Esti aici:
Prima pagină > Blog > Antena 2 > Hai sa ne tragem de bretele pana se rup

Hai sa ne tragem de bretele pana se rup

De-a lungul scurtei (ce misto suna!) mele cariere in televiziune, mai multi oameni, inclusiv unul de existenta si cheful caruia imi depinde nivelul de trai, si-au manifestat (hai sa-i spun) indignarea/nedumerirea ca-s extrem de familiar cu unii dintre invitatii emisiunii “Vorbe grele”. Ca, vezi Doamne, aerul oarecum colocvial al dialogurilor noastre dauneaza substantei si imaginii de seriozitate pe care ar trebui s-o transmita mica mea intreprindere media.

Hai s-o lamurim si p’asta, ca parca-s unchiasu’ Victor la gura sobei. Mai, fratii mei albi, sunt familiar cu cine-mi permit si cu cine-si permite asta cu mine. Se cheama reciprocitate si n-o sa fiu in viata vietilor mele (amin!) ipocrit ca (spre exemplu) Turcescu, sa ma trag de sireturi (si de interese, da’ zau ca nu mai conteaza) cu Ludovic si, la tv, sa ridic spranceana a deontologie si sa-l cert deontologic: “da’ cum se poate, domnu’ Orban?”. Uite-asa, se poate, bai, demagogule de doi bani. Si se poate prin ceea ce, in dreptul civil, se cheama vointa partilor, daca nu-s eu prea complicat la ora asta. Adica amandoi maimutoii din studio au convenit, declarativ sau doar implicit, ca lasa deoparte scortosenia si trec la next level; in termeni populari, se cheama tutuiala.

Ca sa mai sting din focurile sufletelor tinere si nelinistite, anunt public faptul ca niciodata, dar absolut niciodata, limbajul familiar (colocvial, tutuiala, tragere de sireturi/bracinari, batere pe burta) nu a fost initiat de mine. Ca sa fiu explicativ, daca Jean vine sau ma suna si zice duios “salut, Victore”, Ciutacul din mine-i raspunde instantaneu si candid “hai noroc, Jeane”. Daca ma domneste, nu-l scot din domneala pana-si da duhul. Si in nici unul dintre cazuri (domneala sau tutuiala) mesajul nu-mi va fi alterat. Adica – trageti desenul la xerox, ca altu’ zau ca nu mai fac – vorbesc la fel si cu domnu’ Oprescu, si cu Sorin (sau, dupa caz, Doctoru’), si cu domnu’ Antonescu, si cu Crin, si cu dom’ ministru Diaconescu, si cu Cristi, si cu doamna Nicolai, si cu Norica, si cu domnu’ Voicu, si cu Madalin, si cu dom’ primar Falca, si cu Ghita, si cu Nosferatu’, si cu Dracu’ cu carti.

Gata, s-a mai luminat pentru pulime un ungher ascuns al intimitatii Tonomatului?

Comentarii

comentarii

Similar Posts

56 thoughts on “Hai sa ne tragem de bretele pana se rup

  1. Acum nici nu ştiu cum să zic: Ai primit un premiu sau aţi primit un premiu? Oricum, e un premiu. Cartea mea “Fără canguri”, lansată în seara asta pe blog. Te sau vă aştept la lansarea de vineri, 20 februarie, ora 14,14 (ca să nu fie doi şi un sfert), la Uniunea Scriitorilor.

  2. momentan esti bun: ai un articol cu diacritice, altul fara.
    cum reusesti?
    (nu vreau sa ma gindesc la vreo secretara care stie toate limbile romane)

  3. Suna duios “salut, Victore” si cu asta o sa incep. Explica-le celor ce se vor croitori de genii si suflete ca Marca Ciutacu nu poate fi ciopartita precum un material textil. Pe oamenii creativi, pe artisti, nu-i asemanam nici macar cu o bucata de gheata. Pentru ca ar veni toti necioplitii si ar da miseleste cu barosul in cubul respectiv, ca sa-l slefuiasca dupa chipul si asemanarea lor. Iar mie, treaba asta imi apare, pe retina cortexului, ca fiind o productie de serie!

