Esti aici:
Prima pagină > Blog > Chestii, socoteli > Inflaţie subită de torţionari comunişti

Inflaţie subită de torţionari comunişti

Românilor amatori de informaţii li se servesc, periodic, diversionist, subiecte care să-i ţină ocupaţi. Teme care n-au nici cele mai vagi conexiuni cu priorităţile momentului în care sunt puse pe piaţă. Benigne pentru factorul politic care le decide soarta.

Mă uit la povestea cu torţionarii. Sunt pline reţelele sociale de linkuri şi jurnalele de ştiri, se organizează dezbateri, se inflamează spirite. E descoperirea unui torţionar o ştire? E, fără îndoială, oriunde pe planetă. Fiindcă milioane de oameni au suferit, în diverse perioade istorie, privaţiuni de libertate, umilinţe, torturi. Mulţi au murit. Istoria şi, unde mai e cazul, justiţia trebuie să se ocupe de ei. Asta se întâmplă în societăţile normale. Unde viaţa merge înainte, în paralel. Cu toată compasiunea pentru victime şi urmaşii lor, însă, apariţia subită a unei mulţimi de torţionari, unii închişi în ei şi violenţi, alţii extrem de gureşi, nu mai e o ştire. Ci o campanie bine gândită şi gonflată. Oamenii ăia n-au stat 23 de ani în peşteri, unde să-i descopere nişte speologi pasionaţi.Au trăit la vedere, au luat pensii, au făcut piaţa, au mers la farmacie. Nu i-a căutat mai nimeni la trecutul public. Azi, lotul lor e subiect de dezbatere publică, nervi, indignări. În locul nivelului jenant de trai, al salariilor şi pensiilor insuficiente, al din ce în ce mai mulţilor şomeri, al promisiunilor elelctorale nerespectate, al multor alte aspecte de viaţă (şi, uneori, de moarte) infinit mai interesante la modul direct pentru cei care, la vremea represiunilor, nu erau nici măcar în stadiu de proiect.

De câte ori explodează subit câte un subiect fără legătură cu realitatea imediată, eu mă întreb cui foloseşte. Ceea ce vă doresc şi vouă…

UPDATE: După cum am intuit, campania de inoculare a urii dă roade. Iresponsabilii de la Gândul par mulțumiți

LATE UPDATE: Dreptate prin linşaj, silă mi-e

Comentarii

comentarii

Similar Posts

43 thoughts on “Inflaţie subită de torţionari comunişti

  1. Victore,

    Realitatea imediata nu este numai circul medatic al politicienilor.

    Poate ca scoaterea la lumina a unui tortionar a fost facuta cu scopul de a abate atentia de la unele subiecte de presa curente. Dar omul asta, daca e vinovat, trebuie judecat si condamnat. Nu putem uita si/sau prescrie niste crime facute fie de comunisti fie de cei care le-au urmat.

    In plus, condamnarea lui Visinescu, Becali, Fenechiu, fratii Camataru, etc. trebuie sa ne restabileasca increderea ca cei care ne fura, omoara, violeaza, etc. vor fi pedepsiti de societate/justitie.

    Si inca ceva: subiectele politice au ajuns sa acapareze si sa agreseze viata cotidiana. Prea multi dintre noi sunt atrasi de aceste subiecte (superficiale) de presa.

    Suntem mai inclinati sa-i blamam pe altii pentru neajunsurile noastre. Asteptam de la altii (conductori politici, sefi in business, etc.) sa ne dea bani, indicatii, locuri de munca etc.

    Avem prea putina initiativa, inovatie, muncim prea putin, nu suntem eficienti si ne plangem prea mult. Asta este un subiect major de ingrijorare.

  2. @bigradu: am scris eu ca nu trebuie cercetat/judecat? repet, descoperirea unui tortionar e o stire. inflatia de tortionari e o campanie

  3. Da… foarte bun subiect.

    Intrebarea nu e cui foloseste – e clar ca puterii ticaloase din RO – ci cine se afla in spatele acestei agende de manipulare/intoxicare: televiziunile tabloide, securistii infiltrati in acestea sau ambele componente?

