Esti aici:
Prima pagină > Blog > Delatiuni cetatenesti de bine > Găsim şi noi vreun oligarh de omenie?

Găsim şi noi vreun oligarh de omenie?

UPDATE: “Vesti bune, Victor!

Ti-am trimis mailul cu raspunsul primit de la Fundatia Dinu Patriciu , prin amabilitatea d-lui Antonio Ciocan, Director Educational. Ma bucur ca am putut “participa” macar cu o idee in a-l sprijini pe Radu. Iti multumesc si tie, pentru promptitudinea cu care ai raspuns solicitarii mele. Cei de la FDP se vor pune in contact cu dl Radu Sava. Ma simt happy, desi n-am nici un merit.
Ma bucur pentru Radu si pentru oportunitatea pe care i-ai oferit-o, facand publica scrisoarea lui.


Cu toata admiratia”,

Stefana C.

“Domnule Ciutacu, deşi cred că mesajul meu riscă să intre într-un clişeu oarecum nefericit, îndrăznesc să-mi asum riscul ăsta şi să vă adresez o rugăminte.În 2005 am terminat arhitectura la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu”, iar după o perioadă de 2 ani de stagiu profesional am fost primit în Ordinul Arhitecţilor din România ca membru OAR cu drept deplin de semnătură. Cum arhitectura reprezintă pentru mine cu mult mai mult decât o meserie, nu am vrut să mă limitez la cunoştinţele acumulate până acum, simţind nevoia să continui studiul în domeniu. Astfel am aplicat pentru un program de master pe arhitectură sustenabilă în UK.

În baza dosarului de aplicare şi a portofoliului de lucrări personale am fost acceptat la un master de arhitectură *MSc Architectural Engineering: Environmental Design* din cadrul *Universităţii din Bath*, Marea Britanie – universitate care se plasează conform unor prestigioase publicaţii din Marea Britanie, în top 3 în domeniul arhitecturii. Bucuria mea a fost pe cât de mare pentru o astfel de reuşită, pe atât de scurtă datorită imposibilităţii de a-mi finanţa singur studiile. Trebuie să menţionez că această universitate nu acordă burse sau suport financiar la acest nivel de *postgraduate*. Astfel sunt nevoit să găsesc banii necesari acoperirii atât taxei de şcolarizare cât şi a cazării. Cu toate că practic arhitectura într-un mic birou de proiectare, cu jenă mărturisesc că nu am reuşit să strâng nici măcar 1/4 din suma totală pentru acest curs, şi anume: 8800A£ (tuition fee) + cca 10000A£ (accommodation + utilities).

Cu umilă îndrăzneală vă adresez aceste rânduri în speranţa că dvs. aţi putea capacita persoane care sunt dispuse să-mi susţină pe cât posibil aceste cheltuieli. În speranţa că nu v-am creat vreo neplăcere, vă mulţumesc anticipat pentru răbdarea de a-mi fi citit rugămintea”.

*Am atașat scrisoarea de acceptare din partea Universității din Bath cât și câteva link-uri relevante:*

http://www.bath.ac.uk/
http://www.guardian.co.uk/education/table/2010/jun/04/university-guide-architecture
http://www.thecompleteuniversityguide.co.uk/single.htm?ipg=8727
http://www.timesonline.co.uk/tol/life_and_style/education/good_university_guide/article526747.ece


Cu respect,
Radu Sava

P.S. Scrisoarea de acceptare şi contactele expeditorului sunt la mine şi aşteaptă semnalul binefăcătorului. Orice comentariu inept ia instantaneu drumul spamului.

Comentarii

comentarii

Similar Posts

102 thoughts on “Găsim şi noi vreun oligarh de omenie?

