Esti aici:
Prima pagină > Blog > Mintea mea, în gândul ei... > Feminismul, un alibi pentru neputinţă

Feminismul, un alibi pentru neputinţă

Mă irită îngrozitor curentul feminist militant. Şi de-a dreptul mă scoate din minţi obsesia procentelor: cică nu ştiu cât la sută (depinde de militanta care strigă) din scaunele din parlament/guvern/orice trebuie să aibă pe ele cururi de femeie. N-am auzit, o singură dată, un argument raţional, nu de tipul “femeia e o floare rară care trebuie protejată”, “femeia e exploatată” sau “femeia are ciclu, naşte, creşte copii şi ţine familia”. Cu excepţia isteriei cu discriminarea (care a făcut, spre exemplu, ca toate partidele politice să aibă, profund discrimninatoriu, organizaţii de femei şi nici unul organizaţie de bărbaţi), nimic, nada, niente. Deşi o stupidă şi lejeră convenţie socială spune că bărbatul e prin definiţie misogin, n-am nici o problemă cu ascensiunea femeilor pe scara socială. De-a lungul anilor, am lucrat foarte bine (atât în presă, cât şi în administraţie) cu femeile şi am întâlnit o sumedenie de femei care au reuşit în viaţă/carieră nu fiindcă-s femei şi musai le-a tras cineva de păr în sus, ci fiindcă sunt puternice, deştepte, răzbătătoare, ambiţioase.

Îmi amintesc, de pildă, că în APAPS, în anii când eram consilier de ministru, majoritatea directorilor de direcţii şi departamente erau femei. Şi nu făcute pe cur sau în virtutea cutumei că trebuia să ne strângem în jurul mesei în mod echilibrat. În business-ul privat de care (deşi nu-mi place) depinde activitatea mea, publicitatea, i-a făcut cineva Mihaelei Nicola cea mai puternică agenţie din piaţă doar fiindcă farmecul ei de femeie ar fi irezistibil? Hai să fim serioşi! Femeia asta e deşteaptă, cincică, puternică şi productivă. Aşa că a făcut bani şi performanţă în toate regimurile politice. Vă pot enumera o mulţime de femei din România pe care se bazează televiziunile. Şi nu pentru maimuţăreala show-urilor de divertisment, ci în calitate de reporteri, realizatori sau producători de excepţie. Sunt o mulţime de femei (plec, la intern, de la Mariana Gheorghe de la Petrom şi ajung la inevitabila Elena Udrea, iar la extern mă opresc scurt la Angela Merkel şi Arianna Huffington) care conduc, aici şi aiurea, mastodonţi financiari sau fac cărţile în politică. Nici una dintre acestei femei, care învârt milioane şi decid destine, n-a ajuns unde e acum doar fiindcă altcineva le-a paraşutat pe criteriul apartenenţei lor la un sex definit, iar nu ştiu de ce, drept slab. În lipsa unor argumente solide, daţi-mi voie să consider feminismul alibi-ul perfect pentru femeile care n-au fost în stare să se impună altfel.

P.S. Ştiţi cine a stat în carul care a asigurat transmisia de la Săftica a interviului cu Mircea Diaconu, recordul meu de audienţă în peste patru ani ca realizator de emisiuni? Jenica Stănciulescu, Aniela Prunişoară şi Trestiana Cristian, pe care eu nu le-am auzit până acum că ar fi persecutate profesional pe motiv că sunt femei.

Comentarii

comentarii

Similar Posts

170 thoughts on “Feminismul, un alibi pentru neputinţă

  1. Doamne, dle Ciutacu ce ati mai starnit! Nici nu stiu ce ma amuza mai tare: fericirea barbatilor sau indignarea femeilor! Eu stiu un lucru: nu mi-am dorit niciodata sa fiu barbat! Dupa cum nu mi-am dorit sa fiu egala cu barbatii. (as zice ca suntem superioare, dar nu zic pentru ca, pe langa alte calitati, avem si capacitatea de a ne preface mai bine). O amica imi povestea cat de jignite se simt tinerele fete in Germania daca un barbat face gestul de a le oferi locul sau de a le deschide usa! Nu imi doresc batai pe spate ca « intre amici » si nici ragaituri comune. Dar nici nu cred ca nu mai exista prejudecati ! De aici si pana a dori sa fii tratata ca un barbat, e cale lunga. Feminsmul a dus, ca orice miscare exclusivista, la exagerari idioate si jignitoare. Pe de alta parte, de cand lumea si pamantul barbatilor le place sa se planga!.
    Drace, nu pot fi serioasa. Am sa va dau doua din citatele mele favorite privind batalia dintre sexe :
    – Here’s all you have to know about men and women: women are crazy, men are stupid. And the main reason women are crazy is that men are stupid. George Carlin (stand-up comedian)
    – Sometimes I wonder if men and women really suit each other. Perhaps they should live next door and just visit now and then. Katharine Hepburn
    PS Ideea de a avea un anumit procent de femei in anumite posturi, a inceput la noi pe vremea comunistilor. Eram studenta cand minstreasa de atunci, Suzana Gadea, a cerut ca la noi la facultate sa fie „aleasa” o femeie ca decan. Cum nimeni nu se oferea, a venit personal si cu un tovarasesc „hai draga ca partidul are nevoie” a convins o doamna respectabila sa accepte misiunea.

  2. Orice persoana adevarata, femeie sau barbat, isi poate demonstra calitatea fara a se ascunde in spatele unor curente emanate de niste fiinte nesigure, cu personalitati pasiv-agresive. Sunt femeie, da, si nu astept ceva in plus de la societate doar pentru asta.
    In concluzie, sunt de acord cu ceea ce spune autorul articolului. Doamnelor, munciti naibii pentru ceea ce vreti sa obtineti, satisfactia e mult mai mare!

