Esti aici:
Prima pagină > Blog > Ce-mi provoaca scarba > Magna cum laudae la şcoala vieţii

Magna cum laudae la şcoala vieţii

Până şi ţările africane, de care râdem noi ca muta la pensulă, au înţeles că, dacă vrei să stea lumea bună serios de vorbă cu tine, trebuie să pui vârfurile naţiei miniştri. Mustesc guvernele lor de Harvard, Oxford, Princeton şi alte astfel de locante de stricat ochii pe cărţi. Cât a stat Băse cloşcă pe ouă, ne-am obişnuit cu agramaţi, curve şi contabili de CAP la Palatul Victoria. Avem o naţie consecventă. Care schimbă caii înainte să repare căruţa. Mă uit la ce iese pe surse-n presă din negocierile pentru Guvernul Ponta II şi mă ia capul. Nu c-aş fi avut vreo naivitate că ţâşneşte meritocraţia-n faţă cu un acuzat de plagiat monstruos în fruntea bucatelor, până la urmă asta avrut poporul în cunoştinţă de cauză şi omul e legitim acolo unde e. Dar chiar nu ştiu de ce ne mai minţim că modernizăm statul cu toţi troglodiţii-n cabinet. Absolvenţi de şcoalai şcolii vieţii, ăştia suntem, degeaba ţinem coada sus…

Comentarii

comentarii

Similar Posts

64 thoughts on “Magna cum laudae la şcoala vieţii

  1. Mai stie cineva ceva de cei trimisi de Tariceanu sa studieze “pe afara” cu burse de stat?
    Macar in esalonul 2 sa vedem din ei! Sau acolo e locul “secretarelor”…!

  2. Pana una alta, singura nominalizare beton mi se pare cea de la “Paduri si Ape” (ah, ce eminescian suna: “Fiind baiet paduri cutreieram si ma culcam ades langa izvor”, you know…), adica numitul “in discutie” (cf. Adevarul). Poate c-ar fi mai bine un poet de la PNL, poate Dinescu sau Florin Iaru, ca de Cartaresti suntem satui.
    Oricum, confuza separarea Mediului de ‘paduri si ape’, ramanand astfel Mediul doar cu aerul?(si fraierul…). Sigur ca doamna Plumb (ce bacovian…) era predestinata ocrotirii mediului. Sau, cine stie, nu ne pricepem noi sa citim si nu este vorba de Mediu, ci este vorba de un Medium? Un minister al Mediumului, adica al misterelor, magie, smoke and mirrors, hipnoza si teleportare? Cred ca asta va fi de fapt.

  3. Să nu dramatizăm… Eu sunt un meliorist şi mă ghidez după ideea că nu trăiesc în cea mai bună ţară din lume, dar nici în cea mai rea. Că lucrurile se pot îmbunătăţi, că totul e perfectibil. Pe de altă parte, pe lumea asta există oameni deştepţi şi oameni care fac pe deştepţii. Din punctul meu de vedere, a doua categorie e foaaarte largă…

  4. @ciutacu@claudiu: exista belgieni destepti si culti? atunci si zapada fierbinte ca smoala 😀

  5. cred ca Romania isi va reveni cand va intra in colaps., pana atunci romanasii stau fericiti pe soba..sa va dau un exemplu: pentru cetatenii romani din strainatate sunt taxe imense la consulat, dar consulatul este imbuibat de cucoane si indivizi care freaca menta (Corlateanu nici nu a vrut sa auda sa-si dea fara colegii, ce e aia restrcturare pt securistii din MAE?)
    ca sa nu mai vorbim de aia de la ICR( adica platim salariu, chirii imense pt politruci, masina la scara, ifose…), sunt mai multi diplomati decat functionari…chiar asa, politrucii astia de la ICR nu puteau avea un specialist pt tara respectiva care sa coordoneze de la Bucuresti ?trebuie deschise icr-uri peste tot? produc ele ceva?adica bani ca si celelalte institute?pardon, chirii, salarii imense trebuiesc platite, sunt bani…
    asa ca Romania sa ma scuteasca, nu platesc politruci, am renuntat la cetatenie…

  6. exista vreo explicatie pentru care Iulian Iancu nu e vazut ca o solutie pentru vreun minister?