  1. @Cosmin Coman: inclin sa cred ca libertatea ta de a comenta e egala cu libertatea mea de a decide discretionar pe cine ajut

  2. Bravo Victor!

    Asta-i România în care vreau să trăiesc. Urăsc excesele și exagerările poetice și apreciez enorm orice OM care știe să întindă o mână de ajutor! Mi-ai inseninat puțin ziua 🙂

  3. -offtopic-
    Am mers astazi la Impozite si Taxe Locale sector 3, persoane juridice, in Str. Sfanta Vineri nr.10. Am aflat ce am de facut, de completat, de semnat si stampilat, etc. si am fost trimisa la Xerox-ul din hol pentru a-mi procura formularele aferente. Pentru acestea am platit, si anume BANI. Asta n-ar fi o problema in sine; chestia e ca nu am primit nici un bon fiscal pentru aceasta suma platita si nu am vazut nici vreo casa de marcat pe masa doamnei vanzator/xerox-ist. Well, pai daca si in incinta agentului fiscal se incaseaza bani la negru…

  4. Victore, pot sa stiu cu ce te-au deranjat postarile mele de aseara de le-ai sters?

  5. O gramada de proprietari de capre muribunde s-au exprimat in legatura cu bursa lui Radu. A dracului solidaritate !

  6. @Cosmin Coman
    Pornesti de la o supozitie, nu stim inca natura ajutorului dat de Voiculescu. Este posibil ca finantarea sa fie data in urma incheierii unui contract. Nu cred ca d-nul Dan Voiculescu este un naiv. Asa ca nu cred ca a cerut ceva ce nu-i a lui, ci cred ca a cerut doar ajutor. Nu e nici o rusine sa ceri, mai ales ca nu toti avem posibilitatea sa nu cerem, e rusinos doar ca atunci cand esti ajutat, la randul tau sa nu intorci nimic inapoi. Si inca ceva, atunci cand i se v-a cere ajutorul acestui tanar arhitect, sa nu uite ca si el a fost ajutat la randului cand a avut nevoie…

  7. Cu tot respectul pentru domnul Sava observ un lucru : domnia-sa nu solicita un IMPRUMUT pentru studii , ci o SPONSORIZARE . Nu mi se pare in regula si spune ceva despre mentalitatea noastra .
    Nici n-as fi postat pe subiectul acesta daca acest aspect n-ar spune ceva despre noi , ca natie (sau populatie , cum spui tu) . Gasesc legitima incercarea oricui de a gasi fonduri pentru continuarea studiilor , dar investitia in cariera proprie trebuie sa o faci singur , nu sa o faca altii pentru tine . E destul de simplu : investitia presupune incredere in reusita ulterioara a demersului . Tu nu esti dispus sa risti nimic din veniturile tale (chiar cele viitoare , nu conteaza) pentru viitorul tau – cum poti crede ca altcineva ar avea increderea care tie iti lipseste ???

    Imi pare sincer rau pentru acest domn Sava , pe care nu-l cunosc si care a “intrat in gura mea” intamplator , dar nu puteam sa nu spun ce-am spus .

  8. Doar am zis io ca “mogulu’ asta’i om de treaba!!! D-aia nici nu ma intereseaza ce rahat mananca altii. Asa cum nimeni n-a amintit de bursele Patriciu care s-au dat pe drept. Am o nepoata care daca n-ar fi avut bursa asta niciodata n-ar fi avut cum termina o scoala. Felicitari!
    Cat despre faptul ca ne-am obisnuit sa vedem peste tot “conspiratii”, asta e! Daca nu mai incercam si alta varianta, tot pe noi ne doare!

  9. @Barosanul: habar n-am, nu-mi incarc memoria. nu le-am sters de pomana. n-o fac niciodata. un motiv trebuie sa fi existat

  10. Eu ti-as fi scris asa :

    Stimate domn,

    Sunt un tanar arhitect roman, membru in Ordinul Arhitecţilor din România ca membru OAR cu drept deplin de semnătură. Cum arhitectura reprezintă pentru mine cu mult mai mult decât o meserie, nu am vrut să mă limitez la cunoştinţele acumulate până acum, simţind nevoia să continui studiul în domeniu. Astfel am aplicat pentru un program de master pe arhitectură sustenabilă în UK. Sunt nevoit să găsesc banii necesari acoperirii atât taxei de şcolarizare cât şi a cazării.
    V-as ruga, daca exista aceasta posibilitate, sa transmiteti mesajul meu prietenilor si apropiatilor dvs. in speranta ca 2 sau 3 dintre ei ar putea avea nevoie de serviciile mele in domeniul arhitecturii. Mentionez foarte clar ca NU DORESC POMANA, doresc sa pot face cateva proiecte care sa-mi poata asigura dpdv financiar cheltuielile necesare. Dumneavoastra veti putea beneficia personal de serviciile mele cu o reducere de 50% din pretul normal al unui proiect pe care l-as putea realiza pentru dvs.

