de fapt? Cine este mincinosul: Funeriu sau Radu Tudor?

  10. @bigradu: tacerea e mutala 🙂
    dupa parerea mea (fara alte informatii), Radu a fost intoxicat deliberat (eu am primit, cu titlu oarecum anonimc, varianta de raspuns a ministrului inca din seara aia, cand refuza sa faca declaratii), iar Funeriu are (oricum) ceva de ascuns, fiindca altfel arata hartia. intuiesc o regrupare pe aliniamente si noi surprize.

  11. Dacă instituţia din SUA a putut răspunde, transparent, în privinţa timpului petrecut la ei de semianalfabeta lui Băsescu cea mică, nu văd de ce n-ar face acelaşi lucru şi alte instituţii, pe unde s-a învârtit Funeriu.

    Şi nici nu trebuie să nu vedem pădurea de copaci: CUM A AJUNS FUNERIU SĂ ÎNVEŢE AFARĂ PE VREMEA LUI CEAUŞESCU???

    😀

  12. @turambarr: ce zici tu este foarte frumos. punctul de rating este 175.000. ok, in privinta asta pot fi de acord cu tine. numai că pe mine aritmetica, aia de bază (nu vorbesc aici de statistici, că nu are sens) m-a învăţat că dacă iau două eşantioane de cîte 1000 de persoane, iar într-unul din ele am o audienţă de 24%,iar în celălalt de 12%, nu o să zic că audienţa totală e 36%, pentru că nu are noimă. E de numai 18%, iar ăştia 18% înmulţit cu 175.000, cît zici că ar fi punctul de rating pe naţional, tot nu dau decât 3 milioane şi puţin. Adică mult mai puţin decât alea 4 milioane şi jumătate trîmbiţate de madam Udrea.

  13. Victore,
    Radu Tudor este in presa de 20 de ani. A castigat premiul APTR. Ar trebui sa stie mai bine sa-si verifice informatiile. Banuiesc ca nu a fost prima data cand a fost target-ul dezinformarilor.
    Din pacate:
    (i) a reusit sa se umple de rahat si n-ar fi trebuit sa se imtample asa.
    (ii) atunci cand va mai face diverse aprecieri, “clientii” sai le vor privi cu multa reticenta.
    (iii) nu cred ca Radu Tudor este la prima “abatere” (voita sau nevoita).
    (iv) laturile lui si ale lui Funeriu s-au improscat si pe ceilalti jurnalisti de la A3.

    Faptul ca Funeriu nu a vrut sa raspunda la tampeniile debitate de RT si DG nu ma mira. RT si DG si-au pus singuri latul de gat iar el a asteptat.
    E ca la pocher cand stii ca adversarul are o mana mai proasta ca a ta: il lasi sa creasca potul, tu dai cu sec pana la penultimul pas iar la ultimul faci “all in”.
    Asteptam cu interes runda a doua:)

  14. Erata:
    In loc de “s-au improscat” trebuia scris “i-au improscat”. Scuze.

  15. Referitor la “impaunarea” d-nuei Udrea:
    Nu inteleg de ce Udrea se lauda ca find un fapt personal organizarea galei,folosind bani europeni( ?) si nu banii din poseta.
    M-am saturat de sfidare, taiat panglici,pe multi bani ,de multe ori prea multi, bani ai contribuabililor.

