Esti aici:
Prima pagină > Blog > Mintea mea, în gândul ei... > La ce folosesc măştile din spaţiul public?

La ce folosesc măştile din spaţiul public?

De multă vreme mă macină o chestie. Deşi ştiu, inclusiv de pe pielea mea, că, în orice meserie prestată în spaţiul public, imaginea vinde cel mai bine, continui să mă întreb, ca omul simplu de la ţară, de ce   personalităţile (definiţi-le voi altfel, dacă aveţi cuvintele la voi) vând altceva decât sunt în realitate. Mai pe româneşte, de ce merg aşa bine pe piaţă măştile, în detrimentul feţelor din spatele lor. M-am tot luat cu altele, dar două întâmplări ale ultimelor zile m-au făcut să mă-ntorc la temă.

Am făcut şi eu, săptămâna asta, o emisune pornind de la faimoasa flacără violetă. Sigur, nu musai pe partea energetică, dar în conexiune cu ea. Şi-mi povestea Nicoleta Svârlefus, astrologul pe care l-am invitat alături de teologul Florian Bichir, că mulţi o căinau şi o întrebau ce-a apucat-o să vină la Vorbe grele. Că, dincolo de faptul că nu cred în fenomene paranormale şi-n energii făcătoare de minuni, deci reprezint o cauză pierdută, sunt un soi de mâncător de oameni. Sigur că n-am mâncat încă pe nimeni în direct la Antena 2, evident că nici pe ea în respectiva seară (nici măcar căpcăunul de Padre n-a muşcat-o), dar asta-i imaginea. Poate nu cea predominantă sau poate că da, habar n-am şi nici nu vreau să cheltui vreun ban ca să fac un sondaj de opinie pe tema asta. Sunt o sumedenie de oameni care-mi calcă pragul prima oară şi, la ieşire, răsuflă uşuraţi că au scăpat vii şi-mi mulţumesc că am fost amabil şi nu i-am călcat în picioare. La întrebarea mea clasică (“pe cine am umilit eu aici?”), răspunsul standard se referă la prestaţiile mele ca invitat la Gâdea. Cum încă nu m-am dilit de tot să mă cred reîncarnarea Dr. Jeckyl, înclin să cred că, oricât de natural m-aş comporta eu în spaţiul public (şi chiar ţin la asta), există o mască pe care o port. Şi sunt doar unul dintr-un lung şir…

Ce m-a mânat, totuşi, la scris e prestaţia de aseară a ultramediatizatei actriţe Maria Dinulescu la Sinteza zilei, urmată de ideea pe care mi-a dat-o pe facebook jurnalistul Andrei Vulpescu, de a face o dezbatere pe tema măştilor din spaţiul public. Dincolo de platitudinile debitate cu un aer voit olimpian dintr-o emisiune care nu-şi propusese să impună o decizie radicală privind viitorul imediat al omenirii, atitudinea celei căinate (degeaba, dacă mă-ntreabă cineva şi pe mine) de fiţoşii cu aere intelectuale că s-a cuplat cu Poponeţ era atât de artificială şi de autopoleită cu un luciu de cocleală de m-a cutremurat. O tipă tânără şi draguţă, am înţeles că şi foarte talentată, avea un comportament de Mariana Nicolescu-n fluviile oratorice autoadmirative de la TVR şi, ca să citez din fostul meu coleg de la Antena 2, parcă era văduvită de lipsa unui tavan cu oglinzi care să-i facă automângâierea mai lină.

Am ales, dintr-un stoc extrem de consistent, două exemple, al meu şi al Mariei Dinulescu. Dar, cu siguranţă, e o regulă, nu o excepţie. Şi, dincolo de explicaţiile ştiinţifice pe care le-ar putea da un psiholog pentru fenomenul de mască, mi-ar plăcea să citesc şi părerile voastre.

Comentarii

comentarii

Similar Posts

209 thoughts on “La ce folosesc măştile din spaţiul public?

