Esti aici:
Prima pagină > Blog > Barfoteca de Net > Funia la par…

Funia la par…

Taranu’ de Badea, in inestimabila-n intelepciune de Balta Alba, m-a invatat ca nu-i bine sa vorbesti de personaje concrete, identificabile pe Planeta Pamant, ci despre niste visuri care se refera la intamplari imaginare si creaturi cu forma ginului din sticla de pe alte planete. Ceea ce voi si face.

Exista, undeva, departe, o planeta, sa-i spunem Jucatoria; mare cat un continent mic, cu o singura tara, omonima. Seful Jucatoriei se cheama, firesc, Jucator. Obisnuit sa-si tina supusii planetari sub presiune, lucreaza printr-un soi de inchizitor; sa zicem ca acesta se numeste Romar. Iar acesta, cu toata sustinerea Stapanului si a curtenilor sai primitori, n-a fost performant in teroare.

Cum nici o numire nu-i vesnica, i-a cam ajuns funia la par. Si mai cere o tura; sau macar o prelungire pana dupa inutilul scrutin. Doar ca, duplicitar fiind, s-a apucat de ascultat/instrumentat si diversi membri ai suitei; pentru orice eventualitate. Stapanul a aflat si s-a maniat. Da’ supusilor le va fi greu sa creada ca s-a rupt lantu’ de iubire. Asa ca Stapanul-Jucator l-ar scapa din brate pe scari pe micutul rasfatat. Da’ n-are cine sa-l gadile, ca mainile care ar vrea el sa se ocupe de asta s-au prins si se spala una pe cealalta.

P.S. Uitai sa va informez ca, dupa Vorbele grele (cu secretarul general al Guvernului, Gabriel Berca, plus domnu’ nea Dan), iar ma arunc in bratele primitoare ale lu’ Gadea. Nu de alta, da’ poate se-apuca Tatulici de adancit albia raurilor si vreau sa-i tin de urat la rating.

Comentarii

comentarii

Similar Posts

34 thoughts on “Funia la par…

  1. Jalnic ca de obicei, ciutacule! Scrii atit de slab incit ma mir nu ca esti jurnalist – la Felix poate face cariera orice agramat – ci ca iti permiti sa-i iei la misto pe niste oameni ca plesu….taranule…

  2. @lucian radu: d’aia te plateste Parlamentul European? cred ca, la nevoie, e de-ajuns un simplu telefon ca sa putem afla 🙂

  3. @Nea Victore,

    O fi omul dupa program, iar sa foloseasca calculatorul de la parlamentul european ca sa scrie la tine pe blog in loc sa navigheze pe siteuri de desene animate, mie mi se pare ca e totusi un progres.

  4. Bine ales secretaru’ ca debuteaza ‘ai cu crucea la Vaslui si-s curios daca-l face nasul pe gigi. Va prind in echipa completa.Apropos: ati studiat posibilitatea sa contraatace deontologii cu o echipa Dinescu-Gregoar ? Muzica si poezie ? Adio rating nenica…:)

  5. si atuncilea in Jucatoria ateriza cu nava sa independenta un multimiliardar sudamerican, nu de alta dar auzi el,ca ciboargele blonde fac un sex oral fabulos,mai ceva ca cubanezele,da” nici n-ateriza bine ca si li-o trase lu” TRAIENILA BEHAILA, BOCILA PITICILA,BERCENILA OLTENILA…
    Orice asemanare cu realitatea nu-i pur intamplatoare.
    boss merge? fata de scris la cotidianul as avea?

  6. Victore esti din ce in ce mai tare.Deranjezi rau de tot!!Drept care s-au pus buldogii pe tine. “rubicondul pleshu” te vopseste in Adevarul de maiine. Voila exprimari!!: 31 iulie

    ADEVARUL

    Pleşu despre „deontologia Antenei 3″

    de Andrei Plesu Vinerea trecută, la Antena 3, emisiunea „Ştirea zilei” s-a ocupat de gazetarii şi de analiştii politici care s-au decis să intre în competiţia electorală. Erau vizate, de fapt, două nume: Cătălin Avramescu şi Sever Voinescu.