  16. Buna ziua d-le Ciutacu,

    Nu stiu cum se fac ratingurile acestea,dar eu nu cred niciodata in ele,poate si din acest motiv,ca nu stiu cum se fac(si parca nu vreau sa ma complic sa inteleg,ca tot aia e).
    Eu ma duc la tara des,si vorbesc cu oamenii de acolo,ca vecinii mereu vin,ma intreaba de una de alta,si stiu ca atata timp cat au,se uita si la televiozr;comenteaza,vor sa inteleaga ceea ce se intampla.Se uita la emisinile de dezbateri pe Antena3,Realiatatea,la OTV(din pacate!),alte posturi -nu prea ii aud de ProTV.Totusi sambata seara cred ca peste 95% s-au uitat la meciul lui Bute (numai in curtea noastra au fost peste douzeci de persoane – scosesera televizorul afara),injurand evident “cooperativa Udrea -Mediapro”,chiar vazand numai sigla de pe podeaua ringului ,si evident au huiduit si ei cu publicul cand au auzit de Udrea.Asta e,de ce nu vad astia ca nici oamenii de la tara,unii buni,altii mai simpli,NU II MAI VOR?
    Rating se poate face la tara in anotimpul rece,pentru ca acum oamenii nu intra in casa pana la orele 21-22,dar ar trebuie sa se faca;numai cel din mediul urban nu e suficient,sunt de acord cu asta.

    Cu tot respectul,
    Ioanap
    P.S.
    Cei care ne conduc ar trebui sa aiba cei sapte ani de acasa si educatia campionului Bute;macar atat …

  17. Nici n-am apucat bine să mă “întristez” că nu mai vin portocaliii la voi, că hop şi tu cu aceeaşi mare “supărare”! 🙂

    P.S. Să aibă legătură şi cu ceea ce a păţit Vişan de la Grapini? N-am pierdut nicio secundă din ce era de văzut şi auzit pe această temă. A fost MINUNAT!

  18. Acum, turambarr mi-ar putea reproşa că nu am luat în calcul ponderea populaţiei urbane şi rurale în totalul populaţie României. Ca să fiu puţin mai exact, revin cu un calcul ce ia în seamă şi aceste ponderi (care sunt de aproximativ 60% pentru urban şi 40% pentru rural). Concret, asta înseamnă că la 1000 de locuitori ar fi vorba de 144 de locuitori din urban care au urmărit meciul şi 48 din rural, adică fix 192. Ceea ce înseamnă exact 19,2%, care înmulţit cu unctul de rating dă exact frumoasa cifră de 3.360.000. Iar de aici pînă la 4,5 milioane mai este o nimica toată de 1.140.000, adică la cele 3 milioane şi ceva ar mai trebui să adaugi încă o treime din sumă, care treime nu prea ai de unde să o iei. Q.E.D.

  19. D-l Mustea e si profesor, pardon lector la Universitatea Romano-Anericana si coordoneaza lucrari de masterat. Este un tanar care-si face datoria ca profesor impecabil, pacat ca pe plan politic ia luat D-zeu mintile. Se pare ca partidul il foloseste ca marioneta politica sau mascota partidului.
    Ca profesor, e un tanar care vine cu idei si solutii inovative pe parte de leadership si cultura organizationala inclusiv cu anumite teste care unele din ele se dau la angajare.

    Asa ca sa-i fie de bine, dar sa n-ajunga in prapastie.
    Pe urma cale de iesire numai are.

    Sanatate si poate o zi un pic mai racoroasa!

    Va saluta Ciprian!
    masterand in Managementul Strategic al Firmei
    la Universitatea Romano-Americana

  20. Va fi un an de luptă acerbă,cu mijloace neortodoxe din partea puterii si a acolitilor săi,pe toate fronturile,inclusiv în măsurarea audientei.Cred că trebuie să fiti pregătiti să-i faceti fată si să impuneti în fata opiniei publice adevărul.

  21. In sfarsit, vom avea o televiziune libera de portocalii. Mi-asi dori ca si Antena 3 sa boicoteze PD-L-ul la viitoarele alegeri. Sa vedem daca face Boc sau Base rating la Be unu sau TVR.

  22. @bigradu: mai usor cu limbajul depreciativ. banuielile tale pe ce se bazeaza, daca nu-s prea indiscret? Funeriu, ca ministru al Educatiei, ar trebui, dupa parerea mea, sa fie obligat sa-si prezinte diplomele si sa-si echivaleze studiile. nu faci reforma scolii, intr-o tara intreaga la cap, daca tu nu poti proba ca ai si absolvit-o in conditii decente.