  3. Totul se reduce la… bani! Atat timp cat statisticile arata ca femeile castiga: “80 percent of what their male counterparts earned”…(conform U.S .Bureau of Labor Statistics ), inseamna ca, inca mai discutam pe de o parte, despre diferente intre sexe, alegeri personale (de exemplu, alegi sa ai copii, alegi cate ore pe saptamana lucrezi, alegi un domeniu care sa ti se potriveasca, dar poate mai putin banos, etc.), si/sau , pe de alta parte, discutam despre discriminare intre sexe!

    Sunt convinsa ca stii despre Equal Pay Act of 1963 (EPA/ACT), care s-a “nascut” tocmai pentru a interzice discriminarea “on account of sex in the payment of wages by employers”…
    (“According to the Bureau of Labor Statistics, women’s salaries vis-à-vis men’s have risen dramatically since the EPA’s enactment, from 62% of men’s earnings in 1970 to 80% in 2004. Nonetheless, the EPA’s equal pay for equal work goals have not been completely achieved, as demonstrated by the BLS data and Congressional findings within the text of the proposed Paycheck Fairness Act.”- continuare pe http://www.bls.gov/). Faptul ca femeile castiga mai putin decat barbatii, nu inseamna ca se datoreaza exclusiv discriminarii intre sexe! Diferenta se poate regasi si in tipul de job pentru care fiecare dintre noi opteaza! http://economix.blogs.nytimes.com/2010/09/28/united-states-of-wage-gaps/

    Ceea ce este,insa, semnificativ de adaugat, este faptul ca, recent, notiunea de feminist/a s-a alterat (hijacked ) tocmai datorita curentului feminist militant, care, in momentul de fata, aproape ca lucreaza impotriva femeilor …
    http://economix.blogs.nytimes.com/2011/02/17/the-gender-pay-gap-by-industry/

  4. Foarte pe scurt:
    Articolul tau este o ilustratie a ofticii pe discriminarea pozitiva. Nu-ti place, am inteles.
    Intr-un comment pomeneai si de atrocitatea acordarii de locuri in scoli pt. romi.
    Gasesti ca statul roman nu are niciun fel de raspundere pentru situatia in care se afla, si prin urmare da-i dracu, la munca! Ca daca vrea, poate. Si o femeie desteapta razbate oricum daca o duce capul.
    Daca tot rationamentu tau se bazeaza pe un slogan Adidas si mai mult decat articole semimacerate, cu ton de scobitoare intre dinti nu produci…lasa-ne.
    Serios. Am inteles, esti smecher, stii tu de toate, ne stergem cu ele de procente si ne agatam de exemple personale pt ca tot bolandul sa dea din cap in fata intensitatii, nu a argumenetelor.
    Serios, dute linistit

  5. Am zis ca nu mai scriu, dar pornind de la faptul ca s-a bagat si Mana in polemica de partea ta ma face sa cred ca poate am inteles gresit articolul tau (desi…). Ceea ce inteleg exact insa este ca tu si toata ceata de antifeministi ati inteles sigur gresit comentariul meu. Eu nu sunt feminista! Nu am facut decat sa vorbesc despre o constatare rezultata din experienta mea de viata. Nu sunt dintre frustatele care nu au realizat nimic in viata si dau vina pe barbati. Nu cred ca rezervarea locurilor pentru femei acolo unde sunt deja locuri rezervate pentru barbati 🙂 ar imbunatati lucrurile, desi inteleg argumentele celor care spun ca in acest fel se mai da o sansa pentru schimbarea mentalitatilor. Cred ca mai degraba stabilirea de procente rezervate pentru femei nu face decat sa declanseze reactii de respingere din partea barbatilor (ca si reactia ta de altfel) pentru ca in acest fel se perturba circuitul firesc al lucrurilor. Eu doar am semnalat faptul ca traim intr-o lume in care discriminarea femei -barbati este un fapt, si este atat de fireasca incat chiar barbati inteligenti ca tine si femei de succes cum este Mana nu o sesizeaza. Eu una nu am fost niciodata flatata de reactiile de genul “desi femeie iata ca poate sa faca….”, “desi femeie iata ca a reusit”. Chiar atitudinea asta are inclusa o desconsiderare, si anume ca femeie fiind nu ar trebui sa aiba succes, nu ar trebui sa reuseasca. Este de mirare ca ajunge undeva unde “in mod normal” ar trebui sa fie “loc rezervat pentru barbati”. Si mai cred ca vor trece inca multe zeci de ani (daca nu sute) pana cand normalitatea nu va mai sta in “locuri rezervate”. Realitatea de acum are locuri rezervate pentru barbati si femeile “trebuie sa dovedeasca” daca vor sa ajunga acolo. Barbatii nu trebuie sa dovedeasca nimic, pentru ei este firesc.
    Omagiul tau adus femeilor de succes este salutar dar din pacate include exact ceea ce incercam sa spun. Ca ele sunt exceptii si ca pentru fiecare din cele care au reusit fiind femei, sunt multe altele care nu au reusit tocmai pentru ca, fiind femei, au avut obstacole in plus de trecut.
    Si acum chiar ca inchei definitiv, comentariile mele nu s-au vrut isterice sau feministe, am vrut doar sa vorbesc despre un subiect care ma interesa, si despre care as mai fi avut multe de spus. Dar sigur nu ar fi rezolvat nimic, ar fi fost doar asa, o discutie si atat. Altfel te asigur si pe tine si pe Mana (pe care va citesc cu regularitate) de tot respectul meu. Nu trebuie sa gandim cu totii la fel dar nu vad la ce strica sa ne expunem parerile contrare.
    P.S. Sa inteleg din publicarea comentariilor lui Catalin fara nici un raspuns sarcastic din partea ta ca esti de acord cu el? 🙂

  6. democratia s-a nascut in grecia antica si legile ei se refereau doar la cetateni ;aici nu-si gaseau loc sclavii,copiii si femeile [in ordinea aceasta] ; stiti la cite secole distanta de secolul lui pericle li s-a acordat femeilor drept de vot in ultimul canton elvetian ?-am zis bine ‘li s-a acordat’si nu li s-a parut normal sa aiba cetateni de ambe sexe?-
    in ce secol a fost acceptata prima femeie la o facultate ? la cite decenii dupa primul brevet de aviator s-a acordat primul brevet de ‘aviatoare’?
    stiti vreo facultate care are subiecte de admitere diferentiate pe sexe ? nu? atunci de ce dupa absolvire ‘ea’ va fi incadrata pe un post inferior,pe bani mai putini decit ‘el’ desi a absolvit cu cel putin aceeasi nota?