    Gazda, dna Gabriela Vrânceanu Firea, funcţiona în cheia obişnuită: înţepată, didactică, doldora de opinii partizane, pe care simte nevoia să şi le exprime torenţial, luînd ca pretext prezenţa invitaţilor săi. E un caz, destul de banal, în care profesionalismul e confundat cu o necontrolată, furioasă, volubilitate. Invitaţii erau dnii Victor Ciutacu şi Cristian Pîrvulescu.

    Pe Victor Ciutacu l-am tot văzut: e un băiat frust, cu afecte puternice. Cînd interlocutorii îi sunt simpatici devine zglobiu, cînd nu – alunecă spre grobian. Poate fi drăgălaş cu Ion Iliescu sau Adrian Năstase şi gata de caft cu de-alde Băsescu. Are ceva de comentator sportiv ajuns printre analiştii politici. Pare mereu ofensat, pus pe gîlceavă şi pe băşcălie.

    Pe acest fundal, Cristian Pîrvulescu se desena ca o salutară oază de civilizaţie. De la felul cum arăta şi cum vorbea, pînă la ce spunea, dl. Pîrvulescu oferea un răcoritor contrast cu interlocutorii săi, mai curînd încinşi…

    Emisiunea avea un titlu: „Deontologi cu carnet de partid”. Spiritul limbii, bunul simţ şi logica elementară nu pot contempla fără crampe o asemenea formulare. Cuvîntul „deontolog” nu există în româneşte. Nimeni nu poate fi, prin profesie sau prin vocaţie, „deontolog”. Există „deontologie”, adică o sumă de reguli care constituie temeiul etic al unei profesiuni.

    Există şi adjectivul „deontologic”. Dar „deontolog” e o invenţie incultă, pe care, din păcate, o văd tot mai des folosită. Mai departe: nu există contradicţie între „deontologie” şi apartenenţa la un partid. Dimpotrivă. Orice statut social implică o anumită deontologie.

    Titlul emisiunii lasă însă să se înţeleagă că ori eşti „deontolog”, ori faci politică şi că, deci, între cele două opţiuni, nu există comună măsură. Evident, înţeleg unde bătea dna Firea: ziaristica e independentă şi, ca atare, echidistantă, în vreme ce politicul e o zonă a angajării, a virginităţii pierdute. Lasă că a pronunţa cuvîntul „independent” la un post de televiziune al dlui Voiculescu e de tot hazul.

    Lasă că mai tot gazetarul de azi e, adesea, mai „angajat” politic decît mulţi membri de partid (vezi năbădăile de bucătărie ale dnei Firea). Ceea ce nu se înţelege este de ce n-ai avea voie să treci de la o meserie neutră la una militantă. Dl. Pîrvulescu a dat exemplul lui C. A. Rosetti. Dar România modernă e, în întregime, rezultatul in-trării în politică a unor gazetari, scriitori, istorici, jurişti etc. De regulă, se reproşează intelectualilor că „nu fac nimic”.

    Uite că unii vor să facă ceva. Dar nici n-au apucat să se manifeste ca lumea şi sînt deja vinovaţi. Au ratat şansa de a rămîne „deontologi”. Ion Dolănescu, Mischie, Buruiană şi marea liotă de bogătaşi semidocţi din corpurile noastre politice nu deranjează. Deranjează Cătălin Avramescu şi Sever Voinescu. Bravos naţiune! O să te umpli de „deontologi”, ca de bube!

    Cuvîntul „deontolog” nu există în româneşte. Nimeni nu poate fi, prin profesie sau prin vocaţie, „deontolog”.

  7. @Roxana Iordache: asa ne gratulam noi reciproc, cu gingasie:)
    @gabriel: vazui, scot baietii artileria grea

  8. Si unii mai cred ca inaltul conducator n-are griji, zau asa!
    PS: Multa intelepciune in Balta 🙂

  9. Si eu care credeam ca scriu fantasy, iata ca ma intreci. Unde zici ca e planeta asta in sistemul solar? =))

  10. Nu stiu voi, dar eu ma simt ca “Distrugatorii de Mituri” de pe Discovery ca in nerusinarea, neobrazarea, nesimtzirea si proasta mea crestere, am luat la mijto pe dive.