  23. Victore, spuneam ieri ca A3 va fi supusa unor atacuri mediatice. Ati mai trecut voi prin astea.
    1.As dori o lamurire,te rog. CNA-ul inteleg ca taxeaza si prezenta dezechilibrata d.p.v. al apartentei politice a invitatilor la emisiuni?
    2.Inteleg ca apartenenta la un partid politic, partidul politic e o chestiune privata, nu? Si atunci de ce e obligatorie invitatia unor privati?
    Ah, inteleg, daca acei politicieni sunt in guvern(care nu e o afacere privata) atunci da, dar in rest?
    3. Cu cite miimi v-a scazut ratingul ca nu mai vine saltimbancul de Hoara sau Talmacean?

  24. @ex: m-am comportat cu el, in cateva randuri, la fel de civilizat cum ma comport cu toti invitatii. iar omu’, care oricum are o placere sa zgandare varfurile PD-L, spune ce stie toata lumea de la ei si n-are mai nimeni curaj s-o spuna. la trecutul boicot, ne-a crescut audienta si s-au sucit 🙂

  25. Eu nu invat pe nimeni, dar presupun ca in franta, pe site-ul min. educatiei, ar trebui sa fie postate liste cu tot felul de absolventi, din tot felul de ani, adica s-o gasi si funeriu pe undeva. Ar mai fi si corespondentii din franta care ar putea sapa la ministerul lor, acolo democratia functioneaza, in cateva minute, ca jurnalist, obtii orice hartie, ca nu-i secret de stat. Oricum, disproportionata hotararea pdl, funeriu e un tiriplic, mai curand duduia cocos e cauza, cu huiduielile de la meci. Si-ntre noi fie vorba, macar cateva zile am scapat de gretosii aia pupincuristi, ceea ce nu-i rau! De loc!

  26. Ok, şi până la urmă nu poate afla nimeni dacă există sau nu peoplemetere instalate în mediul rural? Nu-i poate suna nimeni pe cei de la GFK să-i întrebe?

  27. Nu mai vine pdl-ul la Antena 3,cand am auzit m-am pus pe bocit. Frateee,jale mareee. Iar,,scade,,ratingul Antenei 3 si vanzarile de distonocalm din farmacii. Nu le mai place Antena 3 ca e democrata le place ,,Cantarea Romaniei,, b1 si alte cozi de clasament. Bai pdl daca tot boicotati antena 3 sper sa boicotati si alegerile viitoare nu vad motivul pentru care ati dori sa fiti alesi mai ales ca voua nu va place democratia. Daca ma uit pe ratinguri pot sa-ti spun ca daca nu apari la Antena 3 esti nimeni stiu ca supara dar asa sta joaca la ora actuala.

  28. RT si-a facut profesia de ras si si-a stricat bruma de credibilitate pe care o avea. Mai mult, si-a batut joc de toti cei care la A3 (sau in alte parti) au comentat “intrebarea” lansata de el.
    Demnitarii sunt in slujba poporului (sau asa ar trebui sa fie) si ar trebui sa raspunda la intrebarile presei. Dar atunci cand aceste intrebari sunt aberante nu cred ca mai e cazul. In America a fost cazul cu certificatul de nastere al lui Obama. Pana la urma l-a facut public. Toti cei care au aberat despre locul sau de nastere s-au dovedit a fi niste papagali (e.g. Donald Trump).
    In cazul lui Funeriu, sunt convins ca-si va face publice diplomele de studii. Ce se va intampla atunci daca ele sunt conform celor sustinute de el si nu conform celor spuse de RT?
    In sfarsit, cum ar fi, Victore, daca te-ar pune sa-ti echivalezi diploma la Universitatea Spiru Haret? Crezi ca daca Funeriu isi echivaleaza diploma il face mai bun pentru ce face el (sau pentru ce ar trebui sa faca)? Exista o cerinta ca un ministru sa aiba diploma de BAC sau de facultate? Nu cred. Vanghelie, are diplome de la licee si facultati din Romania; este mai bun? Dar Pinalti, Piedone, Mazare, etc?
    Reputatia scolii pe care o absolvi este mai buna decat recunoasterea diplomei. Drept dovada, uita-te la rezultatele la BAC la liceele bune (din Bucuresti te poti uita la Sava, Lazar, Mihai Viteazu, etc.) si vezi care este rata de promovabilitate. De ce ar simti nevoia un absolvent al Lazarului sa-si echivaleze diploma la un Liceul “Avantul Prabusirea”? Macar din pur orgoliu (aroganta pe limbajul tau) si nu asi face-o.