  7. @Alina P: eu cred ca o persoana care scrie dute, ca tine, n-ar trebui sa ajunga in liceu, nu sa si absolve examenul de bacalureat. sau e si asta vreo discriminare? 🙂

  8. Totul incepe cu felul in care este promovata imaginea femeii de succes la noi.Alde crudu,bianca,pasarin,toate sunt demonstratia clara a parvenitei prin sex,cu sex,despre sex.Totul se reduce la fuste mini fara chilotei si sutiene minuscule sau deloc.Cat despre vocabular,cultura generala…nu avem ce discuta.Mediatizarea in exces a prostului gust,a inculturii,a decadentei,nu duce decat la clonarea fetelor care isi doresc sa reuseasca in viata,in opinia lor.Cati ani muncesc femeile de cariera pt a-si lua in X5?In niciun caz cateva nopti pe la diversi clienti cu bani,care isi aloca trofeul stigand in gura mare.
    Nu cred ca putem vorbi de o marginalizare a femeii in 2011.Dar putem vorbi despre pretentiile pe care le are societatea de la o femeie de succes,care este si mama,sotie,fiica,sora.Este stiut ca ne impartim in 15 locuri,insa asta este abilitatea noastra,pe care nu trebuie sa o simtim ca pe o povara.Barbatii,in schimb,au simtul orientarii,dorinta competitiei,salvarea aparentelor prin diverse trofee:femei,ceasuri,masini,telefoane,etc.

  9. Domnule Ciutacu, aţi “dăşchis” uşuliţa cuibului cu viespi! :))
    Doamnele feministe care v-au urecheat pe-aici, neobosite, cred că n-au citit decât titlul articolului.
    Toată zbaterea asta, a feministelor, vine dintr-o eroare: nimeni nu stă să împartă lumea în femei şi bărbaţi, cu excepţia lor.

  10. @Edith, orice angajator serios, cu strategie pe termen lung, va prefera să angajeze un tânăr absolvent, decât o tânără, din motive extrem de simple. Tânăra, într-un timp scurt (deh, ceasul biologic!), de câțiva ani, va face, cel mai adesea, copii, fapt ce o va pune în imposibilitatea fizică de a face aceeași performanță profesională în mod continuu. Ceea ce, pentru orice organizație, este păgubos. (Din experiența mea de angajator, îți pot spune că nota de absolvire nu are nicio importanță și, în cele mai multe cazuri, nu are nici măcar acoperire în pregătirea teoretică a absolvenților. Tocmai de aceea e mai ușor de înlocuit o secretară decât un manager care gestionează resurse.) Oricât de mult și-ar dori soțul acesteia să-i preia responsabilitățile din familie (căci s-a amintit mai sus parteneriatul), tot nu va putea alăpta în locul ei, tot nu va putea prelua starea de graviditate și refacerea fizică de după naștere în locul ei. Ceea ce va duce, invariabil, la indisponibilitatea ei pentru organizația în care lucrează. Sper ca feministele să înțeleagă că natura ne-a făcut diferiți.

  11. citesc si ma minunez.in general arunc cu privirea relativ des pe net dar habar nu aveam ca-i atat de prezent feminismu’lu’peste.ce discriminare frate?unde?privesc un birou mai incolo si vad ca directoarea financiara e femeie.in inca vre-o trei posturi cheie sunt gagici.nu ma pot gandi decat la citatul atat de drag mie:feminismul exista doar pentru a integra uratele in societate.si ca sa nu jignesc feministele,doar asa ca informare,am 100kg si-s urat ca porcu’

  12. M-am tot gandit…sau atat se intinde tarlaua mea culturala…oare, care o fi femininul de la “misogin” ?..cum se numesc femeile care urasc barbatii ?

  13. Sunt de acord cu ceea ce spui,este imbecil sa promovam femei doar pentru ca sunt femei in numele egalitatii nu facem decat sa dezechilibram societatea, sa dam competenta, pregatirea profesionala doar pe sex.

  14. Eu mi-am dat seama de o chestie, omul trebuie sa se caine, ca el a fost napastuit de soarta, ca a trebuit sa munceasca de 1 milion de ori mai mult ca altu, ca altu are tata firma, ca e femeie, ca altu e homosexual si e discriminat…. Eu cred ca in cele mai multe domenii primeaza profesionalismul. Ce ma intereseaza pe mine ce fel de orientare sexuala ai sau ce porti in chiloti atata timp cat eu castig bani de pe urma ta, ma faci sanatos, ma faci sa arat bine, ma inveti ce trebuie ….. Ca in politica de varf tre sa fii curva, iar femeile au o retinere mai mare ca barbatii in acesta privinta, asta nu e vina noastra. Sunt o gramada de femei care stau in umbra politicienilor doar pentru simplu fapt ca nu vor sa faca compromisurile pe care le fac ei.
    Dupa parerea mea domnul Ciutacu are dreptate, feminismul e o scuza. Am multe foste colege mai bine realizate ca mine, care nu s-au plans niciodata ca ar fi fost vreodata dezavantajate ca-s femei. Si nici nu tin minte sa fi invatat mai bine sau mai mult ca mine. Iar unde s-au dus sa se angajeze, nu le-a intrebat nimeni ce poarta in pantaloni, ci daca pot sau nu face ceea ce trebuie sa faca.
    Da, sunt femei care stau toata ziua la cratita, pentru ca asta le este nivelul, nivelul in care barbatii lor baga ca migu de dimineata pana seara ba la betoane, ba la pamant, ba la animale… Nu pot fi toate femei de succes, cum nu pot fi toti barbatii presedinti de tara.