  4. Eu zic ca e binevenita o campanie de genul asta, pentru ca tinerii din ziua de azi nu au nici cea mai mica idee despre ce-au facut comunistii.
    (citez dintr-un tanar de 18 ani: “comunistii au fost niste atei care au trait in antichitate”)

    E bine sa ne readucem aminte de oamenii care au suferit, chiar daca n-are legatura cu realitatea imediata!

  5. daca printre victime ar fi fost si bunici parinti de-ai nostri cred ca nu ni s-ar fi parut deloc “inflatie de tortionari”. pe principiul asta evreii nu ar trebui sa mai spuna nimic ca doar au trecut 70 de ani de la genocid,nu?

  6. of stai, ca haisam acuma isi face incalzirea, urmeaza circul, sau ma insel?

  7. @geo: scrii pe blogul unui evreu ai carui strabunici au fost ingropati de vii

  8. Ha, ha, ha…
    Bai nene, cine fugareste tortionari de 88 da ani prin Bucuresti? Cat de penibil tre’ sa fii?

    In tot acest timp, inoxicarile de tip securist continua. Obiecte zburatoare neidentificate au planat aseara in spatiul aerian al Romaniei. Eu zic ca singurele OZN-uri sunt cele din capul lui Ponta, care crede ca noi mai punem botul la asemenea prostii, pentru a legitima contractul pentru achizitia unui stol de avioane F16 in timp ce tara moare de foame.

  9. Daca admitem ca o campanie dirijata s-ar manifesta prin inflatie de tortionari, din asta nu se deduce automat si viceversa.
    Daca orice inflatie de atacuri inseamna o campanie, atunci…

  10. O ,,campanie,, aiurita tipica acestei tari….prinde la gloatele imbecile. Haios este faptul ca la jurnalul care a pornit campania un geniu al jurnalismului care se si pozeaza copiindu-l pe James Bond face apel domle la Basescu si Ponta sa ia masuri impotriva acestor tortionari. La cine? La Basescu fost lucrator in secu caruia ia disparut odata ajuns presedinte brusc dosarul de securitate si la Ponta creatia lui Ilici…..buna treaba…sa angajezi un pedofil educator la gradinita. ,,Campania,, este bine gandita si vadit manipulatorie,au mers asa departe in timp pentru ca majoritatea acelor tortionari sunt morti acum iar putinii ramasi in viata chiar daca vor fi condamnati din cauza varstei si a afectiunilor medicale specifice varstei vor lua cu suspendare. Ma intreb daca indivizii au facut parte din sistemul penitenciar parchetele militare de ce nu se ,,sesizeaza,,? Dar de tortionarii lui Paul Goma sau Gheorghe Ursu de ce nu se ocupa inteligentii astia ? Aaaa…astia sunt mai apropiati in timp si nu vor sa-i deranjeze pe tortionari ,,care traiesc printre noi,,. Sau peste vre-o 20 de ani se vor ocupa si de ei…pana atunci sa-i lasam in liniste sa-si traiasca traiul si sa-si haleasca malaiul.

  11. pentru toti tortionarii comunisti nu doresc decat tot ce poate fi mai rau, adica reducerile pensiilor la nivelul pensiei medii a fostilor detinuti politici, si publicarea in mass media a atrocitatilor comise de ei. daca unii pot uita… eu nu am sa uit niciodata ca bunicul meu a fost inlantuit la poarta alba de un vagonet de piatra impreuna cu un criminal…infltia subita de tortionari comunisti si exacerbarea urii nu servste decat unor pescuitori inape tulburi…ghici care anume?

  12. @Ory

    Încă se mai găsesc foşti torţionari şi ucigaşi care au făcut crime de război din partea naziştilor; nu întocmai germani. Ghici ce: îi bagă şi p-ăia la pârnaie. Nu am citit vreodata intr-un ziar, la ‘prinderea’ ălora, în care evreii spun: “Eeeh, ştiţi, a trecut mult timp de cand s-a întamplat ceea ce s-a întamplat. Hai că nu mai vrem să-l băgăm în închisoare că şi aşa e chinuit cu crimele pe care le-a făcut şi e bătrân.”
    Nuuu, nenică: ochi pentru ochi, dinte pentru dinte; indiferent de vârstă.