    Va multumesc,

  11. Fac parte din generatia de arhitecti cu un an mai tanara decat domnul Sava. Confirm situatia ambigua in care se scalda Romania in ceea ce priveste acest domeniu.
    Il sustin moral pe Radu pentru ca imi este imposibil sa o fac altfel, si sper ca o sa se schimbe si contextul in care meseria aceasta va fi practicata aici. Avem oameni foarte bine pregatiti care se lovesc de mentalitati ruginite si atata timp cat beneficiarii sunt o piedica si nu reusesc sa perceapa si latura artistica a acestei activitati, acesti oameni or sa se piarda in banal.
    E singura frica pe care o am in tara asta: Sa poti si sa nu fii lasat sa faci!
    Stima pt dl Ciutacu pentru ca nu a ramas pasiv la initiativa dlui Sava.

  12. “Cu umilă îndrăzneală …”,oare de ce ma deranjeaza?!

    De monica pe 9 June 2010 la 13:35
    (#)
    @john doe :indirect ,mi-ai dat raspunsul.Multumesc!

  13. Cu articolul acesta , mi-am amintit de un subiect pe care nimeni nu-l abordeaza din perspectiva pe care vreau eu sa o abordez (si cred ca , dincolo de marile probleme ale crizei – si , veti vedea , chiar in legatura cu ele , merita abordata) .
    Care este sensul invatamantului gratuit ? Nu includ aici invatamantul primar , primele 8 clase , e in interesul intregii societati ca membrii ei sa nu fie analfabeti sau semianalfabeti . Dar noi avem inclusiv invatamant superior gratuit . Nu contest ideea ca atare , ma intreb care e ratiunea ei . Nu cumva societatea investeste in educatie pentru ca mai tarziu cei ce au beneficiat de aceasta (cu cat nivelul de studii e mai ridicat , cu atat beneficiarii sunt mai putini , desi platesc toti) sa contribuie mai tarziu la binele general ? Ori , si se stie asta , foarte multi PLEACA . Suntem atat de bogati incat ne permitem sa sponsorizam altor state , mai bogate decat noi , investitia in inteligenta ?
    Nu vreau sa aud placa cu “invatamantul la pamant” (in postul anterior am amintit-o si eu , deci sunt de acord cu ea) , n-are legatura : la pamant cum e , asigura celor ce beneficiaza de serviciile lui un nivel suficient pentru a se realize oriunde in lume .
    A , ca fiecare in parte a contribuit prin studiu si sacrificii la educatia personala , e normal . Dar contributia tuturor celorlalti ? De ce trebuie eu sa platesc 1 leu pentru ca un compatriot al meu sa-si poata gasi un job bun cu salariu mare inafara tarii ??? Dati-mi un motiv .
    Sunt de acord sa-l platesc daca acel compatriot isi ia angajamentul sa lucreze pentru o firma romaneasca sau pentru statul roman o anumita perioada de timp , macar . Sau daca se angajeaza sa restituie , indiferent de forma , leul pe care I l-am dat .
    Nu vreau sa insist mult , ca sa nu scriu un roman aici , dar chiar cred ca se poate discuta publicul subiectul . Fara populisme si patetisme ieftine , cu cifrele pe masa .

  14. citind postul asta, am avut o impresie pe care nu o pot descrie…

    dar…citind acest comment:
    “@Cosmin Coman: inclin sa cred ca libertatea ta de a comenta e egala cu libertatea mea de a decide discretionar pe cine ajut”…am inteles.

    si p.s. cred ca ai facut-o intentionat (nu spun ca tu ai trimis commnetul, ci ca ai picat in plasa, voit) faza cu voiculescu, ca sa ai motiv sa ii trimiti mail, mai ales ca il stii un om ce face astfel de fapte de caritate si fiind ferm convins ca nu va putea refuza dupa ce a facut acel comment public. 🙂

    succes.