  15. a mai aparut un boulean (pe care l-am banat, fiindca ma jignea) care ma cearta ca nu respect femeile batute. in lumina acestui argument-beton, m-am sucit si am reevaluat situatia: propun ca toate femeile batute sa fie ministri si parlamentari. da’ cred ca-s, totusi, mai multe decat locurile disponibile. pai ce facem, in loc sa reformam statul prin restrangerea administratiei publice, umflam schema de personal?

  16. toata aceasta dezbatere imi aduce aminte de un banc mai vechi, acela care spune ca la new york, daca nu esti femeie sau gay sau negru, atunci nu ai nici o sansa.
    mentalitati formate in secole s-ar vrea schimbate intr-o generatie. putem sa analizam si ratiunile de trecere de la matriahat la opinia cvasi-generalizata cum ca locul femeii e exclusiv la cratita, dar ata e o alta discutie. insa nu vad cum solutia pentru repunerea in drepturi a femeii ca fiinta umana (si ma refer aici in special la tipurile de societate in care femeia e un bun ca oricare altul) ar putea fi realizata cu exagerari in sens invers.
    aceasta discriminare poitiva nu aduce decat deservicii.
    in cazul celor care au o mentalitate traditionala,putin bazata pe argumente, apare o reactie de respingere,pe principiul actiunii si reactiunii cred, si vor fi probabil mai putin receptivi, ca un organi care se apara de un corp strain.
    in acelasi timp, oamenii cu o atitudine normala fata de femei sau grupuri minoritare nu pot accepta trecerea in extrema cealalta.
    personal, cred ca exemplele de discriminati pozitiv fac un foarte mare rau comunitatilor pe care vor sa le reprezinte, pentru ca in cazul mentalitatilor colective politica pasilor marunti e singura care functioneaza. altfel, ce e val ca valul trece

  17. @Irina Propun sa interzicem utilizarea ideologilor si a doctrinelor. EU sunt calea, adevarul si viata. Sa desfiintam si partidele, la naiba cu democratia, cu reprezantarea. Eu zic sa interzicem si dreptul la asocidere.
    Si iti propun Irina sa renunti la indemnizatia pentru cresterea copilului, sa nu il duci la cresa si gradinitia, sa militezi pentru defiintarea alocatiei pentru familii monoparentale si pentru rezolvarea “amiabila” de catre parti a cazurilor de violenta domestica. Toate astea sunt efectele in termeni de politici publice ale unor curente emanate de fiinte nesigure cu presonaliati pasiv agresive (banuiesc ca in spatele afirmatiilor tale exista si o cercetare, ca doar nu emiti opinii care nu pot fi sustinute).Nu ma mir ca democratia la noi ramane o fantasma – apropo Domnule Cituacu de mesajul pe care doriti sa il transmiteti prin emisiunile pe care le realizati.

  18. Feminismul este o miscare care urmareste integrarea femeilor urate in societate. Nu am vazut nici o femeie frumoasa care sa aiba probleme de somn din cauza idealurilor feministe.

  19. Hait Victore ai pus-o sarira muierile pe tine !
    Razboiul asta nu-l poti cistiga veac.
    Eu am o nedumerire.Sintem in democratie sau ce naiba ? Majoritatea voteaza nu ? Pai indienii si chinezii sint cei mai multi.Atunci de ce au acolo muierile atitea “drepturi” ? Sa aibe si aici la fel sau ca la musulmani.Prea trebuie sa ne tot ploconim in fata lor.Na ca m-am dat dracu si io.

  20. Feministele sunt echivalentul “gingas” al burtosului ragaitor de bere care-si trateaza sotia ca o sluga. Nu sunt cu nimic mai bune decat misoginul, sunt la fel de ilogice si la fel de gretoase.
    Sa arunci in dezbatere chestii ca turnatul de plozi si sa te declari mama eroina este la fel de stupid ca si mandria ca te-ai nascut roman, ungur, blond sau brunet. Din cate stiu, nu le-a intrebat nimeni pe dudui daca vor sa nasca plozi sau prefera sa delege aceasta sarcina nefericitului sot. Asa a hotarat natura (sau Dumnezeu pentru credinciosi) ca femeia sa aiba ca hobby maternitatea. Si la urma urmei, oricat ai fi de feminista, tot iti dai seama ca fara o minima participare masculina, nu faci mare branza.
    Parerea mea este ca diferentierea pe criteriu de sex este stupida si ilogica, atata vreme cat orice femeie are cel putin la fel de multe(daca nu mai multe)sanse ca un mascul. Pe de alta parte, sunt de parere ca femeile beneficiaza de o discrimanre selectiva. Ele vor sa fie tratate DIFERIT, cand e vorba de protectie, de munci fizice, de viata sociala…dar isi aduc aminte de egalitate in prima secunda cand vine vorba de oportunitati.
    Cred ca nimeni cu cel putin un neuron functional, nu poate sa nege faptul ca femeile au exact aceleasi drepturi ca barbatii, plus un pachet de beneficii. Daca esti femeie de serviciu sau casnica, este din doua motive. Ori esti putoare, ori nu te-a dus capul mai departe…si nicidecum ca ai fost discriminata.
    Un ultim cal de bataie al feministelor este tratarea femeii de catre barbati ca si un obiect sexual. Cred ca aceasta idee a aparut pentru prima oara candva in comuna primitiva cand o tanti si-a dat seama ca o vestimentatie mai sumara o poate scapa de multe corvoade. De atunci si pana acum, femeile nu au facut altceva decat sa-si perfectioneze si exploateze arsenalul de seductie, asa ca poate doamnele feministe ar trebui sa caute vinovatii in ograda proprie.
    Ca sa termin totusi intr-o nota optimista, as dori sa remarc ca femeile puternice, sigure pe calitatile lor PERSONALE (intelectuale, morale, creative, etc) nu simpatizeaza deloc cu miscarea feminista. In aceeasi masura in care barbatii cu un dram de self esteem, nu se recunosc in reclamele cu “baietii” bautori de bere.
    Parerea mea!