  11. Ce loc mirific, Jucătoria asta. Şi ce înţelept Jucător! (Era să zic plin de deontologie, dar nu se potriveşte plus că, cuvântu-n cauză, nu se există, ne-a spus nouă un mare filozof!) Mai că mi-aş dori o astfel de lume în care, jucăriile Jucătorului dispar ca nălucile după ce s-au fost jucat cu ele de la marele, până la mai micii Jucători din înalta suită. Spre binele acelor locuitori interplanetari, îmi doresc să nu se mai audă de ele şi (mai ales!) să nu reapară de pe undeva, Clonate.

  12. Salut. Urmaresc cu interes emisiunile voastre, a ta, a lui Mircea Badea, a lui Gadea. Exista totusi un lucru care-mi displace: fratilor, nu mai fiti ma, asa de ‘repeziti’, lasati-l pe Cristoiu sa-si duca ideea pana la capat si ascultati-l, pentru ca omul ‘vede’ o serie de lucruri care voua va scapa… In rest, bafta.

  13. victore,inviara ong-urile si le f..e grija de morar si dna. nu le “ajuti” si tu?

  14. Victore, ce ai cu Tatulici? Mie mi-a fost simpatic dintotdeauna:)

    Dar de Andreea Marin nu zici nimic? Eu o apreciez ptr ca macar incearca sa se implice, sa faca ceva. Fata de altii….

  15. Si mai lasati-i in pace pe cei de la I-Realitatea. Hai sa ne vedem ‘de ale noastre’. Fiecare televiziune cu ….ale sale….bune si/sau rele…nu?

  16. Nu vrei sa comentezi un pic de satenii din Judetul Neamt? Cica 3 sferturi din sat sunt plecati la munca in afara…..si se vaita ca n-au bani….una aseara povestea cum a luat nu stiu ce pastila…de a reusit sa conceapa si al patrulea copil…..numai adventisti pe acolo

  17. De vreme ce avem in politica personaje sinistre ca Vadim, Buruiana, Norica Nicolai, lautari si bisnitari nu pot fi surprins ca tu, nu doar ca esti jurnalist ci mai esti si luat in seama. Sincer cu cat te plateste coalitia PSD cruce PC? Desi de ce te-ar plati? La cat de slab esti ar trebui sa ii platesti tu pe ei ca sa-ti faci imagine pe spatele lor. Hm, chiar, oare nu cumva o faci?
    Fara Basescu ai fi fost un neica nimeni, si tu o stii, de asta nu ratezi nicio ocazie in a-ti manifesta antipatia fata de el, desi in mare sa stii ca sunteti la fel. Esti la fel de vulgar, incult si grobian ca si el. Da, te-ai inselat, nu sunt din tabara Base, de fapt nu sunt din nicio tabara politica.
    In schimb ma deranjeaza ca indivizi ca tine isi permit sa faca mistouri ieftine de Plesu sau Patapievici. Banuiesc ca la condamnarea comunismului tu ai sperat ca Vadim o sa-i arunce de la balcon pe cei doi, si evident ti-a placut spectacolul lui Vadim de vreme ce raportul Tismaneanu e o mascarada. Dar nici asta nu ma surprinde de la un individ care ii linge in fund pe Iliescu si Nastase. Ma intreb si eu, tu care esti atat de echilibrat si corect, cum poti sa il ridici in slavi pe Iliescu, nu cumva el a fost unul dintre marii profitori ai comunismului? Nu cumva el a fost unul dintre cei care l-a intretinut si care a incercat disperat sa il intretina si dupa 89? Ma intreb cum de constiinta ta nu se vomita singura, stiind ca tu il adori pe cel din vina caruia la un an de la revolutie oamenii erau batuti fara mila in piata universitatii?
    Sunt la fel de dezgustat de faptul ca exista jurnalisti ca tine precum sunt dezgustat si de faptul ca exista politicieni ca Nastase, Mitrea si Hrebenciu. Politicieni pe care tu ii stimezi atat de mult…
    Dar esti trecator, Ciutacule, vei disparea si tu odata cu Basescu, pentru ca el te-a creat, chiar daca nu intelegi asta. Si ce bine va fi cand vei disparea si tu pentru ca acela va fi un semn ca au disparut si politicieni la fel de meschini si lipsiti de scrupule ca tine.