    Noi de ce să facem excepţii în cazul băşinilor comuniste bătrâne?
    Pe lângă asta -dacă chiar o să se pună un accent riguros pe căutarea ăstora- îmi doresc ca aceste “descoperiri” să-i provoace lui Ion “Ilici” o asudătură rece la ceafă (măcar atât); cu toate că ar merita altceva “rece”, ca să fie simbolic. Aa, şi nu numai el…

  13. @Rică: oamenii (tortionari sau nu) se baga-n parnaie pe baza unor hotarari judecatoresti. pe-ai nemtilor, pe baza de mandat international de cautare, atasat hotararii judecatoresti. pe-al nostru nu l-a cautat nimeni. si, momentan, nu ca nu l-a condamnat, dar nici nu l-a trimis in judecata.

  14. Au identificat inca o tinta falsa si toti berbecii dau navala.In 90,cind asta avea 65 de ani,nu aveau curaj anticomunistii astia de carton nici sa-i fure sacosa cu piine!Au asteptat sa faca 88 de ani ca sa-l hinghereasca.Cred ca,unii dintre ei,au fost ocupati sa aplaude minerii,sa huiduie Regele,sa-l fugareasca,sa-l incurajeze pe Miron Cozma,sa mobilizeze camioanele la Tg. Mures,sa-l invinga pe Emil,sa-l aleaga pe Base,samd.
    Si,asa mai departele asta ne-a adus unde suntem azi

  15. Referitor la cum a prezentat media momentul in care Visinescu a injurat reporterii (vezi Doamne …”naravurile au ramas aceleasi peste ani”) trebuie sa fim fair si sa recunoastem ca nu putini ar fi acei mosulici care ar reactiona la fel, cicaliti de o armata de reporteri idioti si provocatori

  16. Ceea ce demonstreaza aceasta campanie este ca justitia romana e o gluma proasta si ca poporul roman este extrem de naiv si usor de manipulat.

  17. Victor, e nedrept să nu-l incluzi în discuţie şi pe pastorul creştin Gâdea care astă-seară, în faţa unei audienţe mult mai mari decât ar visa vreodată ăia de la Gândul, a organizat un frumos seminar de înfierare proletară.
    Sigur că acelaşi Gâdea care azi ţipă că Vişinescu e un criminal şi că trebuie de urgenţă să-i fie revocată pensia, se tăvălea pe jos acum o lună zbierând că S. Alexandrescu se bucură de prezumţia de nevinovăţie chiar dacă e acuzat de şantaj, dar asta-i mentalitatea de pseudojurnalist. Odată e bine cu prezumţia şi cu statul de drept, altădată nu mai e.

  18. Toata campania asta, derulata intr-un mod penibil, trimite in ridicol un subiect atat de serios. Toata pleiada aia de jurnalisti care-l urmareau cu camerele si microfoanele prin fata casei pe batranel, intrebarile alea stupide, articolele instigatoare de 3 lei, totul e un circ ieftin. Dar cele mai gretoase dintre toate sunt articolele de constiinta si anticomunism ale unui individ ca Tapalaga care daca ar fi trait in anii ’50 ar fi fost de mii de ori mai diabolic decat tortionarii astia. Respect victimele si eroii rezistentei anticomuniste, am urmarit multe materiale si documentare despre grelele incercari prin care au trecut, tocmai de aceea cred ca meritau sa li se faca dreptate intr-o maniera decenta. Poate intr-o sala de judecata, cu acces liber pentru public si mass media, cu martori, probe si sentinte clare.

  19. Propun sa dam o raita prin oras in cautare de tortionari batrani. Sa-i starpim fara mila! Cu comunistii de la Anvers ne-am impacat, am coabitat, dar mosii astia chiar trebuie sa dispara. Sau, mai bine, ii lasam sa implineasca 115 ani dupa care ii fugarim din nou pe strada cu intrebari idioate.