  21. Perfect de acord cu tine mai ales dupa…reevaluare!
    PS-ul meu la PS-ul tau:Ai o echipa de femei nepersecutate profesional…pe cinste!

  22. Vad aceeasi isterie stupida ca ar fi discriminate ca la cei de culoare. Biroul unde lucrez e plin de femei. Ce ar trebui sa zic, ca noi barbatii suntem discriminati?! Sunt meserii unde femeile exceleaza si barbatii nu si vice-versa. Sotia lucreaza intr-o companie plina de oameni de culoare. Stiti care e principala lor scuza ca si-au pierdut munca anterioara?! Exact, rasism. La inceput ii crezi ca na dar ulterior observi ca sunt de o puturosenie crunta de fapt. Nu zic, Doamne fereste, ca cei de culoare ar fi puturosi dar asta e cea mai buna scuza si sa para ei victime. Se pare ca feministele care au scris aici, au uitat ca suntem in 2011 si nu trebuie sa caute astfel de scuze pentru esecurile lor.

  23. Confunzi terbil lucrurile…piata libera cu structurile decizionale din politica, din pacate nu functioneaza la fel.
    Apropo ar fi tare fain daca ai incerca sa combati argumentele feministe cu alte argumente nu cu ironii ieftine….

  24. @Miruna: Merkel, Condoleeza, Albright, Hillary, Indira, Timoscenko, numa’ persecutate-n politica mare. cred ca le-a promovat cineva pe toate pe baze procentuale 🙂
    am impresia ca ele ar fi trebuit sa combata scrisele mele, ca nu eu m-am bagat in seama pe mustaria lor.

  25. Am fi inceput asa: “Cu tot respectul”…din pacate nu e cazul.
    Ne este foarte clar ca aveti mari lacune epistemice cand vine vorba de domeniul drepturilor omului. Banuim ca va este cunoscuta teoria “echilibrului necesar si justificat”…care se aplica in cazul tuturor grupurilor minoritare. Atentie – minoritate nu se refera exclusiv la cantitate! Ci si la aspecte care tin de vulnerabilitate. In prezentul romanesc femeile sunt o minoritate vulnerabila atata timp cat nu sunt (in primul rand) corect si complet reprezentate politic Doamnele de care vorbiti sunt doar exceptiile care confirma regula restului femeilor din Romania. Sau …contrar tuturor asteptarilor aveti impresia ca Romania e mai cu mot si nu trebuie sa se preocupe de o tema de interes MONDIAL?! Nu toti barbatii (fie ei si romani) sunt misogini, dar toti functioneaza intr-un pattern patriarhalist din care (inca) deriva mentalitati ca ale dvs.! Meditati, studiati si …reveniti asupra subiectului. Altfel sunteti o alta voce mediocra ce se pronunta pe subiecte al caror abecedar nu a fost nici macar deschis! HAI ca se poate!

  26. wwwooooooowwwww, ce subiect ofertant, si tocmai acum cind ma hotarisem sa o las mai usor cu blogareala si sa fac ceva cu rezultate mai concrete, anume sa citesc o carte – pai, dupa capetele infierbintate ale reprezentantelor curentului feminist, site-ul meu, Invectiva, ar trebui sa ceara sa fie admis din oficiu in topul primelor 3 bloguri/site-uri din Romania, doar pentru ca denumirea sa este data de un substantiv care se termina in “a”, recte, de genul feminin (corect, Funeriu?)…ocazie cu care nu pot sa nu cer surorilor mele de lupta feminista: haideti, fetelor, sustineti-ma, ca sint de-a voastra…:)

  27. Dle Ciutacu, sunt sigura ca nu ati citit nicio pagina despre feminism, altfel nu v-ati permite sa desfiintati o miscare ce dureaza de secole, care a imbunatatit considerabil democratia si nivelul de trai in multe state ale lumii, atat pentru femei cat si pentru barbati. Fiindca tot insistati ca articolul dvs face de fapt apologia femeilor destepte, puternice si profesioniste, va recomand sa le luati drept model si sa va faceti meseria de jurnalist/formator de opinii cu mai mult simt de raspundere. Chiar aveti oameni care va urmaresc, aveti o responsabilitate macar sa-i informati in mod corect. Cand spuneti “locurile rezervate by default pentru femei intr-un parlament uninominal” faceti o mare greseala. Nu este vorba de a rezerva locuri pentru femei, asta nu ar fi democratie. Este vorba de a obliga partidele sa includa femei pe listele de candidati, astfel incat electoratul sa aleaga singur daca isi da votul unui barbat sau unei femei. Ar trebui sa va ingrijoreze ca traiti intr-o tara cu o reprezentativitate politica a femeilor dintre cele mai mici din lume. Ceea ce afecteaza sistemul democratic si ne face o tara extrem de inapoiata. Cred ca va place sa fiti genial intr-o tara de inapoiati, de aceea nu sunteti direct interesat de vreo schimbare in bine.