    P.S. Nu ma astept sa publici comentariul, pentru ca esti ceea ce esti dar mi-e de ajuns sa stiu ca l-ai citit.

  18. Nu inteleg de ce faceti misto de badea pe motiv ca ar fi din balta alba..dvs de unde sunteti? cumva tot din romania?

  19. Buna ziua d-le Ciutacu,

    Aveti dreptate,’s-a rupt lantu de iubire”,trebuie sa realizeze toti!
    Ce vrea d-l Plesu de scie asa ceva de Dvs.”Pe Victor Ciutacu l-am tot văzut: e un băiat frust, cu afecte puternice. Cînd interlocutorii îi sunt simpatici devine zglobiu, cînd nu – alunecă spre grobian.”
    Cred ca dumnealui are afecte puternice,des aluneca spre grobina,asa cred eu-ce ,eu n-am dreptul la o asa opinie?!
    Cu deosebit respect,
    IoanaP

  20. @Alexandru: esti un tampit solemn.
    @tovarasu’: scuzele noastre ca nu ne prosternam in fata Maestrului.

  21. Inundatiile acestea au dat peste cap strategii si planuri.O fi Basescu cel cu priza la public da nu la prea bagat nimeni in seama.Uite vin si eu cu o idee.Locuiesc in valea jiului ce ar fi sa li se dea minerilor de lucru sa faca galerii subterane sa dirijeze apele.Specialisti sunt,proecte de asemeni dar costa.O bordura ,o parcare ceva asfaltari sunt profitabile.Unde e economia accea ce duduie.Isarescu a ridicat dobanda de referinta la 10,25,Cat va fi inflatia?

  22. Cred ca “semnalele” lansate in presa sunt simple “tinte false”. Nici sa nu va ginditi ca dl presedinte ar vrea “sa-l scape din brate” pe Romar-Morar! Onor “Scorpionul” ataca pe doua “fronturi subversive”: 1 – Incearca sa acrediteze ideea(capcana!) ca ar accepta sa-l schimbe pe Morar, “testind” atit dusmanii, cit si supusii!!; 2 – Incearca sa-i atraga in cursa pe liderii PNL, fluturindu-le pe la nas “batista alba” – precum Iago in fata ochilor lui Othelo – pentru ca acestia sa-l determine pe ministrul Justitiei sa “delege” Parchetului general re-confirmarea sau, cel putin sa aprobe o “prelungire” de una-doua reprize de 3 luni pentru dl Morar la sefia DNA. Vedeti “semnalele” contradictorii care vin de la Bruxelles? Si el se inscriu in acelasi “joc basescian” si este facut – la extern – de Monica Macovei & Co. Cit despre “comportamentul” ministrului Transporturilor, mare minune sa nu aiba “pe teava” un dosar la DNA!

  23. cred ca un nume mai potrivit ar fi BRAMBURISTAN
    (nici o aluzie la domnul cu laptopul)

  24. NENTULE SE PUSERA ASTIA DIHAI PE CAPU VOSTRU DE NU MAI STIU SI NU MAI VAD IO PE UNDE O SCOATETI LA CAP.SE APUCARA C-O RAVNA CEVA DE SPERIAT SA VA UMPLE BLOGURILE CU TAMPENII SI INEPTII .ATATA INVERSUNARE ESTE EXPLICATA DOAR DE TEAMA SI NEPUTINTA.NICI MACAR NU SE STRADUIESC SA SE ACOPERE .DA MAI SIGUR ESTE CA NU PREA STIU CE LI SE-NTAMPLA.
    OM TRAI SI-OM VEDEA.