  15. Victor oare oamenii astia nu ar fi trebuit sa aiba sprijin si din partea statului roman. Sa ma explic, poate merita subiectul supus atentiei si in cadrul unor dezbateri la TV. Daca statul roman ar investi in astfel de oameni si mai apoi ar beneficia de serviciile lor atunci cand isi incheie activitatea de pregatire in strainatate nu ar fi in avantajul ambelor parti? Statul ar investi calculat si ar avea apoi siguranta, in baza unui contract, ca cel specializat isi va oferi serviciile in tara pentru un numar de ani. In acest fel Romania ar pastra un numar mai mare de oameni specializati in tara si ar avea un randament mai mare in activitatile respective. Poate merita atentie aceasta discutie. Tu ce parere ai?

  16. Tot Voiculescu are nevoie de “umanizare”, acum? Tot au mai ramas luptatori neinfricati anti mogulici?
    Vom avea ocazia sa le vedem alesilor si “alesului” fata umana, cand vor incepe sa dea, pana in 2012, mita electorala, sub forma milostiveniei din fondul de solidaritate! Si, cum bine ai sesizat, am ajuns tot unde ma doare mai mult!
    Si chiar daca si-ar fi facut aici publicitate mascata “mogulul”, prin acest caz,care e problema? A tocat Basescu in campania electorala mult mai mult, toaca si acum…
    Desigur, gestul mogulului poate irita pe multi, intr-o perioada in care toti fac economii la sange, si, mai ales, PDL-ul, pentru campania din 2012.Si, tot la fixatiile mele am ajuns!
    Si, pentru ca se apropie Campionatul de fotbal, “Hai Mogulul!”, “Sus Mogulul!” (nu-mi plac manelele,dar ar fi inca o palma data lui Baselu, sa vada ca in timp ce mutrisoara ii e arsa in piata,poporul suveran compune manele mogulului, si-l preaslaveste in versuri! Asta lovitura de la popoul care l-a votat!)

  17. Buna ziua d-le Ciutacu,

    FELICITARI pentru ce ati facut. Si am incredere ca d-l Voiculescu il va ajuta.Dumnealui face multe lucruri pentru care il apreciez.

    Va doresc numai bine,
    IonaP

  18. @Lee: ai o impresie foarte proasta despre mine si foarte buna despre influenta mea asupra lui Voiculescu. nici una dintre fatete nu ma bucura, dar am invatat sa traiesc si cu drame mai mari. da, orice as face, o fac intentionat, fiindca doar cei care nu-s stapani pe creierele lor fac lucruri involuntare.

  19. Asta e ca un fel de holocaust intelectual, indreptat de Stat impotriva minoritatii inteligente a tarii… Trebuie eliminata – daca nu prin expatriere (ca unii nu inteleg din prima ca trebuie sa se care, stau in tara ca raia!), atunci prin pauperizare extrema. Scapa cine poate si nu se mai uita inapoi. Bine ca-l mai ajutati pe cate unul, macar. Faceti omenirii un bine.

  20. Daca as avea o impresie proasta despre dumneavoastra, mi s-ar parea o ineptie sa comentez si as considera ca imi pierd timpul pe blogul acesta.

    Abea acum incerc sa imi fac o parere obiectiva, comentandu-va posturile si ideile si asteptand raspunsurile. O parere subiectiva o am, bazata pe prestatiile dumneavoastra de la TV, pentru care va apreciez.

  21. De la ajutarea unui tanar sa-si perfectioneze studiile, s-a ajuns la teorii ale conspiratiei. Iar deviati de la subiect si-l suparati pe domnu’ invatator :))

  22. @adrian cosmin
    Daca observi, eu nu sunt impotriva ajutorului dat. Ce ma deranjeaza pe mine este faptul ca un tanar alege sa faca o cerere publica (probabil varsta l-a impinsa la asta) de ajutor financiar. El nu propune ceva (exemplu: va voi inapoia ajutorul, va voi ctitorii case si biserici cand ma voi intoarce, etc…) ci cere. Cersitul si nu cererea rezulta din scrisoarea lui. Sa-i dea Dumnezeu sanatate, nu am nimic cu el, dar nu-i prea simplu? A terminat o facultate si a ales sa faca un Master. De ce nu a ales sa faca niste lucrari? Dupa cum spune el, Universitatea britanica nu acorda burse, pai ce l-a obligat sa se duca acolo. Adica, eu de ce nu as face un master in UK? Si eu imi doresc achizitionarea a cate 10-20 de carti de arhitectura pe luna. Doar una costa 250-500 de lei. Dar imi iau doar cate una pe luna. De ce? Pentru ca atat imi permit.