  1. E mai simplu sa pari altcineva pentru ca asta nu te face vulnerabil, apoi mai este si efectul camerelor de filmat care te face sa te simti ca gangania de sub lentila microscopului si astfel incerci sa fii “cat mai bun” si sfarsesti prin a fi altcineva, apoi mai este si firea umana, care, de multe ori, este foarte complexa, adica nu aveam cum sa afisam un comportament constant sau aceleasi opinii si pareri toata viata, e ca si cum am trece prin timp ca metroul prin tunel, cu o viteza prea mare ca sa ne permita sa ne schimbam si nu in ultimul rand, pentru ca fiintele umane sunt odioase, manipulative, rele, degenerante si le place sa se joace, de-o orice..inclusiv, “de-a personalitatea multilateral dezvoltata” sau pur si simplu pentru ca sunt sarite de pe fix.

  2. In ultimii 20 ani,poate si mai in trecut,viata i-a transformat pe romani in DUPLICITARI.Mastile sunt cerute,sunt invocate.Deci,nimic deosebit intr-o economie cu cerere si oferta. Spor in ce faci Victore !

  3. Cel mai bun exemplu e Mircea Badea. El are o masca de om dur, care zice ce vrea, si care face ceva pe toata lumea insa sunt mai mult ca sigur ca el nu este asa si in viata personala. Fiecare om are cel putin o masca, multi au mai multe si le folosesc la diferite situatii, insa exista o masca separata pe care o avem toti si anume masca din spatiul public.
    Oricum din punctul meu de vedere, dvs nu sunteti un “mancator de oameni” dar pentru ca lumea v-a pus o eticheta de “om dur rau cu toata lumea” aveti parte de reactii de genul acesta.
    O zi buna

  4. Credeti ca invitatul dvs., d-nul Diaconescu, isi va pune vreodata masca d-nului Basescu si va minti fara sa clipeasca, va dansa cu rromii, va jigni jurnalistii, magistratii si va da cu sticlele in popor ? Asta inseamna “carisma” la romani iar oamenii educati daca nu-si pun o astfel de masca, nu vor castiga presedintia(fie ea si de partid).

  5. N-am vazut emisiunea.Mai bine. Am incercat sa ma uit la materialul de mai sus si l-am oprit. Mi-a fost foarte jena. Si chiar ma intrebam acum cat de dificila este postura de a sta alaturi si de a te angaja intr-o discutie cu asemenea indivizi. Miza ei este din start pierduta, pentru ca personajele respective se uita admirativ in ochii interlocutorului ca intr-o oglinda. Se vad doar pe sine.
    Un spectacol grotesc, oricum…brrr

  6. Bun ok, tu ai masca de mancator de oameni, Badea de Gigi Duru, eu sau altii de persoana serioasa/ profi/ preocupata de client/ amabila in diverse ocazii, mai ales profesionale. Asa da bine, asa “te vinzi”. Dar despre Dinuleasca… Doamne! Atata prostie si auto-contrazicere cu aer doct nu mi-a fost dat sa vad nici in emisiunile cu Columbeanca vs Udrea… daca s-a facut vreodata asa ceva.

  7. Ziua buna! Imi doresc sa nu interpretati ca pe o lauda, e doar parerea mea sincera. Cred ca cei mai multi se sperie – in cazul dumneavoastra – de intransigenta ce se simte in personalitatea dumneavoastra, pe de o parte, cumulata cu “stiinta de a-i demasca”. Nu cred ca teama lor va transforma in capcaun, doar ii face pe ei mai neputinciosi in a-si ascunde intentiile. Prestatia (ca sa citez din “clasici in viata” 🙂 Mariei Dinulescu nu mi-a placut. Pentru mine, afectarea de care a dat dovada e un semn de “minte scurta”. In schimb, pentru doamna Oana, pot spune doar chapeaux.

  8. Am uitat (mea culpa) sa va felicit pentru invitatii dumneavoastra de aseara. De marca. Alaturi de domnul Vali Stan, il stimez in mod deosebit pe domnul Bogdan Teodorescu.