  4. Ai limba ascutita si asta e foarte bine.Tu chiar gandesti inainte de a scrie ceva,spre deosebire de altii.Te-am descoperit acum o saptamana si am citit tot blogul!Si nu-mi pare rau.

  5. =))))))))))))))))))))))))))))))))))) asaaaa…SI CE DACA esti familiar????
    WTF????
    Invitatu’: “Salut Victore”!
    Ciutacu: ahhrram mmmm “Buna seara, stimate domn…”
    Da’ cei care au afirmat asta gandesc?
    Confunda afirmatiile cu stranutatul? =)))))))))))))))))))))))
    Daca ar fi asa, eu unu’, sincer, as zice ca esti un taran ipocrit si as schimba dracu’ pe alt post…
    Succes si la mai mare!
    Numai bine, de la Satu Mare!

    P.S: m-am distrat de minune
    =)))))))))))))))))))))))))))))

  6. “Freedom is another word for nothing left to lose!” Bag seama ca versurile cintecului lui Janis Joplin nu prea vi-se potrivesc atita timp cit “nivelul de trai ” depinde de un “NEA”.Exista din pacate limite “ascunse” in domeniul “libertatii cuvintului deci a presei.Va rog sa ma credeti ca am simtit acelasi tip de ” limita a libertatii cuvintului” cind d-na Constantinoiu,colega dumneavoastra mi-a respins un articol “de opinie” pe motiv ca nu sint un “NEA”.Este pacat ca in secolul 21 in Europa exista inca limite pentru eternul ” freedom of speech”.

  7. Trebuie sa lamurim cum se aplica aceasta chestie pe acest blog. Nu de alta dar am initiat (in nume personal) treaba asta mai demult si vreau sa stiu cum stam. Multumesc.

  8. Domnule Ciutacu, ca noi nu ne permitem. Cred ca ne cretinizam pe zi ce trece!!! Doi sateliti – care nici macar secreti nu erau – se pocnesc, doua submarine NUCLEARE se pocnesc, doi prosti incearca un furt cu un levier si si-o iau pe cocoasa de la o chelnerita, primul jaf armat dupa 50 de ani, impuscaturi pe strada, furt de arme in depozit de arme, omorarea unui handbalist – aici ma refer modul in care s-a intamplat, politicienii au luat-o razna total – nu ca pana acum ar fi excelat in inteligenta – si nu ma refer punctual … toti!! Si dumneavoastra puneti la inima asa ceva?? Toate s-au intamplat anul asta! Sa inteleg ca legea lui Darwin are si revers?

    Cu respect

  9. Nu mi sa parut afi ceva fortat in tutuiala pe care o aveti cu diversi invitati la emisiuni,ceea ce nu pot sa spun despre Turcescu.Nu stiu ce sa intimplat cu el,sa pierdut pe drum.Acum citiva ani era un jurnalist talentat si de succes dar sa stins repede,iar tot ce face acum e sa apara pe la emisiuni cu Hurezeanu,Dinescu,si alti deontologi,si sa repete ce zic ei,sa se traga de sireturi cu ei,imbracat ca scos din cutie,incluzindu-se astfel in acelasi cerc elitist,select,si exclusivist al deontologilor de meserie.

  10. Domnule Ciutacu ramineti cum sunteti si nu va aplecati urechea la toti neispravitii. “Deontologi” ca Turcescu,Nasu sunt cu nemiluita,ziaristi buni insa ii numeri pe degete.Fiti original si succes in continuare.

  11. prea familiar ??? :))))) pai si cum ar vrea sa fii cu oamenii cu care iti permiti? Sa ii tratezi ca pe niste straini, doar ca sa dea bine totul pe ecran ?