  23. @ Cosmin Coman:
    In filozofia orientala exista o dogma: daruieste! Ceea ce nu daruiesti este pierdut.

  24. @Margelatu: intr-un context de globalizare civilizata si fara criza, propunerea putea fi chiar fezabila. in actualul context politico-economic, insa, Silviu demonstreaza inca o data ca vorbeste gura fara el

  25. Vesti bune, Victor!

    Ti-am trimis mailul cu raspunsul primit de la Fundatia Dinu Patriciu , prin amabilitatea d-lui Antonio Ciocan, Director Educational.
    Ma bucur ca am putut “participa” macar cu o idee in a-l sprijini pe Radu.
    Iti multumesc si tie, pentru promptitudinea cu care ai raspuns solicitarii mele.
    Cei de la FDP se vor pune in contact cu dl Radu Sava.
    Ma simt happy, desi n-am nici un merit.
    Ma bucur pentru Radu si pentru oportunitatea pe care i-ai oferit-o, facand publica scrisoarea lui.
    Cu toata admiratia,
    Stefana C.

  26. Este foarte interesant cat de repede trecem la judecarea aproapelui si condamnam cererea tanarului? Stim noi ca nu a cautat un credit? Dar daca nu a putut obtine acel credit (garantii, giranti, hartii, stampile, etc.)? Poate e in criza de timp. Poate i s-au epuizat toate celelalte cai. De cand solicitarea unei sponzorizari este egala cu cersetoria? Sponzorizarea unui tanar, fara asteptarea unei recompense este cu adevarat un gest nobil. Bravo, Dan Voiculescu! Rusine, Ministerul Invatamantului!

  27. Problema nu este ca un tanar a fost ajutat. Asta e bine. Dar, ca si in cazul apelurilor de tipul “ajutati un copil bolnav”, eu ma gandesc si la ceilalti copii pentru care nimeni nu a strigat destul de tare pentru a fi auziti (comparatia este oarecum fortata, orice copil salvat este important; dar nu orice tanar genial trebuie sa urmeze un masterat cu taxa daca nu isi permite). Dar poate ca sunt eu morocanoasa si nu imi pica bine “umilinta” cererii de ajutor. De fapt, sper din tot sufletul ca Radu sa merite, prea mi-e sila de smecherasii ce se descurca si lasa in urma tineri dotati dar mai putin “umili indrazneti”.

  28. Nu ma intereseaza personajele implicate si motivatia lor …, ma intereseaza DOAR FAPTELE !
    … Si nu pot decat sa ma bucur ORI-DE-CATE-ORI intre cuvintele “om” si “omenie” este mai mult decat o simpla inrudire lexicala … 🙂

  29. Doamne Ajuta ! Orice roman cu bun simt (cum reiese din stilul scrisorii) ne face cinste. Iar daca mai are si dor de scoala,cu atat mai mult.

    Si cine stie, peste ani si ani, va fi o fundatie care-i va purta numele si, neuitand gestul de azi, va face mecenat maine.

  30. Stau…ma uit..citesc si, ma crucesc!!
    Unii: Corect, sa-l ajutam!
    Altii: Parca ar trebii sa promita o “prestatie” viitoare in contrapartida, ajutorului!!!
    Intr-o zi -apropiata rau de tot – o sa ne ia dracu’ pe toti disecand firul in 4!