  9. personalitatile vand mastile care sunt cerute de catre publicul larg. daca omul cere vedete de carton, acestea se adapteaza si scot fata respectiva (unele chiar sunt vedete de carton, dar asta e alta mancare de peste). atat timp cat publicul va dori sa priveasca doar masti infatisand dobitoci, criminali, mincinosi, etc, etc., asta va primi.

  10. Chiar ma gandeam aseara ca, daca Mihai Gadea ii mai aduce mult la Sinteza zilei, cu masca sau fara masca, (ca prostia oricum ramane) pe Mircea Radu, Mihai Bendeac si prietenute d’ale lu’Poponet, ma las de vizionat emisiunea respectiva…Sunt chiar penibili! You and Mircea Badea stay away, ca va mananca porcii! S-a ticnit Gadea??? Sa ma astept sa-l convinga Bendeac sa-l aduca intr-o emisiune pe Salam, ca poate nu-i chiar asa de rau?

  11. cuvant cheie:masca.d-le ciutacu,subiectul este mai mult decat interesant.
    masca o purtam de mici.ne educa mama,scoala,etc.(zambeste frumos,vb frumos,etc.)eu cred ca nu este nimic rau in a purta masca.locul din societate o impune.
    dar,de la a purta masca si a fii “mascarici” drumul poate fii lung sau scurt,dupa nivel sau caz.in cazul acelei dudui(nu stiam cine este!)a clara situatzia.in cazul”badea”masca este justificata de fisa postului.

  12. @Danicova: da’ ce lezmajestate a comis ieri Gadea? a invitat niste persoane publice de succes si au stat la o barfa in fata camerelor. tre’ sa stea musai incliftat si sa-si infiga un bat in cur ca sa-si pastreze audienta?

  13. p.s.masca d-lui ciutacu:”despre mine stitzi ca sunt arogant si neiertator verbal.denumirea emisiunii este:vorbe grele!ganditzi si singuri!asta-i masca mea!a voastra?”dar,se mai intampla ca acel v.ciutacu sa fie surprins in emisiunea lui gadea,cand are un zambet de copil(sincer si neafectat)in coltzul gurii.

  14. Corect, dar comportamentul hartistei e destul de des intalnit cand esti tanara, frumoasa si/sau talentata; modestia poate veni cu timpul.
    Ar fi interesant de stiut ce-i prin capul lui Poponetz; ar merge de niste vorbe grele.

  15. Dvs, ca si oricare om de televiziune, constient sau nu, purtati o masca, jucati un rol, sunteti intr-un fel, unic, si daca v-ar intreba cineva de ce, n-ati sti sa raspundeti: asa sunteti in fata camerelor, in spatiul emisiunii, in fata telespectatorilor si asta-i farmecul dvs, prin asta atrageti si va pastrati telespectatorii. Fatuca aia, actrita de la gadea, pretioasa si plina de ea insasi, s-a razgaiat si s-a alintat aseara fiindca era la o emisiune de renume si indeobste serioasa, loc unde a picat si ea si s-a simtit absolut altfel decat toti ceilalti. Sigur, subtirica la spirit si superficiala, a incercat si ea sa se ridice la nivelul unei emisiuni “sinteza zilei”, cand locul ei era la maruta pe canapea, si a reusit sa joace un rol, acceptabil numai datorita tineretii ei si farmecului incontestabil. Probabil ca si ceilalti oameni poarta o masca, fiecare ne comportam intr-un fel aparte in fiecare loc in care evoluam, deci posibil sa fie specific uman. Sa ma refer la mastile politicienilor?! La ce bun atata munca?

  16. Mie nu mi se pare corecta comparatia dintre tine si domnisorica aceea, de altfel telentata, ca actrita. In timp de ea asa doreste sa fie perceputa de public, este imaginea pe care si-o asmuma, fara sa se gandeasca la ridicol, tu nu porti o masca, sau cel putin asa percep eu. Desi esti o gazda desavarsita in emisiunea ta, oamenii iti cunosc si latura -sa-i spunem- vulcanica. Este vorba de teama lor de a nu exploda energiile tale cand sunt ei prin preajma.
    Daca vorbim despre cei care au sau aspira la statutul de persoana publice, la modul general, cei care isi pun o anumita masca o fac din obisnuinta. Si-n vietile lor particulare vor sa para altceva decat ceea ce sunt de fapt.