  20. Dupa aiureala asta cu tva-ul la alimente, ca stai sa vezi ca maxim un an, sa vedem daca da rezultate, sa ne mai gandim, bla bla, prafu asta-n ochi cu tortionaru’ descoperit brusc nu ma mai mira deloc. Maine poimaine mai gasesc vreunul sau poate pe Elvis.

    Oricum m-a dezgustat profund atitudinea mortaciunii aleia care si acum la varsta lui se repedea sa dea cu pumnul, si mai are tupeul sa spuna ca el doar ocupa o functie.

    In plus, ocazie perfecta pentru mazgalitorii de ziduri sa-i trimita mesaje vopsite pe peretii pentru care altii au muncit poate sa-i tina curati. Jenant.

  21. Sinteza dumneavoastra, domnule Ciutacu, e mai mult decat pertinenta. Multi colegi comentatori cad in “patima”, infierarii acestor nefericiti. Ideea postarii e simpla. Se arunca o fumigena cu maxim impact emotional asa zicand, comunisti, tortionari, mosi care acum 70 de ani taiau si spanzurau, acum la fel, trag din toate pozitiile, isi dau arama pe fata…

    Suntem in prezenta unei nici nu stiu cum sa-i zic, pentru a nu jigni simtamintele, idealurile sau conceptele cuiva, unei intreprinderi de vara a mediei romanesti. E vara, sunt concedii, e nevoie de subiecte, si comunismul, tortionarii, Hossu Longinii, astia dau bine, pe trendul asta “anticomunist”.

    Mi-e lehamite de atata prostie, de atata energie consumata fara rost, de atata dat cu stangu’n dreptu’! Tortionarului respectiv, cum vreti sa-i zicem, nici Pinochet daca era, reloaded, nu i se acorda atata atentie.

    Ne pierdem intr-o asa zicand mazga sterila, si maistorul Victor, in ideea postarii acesteia, atrage atentia intr-un mod mai mult decat explicit ca ni se livreaza spre “dezbatere” si infierare teme neconcorde cu realitatea imediata, fierbinte, presanta!

    Da, strabunicul meu, membru PNL, a murit in temnitele comuniste, nici mormantul nu i se stie. Era un dusman al poporului, avea o amarata de laptarie, exploata vacile in defavoarea taranilor, muncitorilor si intelectualitatii progresiste. Strabunicii maistorului Victor, tot asa, jidani hrapareti, sugeau sangele poporului, drept pentru care, o putere sau alta, cat mai “populara si nationala” i-a terminat. Si noi ne inchinam in fata memoriei lor.

    E acest discurs de o perversitate maxima, al luptei, la 23 de ani post era sa scriu coitum, post comunism, al luptei cu comunismul…Jenant!

    P.S. Suntem doi Valentini aici, il salut pe tizul.

  22. *Referitor la faptul că nu l-a căutat nimeni şi nici nu l-au trimis la judecată.

    Atunci, pun următoarea întrebare: de ce vechii tovarăşi, mari sau mici, şi-ar da în cap dacă fiecare posedă informaţii vitale despre celălalt/ceilalţi (care mai sunt vii)? Asta ar rezulta prostia prostiei omeneşti, numai că ar fi mult prea uşor dar şi bun ca banc la categoria umorului negru.
    Dacă o luăm cu instituţiile statului, sunt rece: câţi nenorociţi au fost descoperiţi, din ’90 până acum, cu şi fără victimele lor, încă în viaţă? Neoficial şi din bâjbâite, e clar cine a evitat, cât s-a putut de mult, să nu fie găsit nici unu’.
    Cu ăsta, cu Vişinescu, probabil o fi începutul. Diversiune sau nu, mulţi tânjesc dupa vendetă.

  23. m-am lamurit bustean, Ku Klux Klan are multi prozeliti. ne mai miram de ce-au facut legionarii parjol…

  24. cum cui ii foloseste? alora care nu gasesc contractul cu bechtel..

  25. Chiar că provoacă silă! Venind din partea unui site băsist, aş zice că vor să nu se discute prea mult despre reducerea TVA la pâine.