  12. @Sorin M: de unde stiti ca banuitul “NEA” nu e o tanti? nivelul meu de trai vine din contractele legale pe care le semnez. care documente, fie ca vrem sa acceptam sau nu, se semneaza intre oameni. si care n-au nici o impunere sau constrangere in privinta libertatii de exprimare.
    @cetateanu: Robert e doar un exemplu care serveste demonstratiei.
    @ccd: depinde de cheful de moment. nu scriu prin secretara.
    @everybody: va adresati mie cum va suna mai bine. da’ nu cu boule:)

  13. Prin străinătăţuri (alea de ni le dau mereu drept exemplu, unu-altu’!) se obişnuieşte acest mod de abordare. Necunoscător de astă limbă internaţională, mă întrebam dacă la ei există un cuvânt, ceva care să exprime respectul. N-am aflat răspuns fiindcă (mă) întrebam pe cine nu se pricepe.
    Asta înţeleg eu prin “ne-tutuit” la prima vedere: respect. De la a doua, este alegerea părţilor…

  14. salut victor ( daca imi este permis)te urmaresc cu mare placere la televizor, pe tine si dealtfel si pe bunul tau prieten mircea badea, as vrea sa te intreb de ce nu apari si tu in siteul de prezentare al antenei 3 sau de ce emisiunea ta nu poate fi vizionata si pe site. multumesc respectuos, insperanta ca imi vei raspunde, multumesc anitcipat

  15. ”…vorbesc la fel si cu domnu’ Oprescu, si cu Sorin (sau, dupa caz, Doctoru’), si cu domnu’ Antonescu, si cu Crin, si cu dom’ ministru Diaconescu, si cu Cristi, si cu doamna Nicolai, si cu Norica, si cu domnu’ Voicu, si cu Madalin…”

    ok,ok…am inteles ca ai multi prieteni “faimosi”,gata,nu-i nevoie sa-i enumeri pe toti 🙂

  16. Orice OM are simpatii si antipatii, are prieteni si dusmanii…etc.
    Majoritatea deontologilor, realizatorilor,moderatorilor, sunt in stare de orice pentru a face rating, sau pentru a face pe plac mogulului la care lucreaza. Tipologia asta basesciana, de a infige cutitul prietenilor pe la spate, exprima LASITATEA, PERVERSITATEA SI IPOCRIZIA acelor persoane care fac acest lucru. Si nu sunt putini!
    Eu nu cred ca trebuie sa dam explicatiei PULIMII( imi place acest termen) pentru cum suntem, sau pentru ceea ce facem.
    A fi natural, a fi tu insuti, a fi simpatic cu cei pe care-i simpatizezi si stimezi, este o dovada a bunei educatii, a inteligentei si a faptului ca este OM.

  17. @victor: pe cand o emisiune cu oprescu, vad ca au cam inceput (vorba vine, unii de abia asteptau…) sa-l ia in baza…

  18. Dle. Ciutacu,din tot “discursul”, ultima intrebare mi-a placut!Pe cine intereseaza cine cu cine se trage de bracinari,de ce se trage,etc.,e treaba fiecaruia pana la urma,important mi se pare daca din “trasu’ de bracinari” iese o discutie spumoasa , interesanta!
    Deontologii?Cine, ce treaba are cu ei!Lasa-i sa fie cum vor ei,audientele “vorbeste”.
    Chiar nu cred ca o explicatie era necesara.
    Toate cele bune!

  19. Pentru mine veti ramane intotdeauna DOMNUL Ciutacu ,pentru felul in care sunteti, pentru ca va pasa .Chiar daca postez rar ,va citesc zilnic.Cu toata consideratia.

  20. Uau! Victor Ciutacu se tutuieste cu “x”, este prieten cu “y”, asta chiar este o problema care o sa ne macine, nu puteai sa fii un om izolat ca sa nu isi mai puna niste fraieri asemenea probleme. Dupa ce am citit ce ai scris acum imi dau seama cu ce se ocupa romanii, nu conteaza ca vine recesiunea si saptamanal e cate un jaf, ei sunt interesati sa atace sau sa provoace scandaluri.Ma bucur ca am plecat din romanica.