  17. mastile sunt aclamate, cu cat sunt mai prost facute cu atata sunt mai cerute si mai mediatizate. Dupa parerea mea oamenii care poarta masti sunt oameni fara personalitate.

  18. CRED CA DACA AS FI LUCRAT IN PRESA SCRAA SAU VORBITA,AS FI INCERCAT SA INFLUENTEZ POZITIV -MULT MAI MULT DECAT ACTUALII JURNALISTI SAU ECHIVALENTI AI ACESTEI CATEGORII.DOAR PENTRU ADEVAR SI DEVENIREA IN BINE A STARILOR DE LUCRURI.
    NICIODATA NU AM PUS INTERESELE MELE, DEASUPRA INTERESELOR PUBLICE.

  19. Mastile celor care activeaza in spatiul public le sunt necesare mai degraba ca sa se simta ei confortabil(pentru psihicul lor).Pentru ca de altfel toata lumea stie cum sunt ei in realitate.
    Mie mi-a placut Maria Dinulescu.

  20. a, cu ocazia citirii articolului acestuia am aflat cine era individa din emisiunea “sinteza zilei”, individă care, parcă extrasă dintr-un concurs de clișee, își tot dădea ochii peste cap la fiecare cuvînt rostit, urmat de binemeritata “pauză verbală” ăăă. inițial, am crezut că ar fi o reîncarnare, calibrată pe calapodul omului-marketing, a lui papa ioan paul al doilea. bineînţeles că varianta feminină. bine, nu că bendeac ăla ar fi vreun geniu în ceva…la fel de plat precum punga de un leu.
    poate că invitata uitase să-şi devoaleze textura caracterului său, poate ramăsese prinsă în paradigma vreunui personaj recent jucat? nici vorbă, tot dădea înainte cu puţinul ei “dialectic”. aşa o fi şi în filme (că aflai că-i actriţă)?

  21. fratele meu victor ma abtin sa comentez despre a cest subiect dar t e ai uitat la B adea o fost geniu cred k la surprins si pe el flacara violeta;)) si mai lasa ma cu renumita “actrita” actrita o poti numi pe carmen tanase,stela popescu si compania nu pe “pitipoanca aia intelecutala” cum o numea mihai morar ………cu stima si respect din ardeal

  22. Din nou la psihologie. Pentru a explica fenomenul este necesar mult spatiu. Si timp…
    Toti am dori sa FIM CE NU SUNTEM SI SA NU FIM CE SUNTEM. Sau ” Lumea este o imensa scena si noi toti suntem actori”.
    Pe fata de aseara nu am mai vazut-o si nu o cunosc. Habar n-am si cu cine este amica.
    Tipa este inca la credinta ca tot ce zboara se mananca. Sau poate este idealista…
    Mircea Badea este omul cu masca. Chiar si Basescu. Joaca niste roluri pe care si le-au ales pentru a deruta lumea. Si gasesc ca este bine asa.
    Poate ca daca ne-am da jos mastile, am fi prea dezarmati in fata tuturor. Pe cand daca esti dur, mistocar, indferent si iei totul in deradere,ce ti se poate intampla? Pe cand gingasia, duiosia, romantismul, finetea, bunul simt te fac o prada usoara. Si atunci?…

  23. D-le Ciutacu,
    De “mastile din spatiul public” probabil voi scrie in decursul serii; pe moment insa m-ar interesa, acele persoane cunoscute de Dvs., care zguduie increderea Dvs. in Dvs.; in acel om care nu a purtat si nu va purta nici un fel de masca, nici in viata de familie, si nici in viata publica.
    D-le Ciutacu, abia s-au scurs cateva zile de cand la un articol al Dvs. cu tenta discutabila, cititorii si comentatorii Dvs. pe blog (erau vreo 111 comentarii) v-au facut portretul, asa fara masca cum sunteti Dvs. Cu permisiunea Dvs. voi reda partial opinia numai a doi comentatori:

    D-le Ciutacu, daca in momentul de fata sunteti cunoscut de atata lume, daca multi va apreciaza, sau multi va critica, daca multi se regasesc in ideile Dumneavoastra sau altii le contesta, etc inseamna ca sunteti in locul care trebuie.
    De vocea pe 14 January 2010 la 4:42 pm (#)

    „Am învățat că EROI sunt cei care fac ce trebuie, când trebuie, indiferent de consecințe”- spunea, nu demult, inegalabilul Octavian Paler. Prin urmare, d-le Ciutacu- vreți , nu vreți-sunteți erou, conform acestei definiții sui-generis.Este inutil să vă aduc aminte că sunteți printre puținii din țărișoara noastră care țin steagul sus și fac ce trebuie, când trebuie, indiferent de consecințe.Faptul că nu ați cedat tentațiilor, presiunilor, ispitelor sau osanalelor celor care vă doresc aliatul lor întru prostirea proștilor și ați rămas fidel principiilor dvs., vă face minunat, așa cum sunteți, cel puțin pentru mulți dintre cei care vă populează blog-ul.Și dacă dvs. recunoașteți că sunteți genial și minunat, noi trebuie să recunoaștem că aveți o atitudine eroică pe care ați dovedit-o în luptele crâncene pe care le duceți zi de zi, indiferent de consecințe și, cred eu,fără să așteptați recompense.Prețuirea oamenilor care contează este de neprețuit…
    De GEORGIANA P. pe 14 January 2010 la 4:45 pm (#)
    Si ce sa mai zic, cele de mai sus si altele pe care nu le redau ca pana la urma “vi se urca la cap” (gluma-i gluma!) contrazic afirmatia Dvs: “oricat de natural m-as comporta eu in spatiul public (si chiar tin la asta), exista o masca pe care o port”.Ei, poate acum va supar, dar imi asum riscul; NU SUNTETI IN STARE SA PURTATI MASCA!.Aceasta este una dintre motivele pentru care atata lume va apreciaza.

  24. Eu cred ca mastile vin din egoismul celor din jur. Cu totii vor sa te vada altfel. Daca esti brunet oamenii te vor blond, daca esti gras te vor slab, daca esti bucatar te vor inginer, daca esti sensibil te vor dur. Pana la urma purtam mastile dictate de cei cu care interactionam. Foarte putini sunt cei care te vor asa cum esti. Si ai de ales, te izolezi si esti tu insuti sau porti diferite masti pentru a putea iesi in lume (si a socializa cu alte masti).

  25. Exact asta am remarcat si eu si ma mir ca esti singurul care vorbeste despre asta pana acum. Maria Dinulescu in mod sigur a vazut (sau i-a povestit cineva) emisiunea lui Mircea Badea in care el facea misto de “caldura pe care o are Poponet si de care ea are nevoie in momentul ala”. Normal, toate-s cu iubirea, cu caldura, cu sufletul, cu e din a. Acuma, daca tot l-a prins la Gadea, s-a gandit ca acum e momentul sa-i arate lui Mircea ce profunda si analitica e ea, ce spirit transcendent si patrunzator are. Ati observat ca i se si adresa periodic. Pacat ca, in afara de niste truisme monumentale si niste nonsensuri, nu i-a iesit nimic. La un moment dat a vrut sa fie profunda si a facut atatea paranteze la paranteze, incat eram confuzata de-a dreptu’… totusi ce vrea sa zica fata asta? Paradoxal, e o actrita bunicica, hai sa zic cu potential.