    Şi cred că ar fi mai de actualitate alte adrese utile…

  26. cu-i foloseste?
    anticomunistului aflat in refacere de imagine si care isi face partid

  27. Vad ca se tot arunca publicului, zilnic, diverse oase de ros: ba tortionari, ba false reduceri de preturi la paine, ba OZN-uri, ba o telenovela de doi lei cu convocarea CSAT, toate menite sa tina poporul ocupat cu ceva in timp ce se parafeaza acorduri ticaloase si secrete cu FMI.

    Astia merita calcati cu tancul, va spun.

  28. Urmaresc de cateva zile subiectul si abia acum am vazut articolul dumneavoastra……jos palaria!Apropo transmitetii fostului dumneavoastra coleg Gadea(daca mai tineti legatura)ca a inceput sa devina ridicol si nu ma refer numai la emisiunea in care il infiera pe acest Visinescu…..

  29. De data asta nu sunt de acord cu tine Ciutacu, indiferent daca este sau nu vorba de un plan de manipulare pentru a masca ceva facut de unii sau de altii, este foarte bine ca acesti suboameni, semi analfabeti care au distrus toata intelighenta si cultura romaneasca sa fie macar terfeliti mediatic si sa traiasca cu teama pentru zilele pe care le mai au, daca tot au fost protejati si intretinuti cu pensii de lux in ultimii 23 de ani.

    Visinescu a fost implicat personal in torturarea si uciderea lui Ion Mihalache, unul dintre cei mai straluciti oameni politici, pe cand tara aceasta chiar avea oameni politici, nu pramatiile din ziua de azi. Doar pentru acest act, MERITA acest individ toata ura si tot linsajul de pe lume, pentru ca repercusiunile crimelor sale si a celorlalte jigodii sovietice se simt si in ziua de astazi.

    Faptul ca si dupa 23 de ani acestia inca sunt bine mersi arata limpede ca tara este si acum condusa de comunisti si securisti (si de urmasii lor) impanziti in toate partidele si toate institutiile publice, justitie, ce sa mai vorbim de servicii secrete. Asta nu vine ca o surpriza pentru mine, dar macar naivii care o ard in esicheru’ politic, cu doctrine in stanga si in dreapta, stat de drept, europa, poate mai deschid naibii ochii si se uita in jur si inteleg de ce Romania stagneaza si de fapt nu se schimba nimic.

  30. În sfârşit, anul acesta avem de toate, s-a îndepilinit visul domnului Caţavencu, am intrat în rândul lumii, ne-am recuperat teroristul nostru şi torţionarul ascuns în pivniţă timp de 23 ani 🙂

  31. vad ca mai toti nic neimii virtuali stiu intregul inventar al actiunilor gospodaresti ale lui visinescu. disectie la milimetru, filmic. nimic nu le scapa. ca fost implicat personal in uciderea si torturarea lui mihalache, ca a batjocorit, violat si ucis zeci de femei, ca era o bestie, un individ abrutizat. o cocoasa de fapte.
    ce nu-nteleg, e de ce acesti indignati au tacut atita timp.
    in intelesul bun al justitiei, par complici, tainuitori. au tacut 24 de ani. acum sint vocali. in cor, la gramada si-n anonimat. individual n-au singe. dar il vor pe pereti.
    care e diferenta dintre visinescu si jandarmii aia care il bateau pe batrinul din teleorman la protestele din ianuarie 2012? nu tot ordine indeplineau? poate ca peste alti 24 de ani se vor revolta unii pentru picioarele incasate de ionut sandru. acum n-au timp s-o faca. sint prea preocupati de istorie.

  32. “De câte ori explodează subit câte un subiect fără legătură cu realitatea imediată, eu mă întreb cui foloseşte.”

    Simplu si la obiect. Totusi presa e presa. Cateodata trebuie sa arunce cu ceva cand numai au inspiratie sau vor sa ne faca sa numai fim atenti la ce e important.

  33. Cineva vrea ca noi sa traim doar in trecutul indepartat! Snowden ne-a spus ca suntem toti urmariti, nu numai Colin Powell si Corina Cretu. Iar datele sunt refacute dupa ani de azile ca sa le serveasca interseul. Cel care a soart contul putea sa trimita din el scrisori duioase celuilalt! Ziaristii care au muscat ar trebui sa-si reiea cueusrile scurte facute si sa inceapa cu logica matematica!