  7. Ah, cum de-am uitat… Da’ cadastrul, cadastru’ unde ‘pica’? La Paduri si Ape, la Medium, la Interne? Acolo-i bataia pestelui, n-a anuntat domnul Ponta informatizarea cadastrului? Mama, ce super mega proiect (aha, poate la Sova…), ce de banet de spart… Dar cand UiE ne-o cere, ma-ntelegi, facem si sacrificii pentru tara si neam (a se citi, ne-am scos:) )

  8. Lista asta ma lasa cu gura cascata! Nu ca as avea cine stie ce asteptari de la politicienii romani, dar e greu sa ai incredere in multi din cei propusi ca noi ministri! Singura sansa a romanilor ar fi presiunea constanta pe cei din executiv. Poate relatia presa-opinie publica va reusi sa limiteze numarul rautatilor, asta daca nu cumva conationalii vor re-cadea in nepasare si dezinteres!

  9. Dar mai avem cai pentru ca mi se pare ca trebuie sa tragem tot noi caruta?!Pe timpuri se filma cu caii nostri si actorii lor,macar daca pastram caii,acum caruta este impinsa si trasa de-a dreptul si asta ca ne-am revolutionat si am evoluat,zice-se!Sa pui un oprea cand ai un Dobritoiu,cand ai practic calul in casa,ca si cum ai inhama catari la caruta!

  10. Nu sunt deloc surprins de oamenii care apar pe “surse”. Daca guvernul Ponta 1 trebuia sa fie “cel mai bun guvern” si … Sa nu mai vb de faimoase guverne BocX. Atata poate clasa politica din Romania, ea reprezentand poporul, deci atat putem noi ca popor, un guvern pe care il meritam.

  11. @victor: nu, sunt belgia, sunt german:)) dar conteaza? atata timp cat ne indreptam catre o idiocratie, nu am vazut oameni inteligenti la conducere in romania. Si te rog, nu ma lua ca sindromul romanului plecat care acum ca s-a dus afara vede cacatul din curtea vecinului. Si la nemti este prostie, politica, lasitate. doar ca noi romani ne mandrim 🙂

    ps: cat mai rezista jurnalul in presa scrisa?

  12. oftopic si nu chiar, acum nu ar trebui schimbati sefii serviciilor cu unii de la opozitie? ca mi se pare cam ca in siria,irak, seful guvernului fin cu seful securitatii interne. bine, domnul colonel Mele pare ca e in usoara opozitie cu unul dintre copresedintii USL 🙂

  13. Victore,
    Am o nelamurire: Ponta a plagiat sau nu? Acum ceva timp, cand cu scandalul cu plagiatul, obisnuiai sa “tai macaroana” tuturor celor care spuneau ca Ponta a plagiat. Acu’ vad ca si tu spui ca a plagiat.

  14. @bigradu: taiam macaroana tuturor celor ce repetau ca papagalii textele prefabricate la Cotroceni. si le-o tai si acum. iar formularea mea e cat se poate de clara: “un acuzat de plagiat”. sunt extrem de bun la folosirea cuvintelor

  15. Ei da’ cum sa fie Oprea vicepremier???
    Ultima oara l-am vazut pe langa PDL, gresesc cumva? Ce nesimtiti!
    La multi ani, tie si familiei, pentru sarbatori!

  16. E cel mai ciudat guvern din cate au existat in istoria moderna a Romaniei. In primul rand ca structura. PDL-ul a facut din 2 unul pentru ca Elenei ii place mare, iar lui Victor se pare ca-i place mica fiindca pe alocuri dintr-un minister a nascut 3. Si multe fosile reciclate care au fost ministri, ce pot sa aduca oamenii astia in plus acum? Andronescu de exemplu care a contribuit din plin la situatia actuala din invatamant ce cauta in guvern? Ce proiect de modernizare o fi avand? Plus marele economist Vosganian, alt reformist. Cel mai mult mi-a placut declaratia lui Relu Fenechiu din campanie cred ca-i definitorie pentru cum a fost format guvernul: “Vizez un post de ministru. O sa vedem care.” Adica pe om il interesa sa fie ministru, nu ca ar avea el o viziune intr-un anumit domeniu. Cu toate acestea pariul meu e ca aceasta guvernare nu va fi nici mai buna nici mai rea decat fosta.