  26. mie mi-a plăcut și emisiunea și Maria. in defintiv e actriță, nu? și am impresia că putea zice orice, pentru că toată lumea, și cei de acasă și cei din studio, inclusiv mircea badea, o priveau mai mult decît o ascultau.E foarte frumoasă și o știe. Așa că îi putem judeca “masca” în legătură strictă cu jocul seductiei pe care l-a practicat în direct:)si i-a iesit destul de bine. In legătura cu asta, cred că le-ar sta foarte bine impreună Maria cu Mircea Badea, e ceva care se completează, acolo…

  27. deci, gadea vrea sa-si piarda audienta?!
    are succesul garantat,daca m-ai aduce asemenea “succes peoples”.
    eu,pentru prima data,dupa f. multa vreme,l-am “inselat” cu OTV-ul…

  28. Domnu’ genial Ciutacu, scuzati ca nu vin si eu cu o limba calda, ca majoritatea celor ce posteaza si presteaza aici.
    Am vazut ca v-ati basicat rau din cauza lui Danicova. Domnu’ genial Ciutacu, stiu ca va faceti ca nu ati inteles. O sa ma fac si eu ca nu inteleg ca de fapt ati inteles mesajul lui Danicova. Deci sa va explic, ca si cum n-ati fi genial. Ideea e urmatoarea: ca televiziune de stiri (nu de divertisment) nu poti sa vrei sa mai fii luat in serios atunci cind critici (pe buna dreptate) mafia lui Basescu si in general atunci cind tratezi subiecte serioase (tot mai rar), daca cobori zi de zi stacheta tot mai jos, prin stilul emisiunilor si prin calitatea invitatilor. Calitatea intelectuala si nivelul mintal al telespectatorilor care ramin cu dvoastra vor scadea inevitabil.
    Cica:”da’ ce lezmajestate a comis ieri Gadea? a invitat niste persoane publice de succes si au stat la o barfa in fata camerelor.”
    Si Florin Salam e o persoana publica de succes in Romania tiganizata de azi, nu? De succes la manelistii care l-au votat pe Basescu, bineintes. Vreti sa-i cistigati? Pai cred c-ati reusit deja (si cu ajutorul neprecupetit al Antenei 1).
    Dar in cazul asta, nu-l mai acuzati pe Basescu de manelism, lasati-o mai usor cu aerele de mare jurnalism si spuneti-i dlui Gadea sa nu-l mai invite degeaba pe Bogdan Teodorescu. Scade rating-ul la manelisti.

  29. Victor, oare Honorius s`a simtit calcat in picioare atunci cand domnisoara Oana Dobre l`a`ntrebat cu cati “i” se scrie “sa fii”?! Evident, a raspuns ca sa srie cu unul.. (cat de prost tre` sa “fi” sa te lauzi cu nush ce facultati si s`o comiti asa?!)

  30. Buna ziua. Am vazut si eu aseara emisiunea lui Gadea, foarte buna emisiunea iar despre Maria Dinulescu nu pot spune decat ca ea nu avea nici o masca ca asa este ea plina de fitze, aere si foarte stearsa fara pic de vlaga in ea….felicitari in continuare pentru ceea ce faci.

  31. deci, gadea vrea sa-si piarda audienta?!
    are succesul garantat,daca
    Mai aduce asemenea “succes peoples”.
    eu,pentru prima data,dupa f. multa vreme,l-am “inselat” cu OTV-ul…

  32. ma distreaza copios valul de ipocrizie. vai, nu se mai uita ei, oamenii seriosi, la emisiunea lu’ Gadea, ca le scad Bendeac si Buzdugan statutul intelectual in cartier! da’ de data viitoare, ca ultimele doua emisiuni de joi au fost niste regretabile exceptii 🙂

  33. Mie mi-a placut (estetic) gagicutza, fara sa stiu cine e, ce-a jucat in filme sau in pat. Mi s-a parut (acu, deh, era si nevasta-mea langa mine) prea alintata, cochetand cu nu stiu cine, ori din studio, ori de dincolo de sticla..ca de sticlit, ii sticleau ochii

    Cat despre masca, uneori purtam si involuntar diferite expresii faciale, unele de auto-aparare,pentru cei sinceri cel putin. Ca sunt unii care nu se pot lauda cu vidul launtric, si sunt obligati sa para ceva, asta e alta poveste.

    Exista si o parte pozitiva, cea in care dincolo de impactul vizual se asunde suferinta, taina adancului personal, poate chiar sfintenia. In atari situatii, deloc rare chiar prin prejurul nostru, tacerea (inclusiv cea faciala) e obligatorie

  34. Astia nu si-au dat seama ca nu se mai vand masti cu alura de intelectual?
    Toti se simt loviti in intelect de emisiunea lui Gadea, aseara la Otv erau niste prostituate care “analizau situtia actuala din tara”, oare cate dintre cadanele de aseara aveau IQ peste 80?