  34. Victore,
    1. Actualizare de informatii
    Cred ca ar trebui sa-ti actualizezi CV-ul din sectiunea “despre mine”. Au intervenit niste modificari: numele mogulului, postul pentru care prestezi, etc.
    2. Bivolaru
    Inteleg ca politistii constanteni l-au saltat pe Bivolaru. Sa ne asteptam sa-i vedem din nou pe Mitrea, Hrebenciuc si Nastase mergand cu gasca PSD la Parchet in semn de protest? Daca stau sa ma gandesc bine oricum ii vom vedea pe cei trei, dar cred ca separate si pentru probleme personale cu DNA-ul.

  35. @bigradu: 1. ai dreptate, da’ mi-e lene 2. n-au iesit ei pentru simboluri ale partidului si ies pentru un borfas marunt care nu reprezinta nimic? sunt atat de intimidati de “justitia independenta”, ca n-ar iesi nici daca l-ar salta pe Ponta di birou

  36. Victore,
    Cred ca ai uitat spectacolul facut de fruntasii partidului pe scarile Procuraturii pe vremea lui Constantinescu.
    Se pare ca spiritul de gasca este mai dezvoltat atunci cand este vorba de borfasi (cei pe care gasca ii poate mulge) si mai putin dezvoltat atunci cand este vorba de “simboluri” ale partidului.
    Nesurprinzator, exista niste legaturi puternice intre “simbolul” Nastase si “borfasul” Bivolaru. Una din aceste legaturi este terenul din Zambaccian. Ca de asta a iesit “simbolul” sa-l apere pe borfas.

  37. n-am uitat deloc. eu sunt unul dintre putinii care au vazut si documentele, da’ s-a schimbat mult comportamentul partidului intre timp. Bivolaru nu mai are legaturi cu PSD dinainte sa faca puscarie, iar Nastase e azi fiu’ ploii.

  38. Interesul exagerat al Antenei3 pentru tortionarii patriei este absolut penibil. La fel caterinca ieftina, in zona de “pamflet” despre chilotzii Elenei Udrea sau despre burta sau singurul ochi functional ale lui Basescu. Daca cei de la A3 isi inchipuie ca distreaza pe cineva in felul asta… se inseala amarnic.

    Sa te legi de fizicul omului, fie el si Basescu, denota o forma de grobianism care nu ar trebui sa aiba de-a face cu presa. La fel cand e vorba de imbracaminte, postari pe Facebook, poze cu niste buci iesind din valuri, etc…

    Pe de alta parte, e vorba de o forma de publicitate ieftina pentru care personaje precum Basescu, Udrea ar trebui sa achite, in mod normal, bani grei – sunt toata ziua prezenti pe sticla cu cate ceva…

  39. mass media din romania este o afacere. Dau si ei tot felul de rahaturi. Orice subiect e senzational cand nu ai jurnalisti. Or sa apara si cei care or apara “tortionarii”. Pana la urma insa – astia au comis acte care pur si simplu ii scot din cadrul rasei umane. Se incadreaza alaturi de criminalii de razboi germani si rusi. Cei mai multi dintre ei nu tortura oameni pentru ca aveau ordine sa ii tortureze – faceau asta cu placere sau cu plictiseala. Pentru ei era doar o alta zi la munca. Si da e bine ca sunt judecati – ar trebui distrusi psihic pentru ca fizic nu pot fi atacati. Ei trebuie sa devina un exemplu pentru ticalosii din zilele noastre !

  40. Foarte frumos, realist si la obiect articolul tau Victor Ciutacu, din cate am vazut esti singurul care a abordat aceasta durerosa tema din punctul asta de vedere. In 23 de ani de zile natia noastra a stiut doar sa se inflameze fals, insa cand a fost vorba cu adevarat de luare de pozitii s-a zis “pas” de la ultimul cetatean pana la presedinte oricare ar fi fost ala. Si uite-ne acum, aici, intr-un ridicol general care incepe sa ni se para firescul! Si poate ca e doar inceputul, de la sine oricum nu se face nimic!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.