  28. @feminismul romanesc.am intrat pe site.pura curiozitate.este terifiant ce-am gasit acolo.va recomand sa aruncati un ochi ca sa vedeti nivelul de prostie maxim la care se poate ajunge.felicitari minunatelor feministe !

  29. Pentru toti cei care au raspuns cu ura, agresivitate si mitocanie la orice argumente si puncte de vedere exprimate de frustratele astea feministe, care de fapt nu vor decat sa traim cu totii corect si decent, va recomand sa rasfoiti raportul ONU din 2011 referitor la situatia femeilor prin lume, inclusiv Romania. Cautati UN Women, gasiti acolo toate informatiile. Ca sa stim despre ce vorbim cand ne dam cu parerea. In acest fel putem sa fim cu totii mandri ca traim intr-o frumoasa tara subdezvoltata. Iar toate femeile care aproba si intaresc atitudinile misogine si sunt total lipsite de solidaritate sa fie mandre ca traiesc intr-o tara in care avem sanse foarte mari sa murim in spital la nastere – noi sau copiii nostri; nu avem crese, gradinite sau scoli ok; castigam doar 75% din salariul unui barbat pe aceeasi munca; pensiile femeilor sunt mai mici decat ale barbatilor; domeniile feminizate (sanatate, educatie) sunt subfinantate comparativ cu internele si armata; suntem reprezentate doar de 10% femei – desi suntem 50% din populatie; 1 din 5 romani considera ca femeile merita sa fie batute; traficul de femei este la cote alarmante – suntem vandute si violate prin toata Europa; avem politicieni care castiga bani din proxenentism cu minore si nu le face nimeni nimic. Daca asta este tara in care vreti sa traiti si aprobati/imprumutati atitudinea si limbajul dlui Ciutacu, si imi dati mie peste nas, ca sunt feminista – ceea ce inseamna ca sunt constienta de relele de mai sus, le vad in jurul meu, ma deranjeaza foarte tare si vreau sa dispara, eu nu mai inteleg nimic din tara asta.

  30. Victore,
    Nu-mi place nici unul din curentele,care pe diferite criterii subiective,in primul rand al proportiilor,cauta sa promoveze o anumita categorie sociala. Cica femeile trebuie promovate in proportie de…%,ungurii..$ etc. De ce numai atat,sau de ce atat ?
    Criteriul normal,singurul ce mi se pare logic,ar fi cel al competentei,dar pe bune. In aceste conditii sa fie promovati atatia cat merita,indiferent din ce categorie fac parte. Daca dintre femei, merita promovate,pe criterii de competenta 80%,atatea sa se promoveze,daca merita doar 10$ atatea promoveaza.Deci fara discriminari/restrictii,doar criteriul competentei. Dar traind in ROM-manelia acest lucru nu se va realiza niciodata,asa ca tot ce spunem/scriem(in mod serios),raman VORBE GOALE !

  31. Dle Ciutacu, m-am enervat!! De azi dimneata nbu fac decat sa clickuiesc pe linkuri (am inceput pe blogul dnei Ciutacu si contuu aici) ale celor care imi vor binele mie si vaginului meu. Enervarea a atins apogeul cand am dat peste “lacunele epistemice” si “patternul patriarhalist(?!!)”. Citesc manifestul feminismului mai sus afisat si dau peste paragraful in care se vorbeste despre SARACIE!
    Corect, rezolvati saracia si mai apoi urlati! Ceea ce insa ma scoate din mintile mele de filolog ce a invatat ca lipsa de logica elementara a unei fraze (citez “In prezentul romanesc femeile sunt o minoritate vulnerabila atata timp cat nu sunt (in primul rand) corect si complet reprezentate politic”)denota fie o gandire ne-evoluata fie lipsa sinceritatii, este ideea ca in parlament femeile ar trebui sa fie reprezentate proportional (deci 51%). Pai am innebunit?
    Brusc abandonez orice argumentatie (de atlfel evidenta si de bun simt).
    Dle dle Ciutacu, nu ma mai faceti sa gandesc, sunt in vacanta!

  32. feminismul a avut si partile lui bune, din pacate a luat-o razna. faptul ca pentru noi, acum, aici, pare stupid (si, chiar este) arata ca atunci cand a pornit – la altii – era necesar. e printre putinele lucruri bune pe care ”globalizarea” le-a facut. (femeile nu puteau vota, in state unii si azi nu le considera oameni, ci un fel de ajutoare pt oameni etc, la noi unu erudit ca plesu le considera bune doar de cratita, popii le vor supuse ca niste catelusi, etc) femeile nu sunt egale pana la identificare cu barbatii. nici barbatii nu pot fi egali pana la identificare cu femeile. punct. multe femei cand le sunt recunoscute calitatile de catre barbati (sic) (cand ajung intr-o functie de decizie etc) imprumuta ”calitati” (la care barbatii lipsiti de inteligenta si imaginatie apeleaza) din dorinta de a fi cat mai feministe si ajung sa fie mai nocive chiar decat ei. pe scurt – feministele ar fi trebuit sa-i invete pe barbati sa descopere ce ar putea sa aiba femeile mai bun in ele, au reusit insa sa le confirme ce au ei mai rau in ei.

  33. Hmmm 5 exemple discutabile (nu din prisma competentelor si in ceea ce priveste lipsa unei sustineri masculine, medusa ti-a adus argumente in aceste sens) world-wide…m-ai convins intr-adevar…
    Daca te intereseaza cu adevarat subiectul, cauta dezbaterile privind cotele din alte tari, iti dau ca exemplu Suedia, citeste cartile scrise inclusiv de catre autoare romane, unde se prezentate argumente rationale si nicidecum femeia ca o floare etc.
    Discutia despre cote este una importanta si cred ca atunci cand iti asumi o pozitie ar trebui sa ai argumente mai bune decat 5 exemple din politica si ceva mai multe din piata publica.
    Desi nu sunt de acord cu pozitia ta, nu aceasta ma deranjeaza ci argumentele slabe in acest sens acoperite de o ironii sau limbaj dur total inutil

  34. bon, mi-am clatit si eu ochii cu acest articol “genial” si am o intrebare: pana la urma ce incerci sa argumentezi? care ti-e ideea centrala? sa nu existe cote de reprezentativitate politica pentru femei? si daca asta e, acestea iti sunt pe bune “argumentele”?