  35. Nu cred ca problema se pune la modul ce masca purtam, ce de, in ce situatii. Logic, toti o afisam sub o forma sau alta. Problema mea (si aici ma raportez la emisiunea de aseara – Siteza zilei) este cu indivizii care, tinand atat de mult la aparente, participa totusi la dezbateri despre viata, in special despre sentimente. Pai daca nu esti in stare sa “te descoperi”….de ce puii mei mai participi? Lasa pe altul si pastreaza caterincile si platosa de intangibil pentru emisiunile de alta factura unde o astfel de atitudine chiar prinde si se cere. Raman la ideea ca Badea si Dobre sunt si ei oameni deci au reactii omenesti…in situatii de genul celor dezbatute aseara, iar referitor la ceea ce au debitat consider ca mi-au jignit inteligenta. Despre Maria nu ma intereseaza.

  36. @Victor Ciutacu: “…le scad Bendeac si Buzdugan statutul intelectual in cartier!”
    Mie nu-mi vine sa cred ca invitati ca Mircea Diaconu si Oana Dobre iau in serios si comenteaza “farsele” lui Buzdugan…E limpede ca sunt niste facaturi prost jucate , la fel ca cele aranjate de Gabriel Fatu pe OTV. Ma rog , cu unele exceptii (cum ar fi cea cu Eugen Simion)…

  37. Eu nu le-as spune la toate masti. Unora le-as spune atitudini. Daca te intalnesti cu o persoana trista si ii zambesti incercand sa o faci sa vada jumatatea plina a paharului nu se cheama ca afisezi o masca ci ai o atitudine de bunavointa. Daca insa razi fals doar pentru a pare vesel atunci ai masca. Anumite persoane afiseaza o atitudine mai mult sau mai putin dura dar nu l-am vazut pe Mircea Badea ranjind fals…el nu poate purta masca pentru ca este din constructie si din gene un om cinstit. La fel si tu esti cumplit de cinstit (si de generos cand ai cu cine) cred ca de demascare le e teama celor invitati in emisiunea ta. De fapt esti “la vedere” nu folosesti pic de diplomatie si sunt foarte putini oamenii care chiar nu au nimic de ascuns (sau ascund doar chestiuni putin importante). Oamenilor le e frica de tine pentru ca nu minti si de aceea afirmatiile tale au valoare. In plus nu poti fi santajat sa o-ntorci cum vor ei daca nu le place ce-ai spus. Asta e problema…nu porti masca. De asta ne placi!

  38. sa inteleg ca au luat forma de val nemultumirile “ipocritilor”?
    ohoo,atunci e f. bine,asta va va aduce la matca.
    credeam ca sunt, numai eu,un ratacit,care se teme ca va veti muta cu totii la DDD.
    nu va judeca nimeni,dar v-ati transformat intr-o speranta de care oamenii se agata cu disperare.
    atata tot!

  39. @Victor Ciutacu: Depinde ce intelegi prin persoane publice de succes…Ca de succes sunt si Salam si Udrea si EBA si Syda. Hai, ca emisiunea a fost de 2 lei si apoi nu mi s-a parut ca Mihai Gadea ar fi “incliftat” si cu “un bat in cur ca sa-si pastreze audienta” atunci cand face emisiuni cu tine, cu Mircea Badea, Valentin Stan, Radu Tudor, Mugur Ciuvica sau Bogdan Teodorescu. Am sa ma rog sa fie evenimente in tarisoara ca sa nu ne mai “relaxam” joi in halul asta!