  17. tov Ponta radea singur de prostiile lui care-i scad popularitatea….si totusi Nita si nu Iancu, gen Izmana in coltul mesei si ministere tampite cu denumiri tampite si titulari prostovani e totusi prea mult pana si pt un tantalau arogant si autosuficient!!!!

  18. Se vede cu ochiul liber ca USL este plin de clone base-pdl, si Ponta are “atractie” catre aceste clone -vezi oprea , udmr. USL NU a facut nimic concret si nici nu vor – sa dea de pamant cu ei si sa dea socoteala de ce au furat, o tot aburesc si amana pana EXPIRA , se pierde urma furturilor . Trebuie sa fie mereu presiune asupra USL- ca sa se mai tina cont si de opinia noastra – a celor care ne pasa de ce se intampla.

  19. Ăştia de la PSD sunt nebuni? Cum dracu să-l pui pe Niţă în locul lui Iancu la Energie?

  20. Hiperparlament, hiperguvern, hiperbuget, hiper…, ne gândim în superlative şi le facem în “hiperlative”…

  21. Ai foarte mare dreptate, numai că am şi eu un micuţ amendament. Oricât de jalnic ar fi cabinetul ăsta (şi este…în mare parte), totuşi nu egalează în penibilitate cabinetele Boc+Ungureanu. Ăştia măcar nu-s semianalfabeţi.
    În schimb, se revine la altă meteahnă şi asta am observat încă din seara alegerilor. Când am văzut că li se băgă microfonu’ sub nas lu’ Rus, Hrebenciuc şi alţi dinozauri din anii 90′, am avut o senzaţie puternică de deja vu. Care văd că se propagă până şi în cabinet, cu nume “alese”…
    Aşa că dacă e să concluzionez: pleacă proştii, vin perverşii. Singurul lor numitor comun fiind acela că toţi sunt hoţi. Ultima speranţă fiind că ai lu’ Ponta vor fura mai puţin.

  22. Ponta e dubios de impaciutor cu escrocii, uitand ca poporul vrea sange si nu impacari de fatzada care sa ii lase pe unii cu banii furati si pe altii cu pierderile in buzunar si cu frustrarile acumulate in 4 ani de escrocherii.

  23. suntem in buda, premierul isi face un guvern cat doua, cotrocelul are si el unul nu m-ar mira ca portocalii sa-si faca si ei unul din umbra. parlament cat gogea mitu, de n-au unii cu mult mai multi decat noi, si imi par toti hamesiti ca de, asa-i neamu prost cand ajunge la ciolan. si ce sa vezi toti numiti numai pe competenta, pazea americani si europeni ca se desteptara romanii si-i vai de voi…

  24. Ziarul Financiar a publicat o lista care continea cate 3 propuneri pt fiecare minister. Toti oameni cu CV din mediul privat. Desigur, multi dintre ei probabil nu ar fi acceptat vreo functie la stat, fie ea si de ministru, dar nici nu s-a rugat nimeni de ei.

    Langa aceste propuneri usor mai pui tot atat, oameni care promit deja, din mari companii, din tara sau de afara…

    Oricum nu are importanta, vom avea un alt guvern majoritar politic, aceleasi figuri obosite si evident vom avea acelasi rezultat ca si pana acum. Probabil va trebui sa mai treaca niste alegeri pana realizam ca alergam in jurul cozii si schimbam fara sa schimbam:)

  25. De ce prof.Alexandru Atanasiu, printre cei mai luminati/cizelati/bine educati/etc pesedisti, nu se regaseste printre candidatii la guvern ? Sau tocmai de aia, sa nu eclipseze mediocritatile propuse !