  21. @Victor Ciutacu. De-atâta timp tot încerc să-i conving, începând cu doamna Lucia Verona, că NU (mai) sunt jurnalist, dar ei tot aşa mă consideră, deci va trebui să împărţiţi cangurul de aur cu mine, tu şi Vlad Petreanu. 🙂 E şi vina ta, că m-ai găzduit aici până mi-am tras blogul propriu şi personal. 🙂

    Acum, referitor la subiect. Cred că tot ce ai spus tu aici era clar. Numai că e mult prea natural stilul tău ca să nu-i deranjeze pe ipocriţi în vremea asta a sclifoselii şi fariseismului.

    “Vorbele grele” poartă marca ta, a naturaleţii stilate. Rara avis. Deşi mă enervezi uneori (dar nu la emisiunea ta, doar pe la “Sinteză” se întâmplă), aşa cum în mod sigur şi eu te enervez pe tine de mai multe ori, de-asta şi ţin atât la tine.

    Probabil cine ţi-a făcut observaţia cu pricina vrea să-i scadă ratingul la A2 – orice, numai să nu mai ieşi tu din tiparele tocşoului tembel din România.

    P.S. Şi totuşi, nu s-au rupt niciodată bretelele. 🙂

  22. Vezi ce spuneam? Cati tampiti sunt … si nu ma exclud dintre ei …. fiecare are stolul lui! dar deja e din “Pasarile”!!!!! om fi ajuns la dezvoltarea maxima si acum urmeaza regresia? am 3 copii! sa ma uit daca nu incepe sa le creasca par pe spate?

  23. Simt ca acest post nu ni se adreseaza noua, pulimii. Insa, atata timp cat este o reciprocitate in tutuiala, etc. nu vad care e porblema acelui/aceluia care ti-a facut observatii. Pana la urma, acest lucru se practica oriunde in lume. Asa ca acela/aceea caruia nu-i convine poa’ sa-si ia viteza si sa mai studieze.

  24. NU STIU. TUTUIALA ESTE O CHESTIE “AMERICANEASCA”.NU POT SA MA TUTUIESC DECAT CU PRIETENII DIN COPILARIE SI COLEGII DE SERVICI[DUPA 3-6 LUNI DE MUNCA. DOMNUL MIRCEA BADEA INCHIDE SAU NU BLOGUL SAU? NU ASTEPT ARTICOLE SAVANTE. MACAR CATEVA OPINII DESPRE CE ESTE IMPORTANT IN ZIUA RESPECTIVA.CRED CA MULTI AU O ASTFEL DE PARERE.

  25. Zii si tu populime.Victor nu ai sa intelegi niciodata ce vor baietii astia,Turcescu&co.
    BANI,BANI CACALAU.
    PS Ca tot veni vorba de bani,tu tot cu Matizul sotiei esti nu?:-)

  26. Domnule Ciutacu dumneavoastra aveti un farmenc inegalabil ce cu siguranta este datorat si naturaletii cu care abordati orice subiect si invitat. As dori, daca-mi permiteti, sa fac cateva remarci nu la fel de incurajatoare la adresa domnului politician Ilie Sarbu. Acest distins domn pare ca nu-si mai poate reveni din euforia ce l-a cuprins in urma reddobandirii scaunului ministerial pentru care a negociat insidios si neobosit ani de zile cu Basescu. Relaxarea de care da dovada, de parca ar fi ministrul agriculturii in Olanda sau cel putin bancher elvetian inainte de criza este cel putin ciudata.In acest context, ma intrebam retoric si naiv daca nu cumva a facut alt blat cu Basescu si pentru prezidentiale, in timp ce prostii inca mai trag sperante sa plece marinarul. Probabil ca nu va pleca, din cauza unor astfel de indivizi ca Ilie Sarbu, oportunisti dar profesionisti( fapt ce nu scuza lipsa de integritate) care atata timp cat isi ating scopurile meschine restul nu mai are importanta. Cand toata lumea e in schema, una prin Parlamentul European, alti doi pe la ministere, ce mai conteaza ce fac romanii pentru ca in fond cine sunt romanii decat o masa ingrata si inculta, ce nu intelege, asa cum face domnul Sarbu, ca politica e arta compromisului.