  40. Un fost profesor de drept de-al meu care acum e judecator la CEDO ,daca nu ma insel,spunea asa:in orice proces fiecare participant isi pune o masca si joaca un rol ,fie ca ii place sau nu ,asta e regula si fiecare,magistrat sau avocat,trebuie sa o respecte.Asta e scena si fiecare are rolul sau,pe care trebuie sa il joace pana la capat.Presupun ca asa e si in viata reala.Mai nou ,vad ca diversi tradatori care parasesc partidele joaca acum rolul marilor deschizatori de drumuri si de proiecte.E penibil ce se intampla cu politicienii…Pana unde mergem cu ipocrizia?Nu am avut rabdare sa urmaresc emisiunea cu domnisoara in cauza.Nu am avut nici dispozitia necesara.Nu inteleg nici de ce esti considerat un dur.Poate pentru ca ai momente cand spui lucrurilor pe nume si asta deranjeaza,cred.

  41. @Danicova: toti cei prezenti aseara se incadreaza, dupa mine, in categoria “persoane publice de succes”.
    @MAI: va iluzionati de pomana. ipocrizia de care scriam e similara celei a consumatorilor nocturni de filme porno care acuza dimineata curvele de muiste care trag in piept in loc sa sufle, cum ar fi crestineste

  42. Omul este cel mai putin el insusi atunci cind vorbeste in propria persoana.Da-i o masca si el va spune adevarul, care este rareori pur si niciodata simplu.Oscar Wilde a spus-o si mi-a placut.

  43. Acuma, ştii şi tu, Victor – la ştiinţele astea de le zice umane (deşi uneori sunt mult mai inumane decât calculul integralelor sau formula carbocloritului de mai ştiu eu ce), de abia la rezultatul final se poate spune că lucrurile coincid. Ca la băutele zdravene. Bei ce bei, gusturi & tării diferite, dar când se termină filmul, toate drumurile duc la mahmureală, covoare trase de sub picioare, etc.
    Aşa şi cu motivele. Masca e acolo. De ce?
    În cazul unora e ca DEXul pentru sfertodocţi. Iei cartea în mână, înveţi nişte cuvinte şi te joci cu ele. Camuflezi inconsistenţa.
    Sunt oameni care s’au ars la faţa adevărată şi, instinctiv, au tras – cum ar veni – obloanele şi au dublat faţada cu un strat de izolaţie. Împotriva tuturor celor care, teoretic, le sunt posibili călcători cu cizmele în sufletul altădată deschis.
    Aceste două exemple pot fi extremităţile plajei. Între ele e loc de multe alte motive.
    Vorba unui coleg de’al nostru: mi s’a urât, Sire, să gândesc de unul singur; d’aia e forumul din coada postării de blog, să se adune fiecare cu ideile sale.

    PS (la un comentariu anterior): n’am văzut emisiunea cu Oana & Prigoană cel mic; nu ştiu cum a formulat Oana testul de gramatică – dar, la prima strigare, “să fi” nu e cu nimic mai “ilegal” decât “să fii”; acuma, mă întreb, doar aşa, de amorul exemplelor (ştii cum e – când n’ai capacitatea de a explica, recurgi la exemple): să fi fost oare în intenţia Oanei de a’l face pe candidat să facă specificaţia de rigoare? hai, să fii iubit!

  44. Ce inseamna, de fapt, a fi tu insuti? Chiar daca exista lucruri imuabile in alcatuirea chipului nostru interior, fiecare om este un caleidoscop. Masca, incremenirea intr-o imagine sta in ochii privitorului. Daca cineva nu reuseste sa vada in spectacolul uman pe care-l oferiti live si dvs. si Mircea Badea decat niste apucati care se cearta cu toata lumea, e treaba lui, neputinta lui. Pentru mine sunteti vii, autentici. Sau poate n-am stiut eu sa vad pixelul albastru de pe chipurile voastre. 🙂

  45. referitor la tine este perceptia celorlalti nu o masca. de obicei o masca, cea la care faci referire o impui tu celorlalti, dualitatea ta in momentul ala fiind evidenta. nu cred ca e cazul la tine. iar referitor la Dinuleasca nu-i contest calitatile dar in momentul in care te lauzi tu incepe sa puta, intotdeauna am admirat la marii nostri actori modestia, cu cat erau laudati mai mult parca cu atat erau mai modesti si mai cu bun simt. unii dintre ei

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.