  26. Imi amintesc din “O scrisoare pierduta” cum Pristanda, la cererea Joitichii, il cheama pe Tipatescu la telegraf ca-l cauta ministrii, “TOTI SAPTE”.Hai, nu 7, da’ mai mult de zece sunt inutile. Cele mai multe nu depasesc nivelul unui directorat sau agentie in cadrul unui minister. Sunt prea multe.
    In ce priveste calitatea ministrilor nu stiu daca e necesar sa fie absolventi de Harvard. Important e sa aiba talent managerial. O chestie care poate fi invatata chiar la scoala vietii. Pana la urma e mai mare lucru sa stii sa-i valorifici la maxim pe absolventii de Harvard. Stii si tu, nu o sa-ti dau acum exemple, de oameni cu scoala putina care au facut istorie ca politicieni de succes sau oameni de afaceri.
    Mi se pare insa ciudat sa insisti la Sanatate pe Nicolaescu, care a avut un mandat deplorabil la acelasi minister. Asta ca sa dau doar un exemplu.

  27. Chiar daca nu sunt de acord in multe privinte cu ce scrri trebuie sa recunosc ca tu si cei din echipa lui Gadea sunteti baieti destepti (la propriu). Dan Voiculescu are o mare calitate: a reusit sa adune elitele intelectuale sub acelasi acoperis. Fara munca voastra e clar ca USL nu avea cum sa obtina un asemenea scor electoral. Cred ca nu se poate nega meritul celor de la “Antene” pentru triumful nemavazut al USL. Avan in vedere ca meritul este aprope exclusiv al vostru pentru aceasta victorie ar trebui ca voi sa fiti promovati in fruntea guvernului. Oricum nu poti sa il pui de exemplu pe Mircea Badea langa un ministru ca Videanu e o mare diferenta de clasa. E munca voastra chiar daca pare imposibil nu pot sa nu ma intreb Cum ar arata un guvern format din elitele Antenelor: D. Voiculescu (prim ministru), V. Ciutacu (la finante). M. Badea (interne sau tineret si sport), R. Tudor (aparare), M. Gadea (externe), C. Voiculescu (justitie), A. Stoicescu (afaceri europene), B. Chireac (invatamant), M. Ciuvica (comunicatii) etc.

  28. Domnule Ciutacu, buna seara!
    Din partea unui prahovean care va urmareste cu multa simpatie, va rog, aveti grija sa corectati titlul: corect este “Magna cum laude”, nu “laudae”. Scurta justificare, ca sa nu va plictisesc: romanescul „laudă” provine din “laus/laudis” (declinarea a III-a); in latina cere, la cazul ablativ (prin prepozitia “cum”), “laude” (“laudae” nu exista in latina).
    Se face deseori confuzia cu substantive de genul “silva”/”silvae” (declinarea I). Ablativul lui “silva” este, intr-adevar, “silvae”.

    Concluzie: corect- “Magna cum laude”; incorect- “Magna cum laudae”.

    Cu toata simpatia, un cititor al dvs (nu e nevoie sa postati comentariul, dar voiam sa va ajut sa evitati vreun comentariu…stiti dvs). Toate cele bune!

  29. off topic
    Va admir din tot sufletul pentru opinia Dvs.in acesata seara de la Sinteza zilei.

    Va admir din tot sufletul,cu respect,
    IoanaP

  30. Cinstea,omenia demnitatea ,dragostea de tara si neamul asta ,nevanzarea de tara nu se invata nici la HARVARD,CHAMRIGE,OXFORD ETC ETC.Te nasti cu astea si valoreaza mai mult ca toate alea trei.Dintrastia are tara nevoie si GOSPODARI pe deasupra.

  31. Universitatile Harvard, Oxford, Princeton nu dau ministri, ci specialisti, care ar trebui sa lucreze in ministere la elborarea unor programe si proiecte. Ministrii sunt administratori, care ar trebui sa stie sa administreze, sa puna oamenii la lucru. Istoria romanilor este plina de savanti, literati ajunsi primi-ministri sau ministri si au fost castrofali, pe functia lor. Vi-i amintesc doar pe Titu Maiorescu, Vasile Conta, Nicolae Iorga,Gheorghe Mironescu, Octavian Goga, Mircea Malita, Mihai Golu si veti intelege cu totii ca poti sa fi un specialist foarte bun, mare personalitate culturala, dar sa fi o nulitate pe o functie executiva sau administrativa.
    Daca suntem corecti, ministrii propusi de USL nu sunt niste “neica nimeni” ca acei din guvernele din ultimii ani. Sa vedem, de ce vor fi in stare!
    Pe mine ma deranjeaza curtea care a fost facuta lui Oprea si ma bucur ca onorabilii udemeristi stau pe tusa. Ma bucur, de asemenea, ca nu i-au iesit cartile Prezidentului si aliatului sau, mister Hrebenciuc!
    Dumneavoastra fiti in continuare vigilent!