  27. @ suKarit : depinde de strainataturi.Franceza: vous, italiana: lei, engleza : YOUR MAJESTY, Mister Prezident, Sir, Madam,mai adaugi ceva linga you, asta-i piesa,romineste: dumneavoastra…Dar asta chiar este o manifestare a respectului?

  28. Asta cred se datoreaza tocmai faptului ca “de-a lungul scurtei cariere in televiziune” toti astia care acum iti spun “tu”, “victor”, etc au avut nevoie de tine. Nu e greu sa-ti dai seama de ipocrizia oamenilor cand faci presa si esti in contact cu toate soiurile. Ma intreb cati dintre ei ti-ar mai fi asa “amici” daca n-ai mai lucra in presa, in partea cea mai influenta a ei; televiziunea. Chiar faptul ca nu tu ai fost primul cere i-ai tutuit arata ca reciprocitatea ei au impus-o. E vreunul care-ti zice “tu” si-i vorbesti cu dumneavoastra?

  29. Buna ziua d-le Ciutacu,

    Eu va apreciez foarte mult asa cum sunteti;respectul este in in primul rand ceea ce va caracterizeaza in conversatiile dvs.,la emisiunile Dvs.”Vorbe grele” are un statut care va apartine si e o emisiune care va reprezinta.Ca aveti raspunsuri foarte ferme la unii corespodenti pe blog,dupa masura, caracterul si exprimarea lor,e de invidiat poate de multi,dar acest fapt va defineste foarte mult personalitatea pe care o aveti.Multi si-ar dori-o,dar nu pot s-o aiba.
    Eu ma bucur ca sunteti asa,aluatul din care e facut omul nu se schimba cu una cu doua.

    Va doresc sa ramaneti asa si sa evoluati in acelasi spirit,sanatate si numai bine.
    Cu toata pretuirea,
    IoanaP

  30. D-le Ciutacu, io am o vorbă: Politeţea se oferă nu se cerşeşte! Dacă acolo în studio “vă simteţi bine” tutindu-vă cu invitaţii Dvs. ce treabă are Xulescu? Dacă unii e suficienţi de proşti să se lege de formule de adresare, expresii, “exprimări licenţioase” şi alte alea, nu poa’ să pătrundă sensul unei discuţii? Atunci chiar că au probleme grave cu intelectu’ lor imaculat.

  31. @Victor Ciutacu.Si eu am avut “nea expertu” tot o “tanti”.Aha…. problema contractului profesional este alta mincare de peste. Diavolul este in detaliile contractului.Consultati-l pe “avocatu” din partea dumneavoastra.Va cred ca nu aveti restrictii contractuale pentru “idei” si orientare politica. Ma indoiesc sincer ca nu exista clauze despre comportament si “public perception”.Deaceea imi vine greu sa cred ca daca intr-o seara la emisiune ” o faceti lata” la propriu sau la figurat, nu exista in contract
    clauze care sa va ia de “distinsele dumneavoastra urechi”.

  32. Maestre nu despre tine era vorba ca provoci un scandal,ci de cei care te ataca, pe tine pe seful tau etc. probabil ca nu m-am exprimat ca la carte si ai inteles alceva.Poate acum sunt mai putin tampit, ce zici?

  33. @GiacomO: daca te-am jignit gratuit, imi cer public scuze. cat despre mine, sunt baiat mare si stiu sa-mi gestionez scandalurile. ale “sefului” meu, cu toata dezamagirea pe care o provoc, nu ma intereseaza. fiindca, pe de o parte, e baiat mare si n-are nevoie de ajutorul meu, respectiv, pe de alta parte, chiar nu mi-e sef; cel mult, patron.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.