  29. :)) Lumeee! Io sunt absolut distrusa ca astia nu mai apar pe sticla A3! Ma si gandesc sa-mi caut o telecomanda fosforescenta ca sa am cum butona repede!! In sfarsit am un post TV exclusiv pentru mine!! Ce-i drept in cam fac probleme ca n-o sa mai ascult tiradele “‘telectuale” ale lui Visan si nici argumentarile “justificat-logice” ale balamutului de Oajdea, da’ sper sa nu ma distruga nostalgiile astea! Uff, iar m-am exprimat liber, si-am cantat Internationala, si iar mi-oi fura-o de la titularul de blog! Sa-mi trag doua palme de fericire?! Sau sa sar intr-un picior?!:D

  30. @bigradu: Funeriu, care a raspuns la telefon in pauza de publicitate, nu si in direct, ca el e miez, e ministrul Educatie in Romania. pe cale de consecinta, e obligat, inclusiv legal, sa-si echivaleze studiile aici. cand o fi ministru in Franta, o sa-si echivaleze (daca n-a facut-o deja)gimnaziul romanesc acolo. cat despre Radu, numai cine vorbeste de jurnalism de pe margine judeca tepele altora. mi-am luat-o si eu (in “cazul Marginean vs. Blejnar”). asta ma face mai putin credibil in ochii tai?

  31. O alta interpretare a meciului dintre francez si roman:Udrea a vrut sa-si faca reclama intr-o alta tara ,numai ca au lecuit-o ai nostri.

  32. genul acesta de practici imi aduc aminte de perioada de trista amintere (de dinainte de ’89) atunci cand in romania avea recolte record in mai toate (grau, porumb etc) – nu vad nici o diferenta in a umfla inutil niste audiente cu a publica niste productii aberante la ha…

    @offtopic – pana la proba contrarie (care in opinia mea nu va aparea pana-n 2012) il CRED pe Radu Tudor. in opinia mea nu o sa aflam prea repede (iar atunci cand o sa aflam NU VA MAI CONTA prea tare) cum si cu ce nota a trecut funeriu bac-ul.

  33. Datele astea sunt parfum fata de sodajul dat de maimuta curentata Dancu unde UNPR a ajuns la 8% in doua saptamani si USL intr-o luna este la 2-3 %.
    Mori de ras cu astia,dar nu-i de ras fratilor sunt disperati si la disperare omul isi pierde ratiunea.

  34. Din surse 100% sigure iti spun ca GfK are montate peoplemetere si in mediul rural. Si se citesc datele din mediul rural. Nu stiu in schimb cum se proceseaza si cine le ia in considerare.

  35. @Ciprian: piata de publicitate, careia-i sunt destinate cifrele, plateste numai urban.

  36. televiziunile nu iau in calcul ruralul pentru ca ratingurile ar fi mai mici si implicit incasarile ar scadea. poti sa ceri audiente comparative pentru postul la care prestezi pe all urban si pe national si sa faci calculele.

    probabil vei intreba de ce sunt mai mici audientele cu ruralul inclus (adica national). pe motiv ca aia de la tara (tzeranii) servesc mai mult etno, favorit si OTV decat antene, pro si prima. practic pentru televiziunile din partea de sus a clasamentului numarul de spectatori ar creste putin adaugand ruralul dar universul de referinta s-ar dubla si ratingurile ar scadea.
    d’aia

  37. De fapt nu e obligat nimeni sa-si echivaleze diplomele. Diplomele eliberate in UE (ex Franta) sunt automat recunoscute in toate statele membre (ex Romanica). Care este.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.