  31. Buna seara, domnule Ciutacu! Constat ca exista tot mai multi tineri foarte valorosi si pasionati de ceea ce fac, dar carora le lipseste norocul in viata. Indraznesc deci sa va prezint o alta persoana aflata in aceeasi situatie ingrata, pe care o pretuiesc nespus. Ultima postare disperata, ultimul strigat de ajutor al ei a fost postat aici: http://gabrielazanfir.wordpress.com/2010/06/08/guys-i-need-a-real-job-i-mean-like-a-real-one/ Nu i-am cerut permisiunea sa va trimit acest link, dar asta am simtit sa fac, dupa ce am citit postarea ei de ieri de pe blogul personal si postarea sub care scriu acest comentariu. Consider ca ea are prea mult bun simt ca sa ceara ajutor la modul acesta. Stiu, rusinea nu tine de foame, de aceea mi-am permis s-o fac eu. Imi doresc nespus sa-si vada visul implinit si sa poata studia in Olanda, acolo unde universitatile deja o asteapta. Va multumesc! O seara buna!

  32. Supeer! chiar ma bucur pentru Radu 🙂 felicitari celor care il ajut. Sper sa-i fie bine pe acolo si sa-si dubleze la numar neuronasii.

    Well done Ciutacu-le

    Toata stima.. >:D<

  33. Universitatea respectiva ACORDA burse postgraduate. Universitatea respectiva ACORDA imprumuturi pt finantarea studiilor TUTUROR studentilor membri EU cu dobanda reprezentand doar rata inflatiei pe o perioada de 25 ani. E greu sa ai coloana vertebrala Dle Sava?!? Se pare ca e mult mai usor sa minti si cersesti.

  34. @Moriorergosum… daca e asa si daca informatia e publica atunci demersul devine de-a dreptul penibil, iar gazda noastra se face si ea putin de cacao ca nu a verificat informatia…

    Dar pana sa te credem poti te rog sa dai un link ceva, unde sa vedem si noi toti asta?

  35. @Moriorergosum…dupa doar o simpla citire de pe site-ul universitatii cu pricina (http://www.bath.ac.uk/study/pgtaught/finance/):

    Many postgraduates fund themselves through Professional and Career Development Loans

    To be eligible, you’ll need to be:
    * 18 or over
    * ‘settled’ in the UK, and have been ordinarily resident in the UK for at least THE THREE YEARS (adica 3 ani) PRIOR TO THE START OF YOUR LEARNING PROGRAMME
    * intending to work in the UK, the EU or the EEA when the course finishes

    If your fee status is overseas, you can apply for the University of Bath International Scholarships Scheme (Postgraduate). Suna bine, nu? Numai ca intrand la categoria ‘Home’ or ‘Home (EU)’ fee status ma indoiesc ca studentii romani pot beneficia de aceste burse.

    Bun, si acum cine dezinformeaza?

  36. @si totusi: dupa o simpla citire a postului tau reiese ca o simpla citire nu e suficienta. Citatul tau se refera la studentii din afara UE si faptul ca ai ales sa citezi din josul unei pagini care incepea cu imprumuturile destinate studentilor europeni ridica intrebari. Pt cei di UE acestea sunt conditiile:

    “# The low interest Fee loan is available to all EU nationals (ordinarily resident in the EU) studying as a full time undergraduate in UK from 2006
    # The Fee loan is not means-tested , students from all income backgrounds are eligible
    # You can apply for a fee loan up to the full amount of fees charged e.g. £3000pa at University of Bath from 2006
    # EU students who have lived in the UK 3 years or more prior to university may be also be eligible for further means-tested assistance (maintenance loan and/grant)
    # The Fee Loan is paid directly to the university once you have registered
    # Interest is only charged at the Bank of England rate of inflation (currently 3.2%)
    # Repayment of the loan is only after graduation directly from earnings once they reach a level currently set at £15000pa. It is then deducted at 9% on any earnings over £15000pa
    # Any outstanding loan is written off after 25 years (if you have complied with the repayment conditions)
    # You can make additional repayment at any time after you graduate to repay your loan more quickly.”

    Link: http://www.bath.ac.uk/international/finance/eu-students.html

    Parca Romania e inca membra a uniunii Europene, nu?

  37. De ati putea face apel la intelegere, omenie, ajutor material pentru toti cei care solicita ajutorul Dvs. al JN-lui. Dvs. nu o data ne-ati solicitat la niste donatii chiar si doar de 2 euro numai pentru nevoiasi. Dumnezeu sa va tina ‘naravul’ acesta pe langa multe altele pe care le faceti din tot sufletul.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.