  35. Acesta este un exemplu al feminismului din Romania. Si un exemplu nu dat de vreo fufa oarecare, ci de un om implicat intr-o functie de conducere intr-una din revistele care au modelat suficiente “minti”.

    Dovada vie a faptului ca “feminismul” este folosit gresit in Romania sta chiar in commenturile articolului, unde, la un moment-dat, chiar autoarea recunoaste ca s-a legat de un clip inofensiv doar pentru ca stia ca astfel isi va atrage publicitate pe blog.
    OAU!!!

    Sunt de acord cu tot articolul domnului Ciutacu!

  36. Victor, ce nu par a sti / nu stiu feministele este ca, daca partial pot avea oarece dreptate, solutia NU este discriminarea pozitiva. Un studiu efectuat de profesorul Richard Sandler de la UCLA arata ca efectele “affirmative action” (denumirea americana pentru discriminarea pozitiva) sunt exact pe dos: studentii negri discriminati pozitiv au, statistic vorbind, sanse mai reduse de succes in profesie decat colegii lor nediscriminati pozitiv.

    Dar deh, e mai usor sa strigi decat sa te documentezi…

  37. @andreeam: n-am ce sa argumentez. ca sa va arat cat sunteti de penibile, e de ajuns sa va pun oglinda-n fata. voi sunteti cele mai bune argumente.
    @Carmen: aveti o idee extrem de vaga despre democratie. obligarea partidelor sa bage femei pe lista e dictat. si n-are nici o legatura cu democratia.

  38. Feministele sunt ca poponarii: vor sa se bage in seama. Se zice ca prostu daca nu-i fudul parca nu e prost destul.
    Marea deruta in privinta competentei a creat-o diploma.
    Era un banc cand eram flacau (acum vreo 30 de ani): “are mama doua fete: una frumoasaaaa… si una studenta la politehnica.” Pentru cele ce detin doar diploma de Miss ar trebui legiferata deschiderea pliscului numai pe scena sau in intimitate.
    Flacau fiind – in baza unui principiu personal conform caruia “unui om care nu ti-a gresit niciodata nu ai de ce sa nu ii acorzi tot creditul, orice om care a gresit odata merita o adoua sansa, dar cel ce a gresit de doua ori trebuie sa devina un alt om pentru o noua prima sansa (a doua pentru a doua oara si intaia pentru a treia nu exista) – nu segregam (in acea parte a trupului meu, menita a separa raul de bine) – nici sexul, nici pigmentul.
    Cei 30 de ani insa (mai ales ultimii 15), cu concursul pitipoancelor si cocalarilor au facut din mine un dusman al prostiei, misogin si rasist. N-am nici o mandrie in a recunoaste acest lucru dar a-l nega ar fi ipocrizie. Nu pot sa renunt la un principiu fara sa pun ceva in loc. Acum, chiar daca nu mi-a gresit cu nimic, obiectul atentiei mele poate fi creditat sau descreditat – intr-o prima faza – simplu de tot: de modul cum se-mbraca si cum se piaptana.
    Abia dupa, aplic primul algoritm.

  39. pt Feminismul romanesc
    s-ar putea sa fie doar o coincidenta nefericita: dar in cei 39 de ani ai mei, ca femeie, am intilnit feministe, persoane extrem de frustrate.
    pina sa ne decidem cine cistiga din razboiul propagandistic femeie-barbat, nu ti se pare ca traiesti intr-o tara in care nu mai e loc pentru respectarea drepturilor cetateanului roman, ortodox, activ, hetereosexual?
    noi, romanii, am ajuns mai rau decit o mamaliga. dolarul sta sa crape, euroul sta sa crape, iar noi, femeile, ne dam lovite de misoginism? chiar am uitat ca am ajuns sa fim cetateni fara drepturi si libertati cetatenesti respectate???? a avut dreptate Victor Ciutacu cind a spus ca am ajuns noi, cetatenii romani, muieri si barbati, chiriasi in propria tara!

  40. ce ma mai distrez victore cu “feministele” astea de comenteaza aici 🙂 observ si acum ca nici macar o data in discutia cu “sa punem femei la conducere, sa punem femei in adminstratie, sa punem femei in…” nu se pune problema de competenta. ori eu asta nu prea inteleg. daca, de exemplu, ai un concurs pentru ocuparea unei functii publice, presupunand ca ar exista o reglementare prin care un procentaj de x posturi ar fi pentru femei, cum ar fi mai corect fata de cetateanul contribuabil? sa pui o femeie in acea functie desi poate ca la concurs s-a prezentat si un barbat mai competent?

  41. “@carmen: departe de a fi genial (daca eram, Nobel scria pe mine), macar am luat bacalaureatul pe bune”

    Iata un comentariu care spune multe. Stiti bine ca discutiile de acest tip sunt insotite uneori de mici greseli iar veninul aruncat catre un element irelevant arata ca dumneavoastra considerati ca aveti deja toate raspunsurile. Va felicit pentru performanta insa imi rezerv dreptul de a fi sceptic fata de aceasta calitate unica.

    Aroganta pe care o afisati se potriveste in discursul unor oameni cu adevarat sclipitori (de ex. CTP). In cazul dumneavoastra, va evidentiaza limitele.