  25. HA
    PARCA NU ERA SUFICIENT TOT CE FACE LA BUCURESTI,SEFU SE DUSE S-IN ITALIA SA-SI DEA CU STANGU-NDREPTU.
    EXCELENT TITRAJUL CU RROMII DIN RROMA.NUMA CA NU PREA SE VEDEAU NICI ROMANII NICI RUMANII.ETE-ASASA CRAPE DE NECAZ SI CAPRA LOR.

  26. Stimate domn Andrei Plesu,
    Tin sa va asigur, de la inceput, de respectul deosebit pe care il am fata de intelectualul distins, de mare valoare ce sinteti si doar credinta pe care o am in exceptionala dvs. deschidere catre dialog ma face sa va supun atentiei un punct de vedere ce se distanteaza net de opiniile exprimate de dvs.
    Am avut in liceu un profesor de matematici care, pentru a ne tine vesnic treaza “vigilenta”, ne dadea tot felul de demonstratii “contrafacute” ale unor enunturi absurde: toate triunghiurile sint isoscele, 1= -1, toate unghiurile sint drepte, etc, etc.
    Desigur, pentru a “demonstra” ca un enunt fals este … adevarat, trebuie sa recurgi la mici “trucuri”, profitind eventual de neatentia sau lipsa de rigoare in gindire a interlocutorului.
    Constat cu surprindere ca, intr-un fel, exact asta faceti si dvs. aici. O sa demontez punctele slabe ale demonstratiei dvs, dar intr-o ordine logica, iar nu aleatoare, cum apar in expunerea dvs:
    – faceti exagerat de mult caz de cuvintul “deontolog” care, aveti dreptate, nu apare in DEX. Numai ca, atunci cind tragi cu tunul in muste, inevitabil se nasc suspiciuni. Veti recunoaste, macar in sinea dvs., ca numerosi intelectuali folosesc cu nonsalanta destule cuvinte ce nu figureaza in DEX, iar asta nu le scade cu nimic meritele. Culmea, un exemplu sinteti chiar dumneavoastra, si chiar in cuprinsul acestui articol in care ii blamati pe altii ca o fac. Iar asta, nu va suparati ca o spun, nu e chiar corect.
    – de altminteri, este evident ca intelegeti foarte bine sensul in care este folosit respectivul cuvint, fiindca va declarati dezacordul cu acuzele aduse celor doi. Greu de justificat acest dezacord, de vreme ce acuze similare aduceti chiar dvs. Gabrielei Firea (“doldora de opinii partizane”), desi moderatoarea inca nu e inregimentata politic, spre deosebire de cei doi. Cu corectitudinea ce va caracterizeaza, veti recunoaste ca cei doi n-au emis o singura judecata de valoare impotriva lui Traian Basescu, adica au fost mai mult decit “doldora de opinii partizane”. Si iata-i acum primindu-si “tainul”, ca sa ma exprim in termeni prezidentiali.
    – in fine,fiindca sintetizati perfect problema in litigiu prin intrebarea, imi permit s-o calific, retorica “de ce n-ai avea voie să treci de la o meserie neutră la una militantă”, imi permit sa va raspund eu, printr-o intrebare la fel de retorica: daca ati urmari saptamini sau luni in sir, la televizor, emisiunile in care apare un reputat expert financiar care, cu obstinatie, ridica in slavi mereu aceeasi banca, indemnindu-va sa va depuneti toate economiile acolo, impreuna cu familia, prietenii si cunoscutii, si-apoi aflati ca detine 51% din actiunile respectivei banci, cum ati aprecia respectiva prestatie, sub aspect deontologic?
    – (Ca o paranteza finala, e greu sa impace cineva eleganta innascuta pe care o radiati cvasipermanent cu hiperaciditatea unor termeni adresati unei doamne ( înţepată, furioasa, necontrolată, năbădăile de bucătărie etc.), chiar daca dezavuati – si e dreptul dumneavoastra – atitudinea cuiva. Cu reala stima, Augustin

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.