  32. @Mircea, fundamental greşit. Antena 3 n-are ce cauta la guvern.
    Numiţii Gâdea, Ciutacu, Badea, Grecu, Stoicescu trebuie să ajungă judecători la ÎCCJ secţia penală – completul de recurs. Iar Mugur Ciuvică trebuie învestit procuror general al republicii.

  33. Trecand peste modul in care au fost propulsati, asa cum spuneai intr-un comentariu “gastile biruitoare”, totusi ce parere ai despre pregatirea profesionala a mult iubitilor nostri (posibili) ministri. Dau doar 2 exemple:

    – IMM, Turism şi Mediu de Afaceri – Maria Grapini – Facultatea de Textile (Iasi)
    – Sănătate – Eugen Nicolăescu – Facultatea de Comert (ASE Bucuresti)

  34. @Andrei: n-au ce cauta acolo. ca si minim 80% din guvern
    @Valentin: bate-te peste gura!

  35. De ce? cred că ţi-ar sta destul de bine în robă, ţi-ar scoate ochii în evidenţă :))
    Plus că Ciuvică ar scrie nişte rechizitorii mai de bun-simţ decât Morar.

  36. Trecand peste faptul ca “intelectualii” ai lui Basescu, sau ceilalti nu s-au implicat de 20 de ani, e adevarat ca au mai miscat lumea incepand cu Pta. Universitatii din 1990 nici tineri mai instruiti chiar pe la scoli din afara nu se implica! Nu au loc de nesimtirea si tupeul unui fost rugbist ca Petrache, de un securist ca Blaga sau Videanu – parca e o cutuma ca trebuie sa fi intr-un fel legat la Servicii ca sa ajungi intr-o functie de decizie, nu doar un simplu parlamentar. Revin, poate obsesiv la cazul M. Diaconu ce exemplu mai bun!

  37. Esti un maestru al vorbelor.Ne trezesti ratiunea cu cate o ”palma”,la timpul potrivit.Imi permit sa-ti pun o intrebare.Vorbesti tu,sau fisa postului?Indiferent de raspuns,te ascult cu placere.Te suspectez de capacitati paranormale.Prea usor ajung sa iti dau dreptate.

  38. am vazut ca se vorbeste despre min apelor si padurilor…dar se gandeste cineva la ce se afla sub sigla rnp romsilva?

  39. Pactul intre Ponta si diversi dubiosi basisti nu are cum sa multumeasca publicul care astepta carnagiu dupa alegeri si nu pupaturi si imbratisari.

  40. Vaaai, vaaai, da’ prăpăstioşi mai sunt unii dintre comentatorii de pe-aici, majoritatea. Fete mari, ce mai! Toţi sunt proşti, numai ei explodează de atâta deşteptăciune. Ăla-i rău la ministeru’ lu’ Peşte, ălălaltu’ nu-i bun pentru portofoliu cutare, ş.a.m.d. Da’ sensibili mai sunteţi, atotcunoscătorilor, atotdocumentaţilor şi atotsuperiorilor! Nimic nu pare a vă conveni, în măreţia voastră asociată jalnicului snobism. Nici prin gând nu vă trece să aveţi o ţâră răbdare, să vedem ce şi cum, să facem analize după o oarecare perioadă. Nu, vouă, infailibililor critici musai să vă dăm crezare şi – ce e mai grav – dreptate, ACUM! Doar sunteţi deţinătorii adevărurilor absolute! Scuze, dom’ Ciutacu, da’ m-a enervat toată flecăreala asta avântată, cu izul ei presupus doct.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.