    Referitor la subiect, ca barbat, consider ca descriminarea fata de femei este reala. Exemple care sa va sustina punctul de vedere sunt multe insa sunt dovezi anecdotice care nu pot fi luate in considerare intr-o analiza riguroasa. Pe de alta parte, anomaliile statistice semnificative nu pot ignorate si existenta discriminarii generealizate este singurul factor care le poate explica.

  42. klz: eu speram sa ma felicitati pentru ca am luat bacalaureatul pe bune. intr-o tara ca asta, pare chiar o performanta 🙂
    mie-mi place mult argumentul dumneavoastra riguros: eu consider ca

  43. dupa umila mea parere nici femeia si nici barbatul nu sunt mai cu mot; exista barbati competenti si femei competente; in ambele tabere exista si categoriile de la polul opus (lichelele);
    nu ma apuc acum sa insirui aici diplomele toate (luate pe vremea cand o diploma mai insemna ceva , insclusiv aceea de doctor intr-o stiinta), nu vreau sa spun ce functie am, cred ca cel mai important lucru este faptul ca unul dinte copiii mei a intrat PRIMUL intr-un colegiu de renume al capitalei iar fratele lui geaman e intrat la un liceu destul de bun;
    Domnule Ciutacu , copiii mei va admira si va urmaresc mai des in vacante (ca si pe Mircea Badea sau Mihai Gadea) si se intreaba mereu de ce nu faceti emisiuni si cu tanara generatie , nu numai cu “cei care au luat BAC-ul” de parca cine stie ce ar fi facut, doar se stie ca licaul se promoveaza cu examenul de bacalaureat si pentru asta trebuie sa ai ceva in cap.
    Copiii mei se intreaba cum pot fi repartizati la licee colegii lor ,care au luat note de 3 la romana si la matematica?! Pot fi acestia niste intelectuali buni? (vorbim aici de fete si baieti – viitorul Romaniei); Copiii astia nu mai au modele in viata, incepand cu Vanghelie, Becali si alti inculti (mezina presedintelui EBA, miss Camera Deputatilor ,Bianca lu’ Bote, Adelina Pestritu, Simona Senzual….etc), daca astia au reusit fara sa sa aibe pic de cultuta , pur si simplu trosnindu-le vidul in cap, cum sa mai motivezi tanara generatie?!
    Nu’i bai, ca nici noi n-am avut modele in viata, decat activistul de partid care vedea la sedintele UTC cu sapca bine infipta pe cap si care graia asa…”tovarasico, lasa ca stim NOI totul despre tine…”. Eu care n-am suportat niciodata acest gen de mitocan, tot timpul radeam si intrebam in sedinte daca EL este subiectul colectiv =))))) , nu intelegea prea bine (ca era incult) dar imi spunea asa “obraznico, lasa ca-ti venim noi de hac” …si ma chemau duminica la cules de frunze uscate – bineinteles ca nu ma duceam si cum la televizor nu aveam ce sa vad citeam la greu.
    Nu aveam nici PC-ul pe birou, citeam la greu;
    Aveam “video” ce-i drept si ne strangeam sa vedem filme, filme adevarate, nu “XX..-L” :))
    N-am avut “pixeli” la telefonul fix, dar am vazut toate spectacolele de teatru care se jucau atunci in acea perioada (Am vazut Caligula si “zbor deasupra unui cuib de cuci” cred ca de vreo 5-6 pe ori fiecare, invatasem replicile)
    Ma bucur ca ai mei copii au mostenit cate ceva , si ca acum se pregatesc sa intre in alta “era” a existentei lor;
    Ce ar fi domnule Ciutacau daca ati face o emisiune si cu copiii din acestia care au terminat “pe bune” cu media 10 clasele V-VIII si care au citit prima carte (nu vorbim de cele de povesti) o enciclopedie?! Dar daca pana la varsta de 12 ani a citit mai multe enciclopedii, cu mult peste nivelul acestei varste?! Cum ar fi daca ati incuraja aceasta generatie?!
    Si inca ceva, cresc acesti copii singura de cand aveau 3 luni (este clar ca s-a intmplat ceva grav cu tatal lor), nu pot sa spun ca mi-a fost greu, mi-a fost FOARTE GREU dar am razbit si pe plan profesional si pe acest plan foarte important, n-am scapat copiii din mana pana acum. Oare ma incadrez la “sectiunea neputinta”?! Nu cumva dvs barbatii ca aruncati cam repede cu piatra?!

  44. Nu sunt in tema cu ce se mananca feminismul asta, deci nu am de gand sa-l combat. Insa cand vad comentariile si gandirea acestor doamne nu pot sa nu ma gandesc ca ele POT ADUCE DOAR DESERVICII ideii de feminism. Mai mult, majoritatea nici nu au inteles ce scrie Ciutacu in articol. Cum, doamne, sa combati un articol pe care nu l-ai priceput ! Si cum sa-l combati cu “argumente” de nivelul gradinitei ?!

  45. In sfarsit, cineva care pune punctul pe “i”. Bravo !!!
    Sunt femeie si in acelasi timp anti-feminista!
    Pentru ocuparea unei functii sunt de parere ca ceea ce conteaza e competenta si nu sexul persoanei. Ma seaca povestile cu discriminarea femeii, chiar daca misogini sunt multi, insa a da un procent anume pentru femei in orice domeniu mi se pare invechit, lipsit de fundament, cel mai bine spus cretin. Sa lasam valoarea unui om sa vorbeasca in societate!

  46. ANASTASE NEVINOVATA !!!…

    Atata timp cat e Basescu si Udrea in fruntea tarii , un cuplu mult mai hidos decat Ceausestii , NU VOM AVEA PARTE DE DREPTATE !!!
    E lumea lor , e tara lor , totul e al lor !!!
    Noi , in curand vof fi tolerati de ” Majestatile Lor ”
    Mie , personal , mi-e scarba si de asa zisa opozitie care SE PREFACE ca duce o lupta contra PDL-ului …

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.